Zázračná modlitba vo veľkej biede a núdzi

„Memorare“ je modlitba z 12. storočia a je spojená s mnohými zázrakmi. Poznáte túto modlitbu?

Jedna z najznámejších katolíckych modlitieb k Najsvätejšej Panne Márii – a takmer tak populárna ako Zdravas´ Mária je modlitba Memorare – Spomeň si. Je to starodávna modlitba, ktorá má povesť mimoriadnej zázračnosti.

Modlitba je tradične pripisovaná svätému Bernardovi, je pomenovaná po prvom slove pôvodnej latinskej verzie. Modlitba v podobe ako ju dnes poznáme je však súčasťou väčšieho celku modlitby k Panne Márii s názvom  Ad sanctitatis tuae pedes,  dulcissima Virgo Maria.

Modlitba bola prvýkrát popularizovaná nie sv. Bernardom z Clairvaux, ale ďalším Bernardom, menovite Fr. Claude Bernardom (1588-1641).

Fr. Claude Bernard známy ako „chudobný kňaz“, sa naliehavo venoval kázaniu a pomoci väzňom a zločincom odsúdeným na smrť. Dôverujúc starostlivosti a príhovoru Panny Márie Fr. Bernard vo veľkej miere využíval modlitbu vo svojej evanjelizačnej práci. Veľa zločincov bolo zmierených s Bohom prostredníctvom jeho úsilia. Raz dal vytlačiť viac ako 200 000 letákov s touto modlitbou v rôznych jazykoch, aby mohol distribuovať letáky všade tam, kde cítil, že by urobili niečo dobré. Otec Claude veril, že práve táto modlitba bola príčinou aj jeho zázračného uzdravenia, keď v jednu chvíľu ťažko ochorel a potom ako sa pomodlil túto modlitbu bol ihneď uzdravený. Jeden z jeho priateľov vo vízii videl Pannu Máriu, ktorá v nej prosila, aby sa modlitba dostala medzi ľudí.

Sv. František Saleský sa modlil túto modlitbu denne a sv. Tereza učila iných, aby sa ju modlili, keď najviac potrebujú pomoc. Matka Tereza sa modlila túto modlitbu vždy, keď bola konfrontovaná s núdzovou situáciou a potrebovala zázrak. Bola pre ňu modlitbou s ktorou vždy uspela a dokázala svoju zázračnú moc v priebehu rokov prostredníctvom tisícok svedectiev.

Pre tých, ktorí nie sú oboznámení s touto modlitbou, pozrite sa nižšie. Modlite sa s úprimnou vierou a dôverou v Boha. Vždy dostaneme odpoveď na svoje modlitby, aj keď nie vždy tak, ako očakávame, ale Božie riešenie je vždy tým najlepším.

 

Spomeň si, svätá Panna Mária,

že nikdy nebolo počuť,

žeby bol niekto opustený,

kto sa utiekal pod tvoju ochranu,

teba prosil o pomoc a

žiadal o tvoje orodovanie.

Povzbudený touto dôverou

aj ja sa utiekam k tebe,

Matka, Panna panien,

k tebe prichádzam,

pred tebou stojím ako úbohý

a kajúci hriešnik.

Matka večného Slova,

neodmietni moje slová,

ale ma milostivo vypočuj a vyslyš.

Amen. 

 

Zdroj: Aleteia.org, Obrázok: Modlitba.sk

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *