Život Cirkvi vo svete 11/2020

Obsah

Naši biskupi: Nestrácajme nádej, obracajme sa na našu Nebeskú Matku

Slovenskí biskupi vyhlásili pôst za odvrátenie šírenia koronavírusu

Vyhlásenie Pravoslávnej cirkvi na Slovensku ku koronavírusu

Pápež a Rímska kúria pokračujú v základnej činnosti

Rím: Bohoslužby cez médiá, mŕtvi bez riadneho obradu

Viedenská arcidiecéza zostruje opatrenia

Správa OSN o genderi útočí na náboženskú slobodu

USA: Biskup vyzýva k Eucharistickým procesiám!

Situácia v Cirkvi v dobe šírenia koronavírusu

Rakúsko: Diecéza zakazuje podávanie Eucharistie!

Taliansko: Udali 88-ročného kňaza za slávenie omše

Poľskí biskupi chcú skôr viac omší proti vírusu!

Vatikán zatvára Baziliku sv. Petra aj námestie!

Nemecko: Nový predseda BKN za diakonát žien

Ďalšia synoda v r. 2022 bude o synodalite

Biskup sa pridáva ku kritike Querida Amazonia

Vatikán: Centrálne personálne oddelenie je návrh

Prvý prípad koronavírusu vo Vatikáne

Biskup Schneider a projekt starých katechizmov

Pápež čínskym katolíkom: „Buďte dobrí občania“

„Biskupi, laici, vykričte to zo striech!“

Krížová cesta je cestou, po ktorej prešiel Ježiš verný Otcovmu vykupiteľskému zámeru. A ešte stále pokračuje po tejto ceste v živote svojich učeníkov a skrze nich vo svojej Cirkvi. Ježiša stále odsudzujú na smrť, pozbavujú ho šiat, posmievajú sa mu, križujú ho.
Prosme Ducha Svätého o milosť, aby sme rozjímali o Kristovom umučení, ktoré trvá podnes, keď prechádzame zastavenia krížovej cesty, aby sme sa s Ježišom a tak ako on, vložili do uskutočnenia Božieho zámeru, ktorý naplno oslobodzuje človeka.
Svätý a milosrdný Otče, daj nám s vierou a láskou uvažovať o krížovej ceste, aby sme sa ako účastníci Kristovho utrpenia a spolu s ním vstúpili o tvojho kráľovstva skrze Krista nášho Pána. Amen. (Krížová cesta v Koloseu s Jánom Pavlom II. 1989)

Ďalšie vaše reakcie na súčasnú situáciu:

Neviem, ako sa mohlo stať, že niekto dal takýto návrh, že prijímať na ruku. Veď rukou sa už dotkol niekoľkých predmetov, ba aj si podal ruky s niekoľkými ľuďmi. Preto je stopercentne istejšie podávať sväté prijímanie do úst. Neviem, prečo naleteli na návrh nejakého nepovolaného a nerozumného návrhára. Je mi do plaču.
Pozdravuje a spomína + Ján Sokol

******************

Pochválený buď Ježiš Kristus, vážená pani Zuzana.
Odvádzate „obrovskú prácu“, ktorá je viac ako 100% k mojej spokojnosti. Skutočne, mravenčia práca, kopec nervov a čo za tým všetko stojí. To je môj názor.
Nuž ja mám v Rakúsku na starosti štyri farnosti a zároveň 14 kostolov a teda aj 14 obcí. A tu je kameň úrazu – čas. Ledva, že pozriem elektronickú postu z diecézy. Čiže aj keď mlčím ako partizán, mám záujem o Vaše správy NAĎALEJ. Aj keď sa mesiace neozývam, no pokiaľ si to daná situácia vyžiada jasné, že sa ozvem. …

Celé to s koronavírusom je tu v Rakúsku hotový cirkus. Vodu vo sväteničkách mám. Ruky si ľudia aj tak podávajú. Buď v kostole pri svätých omšiach, alebo inde. Každý sa z toho smeje. Sväté prijímanie sa podáva do úst aj na ruku. Jasné, že patričné opatrenia z diecézy včas vyhlasujem. Ľudia v Rakúsku to však ignorujú. Zatiaľ sa z toho veda nerobí. Toľko kostoly.
V obchodoch už zopár iniciatívnych nerozumných išlo nakupovať škrečkové nákupy. Najviac dezinfekčné prostriedky a haldy potravín, čo po mesiaci vyhodia – ako ich poznám. Inač tu dolu plynie život svojím tempom – všetko po starom…
V Rakúsku ročne zomiera 2000 ľudí na chrípku a nič sa nedeje. Je to normálne a vec. Ale korona …? Srdečne Vás zdravím a žehnám Vám: o. Ján

* * * * *

Naši biskupi: Nestrácajme nádej, obracajme sa na našu Nebeskú Matku

Bratislava, 10.3.2020 (TK KBS) 026 121 – Rozhodnutie zakázať verejné slávenie bohoslužieb vyvolalo rozličné reakcie na celom Slovensku. Biskupi Slovenska, ktorí prijali toto rozhodnutie s veľkou bolesťou, pozvali všetkých k modlitbám. Zároveň vznikajú rôzne spontánne iniciatívy kňazov, rehoľníkov i laikov, ktoré pozývajú k modlitbám.
„Nestrácajme nádej, neprepadajme obavám, a s dôverou sa v našich rodinách obracajme na našu Nebeskú Matku: ´Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska, prosíme ťa o tvoju pomoc a ochranu. Vypros uzdravenie chorým, ochraňuj zdravotníkov, ktorí sa o nich starajú a odvráť šírenie choroby. Oroduj za nás, ktorí sa k tebe s dôverou utiekame!“ pozývajú biskupi Slovenska.
„V našich chrámoch sa oddnes neslávia verejné bohoslužby. To však neznamená, že sa nemáme modliť. Práve naopak. Naši predkovia sa v takýchto ťažkých chvíľach obracali k Ježišovi. Nezabudli sme na to? Nevytlačili sme Boha z našej pozornosti? V Biblii máme mnoho príbehov, ktoré hovoria o uzdravení. Nás, ktorí dnes čítame Božie slovo, majú povzbudiť, aké veľké veci sa stále dejú v živote toho, kto sa spolieha na Boha. Tak teda, poďme si každý deň prečítať jeden príbeh o uzdravení a zakončime ho modlitbou k našej nebeskej Matke,“ pozýva na sociálnej sieti kňaz Žilinskej diecézy Ľubomír Majtán.

Slovenskí biskupi vyhlásili pôst za odvrátenie šírenia koronavírusu

Čičmany, 11.3.2020 (TK KBS) 026 120 – Slovenskí biskupi sú na duchovných cvičeniach v Dome svätého Bystríka v Čičmanoch. Exercitátorom je páter Vladimír Kasan, prior benediktínskeho kláštora v Sampore. Hoci nemohol dopredu tušiť, aká bude situácia, ako motto prvého dňa pripravil vetu z 11. kapitoly Jánovho evanjelia: „Pane, ten, ktorého miluješ, je chorý.“ Tieto slová sa vzťahujú na Lazára, brata Márie a Marty, teda súrodencov, ktorí boli Ježišovi veľmi blízki.
Biskupi daný verš v duchu Prozreteľnosti prijali ako podnet k súčasnej situácii, a po večernej adorácii sa pomodlili slávnostný ruženec i Korunku Božieho milosrdenstva a prosili za všetkých chorých, osobitne za nakazených koronavírusom. Pamätali na nich a budú na nich intenzívne pamätať:
„Každý chorý nech je pre nás milovaným bratom, milovanou sestrou,“ prosia kňazov aj všetkých veriacich.
Biskupi tiež pozývajú k modlitbám za zdravotníckych pracovníkov, a tých, ktorí v rozličných povolaniach kvôli koronavírusu v týchto dňoch pracujú, aby naša krajina zvládla situáciu. Neraz sú na úplnej hrane svojich síl a možností a navyše v priamom ohrození nákazou. Potrebujú našu podporu. Veľmi ju potrebujú!
Biskupi na nich budú intenzívne pamätať počas duchovných cvičení. A veriacich prosia:
„Kto je zdravý, nech prijme pozvanie k prísnemu pôstu a modlitbám počas piatkov Pôstneho obdobia: Urobme to podľa striktných pravidiel, ktoré zachovávame na Popolcovú stredu a Veľký piatok. Obetujme tento pôst a naše modlitby za odvrátenie šírenia nákazy! A tiež za všetkých chorých, za zdravotníkov, a aj za tých, ktorí sa v spoločnosti starajú o zvládnutie náročnej situácie.“
Biskupi zostávajú s vami duchovne spojení a všetkým posielajú svoje požehnanie.

Vyhlásenie Pravoslávnej cirkvi na Slovensku ku koronavírusu

Prešov, 11.3.2020 (orthodox.sk) 026 119 – … Pravoslávna cirkev na Slovensku považuje za nevyhnutné pripomenúť veriacim nevyhnutnosť rovnocenného zabezpečovania duchovných a materiálnych potrieb. …:
Sv. Eucharistia nebola, nie je a nikdy nebude príčinou choroby a smrti, ale práve naopak – je ustavičným zdrojom nového života v Kristovi, odpustenia hriechov a uzdravenia duše a tela.
Spôsob podávania svätého Prijímania duchovenstvu a veriacim z jedného kalicha sa v dobe prípadnej pandémie nebude meniť a kňazi vhodným spôsobom vysvetlia veriacim, že takýto spôsob prijímania sv. Eucharistie nikdy nepredstavoval a nebude predstavovať pre nikoho žiadne nebezpečenstvo. …
Nech Veľký pôst – putovanie k svetlu a radosti Kristovho Vzkriesenia – upevní viac ako po iné roky našu vieru a obnoví naše duchovné, duševné a telesné zdravie!
† Rastislav, arcibiskup prešovský, metropolita českých krajín a Slovenska
† Juraj, arcibiskup michalovsko-košický

* * * * *

Pápež a Rímska kúria pokračujú v základnej činnosti

Vatikán, 13.3.2020 /RV) 026 118 – Vo štvrtok 12. marca Svätý Otec pokračoval v pracovnej činnosti, keď prijal počas dňa šesť individuálnych audiencií. V režime sprísnenej hygieny a pravidiel na prevenciu infekcie koronavírusom naďalej pokračuje základný chod jednotlivých úradov Rímskej kúrie.
Dopoludnia sa stretli na mimoriadnom zasadnutí zástupcovia dikastérií Rímskej kúrie pod vedením štátneho sekretára kardinála Pietra Parolina. Výsledkom stretnutia, ktoré sa konalo v Starej synodálnej aule, je rozhodnutie, že dikastériá i vatikánsky governatorát zostanú naďalej otvorené na zaistenie chodu aspoň najzákladnejších služieb pre univerzálnu Cirkev.
Úrady však pracujú v núdzovom režime flexibilnej práce, s uprednostnením práce z domu, využívaním elektronickej komunikácie a s dočasným zrušením fixných pracovných hodín. V celom Vatikáne sa vykonávajú inšpekcie dodržiavania pravidiel na ochranu pred infekciou a na adekvátne reagovanie v prípade výskytu symptómov. -jb-

Rím: Bohoslužby cez médiá a mŕtvi bez riadneho obradu

Biele šatky v okne – celé Taliansko sa pomodlí ruženec

Rím, 12.03.2020 (KAP) 026 117 – Opatrenia vlády v Ríme proti vírusu ochromili Taliansko. Následky cíti aj Cirkev. Už zatvorili aj kostoly na modlitbu. Ľudia sa cítia osamelejší a duchovným pastierom je ťažké byť im nablízku.
„O 19. hodine mám na Facebooku kázeň k pôstnym exercíciám,“ oznámil napríklad don Maurizio Mirilli na webovej stránke svojej farnosti. Farár z Farnosti Santissimo Sacramento, východne od hlavnej stanice Ríma, sa nemusí školiť pre pastoráciu v dobe koronavírusu. Každodennú omšu vysiela cez internet, s veriacimi komunikuje cez WhatsApp.
A predsa je pre dona Maurizia v týchto dňoch najväčším problémom „byť ľuďom skutočne blízko“.
„Občas explodujú obavy a starosti najmä u starých ľudí a chorých. Ide o smrť, nezamestnanosť, chorobu a o otázku, kto sa o nich postará.“
Nielen preto, že pápež František k tomu vyzval, robí don Maurizio naďalej návštevy u veriacich: „Nielen že to môžem, ja to aj musím,“ hovorí kňaz.
On aj iní členovia farnosti prinášajú ľuďom nákupy, sväté prijímanie a útechu a to podľa predpisov s rúškou, rukavicami a s bezpečným odstupom.

Spovede s rúškou na tvári

Doteraz boli možné aj spovede s príslušným odstupom. Nie v spovednici, ale cez tri rady lavíc v kostole a s rúškou bola možná spoveď bez toho, že sa ohrozí dôvernosť a spovedné tajomstvo. Zvlášť bolestné sú pre duchovného pastiera smútočné obrady. Často stojí sám pri rakve a žehná mŕtveho na jeho poslednú cestu na zemi. Takí osamelí sú v týchto dňoch všetci – či dôchodcovia, alebo prominenti.
Keď pred niekoľkými dňami zomrela v Ríme 97-ročná Giovanna Cau, právnička filmových hviezd ako Marcello Mastroianni, Federico Fellini a Sofia Lorenová, bol by inak jej pohreb spoločenskou udalosťou. Spoločný plač a žiaľ nad zosnulým, jeden z najstarších obradov ľudstva, si Taliani ešte veľmi cenia. V časoch koronavírusu však Giovannu Cau pochovali rovnako ako všetkých ostatných.
Keď Biskupská konferencia Talianska v pondelok vydala zákaz bohoslužieb a pohrebných obradov, hovorila o „ľútosti a iritácií“ medzi pastiermi aj veriacimi.
Mnohí si želali zreteľnejší protest, nielen Franz Xaver Brandmayr, rektor nemeckého kolégia v Ríme. Ohlásil, že súkromné omše v Kostole Santa Maria dell’Anima sa nebude modliť ticho a aj ľudia môžu byť v kostole. A nikomu neuprie ani sväté prijímanie. (Pozri správu nižšie).
Podľa Andreu Riccardiho, zakladateľa Spoločenstva Sant’Egidio, biskupi sa podrobili, lebo nechceli v tejto kríze vyvolávať ešte aj spory a dodal:
„Nikdy v histórii Talianska neboli zrušené sväté omše! V časoch krízy bola Cirkev vždy dôležitou oporou ľudí. Aj v r. 1943-1945, keď Taliansko čelilo nemeckej okupácii a násiliu.“
Na odporúčanie modliť sa doma reaguje Riccardi poukazom:
„V Miláne a Ríme je 45 percent domácností s osamelými ľuďmi, v Ríme je štvrť milióna osamelých seniorov. Už spočiatku krízy Charita a Sant’Egidio vyzvali k solidarite a pomoci, lebo vírus túto spoločenskú biedu ešte zostrí.“

Starým ľuďom prinášajú jedlo

Niektorí pomocníci z obavy z nákazy odriekli, ako hovorí Rita Simeoniová pracovníčka zo Sant’Egidio. „Iní, ktorých pracoviská sú zatvorené, sa však ponúkajú a tak sa to vyrovnáva.“ Starým ľuďom prinášajú jedlo domov a bezdomovcom na ulicu – vybavení latexovými rukavicami a rúškami.
Pre Sant’Egidio je denná modlitba rovnako dôležitá a tak zostáva aj Bazilika Santa Maria di Trastevere večer dlhšie otvorená. Vpravo aj vľavo sú stoličky dobrý meter od seba. Každovečerná modlitba o 20.30 h. sa zrušila a nahradila prenosom na internete o 18. h.

Biele šatky v okne – celé Taliansko sa modlí ruženec

Všetci katolíci Talianska sú pozvaní k mimoriadnemu aktu. Na sviatok sv. Jozefa sa majú s rodinou alebo sami o 21. hodine pomodliť posvätný ruženec na pozvanie biskupov. Ako signál spojenia môžu veriaci zavesiť bielu šatku na okno, či zažať sviecu.

Viedenská arcidiecéza zostruje opatrenia

Viedeň, 12.03.2020 (KAP) 026 116 – Kardinál Christoph Schönborn nariadil dôsledné opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Sväté omše sa budú od pondelka slúžiť bez veriacich. „Zhromažďovanie každého druhu znamená riziko nákazy a treba to zrušiť.“

„Cirkev sa však neprestáva modliť a sláviť Eucharistiu. Kňazov vyzývam, aby naďalej slávili Eucharistiu za farnosť a za svet slávili. Veriacich pozývam, aby mali na tom účasť cez médiá a doma sa modlili.“
„Krsty, svadby a iné sa majú odložiť a pohreby konať iba v malom rámci. Zádušné omše a iné liturgie treba odložiť na neskôr. Všetky farské akcie a exercície treba zrušiť. Kostoly však majú zostať otvorené na modlitby. Tieto nariadenia sú pre veriacich záväzné.“
Arcidiecéza tiež uverejnila niektoré odporúčania ako telefonická pastorácia na farách a vyčerpanie všetkých možností sociálnych médií, aby kňazi zostali v kontakte s veriacimi.
Na webovej stránke arcidiecézy sa neustále uverejňujú informácie a nové opatrenia ako aj podpora pastorácie a domácej cirkvi a zdôrazňuje sa ochrana a pomoc pre starých a chorých.

Správa OSN o genderi útočí na náboženskú slobodu

Ženeva, 12.3.2020 (Observatory on Discrimination of Christians) 026 115 – Správu OSN o „násilí založenom na rodovej rovnosti – genderi – a diskriminácii v mene náboženstva alebo viery“ ostro kritizoval arcibiskup Ivan Jurkovič, vatikánsky pozorovateľ pri OSN v Ženeve:

„Táto správa aspoň sčasti skutočne útočí na slobodu náboženstva a viery ako aj na slobodu svedomia.“

O správe špeciálneho poradcu o náboženskej slobode sa diskutovalo na 43. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva 2. marca. Správa útočí na „celosvetové náboženské zákony a prax sankcií štátov, ktoré porušujú nediskriminovanie žien, dievčat, lesieb, gejov, bisexuálov a transgender – LGBT+.“
Čo táto správa naozaj myslí je:
Potrat má byť legálny. Mnohé štáty naďalej úplne zakazujú potrat, alebo bránia prístupu k potratu a náboženské osobnosti tieto opatrenia podporujú a vyslovujú sa proti zmene takýchto zákonov.
Výhrady vo svedomí sú iba zámienkou na zabránenie prístupu k potratu. Spochybňovanie ideológie rodovej rovnosti a podporovanie národných hodnôt je pseudoveda diskriminuje to ženy.
Správa vyjadruje hlboké starosti … že náboženské záujmové skupiny broja proti genderu ako ‘nemorálnemu’ a pokúšajú sa podkopávať spoločnosť tvrdiac, že ideológia gender poškodzuje deti, rodinu, tradíciu a náboženstvo. Bránia tradičné hodnoty a spoločenské úlohy mužov a žien s ich odlišnými schopnosťami na základe viery a často vyzývajú vlády, aby zavádzali diskriminačnú politiku.

Arcibiskup Jurkovič tiež zdôraznil:
„Správa sa zdá menej zameriavať na ochranu mužov a žien každej viery, ktorí sú prenasledovaní, či diskriminovaní a sú ich milióny na svete a viac presadzuje víziu ľudskej spoločnosti s ktorou nesúhlasia všetci a ktorá neodráža spoločenskú, kultúrnu a náboženskú realitu mnohých národov.“

Prípad prenasledovania za vieru

Vo Fínsku poslankyňa parlamentu Päivi Räsänenová 2. marca čelila vyšetrovaniu polície, pre tvít z júna 2019. Adresovala ho predstaviteľom svojej cirkvi a spochybnila oficiálne sponzorstvo cirkvi na podujatí LGBT „Pride 2019“ sprevádzané citátom z Biblie. A neskôr ju vyšetrovali ešte aj za pamflet spred 16 rokov o ľudskej sexualite na kresťanskom základe! Polícia prípad uzavrela ako neodôvodnený, no prokurátor teraz vyšetrovanie znova obnovil.
„Nikdy som si nemyslela, že budem čeliť policajnému vyšetrovaniu za vyjadrenie svojej hlbokej viery! Ako kresťanka a demokraticky zvolená členka parlamentu som často počula veci, s ktorými hlboko nesúhlasím. Občas som sa cítila zranená. Myslím, že najlepšou reakciou je viac diskusie a nie cenzúra,“ povedala poslankyňa. „Toto policajné vyšetrovanie vzbudzuje starosti z obmedzovania našich slobôd zaručených ústavou aj medzinárodnými dohodami o ľudských právach! Veľkou hrozbou slobody náboženstva je, že tieto práva nevyužívame! Dúfam, že toto vyšetrovanie nepovedie k seba-cenzúre kresťanov. Použijem svoje práva a povzbudzujem k tomu aj iných.“
Podobných prípadov je v Európe aj vo svete veľa.

USA: Biskup vyzýva k Eucharistickým procesiám!

Tyler, USA, 12.3.2020 (kath.net/pl) 026 114

„Vyzývam každého katolíckeho kňaza, aby viedol jednoduchú eucharistickú procesiu okolo svojho kostola.“
Napísal to biskup Joseph Strickland z amerického Tylera v štáte Texas na Twitteri. V období do sviatku sv. Jozefa 19. marca majú kajúci sa veriaci vyprosovať uzdravujúcu Kristovu ruku na koronavírus a prosiť o to, aby sa ľudia stali odvážnymi Kristovými učeníkmi. Biskup Strickland tak reagoval na návrh katolíckej žurnalistky Jennifer Hartlineovej. Tá je americkým katolíkom veľmi známa, pretože napísala viacerým biskupom s citeľne horiacim srdcom:
„Každý biskup v každom meste: Robte procesie s Najsvätejšou oltárnou sviatosťou ulicami vášho mesta. Vyjdite von s Ježišom a modlite sa o Božie milosrdenstvo a Božiu ochranu. Vyzdvihnite Pána! Vy máte apoštolskú autoritu, využite ju. Kde zostáva vaša viera v nadprirodzeno?“

Biskup Strickland sa chytil výzvy žurnalistky a reagoval:
„Nádherný nápad! Začínam s prípravami na to a budem aj iných povzbudzovať, aby robili to isté. Ježiš Kristus je Pán.“
Na webovej stránke už biskup uverejnil konkrétne inštrukcie, ktoré sú aj nariadeniami pre jeho kňazov:

„Usmerňujem všetkých kňazov, aby vo farnosti, kde slúžia, uskutočnili eucharistickú procesiu v období pred sviatkom sv. Jozefa. Cieľom eucharistickej procesie je prosiť nášho Pána o ochranu pred koronavírusom a o uzdravenie tých, ktorí sú infikovaní, ako aj o milosrdenstvo a večný pokoj pre zomrelých. Proste nášho Pána aj o silu pre naše rodiny, aby sa nechali viesť pravdami viery a ich morálnymi a etickými usmerneniami.“

Ďalej píše biskup Strickland kňazom, aby po svätej omši pozvali malú skupinu na jednoduchú eucharistickú procesiu. Procesiu má viesť kňaz s diakonmi a miništrantami. Procesia má byť na cirkevnom pozemku, aby nebolo potrebné povolenie miestnych orgánov.
„Pravá úcta k Najsvätejšej sviatosti má veľký význam, no na procesii nemusí byť veľa ľudí. Ostatní ľudia sa môžu modliť v kostole. Kňaz v albe a dvaja miništranti – to je všetko, čo je potrebné. Ak je tam diakon, má mať na sebe albu a štólu. Ak farnosť dokáže uskutočniť väčšiu procesiu je to akceptovateľné, ale nie potrebné.“

Cirkev je duchovná nemocnica. Neberte nám svätú omšu!

USA, 12.3. 2020 (CatholicCulture.org) — Priznám sa už vopred, ak moja deicéza bude nasledovať príklad iných diecéz a zruší verejné slávenie svätej omše, budem hľadať kňaza, ktorý nechá dvere nezamknuté pri slávení „súkromnej“ omše. Ak nedostanem sväté prijímanie, lebo si to vyžaduje verejné zdravie, tak nech je tak. Ale potrebujem sa pravidelne zúčastňovať na svätej obete – bez nej život nemá zmysel. Takže ak svätá omša vojde do „podzemia“, vojdem tam aj ja.
Našťastie môj pastier sa obrátil opačným smerom, Ako Arcibiskup Gadecki sa rozhodol, že epidémia koronavírusu volá po slávení ešte viac omší, aby kostoly boli menej zaplnené a znížila sa pravdepodobnosť nákazy. Matematická logika direktívy poľského arcibiskupa je flawless:
Uznávam odporúčania hygienika, aby sa nezhromažďovali veľké počty ľudí a prosím o zvýšenie počtu nedeľných svätých omší v kostoloch tak, aby počty veriacich boli v tomto nariadení.
Áno, je tu riziko pri zhromaždení ľudí, Ale ja sa vystavujem riziku aj každý raz, keď nasadnem do auta. Citliví ľudia robia citlivé opatrenia tvárou v tvár každému nebezpečiu a počas epidémie sú tieto opatrenia právom zvýšené. Ale niet spôsobu na vylúčenie každého rizika. My robíme rozhodnutia, staviame si priority.
No špeciálne v nebezpečných časoch je prioritou Katolíckej cirkvi spása duší. Ak chytím koronavírus, chcem, aby som bol pritom v stave posväcujúcej milosti!
Starý priateľ, vojak s obrovskými skúsenosťami z bojov, mi povedal, že on a jeho kamaráti sa vždy navzájom povzbudzovali v predvečer bitky, aby zostali ’fessed up and prayed up.” Dobrá rada.
Nech pracovníci verejného zdravotníctva vyhlasujú smernice na zastavenie šírenia epidémie. Pastieri by tie smernice mali dodržiavať pokiaľ neprotirečia ich hlavnému poslaniu, ale oni majú hrať svoju vlastnú dôležitú úlohu.
Arcibiskup Gadecki to vyjadril jasne a biskup
Joseph Strickland v Texase zašiel ešte o krok ďalej v ofenzíve: I call on every Catholic priest to lead a simple Eucharistic Procession around your Church sometime before the Feast of St Joseph, March 19, for repentance, Christ’s healing hand on the Coronavirus & that all men may be Godly, manly sons & disciples of His Son Jesus Christ.
Zastaví eucharistická procesia šírenie koronavírusu? Neviem. Ale ja viem, že Pán ju dokáže zastaviť, ak to bude jeho vôľa. A hlavne je úlohou Cirkvi pripomínať zmätenému a panickému obyvateľstvu, že Pán is in charge – že naše stretnutie s ním je infinitely dôležitejšie ako možné stretnutie s vírusom!

Situácia v Cirkvi v dobe šírenia koronavírusu

Kňaz v Ríme: „Slúžim súkromnú omšu, ale nikto mi nemôže zakázať slúžiť ju nahlas. A vždy mám aj homíliu. Veriacim dávam aj sväté prijímanie. Tu sa moja poslušnosť končí. Neodmietnem sväté prijímanie nikomu!“

Viedeň, 11.3.2020 (LifeSiteNews) 026 113 – Pre koronavírus vydali diecézy v Rakúsku dišpenz na nedeľné sväté omše. Rakúski biskupi sa chcú riadiť podľa vládneho dekrétu, ktorý zakazuje stretávanie viac ako 100 ľudí v uzavretom priestore. Podobne na voľnom priestranstve sa smie zísť iba 500 ľudí. Slávenie omší sa tým znemožňuje, pretože na Západe pospájali veľa farností do veľkých celkov pre nedostatok kňazov. Biskupi nevydali spoločné vyhlásenie, no diecézy oznámili podobné inštrukcie.
Kardinál Christoph Schönborn, viedenský arcibiskup oznámil: „Vo Viedenskej arcidiecéze prijímame nariadenia vlády a jej preventívne opatrenia. Aplikujú sa na všetky formy slávenia a podujatí. Farári majú zabezpečiť, že nariadenia sa budú dodržiavať.“
Viedenská arcidiecéza uviedla, že sväté prijímanie sa nemá prijímať do úst, ale na ruku. Katolíci by tiež nemali piť konsekrované víno z kalicha. Majú sa vyhýbať aj používaniu svätenej vody a podávaniu rúk. …
Katedrálu sv. Štefana zatvorili pre turistov až do odvolania. „Pre veriacich je katedrála otvorená na modlitbu a spoveď ale len do počtu 100 ľudí,“ čítame na webe. …

Mnísi: ‘Viac sa modlite a viac dôverujte Bohu

Známy cisterciánsky Kláštor Heiligenkreuz pri Viedni vyzval k duchovnej reakcii na koronavírus:
„Heslom týchto dní by malo byť: Viac sa modlite a viac dôverujte Bohu,“ píšu mnísi na webovej stránke. Mnísi súčasne zrušili podávanie rúk na omši a nepodávajú Kristovu Krv z kalicha. V Rakúsku je nakazených asi 182 ľudí. Nikto zatiaľ nezomrel.

Taliansko je po Číne najzasiahnutejšia krajina a hlási viac ako 10 000 prípadov nakazených. Zomrelo tam už 631 ľudí.
Biskupská konferencia Talianska zakázala verejné sväté omše do 3. apríla.

Agentúra Vatican News informovala, že nemecký kňaz zodpovedný za Inštitút pre nemecké krajiny Santa Maria dell’ Anima v Ríme, naďalej slúži sväté omše a ľudia sa na nich môžu zúčastniť. Páter Franz Xaver Brandmayr (foto) povedal:

Slúžim súkromnú omšu, ale nikto mi nemôže zakázať slúžiť ju nahlas. A vždy mám homíliu. Veriacim dávam aj sväté prijímanie. Tu sa moja poslušnosť končí. Neodmietnem sväté prijímanie nikomu! Sme tu naša komunita. Viem, že to uvádzam do krajnosti, ale robím to z celého môjho srdca.“

Arcibiskup Stanisław Gądecki v Poľsku zasa žiada v dobe koronavírusu ešte viac svätých omší s menším počtom veriacich. … (Pozri správu nižšie).

Rakúsko: Diecéza zakazuje podávanie Eucharistie!

Klagenfurt/Salzburg, 11.3.2020 (kath.net/KAP) 026 112 – Najprísnejšie opatrenia proti koronavírusu zaviedla rakúska Diecéza Gurk-Klagenfurt. Sväté omše sa síce ako v celom Rakúsku najviac so 100 veriacimi slúžiť môžu, ale v Korutánsku zakázali podávanie svätého prijímania „z naliehavých hygienických dôvodov“! Napísal to generálny vikár v inštrukciách veriacim. „Namiesto toho sa má znova oživiť tradícia duchovného prijímania, ktorá bola odjakživa pevnou súčasťou eucharistického prijímania.“
Veriaci musia udržiavať od seba odstup najmenej meter a aj chóry a iné skupiny ľudí nemajú vedľa seba stáť ani sedieť.
Zatiaľ čo sa v iných diecézach môžu konať krsty, svadby s menším počtom ľudí, korutánske farnosti musia tieto akcie odsunúť. To isté sa týka slávnostných svätých omší, či prvého svätého prijímania. Iba pohreby vonku na cintorínoch sú povolené. Treba odrieknuť aj zasadnutia farskej rady atď. Biskup tiež zrušil všetky svoje termíny.

V Diecéze Feldkrich, kde je 7 infikovaných, biskup Benno Elbs zakázal sväté omše do 27. marca. Biskup uvádza:
„Vnútorný rešpekt, spojenie a vzájomné ocenenie sa teraz prejavujú vo vonkajšom odstupe.
Kostoly však zostávajú otvorené na modlitby, ako v celom Rakúsku.

Taliansko: Udali 88-ročného kňaza za slávenie omše

Castello d´Agogna, 11.3.2020 (LifeSiteNews) 026 111 – Staručký taliansky kňaz, ktorý nemá internet a nepoznal najnovšiu situáciu, má problémy s občianskymi orgánmi pre slávenie svätej omše.
Otec Antonio Lunghi (88) z obce Castello d’Agogna, dedinke v Pavii, bol udaný prokurátorovi po tom, čo odslúžil verejnú svätú omšu vo farskom kostole v nedeľu. Prítomní boli äsmi veriaci a zjavne tak porušili nariadenie občianskych aj cirkevných autorít.
Provincie a diecézy v severnom Taliansku zakázali verejné omše napriek tomu, že obchody, bary, reštaurácie, gymnáziá a iné zariadenia zostávajú otvorené!
Podľa novín Il Giorno newspaper, pátra Lunghiho oznámil prokurátorovi starosta William Grivel.
Neprišla sťažnosť, iba mi ľudia povedali, čo sa stalo a ja som to oznámil prokurátorovi. Ľudia počuli hlas zvonov a tak niektorí išli na omšu.

Poľskí biskupi chcú radšej viac omší proti vírusu!

Zatvárať kostoly – nepredstaviteľné!

Poznaň, 10.3.2020 (LifeSiteNews) 026 110 – Poľskí biskupi vyzvali k slúženiu väčšieho počtu omší ako reakcie na epidémiu koronavírusu!
Arcibiskup Stanisław Gądecki, predseda Biskupskej konferencie Poľska, vydal vyhlásenie, v ktorom žiada slúžiť väčší počet omší, aby počet veriacich na nich bol nižší a píše:
„V zmysle odporúčania hlavného hygienika, aby sa nekonali veľké zhromaždenia ľudí, prosím, pokiaľ je to možné, o zvýšenie počtu nedeľných omší tak, aby počet veriacich na omšiach bol v zmysle nariadení hygienika.“

Poľský arcibiskup z Poznane ďalej vyhlásil:

„Je nepredstaviteľné, aby sa poľskí katolíci nemohli modliť vo svojich kostoloch! V súčasnej situácii vám chcem pripomenúť, že tak ako nemocnice liečia telo, tak Cirkev slúži, okrem iných vecí, aj aby liečila choroby duše. Pripomínam vám, aby v tejto situácii starí a chorí ľudia zostali doma a sledovali prenosy omší v televízii. Pripomínam, že niet nijakého predpisu, že si počas omše musíte dávať znak pokoja podávaním rúk.
Odovzdajme Bohu tých, ktorí zomreli na koronavírus. Modlime sa za uzdravenie chorých, ako aj za lekárov, zdravotnícky personál a za všetkých, ktorí slúžia, aby zastavili šírenie tohto vírusu.
Modlime sa za skončenie epidémie. V súlade s Tradíciou Cirkvi, povzbudzujem vás, aby ste sa zvlášť modlili ‘Svätý Bože, svätý mocný …’.”

Reakcia poľských katolíckych novín Polonia Christiana na vyhlásenie arcibiskupa znela: „VĎAKA BOHU!“
V súčasnosti je v Poľsku 22 prípadov ochorenia na koronavírus na rozdiel od Talianska, kde ich je vyše 9000 a stovky zomreli.

Reakcia pápeža sv. Gregora Veľkého na epidémiu

Taliansky historik Roberto de Mattei opisuje ako pápež sv. Gregor Veľký reagoval na smrteľnú epidémiu počas svojho pontifikátu:
„Po zvolení v r. 590, Gregor viedol kajúcu procesiu veriacich po Ríme. Zatiaľ čo množstvo ľudí prechádzalo mestom, v pohrebnom tichu, mor dosiahol také rozmery, že za krátku hodinu padlo na zem mŕtvych 80 ľudí! No sv. Gregor neprestal vyzývať ľudí, aby pokračovali v modlitbách a trval na tom, aby obraz Panny Márie namaľovaný sv. Lukášom a uchovávaný v Bazilike Santa Maria Maggiore, niesli na čele procesie. Mor v 6. storočí sa považoval za Boží trest.

Po procesii sv. Gregor videl, ako sa anjeli usadili v kruhu okolo obrazu Panny Márie a keď zdvihol zrak, videl hore na hrade anjela, ktorý potom, čo si utrel meč, z ktorého kvapkala krv, strčil ho naspäť do pošvy ako znak, že trest sa skončil!

V Taliansku biskupi oznámili, že sa rušia všetky verejné omše do 3. apríla v súlade s dekrétom vlády z 8. marca.
V nedeľu sa pápež František modlil Anjel Pána už iba z knižnice. Vatikán oznámil: „Tieto opatrenia sú potrebné na vyhnutie sa rizika šírenia covid-19.“

Mnohí biskupi vo Francúzsku, Anglicku, na Malte, v Singapore, na Filipínach a v USA prikázali dávať sväté prijímanie na ruku. To napriek tomu, že 24. júla 2009 Vatikán počas prasacej chrípky ubezpečil katolíkov, že majú právo dostávať sväté prijímanie do úst a faktu, že prijímanie na ruku je dišpenz a nikdy sa nemal stať normou po celom svete.
Katolícka arcidiecéza Portlandu v Oregone (USA), ktorej hlavou je arcibiskup Alexander Sample, vydala smernice potvrdzujúce právo katolíkov dostávať Eucharistiu do úst, keď sa zopár kňazov pokúšalo to zakázať.
Pripomeňme si aj vyjadrenia biskupa A. Schneidera z Kazachstanu na túto tému:
„Každý zákaz prijímania do úst je nezodpovedný pre veľké zdravotné riziko prijímania na znečistené ruky v dobe pandémie!“
Biskup dodal, že niektoré cirkevné autority to zneužívajú na zľahčovanie významu svätého prijímania.
Iní poukázali na iróniu, že biskupi sa náhlia obmedziť prijímanie kvôli riziku fyzickej choroby a nerobia nič pre to, aby zabránili pro-potratovým politikom a ľuďom žijúcich v cudzoložstve, či iných smrteľných hriechoch ísť na sväté prijímanie.

Vatikán zatvára Baziliku sv. Petra aj námestie!

Rím, 10.3.2020 (kath.net) 026 109 – V Ríme je od 10. marca uzatvorené Námestie sv. Petra pre pútnikov a turistov, ako aj Bazilika sv. Petra. Je to opatrenie proti šíreniu koronavírusu. Zatvorili aj poštu, dve kníhkupectvá a fotoservis „L´Osservatore Romano“. Úprava platí zatiaľ do 3. apríla. Oznámila to vatikánska Tlačová kancelária.
Švajčiarsky biskup Eleganti napríklad sa vyjadril k opatreniam proti vírusu slovami: „Ako tu len môžeme kapitulovať pred nadprirodzenou realitou?“

Nemecko: Nový predseda BKN za diakonát žien

Bonn, 9.3.2020 (kath.net) 026 108 – Pápež František v posynodálnej exhortácii Querida Amazonia nechal reformné túžby rozplynúť ako mydlovú bublinu. No nový predseda Biskupskej konferencie Nemecka sa napriek tomu pokúša s novým elánom dať výraz želaniam najmä nemeckej oblasti a to v celej Cirkvi. Namiesto toho, aby sa venoval upomínanej novej evanjelizácii, ako viackrát žiadal apoštolský nuncius v Nemecku arcibiskup Nikola Eterović, vyžíva sa v šírení fám v médiách, podľa ktorých by malo byť možné mimoriadne povolenie pripustenia žien k diakonátu.
Limburský biskup vidí takúto možnosť prostredníctvom reformného procesu „synodálnej cesty“. Takéto rozhodnutie v rámci „synodálnej cesty“ – hovoril tu o indulte – by sa potom mohlo „transportovať“ do Vatikánu a na to je podľa neho potrebné „rázne vystupovanie“.

Ďalšia synoda v r. 2022 bude o synodalite

Vatikán, 7.3.2020 (kath.net/KAP) 026 107 – Na ďalšej synode biskupov v Ríme sa chce pápež František s biskupmi poradiť o lepšej spolupráci v Cirkvi. Ako Vatikán oznámil v sobotu, témou plánovanej synody v októbri 2022:

„Za synodálnu Cirkev: spoločenstvo, participácia a misia“

Na toto ďalšie už 16. riadne plenárne zasadnutie synody biskupov si chce František nechať viac času, aby dal tému dôkladne pripraviť, ako oznámil generálny sekretariát synody. Doteraz mal František toto grémium, ktoré radí pápežovi pri vedení Cirkvi, už štyrikrát: v r. 2014 a 2015 na tému manželstvo a rodina, v r. 2018 na tému mládež a v r. 2019 k Amazónii.
Synodalitou v Katolíckej cirkvi, kľúčovým úsilím Františka, sa myslí spoločné uvažovanie zodpovedných a ich hľadanie pokiaľ možno jednomyseľných rozhodnutí. Tento proces, ktorý chce pápež jasne odlíšiť napr. od parlamentného hlasovania, obsahuje ako vecné diskusie, tak aj spoločnú modlitbu a sprostredkovanie.
Grémium Synody biskupov zriadil pápež Pavol VI. (1963-1978). Jeho členovia sú sčasti volení synodou, sčasti ich menujú biskupské konferencie a pápež. Stretávajú sa na pozvanie pápeža na riadne, mimoriadne a špeciálne zasadnutia vo Vatikáne.
Výsledky ich porád nie sú pre pápeža záväzné, ale môže ich zapracovať do dokumentov a použiť do rozhodnutí, alebo ich vyhlásiť za záväzné.
V r. 2018 pápež František zreformoval prípravy, realizáciu a posynodálny proces zasadnutí synody. Cieľom je zapojiť viac veriacich v miestnych cirkvách a poradenstvá tak postaviť na širšiu bázu.

Biskup sa pridáva ku kritike kardinála ku Querida Amazonia

USA, 9.3.2020 (LifeSite) 026 106 – Švajčiarsky biskup Marián Eleganti (foto) sa teraz pridal k americkému kardinálovi Burkemu. Kardinál Raymond Burke vyslovil prvú kritiku exhortácie Querida Amazonia v interview s redaktorom Edwardom Pentinom pre najstaršie katolícke noviny USA – National Catholic Register. Americký kardinál uvádza:
„Sú tam pasáže, ktoré vážne protirečia teologickým pravdám.“
Kardinál odmieta potenciálne laicizovanie Cirkvi a hovorí:
„Ak sa amazonská cirkev chystá stať laickou cirkvou, tak nebude katolíckou. V Cirkvi ustanovenej samým Ježišom Kristom je pastoračná starostlivosť a láska vykonávaná povolanými za apoštolov a nástupcov apoštolov zásadná.“
V novom dokumente vidí kardinál Burke istý druh skrytej agendy:
„No tieto skryté časti ani nevidím až také skryté v tom zmysle, že jazyk je dosť jasný a je veľa tých, čo nám vykladajú presne to, čo má dokument v úmysle. Napríklad Víctor Fernández, arcibiskup La Platy veľmi jasne vyhlásil, že otázky ako kňazský celibát a diakonky nie sú doriešené a že pápež jednoducho musí trocha počkať, aby dokončil túto agendu, pretože sú tu ľudia, ktorí spôsobujú ťažkosti. To znamená, že ženatí kňazi a diakonky ešte nie sú zmietnutí zo stola.“

Švajčiarsky biskup Marián Eleganti deň po vydaní Querida Amazonia 12. februára chválil tento dokument pre jeho „milujúci, zmierlivý, nevzrušený a príjemný, pokorný tón“. Vyjadril vďačnosť pápežovi Františkovi za jeho explicitné „odmietnutie vysviacky žien“. Uviedol tiež, že dokument je iný, ako sa očakávalo vzhľadom na ženatých kňazov. Avšak biskup Eleganti takisto objavil slabosti v dokumente:
„Nezdá sa, že František pomyslel na konflikty medzi vysvätenými a nevysvätenými služobníkmi Cirkvi, čo zostáva veľkou slabosťou jeho návrhu. Nemecky hovoriace krajiny majú dosť skúseností aj s konfliktami v tomto ohľade, ktoré dodnes nedokázali vyriešiť a majú svoj pôvod v zriadení laických nevysvätených vedúcich komunít na plný úväzok poverených biskupmi.“
Teraz biskup reagoval na kardinála Burkeho, ktorý sa kriticky vyslovil k pozitívnym reakciám kardinála Müllera aj biskupa Elegantiho na dokument, „keďže uvádzajú veriacich do omylu“.
Biskup Eleganti píše: „Samozrejme som bol spočiatku veľmi uľahčený, že pápež priamo neútočil na celibát a nechal dvere zatvorené pre kňazstvo ženy. Avšak už dlho pozorujem nebezpečie ničenia kňazstva zredukovaním jeho funkcie na svätú omšu a spoveď. Ontologického rozdielu voči všeobecnému kňazstvu pokrstených a jednote troch služieb sviatostného kňazstva vedenia, učenia a posväcovania sa nesmieme dotýkať. Tie sú odovzdané skrze vysviacku a tvoria sviatostný charakter Cirkvi. V tomto súhlasím s kardinálom Cordesom a kardinálom Burkem a som nešťastný z tohto vývoja zbavovania kňazov ich poslania a klerikalizovania laikov.“

Kardinál Paul Josef Cordes v nemeckom katolíckom denníku Die Tagespost podal analýzu Querida Amazonia s jej novým učením, že hlavnou povinnosťou kňaza je iba vysluhovanie sviatosti Eucharistie a pokánia, zatiaľ čo laici by mohli preberať mnohé iné jeho povinnosti vrátane vedenia farností. Tu poukazuje na:
„Tri sféry cirkevného úradu a povinností – munera docendi (učenie), sanctificendi (posväcovanie), a regendi (vedenie) sú vo vzájomnej duchovnej závislosti. Sú teologicky neoddeliteľné a ak ich oddelíme, strácajú svoju účinnosť. Kňaz musí konať in persona Christi.”

Vatikán: Centrálne personálne oddelenie je návrh

Vatikán, 07.03.2020 (KAP) 026 105 – Vatikánom v piatok ohlásené „centrálne personálne oddelenie“ je doteraz iba návrh, o ktorom pápež ešte nerozhodol. Ako oznámila Tlačová kancelária Vatikánu v sobotu, ide o návrh kardinálov Reinharda Marxa a Oscara Rodrigueza Maradiagu. Ten bude pápež študovať a ak ho odsúhlasí, vydá k nemu motu proprio.
V piatok vatikánska Tlačová kancelária a Vatican News oznámili, že pápež zriadil tzv. „generálne oddelenie pre personál“. Má sídliť v prvej sekcii Štátneho sekretariátu, kde už personálne oddelenie je a ktorého kompetencie sa majú rozšíriť a posilniť. Nové oddelenie má byť kompetentné pre všetky dikastériá Svätého stolca. Pre Správu Vatikánu mesta už také oddelenie existuje.
Kardinál Marx ako vedúci Hospodárskej rady a kardinál Maradiaga ako koordinátor Rady kardinálov sú v podstatnej miere smerodajní v poradenstve v oblasti pápežovej reformy kúrie. V minulosti sa viackrát kritizovali mnohé decentralizované a nekoordinované kompetencie v správe kúrie.

Prvý prípad koronavírusu vo Vatikáne

Vatikán, 7.3.2020 (kath.net/KAP) 026 104 – Na území Vatikánu sa objavil prvý prípad koronavírusom nakazeného pacienta. Ako potvrdil vatikánsky hovorca Matteo Bruni v piatok ráno dezinfikovali priestory vatikánskej ambulancie, lebo tam vo štvrtok ošetrovali pacienta, ktorý mal test pozitívny.
„Zodpovední vatikánskych zdravotníckych orgánov a hygieny sú informovaní a sú s nami v kontakte,“ povedal hovorca. Už vo štvrtok večer ohlásil, že Vatikán plánuje dodatočné opatrenia na ochranu proti ďalšiemu šíreniu vírusu.
V súčasnosti sa pre „aktivity pápeža, Svätého stolca a Vatikánu mesta skúmajú príslušné opatrenia“, ako povedal hovorca. Konajú sa koordinovane s pravidlami vydanými talianskou vládou.
V stredu vláda zakázala v Ríme všetky podujatia a demonštrácie, či verejné alebo súkromné, ak účastníci nemôžu dodržiavať od seba odstup aspoň jeden meter. Zrušili predstavenia kín a divadiel. Školy a univerzity zatvorili. A zrušili aj všetky zájazdy.
Počet pútnikov a turistov drasticky klesol. Na príklad v Bazilike sv. Petra sa môže preto zachovávať veľký odstup.
Pápež František sa už zotavuje z prechladnutia. Hovorca zdôraznil, že ide iba o prechladnutie. Modlitba Anjel Pána sa v nedeľu koná už len cez internet.

Biskup Schneider a projekt starých katechizmov

Zakladateľ a prezident „Tradivoxu“, benediktín Aaron Seng, dostal túto inšpiráciu v r. 2005. Páter Seng sa poučil od mníchov, ktorí zachovali katolícku náuku a kultúru v kláštoroch po stáročia aj za obrovských nepokojov.

Kazachstan, 6.3.2020 (LifeSiteNews) 026 103 – Biskup Atanáz Schneider požehnal nový projekt nazvaný called Tradivox, zameraný na reedíciu oficiálnych katechizmov katolíckych biskupov minulých storočí, ktoré sú pokladmi viery, no sú zabudnuté. Po prvý raz v histórii sa desiatky týchto katechizmov znova vytlačia ako zobrané diela, ktoré od r. 1200 do polovice 19. storočia vydali biskupi na celom svete.
Výskumný projekt Tradivox — šikovná kombinácia dvoch latinských slovných koreňov z „tradere“ a „vox“ – naznačuje misiu tejto organizácie: „Dať hlas tradícii“. To sa rýchlo rozrástlo na medzinárodné hnutie na obnovu Katechizmu Cirkvi. Katechizmy dlho slúžili na výkon učiteľského úradu Cirkvi a boli pomocou na hlásanie zdravej doktríny stručným a systematickým spôsobom najmä pre laikov.
Tradivox ich katalogizoval a analyzoval, lebo sú nositeľmi úžasného svedectva nemeniacej sa a neomylnej katolíckej Tradície. … Biskup Schneider:
„Tradičné katechizmy majú trvalú hodnotu aj v našej dobe poznamenanej veľkým zmätením v náuke Cirkvi za ostatných šesť desaťročí, ktoré vrcholí v našich dňoch. Preto vítam úžasný projekt Tradivox , ktorý oživí stovky katechizmov schválených biskupmi v minulom tisícročí. Projekt presvedčivo ukáže nemeniacu sa povahu apoštolskej náuky v čase a priestore.“
Zakladateľ a prezident Tradivoxu, benediktín Aaron Seng, dostal inšpiráciu počas duchovného rehoľného rozlišovania v r. 2005. Páter Seng sa poučil od mníchov, ktorí zachovali katolícku náuku a kultúru v kláštoroch po stáročia aj za obrovských nepokojov.
„Začal som kompilovať katechizmy od pontifikátu pápeža Benedikta XVI., keď opakovane hovoril o naliehavej potrebe pravej katolíckej katechézy v Cirkvi,“ povedal páter pre LifeSite. „Spomínam si, že pápež Benedikt XVI. dokonca povedal, že po 2. vatikánskom koncile ´sa nedosahovalo konkrétne odovzdávanie obsahu katolíckej viery´. Vtedy som vedel, že treba konať rýchlo, aby sa zachovalo naše katechetické dedičstvo. V ďalších rokoch Tradivox narástol na medzinárodný projekt s touto víziou.“ …

Pápež čínskym katolíkom: „Buďte dobrí občania“

Rím, 6.3.2020 (LifeSiteNews) 026 102 – Pápež František povzbudil čínskych katolíkov v komunistickej krajine, aby boli „dobrými občanmi“ a „neangažovali sa v „prozelytizme“.
„Cirkev chce, aby čínski kresťania boli pravými kresťanmi a aby boli dobrými občanmi. Mali by hlásať Evanjelium, ale bez angažovania sa v prozelytizme a musia dosiahnuť jednotu rozdelenej katolíckej komunity,“ povedal vzhľadom na rozdelenie na oficiálnu a podzemnú cirkev.
Uviedol tiež, že cirkev v Číne „hľadí na budúcnosť v nádeji“. Pápež to povedal na videu prezentujúcom jeho modlitbové úmysly na mesiac marec. Krátke video ukončil prosbou o modlitbu: „Aby si cirkev v Číne zachovala svoju vernosť Evanjeliu a rástla v jednote.“
V roku 2018 Vatikán a čínska vláda uzavreli dohodu o úlohe Vatikánu v cirkevných záležitostiach v Číne. Podrobnosti dohody nie sú známe. Vatikán od r. 1950 podporoval podzemnú cirkev, ktorá je doteraz prenasledovaná čínskou vládou. Dohoda očividne legalizovala komunistami organizované „Vlastenecké združenie čínskych katolíkov“ napriek tomu, že sa zastáva programu potratov a antikoncepcie čínskej vlády.
Zatiaľ čo si pápež František myslí, že cirkev v Číne „hľadí na budúcnosť s nádejou“, situácia je veľmi pochmúrna.
Len nedávno magazín pre ľudské práva Bitter Winter (Trpká zima) informoval:
„Veriacim ponúkli peňažnú odmenu, ak budú žiadať príbuzných kňazov, aby robili na nich nátlak, aby sa pridali k vlasteneckému združeniu.“ Bolo to v Diecéze Mindong v juhovýchodnej provincii Fudžijan. Ak to kňazi odmietnu, sú vystavení hrozbám, silnému nátlaku a utláčaniu.
Vláda USA vydala k tomu správu pod názvom: Intenzívne zásahy v rámci prenasledovania kresťanov po dohode Vatikánu s Čínou.“ V nej sa píše:
„Miestna vláda v diecéze pozvala katolíkov na stretnutie a vyhlásili im, že kňazi, ktorí sa odmietnu pridať k oficiálnej cirkvi, ako napr. pomocný biskup Guo Xijin z tejto diecézy, musia byť prevychovaní. Sľúbili, že cirkev bude fungovať normálne, ak sa kňazi pridajú k oficiálnemu združeniu. Katolíkom ponúkli potom úplatky, ak pomôžu integrovať kňazov podzemnej cirkvi do oficiálnej.“

„Biskupi, laici, vykričte to zo striech!“

Londýn, 5.3.2020 (LifeSiteNews) 026 101 – Je vždy povzbudzujúce vidieť mladých ľudí, ako sa angažujú v boji za nenarodené deti. Na tohoročnom Pochode za život vo Washington D.C., bola aj inšpirujúca mladá žena, ktorá robí mimoriadne dôležitú prácu pri ochrane života. Eden Lintonová pracuje pre Spoločnosť na ochranu nenarodených detí vo Veľkej Británii. Je to bojovníčka za nenarodené deti! Medzi iným Eden vyzvala biskupov a laikov vo Veľkej Británii, aby plnili svoju úlohu v boji za nenarodených o. i. aj slovami:
„Biskupi, laici, vykričte to zo striech!
Môžete navštíviť aj jej stránku: www.blackwhiteissue.com

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *