Život Cirkvi vo svete 2/2019

Obsah

Kardinál Barbarin bude možno oslobodený

Vatikán zakladá športový klub Athletica Vaticana

Vedci: Aj mníšky tvorili v stredoveku knihy

Holandsko: Biskupské sídlo chcú preložiť

Ukrajina: Deti trpia toxickým stresom

Bude bývalý kardinál McCarrick laicizovaný?

Golden Globe: Ch. Bale ďakuje satanovi za inšpiráciu!!!

Obrazy aktu ‚Pieta‘ a lesieb na fare Dómu sv. Štefana

Ostrá kritika mlčania cirkvi v kauze biskupa Schwarza

Viedeň: Prepad kostola – akt pomsty?

Praha: Parlament bude hlasovať o daniach z reštitúcií

Anglicko: Reklama bez ‚tradičných úloh pohlaví’ …

Nemecko: Poslanca AfD dobili na ulici

Brazílsky prezident: „Boh stojí nad všetkým“

USA: Ako sa porno-hviezda stala ženou pastora

Rakúsko: Apoštolská vizitácia „bude veľmi objektívna“

Rakúsko má 5,05 miliónov katolíkov

Poľsko: 38 percent katolíkov chodí v nedeľu na omšu

Írsko: Polícia vyvliekla ochrancu života z katedrály!

Írsko: Vláda plánuje cenzurovať ochrancov života

Švédsko: Charita a diecéza v pro-potratovej organizácii

Dôvera v pápeža klesla za rok až o 20 percent

Kardinál Müller: Nič sa nezlepší popieraním faktov

Nemecko: Jasličková provokácia s lesbami

Poslanec EU: Európa potrebuje viac kresťanov

Rakúsko: Biskup Schwarz sa musí rozhodnúť!

Religionista vidí Ruskú pravoslávnu cirkev oslabenú

Bartolomej I. podpísal autokefálnosť Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi

Argentína: Biskup obvinený zo zneužívania seminaristov

Známy kňaz: ‘Diabolský’ útok na rodiny a nenarodených

Helsinki: Biskup po vážnej nehode v nemocnici

Trump: „Pápež má najväčší múr zo všetkých“

Kardinál Barbarin bude možno oslobodený

Lyon, 11.1.2019 (kath.net) 024 423 – V procese za možné zamlčovanie zneužívania katolíckymi duchovnými vo francúzskom Lyone budú zrejme obžalovaní oslobodení. Informovala o tom rakúska televízia ORF.
Štátna prokuratúra sa v stredu vzdala požadovania trestu pre arcibiskupa Philippe Barbarina (foto) a ostatných duchovných, ktorí kryli zneužívanie katolíckeho kňaza páchané na skautoch. Podľa Barbarina sa v roku 2000 vyskytli iba nejaké chýry o tomto kňazovi. On sa o tom konkrétne dozvedel od jednej obete až v r. 2014. Dnes 44-ročná obeť Alexandre Hezez obviňuje Barbarina, že v r. 2014 ho obsiahlo o zneužívaní kňazom Preynatom informoval a že on nekonal. –zg-

Vatikán zakladá športový klub Athletica Vaticana

Vatikán, 10.01.2019 (KAP) 024 422 – Vatikán po prvý raz založil vlastný športový klub. Tím s názvom „Athletica Vaticana“ pozostáva zo 60 vatikánskych pracovníkov a dvoch moslimských migrantov – ako čestných členov – ako oznámili vo štvrtok vo Vatikáne.
„Šport, kultúra, náboženstvo a etika patria spolu,“ povedal kardinál Gianfranco Ravasi, predseda Pápežskej rady pre kultúru. Potom odsúdil doping, rasizmus a úpadok etiky v športe. „Proti tomu chce vatikánsky tím postaviť niečo kladné.“
Spolu s prezentáciou vatikánskeho športového klubu Vatikán informoval aj o dohode Svätého stolca s Národným olympijským výborom Talianska CONI. Oznámil, že spolupráca s talianskou športovou zastrešujúcou organizáciou je pre tím Vatikánu v súťažiach dôležitá. Prezident CONI Giovanni Malago vtipne poznamenal, že „teraz je tu nebezpečenstvo, že Vatikán ulúpi iným medaily“.
Prvé vystúpenie vatikánskych športovcov bude 20. januára. Zúčastnia sa na behu solidarity „Corsa di Miguel“ v Ríme. Vatikánsky tím sa zúčastní na tomto trojkilometrovom behu proti rasizmu spolu s viacerými migrantami.
Vatikánsky športový referent Melchor Sanchez de Toca, predseda nového klubu, zdôraznil, že klub chce hlavne napomáhať spojenie športových aktivít a duchovnými, kultúrnymi a solidárnymi akciami. Poukázal aj na podporu športovcov s postihnutím. Nechce vylúčiť ani účasť vatikánskeho tímu na olympiáde, ako dodal.
Luca Pancalli, prezident talianskeho paraolympijského výboru CIP zdôraznil, že Vatikán stojí už dlho na strane športovcov s postihnutím.
„Chceme vyslať posolstvo solidarity, ako aj boja proti každej forme rasizmu a násilia,“ povedala Michela Cipriettiová, pracovníčka vatikánskej lekárne a bežkyňa klubu „Athletica Vaticana“.
Vatikánsky športový klub vznikol zo skupiny športovcov založenej v r. septembri 2017 s názvom „Athletica Vaticana“. Skupina sa zúčastnila na maratóne za pokoj v Ríme. Najmladší člen klubu je 19-ročný švajčiarsky gardista, najstaršou športovkyňou je 62-ročná pracovníčka vo Vatikánskej knižnici. –zg-

Vedci: Aj mníšky tvorili v stredoveku knihy

Bonn, 10.01.2019 (KAP/KNA) 024 421 – Aj mníšky v stredoveku očividne spolupôsobili na knižných maľbách. Poukazujú na to pigmenty drahocennej azúrovo-modrej farby, ktorú vedci našli v zubnom kameni jednej ženy, ktorá žila v 12. storočí v Kláštore Dalheim v nemeckom Vestfálsku. Obsiahla analýzy pomocou rôznych spektro-grafických metód ukázali, že modrý pigment v zubnom kameni mníšky bol vyrobený zo vzácneho ultramarínového kameňa, ako oznámil medzinárodný tím vedcov pod vedením Inštitútu Maxa-Plancka v Jene a Univerzity New Yorku vo štvrtok v Jene. Vedci predpokladajú, že mníška pri práci stále olizovala špičku štetca, alebo vdychovala prášok farby.
Tento kameň bol v stredoveku nesmierne vzácny – importovali ho z Afganistanu. Výroba ultramarínovej farby bola nákladným procesom.
Tieto poznatky vrhajú nové svetlo na stredovekú kláštornú výrobu kníh. Mnohí pisári a ilustrátori svoje diela nepodpisovali – prevažná väčšina signovaných rukopisov pochádza od mužov. „Tak sa predpokladalo, že ženy pri tom nehrali úlohu,“ uviedli vedci. To, že žena pracovala so vzácnou farbou, naznačuje jej vysokú umeleckú zručnosť.“ –zg-

Holandsko: Biskupské sídlo chcú preložiť

Katolícka viera ešte nie je zrelá pre múzeum

Utrecht, 10.01.2019 (KAP/KNA) 024 420 – Katedrálne sídlo holandskej Arcidiecézy Utrecht sa bude musieť zrejme preložiť z dôvodu spojenia viacerých farností. Komisia farnosti rozhodla, že Katedrálu sv. Kataríny (foto) z finančných dôvodov zatvoria, ako informujú noviny „Nederlands Dagblad“. Chrám sa má ako už aj priľahlý kláštor premeniť na múzeum.
Komisia teraz hľadá nové biskupské sídlo pre utrechtského kardinála Willema Jakuba Eijka. Zvažuje sa kostol sv. Augustína v centre Utrechtu, alebo Kostol sv. Alojza na okraji mesta, ako aj Kostol Panny Márie Kráľovnej v Apeldoorne – 65 km od Utrechtu. „Apeldoorn leží oveľa centrálnejšie v arcidiecéze,“ ako povedal farár Hans Boogers, kompetentný pre financie arcidiecézy.
V Holandsku nepatrí väčšina biskupských chrámov diecézam, ale farnostiam na ktorých pozemku stoja. Tieto farnosti sa aj o tieto stavby starajú. Diecézny biskup a Vatikán musia s preložením sídla súhlasiť.
Hovorkyňa kardinála Eijka pre nemeckú katolícku agentúru KNA vo štvrtok povedala, že oficiálny návrh na nové biskupské sídlo ešte nepodali.
Na internete sa však proti tomu dvíha odpor. Katolíci začali petíciu za udržanie katedrály sv. Kataríny pre Utrechtskú arcidiecézu, ktorú už podpísalo 516 ľudí. V petícii sa uvádza: „Utrechtská katolícka viera ešte nie je zrelá pre múzeum.“

Ukrajina: Deti trpia toxickým stresom

Kyjev, 10.01.2019 (KAP) 024 419 – Trvalý konflikt s Ruskom má podľa humanitárnych pracovníkov rozsiahle následky na psychické zdravie detí na Ukrajine. „Dlhé obdobie štyroch rokov, v ktorých sú deti trvalo vystavované stresu, obrovskému strachu a neistote, má fatálne následky na ich sociálny a emocionálny vývoj,“ povedal Andrij Chuprikov, vedúci detských dediniek SOS na Ukrajine vo štvrtok.
„Týka sa to až 200 000 chlapcov a dievčat na východnej Ukrajine. Najmä deti, ktoré žijú pri demarkačnej línii trpia na tzv. toxický stres: Pozorujeme u nich stále viac symptómov ako nočné pomočovanie, sebaničivé správanie, agresia alebo uzatváranie sa pred ľuďmi. V najhoršom prípade si deti za týchto životných podmienok vyvíjajú dokonca poruchy, ktoré vedú k samovražde.“
Toxický stres je najnebezpečnejšia forma stresu a vzniká, keď sa trvalo vylieva veľké množstvo stresových hormónov. Ak sa to nelieči, môže to na celý život podlomiť zdravie detí a mladistvých, ako varujú lekári. V ranom detstve môže prílišný stres zredukovať nervové spojenia v mozgu, ktoré sú potrebné na učenie a fungovanie rozumu. Fatálny je podľa Chuprikova aj ďalší sprievodný jav konfliktu:
„Máme veľké starosti, lebo stále viac rodín neustále záťaže už nezvláda. Trvalé mlčanie a domáce násilie sa stále viac množia. Pritom stabilné zdravé detstvo si vyžaduje silné osobné vzťahy s rodičmi a príbuznými. Vládne tu naliehavá potreba psychickej a psycho-sociálnej podpory nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov.“ –zg-

Bude bývalý kardinál McCarrick laicizovaný?

New York, 10.1.2019 (kath.net/pl) 024 418 – Vatikán zvyšuje tlak v prípade McCarricka. Informoval o tom americký „Wall Street Journal“ na základe úsudku hodnostárov z Vatikánu. Očividne chce mať Vatikán kauzu zo stola predtým, než sa bude 21. februára konať stretnutie predsedov biskupských konferencií k zneužívaniu vo Vatikáne, ako predpokladá „Wall Street Journal“.
Katolícka spravodajská internetová agentúra „Crux“ informovala, že Kongregácia pre náuku viery, kde sa prípady sexuálneho zneužívania duchovných vyšetrujú, spracováva tretí prípad, podľa ktorého arcibiskup McCarrick mal sexuálne zneužiť maloletého.
Tieto správy uvádzajú aj ďalšie medzinárodné médiá. Napríklad španielsky portál „Religión Digital“ píše:
„Vatikánsky proces proti zločinnému bývalému kardinálovi Theodore McCarrickovi pokračuje razantným tempom a znova raz ukazuje, že pápež František to myslí vážne s očistením Cirkvi od zneužívania.“
V r. 2018 sa McCarrick po bezpríkladných obvineniach zo sexuálneho zneužívania vzdal hodnosti kardinála. Obvinili ho, že rad radom zneužíval seminaristov. Kto bol ochotný a mlčal, tomu otvoril McCarrick šance na rýchlu cirkevnú kariéru.
Aj tento škandál okolo McCarricka prispel k hlbokej kríze americkej katolíckej cirkvi, ktorá sa ešte dlho nekončí. Pozorovatelia rátajú s tým, že za sexuálne zneužívanie a jeho zamlčovanie sa katolícki duchovní dostanú aj do väzenia. Takéto prípady už vyšetrujú viaceré štátne prokuratúry.
McCarrick mal právo hlasovať aj v konkláve v r. 2013, kde bol zvolený pápež František. Predpokladá sa, že McCarrick patril k vtedy k podporovateľom vtedajšieho arcibiskupa Buenos Aires.
Na webovej stránke Arcibiskupstva New York nachádzame naďalej životopis McCarricka, no nijaký poukaz na obvinenia voči nemu. Odstránili iba titul kardinál a jeho menovanie. Je tam naďalej aj jeho kardinálsky erb vrátane jeho vysvetlenia. –zg-

Golden Globe: Ch. Bale ďakuje satanovi za inšpiráciu!!!

Beverly Hills, 10.1.2019 (kath.net/LifeNews/jg) 024 417 – Britský herec Christian Bale sa poďakoval satanovi za inšpiráciu pre filmovú rolu amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Bale to povedal pri odovzdávaní ceny „Zlatý glóbus“ pre najlepšieho herca, ktorú dostal za úlohu politika vo filme „Vice“.
Bale potom nahlas premýšľal o tom, či má prevziať ako ďalšiu úlohu Mitcha McConnella, vedúceho frakcie republikánov v americkom senáte. McConnell je podľa neho ďalší „zasran bez charizmy“, tvrdil Bale doslova.
Dick Cheney bol viceprezidentom USA za Georga W. Busha v r. 2001-2009. Za jeho otca Georga H.W. Busha bol Cheney v r. 1989-1993 ministrom obrany USA.
Titul filmu „Vice“ sa vzťahuje na jednej strane na postavenie viceprezidenta, ale anglické slovo „vice“ znamená aj neresť, hriech, zvrhlosť. Film sa zaoberá životom Cheneyho mimoriadne kriticky.
Tak zvaná „Church of Satan“ [Satanova cirkev] z USA reagovala na Twitteri slovami vďaky: „Pre nás je satan symbolom hrdosti, slobody a individuality a slúži ako metaforická projekcia nášho veľkého osobného potenciálu. A keďže vlastný talent a schopnosti pána Balesa mu priniesli toto vyznamenanie, je cena iba primeraná. Sláva Christianovi! Sláva satanovi!“ -zg-

Obrazy aktu ‚Pieta‘ a lesieb na fare Dómu sv. Štefana

Viedeň, 10.1.2019 (kath.net) 024 416 – Vo Viedenskej arcidiecéze vyvolali rozhorčenie katolíkov akty v rámci výstavy umelca Augusta Zoebla na fare viedenského Dómu sv. Štefana – v Curhause. Výstava sa po niekoľkých týždňoch skončila 7. januára. Obrazy boli vystavené tak, že ich mohol vidieť každý – aj deti. Bol tam napríklad obraz dvoch lesieb, ktoré sa bozkávajú pred kostolom. Na inom obraze bola polonahá žena, ktorú umelec opísal ako „Prvé svetlo v skalnom hrobe – človek. Ku komunikácii nevídaného posolstva vzkriesenia.“ Obraz, ktorý bolo možné kúpiť za 25 000 eur, má názov „Pieta“!
Kath.net požiadal Viedenskú arcidiecézu o vysvetlenie, no doteraz nedostal nijakú odpoveď. –zg-

Ostrá kritika mlčania cirkvi v kauze biskupa Schwarza

Viedeň, 11.1.2019 (kath.net) 024 415 – V diskusii rakúskej televízie o korutánskom biskupovi Aloisovi Schwarzovi (foto) 10. januára redaktor denníka PRESSE Dietmar Neuwirth ostro kritizoval mlčanie rakúskej cirkvi ku „kauze Schwarz“, lebo sa na diskusii nechcela zúčastniť: „Tá istá cirkev, ktorá má odvahu kritizovať vládu, tu mlčí. Predseda Biskupskej konferencie tu nie je a mlčí.“ Podobnú kritiku vyslovil Neuwirth aj voči sekretárovi a hovorcovi BKR. Označil to ako „komunikačno-technický super-ťah“. Biskupská konferencia už pred reláciou vyhlásila, že televízia tu nie je kompetentná. Neuwirth to označil ako výhovorku.
Gerda Schaffelhoferová, bývalá prezidentka „Katolíckej akcie Rakúska“, tiež rázne kritizovala chýbanie vedenia cirkvi a povedala:
„Už 17 rokov sa pokúšame o správaní biskupa Schwarza informovať nuncia, biskupskú konferenciu aj Kongregáciu pre biskupov!“ A hovorila potom o „kartele mlčania“. „Keď si myslia, že vo Viedni to môžu zasa raz presedieť až sa na to zabudne, tak sa sklamú.“ –zg-

Viedeň: Prepad kostola – akt pomsty?

Viedeň, 10.1.2019 (kath.net) 024 414 – Asi dva týždne po prepade rehoľného kostola vo Viedni sú si vyšetrovatelia istí, že nešlo o normálny prepad, ale že páchateľ tam vykonal svoju pomstu. Informujú o tom noviny „Krone“. Najťažšie zranený rehoľný brat bol pred dlhým časom zapletený do udania za zneužívanie vtedajších internátnych žiakov. Páchateľ vyryl obeti do tela nožom jedno slovo. To jednoznačne poukazuje na osobný motív. Polícia preto skúma spisy bývalých internátnych žiakov a vypočúva ich príbuzných. Už zverejnila aj fantómový obrázok podozrivého páchateľa (foto). –zg-

Praha: Parlament bude hlasovať o daniach z reštitúcií

Praha, 09.01.2019 (KAP/KNA) 024 413 – V Česku sa zdá byť voľná cesta pre sporný zákon o zdanení reštitúcií cirkvám. Opozičná konzervatívna strana TOP 09 v stredu stroskotala v parlamentnom výbore pre rozpočet so žiadosťou stiahnuť návrh zákona. Nedostala nijakú podporu.
Následná diskusia a rozhodujúce čítanie návrhu zákona, ktorý podali komunisti a od decembra 2017 zamestnáva dolnú komoru parlamentu, sa plánujú na zasadnutie parlamentu od 22. januára. Očakáva sa, že vládne strany a komunisti návrh presadia.
Výbor pre rozpočet však súhlasil s odsunutím jeho vstúpenia do platnosti na 1. január 2020. Tak majú cirkvi mať možnosť obrátiť sa so sťažnosťou na ústavný súd ešte pred zdaňovaním.
Zástupcovia cirkví ohlásili, že sa odvolajú na ústavný súd, ak by sa zákon schválil. O návrhu musí ešte rozhodnúť senát, ako aj prezident Miloš Zeman. Zeman sa opakovane za tento zákon silne zasadzoval. Možné veto senátu by mohol dom poslancov jednoduchou väčšinou prehlasovať.
V podstate ide o odškodnenie cirkví za tú časť majetkov, ktoré komunisti poštátnili a už ich nie je možné vrátiť. Štát má cirkvám zaplatiť v priebehu 30 rokov asi 2,3 miliárd eur. Nový zákon stanovuje, že táto suma sa zdaní ako iné príjmy 19 percentami. Tak má do štátnej kasy plynúť naspäť ročne 23,4 miliónov eur.
Komunisti viažu na schválenie tohto zákona svoju ďalšiu tichú podporu menšinovej vlády z liberálneho ANO premiéra Andreja Babiša a sociálnych demokratov ČSSD. –zg-

Anglicko: Reklama bez ‚tradičných úloh pohlaví’ …

Londýn, 9.1.2019 (kath.net/LSN/jg) 024 412 – Reklamy s obrázkom tradičných úloh pohlaví majú byť vo Veľkej Británii čoskoro minulosťou. Stanovuje to nová smernica organizácie pre reklamu „Committees of Advertising Practice“ (CAP), ktorá vstúpia do platnosti v júni.
„Stereotypy pohlaví môžu určité názory ako sa správať a vyzerať ako muž, či ako žena, negatívne zosilniť. To môže oslabiť sebavedomie,“ uvádza sa doslova v smernici. Dotyční ľudia sú menej motivovaní a menej schopní dosiahnuť svoje súkromné a kariérne ciele. Preto je „primerané“ obmedziť témy v reklamách, ktoré takéto stereotypy šíria, ako uvádza CAP.
Reklama môže naďalej predvádzať „žiarivých, atraktívnych, úspešných, ambicióznych ľudí a úžasné životné štýly“. Smernica však obsahuje aj príklady možného porušenia nových štandardov. K tomu patrí znázornenie muža, ktorý si doma hovie, zatiaľ čo jeho žena má domácnosť na starosť sama, muža, ktorý nedokáže vymeniť plienky, no aj ženy, ktorá nedokáže zaparkovať.
Smernice CAP nie sú zväčša záväzné. Táto mimovládna organizácia pôsobí bez štátnych príspevkov a financuje ju reklamný priemysel. –zg-

Nemecko: Poslanca AfD dobili na ulici

Nulová tolerancia pre brutálnych bitkárov, zastaviť štátnu podporu novým ľavicových úderným oddielom, ktoré sa nazývajú „antifa“, ale sami používajú metódy z čias nacizmu!

Klaus Kelle

Kolín, 9.1.2019 (kath.net/Denken erwünscht – der Kelle-Blog) 024 411
Heker poslancov je zatknutý, emisie CO2 v Nemecku klesajú a veľká vládna koalícia robí príliš málo. To sú tri správy v časopise SPIEGEL online – údajného „tvrdého ochrancu demokracie“. Až na štvrtom mieste je potom to, čo možno vojde ako bod zvratu do nemeckých učebníc histórie. Na poslanca strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Franka Magnitza v pondelok popoludní v blízkosti divadla na Goetheho námestí v meste Bremen zaútočili viacerí maskovaní bitkári a teraz leží ťažko zranený v nemocnici. Polícia predpokladá politicky motivovaný násilný čin.
Politici strán SPD, Zelení a Ľavica už násilný čin odsúdili. Od vedúcich politikov CDU a CSU som zatiaľ k tomu nepočul nič. Oni všetci sú v stranách, ktoré bránia a napomáhajú túto ľavicovú extrémistickú zberbu v Nemecku, financujú jej siete a údajný „dobrý boj proti pravici“. Prostriedky tohto „boja“ sú im väčšinou ľahostajné. Je tu dlhý rad útokov na politikov AfD, na ich domy a autá. A všetci sa prizerajú a hovoria: Nepekné, ale je to boj proti pravici a preto legitímny. Pani Merkelová nepocestuje na miesto činu do Bremenu. Prezident nevyzve ku koncertu solidarity. A prvé médiá sa rozhorčujú, že sa šíri fotografia ťažko zraneného človeka. Aj sa uvažovalo, či to ukázať v médiách. Ale treba to ukázať, aby sa pochopilo, čo sa v tejto krajine rozvíja.
To, čo sa v pondelok stalo v Bremene, môže byť prvým krokom, ktorý aj našu krajinu naspäť strhne do víru pouličných bojov a vrážd pravicových a ľavicových extrémistov ako v bývalej Weimarskej republike. Nijaký pardon pre násilníkov, aj keď sú z radov ľavice. Nulová tolerancia pre týchto brutálnych bitkárov, treba zastaviť všetku štátnu podporu týmto novým ľavicových úderným oddielom, ktoré sa nazývajú „antifa“, ale sami používajú metódy z čias nacizmu!
Ak náš štát bude znova odvracať zrak, zaplatí za to naša demokracia veľkú cenu …

Brazílsky prezident: „Boh stojí nad všetkým“

Brazília, 9.1.2019 (kath.net) 024 410 – V Brazílii nový prezident Jair Bolsonaro (foto), ktorý je politik, ktorý vyslovene chráni život, v príhovore počiatkom januára ohlásil, že bude krajinu viesť podľa „židovsko-kresťanských“ princípov a bude brániť zvlášť rodinu proti „ideológii rodovej rovnosti“ a „politickej korektnosti“. „Brazília sa stane znova krajinou oslobodenou od reťazí ideológie. Bolsonaro tiež vyhlásil, že „Brazília bude na prvom mieste a Boh bude stáť nad všetkými“.
Nový prezident sa v príhovore poďakoval aj Bohu, že mu zachránil život pri pokuse o atentát. Bolsonara vo volebnom boji dobodal nožom fanatický ľavičiar. –zg-

USA: Ako sa porno-hviezda stala ženou pastora

Washington D.C., 9.1.2019 (kath.net) 024 409 – V USA známa porno-hviezda našla cestu naspäť k Bohu. Brittni De La Mora (foto), ktorá si takmer desaťročie zarábala v pornografickom priemysle, v interview pre „FoxNews“ povedala, že pochádza z rozbitej rodiny. Čoskoro objavila, že akonáhle bola nahá, dostala ten príklon od mužov, ktorého sa jej doma nedostávalo. Už vo veku 18 rokov ju oslovili producenti pornofilmov a tak začala svoju „kariéru“. Neskôr sa dostala do kontaktu s drogami ako heroín.
Jedného dňa však zašla so svojím starým otcom znova do kostola. Tam spoznala Ježiša ako „Pána a záchrancu“. Úplné obrátenie však prišlo až neskôr, keď mala v Las Vegas nakrúcať pornografickú scénu a predtým čítať z Biblie! De La Mora povedala: „Pritom ku mne prehovoril Boh a vyzval ma opustiť pornografický priemysel.“ Od toho dňa prestala s nakrúcaním pornografických scén a opustila túto prácu.
Teraz – o šesť rokov neskôr – je De La Mora hrdou manželkou protestantského pastora menom Richard. Obaja vydali aj knihu (Fresh: 14 Ways To Keep Your Love Fresh For Her – 14 spôsobov ako si zachovať lásku čerstvú), v ktorej sa obracajú na páry, ktoré stratili dobrodružstvo vo svojom vzťahu.
„Môj manžel a aj sme presvedčení, že najväčším vzťahom je vzťah medzi Bohom a nami ľuďmi. Ak tento vzťah horí, tak horí aj všetko ostatné.“ -zg-

Rakúsko: Apoštolská vizitácia „bude veľmi objektívna“

Salzburg, 9.1.2019 (kath.net/KAP) 024 408 – Apoštolská vizitácia v rakúskej Diecéze Gurk-Klagenfurt, ktorú uskutoční salzburský arcibiskup Franz Lackner (foto) sa zrealizuje s veľkou objektívnosťou. Ubezpečila o tom Salzburská arcidiecéza pre Kathpress a ORF v pondelok a odmietla zaujatosť, o ktorej sa hovorí.
(Bližšie k prípadu v správe nižšie – 024 396)
„Pána arcibiskupa bude možné posudzovať jeho prácou,“ uviedla arcidiecéza. Vyhlásenie vydali pre množiace sa hlasy, ktoré spochybňovali nezávislosť metropolitu – arcibiskupa Lacknera pre jeho cirkevno-právne postavenie voči Diecéze Gurk-Klagenfurt, príp. pre jeho priateľský vzťah k súčasnému biskupovi St. Pöltenu Aloisovi Schwarzovi.
Jasne sa v tomto zmysle vyjadrila bývalá prezidentka Katolíckej akcie Gerda Schaffelhoferová. Hovorila o „predpojatosti“ arcibiskupa Lacknera voči biskupovi Schwarzovi. Predtým uverejnila otvorený list a vyzvala ho, aby predbežne zložil úrad, kým sa nevyjasní jeho minulosť v Diecéze Girk-Klagenfurt.
Arcibiskup Lackner hovoril o svojej úlohe vizitátora Diecézy Gurk-Klagenfurt zverenej mu pápežom Františkom ako o „ťažkej a zodpovednej úlohe“. Povedal, že chce „vnímať zranenia, utrpenia aj nešváry, ukázať možné mylné cesty a všetko starostlivo preveriť“. Svoje poznatky predloží v Ríme pápežovi Františkovi, ako povedal v silvestrovskej kázni.
Dňa 20. decembra o svojom poslaní povedal: „Mojou prvou úlohou je počúvať. S najväčšou možnou otvorenosťou pristúpim ku všetkým stranám, všetko preverím a podám správu do Ríma. Službu začnem v polovici januára s dôverou voči cirkvi v Korutánsku. Prosím o spoluprácu a vecnú úprimnosť.“

Vizitátor a metropolita
Apoštolský vizitátor je poverený pápežom a pôsobí ako kompetentný kontrolór v diecéze, alebo inej oblasti Cirkvi. Preverovaní sú podľa cirkevného práva povinní s dôverou s vizitátorom spolupracovať a pravdivo na jeho otázky odpovedať. Nasadenie vizitátora pre diecézu znamená, že z poverenia pápeža musí preveriť celé vedenie diecézy a všetky jej zariadenia. Jeho správa je podkladom ďalších rozhodnutí Svätého stolca.
Arcibiskup Franz Lackner vedie ako metropolita Salzburgu od r. 2014 jednu z dvoch provincií Rakúska – teda sufragánne diecézy Gurk-Klagenfurt, Graz-Seckau, Innsbruck a Feldkirch. K Viedenskej provincii patria diecézy Linz, St. Pölten a Eisenstadt.
Ako metropolita je salzburský arcibiskup Franz Lackner nadriadený Diecéze Gurk-Klagenfurt. Má povinnosť bdieť nad tým, aby sa presne zachovávala viera a cirkevná disciplína a prípadné nešváry má oznamovať pápežovi (kánon 436, §1). Apoštolský stolec ho môže – ak treba – vybaviť mimoriadnou plnou mocou (§2).

Rakúsko má 5,05 miliónov katolíkov

Viedeň, 9.1.2019 (KAP) 024 407 – Počet katolíkov v Rakúsku zostal pomerne stabilný, ako vyplýva zo štatistík rakúskych diecéz, ktoré uverejnila Konferencia biskupov Rakúska v stredu. K 31. decembru 2018 bolo v Rakúsku 5,05 milióna katolíkov. V r. 2017 ich bolo 5,11 miliónov, čo je pokles o 1,1 percenta.
Počet vystúpení z Cirkvi oproti roku 2017 vzrástol o 8,7 percenta – v r. 2018 vystúpilo 58 378 osôb. V r. 2017 ich bolo 53 698.
Diecézy však hlásia rozdielny vývoj a iba v jednej diecéze – St. Pölten – počet vystúpení z Cirkvi klesol.
Počet vystúpení je približne rovnaký už viac rokov okrem historického rekordu v roku 2010, keď sa s Cirkvou rozlúčilo 85 960 ľudí, čo sa odôvodňuje vtedajším zverejnením prípadov zneužívania v Cirkvi.
K 31. decembru 2018 bolo do Cirkvi znova alebo novo prijatých 5133 osôb, čo je o 6 percent menej ako v r. 2017 (5461). –zg-

Poľsko: 38 percent katolíkov chodí v nedeľu na omšu

Varšava, 8.1.2019 (KAP) 024 406 – Asi 38,3 percent poľských katolíkov chodí na
svätú omšu každú nedeľu. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú uverejnila Biskupská konferencia Poľska za rok 2017. Najvyššiu účasť na svätej omši (71,7 %) aj na svätom prijímaní (27,6 %) zaznamenali pritom v juhopoľskom meste Tarnov. Tamojšia diecéza bola založená ešte v čase rakúskeho panovania v Galícii.
Podľa Inštitútu pre štatistiku v katolíckej cirkvi sa počet veriacich na nedeľných omšiach aj účasť na svätom prijímaní v celom Poľsku oproti roku 2016 zvýšili.
V r. 2017 chodilo na nedeľné sväté omše o 1,6 percenta viac ľudí (asi o 500 000) ako v roku predtým. Počet katolíkov, ktorí pristupovali ku svätému prijímaniu vzrástol o 1 percento – v súčasnosti je to 17 percent.
Výskum ďalej ukázal, že 10 392 katolíckych farností v Poľsku realizuje pastoračné aktivity. To je o 53 farností viac ako v r. 2016. V r. 2017 pôsobilo v pastorácii diecéz Poľska 24 917 kňazov. –zg-

Írsko: Polícia vyvliekla ochrancu života z katedrály!

Dublin, 8.1.2019 (LifeSiteNews) 024 405 – Rok 2018 bol rokom schválenia potratu referendom v máji s jasajúcimi davmi na uliciach írskeho Dublinu aj iných miest. Ako sa končilo Sviatok Svätej rodiny 30. decembra, ozbrojená polícia na žiadosť predstavených katedrály násilím vyvliekla írskeho ochrancu života z katolíckeho chrámu! Jeho zločinom bolo, že sa chcel modliť po celú noc v katedrále ako aktu uzmierenia Boha za liberálny zákon, ktorý sa má zaviesť v Írsku.
Stalo sa to v Katedrále sv. Patrika v Armaghu. Toto mesto je cirkevnou kapitulou Írska. Podľa tradície je známe tým, že je miestom hlavného chrámu sv. Patrika a bolo založené v r. 457. Je to historické centrum kresťanstva Írska.
O incidente natočili video, na ktorom vidno, ako polícia vlečie muža von z katedrály ale aj to, že policajti boli očividne iba v rozpakoch z toho, čo od nich žiadali kňazi z katedrály. Jasne vidno, že zadržaný muž je pokojný a má jasný úmysel neurobiť nič iné, ako sa modliť za svoju krajinu a generácie, ktoré majú byť zmasakrované ako výsledok nového zákona o potrate. Toto oznámil aj policajtom. Napriek tomu mu povedali, že je zatknutý a odvedú ho na policajnú stanicu a že sa bude musieť zodpovedať na súde. …

Írsko: Vláda plánuje cenzurovať ochrancov života

Írsko, 8.1.2019 (LifeSiteNews) 024 404 – Eufória kampane „Áno“ za potraty sa stáva stále horkejšou. Nielenže sa tí, čo organizovali kampaň za potratový zákon sťažujú, že sa opatrenia na zabíjanie nenarodených nezavádzajú rýchlo a že sú nedostačujúce, oni chcú teraz ešte aj obmedziť práva tých, ktorí sú z morálneho hľadiska proti potratu! Stratégia, ktorou sa usilujú umlčať diskusiu o potrate zahrňuje úsilie o zavedenie zakázaných zón okolo potratových kliník, ako je to vo Veľkej Británii. Tieto zóny bránia pokojným svedectvám pri klinikách a zakazuje sa aj praktická a emocionálna podpora tehotným ženám a ponúkanie alternatív k potratu.
Aj 3. januára 2019 znova stála niekoľko hodín skupina siedmych ľudí napríklad pred klinikou Galvia West Medical Centre v meste Galway. Ochrancovia života mali tabuľky s nápismi ako „Vždy je lepšia voľba“, „Milujte ich oboch“, „Odmietajte potrat v Galway“.

Švédsko: Charita a diecéza v pro-potratovej organizácii

Štokholm, 8.1.2019 (kath.net/LSN/jg) 024 403 – Švédska vetva Charity – „Caritas Internationalis“ a aj celé Švédsko zahrňujúca Štokholmská diecéza sú členmi „Švédskej misijnej rady“ (SMR), ktorá sa zasadzuje za legálny potrat a antikoncepciu. Po tom, čo Inštitút Lepanto tieto spojenia odkryl, Štokholmská diecéza oznámila, že sa chce z rady SMR stiahnuť, ak organizácia nezmení svoj postoj k potratu.
Rada SMR je zastrešujúca organizácia pre cirkvi a organizácie pre rozvojovú pomoc, ktorá chce napomáhať trvalo udržateľný rozvoj a spravodlivosť na všetkých úrovniach. Vo svojej „politike rovnoprávnosti“ sa organizácia zasadzuje za šírenie antikoncepcie a potratu. Od členov SMR sa očakáva, že budú uznávať hodnoty organizácie a jej politiku realizovať. Svoju prácu financuje organizácia členskými príspevkami.
Hoci je švédska charita na internetovej stránke SMR uvedená ako členská organizácia, jej prezident Henrik Alberius OP na otázku Inštitútu Lepanto tvrdil, že členom SMR je iba Štokholmská diecéza a nie jeho organizácia. Alberius je pritom, ako sa zdá, dokonca členom predsedníctva SMR.
Štokholmská diecéza zverejnila na internete pastoračný list z r. 2017, v ktorom sa potrat a eutanázia označujú ako „nikdy neoprávnené“. –zg-

Dôvera v pápeža klesla za rok až o 20 percent

Berlín, 8.1.2019 (kath.net) 024 402 – O neuveriteľných 20 percent iba za jeden rok poklesla dôvera občanov Nemecka v pápeža Františka. Ukázal to prieskum inštitútu Forsa, z poverenia televízie RTL a NTV.
Z opýtaných uvidelo už len 34 percent, že dôverujú pápežovi Františkovi. Tým sa pápež umiestnil za Evanjelickou cirkvou (38 %), za odbormi (46 %) a dokonca aj za tlačou (41 %). Katolícka cirkev sa musela zmieriť so stratou 9 percent a dôveruje jej iba 18 percent ľudí rovnako ako poisťovniam a bankám, no má dvakrát takú dôveru ako Centrálne rada moslimov (9 %). Islamu dôveruje 7 percent obyvateľstva.
Jedine pápež stratil také veľké percento na dôvere. Nemci síce majú v súčasnosti sklon spoločenským inštitúciám vcelku skôr menej dôverovať, no väčšia strata dôvery je iba u Evanjelickej cirkvi a u škôl (mínus 10 %) a tiež u armády (mínus 13 %). –zg-

Kardinál Müller: Nič sa nezlepší popieraním faktov

Rím, 8.1.2019 (kath.net/lifesitenews) 024 401 – Ak duchovný spácha zločin sexuálneho zneužívania na mladistvých, naši ideológovia neváhajú obviňovať všetkých kňazov, alebo Cirkev ako teologicky nevzdelane hovoria.
To je jediný prípad, kde sa ešte smie neviazane zovšeobecňovať a podľa chuti vyrábať kolektívne fantázie obviňovaní. Ak islamista spácha teroristický útok, sú to presne tí istí ľudia, so svojimi temnými predsudkami voči celibátu a nenávidenej morálnej náuke Cirkvi, ktorí islam zbavujú každej spoluviny a právom bránia veľký počet pokojamilovných moslimov. Rovnako málo možno vyhlásiť cudzincov za zodpovedných za trestný čin jednotlivca, ako obviňovať všetkých kňazov z trestného činu jednej osoby, ktorá patrí tiež k tomuto stavu.
Prečo neprídu títo ideológovia na jednoduchú myšlienku, že vinu jednotlivcov nemožno paušálne pripísať rodine, skupine povolania, alebo národu, či náboženskému spoločenstvu? Pri analýze sexuálneho zneužívania maloletých katolíckymi kňazmi nemožno prehliadnuť skutočnosť, že vyše 80% obetí je mužského rodu.
Nič sa nezlepší popieraním faktov, alebo hmlistým obviňovaním, že všetci homosexuáli sú zodpovední za sexuálne zneužívanie, ako je nezmyslené aj to, že všetci kňazi sú zodpovední za zločin jedného. Nemá to ani nič do činenia s celibátom, či údajnými cirkevnými mocenskými štruktúrami, ale s tým, že páchatelia spáchali homosexuálne trestné činy.
Neexistuje „homosexuál“ ako špecifický typ človeka, ale ľudia priťahovaní rovnakým pohlavím – nezávisle od morálneho hodnotenia homosexuálnych aktov. Homosexuálne zväzy a ideológie nie sú zástupcami záujmov tých ľudí, ktorí morálnu náuku Cirkvi v kresťanskej viere schvaľujú.
Máme svedectvo jedného postihnutého – Daniela Mattsona – v jeho kvalifikovanej knihe „Why I don’t call myself Gay“ (Prečo sa nenazývam gejom), ktorá vyšla v San Franciscu 2017 a je postavená vysoko nad homosexuálnou propagandou a svojprávnymi inscenáciami „pokrokových“ katolíkov. Avšak arogancia, s ktorou bude každý, kto sa nepridá k homofilnej ideológii, vystavený obvineniu, že je „homofóbny podčlovek“, si zaslúži odpor každého správne mysliaceho a slušného človeka.
Sexuálne zneužívanie má svoj dôvod v nemorálnom vyžití pohlavného pudu. Mužská a ženská pohlavnosť je sama osebe dobrá, lebo je Stvoriteľom začlenená do telesnej povahy človeka a disponuje ho na manželstvo muža a ženy.
Zneužívanie pohlavnosti nazývame hriechom proti 6. prikázaniu. Ak sa však dospelý alebo predstavený dopustí sexuálneho zneužívania jemu zverenej osoby, je jeho „moc“ iba zneužitým prostriedkom jeho hanebného činu a nie je príčinou. Ide naozaj o dvojité zneužitie a nesmieme príčinu zločinu, ani prostriedok a príležitosť k jeho spáchaniu zamieňať, aby sme celkom osobnú vinu páchateľa zvádzali na okolnosti alebo na spoločnosť, či na Cirkev. Kňazovi je daná duchovná plná moc „na budovanie a nie na rúcanie“ ( 2 Kor 10,8).
Príčinou zranenia telesno-duševnej intimity zvereného človeka je vôľa sexuálneho uspokojenia páchateľa. Tu tárať o klerikalizme alebo cirkevných štruktúrach je urážkou mnohých obetí sexuálneho zneužívania osobami, ktoré nemajú nič do činenia s Cirkvou ani klérom.
Kto tu využije príležitosť robiť namiesto páchateľa zodpovedný celibát, katolícku sexuálnu etiku a sviatostné ustanovenia Cirkvi proti ťažkým hriechom proti Bohu a ľuďom, koná sám nemorálne, pretože vystavuje všetkých kňazov a rehoľníkov ako potencionálnych sexuálnych zločincov všeobecnému podozrievaniu a verejnej diskriminácii. Všetkých tých kňazov a rehoľníkov, ktorí si zvolili životnú formu podľa Evanjelia a dennodenne si dávajú s pastoráciou veľkú námahu.
Presne tak málo ako je celibát príčinou jeho nedodržiavania, tak málo je aj manželstvo zodpovedné za hriechy proti nemu, či príkaz ctiť si rodičov za prípady ich zanedbávania. –zg-

Pápež František prijal diplomatický zbor pri Svätej stolici

Vatikán, 7.1.2019 (RV) 024 400 – Na začiatku kalendárneho roka sa Svätý Otec František ako zvyčajne stretol s členmi diplomatického zboru akreditovaného pri Svätej stolici, aby im vyjadril novoročné blahoprianie a ich prostredníctvom aj všetkým občanom krajín, ktoré reprezentujú. V rozsiahlom príhovore pápež zdôraznil priority vatikánskej diplomacie, zhrnul pokroky uplynulého roka a signalizoval významné výročia v roku 2019 -jb-

Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2019-01/papez-frantisek-prijal-diplomaticky-zbor-pri-svatej-stolici.html

Poľsko: Najväčšie jasličkové predstavenie sveta

Poľsko, 7.1.2019 (kath.net) 024 399 – V Poľsku sa 6. januára znova zúčastnil viac ako milión ľudí vo vyše 750 mestách na sprievode Troch Kráľov.
„Toto najväčšie jasličkové predstavenie sveta“ malo tento rok motto: „Obnovte tvárnosť zeme“ a malo pripomenúť slová sv. Jána Pavla II., ktoré adresoval pred 40 rokmi svetu. Na sprievodoch si veriaci preto intenzívne pripomínali slová poľského svätca z jeho kníh a encykliky „Redemptor Hominis“.
Účastníkov sprievodu aj tento rok pozdravným príhovorom oslovil poľský prezident Andrzej Duda. –zg-

Nemecko: Jasličková provokácia s lesbami

Krefeld, 7.1.2019 (kath.net) 024 398 – Vo Farnosti Oppum pri nemeckom Krefelde v Diecéze Aachen sa bizarný „betlehem“ postaral o ďalšiu provokáciu a zdesenie katolíkov. Farské spoločenstvo sa už roky pokúša provokovať a teraz k tomu použilo zvrátené znázornenie Vianočných sviatkov! Tento rok tam neleží v jasličkách nijaké Dieťa Ježiš, ale sú tam pohodené viaceré knihy – Biblia, Cirkevné právo a Katechizmus. Informovali o tom noviny „Rheinische Post“.
Nad „betlehemom“ sa nevznášajú anjeli, ale paragrafy. Okolo jasličiek sú postavení biskupi a kardináli. A nachádza sa tam aj lesbický pár s dúhovou vlajkou.
„Chceme tým ukázať, že úradná Cirkev krúži okolo seba samej a zbožňuje svoje paragrafy, a pritom stále viac stráca ľudí z očí,“ vyhlásil k tomu Udo Degen z tímu staviteľov „betlehema“. Degen sám pritom vôbec nie je katolík, ale evanjelik a člen „ekumenického tímu“ farnosti. Diecéza Aachen k týmto prípadom vo farnosti dlhodobo mlčí. –zg-

Poslanec EU: Európa potrebuje viac kresťanov

Viedeň, 7.1.2019 (KAP) 024 397 – Podľa rakúskeho europoslanca Lukasa Mandla (39) potrebuje Európa viac kresťanov. „Kresťania sú mimoriadne šikovní v uvoľňovaní napätí a dokážu uberať veciam dramatičnosť,“ ako povedal Mandl pre katolícke noviny Viedenskej arcidiecézy „Der Sonntag“. „Kresťania nie sú deštruktívni, ale konštruktívni a väčšinou majú humor.“
Európska únia má podľa neho povinnosť prispievať k zabezpečovaniu náboženskej slobody vo svete. Politik sa tiež vyslovil za väčšie ocenenie kresťanov a za to, aby sme sa ako kresťania mohli v Európe úplne voľne pohybovať a cítiť sa slobodní a zdôraznil:
„Iba tak môžem ako politik celkom otvorene ako kresťan vystupovať a vyznávať, že moja sila pochádza od nášho milovaného Boha.“
Strach, že EÚ chce náboženstvo vedome vytlačiť z verejného priestoru Mandl nezdieľa: „Za scenárom ohrozenia stojí skôr želanie mnohých, aby EÚ kresťanské náboženstvo prednostne napomáhala. Ako kresťania, ktorí považujú úctu a lásku k ľuďom za Boží dar, sa však môžeme zasadzovať za slobodu náboženstva pre všetkých.“ …
Dôveru vkladá Mandl do toho, že vo voľbách do Európskeho parlamentu bude hlasovať prvá generácia, ktorá nepozná dobu pred eurom a pred EÚ: „To je generácia, pre ktorú je pokojné zjednocovanie Európy úplne samozrejmé.“
Za rozhodný krok do budúcnosti považuje europoslanec prijatie krajín ako Albánsko, Bosna-Hercegovina, Kosovo, Macedónsko, Čierna Hora a Srbsko, „aj keď sú tam ešte potrebné mnohé reformy a boj proti korupcii“. „Ale musíme to silne napomáhať, lebo tieto krajiny sú nesmierne dôležité pre stabilitu celej Európy.“ –zg-

Rakúsko: Biskup Schwarz sa musí rozhodnúť!

St. Pölten – Klagenfurt, 7.1.2019 (kath.net) 024 396 – Diecézny biskup rakúskeho St. Pöltenu, Alois Schwarz, sa vzhľadom na svoju minulosť v Diecéze Gurk-Klagenfurt dostáva stále viac pod tlak. Gerda Schaffelhoferová, bývalá prezidentka „Katolíckej akcie“, v otvorenom liste pre noviny „Kleine-Zeitung“ biskupa vyzvala, aby odložil svoj úrad na dobu, kým sa nerozhodne, ako chce ďalej viesť svoj život. Schaffelhoferová je bývalou spolužiačkou Schwarza z čias štúdií. V otvorenom liste píše o jeho štýle života a jeho vzťahu k jeho bývalej dôverníčke v Diecéze Gurk-Klagenfurt. Tento vzťah viedol podľa nej k rôznym chýrom a možno aj k vydierateľnosti biskupa. Biskup sa musí teraz rozhodnúť:
„Ak jej skutočne patríš, bolo by slušné a vhodné vyvodiť z tejto lásky dôsledky, ako to urobili mnohí kňazi pred tebou. Ak to však tak nie je, tak je potrebný tvoj rozhodný odpor v slove a čine.“ To by potom znamenalo, že sa minulosť nekompromisne spracuje a Schwarz musí prevziať zodpovednosť, ako napísala a dodala: „Pokiaľ sa však nerozhodneš ani pre jednu z týchto ciest, mal by si sa prechodne vzdať všetkých svojich úradov. Ide tu o vierohodnosť Katolíckej cirkvi.“ -zg-

Religionista vidí Ruskú pravoslávnu cirkev oslabenú

Moskva, 6.1.2019 (KAP/KNA) 024 395 – Uznanie novej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi čestnou hlavou svetového pravoslávia škodí podľa názoru moskovského religionistu Romana Lunkina Ruskej pravoslávnej cirkvi.
„Strata Ukrajiny oslabuje ruskú cirkev,“ povedal riaditeľ Centra pre religionistiku Európskeho inštitútu Ruskej akadémie vied v nedeľu pre nemeckú katolícku agentúru KNA. V susednej krajine sa nachádza viac ako 12 000 jej farností, v Rusku ich je vyše 16 000.
„Ukrajina je pôvodná krajina bývalého ruského sveta,“ povedal Lunkin. „Okrem toho je ukrajinská spoločnosť hlbšie veriaca ako ruská.“
Ruskému patriarchovi Kyrilovi I. odporúčal, aby sa nemiešal do vnútorných záležitostí ukrajinského pravoslávia: „Nemal by ani opakovať heslá oficiálnej zahraničnej politiky a mediálnych kampaní Ruska.“
Najhorší scenár pre ruskú cirkev by podľa neho bol, keby jej hlavná časť prešla k nezávislej cirkvi prezidenta Porošenka a iba niektoré farnosti a kláštorov zostali verné Moskovskému patriarchátu. …
K novej ukrajinskej cirkvi sa na pozvanie Bartolomeja I. pridali 15. decembra v Kyjeve aj dve cirkvi, ktoré sa v r. 1921 a 1992 oddelili od Moskvy. Naďalej Moskve verná ukrajinská pravoslávna cirkev to však odmietla. Tým sú teraz na Ukrajine dve pravoslávne cirkvi. –zg-

Bartolomej I. podpísal autokefálnosť Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi

Istanbul, 5.1.2019 (RV) 024 394 – Konštantínopolský ekumenický patriarcha Bartolomej I. podpísal 5. januára v sídle patriarchátu v istanbulskom Fanare tzv. tomos autokefálie Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny.
Podpisom dekrétu dostalo rozhodnutie Svätej synody Ekumenického patriarchátu v Konštantínopole z októbra 2018 o udelení nezávislosti Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi formálnu právnu podobu. Ukrajinská pravoslávna cirkev tak figuruje ako jedna z pätnástich autokefálnych pravoslávnych cirkví. Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2019-01/ekumenicky-patriarcha-bartolomej-podpisal-autokefalnost.html

Argentína: Biskup obvinený zo zneužívania seminaristov

Rím, 4.1.2019 (LifeSiteNews) 024 393 – Argentínsky biskup náhle odstúpil z vedenia diecézy v r. 2017 a uvádzal zdravotné dôvody. Pápež František ho následne menoval na vysoký post vo Vatikáne. Teraz je vyšetrovaný pre sexuálne zneužívanie, ako uviedol Vatikán vo vyhlásení zo 4. januára.
Alessandro Gissoti, dočasný riaditeľ vatikánskej Tlačovej kancelárie, povedal, že v nedávnych mesiacoch sa objavili obvinenia biskupa Gustava Zanchettu – rok po tom, čo pápež František pre neho vytvoril post „asesora“ Svätého stolca v kancelárii finančnej správy.
Biskup Zanchetta odstúpil z vedenia Oranskej diecézy na severozápade Argentíny v r. 2017 a uviedol: „Odstupujem zo zdravotných dôvodov, ktoré mi bránia vykonávať pastoračnú činnosť, ktorá mi bola zverená.“ Uviedol, že sa chce vzdať úradu „čo najskôr“, aby sa mohol inde liečiť. „Prosím odpustite mi, že som zlyhal alebo vás sklamal,“ ako dodal.
Biskup Zanchetta potom strávil istý čas v Španielsku ako poradca „Správy majetku Svätého stolca“. Podľa pápežovho hovorcu bol Zanchetta menovaný na post v správe pre svoje profesionálne zdatnosti. Počas vyšetrovania bude Zanchetta uvoľnený z práce vo Vatikáne.
Podľa hovorcu Gissotiho v čase Zanchettovho odstúpenia „boli proti nemu vznesené obvinenia z autoritárstva a veľmi napnutých vzťahov s klérom, no vtedy sa nevyskytli obvinenia zo zneužívania“. Biskup Luis Antonio Scozzina, ktorý v súčasnosti vedie Oranskú diecézu, má podľa hovorcu niekoľko svedectiev proti Zanchettovi, ktoré treba prešetriť.
Podľa novín severnej Argentíny „El Tribuno“ traja seminaristi obvinili Zanchettu zo zneužívania a neskôr seminár opustili. Desať ďalších seminaristov zastrašili, aby mlčali o zneužívaní, ktorého boli svedkami, ako uvádza správa. Niektoré z obetí odškodnili.
„Poznáme závažnosť zneužívania a preto biskup prijme všetkých, ktorí chcú podať sťažnosť, aby sa mohol začať kánonický proces a obetiam sa dostal aj riadny proces na súde,“ uvádza sa vo vyhlásení súčasného biskupa Oranu, diecézy na hraniciach s Bolíviou.
Zneužívanie sa malo podľa nunciatúry v Buenos Aires diať na večierkoch, ktoré biskup Zanchetta organizoval, kde ponúkal alkohol svojim obetiam. Seminaristi boli v tom čase maloletí! Zanchetta založil v Orane seminár so šiestimi seminaristami, ktorý sa teraz musí zatvoriť.
Zanchetta bol mnohými obviňovaný už pred menovaním za biskupa v Orane. Podľa novín „El Tribuno“, bol obvinený zo zneužívania moci a finančných machinácií ako biskup v Quilmese, mesta pri Buenos Aires. Mnohí kňazi aj laici protestovali proti jeho menovaniu do Oranskej diecézy. Bol to sám pápež František, jeho rodák, ktorý zvolil Zanchettu za diecézneho biskupa v Orane. Zanchetta rýchlo zanechal svojich veriacich v Orane bez zvyčajnej rozlúčkovej omše 29. júla 2017 po tom, čo sa vrátil z Vatikánu, kde ponúkol pápežovi odstúpenie. Odcestoval do stovky míľ vzdialeného Corrientes, kde bol hosťom arcibiskupa, kým pápež o tri dni neprijal jeho odstúpenie. …

Známy kňaz: ‘Diabolský’ útok na rodiny a nenarodených

Martin M. Barillas

Mexiko, 4.1.2019 (LifeSiteNews) 024 392 – Známy mexický kňaz Hugo Valdemar, kánonický penitenciár Arcidiecézy Mexiko City, vydal video, na ktorom strhal politickú stranu prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora za to, že sa usiluje ustanoviť „strašnú, diabolskú tyraniu“ proti ľudskému životu a rodinám v Mexiku.
Na webovej stránke mexického denníka Contra Replica s titulom „Chcú nás zničiť“ kňaz odsúdil Hnutie národnej regenerácie (Morena), o ktorom povedal, že je „ignorantské, arogantné a hladové po moci“. Táto strana Lópeza Obradora sa stala „nástrojom na zničenie kresťanskej viery a rodín,“ ako uviedol kňaz Valdemar. „Je to fundamentálne nová totalita – tyrania taká strašná a diabolská ako komunizmus.“
Na videu sa Valdemar usiloval opísať kresťanskú vieru ako úplne oddelenú od straníckych úvah a zdôraznil:
„My, kresťania, sme tí, ktorí sľubujú vieru v jedného pravého Boha v troch osobách, to znamená vieru v Najsvätejšiu Trojicu, pre ktorú sme boli označení v krste. A my sme tí, ktorí slávia na Vianoce nie narodenie veľkého človeka, osvieteného učiteľa, pozoruhodného humanistu a už vôbec nie narodenie revolucionára či reformátora, ale narodenie Ježiša, Božieho Syna, ktorý prijal telo z Máriinho panenského lona a spôsobuje úžasnú výmenu: prijíma našu ľudskosť, takže my môžeme mať účasť na jeho božskom živote.
Svojou smrťou na kríži a vzkriesením Ježiš vytvoril nové ľudstvo – ľudstvo, ktoré v súlade s Božím plánom nie je viazané na smrť ale na nesmrteľnosť. Tento obdivuhodný úžasný plán je jasne naznačený v evanjeliách a nachádza sa v celom Svätom písme a kultúre a až donedávna stále upevňoval hodnoty západnej kultúry, ktorej je naša krajina súčasťou.“
Kňaz Valdemar potom poukázal na nebezpečia projektu potratov a LGBTQ nových ľavičiarov v Mexiku a pranieroval prudké útoky na rodinu ideológiou gender, ktorá popiera elementárne a biologické pravdy ako rozdiel medzi mužom a ženou a ich prirodzené doplňovanie sa a dodal: „Zločinne napomáhajú potraty, vyzdvihujú homosexualitu a uznávanie falošných práv ako je manželstvo rovnakých pohlaví.“
Varoval tiež pred „návratom novopohanstva, ktoré oživuje absolútne absurdné a iracionálne povery a vytvára absurdné práva a povedal: „Musíme byť ostražití, aby táto klika neužitočných idiotov nezničila naše rodiny a našu vieru.“ Kňaz sa zrejme odvoláva na kult „Santa Muerte“ (Svätá smrť), ktorý šíri mexický násilnícky kartel a ktorý sa začal prijímať v Mexiku a niektorých oblastiach USA.
Ľavičiari majú väčšinu v oboch komorách mexického kongresu a chcú odkriminalizovať potrat. Potrat sa ponúka každej žene do 12. týždňa tehotenstva v Mexiko City, no je obmedzený vo väčšine mexických štátov.
Mexiko zaviedlo antikoncepciu zdarma od r. 1974 a vtedy zmenilo ústavu a ženy môžu „slobodne a zodpovedne rozhodnúť o počte detí“. –zg-

Francúzsko: Začína sa proces s kardinálom

Medzi obvinenými je aj prefekt rímskej Kongregácie pre náuku viery, kardinál Luis Ladaría.

Paríž, 4.1.2019 (KAP/KNA) 024 391 – V Paríži sa 7. januára začína proces kvôli neoznámeniu sexuálnych zločinov kňaza v Lyonskej arcidiecéze. Medzi siedmymi obvinenými, ktorí budú musieť 7. až 9. januára vypovedať pred súdom, je aj lyonský arcibiskup, kardinál Philippe Barbarin, ako informovali francúzske médiá. Kardinála vyšetrovali už v r. 2016 za neoznámenie sexuálnych zločinov toho istého kňaza. Vtedy štátna prokuratúra proces po niekoľkých mesiacoch zastavila pre nedostatok dôkazov o trestnom skutku kardinála Barbarina.
Teraz desiati bývalí skauti, ktorí sa v r. 1970 až 1980 stali obeťami sexuálnych útokov spomínaného kňaza v Lyonskej arcidiecéze, podali žalobu za neoznámenie skutkov polícii. To, že obete môžu štátnou prokuratúrou uzavretý proces znova otvoriť, sa zakladá na zvláštnosti vo francúzskom justičnom systéme z r. 1808. Obetiam môže byť v procese pririeknuté odškodnenie. Páchateľom hrozí väzenia alebo peňažné pokuty.
Medzi obvinenými je aj prefekt rímskej Kongregácie pre náuku viery, kardinál Luis Ladaría. Na procese však nebude prítomný, pretože Vatikán uplatnil jeho diplomatickú imunitu. –zg-

Helsinki: Biskup po vážnej nehode v nemocnici

Helsinki, 04.01.2019 (KAP/KNA) 024 390 – Katolícky biskup Helsínk Teemu Sippo (71), leží po ťažkej nehode v nemocnici. Na sviatok sv. Štefana sa šmykol na zľadovatenej ulici, silne si udrel hlavu a odviezli ho do nemocnice, ako povedal hovorca diecézy podľa nemeckej katolíckej agentúry KNA.
Biskupa ošetrujú na špeciálnej stanici pre pacientov s traumou lebky a mozgu. Je pri vedomí, ale unavený a má vysoké teploty. „V nemocnici si poleží najmenej niekoľko dní. Ako dlho sa bude však liečiť, nemožno zatiaľ odhadnúť, ako dodal hovorca. Diecézu zatiaľ vedie generálny vikár Raimo Goyarrola (49).
Biskup Sippo je hlavou Helsinskej diecézy od r. 2009. Je rehoľní dehonián a pochádza z fínskeho Lahti. Časť štúdia absolvoval v Nemecku a v r. 1970 zložil sľuby v Kláštore Maria Martental v Trierskej diecéze. Fínske hlavné mesto je jedinou katolíckou štruktúrou krajiny. V ôsmych farnostiach diecézy žije 15 000 katolíkov a pôsobí tam 30 kňazov. –zg-

Trump: „Pápež má najväčší múr zo všetkých“

Washington D.C., 3.1.2019 (LifeSiteNews) 024 389 – Americký prezident Donald Trump reagoval na kritiku morálnosti budovania múru na juhozápadnej hranici USA slovami, že aj pápež má múr na ochranu svojej krajiny!
„Ak hovoria, že múr je nemorálny, nuž tak by ste mali urobiť niečo s Vatikánom, pretože Vatikán má najväčší múr zo všetkých,“ vyhlásil Trump pre tlač na stretnutí kabinetu 3. januára. „Pozrite sa na krajiny, ktoré majú múry – oni pracujú na 100 percent. Nikdy sa to nemení. Múr je múr.“
Múr okolo štátu Vatikán mesto vznikol v časoch pápeža Leva IV. (847–855), aby poskytol ochranu pred moslimskými lúpežníkmi. Neskôr sa vybudovalo opevnenie za pápežov Pavla III. (1534–1549), Pia IV. (1559–1565), a Urbana VIII. (1623–1644). Múr vyznačuje legálne hranice Vatikánu oddeľujúce ho od Talianska. Prístup do Vatikánu – mesta je cez Námestie sv. Petra, kde vatikánska polícia kontroluje vstup na suverénne teritórium.
Vo februári 2016, uprostred prezidentskej kampane v USA, pápež František vyhlásil, že „budovanie múrov namiesto mostov nie je kresťanské“. Pri lete z Mexika sa pápeža pýtali na šíriacu sa humanitárnu krízu na juhu USA. Pápež neodradzoval katolíkov od hlasovania za Trumpa, no hovoril o reforme imigrácie. „Človek, ktorý myslí iba na budovanie múrov, nech je to ktokoľvek, nie je kresťan. To nie je v zmysle Evanjelia,“ povedal pápež.
V reakcii Trump označil tieto poznámky ako potupné a povedal: „Nijaký vodca, zvlášť náboženský vodca, by nemal mať právo spochybňovať náboženstvo alebo vieru iného človeka.“
„Ak by na Vatikán zaútočil IS, ktorý má byť, ako každý vie, jeho najvyššou trofejou, tak vás uisťujem, že pápež by si len želal a modlil sa, aby Donald Trump bol vtedy prezidentom. Nerád bojujem proti pápežovi, páči sa mi jeho osobnosť a páči sa mi to, čo reprezentuje,“ povedal Trump pre CNN. Dodal, že pápežove poznámky boli „oveľa milšie“, ako tie od mexických predstaviteľov. No i tak zdôraznil, že pápež má „strašne veľký múr“ okolo Vatikánu. … –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *