Svätosť rodiny sv. Patrika

Kým svätý Patrik je často vnímaný ako jediný, ktorý ovplyvnil konverziu írskeho národa, v skutočnosti vlastne dostal významnú pomoc od svojich vlastných príbuzných. Okrem svojho synovca bol Patrik sprevádzaný aj svojimi sestrami, ktoré urobili, čo mohli, aby pomohli položiť základy kresťanstva v Írsku.

Miestne tradície identifikujú jednu zo svätých sestier svätého Patrika ako „Darercu“, ktorá mohla byť medzi tými, ktorí boli unesení a vzatí do otroctva skôr než jej súrodenci. Podľa miestnych tradícií bola sv. Darerca svätou ženou, ktorá mala svoju vlastnú úlohu v evanjelizácii Írska. Hovorí sa, že sa stala matkou mnohých detí (niektoré tradície hovoria, že bola matkou celkom 17 detí); väčšina z nich boli chlapci.

Títo chlapci sa nakoniec stali vplyvnými pri zakladaní Cirkvi v Írsku, keď sa stali biskupmi po celej krajine. Navyše, mnohí z týchto biskupov sú považovaní za svätých, ako sú svätý Mel z Ardaghu, svätý Rioc z Inisboffin, svätý Muinis z Forgney a svätý Maelchu.

Katolícka encyklopédia tiež uvádza „Sv. Darerca mala dve dcéry, Sv. Eiche z Kilglass a Sv. Lalloc zo Senlis. Jej prvým manželom bol Restitutus the Lombard, po ktorého smrti sa vydala za Chonasa Brita.“

Podľa týchto tradícií bola evanjelizácia Írska „rodinnou záležitosťou“ a veľký apoštol Írska dostal veľkú pomoc od svojich príbuzných.

O jeho sestrách je však málo známe (je tu aj svätá Lupita, ktorá je zaznamenaná ako jeho sestra) a mnohé tradície sa líšia, pokiaľ ide o presné údaje o tom, kto boli a čo robili. Bez ohľadu na pravdu môžu írski ľudia odovzdať každej generácii príbehy sestier sv. Patrika a považovať ich za sväté ženy. Majú trvalý vplyv na ostrov, ktorý pretrváva dodnes.

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Pixabay

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *