Katarína Alexandrijská – jedna zo 14-tich pomocníkov v núdzi

O živote sv. Kataríny nemáme veľa informácií, hoci je isté, že patrila k šľachtickej a bohatej egyptskej rodine a okolo roku 307 ju v Alexandrii v Egypte umučili. (podľa iných zdrojov sa roky rôznia) Už ako mladá mala víziu: Kristus, dieťa v náručí Panny Márie, sa jej zjavil na nebesiach uprostred anjelov a svätých, vzal vzácny prsteň, ktorý mu dala Panna Mária a nasunul ho Kataríne na prst, čím sa stala jeho nevestou.

Po tom videní Katarína našla ten istý nebeský prsteň na svojom vlastnom prste a zostala navždy Kristovou nevestou. Hovorí sa, že rímsky cisár Maxencius (vládol v rokoch 306 – 312) chcel znova prinavrátiť pohanstvo medzi ľudí. Hneď ako dorazil do Alexandrie, okamžite nariadil obetovať 130 volov bohom a vyžadoval, aby do chrámu prišiel každý obetovať zviera. Iba neohrozená Katarína sa odvážila odmietnuť. Maxencius, uchvátený Kataríninim pôvabom sa ju rozhodol prikloniť na svoju stranu, ale rýchlo si uvedomil úroveň inteligencie proti ktorej sa postavil. Zmätený sa rozhodol, že žena by mala predložiť svoje názory pred komisiou niekoľko desiatok filozofov. Predmetom ich diskusie bol názor, že Kristus ukrižovaný na smrť nemôže byť Bohom. Na tomto stretnutí Katarínina myseľ ohúrila všetkých ešte viac. Okrem pádnych argumentov všetkých obrátila na kresťanstvo, no všetci konvertiti boli umučení v ohni.

Cisár potom Katarínu zatkol a navrhol jej sobáš. Nechcela o tom ani počuť a znovu potvrdila svoju vieru v Krista ako jej manžela. Cisár sa urazil a uväznil ju bez toho, že by ju ďalej presviedčal. Maxencius potom nariadil, aby bola lámaná v kolese a roztrhaná. Háčiky a čepele sa však po dotyku Kataríninho jemného tela pozohýbali a kolesá sa dolámali. Svätá neutrpela ani len najmenšie škrabance. To isté sa stalo, keď ju mučitelia podrobili dlhému bičovaniu. Jej telo vydržalo bez škrabancov. Sväticu potom dlho držali v tmavom väzení bez jedla a vody. Ale nádherná biela holubica lietajúca do väznice jej nosila dňom i nocou jedlo cez otvor, takže keď ju prepustili z hrozného väzenia, Katarína bola v poriadku, ako keby doň len vstúpila.

V tomto okamihu cisár nariadil, aby ju sťali. Keď na jej krk narazil meč, z jej rán vystreklo namiesto červenej krvi snehobiele mlieko na znak toho, že celá jej osoba bola nepoškvrnená, bez akýchkoľvek chýb. Boh nedovolil, aby sa jej telo poškodilo a z nebies zišiel zástup anjelov, vzali telo mladého dievčaťa, dali ho do pôvodného stavu a zdvihli ju do vzduchu. Vzali ju na vrchol hory Sinaj, kde našli veľkolepé útočisko v kostole, ktorý postavila svätá Helena, matka Konštantína. Tam sú jej pozostatky uložené a uctievané.

Zdroj: therealpresence.org, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *