8 vecí, ktoré sú málo známe o pápežovi Benediktovi XVI.

16. apríl je dňom narodenia pápeža Benedikta XVI. Tento rok oslávil svoje 92 narodeniny. Požehnaný a úctyhodný vek tohto výnimočného kňaza, ktorý sa stal pápežom katolíckej cirkvi 19. apríla 2005.

Tu je 8 vecí o pápežovi, ktorý ste pravdepodobne doteraz o ňom nezachytili.

 

1) Vie lietať s helikoptérou – ale nikdy sa nenaučil šoférovať auto

Prevzaté z  CNA : „Benedikt XVI. má pilotnú licenciu a rád lietal z Vatikánu do pápežského letného sídla Castel Gandolfo, ale nemá vodičský preukaz, nikdy sa nenaučil riadiť auto.“

 

2) Bol vojakom v druhej svetovej vojne

Hoci jeho rodina bola silne proti nacizmu, mladý Jozef Ratzinger bol nútený pripojiť sa k nemeckej armáde počas druhej svetovej vojny. Nikdy sa boja nezúčastnil a dezertoval na svoje miesto v blízkosti Mníchova, keď sa blížili americké vojská. Americké sily založili ústredie na farme jeho rodičov, kde sa dozvedeli, že je nemeckým vojakom. Po niekoľkých mesiacoch v zajateckom tábore bol konečne prepustený a dostal sa domov na kamióne na mlieko.

 

3) Ovláda 7 svetových jazykov

Hovorí plynule nemecky, anglicky, taliansky, francúzsky, španielsky, latinsky a ovláda aj portugalčinu.

 

4) Miluje starostlivosť o túlavé mačky

Od detstva miloval mačky a bol známy svojim susedom, keď bol už kardinálom, že sa staral o túlavé mačky všetkých farieb, rasy aj veku. Ako pápež mal dve mačky ako domáce zvieratá, vrátane jednej, ktorú našiel v Ríme.

 

5) Stále má dve plyšové zvieratká, ktoré mu jeho matka vyrobila ako dieťaťu

Trpel vážnou chorobou ako dieťa a jeho matka mu vyrobila medvedíky. Údajne ich opatruje až do dnešného dňa.

 

6) Je zručný klavirista

Ako pápež si vyhradil čas, aby sa mohol pravidelne venovať hre na klavír. Preferuje diela Mozarta a Beethovena. Raz povedal o Mozartových dielach: „Jeho hudba v žiadnom prípade nie je len zábavou; obsahuje celú tragédiu ľudskej existencie.“

 

7) Opakovane požiadal o povolenie odísť do dôchodku pred tým, než sa stal pápežom

V dnešnej Cirkvi je bežné, že duchovenstvo odchádza do dôchodku vo veku 75 rokov. Keď sa k tomuto veku priblížil, kardinál Ratzinger opakovane požiadal pápeža Jána Pavla II. o uvoľnenie z postu prefekta pre náuku viery. Kardinál Ratzinger sa chcel stať knihovníkom alebo prijať inú prácu, ktorá by bola menej časovo náročná a dala by mu viac priestoru písať knihy. Ján Pavol II. odmietol jeho žiadosti a kardinál Ratzinger bol zvolený za pápeža vo veku 78 rokov.

 

8) Je len šiestym pápežom v histórii (266 pápežov), ktorý odstúpil z pápežského úradu

Posledným pápežom, ktorý odstúpil, bol Gregor VII. začiatkom 14. storočia, a toto rozhodnutie malo pomôcť ukončiť západnú schizmu.

 

Zdroj: churchpop.com, Obrázok: Planet wissen

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *