Matka Speranza: španielska mystička a neochvejná svedkyňa milosrdnej lásky

Videnie sv. Terézie z Avily

Maria Jozefa AlhamaValera sa narodila v roku 1893 v Santomere v Španielsku. Jej otec – Jose  Antonio pracoval v rôznych povolaniach na uživenie rodiny, zatiaľ čo jej matka sa starala o deti. Jedna z katastrofických povodní, ktorá zasiahla mesto, zničila ich dom, ktorý sa viac podobal kasárni a vzal im aj jedno z najmladších detí.

Maria bola od útleho veku inteligentným a vnímavým dievčaťom. Prijala sväté prijímanie vo veku ôsmich rokov. Dychtivo prijala Ježiša vo svojom srdci. Vo veku 12 rokov zažila víziu sv. Terézie z Avily. Bola to práve ona, ktorá ukázala Márii osud, ktorý jej Boh pripravil: Vidíš moja drahá, prišla som ti povedať v mene Božom, že začneš od miesta, kde som ja skončila.

Terézia Avilská ju naliehavo vyzvala, aby čo najskôr vyhlásila oddanosť milosrdnej láske. „Boh už nechce byť známy ako sudca, ale ako otec.“

Vo veku 21 rokov Mária opustila svoj rodný dom. Počas veľkej vojny sa Maria Josefa venovala starostlivosti o chorých, deti a ľudí v núdzi. Bola charakterizovaná odhodlaním a súcitom pre ostatných. Boh ju pripravoval na misiu. Uštedril jej najťažšie testy. Po dvoch rokoch formácie, 15. augusta 1916, zložila náboženské sľuby. Chcela byť svätá a robiť najlepšiu Božiu vôľu.

V Eucharistii chcela spoločenstvo s Ježišom

V roku 1922 vážne ochorela a musela podstúpiť tri rôzne operácie kvôli ovariálnym cystám. Zanechávali následky: prietrž brániaca jedlu, bolesti a zvracanie. Každý si myslel, že sestra neprežije. 15. februára 1925 sa za ňu slávila svätá omša, kňaz jej dokonca dal pomazanie chorých. Požiadala tiež o Eucharistiu, vďaka čomu sa cítila uzdravená. Prijala som Eucharistiu a so zdravím som na tom bola lepšie, akoby som nikdy predtým nemala žiadne problémy – napísala do svojho denníka. Posolstvo Božieho milosrdenstva jej bolo veľmi blízke.

Ohlasovateľka posolstva Božieho milosrdenstva

Založila Kongregáciu služobníc milosrdnej lásky a potom v roku 1951 Kongregáciu synov milosrdenstva. Bola to ona, ktorá prispela k vytvoreniu svätyne milosrdnej lásky v Collevalenze. Bola posvätená 9. septembra 1965.

Mária mala neobvyklý dar bilokácie a vďaka tejto milosti sa stretla s otcom Piom, ktorého požiadala o modlitbu. Matka Speranza povedala, že sa na ňu často usmieval a ona videla jeho tvár a rukavice, pod ktorými skrýval stigmy. Pokúsili sa ju dvakrát otráviť, mnohokrát ju ľudia diskreditovali. Ona však počúvala Boha viac ako ľudí. Chcela sa správať tak, aby ostatní pri pohľade na ňu videli Ježiša, jeho nežnosť a starosti aj o najtvrdšieho hriešnika.

Videla Satana tvárou v tvár

Nadprirodzené udalosti sa tiež odohrávali v jej živote, ktorý prijala a zverila Bohu. Podľa jej opisu ju Satan obťažoval a bil – mala ho vidieť tvárou v tvár. Zapálil jej poznámky, plachty a posteľ v cele, kde spala.

Dostala tiež dar okúsenia utrpenia. Vo svätyni milosrdnej lásky sa nachádza archív, v ktorom sú svedectvá o láskavosti, ktorú dostali pútnici pri jej príhovore. Ľudia prosili o zdravie, fyzické a duševné uzdravenie, záchranu manželstva, dar potomstva.

Vnímala útok na Jána Pavla II.

Ľudia o tom hovoria a niektorí veria, že Matka Speranza predvídala pokus o atentát na Jána Pavla II. 13. mája 1981. Deň predtým začala trpieť vážnym krvácaním a bolesťou. Svedkovia popisujú, že cítila prichádzajúce nebezpečenstvo a rozhodla sa obetovať aj svoj život za život Svätého Otca.

Za zmienku stojí, že po tejto udalosti prišiel Ján Pavol II. na Collevalenzu. Chcel poďakovať za záchranu.

V apríli 2002 vyhlásil Ján Pavol II. Matku Speranzu za „ctihodnú“. Hrdinské cnosti jej boli uznané. V roku 2013 pápež František vyhlásil dekrét o zázraku, ktorý sa pripisuje jej príhovoru – uzdraveniu malého dieťaťa Franciszka Mariu Fossa. Chlapec, len jednoročný, vážil menej ako 6 kg, nejedol, jeho koža bola pokrytá škvrnami a ranami. Koncom júna 1999 išli jeho rodičia s ním do Collevalenza. Bolo to tam, kde sa chlapcova matka po horlivej modlitbe v parku stretla s neznámym človekom, ktorý ju upokojil a povedal ,že sa dieťa uzdraví a bude žiť. Tak sa aj stalo. Blahorečenie sestry sa uskutočnilo v roku 2014.

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *