Prečo (a ako), priviesť moje deti na adoráciu?

Môžem povedať, že cítim nespokojné pohľady farníkov za mnou, ako mi svojimi nespokojnými pohľadmi takmer vypaľujú otvory na zadnej časti mojej hlavy, ale neodvažujem sa otočiť a pozrieť sa.

Sedím na podlahe v prednej časti adoračnej kaplnky so svojimi tromi energickými deťmi a robím zúfalý pokus o rozjímanie, posiaty šialenými skúsenosťami s mojimi deťmi, ktoré, ako sa blížia k východu kaplnky, stihnú dať prsty do elektrickej zásuvky, pripravujú sa vyliezť na paškál alebo na votívne tabuľky.

Moja koncentrácia prichádza a odchádza spolu s mojimi modlitbami v krátkych intervaloch vďaka  tichému chichotajúcemu sa hlasu či spevu a inokedy vďaka silnému kriku mojich detí, ktorý by zdvihol aj strop katedrály.

Aspoň sme tu s tebou, Ježišu. Snažíme sa čo najlepšie. Požehnaj nás, že v tomto čase sme ťa mohli lepšie spoznať.

Nechajte deti prichádzať

Ježišu, povedal si: „Nech deti prichádzajú ku mne.“ Neprišiel si pre dokonalých – nielen pre zrelých vo viere, alebo pre pokročilých v intelekte. Neprišiel si len pre tých, ktorí ťa už poznajú.

Prišiel si pre každého, kto je na ceste. Každý, kto ťa potrebuje lepšie spoznať, chce ťa hlbšie milovať, rastie v cnostiach a obete.

Deti sú toho dokonalým príkladom. Ich jedinou úlohou je učiť sa a rásť. Majú obrovskú kapacitu pre lásku. Chcem, aby moje deti prišli k tebe, aby boli s tebou, aby ti otvorili svoje mysle a srdcia. V týchto prvých rokoch je dôležité, aby si vytvorili vzťah – priateľstvo – s tebou.

Je to moja práca, ako ich matky, aby som ti  priniesla moje deti. Môžem ti ich priviesť aj doma v modlitbe, to áno. Môžem ti ich však priniesť aj do Tvojho domu, Cirkvi, do nedeľnej svätej omše, každodennej omše, adorácie a na malé návštevy kedykoľvek. Pracujem tvrdo, aby moje deti mali časté návštevy naplánované so svojimi priateľmi. Chcem byť rovnako zásadová pri plánovaní času, aby mohli navštíviť teba Ježišu.

Pomôž mojim deťom, aby ťa poznali a milovali, môj Ježišu! Rozhodla som sa naplánovať čas, aby som ti ich priviedla do kostola mimo nedeľnej omše, aj keď len na niekoľko minút. Dala som si tento úmysel do môjho kalendára a zaobchádzam s ním ako s akýmkoľvek dôležitým plánom pre moje deti. Nemusí to byť jednoduché, ale Ty si ich Spasiteľ a najlepší priateľ, to je dôležité, aby sa moje deti dostali k tebe. Daj mi vytrvalosť, aby som to zvládla.

„Buďte ako deti“

Nielenže povzbudzuješ malé deti, aby prišli k tebe, ale tiež mňa povzbudzuješ, aby som prišla k tebe ako dieťa: „Ak nebudete ako deti…“

Premýšľam o tom, ako moje deti vstupujú do kostola na svätú omšu. Rozbehnú sa uličkou smerom k Tebe, Ježišu. Hodia sa s chuťou na kolená. Ich nadšenie je potešujúce!

Pri adorácii sa pohodlne usadia na zemi. Prinesú ti ukázať svoje špeciálne kostolné  hračky, omaľovánky či knižky s obrázkami. Keď je čas odísť, bežia rovno pred oltár. Kľaknú si a určite nehovoria ticho a ukáznene: „Zbohom Ježišu! Milujem ťa Ježišu!“ Ale zakričia ti pozdrav a prežehnajú sa nahlas a ešte ti aj nonšalantne zamávajú, veď si ich najlepší priateľ.

Deti sa k tebe priblížia mnohými krásnymi, energickými, pravými spôsobmi. Ony sa ťa povrchne nedotýkajú – sú stále sami sebou. Určite sa budú nudiť, budú sa krútiť, budú hluční. Nemyslia si, že sa hystericky smejú práve počas tej najpokojnejšej časti svätej omše, alebo žeby kričali do ticha, aby počuli, ako sa ich hlas odrazí od stien. Sú sami sebou. Vo všetkej svojej kráse a skromnosti a hlúposti a šialenosti ťa milujú.

Chceš, aby som prišla k Tebe a milovala ťa takto. Chceš, aby moje nadšenie a horlivosť boli podobné detskému nadšeniu. Ale tiež chceš, aby som bola otvorená a transparentná vo svojich chybách a zlyhaniach.

Môj Ježišu, chcem ťa milovať ako dieťa! Rozhodujem sa sledovať svoje deti v ich interakcii s tebou doma a v kostole a premýšľať o tom, ako ťa milovať. Daj mi pokoru, aby som sa z ich správania učila vzťahu k tebe.

Nie je potrebné sa ospravedlniť

Náš čas s tebou Ježišu je dnes na konci. Zbieram všetky naše knižky, pastelky a hračky a napchávam ich do tašky. Jedno moje dieťa sa zaseklo v uličke predo mnou a jedno o uličku za mnou, kým som brala to tretie do náručia.

Keď sa otočím, aby som odišla, nasadila som svoj najlepší spoločenský úsmev, pripravená šepkať: „Prepáčte, že sme boli tak rušiví.“

Opatrne sa stretnem s očami staršej dámy, ktorá sedí za nami. Vracia sa mi nie iba pohľad, ale úsmev. Než môžem niečo povedať, šepká: „Ďakujem vám veľmi pekne za to, že ste ich priviedli.“ Pani, ktorá je niekoľko radov odo mňa, mi povie: „Sú tak vzácni!“ Adorujúci kňaz zasvieti na nás svojím úsmevom a palcom hore. Pravidelne adorujúci muž vystúpi do uličky a podá každému z mojich detí obrázok.

Cítila som sa neistá a trápila som sa ako privádzať moje deti, ale naše odmietnutie bolo len domýšľavosťou. Moje srdce je roztavené pre prijatie a podporu ostatných ľudí. A ak sa oni tešia na to, že tam uvidia deti, o koľko viac, ty, Ježišu, čakáš v radostnom očakávaní ich návštevy! Daj mi silu a odvahu, aby moje deti prišli k tebe. Amen!

Milý rodič,

viem, že nanešťastie, nie každý zažíva rovnaký druh ohromujúcej podpory. Ak ste sa stretli s odrádzaním, že Vaše deti nepatria do Cirkvi, moje srdce je s Vami. Nevzdávajte to! Aj keď ostatní neocenia vaše rozkošné, niekedy kričiace bábätká a batoľatá, alebo Vaše roztržité staršie deti, Ježiš ich tam chce! Teší sa na ich príchod! Čaká netrpezlivo na nich vo svojom príbytku! Nebojte sa rodičia. Priveďte k nemu svoje deti.

Nižšie uvádzame niekoľko tipov, ktoré môžete vyskúšať pri privádzaní detí na adoráciu.

Plánujte dopredu: vyberte si deň, vyberte si čas, zabaľte si tašku s hračkami, knižkami alebo omaľovánkami, zhlboka sa nadýchnite.

Začínajte pomaly: skúste päť minút, desať, pätnásť, znovu päť … plánujte si cestu k Ježišovi až do cieľa.

Buďte sebaistí: sadnite si dopredu, šepkajte im o Ježišovi, usmievajte sa na ostatných ľudí, viete, že robíte správnu vec.

Pamätajte: Ježiš na nich čaká! Povedzte im, ako je nadšený, že ich vidí!

 

Milý priateľ na adorácii,

potrebujeme tvoju podporu. Prosím, maj súcit s rodičmi, ktorí privádzajú deti do kostola a daruj nám veľký úsmev a palec hore – to robí svet lepším!

Zdroj: ncregister.com, Obrázok: Pixabay

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *