Je zdravá, ale cíti sa byť odporná a preto požaduje eutanáziu

V Belgicku sa v týchto dňoch pred očami médií odohráva obrovská dráma civilizácie smrti. 23-ročná Kelly z univerzitného mesta Leuven žiada o eutanáziu už sedem mesiacov. Jej príbeh pripomína prípad 17-ročnej Noe Pothoven zo susedného Holandska, ktorá v máji tohto roku uplatnila svoje právo na eutanáziu. (skutočný príbeh Noe Pothoven uvedieme v neskoršom článku). Ochorenia mladej Holanďanky súviseli so znásilnením.

23-ročná Kelly z belgického Leuvenu už dlho trpí problémami v duševnom  zdraví. Belgicko sa pred 17 rokmi stalo druhou krajinou sveta, ktorá schválila eutanáziu. Nerozlišuje medzi „neznesiteľnou“ fyzickou a duševnou bolesťou. Oponenti v Británii tvrdia, že táto legalizácia je šikmý svah s mnohými nebezpečenstvami.

Kelly má 23 rokov. Je to milá a múdra mladá žena s atraktívnym úsmevom, ktorý občas preletí po jej tvári, pretože trávime spolu niekoľko hodín diskusiou o pozadí jej života, rodiny a jej krátkom živote. So svojimi dlhými, rozlietanými, gaštanovými vlasmi, krátkymi červenými šatami vyzerá ako mnohí z 50 000 veselých študentov, ktorí prechádzajú rušným belgickým mestom Leuven, ktoré je domovom najväčšej univerzity v krajine. Napriek tomu je tu veľký rozdiel. Táto priateľská žena, ktorá sedí vedľa mňa – o niekoľko rokov mladšia ako obe moje deti – mi hovorí rozpačitý príbeh hlbokého osobného utrpenia.

„Keď sa pozriem do zrkadla, vidím monštrum,“ hovorí v jednom bode, hoci tmavé prstene okolo jej očí sú jediným vonkajším znakom jej bojov. „Naozaj sa mi nepáči, čo vidím.“

„Nebude to bolieť, takže problém nevidím,“ hovorí. „Je to ako zaspať a prvýkrát v mojom živote to bude rýchle. Nebudem ležať v posteli a čakať, až to príde.“

Takmer na každom mieste planéty by to bol obrovský problém. Belgicko je však jednou z troch krajín, ktoré takúto eutanáziu povoľujú a nerozlišujú medzi „neznesiteľnou“ fyzickou a duševnou bolesťou. Ďalšími dvomi sú Holandsko a Luxembursko. Napriek tomu dokonca v Belgicku, ktoré sa pred 17 rokmi stalo druhou krajinou na svete, ktorá povolila eutanáziu a prvá, ktorá ju legalizovala pre deti, sú psychiatrické prípady kontroverzné, najmä ak sa týkajú niekoho mladšieho ako Kelly. Pacienti s narušeným duševným zdravím predstavujú asi tri percentá zo 17 000 ľudí zabitých od zmeny zákona v tejto krajine s 11 miliónmi občanov. V minulom roku zahynulo 2 357 osôb – desaťkrát toľko ako v prvom roku ako sa v Belgicku eutanázia stala legálna  – a najčastejšie sa jedná o starších ľudí.

Mnoho psychiatrov a väčšina Belgičanov je proti rozšíreniu eutanázie na prípady duševného zdravia. Niektorí odborníci tvrdia, že diagnóza je subjektívna, na rozdiel od závažného fyzického ochorenia, a trvajú na tom, že životy mladých pacientov v núdzi sa môžu časom, terapiou a liečbou zlepšovať. Napriek tomu Kelly, ktorej narodeniny sú tento týždeň, plánuje zomrieť čo najskôr, ako je to legálne možné, takže nemá čas na takéto argumenty.

„Je to ako diskriminácia,“ uviedla. „Rozčuľuje ma to. Nie je to fér. Nerozumejú bolesti. „Ľudia sa na mňa pozerajú a vidia niekoho tak mladého, ale vo vnútri sa vždy cítim zle. Dôležitý nie je vek, ale utrpenie osoby.“ Táto žena – tak otvorená a napriek tomu očividne znepokojená – zdôrazňuje zložitosť tohto problému. Samotná Británia čelí rastúcemu tlaku zo strany niektorých pacientov a politikov, aby umožnili smrť s pomocou lekára. Oponenti tvrdia, že legalizácia je klzký svah. Psychológ ju informoval o možnostiach, ktoré v Belgicku ponúka zákon o eutanázii. Sedem mesiacov čaká na eutanáziu, pretože na vykonanie fatálneho postupu je potrebný pozitívny názor dvoch psychiatrov a jedného praktického lekára. Jej rodičia a súrodenci, vrátane jej sestry dvojčaťa, sa o celej záležitosti dozvedeli len pred niekoľkými dňami.

Prípad Kelly vyvoláva v Belgicku pochopiteľný spor. Z psychologických dôvodov je v tejto krajine schválených 2,4% všetkej dokonanej eutanázie. Štatisticky každá tretia osoba, ktorá žiada o asistovanú samovraždu z dôvodu duševného utrpenia, dostáva súhlas psychiatrov.

Kelly sa už sama pokúsila o samovraždu, bola hospitalizovaná, mala poruchy príjmu potravy a začala si ubližovať. „Bolo ľahšie cítiť bolesť zo sebapoškodzovania ako z bolestí v mojej hlave. Bolesť zo sebapoškodzovania zmizne, na rozdiel od bolesti vo vnútri, ktorá je tam vždy.

Kellyn prípad je kontroverzný, pretože sa dostal do médií. V úplnom svetle ukazuje degeneráciu štátu, ktorý namiesto toho, aby podával ruku tým, ktorí trpia, im pomáha pri samovražde. Kelly uvažovala o tom, čo urobí, ak jej bude odmietnutá eutanázia. „Najprv sa pokúsim nájsť iného lekára, ale ak sa tak nestane, vzdám sa. To znamená samovraždu.“

Pripomíname vyjadrenie pápeža Františka, ktorý reagoval na vyššie spomenutý prípad holandského dievčaťa týmito slovami:

„Eutanázia a asistovaná samovražda sú zlyhaním pre všetkých. Sme vyzvaní, aby sme odpovedali na tieto situácie tým, aby sme nikdy neopustili tých, ktorí trpia; nevzdávali sa, ale opatrne, pomaly  a láskavo vrátili človeku nádej do života.“

Na fotografii Kelly v súčasnosti, vo veku 11 rokov, so snúbencom.

Zdroj: Aleteia.pl, Dailymail.co.uk, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *