Domy modlitby sv. Šarbela

Modlitebné domy sv. Šarbela sa stávajú fenoménom a bolo ich už vytvorených v Európe 380. Čo je dôležité? Taký dom môžete navštíviť a dokonca si založiť iný. Spomienku na sv. Šarbela slávime 28. júla.

Prvýkrát som počula o mimoriadnom svätcovi z Libanonu, keď môj otec bojoval s ťažkou rakovinou – to bolo takmer pred 10 rokmi. Môj priateľ, známy taliansky cestovateľ a spisovateľ Dominik mi dal jeho fotografiu a povedal: Toto je sv. Šarbel, ktorý túži napraviť každé utrpenie a uľahčiť každú ťažkú ​​situáciu.

Obrázok bol s relikviou svätca. Keď som sa začala pozerať na tvár sv. Šarbela, pomyslela som si, že je veľmi asketická a určite bola táto mimoriadna osoba veľmi náročná! Zamerala som sa tiež na skromne zavreté viečka mnícha a všimla som si, že jeho tvár mi pripomína ikony z Blízkeho východu. Bohužiaľ, môj otec, napriek obrovskej statočnosti a veľkej bitke, vyzerajúc tak ľudsky, prehral boj proti chorobe. Povedala som Dominikovi, že som sa modlila k svätému a aj iným svätým, ale otec zomrel! Bola som naozaj smutná, cítila som sa sklamaná. Odpovedal mi takto:

Ivona, určite sv. Šarbel, ktorý sympatizuje s každým človekom, ktorý zápasí s touto chorobou, pomohol tvojmu otcovi prejsť a vrátiť sa do Otcovho domu, pretože to bol jeho osud. Som si istý, že vypočul tvoje modlitby a tvoje slzy, ale spôsobom, ktorý bol najlepší pre tvojho otca! Tiež si myslím, že tvoj otec našiel niekoho, kto sa o teba a tvoju rodinu postará teraz a to bude sv. Šarbel.

Libanon: Svätá zem

Začala som objavovať vlasť sv. Šarbela, starobylú Feníciu, jej legendárne a biblické mestá: Byblos, Tyr, Tripoli a Sidon. Vedela som, že na týchto územiach sú kresťania už dvetisíc rokov, ale nevedela som, akým veľkým bohatstvom sú maroniti, libanonskí katolíci.

Byblos nie je len jedným z najstarších miest na svete a miestom, kde európski kupci nakúpili papyrus. Je to hlavné mesto Maronitov. Počas svojej cesty do Libanonu povedal Ján Pavol II., že to je Svätá zem.

Je potrebné pripomenúť, že to bol Ján Pavol II., ktorý v Ríme kanonizoval libanonskú rehoľníčku Rafku. Je to prvý takýto prípad v maronitskej cirkvi. Možno tiež dodať, že Libanon spája východ a západ.

Skromný mních z Annaya robí zázraky

Keď sa v auguste 2012 pápež Benedikt XVI. pripravoval na návštevu Libanonu, známy novinár kňaz Jarosław Cielecki mi podaroval film s názvom „Libanon, krajina svätých“.

Dozvedela som sa, že otec Jaroslaw je veľkým ctiteľom a propagátorom kultu sv. Šarbela v Poľsku, Taliansku a na ďalších miestach v Európe. Po prvom pozeraní filmu som sa dozvedela všetko, čo je dôležité a čo sa týka témy tejto mimoriadnej krajiny, jej bohatej histórie. Existuje aj príbeh o sv. Šarbelovi a sv. Rafke a dojemný rozhovor s Nohad al Chami, ktorá bola ťažko chorá.

Žena zápasila s oklúziou krčnej tepny. Nemohla normálne jesť a piť. Rodina, manžel a deti boli bezmocní. Blízki príbuzní zverili život chorej príhovoru sv. Šarbela a syn odišiel k hrobke svätého mnícha.

Privezeným olejom sv. Šarbela pomazal krk svojej matky než išla spať. V noci sa Nohad snívalo o sv. Šarbelovi, ktorý povedal, že ju prišiel operovať. Žena jasne cítila operáciu na krku. Keď sa prebudila, uvidela zašité rany a jej nočná košeľa bola od krvi. Nouhad prebudila svojho manžela a povedala mu o sne a „operácii“, ktorú vykonal svätý. Manžel videl, že jeho žena bola úplne uzdravená. Bol to veľký zázrak. článok TU.

Požehnanie sv. Šarbela

Mnísi v Annaya, kde je hrobka sv. Šarbela, hovoria o mnohých zázrakoch a svedectvách o vypočutých modlitbách. V Poľsku sa na mnohých miestach slávia omše s požehnaním sv. Šarbela. Ľudia zažívajú milosť uzdravenia duše a tela, ako aj riešenia zložitých záležitostí, ktoré sa zdajú nemožné ľudsky vyriešiť.

Moji priatelia Violetta a Adam sa snažili byť rodičmi a od lekárov sa dozvedeli, že je to nemožné kvôli stopercentnej neplodnosti manžela. Adam, napriek beznádejnej lekárskej diagnóze, išiel s veľkou dôverou na svätú omšu, kde bol na konci sv. omše požehnaný olejom sv. Šarbela.

Stalo sa tak začiatkom februára 2014 a 19. marca toho istého roku sa manželia dozvedeli, že budú rodičmi. Narodil sa syn, ktorý sa volá Charles Charbel. Teraz má 5 rokov a je veľkou radosťou pre svojich rodičov. článok TU.

Modlitebné domy sv. Šarbela

V reakcii na veľký záujem a uctievanie sv. Šarbela, kňaz Jarosław Cielecki inicioval vytvorenie modlitebných domov pomenovaných po svätcovi. Kňaz Jaroslaw si tak pamätá začiatok vzniku domov:

„Keď som v roku 2012 vytvoril dokumentárny film o svätcovi, na pozvanie predstaveného rádu maronitov v Ríme som po prvýkrát išiel do Libanonu a bol vytvorený dokument, ktorý bol preložený do 4 jazykov vrátane poľštiny a arabčiny. Film dostal aj svätý otec Benedikt XVI. pred cestou do Libanonu. Vo filme opakovane hovorí aj súčasný patriarcha maronitov Behara Rai, ktorý bol potešený, že dokument je svedectvom zázrakov libanonských svätých.

V tom čase bol svätý známy iba v Poľsku. Pamätám si, keď som začal chodiť do rôznych poľských farností. Za posledné roky som bol v 400 farnostiach. Vždy po takýchto stretnutiach v Poľsku, ale aj na Slovensku a v Taliansku boli ľudia, ktorí chceli vytvoriť modlitebnú skupinu sv. Šarbela. Zaujímalo ma, ako by to bolo možné. Zdôveril som sa postulátorovi Maronitov v Ríme, otcovi Eliovi, ktorý mi povedal: Nech sú založené modlitebné domy. Náš generálny dom v Ríme je práve takým domom modlitby.

A tak sme sa inšpirovali rôznymi zdrojmi a začali sme vytvárať modlitebné domy sv. Šarbela, ktoré sú katolíckym združením od 22. júna tohto roku a sú zakladané pod záštitou biskupa diecézy Rožňava na Slovensku Stanislava Stolárika.

Ako založiť dom modlitieb

Modlitebné domy sv. Šarbela sú špeciálnou a krásnou rodinou modlitby v mnohých krajinách. V Európe ich už existuje 380 – hovorí o. Jarosław Cielecki. Všetci sme spojení láskou k svätému Šarbelovi. Stretávame sa v modlitbách pred ikonou svätca v našich domoch, symbolicky zapaľujeme olejovú lampu.

Základom pre nás je účasť na dennej sv. omši, prijímanie sviatostí a zverenie sa starostlivosti duchovného vodcu. Dvakrát ročne sa stretávame na spoločných rekolekciách v Čenstochovej s požehnaním arcibiskupa Wacława Depo.

Domy modlitieb sú pre nás všetkých ako rodina, sú skvelým darčekom od svätého Šarbela.

* Všetci, ktorí by chceli vytvoriť Dom svätého alebo zistiť, kde sa v bezprostrednej blízkosti nachádza dom, kam môžete ísť a modliť sa navštívte tieto webové stránky.

Zdroj: Aleteia.pl, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *