Kňazi, ktorí pomazávajú chorých na koronavírus

Bostonská arcidiecéza zhromaždila tímy kňazov pre pacientov s koronavírusom.

Arcidiecéza vyškolila celkom 80 kňazov na vykonávanie služby, pričom 30 kňazov aktívne vysluhuje sviatosť pomazania chorých a zvyšok slúži ako záloha. Skupiny kňazov žijú spolu na strategických miestach v blízkosti nemocníc, aby mali čo najskôr možnosť dostať sa k pacientom s COVID-19. Otec Tom MacDonald, prorektor seminára sv. Jána v Bostone, je jedným z kňazov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili na túto úlohu.

„Je to úžasná skúsenosť kňazského bratstva žiť spoločne v dome. Je to niečo akoby ste žili ako hasič v požiarnej zóne. Sme tu, dostávame hovory, vyrážame, vraciame sa,“ povedal kňaz.

Dobrovoľníci kňazi žijú vo vyhradených domoch a ich jediné poverenie je byť k dispozícii na vysluhovanie sviatosti pomazania chorých, uviedla arcidiecéza. Spoločenstvo začalo fungovať na víkend 18. apríla.

„To čo robia kňazi je obrovské privilégium,“ povedal otec MacDonald.

Okres Suffolk, v ktorom sa nachádza Boston, mal k 24. aprílu približne 9 000 potvrdených prípadov COVID-19.

„Sme vďační za to, že naši kňazi môžu navštevovať vážne chorých v nemocniciach, ktoré trpia koronavírusom a byť schopní zabezpečiť sviatosť pomazania,“ uviedol vo vyhlásení kardinál Sean O’Malley z Bostonu.

„Je to obzvlášť príjemné pre rodiny, ktoré v súčasnosti nemajú povolenie navštíviť blízkych v nemocnici, ktorí sa liečia na koronavírus. Naši kňazi to považujú za požehnanie v ich službe. Okrem toho sme dostali spätnú väzbu, že tieto návštevy mali pozitívny vplyv aj na zamestnancov nemocníc.

Záložní dobrovoľníci poskytli kňazom domy, napríklad prázdne semináre a poskytujú tiež jedlo a nákupy zúčastneným kňazom.

Otec MacDonald už bol povolaný na vystuženie sviatosti pomazania k niekoľkým pacientom s COVID-19 a zakaždým mu personál nemocnice pomohol pri zabezpečení potrebného ochranného výstroja podľa protokolov nemocnice.

Povedal, že všetci kňazi boli vyškolení, aby minimalizovali čas strávený v izbe pacienta. Kňaz sa modlí väčšinu rituálu pred dverami, povedal.

Kňaz potom vstúpi do miestnosti, aby vykonal skutočné pomazanie, ktoré sa vykoná vatovým tampónom namočeným v posvätenom oleji a podaným na nohu pacienta.

Otec MacDonald povedal, že on a jeho kňazi neustále navzájom zdieľajú potrebné informácie o svojich skúsenostiach v nemocniciach, pretože každá z nich má mierne odlišné protokoly a vybavenie.

„Je veľmi ťažké byť kňazom a nemať možnosť vysluhovať sviatosti pre ľud, takže táto príležitosť je v istom zmysle veľkou úľavou – urobiť to, k čomu sme boli Bohom povolaní,“ povedal.

„Učíme chlapcov v seminári sv. Jána, že kňazi vchádzajú do horiacej budovy, neutekajú od nej.“

Otec Michael Zimmerman, pomocný rektor seminára a ďalší kňazský dobrovoľník, povedal, že dúfa, že sa toto slovo rozšíri v celom Bostone o dostupnosti pomazania pre pacientov s koronavírusom.

Otec Zimmerman začal v tíme minulý víkend a pokrýval nemocnice Cambridge, Everett a Mount Auburn v Bostone. Zatiaľ odpovedal na jedno volanie na sviatosť pomazania a jeho spolubrat v dome, v ktorom teraz žijú, odpovedal dvom pacientom.

„Keď sme tam, sestry a zdravotnícky personál sú veľmi vďační, že nás tam majú,“ povedal.

Povedal, že on a jeho spolubrat – rehoľník – si vo svojom dome prispôsobili systém spoločného života, modlitby, spoločné jedlo a slávenie sv. omše.

Otec Zimmerman požiadal o modlitby za pacientov, kňazov a zdravotnícky personál, ktorí slúžia.

Nemôžeme zachrániť každého – medicína nedokáže všetko. Do istej miery musíme uznať, že nie sme pánmi nášho osudu a musíme všetko vložiť do Božích rúk,“ povedal.

„Zdravotnícky personál odvádza skvelú prácu, musíme si však tiež uvedomiť, že nemôžu robiť všetko a že z nich dúfajme odoberáme prílišný tlak a prinášame úľavu.”

 

Zdroj: Ncregister, Obrázok: Tamtiež 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *