Pán zázrakov: Úžasný príbeh nezničiteľného posvätného obrazu z Peru

Počuli ste už o mexickej „Panne Márii z Guadalupe?“ Určite áno; ale viete o peruánskom „Pánovi zázrakov?“

Aj keď mimo Južnej Ameriky nie je známy, obraz Señor de los Milagros je pre peruánskych katolíkov skutočne veľký dar a každoročne inšpiruje jednu z najväčších náboženských pútí na svete. Toto je jeho úžasný, nadprirodzený príbeh.

Všetko sa to začína okolo roku 1651 na okraji Limy, hlavného mesta Peru na plantáži Pachacamillia. Africký otrok maľoval obraz čierneho Ježiša Krista na kríži na stenu malej otrokárskej chatky spolu s blahoslavenou Pannou Máriou a Máriou Magdalénou. O umelcovi nie je známe nič iné. Podľa niektorých zdrojov jeho meno mohlo byť Benito alebo Pedro Dalcon, ale nikto to nevie s istotou.

Potom, o niekoľko rokov neskôr, v roku 1655, zasiahla mesto katastrofa – obrovské zemetrasenie. Tisíce ľudí zomreli a celé časti mesta boli zrovnané so zemou. Bola tu však jedna veľmi významná výnimka: malý domček, v ktorom bol obraz, bol jednou z mála budov, ktorá zostala stáť úplne nedotknutá.

V roku 1670 bol prominentný obyvateľ mesta nevyliečiteľne chorý. Zúfalý, navštívil obraz a začal prosiť o pomoc vo viere v uzdravenie a ako zázrakom, bol uzdravený!

Správa o zázraku sa rýchlo rozšírila a izbietka s obrazom sa stala pútnickým miestom. Obrovské davy sa začali zhromažďovať, aby videli obraz – a úrady sa začali báť. Vzhľadom na to, že obrázok spôsoboval priveľa rozruchu, miestny vládca nariadil, aby bol obrázok prekrytý.

A tu sa stalo to naozaj čudné a záhadné.

Bol poslaný maliar, aby ho zoškrabal zo steny. Začal vyliezať po rebríku, ale zrazu ho zachvátila triaška a silné chvenie. Zliezol dolu a ľudia v okolí sa ho snažili upokojiť. Po chvíli sa maliar pokúsil znova vyliezť na rebrík, ale mal rovnaký problém. Fyzicky nedokázal zamaľovať alebo inak zničiť obraz.

Na obraz bol poslaný druhý človek, ale keď sa k nemu priblížil, odmietol túto prácu. Ľudia svedčili, že zrejme uvidel na obraze niečo, čo zmenilo jeho názor, ale nevysvetlil to.

Vládca stratil trpezlivosť s tým, čo malo byť ľahkou úlohou a poslal tretiu osobu – tentoraz vyškoleného vojaka. Keď sa vojak priblížil k obrazu, obraz sa nad jeho očami nadprirodzene zmenil. Neskôr povedal, že začal žiariť a bol krajší a krajší. V dôsledku tohto úkazu ho nedokázal zničiť.

Zástupcovia požadovali, aby sa prestal vládca pokúšať zničiť posvätný obraz a on sa konečne vzdal. Nechal obraz na pôvodnom mieste a povolil pri ňom sv. omšu. Odvtedy sa obrazu pripisovalo mnoho ďalších zázrakov, kvôli ktorým sa mu pripisuje aj jeho názov.

V roku 1687 Limu zasiahlo ďalšie veľké zemetrasenie. Posvätný obraz opäť prežil. Oddanosť k obrazu sa výrazne zvýšila, takže sa niekto rozhodol usporiadať procesiu s obrazom. Keďže však bolo nebolo možné pohnúť so stenou, na ktorej bol obraz, niekto vytvoril kópiu na plátne, ktorá sa namiesto toho použila.

Dodnes môžete navštíviť pôvodný obrázok na stene v svätyni Las Nazarenas v Lime a kópia na plátne sa stále používa v sprievode každú jeseň. So stovkami tisíc účastníkov je to jeden z najväčších náboženských sprievodov na svete každý rok. Hlavným sviatkom sa stal 28. október, deň výročia zemetrasenia, kedy sa slávi aj svätá omša na pamiatku tejto udalosti.

Zdroj: churchpop.com, Obrázok: Pinterest

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *