List bývalého vojaka švajčiarskej gardy – svedectvo o pápežovi Benediktovi XVI.

Veľmi zaujímavé párminútové čítanie. Spomienky bývalého príslušníka švajčiarskej gardy, ktorý slúžil pápežovi Benediktovi XVI. osem rokov. Pôvodný jazyk svedectva: taliančina

List od bývalého švajčiarskeho vojaka

Pred niekoľkými týždňami som videl film Dvaja pápeži na Netflixe a musím povedať, že ako bývalý švajčiarsky pápežský strážca v službách Benedikta XVI. počas jeho pontifikátu, ma zasiahla starostlivá rekonštrukcia Vatikánu. Ale ako som pokračoval v sledovaní, môj dobrý dojem sa zmenšoval. Prekvapilo ma, že som videl Benedikta XVI. ako chamtivého, zlého, malicherného človeka poháňaného nekontrolovateľnou túžbou po moci. V hĺbke môjho srdca som si pomyslel: ale toto nie je pápež, ktorého som stretol a ktorému som slúžil! V týchto dňoch, keď som čítal správy v novinách o knihe, ktorú napísal kardinál Sarah, som cítil rovnaký pocit a ten istý zármutok: tlač nám často predkladá Benedikta XVI., ktorý neexistuje. Tí, ktorí nás tu presviedčajú, sú skutoční šašovia, akoby novinári opisovali pápeža Benedikta filmovej beletrie a nie skutočného.

Môžem povedať, že som slúžil dobrému, veľkorysému, láskavému Benediktovi XVI., ktorý sa úplne nezaujímal o otázky týkajúce sa moci a vzhľadu. Videl som to osem dlhých rokov a uchovávam v pamäti tú veľkú vďačnosť a nehu.

Tu je zopár okamihov, o ktorých môžem hovoriť: verejné oslavy na Námestí svätého Petra, stretnutia v apoštolskom paláci, audiencie, ale aj súkromné chvíle, napríklad keď počas Veľkej noci krstil Benedikt môjho drahého priateľa a ja som bol prítomný ako krstný otec, alebo keď som mal možnosť predstaviť pápežovi svojho otca a matku. A potom som si spomenul na dni, ktoré som strávil v Castel Gandolfo, kde si na mňa v deň mojich mením spomenul pápež Benedikt. Poslal svoj srdečný pozdrav prostredníctvom tajomníka! Alebo, keď po večeri poslal zopár porcií dezertu strážcom z gardy na nočnú smenu.

Jeden deň mi utkvel najviac: vychutnával som si jablkový závin, ktorý mi poslal pápež, a vtom som započul zvuk klavíra. Bol to Benedikt XVI., ktorý hral Mozarta! Skutočná filmová scéna!

A ako by som mohol zabudnúť na 28. február 2013, posledný deň aktívneho pontifikátu? V ten deň som aj ja ukončil svoju funkciu vo švajčiarskej garde a Benedikt XVI., aj keď zápasil s takou chúlostivou situáciou, si ma pamätal a ubezpečil ma, že si nájdem nové zamestnanie.

Preto, drahý Valli, hovorím, že pápež, ktorého som stretol, nemá nič spoločného s tým, čo je nám predložené v beletrii a tlači.

Dodávam, že za osem rokov mojej služby som sa stretol s pápežom, ktorý mal veľmi vysoký zmysel pre zodpovednosť, spojený s uvedomením si dôstojnosti úlohy, ktorú zobral na seba a s veľkosťou pápežstva. To všetko, ako som povedal, mu nezabránilo byť jednoduchým a skromným človekom, ale ochránilo ho pred všetkými formami demagógie a protagonizmu.

V deň svojho zvolenia sa definoval ako „jednoduchý a skromný pracovník v Pánovej vinici“ a môžem potvrdiť, že toto je definícia, ktorá sa mu najviac podobá.

Benedikt niekoľkokrát povedal, že keď bol zvolený, opýtal sa Pána: „Prečo po mne žiadaš toto? Čo chceš, aby som urobil?“, ale úplne sa zveril Bohu a súhlasil so svojím postom.

Podľa môjho názoru sa voľba vzdania sa vždy týkala služby Cirkvi. Konal ako odvážny sluha, pretože vie, ako je to byť skutočnými vodcom. Pre mňa bolo veľkou cťou slúžiť mu a budem mu navždy vďačný za to, čo mi počas tých rokov dal. Bol to pre mňa príklad, ktorý sa svojím malým spôsobom snažím napodobňovať aj ja.

Zdroj: Grégoire Piller, Obrázok: csfd.cz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *