Naše deti potrebujú poznať svätých

Chcem, aby moje deti vyrastali s vedomím, že život svätosti je jediným životom, ktorý stojí za to nasledovať, že v tomto živote nežijeme nejakým dočasným či falošným šťastím a že môžeme mať radosť z Kristovej lásky bez ohľadu na to, čo sa deje vo svete okolo nás.

Moje dievčatá často hovoria o tom, čím budú, keď vyrastú. Jedna hovorí, že by chcela byť mamou, zatiaľ čo iná vyhlasuje svoju túžbu byť princeznou a ďalšia často hovorí o tom, že sa stane zdravotnou sestrou alebo rehoľnou sestričkou. V období kanonizačného dňa Matky Terezy z Kalkaty som si prečítala najnovšiu knihu zo série „Život svätých“, ktorú vydali Magnificat a Ignatius Press s názvom Mother Teresa, The smile of Calcutta. Počas niekoľkých hodín po prečítaní knihy, jedna z mojich dcér prišla ku mne s knihou a hovorí: „Chcem byť tak láskavou, ako táto sestra.“

Aj moja matka mi ako dieťaťu čítala životy svätých. Mali sme veľa kníh o svätých, od krátkych jednostránkových opisov až po dlhšie kapitoly. Boli tam svätci, ku ktorým sme sa vracali znova a znova. Keď som sa pripravovala na moju birmovku, prečítala som si dlhú knihu s 57 svätcami a z nej si vybrala birmovné meno Gemma, po sv. Gemme Galgani, ktorá ma doslova ohúrila príkladom svojho života. Čítanie o životoch týchto svätých mužov a žien mi ukázalo obete, radosti a veľkú lásku prítomnú v ich životoch, keď sa usilovali o svätosť. Ukázali mi, že existuje niečo, čo stojí za to žiť viac ako snaha o svetské šťastie, a vedieť, že to je niečo, čoho sa treba držať z detstva do dospievania a potom do dospelosti. Stále milujem čítať o životoch svätých a milujem aj ich vlastné texty.

Určite stojí za to vyhľadávať pre deti knihy o životoch svätých.  Každá z týchto kníh je starostlivo založená na životoch svätcov a každá z nich má pekné farebné ilustrácie, ktoré deťom pomôžu predstaviť si dané obdobie. Veľmi dobre prezentujú každý z duchovných darov svätcov. Na poslednej strane knihy často bývajú uvedené ďalšie fakty o každom zo svätcov, o ich sviatkoch, modlitbách, ktoré mali, a o ďalších historických údajoch.

Tieto knihy osobne považujem za užitočné, pretože mi pomáhajú spomenúť si pri výchove mojich detí, že svet bol vždy nepriateľský voči kresťanstvu a pravde. Potrebujeme týchto svätcov, aby sme boli vzormi kresťanského života pre druhých, keď svet okolo nesvedčí. Tak často sa zdá, že celý svet je proti nám, ale títo svätí sú tu pre nás a aj Kristus je tu pre nás. Nezabúdajme, že žijeme v spoločenstve veriacich a nie sme sami.

Zdroj: http://www.ncregister.com, Obrázok: Pixabay

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *