Načo je kňazom reverenda?

„Požehnaní bratia kňazi, prajem Vám, aby sa na Vašej reverende objavili biele značky soli. Na chrbte od potu a na hrudi od sĺz – Vašich vlastných a od tých, ktorí sa vo svojej biede k Vám schúlia a budú plakať.“

Reverenda je výstroj kňazov a tých, ktorí sa pripravujú stať sa kňazmi. Jeden kňaz v deň, keď si prvýkrát obliekol reverendu, dostal list od svojho priateľa o niekoľko rokov staršieho. Tu je text, ktorý mu napísal o reverende.

Reverenda ako svadobné šaty

Reverenda je dnes v tvojich očiach krajšia ako šaty nevesty. Si v nej oprávnene šťastný. Čakal si na ňu od začiatku seminára.

Dúfam, že v nej budeš rovnako šťastný, aj keď začneš premýšľať, že jej farba je čierna, smútočná. Dnes sú to svadobné šaty, ktoré miluješ ty, tvoja rodina a priatelia. Rovnako sa z nej teš, keď sa z nej stane tvoj spoločník osamelosti na fare, možno klietka či pec, v ktorej ťa Boh vypáli a očistí.

Tieto svadobné šaty budú tiež brnením, keď ho budeš potrebovať – ​​zapamätaj si to a chráň sa ním. Nosenie reverendy môže byť a malo by byť samo o sebe modlitbou, ale nestane sa to automaticky stlačením čarovného gombíka.

Prečo sú na reverende vrecká?

Hlboké vrecká pomáhajú, keď musíš niekde skryť všetko, čo ľuďom podaruješ. Vždy maj pri sebe niečo, čo daruješ tým, ktorí to potrebujú, a najmä deťom. Pamätaj, že ľudia ti budú častokrát vďační za dve drobné mince, úsmev a dobré slovo, alebo za spev počas sv. omše. Pretože ľudia musia predovšetkým počuť, že sú milovaní. A viac ako počuť, musia vidieť, že je to pravda.

Vnútorné vrecko na hrudi

Na rozdiel od toho, čo tvrdia odborníci kňazskej elegancie, nie je vôbec ťažké nosiť v ňom pero. Nos v ňom listy na ktoré nevieš čo máš odpísať, kartičky s menami tých, za ktorých si sa sľúbil modliť, účty, ktoré chceš zaplatiť za núdznych, adresy tých, o ktorých vieš, že budeš musieť ísť k nim sám, pretože nikdy neprídu sami od seba, darované fotografie psov, mačiek, vnúčat či snúbencov, listy a kresby, ktoré ti podarujú deti. Nech je toto vrecko vždy naplnené.

Keď sa budeš chcieť pohybovať ako páv a správať sa iba podľa svojich ambícií, prajem ti vtedy, aby sa ti reverenda zamotala medzi nohy a obťažovala ťa, kým sa nespamätáš. Kiežby si o ňu vždy zakopol v týchto chvíľach, aby ťa vzala na púšť, kde sa tvoje ambície dostanú znovu do normálu. Ale neboj sa vysoko si ju vykasať a bežať k bratovi, ktorý ťa potrebuje. Aj keď budeš vtedy vyzerať smiešne, ako klaun.

Rukávy môžeš mať vyhrnuté vyššie než len na pôvodnú manžetu. Pripomenú ti, že reverenda nie je smoking, ale pracovný odev. Svoje rukávy si však vyhŕňaj iba pri práci, ktorú budeš robiť. Nikdy nie iba ako módny doplnok či kvôli teplu.

Neboj sa zašpiniť si svoju reverendu

Prajem ti, aby sa na reverende objavili biele značky soli. Na chrbte od potu a na hrudi od sĺz – tvojich vlastných a tých, ktorí sa k tebe schúlia ľutujúc a kričiac tisíce malých i veľkých, smrteľne vážnych i úplne banálnych vecí. A želám ti, aby sa tieto značky objavili oveľa rýchlejšie ako biele stopy v tvojich vlasoch.

Nemaj strach, že sa ti reverenda pokrčí a zašpiní, ak to pomôže tým, ktorí sú zranení a potrebujú to. Nech ti nie je ľúto urobiť z nej obväzy pre ľudské rany. Pamätaj, že ak to potrebuješ, môžeš z nej urobiť silný kabát či dokonca stan, ktorý ťa ochráni.

Nech na tvojej reverende krajšie žiaria vydreté stopy na kolenách a lakťoch od modlitby a prenášania ľudských bremien – než vydraté stopy na zadku z pohodlného sedenia. Miluj ju, nie seba v nej. A predovšetkým, miluj Cirkev, ktorá ti ju dnes dáva. A ešte viac Ježiša, ktorý ti dal Cirkev a Teba Cirkvi, za čo mu dnes ďakujem.

PS: Pamätaj, že v autobuse a metre si každý myslí, že má väčšie právo na sedenie ako kňaz. A aby som bol úprimný, nezáleží na tom, či majú pravdu. Je dôležité, aby si ich priviedol k Bohu, nie k nenávisti.

Čoraz viac ľudí sa teraz na teba bude pozerať, pretože reverenda vyniká všade. Ale tiež zastrašuje, takže teraz bude menej ľudí mať odvahu a túžbu upútať tvoju pozornosť. Neznamená to však, že ich dôvody stretnúť sa s tebou pominuli.

Nezabudni, že tvoja reverenda nie je balením hotového produktu. Pán ťa do nej obliekol, aby zakryl tvoje nedostatky.

„Keď to viete, ste blahoslavení, ak podľa toho aj konáte.“ (Jn 13,17)

Zdroj: Aleteia.pl, Modlitba.sk, Obrázok: Pinterest

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *