Zázračný kardinál Newman zachránil matku i dieťa

Keď Melissa Villalobos prvýkrát počula o kardinálovi Johnovi Henrym Newmanovi, vôbec netušila, akú dôležitú úlohu bude hrať v jej živote a nič o svojej kľúčovej úlohe v jeho procese kanonizácie. Katolíčka, manželka a matka z Chicaga narazila na šou o Newmanovi na EWTN „len náhodou“ v roku 2000, zatiaľ čo sa pripravovala do práce a žehlila svoje šaty. Bola šokovaná tým, čo o ňom vypočula v šou.

„Kňazi a teológovia hovorili o ňom a o jeho živote, o tom, aký bol svätý muž a aký obrovský vplyv mal na Cirkev a na ostatných ľudí v jeho živote,“ uviedla Melissa pre agentúru CNA.

„Skutočne ma to zaujalo a myslela som si:“ Tento muž je taký úžasný, „povedala. Ale až o rok neskôr, keď jej manžel priniesol domov dva sväté obrázky kardinála Newmana, sa oddanosť Melissi k nemu plne prejavila.

Jeden z obrázkov vystavila v obývacej izbe, druhý v spálni. Hovorí „ja som každý deň prechádzala okolo obrázkov, pozerala som sa mu do očí, modlila som sa s ním a hovorila som mu všetko čo som ako matka prežívala. Cítila som, akoby jeho výraz zodpovedal mojim emóciám v každom čase.“ Keď som sa z nejakého dôvodu cítila smutne, vyzeral súcitne, ak som cítila radosť, vyzeral potešene a cítila som sa, akoby sme skutočne žili život spoločne.“ Často sa odvolávala na kardinála Newmana a považovala ho za jedného zo svojich blízkych duchovných priateľov. Nakoniec začala vyhľadávať jeho spisy online a opísala svoj zážitok ako „nájdenie zlata na záhrade.“

„Bol tak svätý a milujúci, ako som predpokladala, keď som sa pozerala na jeho tvár. Mal takú obrovskú náklonnosť k obyčajným ľuďom, ktorú som si potvrdila prečítaním jeho listov a cítila som, že by som mohla byť jedným z tých obyčajných ľudí v jeho živote.“

John Henry Newman sa narodil v Londýne v roku 1801 a pôvodne bol anglikánskym kňazom pred konverziou na katolicizmus v roku 1845 vo veku 44 rokov. Čoskoro sa mal stať známym katolíckym kňazom, teológom, básnikom, kazateľom a v roku 1879 kardinálom. Jeho diela sa považujú za jeden z najdôležitejších prvkov Cirkvi v posledných storočiach. Jeho premena na katolicizmus bola kontroverzná v rodisku anglikanizmu a stratil v dôsledku toho veľa priateľov, vrátane svojej vlastnej sestry, ktorá s ním odmietla znova hovoriť. Newman bol tiež oddaným pedagógom a založil oratórium sv. Filipa Neriho v Anglicku na dvoch miestach. Zomrel v Birminghame v roku 1890 vo veku 89 rokov.

Vatikán v júli 2019 oznámil dátum kanonizácie na 13. októbra. Čím viac sa Melissa dozvedala o Newmanovi, tým viac k nemu cítila náklonnosť. V roku 2013, viac ako desať rokov po prvom vypočutí o Newmanovi na EWTN, bola Melissa tehotná so svojím piatym dieťaťom a mala vážne komplikácie. V prvom trimestri začala krvácať a dozvedela sa, že má stav nazývaný subchorionický hematóm. Je to krvná zrazenina medzi placentou a stenou maternice, ktorá spôsobuje, že placenta je „čiastočne roztrhaná a oddelená od steny maternice.“ „Bol to život ohrozujúci problém, pretože som mohla vykrvácať na smrť.“

Prognóza bola pochmúrna. V medicíne sa nenašli žiadne lieky. Melisse bolo nariadené, aby bola na prísnom odpočinku, aby jej dieťaťu dala najlepšiu možnú šancu. Urobila, čo mohla, ale medzitým sa musela  postarať o svoje ďalšie štyri malé deti. Ráno 15. mája, menej ako týždeň po diagnostikovaní stavu, sa Melissa zobudila v kaluži svojej vlastnej krvi. S manželom, ktorý odišiel na pracovnú cestu, diskutovala po telefóne kedy by mala zavolať na 9-1-1. Rozhodla sa dať svojim deťom najskôr raňajky a potom sa zamkla v kúpeľni, aby zistila, čo má robiť. Ale dovtedy Melissa stratila toľko krvi, že sa zrútila na podlahu.

„Žiaľ, nejako som však so sebou nemala mobil,“ spomína si. „Nemohla som tomu uveriť, že som ho nechala v izbe.“ Uvažovala o tom, že by jedno z jej detí prinieslo telefón, ale obávala sa, že panika spôsobí ďalšie krvácanie alebo potrat. Zúfalá, zavolala na svojho starého priateľa, kardinála Newmana. „Povedala som: Prosím, kardinál Newman, zastavte krvácanie.“ A hneď potom sa to zastavilo. Postavila som sa a cítila som intenzívne ruže, ktorých vôňa zapĺňala vzduch v kúpeľni.“ Vôňa ruží sa často považuje za „vôňu svätosti“, pričom veľa príbehov so svätými spomína vôňu ruží na miestach, kde zasiahli v modlitbe. „A ja som povedala: „Ó, kardinál Newman, zastavili ste krvácanie? Ďakujem!“ A potom tu bol druhý výbuch vône ruží. A vedela som, že som bola uzdravená, a vedela som, že moja dcéra bude v poriadku.“ Na toto popoludnie mala Melissa naplánovaný ultrazvuk a lekár zistil, čo ona prisudzuje príhovoru kardinála Newmana: krvácanie sa úplne zastavilo.

„Lekár videl, že už viac nedochádza ku krvácaniu, bol ohromený a povedal: „dieťa vyzerá perfektne.“

Bolo to úplne iné, ako predchádzajúce skúsenosti Melissi v tehotenstve. „Lekári mi povedali, že ak budeme mať šťastie, pravdepodobne potratíme, placenta by sotva dokázala vydržať až do tretieho trimestra a ak sa malá narodí, bude naozaj drobná a bude mať zdravotné problémy. Vďaka kardinálovi Newmanovi a Bohu, že som bola vyliečená a Gemma sa narodila úplne zdravá.“

Melissa hovorí, že počkala, kým sa Gemma narodí, aby ohlásila zázrak kňazovi. Ignatius Harrison, postulátor Newmanovej kanonizácie po prijatí listu prišiel do Chicaga, aby sa stretol s Melissou, jej manželom, Gemmou a lekármi. Preskúmal lekárske záznamy a uskutočnil rozhovory a povedal Melisse, aby potenciálny zázrak udržala v tajnosti, až kým ho Vatikán nebude môcť vyšetriť. Dostávala krátke správy asi dvakrát do roka, ale z väčšej časti nevedela, ako sa táto situácia vyvíjala, len sa so svojou rodinou modlila, aby bol kardinál Newman čoskoro kanonizovaný.

Potom vo februári 2019 dostala Melissa správu, že pápež František podpísal dokument uznávajúci zázrak.

„Som prekvapená, koľko ľudí mi hovorí, že sú radi, že vedia, že Boh stále robí zázraky,“ hovorí Melissa „a ja som rada, že to vedia. Mám pocit, že som to vedela odjakživa a chcem, aby ostatní ľudia vedeli, že Boh nás nikdy neopúšťa. Viem, že je ťažké uveriť zázrakom, pretože nie vždy dostaneme to, čo chceme, ale vieme, že Boh Otec v Jeho láske nám vždy dáva to, čo je pre nás najlepšie.“ Melissa, Gemma a zvyšok rodiny cestovali do Ríma na Newmanovu kanonizáciu, ktorá sa uskutočnila 13. októbra 2019.

„Milujem ho ako najlepšieho priateľa a dúfam, že každý, kto potrebuje pomoc, či už je to matka, alebo študent … alebo konvertujúci, sa môže skutočne nechať dotknúť jeho charizmou.“ Len dúfam, že sa k nemu priblížia a uvidia v ňom priateľa. Je tak milujúci a úžasný.“

Zdroj: CNA.com, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *