Život Cirkvi vo svete 25/2020

Obsah

Arcibiskup Zvolenský: Národná púť v Šaštíne iba farská

Vyhlásenie k voľnej nedeli

Nový pomocný biskup Spišskej diecézy

Nový pápežský ceremoniár je zo Slovenska

Pápež a biskup v medzináboženskom projekte vírusu

Kardinál Sarah: „Teším sa, že môžem robiť ďalej“

Benedikt XVI. na návšteva brata v Bavorsku

Vatikán: Argentínsky biskup znova na svojom poste

Stručne z LifeSite News

Európska komisia ruší vyslanca pre náboženskú slobodu

Poľsko: Biskupi slávia omšu v rodisku sv. Jána Pavla II.

Kňaz k mesiacu ´Pride´: Milovať hriešnika, nie hriech

Chcú v Linci zrušiť všetky dogmy?

Rakúsko: Nový predseda biskupskej konferencie

Hovorkyňa Bieleho domu: „Ježiš je pre mňa najdôležitejší!“

Kresťanstvo cieľom útokov „pohanskej spravodlivosti“

Arcidiecéza: Monštrancia na svätokrádežných obrázkoch

Nemecko: „Takže sa staneme zrejme sektou … “

Lekári biskupom: Koniec zákazu prijímania do úst!

Ukrajina: Kňazi – riziková skupina v pandémii

Početné kňazské vysviacky na Slovensku

Káhira: Obnovili významnú ranokresťanskú svätyňu

„Práva žien sa obetujú na trans-oltári“

Poľský prezident chráni deti pred propagandou LGBT

Sr. Lucia: V USA by bez zasvätenia Márii bol komunizmus

Triumf môjho Nepoškvrneného Srdca nemôže prísť inak, než v triumfe Srdca môjho Ježiša, ktorý sa vráti, aby kraľoval v srdciach, dušiach, v živote jednotlivcov aj národov, v celom ľudstve. Ježiš v Eucharistii vráti k životu centrum všetkých liturgických úkonov, ktoré sa rozvinú ako hymnus k Najsvätejšej Trojici skrze ustavičnú Kristovu kňazskú činnosť v eucharistickom tajomstve. Cirkev je často vnútorne ranená svätokrádežným prijímaním. Prišiel čas, keď vaša nebeská Matka povie „Dosť!“ Ja sama naplním veľkú prázdnotu okolo môjho Syna v Eucharistii. Čas je krátky. Do môjho útočiska musí vstúpiť celá Cirkev s pápežom, kňazmi a veriacimi. Malý verný zvyšok, s ktorým Ježiš uskutoční svoje kráľovstvo, musí vstúpiť celý do môjho Nepoškvrneného Srdca. Kto nevstúpi, toho strhne veľká búrka, ktorá sa už rozpútala. V mojom Nepoškvrnenom Srdci budete v bezpečí a nájdete pokoj. Tu vás budem utvárať podľa plánu, ktorý mi zverilo Najsvätejšie Srdce môjho Syna Ježiša.
Svetelný lúč, ktorý vychádza z môjho Srdca sa rozšíril do všetkých svetadielov. Bude pôsobiť ako mohutná kotva, ktorej sa môžu zachytiť všetci s dôverou v okamihu rozhodujúcej skúšky. Prostredníctvom vás chcem milovať a trpieť. Ja som vaša nebeská Vojvodkyňa.
V mojom Nepoškvrnenom Srdci sa vám Duch Svätý odovzdáva v stále väčšej miere, aby uskutočnil vo vašich dušiach také spojenie života a lásky ako u vašej nebeskej Matky. Keď vás vidí v mojom materinskom náručí, ovieva vás silou lásky, aby vás rozpálil na iskry, na plamene milosti a hviezdy svätosti a horlivosti, aby sa obnovili základy Cirkvi. Tak sa vám odovzdáva aj so siedmymi darmi, vytvára z vás vhodné nástroje svojho pôsobenia, aby svet vrátil k Bohu milosrdenstva a záchrany.
Keď uctievate moje Nepoškvrnené Srdca, vtedy ctíte Najsvätejšiu Trojicu, ktorá v tomto Srdci začala svoje najväčšie oslávenie. V tomto Srdci sa odzrkadľuje Otec s radosťou, Slovo sa doň vložilo ako do cennej kolísky, Duch Svätý v ňom horí v najčistejšom svetle svojej božskej lásky. Vytváram vo vás čistotu ducha, srdca a tela a tak budete môcť šíriť čistotu môjho Nepoškvrneného Srdca. (Modrá kniha – don Gobbi)

* * * * * * *

Arcibiskup Zvolenský: Národná púť v Šaštíne iba farská

Bratislava, 18.6.2020 (TK KBS/TASR) 026 442 – Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne v polovici septembra, bude mať tento rok len farský rozmer. Po pléne Konferencie biskupov Slovenska to potvrdil predseda KBS arcibiskup Stanislav Zvolenský s tým, že dôvodom sú opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Pripomenul, že v tejto chvíli existuje všeobecné pravidlo, z ktorého vyplýva, že všetky zhromaždenia nad 1000 osôb nie sú povolené. … Tento princíp sa vzťahuje aj na ostatné veľké púte, kde sa každoročne schádzali tisícky veriacich.
„Púte sa uskutočnia, ale bude sa dbať na to, aby prítomnosť veriacich bola limitovaná v medziach hygienických opatrení, ktoré teraz platia,“ poznamenal. Ak by prišlo k pozitívnemu rozhodnutiu a uvoľneniu opatrení, KBS vie podľa Zvolenského operatívne reagovať.

Vyhlásenie k voľnej nedeli

Ďakujeme všetkým, ktorí sa počas koronakrízy správali zodpovedne, a prispeli tak k ochrane ľudských životov. Spoločenský, ekonomický a kultúrny život sa znovu rozbieha. Neprehliadnime však varovanie, ktoré nám kríza ukázala. Neprestajná záťaž kladená na ľudí a na prírodu nemôže zostať bez následkov. Je čas zamyslieť sa a zvážiť priority.
Biskupi Slovenska sú za to, aby sa v spoločnosti obnovila voľná nedeľa ako deň pracovného pokoja. Nielenže tým poskytneme rodinám možnosť tráviť čas spolu, ale vyšleme tiež signál, že sme pochopili, aké je potrebné, aby si oddýchlo aj životné prostredie. Jeden voľný deň v týždni zároveň poukazuje na mieru tých ostatných: keď oddychujeme a slávime, vnímame zmysel našej práce a života.
Nepremárnime šancu, ktorá sa nám ponúka. Vypočujme hlasy tých, ktorí nemajú ekonomickú či politickú silu, najmä hlasy matiek pracujúcich v predajniach: aspoň jeden deň túžia byť so svojimi deťmi. Vráťme im slobodu tráviť čas s rodinou. Všimnime si múdrosť našich predkov inšpirovanú Božím zámerom, ale aj pravidlo voľnej nedele, ktoré dobre funguje v moderných krajinách.
Našim zákonodarcom v tomto smere vyprosujeme otvorenosť a odvahu, aby volanie ľudí aj Zeme vypočuli (porov. pápež František, encyklika Laudato sí, 49).

Nový pomocný biskup Spišskej diecézy – Mons. Ján Kuboš

Bratislava/Spišská Kapitula, 17.6.2020 (TK KBS) 026 440 – Doterajší farár a dekan v Kežmarku Ján Kuboš, ktorého v marci pápež František vymenoval za nového pomocného biskupa Spišskej diecézy, prijme biskupskú vysviacku v stredu 24. júna 2020 o 10. hod. v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule. Viac na:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20200617013 a

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20200617012

Nový pápežský ceremoniár je zo Slovenska

Vatikán, 14.6.2020 (RV) 026 439 – Slovenský kňaz pôsobiaci v Ríme, Mons. Ľubomír Welnitz z klerického združenia Dielo Ježiša Veľkňaza bol menovaný za pápežského ceremoniára. Oznámilo to 14. júna Tlačové stredisko Svätej stolice. Viac na:

www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2020-06/za-papezskeho-ceremoniara-bol-menovany-mons-lubomir-welnitz.html

* * * * * * *

Pápež a biskup v medzináboženskom projekte koronavírusu

´Bratstvo ľudstva je vedecký fakt, hranice sú irelevantné.´

Vatikán, 12.6.2020 (LifeSiteNews) 026 438 – Pápež František a taliansky biskup Domenico Sorrentino sa zúčastnili medzináboženského video-projektu, ktorý opisuje hranice ako „stále viac irelevantné“ a vyzýva všetkých ľudí, aby sa spojili v reakcii na koronavírus.
Projekt „Coronaspection“, ktorý vyprodukoval Medzináboženský inštitút Eliáša (The Elijah Interfaith Institute) uvádza príspevky viac ako 30 náboženských vodcov rôznych náboženstiev a zdôrazňuje, že „všetko je navzájom prepojené“.
Trailer projektu sa začína klipom pápežovho príhovoru Urbi et Orbi z marca a nasleduje séria klipov o úvahách vodcov rôznych náboženstiev o kríze koronvírusu.
Medzináboženský inštitút Eliáša, s ktorým pápež František už spolupracoval na medzináboženských projektoch, uvádza, že pápež „poslal posolstvo na podporu a prínos k projektu ‘Coronaspection’ o svojej každodennej náuke“. Aj na jeho webovej stránke sú pápežove úvahy. Vodcovia uvádzajú:
„Koronavírus nám dal vnukol myšlienku, aby sme sa zastavili a zamysleli. Korona nám hovorí: ´Celé ľudstvo je jedno´. Toto je príležitosť pochopiť naše vzájomné prepojenie. Bratstvo ľudstva je vedecký fakt.“
Video uvádza aj príspevok generálneho sekretára najväčšej svetovej moslimskej organizácie, ktorým je Yahya Cholil Staquf, i slová, ktoré povedal najvyšší konzul Indonézie Nahdlatul Ulama, že „fyzické a spoločenské hranice sa stávajú stále viac irelevantné“. Iný náboženský vodca zasa zdôrazňuje, že „všetko je navzájom prepojené“.
Biskup Domenico Sorrentino z Assisi zaznamenal zasa hodinové interview a riaditeľom Medzináboženského inštitútu Eliáša, ktorým je rabín Alon Goshen-Gottstein.
Inštitút je financovaný rôznymi medzinárodnými skupinami vrátane Unesca a Fondu bratov Rockefellerových. Tí uvádzajú, že ich poslaním je „podporovať jednotu v rôznosti a vytvárať tak harmonický svet“. Jedným z členov rady inštitútu je aj kardinál Christoph Schönborn.
Kardinál Raymond Burke, arcibiskup Carlo M. Vigano a biskup Atanáz Schneider kritizovali prístup pápeža k medzináboženským záležitostiam, čo zahrňuje aj presadzovanie Globálneho paktu Vatikánom, ktorý chce, ako povedal František, „vytvoriť nový humanizmus“, ako aj dohodu z Abu Dhabi, ktorá uvádza, že „pluralizmus a rôznosť náboženstiev je Božia vôľa“.

Kardinál Sarah: „Teším sa, že môžem robiť ďalej“

Vatikán, 19.6.2020 (kath.net/pl) 026 437 – „Teším sa, že budem môcť pokračovať v plnení svojich úloh na Kongregácii pre Boží kult a disciplínu sviatostí,“ napísal na Twitteri prefekt tejto kongregácie kardinál Robert Sarah.
Pri príležitosti 75. narodenín podal predtým pápežovi Františkovi v zmysle cirkevného práva žiadosť o odstúpenie. Pápež František odstúpenie neprijal, ale kardinála pochádzajúceho z Guiney potvrdil v jeho úrade.

Benedikt XVI. na návšteva brata v Bavorsku

Regensburg, 19.6.2020 (kath.net) 026 436 – Ako potvrdila Regensburská diecéza Benedikt XVI. sa nachádza v Bavorsku. Návšteva je súkromná a pri
smutnej príležitosti. Benedikt XVI. chcel ešte raz navštíviť svojho brata Georga Ratzingera, ktorý je ťažko chorý. Regensburská diecéza k tomu oznámila:

Je to prekvapujúca návšteva chorého brata. Emeritný pápež Benedikt XVI. priletel dnes dopoludnia z Ríma do Bavorska, aby bol pri posteli ťažko chorého 96-ročného brata. Je to možno posledný raz, čo sa obaja bratia Georg a Jozef Ratzinger na tomto svete vidia.
Regensburské biskupstvo prosí verejnosť, aby rešpektovalo súkromie tohto hlboko osobného stretnutia. Je to úprimné želanie oboch bratov vo vysokom veku, neželajú si fotografie, ani verejné vystúpenia, či iné stretnutia. Prosím, majte pre to porozumenie. Všetci ľudia, ktorí chcú vyjadriť svoju účasť, sú srdečne pozvaní v tichosti sa za oboch bratov pomodliť. Pán Boh zaplať.
Emeritný pápež pristál vo štvrtok o 11.45 hod. v Mníchove. Na letisku ho srdečne privítal biskup Rudolf Voderholzer a sprevádzal ho do Regensburgu. Emeritný pápež býva v kňazskom seminári Regensburgu. Dátum návratu do Ríma nie je zatiaľ stanovený.
Benedikt XVI. cestuje v sprievode svojho sekretára arcibiskupa Georga Gänsweina, svojho lekára, ošetrovateľa a jednej rehoľníčky. Emeritný pápež sa rozhodol k tejto ceste náhle po dohode s pápežom Františkom.

Predseda Konferencie biskupov Nemecka, biskup Georg Bätzing:

„S veľkou radosťou a úctou vítam emeritného pápeža Benedikta XVI. v Nemecku. Tešíme sa, že prišiel do svojej domoviny, aj keď príležitosť je smutná. Emeritný pápež chce byť blízko svojmu bratovi, apoštolskému protonotárovi Dr. Georgovi Ratzingerovi, ktorého stav sa zhoršil. Benediktovi XVI. zo srdca želám dobrý pobyt v Nemecku a potrebný pokoj na starosť o brata. Moje modlitby budú jeho pobyt a cestu jeho brata Georga sprevádzať.“
„Benedikt XVI. zostane v Bavorsku tak dlho, ako bude potrebné. Chcel sa zo srdca rád ešte raz stretnúť s bratom Georgom,“ povedal hovorca diecézy Clemens Neck. „Rozhodnutie padlo rýchlo. Benedikt žiaril, keď po prvej polhodinovej návšteve vyšiel z bratovho domu. Dĺžka jeho pobytu závisí od zdravotného stavu jeho brata. Benedikt XVI. nebude mať nijaké verejné vystúpenie.“
Pri prvom stretnutí bratov v Georgovom dome slávil emeritný pápež omšu s bratom.
Žurnalista Edward Pentin informoval na Twitteri, že Benedikt XVI. letel lietadlom talianskeho letectva a to sa hneď vrátilo do Ríma: „To znamená, že Benedikt chce v Bavorsku chvíľu zostať.“
Vatikánsky hovorca Matteo Bruni: „Benedikt XVI. zostane v Regansburgu tak dlho, ako to bude potrebné.“

Na internete sú obrázky domu Benediktovho brata, stráženého políciou a s veľkými bezpečnostnými opatreniami. Cestu auta bavorských Maltézskych rytierov vhodného pre vozíček, v ktorom sa Benedikt XVI. viezol, sprevádzala policajná eskorta. Takisto seminár, kde emeritný pápež býva, je chránený bezpečnostnými silami.
Média rešpektujú súkromie oboch bratov a už vymazali uverejnené fotografie z príchodu Benedikta aj jeho obrázky na vozíčku.

Vatikán: Argentínsky biskup znova na svojom poste

Kansas City -Vatikán 16.6.2020 (kath.net/KAP/red) 026 435 – Argentínsky biskup Gustavo Zanchetta (56), vo vlasti vyšetrovaný za spreneveru a sexuálne prečiny, sa vrátil na svoj post vo Vatikáne. Informoval o tom portál „Crux“ v sobotu. Kvôli pandémii bola argentínska justícia mesiace ochromená a tak sa biskup Zanchetta vrátil do Vatikánu na svoj post asesora v Správe vatikánskeho majetku (APSA). No naďalej je k dispozícii justícii, ako citoval „Crux“ vatikánskeho hovorcu Mattea Bruniho.
V januári 2019 bol biskup Zanchetta suspendovaný z úradu vo Vatikáne po tom, čo sa vyskytli správy, že obťažoval dospelých seminaristov. Okrem toho našli na jeho mobile pornografické obrázky – a to aj jeho vlastné.
V Argentíne je Zanchetta obvinený zo sprenevery verejných peňazí a teraz aj zo „závažného pokračujúceho sexuálneho zneužívania“ – dvaja bývalí bohoslovci podali na neho trestné oznámenie. Biskup mal v r. 2013 a 2017 tiež spreneveriť 250 000 dolárov. Peniaze vlády provincie boli určené na reštaurovanie fary a na sériu prednášok v miestnom seminári – nič z toho sa však nekonalo.
Okrem toho beží proti biskupovi proces vatikánskej Kongregácie pre náuku viery. Tá však chce vyčkať na rozsudok justície v Argentíne.
Biskup Zanchetta sa považuje za dôverníka Jorge Bergoglia z jeho obdobia ako arcibiskupa Buenos Aires. Ako pápež menoval František Zanchettu v r. 2013 za biskupa Diecézy Oran. V auguste 2017 odstúpil – ako sa uvádzalo – zo zdravotných dôvodov. Pápež sám neskôr pripustil, že dôvodom bola neschopnosť Zanchettu riadiť diecézu. Po dlhšom pobyte v Španielsku bol biskup koncom r. 2017 povolaný na extra vytvorený súčasný post do Vatikánu.

* * * * * * *

Stručne z LifeSite News

Arcibiskup Washingtonu sa má ospravedlniť Trumpovi

S použitím nezvyčajne sarkastických a nehostinných poznámok označil washingtonský arcibiskup Wilton Gregory návštevu prezidenta Donalda Trumpa vo Svätyni sv. Jána Pavla II. ako „zmätočnú a trestuhodnú“! Vyhlásil, že Kolumbovi rytieri dovolili, aby boli oni aj svätyňa „ohavne zneužití a zmanipulovaní prezidentom“.
Po dvoch týždňoch petícia „LifeSite“ požadujúca, aby sa arcibiskup ospravedlnil prezidentovi Trumpovi ako aj reholi Kolumbových rytierov, ktorí svätyňu spravujú, dosiahla už 35 000 podpisov.
„Katolíci sú sklamaní svojím vedením,“ povedal Scott Schittl, jeden z koordinátorov kampane. „Vyzývajú arcibiskupa Gregoryho, aby povzbudzoval modlitbu a nemal poznámky rozdeľujúce ľudí, ale používal pohostinné výpovede a gestá.“ Washington, 18.6.2020

Trumpova vláda zvracia Obamove úpravy o zmene pohlaví

Donald Trump teraz zrušil zákonné úpravy Obamovej éry. Tie určovali, že lekári musia vykonávať potraty a aj chirurgicky „riešiť“ pacientov, ktorí sú presvedčení, že majú iné pohlavie – teda inú „genderovú identitu“. Inak sa im odoberú štátne príspevky. Washington, 16.6.6.2020

USA: Biskupi financujú protizákonné násilnosti

Partlow, Virgínia, USA, 12.6.2020 (LifeSiteNews) – Inštitút Lepanto v USA zistil, že biskupi skrze svoju organizáciu „Katolícka kampaň pre ľudský rozvoj“ (CCHD) financujú organizácie, ktoré podporujú násilnosti a ktorých cieľom je nielen odstaviť políciu, ale dokonca zabíjať policajtov!
Podľa Biskupskej konferencie katolíckych biskupov (USCCB) je CCHD „národný program katolíckych biskupov proti chudobe, ktorý plní poslanie Ježiša Krista … hlásať dobrú zvesť chudobným … oznámiť zajatým prepustenie … a slepým, že budú vidieť“’ (Lk 4,18).

Michael Hichborn, riaditeľ Inštitútu Lepanto, poukázal na štyri skupiny, ktoré dostali značné peniaze od biskupov a konajú proti zákonom a poriadku v USA.
„New Orleans Workers’ Center for Racial Justice (NOWCRJ)“ dostala už 150 000 dolárov. Tá vydala video s heslami ako: „Smrť rasistickým sviniam“ – myslí sa polícia! Podobne „Workers’ Center of Central New York“ dostala 200 000 dolárov. Tá vyhlasuje: „Výtržnosti a protesty sú potrebné nástroje a my ich plne podporujeme … Zranenie jedného je zranením všetkých.“ Verejne tiež rázne vyzýva k zrušeniu financovania polície.
Inštitút to hodnotí ako „značku marxistickej revolúcie“.
Tretia skupina podkopávajúca zákony USA je „The People’s Lobby Education Institute“ v Chicagu. Tá dostala 165 000 dolárov. Na sociálnych médiách vyzýva k zrušeniu polície ako aj väzení! Skupina tiež „oceňuje homosexualitu“. A sú aj ďalšie takéto skupiny. …
Inštitút Lepanto zdôrazňuje, že v jadre biskupskej „Katolíckej kampane pre ľudský rozvoj“ je „filozofia revolučných ľavicových ideológií“.
026 434

* * * * * * *

Európska komisia ruší vyslanca pre náboženskú slobodu

Náboženská sloboda na celom svete stále ohrozená

Brusel, 18.6.2020 (OIDChE) 026 433 – Európska komisia oznámila, že ukončuje mandát osobitného vyslanca pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ, ktorý zastával Ján Figeľ. Súčasne v liste medzinárodným expertom na náboženskú slobodu komisia súhlasí, že „spolu s inými základnými právami je náboženská sloboda na celom svete ohrozená“.
„Rozhodnutie Európskej komisie ukončiť mandát osobitného vyslanca prichádza v čase, keď právo na praktizovanie viery a zmenu viery je ohrozované na mnohých miestach vo svete. Osobitný vyslanec hral nesmiernu úlohu v poukazovaní na ľudské práva a uľahčovaní dialógu v krajinách, kde je najväčšie náboženské prenasledovanie,“ povedala Ellen Fantiniová, riaditeľka „Observatory Centre on Intolerance and Discrimination of Christians in Europe“ –(Pozorovacieho centra netolerancie a diskriminácie kresťanov v Európe).
„Hoci komisia uviedla, že ´považuje náboženskú slobodu za prioritu´, neobjasnila, ako chce pokračovať v zabezpečovaní ochrany takejto slobody mimo EÚ.“
V máji Európska skupina pre slobodu náboženstva a náboženskú toleranciu naliehavo vyzvala EK, aby zachovala mandát pre náboženskú slobodu.
„Je evidentné, že napriek povzbudzujúcemu vývoju je stále mnoho výziev v oblasti náboženskej slobody a tolerancie … Potrebujeme viac náboženskej slobody na svete a musíme podporovať súčasný vývoj. Vyzývame EK, aby obnovila mandát osobitného vyslanca čo najskôr.“
Tento post vznikol v r. 2016. Odvtedy slovenský politik a bývalý európsky komisár Ján Figeľ plnil úlohu reprezentovania EÚ v jej úsilí o náboženskú slobodu a ľudské práva.
V prípadoch na celom svete hral vyslanec rozhodujúcu úlohu napr. pri pomoci Asii Bibovej bezpečne opustiť Pakistan, kde bola obvinená z rúhania Alahovi.
„Chcem sa poďakovať anjelovi – osobe, ktorá pomohla vyslobodiť ma z väzenia – tou osobou je Ján Figeľ, osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu. Som mu veľmi vďačná a želám si, aby Boh utváral viac ľudí, ako je on,“ z exilu v Kanade to povedala Asia Bibiová, pakistanská kresťanka, ktorá strávila osem rokov vo väzení odsúdená na smrť po obvinení z rúhania.

Poľsko: Biskupi slávia omšu v rodisku sv. Jána Pavla II.

Varšava, 16.6.2020 (kath.net/KAP) 026 432 – Predseda Biskupskej konferencie Poľska, arcibiskup Stanislav Gadecki, ocenil svätého Jána Pavla II. ako „Boží dar pre Poľsko, Európu, svet a Cirkev“.
„Pápež z Poľska, zosnulý pred 15 rokmi, venoval celý svoj život službe Bohu a ľuďom a svojím pôsobením ako pápež bol svedomím sveta,“ povedal arcibiskup v pondelok na svätej omši s mnohými poľskými biskupmi v Bazilike Obetovania Panny Márie vo Wadowiciach. V tomto juhopoľskom mestečku sa Karol Wojtyla narodil pred 100 rokmi 18. mája 1920. V sobotu 20. júna bude aj 100. výročie krstu budúceho pápeža.
„Ján Pavol II. učil, ako máme žiť a žil ako učil. On nielen o modlitbe hovoril, ale sám sa veľa modlil. On neopakoval mechanicky Kristove slová o odpustení, ale odpustil aj tomu, kto spáchal atentát na jeho život,“ povedal arcibiskup Gadecki.
Už v nedeľu mal bývalý pápežov sekretár kardinál Stanislav Dziwisz slávnostnú svätú omšu s poľskými biskupmi vo Svätyni sv. Jána Pavla II. v Krakove. V pondelok navštívili poľskí biskupi svätyňu Kalwaria Zebrzydowska, kam Karol Wojtyla podnikal mnohé púte. V tomto pútnickom mieste nazývanom „poľský Jeruzalem“ obnovili biskupi zasvätenie Poľska Božej Matke.
Plánované spomienkové slávnosti k 100. výročiu narodenia Karola Wojtylu sa kvôli pandémii konali iba s veľkými obmedzeniami. Poľskí biskupi chceli vlastne v máji viesť národnú ďakovnú púť do Ríma, ktorú museli zrušiť.
Pri príležitosti 100. výročia narodenia pápeža vyhlásil poľský parlament rok 2020 za Rok sv. Jána Pavla II.

Kňaz k mesiacu ´Pride´: Milovať hriešnika, nie hriech

Za video dostal kňaz nielen nenávistné komentáre, ale dokonca aj hrozby zabitia. A zablokovali mu aj účet.

El Cajon 16.6.2020 (kath.net/lifesitenews/jg) 026 431 – Platforma TikTok čínskej firmy ByteDance zablokovala video chaldejského katolíckeho kňaza Simona Esshakiho. Kňaz na videu z 1. júna vysvetľoval, prečo kresťania nemajú mať účasť na slávení mesiaca LGBT „Pride“ v júni.
Na videu kňaz konštatuje, že kresťania sú vyzvaní k láske k blížnym vrátane tých so sklonom k rovnakému pohlaviu. Uvádza, že k láske k blížnemu patrí tiež, že k hriechu sa staviame v pravde a nepodporujeme ho.
Kňaz Esshaki, kaplán chaldejskej katolíckej cirkvi v Kalifornii potom pripomenul náuku Katolíckej cirkvi, ktorá homosexuálne akty označuje ako „nezriadené“ (KKC 2357) zdôraznil:
„Cirkev učí, že máme ľudí s homosexuálnymi sklonmi milovať. No pretože niekoho milujeme, to neznamená, že schvaľujeme každé konanie tejto osoby. Niekoho milovať znamená chcieť pre neho to najlepšie. To najlepšie však nie je zotrvávanie v hriechu. Každý hriech je zlý a my všetci sme hriešnici, všetci bojujeme, aby sme naše hriechy prekonali. To sa netýka iba homosexuálnych aktov, ale každého druhu hriechu.“
Video však vyvolalo veľký počet negatívnych reakcií, ktoré obviňovali Esshakiho z „nenávisti“, alebo mu podsúvali, že sám má homosexuálne sklony. TikTok preto dokonca zablokoval Esshakimu na krátko prístup k jeho vlastnému kontu, lebo vraj porušil bližšie nešpecifikované smernice!
Kňaz 4. júna uverejnil na Twitteri správu, že za video dostal nielen nenávistné komentáre, ale dokonca aj hrozby zabitia. Otvárali sa aj falošné kontá v jeho mene na rôznych sociálnych médiách, aby ho zhanobili. Svoje konto preto na krátko deaktivoval v nádeji, že sa situácia upokojí. Správu ukončil poukazom na kresťanské prikázanie milovať aj svojich nepriateľov. Vyhlásil, že sa bude modliť za všetkých, ktorí na neho útočia a svojich priaznivcov prosil, aby robili to isté.

Chcú v Linci zrušiť všetky dogmy?

Linz, 18.6.2020 (kath.net/rn) 026 430 – V Lineckej diecéze v Rakúsku nastal rozruch kvôli článku v katolíckych novinách „Linzer Kirchenzeitung“, lebo 4. júna na 2. strane v rubrike „Slovo týždňa“ uverejnila príspevok spornej teologičky Johanny Rahnerovej, ktorá verbovala do boja za reformy v cirkvi. V článku napríklad píše:
„Ak veríme v komunikatívny vzťah medzi Bohom a človekom, tak sa to musí odzrkadľovať aj v cirkevných štruktúrach. … Cirkev musí vždy reagovať na otázky doby a to platí aj pre dogmy a otázky viery.“
Potom odkazuje na internetovú konferenciu, kde sa postavila proti predstave „strnulých, nemeniteľných obsahov viery a náuk Cirkvi“.
Linecké katolícke noviny číta stále menej katolíkov. V niektorých farnostiach ich kňazi odmietajú vyložiť do kostola. V r. 2019 sa predalo už len 26 166 kusov, v r. 2014 to bolo 30 730 kusov – to je pokles o 15%.
Zodpovedný za líniu novín je diecézny biskup Manfred Scheuer – nový podpredseda Konferencie biskupov Rakúska. A samozrejme aj ním menovaný šéfredaktor Heinz Niederleitner.

Rakúsko: Nový predseda biskupskej konferencie

Viedeň, 16.6.2020 (KAP) 026 429 – Po 22 rokoch má Konferencia biskupov Rakúska nové vedenie. Za jej nového predsedu bol zvolený arcibiskup Franz Lackner (63) zo Salzburgu. Post preberá po kardinálovi Christophovi Schönbornovi (75). Jeho zástupcom bude linecký biskup Manfred Scheuer (64). Na šesť rokov zvolené vedenie KBR schválili biskupi na plenárnom zasadnutí 16. júna v Mariazelli. … Smerom dovnútra pôsobí predseda konferencie biskupov ako moderátor medzi biskupmi, navonok je hlasom a tvárou rakúskeho episkopátu a hlavným partnerom vo vzťahoch cirkvi a štátu. Oprávnenie zasahovať do kompetencií diecéznych biskupov podľa cirkevného práva predseda KBR nemá.

Hovorkyňa Bieleho domu: „Ježiš je pre mňa najdôležitejší!“

USA, 16.6.2020 (kath.net/rn) 026 428 – Považujú ju za novú hviezdu v tíme prezidenta Donalda Trumpa. Takmer denne odpovedá Kayleigh McEnanyová, (32), nová hovorkyňa Bieleho domu, na otázky žurnalistov a to neuveriteľne suverénnym a šarmantným spôsobom.
„Myslím si, že Boh ma postavil na toto miesto a že je na to dôvod,“ povedala pre CBN News.
Kayleigh navštevovala „Akadémiu svätých mien“, súkromnú katolícku školu na Floride. Na univerzite Harvard vyštudovala právo a pracovala aj ako žurnalistka a komentátorka v liberálnom spravodajskom vysielači CNN. Neskôr vstúpila do volebného tímu Donalda Trumpa.
„Vzťah k Ježišovi je pre mňa to najdôležitejšie,“ viackrát zdôraznila žurnalistom.
Pred prvou tlačovou konferenciou bola veľmi nervózna, ako priznala pre CBN News: „Zavolala som matke a celej mojej rodine a spolu sme sa modlili cez telefón. Potom som cítila veľkú silu. Išla som najprv na rozhovor k prezidentovi a potom na tlačovú konferenciu,“ rozpráva baptistka Kayleigh McEnanyová.
Podľa vlastných slov už ako tínedžerka odovzdala svoj život Ježišovi. Vo veku 20 rokov sa počas života v New Yorku jej viera prehĺbila. Jedného dňa jej niekto zavolal z neznámeho čísla. Normálne takéto hovory neberie, no vtedy urobila výnimku – volali jej kresťania, ktorí sa chceli za ňu modliť, čo jej vtedy dodalo veľmi veľa sily.
Silu viery veľmi potrebovala, lebo krátko na to sa pred Vianocami dozvedela, že pre dedičnú dispozíciu má veľké riziko dostať rakovinu prsníka. V nasledujúcich rokoch sa neustále bála amputácie. V r. 2017 sa vydala za rovnako naladeného veriaceho muža Seana Gilmartina a potom sa podrobila preventívnemu operatívnemu zákroku. V r. 2019 sa jej narodila dcérka Blake. Dcérku tiež učí spoznávať Ježiša. Štúdium Biblie je pre ňu veľmi dôležité. Aj vo volebnom tíme Donalda Trumpa si na to vždy našla čas: „Modlili sme sa a čítali sme tam Sväté písmo.“

Kresťanstvo cieľom útokov „pohanskej spravodlivosti“

Kresťania terčom trvalého fyzického a duchovného násilia

USA, 15.6.2020 (LifeSiteNews) 026 427 – Keď sv. Bonifác cestoval z anglického Devonu, aby obrátil pohanov v Nemecku v 8. storočí, robil tak s nadprirodzenou
odvahou. Germánske divošstvo trvalo stáročia a oni ho naozaj mučili, keď pricestoval do Frízie, dnešného Holandska, v roku 754.
Po 14. storočiach sa zdá, že pohania sa do Devonu vrátili. Kamenná socha v malom meste Crediton má na piedestáli nasprejované slová: „Boh je mŕtvy“ a „Pohanská spravodlivosť“. Druhý nápis sprevádza aj pentagram – symbol satanizmu. Na juhozápade Anglicka možno pozorovať veľa rysov novopohanstva. Glastonbury a Crediton sú jeho mimoriadne centrá. Nemiestna kombinácia posolstiev ateizmu, pohanstva a satanizmu je charakteristická pre militantnejšie varianty. Miestne noviny opisujú útočníkov ako „anarchistov“, čo môže byť dobrý opis, no zdá sa tu byť úmysel odpútať pozornosť od ústredného bodu: že tento vandalizmus nemá nič do činenia s výtržnosťami v USA alebo v Londýne, ale že je manifestáciou miestnej nenávisti voči kresťanom.
Pohanské útoky na kresťanské a najmä katolícke symboly a kostoly nie sú ničím novým. Čo však sekulárna tlač radšej nenapíše, je, že kresťania sú terčmi trvalých útokov a kampane fyzického a duchovného násilia: lúpeží, vandalizmu a svätokrádeže. Svedectvo katolíkov v tejto časti Anglicka aj inde a tiež konvertitov z pohanstva to jasne dokazuje. Novopohania nie sú všetci len zasnení milovníci prírody. Majú spoločnú skrytú hlbokú antipatiu voči kresťanstvu.
V systéme politickej korektnosti sa predsudky, diskriminácia a dokonca ani násilie voči kresťanom nepovažuje za problematické – kresťania sa stereotypne pokladajú za agresorov, nie obete. Kresťania na ktorých útočia novopohania, sekularisti, či hocikto iný, môžu čakať iba zriedka sympatiu dominujúcich tvorcov názorov našej spoločnosti. Dokonca ani kresťanov z menšinových etnických skupín si nevšímajú. Kresťania v Afrike či Ázii ťažko nájdu obranu, lebo už ich existencia sa zdá protirečiť prevažujúcemu svetonázoru.
V minulosti bolo často ťažké pre politických vodcov a tlač získať presné informácie o tom, čo kto na kom a prečo pácha v konfliktoch doma aj v zahraničí. Dnes máme veľmi odlišný problém – tlač a politici trvalo ignorujú fakty, ktoré sa dovolávajú ich pozornosti, ak sa nehodia k ich obľúbenej agende. Neviem, či bolo v histórii obdobie, ktoré by takto účinne prekrúcalo dôležité fakty.
Táto ideológia je hlboko zakorenená v žurnalistoch a agresívne sa prednáša mládeži na školách. Ako sa zvyšuje antipatia voči kresťanstvu, môžeme očakávať, že budeme trpieť, zatiaľ čo svet od toho odvráti pohľad. Toto sme už videli – ak na nesprávny druh obetí útočí nesprávny druh zločincov, ľudia, ktorí sa nesprávali podľa osvedčeného stereotypu, tak polícia, sociálni pracovníci a vzdelávací systém – ako sa zdá, sú neschopné reagovať vhodným spôsobom.
Jedným spôsobom reakcie kresťanov na túto situáciu musí byť väčší zmysel pre solidaritu a vzájomnú podporu. To sa však zdá byť vzdialenou perspektívou, zatiaľ čo naši vodcovia – duchovní aj laici – zameriavajú svoje úsilie na pokusy preukázať svoje kompetencie. Nič nemôže byť trápnejšie pre anglikánskeho arcibiskupa Justina Welbyho, ako jeho rituály zriekania sa „hriechov mojej britskej koloniálnej histórie“ v Indii, keď vidíme osud indických a pakistanských kresťanov, ktorí čelia násiliu vo vlastných krajinách, alebo čiernych evangelikálnych kresťanov väznených v britských mestách za verejné citovanie Biblie! Som si istý, že osobne sympatizuje s týmito obeťami, no nikdy som nepočul jeho ani iného anglikánskeho biskupa, žeby sa ich zastali. Je smutné, že nemôžem povedať, že katolícki hodnostári sú oveľa lepší.
Katolíci nemôžu čakať lepších biskupov a aj laických formovačov názorov dostávame takých, akých si zaslúžime. Mali by sme sa zamerať na tých, ktorí sú slovami sv. Pavla členmi našej domácnosti:
„Kým teda máme čas, robme dobre všetkým, ale najmä členom rodiny veriacich“ (Gal 6,10).
Povedia nám, že to je kmeňový systém – tribalizmus – a sektárstvo, ale v skutočnosti je takýto postoj jednoducho vedomím, že patríme do spoločenstva. Sv. Ján nás upozorňuje: „Bratia, nedivte sa, ak vás svet nenávidí. A prikazuje nám lásku voči blížnym:
„Ak má niekto pozemský majetok a vidí brata v núdzi a srdce si pred ním zatvorí, ako v ňom môže ostávať Božia láska? (1 Jn 3,13.17).

Arcidiecéza: Monštrancia na svätokrádežných obrázkoch

Mníchov, 15.6.2020 (LifeSietNews) – 026 426 – Mníchovská arcidiecéza schválila bizarnú svätokrádežnú webovú stránku, ktorá údajne oslavuje a prezentuje posolstvá Corpus Christi. Jej autori, dvaja „pastorační poradcovia“ Michael Raz a Johannes van Kruijsbergen vysvetľujú:
„Táto slávnosť má ukázať ľuďom na mieste, kde sú, že Boh je uprostred nás, uprostred sveta a po všetky časy. Vznikla myšlienka vyfotografovať monštranciu s Kristovým telom na rôznych miestach každodenného života. Projekt ústne schválilo asi 60 duchovných pastierov. A tak máme fotografie monštrancie na ihrisku, na lavičke pri ceste, na križovatke, v aute, pri stavenisku, na jazierku v parku atď. spolu s krátkymi textami na cestu každému – lebo naše životy sú trocha podobné stavenisku, či čomukoľvek inému.“
Treba zdôrazniť, že Najsvätejšiu sviatosť nemožno len tak prenášať niekam na fotografovanie a určite by sa nemala len tak stavať na lavičky v parkoch, či uprostred cesty bez dobrého dôvodu (kánon 935 CIC). A niet ani náznaku toho, že by to bol kňaz, kto preniesol monštranciu na miesta na fotografiách. Jedna fotografia dokonca ukazuje, ako ju malý chlapček chytá (kánon 943 CIC).
Je to veľmi smutný pohľad na bavorskú cirkev, keď 60 kňazi si očividne nevšimli, že táto idea nezodpovedá pravidlám liturgickej úcty k Eucharistii! Na čo mysleli? Realitu Krista v Najsvätejšej sviatosti neodrážajú nejaké krátke meditácie. Na druhej strane celý projekt má vraj ukázať „Boha uprostred sveta“. Zdá sa, že hostia v monštrancii nebola konsekrovaná. V každom prípade samotná monštrancia je posvätná nádoba hodná úcty. Vybrali si naozaj krásnu tradičnú monštranciu a nie nejakú trápnu modernú, pretože tú tradičnú ľahko rozpozná ľud kedysi katolíckeho Bavorska. Na niektorých fotografiách postavili monštranciu aj na korporál, ako sa to robí pri požehnaní na oltári.

Nemecko: „Takže sa staneme zrejme sektou … “

Peter Winnemöller

Linec, 15.6.2020 (kath.net) 026 425 – „Ak synodálna cesta Nemeckej biskupskej konferencie a Centrálneho výboru nemeckých katolíkov (ZdK) stroskotá, tak sa Cirkev stane sektou,“ vyhlásil nemecký biskup Helmut Dieser z Aachenu na diskusnom videu so Zväzom nemeckej katolíckej mládeže (BDKJ). To je príkra výpoveď, keďže bez veľkej fantázie môžeme túto cestu už vidieť ako stroskotanú.
No v konečnom dôsledku musíme mať rešpekt voči zástupcom BDKJ, že ešte vôbec s biskupom o sexuálnej morálke hovoria. Morálna náuka Cirkvi upadla do zabudnutia do takej miery, že je takmer nemožné vysvetliť ju niekomu, kto nekráča hlbokou duchovnou cestou. Kto si len na základe školského vzdelania utváral morálne predstavy, musí dospieť k tomu, že jediná platná veta v morálke tejto spoločnosti je: Všetky sexuálne akty medzi dospelými – a je jedno v akom počte a konštelácii – sú dobré vtedy a len vtedy, keď sa realizujú s vzájomným súhlasom. To spoznávame aj v línii BDKJ.
Ako veľmi chcú dokonca aj biskupi priľnúť k tejto dogme ducha doby, vidíme na tom, že biskup Dieser nevylučuje žehnanie párov rovnakých pohlaví ako oficiálny úkon Cirkvi ani, že „vzťahy, ktoré neústia do manželstva, sa uznajú ako pokus žiť v láske s nejakým človekom a že sa to nebude považovať za hriech“. V zúfalom pokuse ešte sa predsa nejako napojiť na túto spoločnosť, sa jednoducho vzdávame toho podstatného. Biskupovi na tomto mieste nemožno ani len odporúčať teológiu tela sv. pápeža Jána Pavla II., lebo by to nemalo zmysel.
Ako väčšina biskupov našich dní biskup Dieser nechce náuku Cirkvi v otázkach morálky hlásať ofenzívne, ani ju brániť proti útokom. Skôr hľadá východisko v tom, že hriech zrelativizuje. Práve o komplex okolo šiesteho prikázania sa prudko bojuje. To už bolo vždy tak a zostane to až do parúzie. Cirkev učí, že každý sexuálny úkon mimo manželstva je hriech. Sekulárnej spoločnosti je to tŕň v oku.
Pod verejným tlakom následkom zločinného pedofilného správania celého radu duchovných vidí sa episkopát očividne nútený diskutovať o ženách, sexe, moci a úrade. Problémom nie je diskusia. Problémom nie je ani synodalita. Synoda je duchovný proces v Cirkvi, aby sa v nejakej otázke náuky alebo praxe Cirkvi spoznala pravda. „Synodálna cesta“ Biskupskej konferencie Nemecka a „ZdK“ je však diskusné podujatie s cieľom náuku Cirkvi v niektorých bodoch rozložiť a prispôsobiť duchu doby. K tomu patrí aj údajná moc v Cirkvi.
Kto bol v týchto týždňoch pozorný, mohol konštatovať, že biskupi celkom bez konzultovania inak nenahraditeľných diecéznych rád a dokonca bez diecéznych referentov pre gender, zatvorili kostoly a veriacich vylúčili z omší. Koronový interdikt neodsúhlasilo nijaké z inak nenahraditeľných grémií. Všetky rozhodnutia vyšli striktne od cirkevnej hierarchie. Tieto rozhodnutia sa nám nemusia páčiť. No je jasné, kto v kritickom prípade v Cirkvi rozhoduje. Biskup, príp. ten, koho biskup poverí. Toľko k téme moc. Jedno zo štyroch fór „synodálnej cesty“ by sa tak mohlo uzavrieť.
Úrad Cirkvi je zaujímavý iba dovtedy, kým je dobre dotovaný a má do činenia s vplyvom a poctami. Z informovaných kruhov sa dozvieme, že máme rekordné počty vystúpení z cirkvi za r. 2019, ktoré sa v r. 2020 zrejme ešte prekonajú. Zažívame, že pre ubúdajúce cirkevné dane sa jedna diecéza za druhou dostáva do finančných problémov. Laici na cirkevných postoch si na pokles platov budú musieť zvyknúť. Či potom budú funkcie ešte zaujímavé, treba vyčkať.
„Synodálna cesta“ BKN a ZdK už stroskotala predtým, ako sa začala. Na túto „cestu“ si pribrali iba na reformy zamerané sily – funkcionárov združení a diecéz. So začiatkom krízy sa tento aparát zrazu akosi stratil. Chybnými rozhodnutiami biskupi prispeli k tomu, že cirkev teraz možno definitívne považovať za systémovo irelevantnú. Straty v cirkevných daniach a počte členov cirkvi v tejto krajine dodali zvyšok. Niet pochýb, v budúcich rokoch si budeme môcť „užívať“ mediálny hrmot so „synodálnou cestou“ s celým jej programom. To tak pôjde dokiaľ si budeme môcť toto divadlo ešte dovoliť. Obsahovo táto bludná cesta dávno zlyhala.
Sektou preto jedna, svätá, katolícka a apoštolská Cirkev iste nie je. Nemecká katolícka reformná skupina, nech sa nazýva ako chce, si naproti tomu oveľa skôr vyvinie charakter sekty.

Lekári biskupom: Koniec zákazu prijímania do úst!

Viedeň, 15.6.2020 (kath.net) 026 424 – V Rakúsku apelovala skupina lekárov na Biskupskú konferenciu Rakúska, aby zrušila de facto zákaz svätého prijímania do úst vydaný pre pandémiu. Skupina pripomína v liste, že v Taliansku Prof. Filippo Maria Boscia, predseda Združenia katolíckych lekárov, vydal v máji jasné stanovisko:
„Ako lekár som presvedčený, že prijímanie na ruku je menej hygienické a preto menej bezpečné, ako prijímanie do úst. Isté je, že ruky sú časti tela, ktoré sú najviac vystavené infekcii.“
Lekári v Rakúsku sa pridávajú k tomuto postoju a pripomínajú, že je súčasťou tradičného obradu, že si kňaz pred svätou omšou umýva ruky v sakristii.
„Iba on sa dotýka kalicha a cibória. Po premenení drží palec a ukazovák – ktoré si ešte raz obradne umyl vodou – až do prijímania zatvorené, teda sa už nimi nedotýka ničoho okrem premenenej Hostie. Kňazi, ktorí slávia mimoriadny obrad, majú skúsenosti v podávaní svätého prijímania do úst a takmer nikdy sa nedostanú do kontaktu s ústami komunikanta. Ak by sa to malo stať, tak možno kňazovi pripísať toľko zmyslu pre zodpovednosť, že podávanie prijímania preruší a očistí si ruku.“
Lekári tiež pripomínajú, že v pozícii po kľačiačky sotva môže dôjsť ku kvapôčkovej infekcii, keďže kňaz pri veriacom stojí.
„V tomto prísne určenom priebehu je teda menej rizík infekcie ako pri podávaní svätého prijímania na ruku!“ (Kňaz a veriaci sú na jednej úrovni a riziko infekcie je preto vyššie, ruky komunikanta sa predtým dotkli príliš mnohých vecí.) Teda z hygienického aspektu nie je pochopiteľné, prečo je v Rakúsku zakázané prijímanie do úst. Aj my považujeme prijímanie do úst za bezpečnejšie ako na ruku.“
Lekári tiež zdôraznili, že dokonca ani vo Švajčiarsku biskupská konferencia nedáva inštrukcie k forme prijímania, v Diecéze Chur je dokonca výslovne povolené. Lekári pripomínajú aj list Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí z 3. apríla 1985:
„Apoštolský stolec sa drží v celej Cirkvi tradičného spôsobu podávania svätého prijímania …“. Táto kongregácia potvrdila aj v r. 2009, že veriaci majú vždy právo na prijímanie do úst a nie je dovolené im ho odmietnuť. A nespomína sa ani nijaká výnimka.“ A katolícki lekári ďalej píšu:
„Nariadenie biskupskej konferencie z mája privádza mnohých kňazov a veriacich do vážneho konfliktu vo svedomí. Podľa platných noriem Cirkvi sa koná podávanie prijímania na ruku vždy na základe povolenia výnimky, kým prijímanie do úst je naďalej regulárnou formou prijímania. Veriaci, pre ktorých je vážnou a dôležitou vecou prijímať od úst a tým iba nasledujú normy Cirkvi, zostávajú naďalej vylúčení zo svätého prijímania, čo je závažným znevýhodnením týchto veriacich.“
Skupina lekárov apeluje na biskupov, aby toto nariadenie skorigovali, aby všetci katolíci mali možnosť prijímať Najsvätejšie Pánovo Telo. „Vylúčiť ich z hygienických dôvodov nepovažujeme za oprávnené. Vopred ďakujeme za priaznivé vybavenie našej takej dôležitej požiadavky.“

Ukrajina: Kňazi – riziková skupina v pandémii

Kňazi sú celé dni v kostoloch prítomní: „V týchto ťažkých časoch sa musíme ešte viac starať o veriacich a ponúkať im našu službu na ich ceste spásy,“ hovorí páter Mikolaj.

Viedeň-Mníchov, 13.6.2020 (KIN) 026 423 – Situácia sa síce upokojila, no nebezpečie pandémie nezmizlo. V strednej a východnej Európe sú oficiálne počty infikovaných relatívne nízke, no skutočné čísla sú podstatne vyššie, keďže tieto krajiny nemajú prístup k spoľahlivým testom.
Na Ukrajine je zdravotnícky systém veľmi zle vybavený, pacienti si musia väčšinou so sebou do nemocnice priniesť lieky, obväzový materiál a základné vybavenie.
Kňazi naďalej konajú pastoráciu, pohreby, navštevujú chorých a starých, spovedajú a udeľujú pomazanie chorých. Tým sa stávajú ďalšou rizikovou skupinou po lekároch a ošetrovateľoch. Na Ukrajine bolo pozitívne testovaných sedem kňazov. Jeden zomrel vo veku 55 rokov.
Na podporu ich angažovanej služby v čase pandémie vybavuje nemecká pápežská nadácia Kirche in Not viac ako 2740 gréckokatolíckych kňazov a 1000 rehoľníkov potrebným ochranným vybavením. Ďalší projekt pomáha 738 kňazom a 92 seminaristom rímskokatolíckej cirkvi.
Účasť na svätých omšiach je v súčasnosti obmedzená na 10 veriacich. Hoci cirkev berie opatrenia vlády veľmi vážne, kňazi neodmietajú pomoc ani zdraviu duší. Preto mnohí kňazi za ochranných opatrení zvýšili počet ľudí na svätých omšiach. A celý deň sú v kostoloch prítomní, aby „sa individuálne starali o veriacich, ktorí chcú sviatosť pokánia alebo prijať Eucharistiu“, ako povedal rímskokatolícky páter Mikolaj Leskiv v Červonohrade.
„V týchto ťažkých časoch sa musíme ešte viac starať o našich veriacich a ponúkať im našu službu na ceste spásy. No musíme sa starať aj o ich bezpečnosť. Bez ohľadu na vysoké ceny, ktoré sa od začiatku pandémie zdesaťnásobili, som nakúpil dezinfekčné prostriedky. Jedna fľaška je pri dverách, druhá pri oltári pre kňaza. Obstaral som aj rúška veriacim, ktorí na to nemali,“ povedal páter Mikolay. …
Práve v tomto čase sú mnohí zasiahnutí nezamestnanosťou, chudobou, domácim násilím a stratou perspektívy – najmä mladí strácajú nádej. Kvôli chýbajúcim riešeniam vlády sú kňazi a rehoľníci prvými partnermi na rozhovor. Stovky ľudí sa chcú rozprávať s niekým, komu dôverujú. A tak sú kňazi „lekármi duší a riadiacimi silami“ farností pre riešenia potrieb ducha i tela núdznych, chorých alebo zdravotnícky personál.

Napísali o nás v Rakúsku …

Početné kňazské vysviacky na Slovensku

Bratislava, 13.6.2020 (KAP) 026 422 – Na Slovensku udelia kňazskú vysviacku vcelku 44 mužom. Oznámila to Tlačová kancelária KBS. Z toho bude 29 novokňazov pre rímskokatolícke diecézy a 13 pre gréckokatolícke eparchie. K tomu sa pribudnú dvaja rehoľníci od františkánov a kapucínov. Vysviacky sa konajú okolo slávnosti sv. Petra a Pavla, ale aj v júli, auguste a septembri.
Podiel gréckokatolíckych kandidátov na celkovom počte je naďalej veľký. K byzantskému obradu sa podľa sčítania ľudu v r. 2011 hlási 220 000 veriacich a tento rok pripadá na jedného novokňaza 17 000 veriacich. V rímskokatolíckej cirkvi s 3,35 miliónmi veriacich je to viac ako 115 000 veriacich na kňaza.
Duchovní gréckokatolíckej cirkvi sú s výnimkou biskupov a mníchov ženatí. No atraktivitu kňazského povolania nemožno prisudzovať iba chýbaniu celibátu. Na východe a severovýchode Slovenska je aj počet rímskokatolíckych kandidátov na kňazov vysoký. Na prvom mieste so siedmimi vysviackami je Košická arcidiecéza. …
V Bratislave, Nitre, na Spišskej Kapitule, v Košiciach a Rožňave sa konajú vysviacky v katedrálach, v Žiline a Banskej Bystrici v iných chrámoch. Desať vysviacok Prešovskej arcieparchie sa koná v pútnickom chráme v Ľutine.
Dvom kandidátom Trnavskej arcidiecézy udelia vysviacku v Bazilike sv. Ondreja v maďarskom Komárome. Z nich jeden novokňaz slávi primície v nemeckom Kolíne a druhý v talianskom meste Campocavallo-Osimo. V zahraničí slávia primície aj dvaja žilinskí novokňazi – jeden v Českej republike, druhý v Chorvátsku. V hlavnom meste Slovenska neslávi tento rok primície ani jediný novokňaz.
Priemerný vek novokňazov je 28,5 rokov, iba Trnava má priemerný vek 40 rokov. Najstarší novokňaz má 47 rokov a najmladší 25 rokov.

Káhira: Obnovili významnú ranokresťanskú svätyňu

Káhira, 13.6.2020 (kath.net/ KAP) 026 421 – V Káhire zreštaurovali pozoruhodnú ranokresťanskú svätyňu. Grécko-pravoslávny patriarcha Alexandrie a celej Afriky, Teodoros II., posvätil novú Kaplnku sv. Fanouriosa v Katakombách sv. Juraja.
„Sen sa stal skutočnosťou,“ povedal patriarcha pri božskej liturgii v opäť prístupných katakombách, ako informoval portál „OrthodoxTimes.com“ v piatok.
„Katakomby sú spomienkou na prvé prenasledovanie kresťanov. Miestna tradícia však siaha ešte ďalej. Miesto nad katakombami, kde stojí kruhový kostol Kláštora sv. Juraja, sa uctieva ako prechodný domov Svätej rodiny po úteku do Egypta, ale aj ako miesto mučeníctva sv. Juraja. Táto liturgia v kaplnke je posolstvom lásky k blížnemu a pokoja pre všetky národy,“ povedal patriarcha.
Poďakoval sa aj egyptskému prezidentovi Abdelovi Fattahovi al-Sisimu za jeho podporu pravoslávneho Patriarchátu Alexandrie.
Keď sa pred mesiacmi rozhodol k renovácii, označil patriarcha Katakomby s. Juraja ako „miesto stretnutia náboženstva, kultúry a histórie“.
Už pred piatimi rokmi nanovo posvätili rozsiahlo zreštaurovaný kostol kláštora. Na bohoslužbe sa v apríli 2015 zúčastnil aj grécky prezident Prokopios Pavlopoulos a pravoslávny arcibiskup Atén Hieronymos (Liapis). Je to jediný kruhový kostol Egypta a pravdepodobne bol postavený v 10. storočí s použitím štruktúr rímskej veže opevnenia.

„Práva žien sa obetujú na trans-oltári“

Komentár: Birgit Kelleová, žurnalistka, autorka bestsellerov a mnohodetná matka

Kolín, 13.6.2020 (kath.net) 026 420 – Kto ženy už nenazýva ženami, nepodporuje emancipáciu, ale vymazanie ženskosti. Keď sme kvôli takýmto názorom údajne „transfóbni“, tak môžem iba povedať: „Tak som takou rada. Tu sa obetujú práva žien na trans-oltári.“
Časopis WELT modifikoval jej titulok a aj to už privádza do úžasu. Ešte pred niekoľkými hodinami znel: „Transgenderový spor na Twitteri“. Nejde o diskusiu, ktorá na Twitteri extrémne eskaluje, ale o celkom inú tému, ako nový titulok vsugeruje:
Anglická spisovateľka Rowlingová hovorí, že „transsexuálne ženy“ nie sú ženami. A už vôbec nie v Anglicku, kde tzv. „trans-ženy“ vrátane ich „ženského penisu“ majú dokonca právo, byť umiestňované do ženských väzníc a prvé znásilnenia sú tam už dokladované!
Pre mňa môže každý muž behať v ženských šatách, chovať sa ako žena a tak žiť. Nikomu v tom nebránim.
Ale predtým, než pripustíme, aby ženskosť sa vyhlasovala samovoľným aktom a to bezpodmienečne vo všetkých životných situáciách, mali by sa premyslieť následky. V USA zomiera práve v ľahkej atletike ženský šport, lebo tzv. „trans-dievčatá“ štartujú medzi ženami. Následkom toho získavame teraz aj chlapcov v ženských šatách v šprinte. Je mi ľúto, ale tu som proti ich právam.
Nič iné nehovorí ani pani Rowlingová už mesiace a preto aktivisti LGBT na ňu útočia, feministky jej nadávajú a hovoria, že je transfóbna.

Poľský prezident chráni deti pred propagandou LGBT

Varšava, Poland, June 12, 2020 (LifeSiteNews) 026 419 – Poľský prezident Andrzej Duda (48) vyhlásil, že bude chrániť deti pred propagandou LGBT. Duda znova kandiduje na svoj úrad vo voľbách 28. júna. Jeho kampaň obsahuje aj „Rodinnú kartu“ s programom obrany rodiny, v ktorom je aj ochrana detí pred ideológiou LGBT.“ Sľubuje „ukončiť ideologickú propagandu LGBT vo verejných inštitúciách a zabezpečiť práva rodičov ako je rozhodovanie o duchovnom vývoji ich detí“:
„V prvom rade rodičia sú zodpovední za sexuálnu výchovu svojich detí. Treba zabezpečiť rozhodujúci vplyv rodičov na formovanie a podstatu voliteľných predmetov v školách.“
Program tiež ponúka pomoc rodinám, ktorí si želajú domáce vyučovanie detí. V „Rodinnej karte“ je aj návrh finančnej podpory rodín, pomoci pre seniorov a detí s jedným rodičom.
Prezident 10. júna povedal, že podpora rodín je kľúčová pre Poľsko a tradičná definícia manželstva bude prevažovať:
„Rodina si zaslúži špeciálnu podporu štátu. Rodina chráni a buduje spoločnosť. Naša identita nám pomohla prežiť najťažšie časy v detstve. Poľská rodina zachovala naše hodnoty. Rodina je špeciálna hodnota, ktorá si vyžaduje mimoriadnu ochranu štátu, Manželstvo je vzťah mužov a žien a takým aj zostane.“ …
Dudov hlavný súper, primátor Varšavy Rafał Trzaskowski, (48) je známy svojou podporou agendy LGBT. Ako primátor už zaviedol progresívnu sexuálnu výchovu na niektorých varšavských školách.
„Trzaskowski je ľavým krídlom centristickej strany Občianska platforma,“ povedal žurnalista Krystian Kratiuk pre LifeSiteNews. „Ako primátor mesta urobil veľa pre LGBT vrátane vydania karty, ktorá im umožňuje prístup do špeciálnych hotelov, do škôl s ich sexuálnou výchovou, programy tolerancie atď. …
Kratiuk je presvedčený, že Duda potrebuje podporu konzervatívcov, lebo je tu rastúca nespokojnosť s ľuďmi pri moci aj vďaka pandémii. Prieskumy ukazujú, že Duda má lepšie šance ako Trzaskowski. Väčšinu Poliakov nezaujíma to, čo niektorí politici nazvali „zahraničnou ideológiou“. …

Sr. Lucia: V USA by bez zasvätenia Márii bol komunizmus

USA, 9.6.2020 (LifeSiteNews) 026 418 – Interview renomovaného amerického historika a spisovateľa Williama Thomasa Walsha s fatimskou vizionárkou sr. Luciou nadobúda mimoriadny význam v období nepokojov a revolučných podmienok v USA. Jedno z posolstiev sr. Lucii sa týka boľševickej revolúcie v Rusku a potreby zasvätiť Rusko Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.
V r. 1947 Prof. William Thomas Walsh napísal knihu o Fatime Our Lady of Fatima a v epilógu je interview so sr. Luciou v r. 1946. Hovoril s ňou aj o prosbe Panny Márie zasvätiť Rusko jej Nepoškvrnenému Srdcu. Sr. Lucia mu povedala:
„Panna Mária chce, aby pápež a všetci biskupi sveta zasvätili Rusko jej Nepoškvrnenému Srdcu v jeden špeciálny deň. Ak sa to urobí, ona obráti Rusko a bude pokoj. Ak sa to neurobí, omyly Ruska sa rozšíria do každej krajiny sveta.“
„Znamená to, podľa vás, že každá krajina bez výnimky, bude ovládnutá komunizmom?“
Sestra Lucia odpovedala: „Áno.“ Prof. Walsh sa opýtal:
„A to znamená, že aj Spojené štáty americké?“
Na to sr. Lucia znova odvetila: „Áno“.
Teda predpovedala, že USA za istých podmienok, by sa tiež mohli stať komunistickými. Táto odpoveď môže znieť nerealisticky v r. 1946, po konci druhej svetovej vojny a na začiatku studenej vojny. No dnes v situácii revolučných výtržností, ktoré sa zdajú meniť Ameriku do hĺbky, môžu vzbudiť nadobudnúť hlbší význam.
Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží) je organizácia v centre tejto revolty proti ustanoveným štruktúram USA – za obmedzenie činnosti polície a za radikálnu zmenu spoločnosti. Jej vplyv dokazuje aj to, že Washington D.C. už pomenoval námestie pri Kostole sv. Jána, ktoré protestujúci podpálili, na Námestie Black Lives Matter.
Skupina dostala veľké prostriedky od bohatých podporovateľov ľavice ako George Soros aj od partnerských organizácií Color of Change (Farba zmeny) a Národnej asociácie pre pokrok farebných NAACP. V oficiálnej agende Black Lives Matter ľahko objavíme marxistickú a protirodinnú aj LGBT ideológiu tohto hnutia:
„Rozvrátime Západom predpisovanú štruktúru rodiny ako jadra spoločnosti podporovaním rozšírených rodín a ´dedín´, ktoré sa budú kolektívne starať o seba a najmä o naše deti do takého stupňa, že matky, rodičia a deti budú v pohode.
Podporíme sieť potvrdzujúcu agendu LGBTI. Chceme sa oslobodiť od tuhého zovretia hetero-normatívneho myslenia alebo skôr viery, že všetko vo svete je heterosexuálne.“
Ďalším agresívnym prvkom súčasných násilných protestov, ktoré vyvolal sám prezident Trump, je hnutie Antifa. Symbol tohto hnutia sú dve vlajky jedna na druhej – a to pochádza zo založenia Antifašistickej akcie nemeckých komunistov z r. 1930. A sú tu aj nasledovníci tohto hnutia, ktorých zorganizovala v 70. rokoch nemecká maoistická Komunistická liga. Takže aj Antifa je inšpirovaná komunizmom. Majú spoločný anarchistický postoj proti štátnej autorite a najmä proti polícii.
Na Fox News nedávno komentoval redaktor Tucker Carlson tento nový politický vývoj, ktorý cieli na obmedzenie policajných oddelení a súčasne potláča ľudí, ktorí sa chcú sami brániť vlastnými zbraňami:
„Toto je krok smerom k autoritatívnej spoločenskej kontrole. Oni môžu vytvoriť chaos. Nemáš dovolené brániť sa!“
Tucker Carlson vidí budúcnosť ľavice tak, že iba tí budú mať zbrane, ktorí sú z ich tímu a to je presne to, čo v skutočnosti znamená ‚reforma polície‘. Teda vlastne vynútený partizánsky zákon.“ Carlson opísal aj „zlovestný tvrdý zásah proti slobodnému prejavu a slobodnému mysleniu“ ktorý pozorujeme v ostatných dňoch. Nové pravidlo znie:
„Nemáš dovolené spochybňovať ´Black Lives Matter´ nijakým spôsobom.“
A toto si vynucujú aj obrovské sociálne médiá ako Facebook a iné. Redaktor dodal:
„Nikdy doteraz sme nežili v takomto prostredí. Mnohí ľudia dostávajú takéto posolstvo a nasledujú ho. A tí slabí sa veľmi rýchlo pridávajú, ako malé Červené gardy.“
Pozorujeme tu techniky verejného pokorovania ako primátora Minneapolisu, keď odmietol zrušiť policajné oddelenie. Človeku to pripomína prvé komunistické revolúcie, ktoré nútili ľudí s inými názormi podriadiť sa. V situácii týchto zločineckých aktov a výtržností, ktoré terorizujú milióny Američanov už dva týždne, môžeme povedať, že sa aspoň približujeme ku komunistickej atmosfére v Amerike. Stále viac nám to pripomína situáciu komunistických krajín v Európe … kde sa ľudia nakoniec hanbili za svoj pôvod a dedičstvo, ak nemali proletársky pôvod. Odstraňovali sa tam „kontrarevolucionári“, tradícia aj dedičstvo otcov. Ničenie miliónov životov je známe na celom svete.
V týchto nepokojoch je oslabené kresťanstvo ďalej ničené, a svedectvo vidíme na vlastné oči. Arcibiskup karhá amerického prezidenta za návštevu katolíckej svätyne a kňaz dúfa, že George Floyd bude za nás orodovať v nebi! Bez ohľadu na jeho nemorálny život tu na zemi.
Arcibiskup Vigano v nedávnom liste Trumpovi napísal: „Objavíme, že výtržnosti vyprovokovali tí, ktorí videli, že vírus neodvrátiteľne slabne a že zalarmovanie spoločnosti pandémiou stráca na sile a tak museli vyprovokovať sociálne nepokoje, lebo za nimi budú nasledovať represie, hoci zákonné, a tie by sa mohli odsúdiť ako neoprávnená agresia proti populácii. To isté sa deje v Európe v dokonalom súzvuku. Je celkom jasné, že využitie pouličných protestov je nástroj na účely tých, ktorí by radi videli nového prezidenta USA, ktorý by stelesňoval ciele tajného štátu a ktorý by vyjadroval tieto ciele verne a s presvedčením! Neprekvapí, že čoskoro uvidíme, že za týmto vandalizmom a násilím sú ľudia, ktorí chcú profitovať z nepokojov, aby vybudovali svet bez slobody: Solve et Coagula, ako učí slobodomurárske úslovie. … Tu si pripomeňme historický list z r. 1918 po zjaveniach vo Fatime, kde nemecký cisár Willhelm II. varuje Katolícku cirkev pred boľševickým prevratom – súčasťou slobodomurárskeho plánu nastolenia „svetovej republiky“ po zničení Katolíckej cirkvi! List sa našiel v Tajných vatikánskych archívoch. … Cisára o tom informovali nemeckí slobodomurári verní svojmu panovníkovi. Francúzsko a Amerika sú pod úplným vplyvom lóže Grand Orient. Boľševizmus je vonkajší nástroj na dosiahnutie cieľov. …!“
Toto všetko si vyžaduje najmä duchovný boj! Modlitbu posvätného ruženca, zasväcovanie Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie a musíme trvať aj na správnom zasvätení Ruska, ako nedávno znova vyzval americký kardinál Raymond Burke a taliansky historik Prof. Roberto de Mattei.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *