Bol gayom, až kým sa ho nedotkla láska Panny Márie

Luca di Tolve vyhral súťaž Mister Gay Italia v 90. rokoch, ale vďaka Panne Márii zažil dramatickú zmenu v živote. Svoj príbeh rozpráva v knihe „Ero gay“. V rozhovore pre ACI Prensa v roku 2017 Luca di Tolve popísal svoje ťažké detstvo. „Moji rodičia sa vždy hádali a po chvíli spoločného života sa rozviedli. Moja matka ma vychovala sama. Keď pracovala neskoro do noci, bol som strážený susednou rodinou, kde všetky ženy kritizovali môjho otca, že nás opustil, “uviedol Luca.

„Nemal som mužskú postavu, ktorá by bola mojím vzorom a vyrastal som s nenávisťou na môjho otca, pretože moja matka a ja sme boli v ťažkej situácii. Nemohol som hrať futbal so svojimi priateľmi, pretože som nevedel ako, “spomína. Ako teenager bol priťahovaný priateľom zo školy.

„Bol to najvyšší, najsilnejší, najinteligentnejší atlét … Videl som v ňom všetko, čím som chcel byť a páčil sa mi. Moja matka sa obávala, pretože som vo sne hovoril jeho meno a tak ma zobrala k psychológovi. Psychológ jej povedal, že som gay a že sa musí naučiť ma takto milovať. Ale nikto sa ma nepýtal, prečo som sa takto cítil ja, odkiaľ to prišlo.“

V 16 alebo 17 rokoch sa Luca spriatelil s chlapcom z neďalekej školy, ktorý bol homosexuál a vzal ho na diskotéku, kde boli iba gayovia. „V tomto prostredí som sa snažil zotaviť zo všetkého utrpenia, ktoré som zažil v škole. Mal som prácu ako disco tanečník, zaplatili mi za noc asi 150 eur, čo je pre chlapca veľa peňazí, “uviedol v rozhovore. O niečo neskôr vstúpil do prvej súťaže v seriáli Mister Gay Italia a zvíťazil.

„Chcel som byť slávny, nesmierne slávny. Býval som na najdrahšej ulici v Miláne, chodil som na rozhovory do časopisov, stretával som sa s Dolce & Gabbana, Gianni Versace, so všetkými módnymi návrhármi. Išiel som na dovolenku na Sardínii a na jachte vedľa mňa bola Madona a mnoho ďalších celebrít.“

Depresia a konverzia

Uprostred tohto hektického života zomrel jeho priateľ na AIDS.

„Mal som 25 rokov a niekoľko mojich priateľov zomrelo na AIDS vrátane môjho priateľa. Pred svojou smrťou som mu dal tradičný obraz Panny Márie a jeho posledné slová boli: „Prečo sa mi to deje?“ Po jeho smrti som sa snažil niečo neustále robiť, chodil som do telocvične, chodil som do klubov, ale pomaly som sa dostal do depresie, pretože som nikde nenachádzal mier, “ spomína Luca. Po jednej ceste sa začal cítiť zle a po niekoľkých dňoch v nemocnici sa dozvedel, že je HIV pozitívny. Potreboval sa poponáhľať s liečbou, aby sa choroba nevyvinula.

„Potom som si uvedomil, že nič na svete ti nemôže pomôcť vyrovnať sa so smrťou. Moje vlasy začali vypadávať, moja pokožka bola v zlom stave … a pre mladého narcisa, ako som ja, to bolo strašidelné.“ Už v hlbokej depresii, keď mu bolo najhoršie, uvidel Luca na jednom obrázku Panny Márie vo svojom dome ruženec.

„Potom som si pomyslel, že Panna Mária naozaj existuje. S týmto vedomím som sa modlil ruženec a stalo sa niečo úžasné. Padol som na kolená a začal cítiť hlboký pokoj, aký som nikdy predtým necítil. Láska Panny Márie ma povzbudila, aby som sa nevzdal. Veľa som plakal a odvtedy som počúval len Rádio María, pretože som sa chcel modliť čo najviac ružencov, aby som opäť cítil ten úžasný pokoj.“

Zhromaždil v sebe silu, aby vyšiel z domu a vyspovedal sa v neďalekom kostole. „Pri spovedi som si uvedomil, že za všetku svoju vnútornú bolesť som vždy obviňoval seba samého,“ spomína si Luca.

Po návrate k viere bol Luca stále priťahovaný mužmi, ale našiel medzinárodnú skupinu s názvom Living Waters, ktorá pomáha ľuďom v jeho situácii. „Myslel som, že ak by som sa o to pokúsil, nič by som nestratil a Panna Mária ma povzbudila.“ Po roku a pol Luca zistil, že už viac necíti príťažlivosť k mužom. „Jedného dňa som išiel so skupinou priateľov na pláž. Rozprávali sme sa a uvedomil som si, že som bol v situácii, ktorá by ma vždy predtým vzrušovala, ale teraz som k nič necítil, už ma viac muži nepriťahovali.”

Rodina

Luca odcestoval so svojou farnosťou do Medžugoria a požiadal Pannu Máriu, aby mu našla manželku, s ktorou by si založil rodinu. Bol vo vzťahu s kolegyňou v práci, ale vzťah zlyhal. Jedno leto sa rozhodol vrátiť do Medžugoria na festival mládeže. Stretol som tam dievča, ktoré bolo so mnou v skupine.

Luca di-Tolva mirjana.jpg

Foto: Luca s rodinou v spoločnosti Mirjany Dragicevic-Soldo z Medžugoria (allevents.in)

Bola krásna, začali sme spolu hovoriť a rýchlo sme sa zblížili. Prechádzali sme sa a ja som jej povedal pravdu o svojom živote, pretože som k nej chcel byť úprimný. Bol som prekvapený jej reakciou lebo mi povedala: „Nezaujíma ma, kým si bol, ale kým si teraz. Ak si úprimný a chceš takto žiť, môžeme pokračovať,“ povedala mu budúca manželka.

O dva roky sa vzali

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Spojených štátoch ukazujú, že merateľné množstvo HIV znižuje pravdepodobnosť prenosu vírusu na sexuálneho partnera a je dobré pre celkové zdravie HIV pozitívnej osoby. Toto nízke množstvo vírusu sa dá dosiahnuť každodenným užívaním liekov a primeraným ošetrením.

Po niekoľkých rokoch bez detí Lucova žena otehotnela a porodila dievčatko. V rozhovore vysvetlil, že jeho cieľom bolo „informovať tých, ktorých priťahujú ľudia rovnakého pohlavia, že môžu vyhľadať pomoc. Urobil som to a som teraz šťastný. Prial by som si, aby si tí, ktorí boli v rovnakej situácii, mohli slobodne zvoliť. “

Luca a jeho manželka vytvorili skupinu Lot Regina della Pace Group, ktorá má ľuďom pomôcť s emocionálnymi, rodovými, urážlivými a ťažko udržiavateľnými dobrými a zdravými vzťahmi s ostatnými.

 

Zdroj: medjugorje.com, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *