Kňazi, čo dnes Cirkev potrebuje? Potrebuje duchovenstvo, ktoré bude s radosťou čeliť mučeníctvu

13. jún 2019 (LifeSiteNews)Uprostred všetkých škandálov v Cirkvi, ktoré akoby nikdy nemali skončiť a všetko sa naozaj zdá byť len horšie a horšie, sa mnohí kňazi snažia raziť teóriu, že majú na tvári vždy iba úsmev, kážu o Božej láske a dúfajú, že počas homílie nestratili príliš veľa farníkov a väčšina bude chodiť aj nasledujúce nedele.

Je to pochopiteľný jav. Koniec koncov, alternatíva čelí pochmúrnej realite súčasnej dilemy našej Cirkvi. A to môže byť pre kňaza depresívne, rovnako ako pre tých, ktorí musia počúvať jeho homílie. Samozrejme, tento postoj hlavy v piesku je jedným z faktorov, ktorý dovolil škandálom stať sa tak veľkými a skľučujúcimi, akými sú. To, čoho sme svedkami, je v podstate zlyhanie nervov. Je to všadeprítomný strach z kritiky, ktorú riskujete vždy, keď posuniete prevládajúce hranice „politicky korektných“ tém a názorov.

Nič z toho nie je nič nové. Apoštoli sa triasli strachom po ukrižovaní, ohromení tým, čo sa stalo v zmŕtvychvstaní, a naplnení neistotou, keď ich Ježiš informoval, že odchádza za Otcom. Ako by mohli nájsť silu v sebe, aby odpovedali na Pánovo povolanie „ísť von do sveta a kázať dobrú zvesť“?

To, čo to umožnilo, bolo naplnenie Duchom Svätým na Turíce. A tak kázali v každom jazyku, prekonali neprekonateľné prekážky, s radosťou čelili mučeníctvu. Neskôr sa Šaul z Tarzu, prenasledovateľ kresťanov, stretol s Pánom vo vízii. Skúsenosti zmenili jeho život. Aj on sa stal apoštolom – známym ako Pavol – a vydržal bitie, uväznenie, stroskotanie lode a nakoniec smrť, aby zvestoval posolstvo nádeje a zasadil semená viery v ďalekom svete. Stal sa, ako ho opísal spisovateľ Taylor Caldwell v názve svojej slávnej knihy, „Veľkým Levom Božím.“ Koľko našich dnešných kresťanských vodcov možno opísať ako veľkých Božích levov?

Existuje niekoľko príkladov odvahy. Nedávno bolo povzbudivé vypočuť si dvoch biskupov, ktorí prezentovali  pevné stanoviská v mene Cirkvi. Biskup Thomas Paprocki zo Springfieldu povedal zákonodarcom v Illinois vo svojej diecéze, že nemôžu pristupovať na prijatie svätého prijímania skôr, než pristúpia k sviatosti zmierenia a oľutujú hriech hlasovania za jeden z najrozsiahlejších zákonov o potratoch v krajine. Pár kľúčových politických predstaviteľov Illinois, prezident štátneho senátu John Cullerton a hovorca Michael J. Madigan, dostali priamy zákaz na sväté prijímanie.

Okrem toho, biskup Paprocki nariadil, aby takzvané svadby rovnakého pohlavia nemohli vykonávať katolícki kňazi a ani sa nemohli konať v žiadnom z kostolov. Dokonca odopiera pohrebné obrady v katolíckej cirkvi pre ľudí, ktorí žili v týchto vzťahov a nečinili pokánie.

Okrem toho, biskup Thomas Tobin z Providence, Rhode Island, varoval katolíkov, aby sa nezúčastňovali na niektorom z pochodov, ktoré oslavujú to, čo sa teraz volá „Gay Pride Month“. Poukázal na to, že tieto aktivity podporujú praktiky a štýl života, ktoré sú nemorálne a odporujú cirkevnému učeniu.

Modlite sa, aby títo dvaja dobrí biskupi zostali silní vo svojom odpore voči mnohým drsným kritikám – vrátane obvinení zo „sexizmu“ a „homofóbie.“ Je to desivé, lebo nikto v dnešnej dobe nechce byť nazývaný týmito slovami, ale my sme zodpovední Pánu Bohu.

Pamätám si, ako nám bolo ako chlapcom a dievčatám, ktorí prijímali sviatosť birmovania povedané, že máme byť „vojakmi pre Krista“, poverenými v Pánovej armáde. Pred nami boli životné bitky, ale posilnili sme sa darmi Ducha Svätého, aby sme bojovali.

Múdrosť (ktorá spočíva v Božej láske)

Rozum (rozlišovanie)

Rada (alebo správne rozhodnutie)

Poznanie (schopnosť vidieť veci z Božieho hľadiska)

Nábožnosť (alebo úcta)

Bázeň Božia (čo je úcta k Majestátu Boha)

Sila (alebo odvaha).

Dokonca sme mali pieseň, ktorá vyjadrila naše poslanie:

Armáda mládeže, lietanie na štandardoch pravdy, boj za Krista Pána …

Spomenul som si na túto pieseň minulý týždeň, keď sme oslavovali Turíce. Slová mi dodávajú odvahu, keď sa cítim trochu neistý tvárou v tvár veľkým konfliktom, ktorým dnes čelíme ako katolíci. V skutočnosti som dokonca viedol svoj zbor pri spievaní. Niektorí ľudia boli pobavení v tomto dosť netradičnom závere týždňovej homílie. Ale myslím, že boli zároveň upevnení.

Aj keď už nie sme celkom mladí ako pri birmovke, stále sme vyzvaní, aby sme lietali podľa noriem pravdy. Pretože všetci bojujeme za Krista Pána.

Majte odvahu!

Zdroj: Rev. Michael P. Orsi, kňaz diecézy Camden, New Jersey, v súčasnosti slúži ako farár vo farnosti sv. Anežky v Neapole na Floride.Obrázok: Tamtiež

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *