Zjavenie Panny Márie zachránilo životy pred najsmrteľnejším požiarom v amerických dejinách

V článku uvádzame jediné oficiálne uznané mariánske zjavenie v Spojených štátoch amerických.

Najsmrteľnejší oheň v histórii USA nemohol byť žiadnym súperom pre Blahoslavenú Pannu Máriu.

8. októbra 1871 na mieste a okolo miesta zvaného Peshtigo vo Wisconsine niekoľko mužov zapaľovalo malé ohníčky v lesoch. Toto bol bežný postup pri čistení pôdy pre rozširovanie železníc alebo pre rozširovanie poľnohospodárskej pôdy. Až na tento konkrétny deň kedy sa stalo niečo neočakávané. Studený front sa presunul do tejto oblasti a vytvoril vetry, ktoré boli blízko sily hurikánov. Vietor rozžiaril plamene a výsledná požiarna búrka Peshtigo si ešte stále môže nárokovať tento odporný titul ako „najsmrteľnejší požiar“ v amerických dejinách.

Do dnešného dňa žiadny požiar v USA nikdy nespôsobil viac úmrtí. Odhaduje sa, že takmer 2 500 ľudí zahynulo pri zúrivom pekle s 2 000 stupňami. K tomuto príbehu je však paralelne známy aj druhý neuveriteľný príbeh na tom istom mieste a v tom istom čase. Zázrakom bola malá skupina ľudí, ktorým nebolo vôbec ublížené napriek tomu, že boli priamo uprostred ohňa. Ich záchranou sa stalo to, že boli zhromaždení spolu so ženou menom Adele Brise.

Keď Adele Briseová prišla do Wisconsinu s rodičmi z Belgicka v roku 1855, mala 24 rokov. Adele, oddaná katolíčka, mala veľkú oddanosť k Božej matke a každý deň sa k nej vrúcne modlila. V nedeľu 2. októbra 1859 Adele kráčala domov lesom, keď uvidela ženu odetú v bielom. Žena bola akoby uzavretá v jasnom svetle a okolo pása mala žltú šerpu. Nad jej dlhými blond vlasmi bola koruna hviezd. Adele, plná strachu, sa začala modliť a videnie zmizlo. Povedala o tom svojej mame a otcovi a oni jej povedali, že možno to bola duša, ktorá potrebuje modlitby.

Nasledujúcu nedeľu bola Adele na ceste na svätú omšu so sestrou a ďalšou ženou, keď videla zjavenie druhýkrát. Ale jej sestra a priateľka, ktoré kráčali trochu pred ňou, nič nevideli. Keď sa Adele vrátila z omše, zjavila sa jej už po tretíkrát. Adele, ktorá sa zverila svojmu farárovi s videním záhadnej dámy, urobila to, čo jej povedal. Spýtala sa pani, na otázku: „V mene Božom, kto ste a čo odo mňa chcete?“

Dáma jej odpovedala a dala jej dvojnásobné poslanie – modliť sa za obrátenie hriešnikov a robiť katechézu detí.

„Som Kráľovná neba, ktorá sa modlí za obrátenie hriešnikov, a prajem si, aby si robila to isté. Dnes ráno si dostala sväté prijímanie a to je dobre. Musíš však urobiť viac. Urob si generálnu svätú spoveď a obetuj sväté prijímanie za obrátenie hriešnikov… Zhromaždi deti v tejto divokej krajine a uč ich, čo by mali vedieť na spásu… Adele sa bála. O svojej viere málo vedela. Spýtala sa, ako by to mala robiť s tak malým vedomím. Blahoslavená Panna jej povedala: Uč ich katechizmus, ako sa prežehnať znakom kríža a ako pristupovať ku sviatostiam. To je to, čo chcem, aby si robila. Choď a ničoho sa neboj, ja ti pomôžem.“

Adele si vzala k srdcu slová blahoslavenej Panny. Svoju novú celoživotnú službu výučby detí ku katolíckej viere začala chodením pešo z domu do domu, aby vychovávala deti v ich domovoch. Adelin otec, Lambert Brise, postavil na mieste zjavenia malú drevenú stavbu a o pár rokov neskôr, keď istá Isabella Doyen venovala päť akrov pôdy okolo tohto miesta, Adele založila malú školu.

Ďalej bola postavená väčšia drevená kaplnka s názvom Panna Mária dobrej pomoci. Adele a niektoré ďalšie ženy vytvorili skupinu františkánov tretieho rádu; aj keď nikdy nezložila sľuby ako rehoľníčka, Adele bola známa všade ako sestra Adele.

Medzitým sa vyrubovali nádherné lesy vo Wisconsine pre ich jemné rezivo. Zhŕňali sa hromady pilín a sušených konárov bez toho, aby sa vôbec uvažovalo o ich odvezení. Potom prišiel večer 8. októbra 1871. Oheň Peshtigo rýchlo explodoval a začal hltať celú oblasť svojimi horúcimi plameňmi a teplom. Požiar začal smerovať ku Kaplnke Panny Márii dobrej pomoci.

V okolí kaplnky sa zhromažďovali ľudia. Nikdy nebol zaznamenaný presný počet, ale prišlo veľa ľudí, niektorí dokonca priniesli svoje hospodárske zvieratá. Zhromaždila ich sestra Adele a všetci sa modlili spoločne ruženec. Pred kaplnku vyniesli a vysoko držali sochu Panny Márie prosiac o jej ochranu. Oheň sa zúrivo približoval a ľudia sa uchýlili do vnútra kaplnky a naďalej sa modlili. Čoskoro zúril oheň všade okolo areálu a plamene sa klenuli vysoko nad ním. Oheň sa však nikdy nedotkol kaplnky Panny Márie dobrej pomoci a ani ľudí, ktorí boli v nej zhromaždení.

V Peshtigo bolo zničených viac ako jeden milión akrov krajiny. Pokiaľ oko mohlo dovidieť, bola to úplná devastácia. Uprostred toho všetkého stála kaplnka Panny Márie dobrej pomoci a oplotený pozemok, ktorý ju obklopoval absolútne nedotknutý. Majetok bol ušetrený a nikto nebol zranený, dokonca ani zvieratá. Päť akrov pôdy stálo uprostred spálenej krajiny ako oáza v púšti. Ľudia, ktorí prišli a videli tento neuveriteľný pohľad, vedeli, že v tú noc to bola Božia ruka. Veriaci nepochybovali že požehnaná Panna, Panna Mária dobrej pomoci, stála pred kaplnkou a odvádzala zúrivé peklo od svojich detí ukrytých vo vnútri.

Príbeh sestry Adele a Panny Márie dobrej pomoci bol vždy dobre známy v miestnej kultúre a pre veriacich, ale mnohí ho považovali za „mestskú legendu“. Bolo to preto, že nikdy nebol vynesený „oficiálny cirkevný rozsudok“. Potom, v roku 2009, diecéza Green Bay začala úradné vyšetrovanie. Po jeho ukončení: 8. decembra 2010, na sviatok Nepoškvrneného počatia, slúžil na tomto mieste biskup David Ricken špeciálnu omšu. Pri omši biskup vyhlásil, že mariánske zjavenia, ktoré tam videla Adele Brise, sú „hodné viery“.

Miesto zjavení Panny Márie dobrej pomoci je iba jedným z 15 uznávaných na celom svete. Je to jediné zjavenie v Spojených štátoch. Svätyňa Panny Márie dobrej pomoci od svojho cirkevného uznania a schválenia rýchlo rastie ako miesto pre pútnikov z celého sveta. Povzbudzujeme veriacich, aby navštevovali toto sväté miesto, ako miesto útechy a vypočutých modlitieb.

[Biskup Ricken 15. augusta 2016 oznámil, že miesto v Champion bolo na biskupskej konferencii U. S. formálne vyhlásené za národnú svätyňu.]

Zdroj: Aleteia.org, obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *