Mučenka – ovocie Kristovho utrpenia

Symbolika mučenky

Väčšina z bohatých symbolov Umučenia nášho Pána má svoje korene v stredoveku, ale existuje jeden, ktorý pochádza z amerického kontinentu. Je to Passiflora , passion fruit (v angličtine), fruit de la passion (vo francúzštine), fruta de la pasión (v španielčine) alebo flor-da-Paixão alebo flor de maracujá (v portugalčine). U nás je možné ju poznať pod názvom mučenka.

Mučenka má mnoho symbolov Kristovho utrpenia. Keď španielski a portugalskí misionári a prieskumníci prišli do Ameriky v 16 – tom storočí, boli očarení bujnou krásou a mnohostranným použitím tejto voňavej kvetiny a bezprostredne si ju spojili s prvkami Kristovej Kalvárie. Jezuiti pomenovali kvet Flos Passionis alebo Flor de las Cinco Llagas – Kvet piatich rán. Priviezli ho so sebou do Španielska a neskôr sa ovocie dostalo do iných častí Európy a sveta.
V kvetine tohto ovocia fialovej farby sa nachádza mnoho symbolov utrpenia. Z tohto dôvodu ju považovali prví katolícki misionári za Boží dar, ktorý im pomáhal pri učení Indiánov pochopiť Kristovo utrpenie a ukrižovanie. Dokonca aj farba kvetu – väčšinou fialovej farby – pripomínala liturgickú farbu pôstu. Pozrime sa na mnohé symboly nachádzajúce sa v kvete mučenky:

  • Jeho stredný stĺp predstavuje stĺp, pri ktorom bol náš Pán tak brutálne bičovaný a mnoho štíhlych úponkov obklopujúcich jeho základňu bolo prirovnávané k povrazom a bičom použitým pri bičovaní.
  • Tri vrchné hroty – bodce, každý so zaostrenou hlavou, symbolizujú tri klince použité na pribitie tela Pána.
  • Päť tyčiniek je symbolom piatich svätých rán a kruh vlákien tvoriaci dramatické jadro tejto kvetiny predstavuje korunu z tŕnia.
  • Lúče v kvetine tvoria svätožiaru, ktorá predstavuje Božiu slávu nášho Pána.
  • Listy na mnohých z týchto rastlín majú tvar kopije, ktoré prepichlo Jeho srdce.
  • Desať okvetných lístkov predstavuje 10 apoštolov, ktorí opustili svojho Pána a utiekli, vynechajúc Judáša, zradcu a svätého Jána, ktorí zostal s Pannou Máriou pod krížom.

Symbolický význam sa našiel aj pre často okrúhly tvar samotného ovocia mučenky: predstavuje hriešny svet, ktorý Kristus prišiel zachrániť najvyššou obetou svojho života.

Náš prvý náčrt tejto exotickej rastliny je z pamfletu z roku 1609. Dominikánsky mních Simone Parlasca jasne načrtol vínnu révu mučenky, pričom zdôraznil symboly Kristovej bolesti, ktorú nachádzame v kvetine. O rok neskôr, ďalšia skica Eugenia Petrelliho na prednej strane v knihe Antonie Possevinoovej zvýraznila symboly ešte výraznejšie. Tento model sa často používal v brožúrach tohto obdobia.

Plody sa rodia na hustých, rýchlo rastúcich viničoch. V súčasnosti existuje na celom svete viac ako 500 druhov mučenky, väčšinou rastie v Brazílii. Niektoré z nich sú jedlé, najmä najobľúbenejšie Passiflora edulis . Jej ovocie sa konzumuje čerstvé alebo používané v nápojoch, zákuskoch, džemoch a zmrzlinách. Silná a rýchlo rastúca, si celoročne zachováva svoj odtieň, farbu a nektár a je celkom ľahko pestovateľná.

Korene a listy mučenky používali indiáni z Južnej Ameriky na prípravu čaju, ktorým liečili epilepsiu, hystériu a nespavosť. Táto tinktúra mala dokonca vlastnosti, ktoré pomohli utíšiť bolesť.
Európania čoskoro objavili hodnotu tejto úžasnej rastliny a začali ju využívať, najmä na upokojenie nervov.
Je to ďalší symbolický aspekt pašiového utrpenia. Rovnako ako Kristus, ktorý prišiel uľaviť od utrpenia a úzkosti padlému človeku, tak táto úžasná rastlina zmierňuje úzkosti a bolesti tých, ktorí využívajú jej vlastnosti, ktoré v sebe skrýva aj náš Boh Stvoriteľ.

Zdroj: traditioninaction.orga, Obrázok: Pinterest

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *