Nepotrebujem lieky, aby som bol zdravý?

Otázka:
Zdravím som veriaci a praktizujúci vieru kresťan. Jedným časom som čítal jeden článok od jedného človeka ktorý sa vydával za veriaceho – či nim naozaj je neviem. Že, aby som bol zdravý nepotrebujem lieky. Táto myšlienka sa mi páčila tak som čítal ďalej a tam písal že: stačia mi čaje a očista mysle pomocou sviečok – krúživímy pohybmi po dlani a hranách ruky. Neskôr som čítal článok ,že by sa mohlo jednať o človeka ktorý praktizuje okultizmus pretože tam mal tieto slová: aura, karma, čakry, vibrácie.Tak som to prestal robiť tú očistu mysle a teraz neviem ako sa mám z toho vyspovedať pretože mam aj strach či mi to nemohlo uškodiť. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: 
Milý Pavol,
ďakujem za Vašu otázku a vlastne aj svedectvo.
Mnohí ľudia doplácajú na klamstvo, že nepotrebujú lekára a lieky. Je to v rozpore s Božím slovom, ktoré hovorí: „Maj vo vážnosti lekára, lebo ho potrebuješ, a veď ho stvoril Najvyšší (na pomoc iným)… Najvyšší dal ľuďom aj znalosť, aby ho ctili za jeho podivné činy. Nimi mierni lekár bolesti a mastičkár z nich vyrába jemné voňavky; a tiež iné masti na liečenie (dal Boh), aby jeho diela nezahynuli“ (Sir 38, 1.6-7). Ľudia častokrát ľahkovážne prestávajú užívať lieky, a potom si môžu privodiť premeškanie adekvátnej liečby a neliečiteľnosť choroby kvôli premeškaniu. O každom vysadení liekov je potrebné porozprávať sa s lekármi.

Pokiaľ sa dá, máme využívať liečivé byliny, lebo sú prirodzené a o nich takisto hovorí Božie slovo: „Najvyšší vytvoril zo zeme liečivé byliny a múdry muž ich nebude odmietať od seba“ (Sir 38, 4). Treba ich však používať v súlade s odbornými výskumami a návodmi.
Očista pomocou kruhových pohybov so sviečkou je mágia a zároveň povera. Voda a iné materiálne látky môžu očistiť telo a vplývať na psychiku. Sviečka môže očistiť niektoré materiálne veci, ktoré spáli. Ale nemôže vyliečiť choroby, zahnať duchov, odpustiť hriechy a duchovne očistiť. Ak jej niečo také pripisujeme, zbožšťujeme ju a dávame tak nepriamo priestor pôsobeniu zlého ducha. Vo Vašom prípade ste to nerobil úmyselne so zlým zámerom. Podľa toho, čo píšete, ste sa nedopustil ťažkého hriechu, ale v každom prípade je dobré sa z toho vyspovedať.
Pri sviatosti zmierenia to povedzte tak, ako ste to napísali aj v otázke a uveďte okolnosti, do akej miery ste vedeli, či sú to povery a ako dlho ste to robili. Nemajte z toho vyznania strach.
Viera v karmu, čakry a podobné veci je poverou alebo vierou v pohanské prvky východných náboženstiev, ktoré nepotvrdila ani veda a navyše sú v protiklade s kresťanstvom.
Je dobré, že po uvedomení si nezhody týchto metód s kresťanstvom, ste s nimi prestali.
V prípade chorôb odporúčam prečítať si 38 kapitolu z knihy Siracha až po 15. verš. Tam je pekne napísaný prístup človeka, veriaceho v Boha.
Ináč všetci okultisti sú veriaci. Ale to nie je viera, ktorá by bola dôverou pravému Bohu.
Pavol Hucík, kňaz

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *