Život Cirkvi vo svete 45/2018

Obsah
Bratislava: U františkánov diskutovali rabín, kňaz a imám

Vatikán založí centrum proti kybernetickému mobbingu

USA: Voľby a katolícka sudkyňa Amy C. Barrettová

Pakistan: Asiu Bibi prepustili z väzenia

Nemecko: Útok na Pietu vo Freisingu

Štúdia o súvislosti zneužívania s homosexualitou

Imunita: Ladaría nepôjde svedčiť na súd do Francúzska

Burke: Cirkev sa „diabolsky“ prispôsobuje kultúre smrti

Biskup Atanáz Schneider nemá domáce väzenie

Polícia našla ďalšie kosti na vatikánskom pozemku

„Mimovládky sa nemajú morálne vyvyšovať“

„Človek je zarazený z tej nevidomosti“

Anglikáni vypusti v Kréde „filioque“

Nemecko: Odbory za tvrdšie postihy zločinných utečencov

OSN chce jednu svetovú vládu najmenej do 12 rokov!

Stále viac krajín EÚ odmieta pakt OSN o migrácii

USA: Domček postavený zo lží sa rúca!

Durínsko odmieta výskum účinku sankcií NDR na kresťanov

Čína: Štyria kňazi podzemnej cirkvi zatknutí

Právnik Asie Bibi kritizuje nepriateľstvo Talianska

„Bez viery stratí Poľsko svoju nezávislosť!“

Vatikánsky betlehem bude z piesku

„Chcete ozaj patriarchálne štruktúry a násilie voči ženám?“

Taliansko: Diecéza bráni dialóg s LGBT

Arcibiskup: „Mladí nechceli, aby som veci prikrášľoval“

Liberálny katolícky magazín pranieruje homosexuálne siete!

Vatikán: Nový orgán pre charizmatickú obnovu

Bratislava: U františkánov diskutovali rabín, kňaz a imám

Bratislava 2.11.2018 (TK KBS) 024 157 – Vo Františkánskom kláštore v Bratislave sa na verejnej diskusii stretli rabín, kňaz a imám. Podujatie ponúklo účastníkom možnosť získať osobnú skúsenosť so zástupcami judaizmu a islamu či položiť vlastnú otázku a vstúpiť do medzináboženského dialógu.

Viac na: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20181102036

* * * * * * *

Žena bude najvyššou právničkou Katolíckej cirkvi

Vatikán, 9.11.2018 (kath.net/KAP) 024 156 – Pápež František menoval právničku Máriu Frantangelovú za tzv. obhajkyňu manželského zväzku na pápežskom súde Rota Romana. Vatikán to oznámil vo štvrtok. Je to po prvý raz, čo dostáva žena tento post na súde kompetentnom na anulovanie manželstva. Úlohou obhajcu manželského zväzku je vyšetriť dôvody platnosti uzavretia manželstva v katolíckych procesoch anulovania manželstva.
Na úrovni katolíckych diecéznych súdov už dlhšie pôsobia cirkevné právničky vo funkcii obhajkýň manželského zväzku. Na Rímskej róte, druhom najvyššom súde Katolíckej cirkvi, je to prvý prípad. Dr. Frantangelová doteraz už pôsobila ako právnička Rímskej róty. –zg-

Vatikán založí centrum proti kybernetickému mobbingu

Vatikán, 08.11.2018 (KAP) 024 155 – Vo Vatikáne plánujú založiť Medzinárodné centrum pozorovania kybernetického šikanovania. Túto iniciatívu oznámil Vatikán vo štvrtok. Nositeľom projektu je nadácia založená pápežom Františkom „Scholas Occurrentes“ a talianska nadácia „Carolina“, ako informovala talianska katolícka agentúra SIR.
Cieľom „International Cyberbullying Observatory“ (ICO) má byť „zhromažďovať informácie na celom svete, vypracovávať konkrétne návrhy a povzbudzovať politikov brániť tomuto javu“, citovala SIR predsedu pápežovej nadácie, José Máriu del Corrala. Dôkladnejšie predstavia projekt na kongrese v apríli, na ktorom sa zúčastnia zástupcovia 50 univerzít, asi 30 vlád a telekomunikačných a internetových firiem.
Prípravné práce vykonajú na stretnutí v Castel Gandolfe. K nim patrí aj globálny prieskum cez internet o príslušných skúsenostiach žiakov, ktorý sa začne onedlho.
Františkom založená nadácia sídliaca na Pápežskej akadémii vied „Scholas Occurrentes“ sa stará o vzdelávacie projekty pre deti a mládež vo svete. K jej sieti patrí 440 000 škôl. „Nadácia Carolina“ pripomína Carolinu Picchio, prvú taliansku obeť kybernetického mobbingu. Vtedy 14-ročné dievča si v januári 2013 vzalo život po tom, čo ju na Facebooku veľmi psychicky týrali kvôli videu z večierka. –zg-

USA: Voľby a katolícka sudkyňa Amy C. Barrettová

Washington DC., 8.11.2018 (kath.net/rn) 024 154 – Voľby v USA priniesli so sebou pre americké hnutie za život trocha temna, ale aj veľa svetla. Napriek strate v dome reprezentantov vybojovali si republikáni, ktorí chránia život v senáte rozhodujúce víťazstvo. Tak napríklad v Texase sa senátor Ted Cruz presadil proti médiami pretláčanému pro-potratovému politikovi Betovi O’Rourkemu. Aj v Indiane sa presadil senátor pro-life Mike Braun proti demokratickému kandidátovi. Pozoruhodné je aj víťazstvo ochrankyne života senátorky Marshy Blackburnovej v Tennessee, ktorá už dlhšie organizuje v americkom senáte vyšetrovanie potratovej organizácie Planned Parenthood pre obchod s potratenými detičkami. Aj v Severnej Dakote dokázal ochranár života Kevin Cramer poraziť demokratickú senátorku Heidi Heitkampovú. Heitkampová je radikálna prívrženkyňa potratov, ktorá vítala neodhlasovanie zákazu potratu po 20. týždni v senáte.
Vcelku dosiahnu zrejme republikáni 3 ďalšie miesta v senáte. Tým vzrastú možnosti Donalda Trumpa presadiť ďalšieho konzervatívneho najvyššieho sudcu. Tu je celkom hore na zozname Donalda Trumpa katolíčka sudkyňa Amy Coney Barrettová. Doteraz bola väčšina konzervatívcov v senáte veľmi tesná.
Pre pátra Franka Pavoneho, predsedu združenia „Kňazi za život“, je dôležité, aby sa v americkom senáte vybudovala väčšina senátorov podporujúcich ochranu života. Napínavé to bude aj v dome reprezentantov, kam boli zvolení aj niektorí konzervatívni demokrati. Nezávisle od toho, či sa otázky ochrany života budú dať presadiť v oboch komorách, môže prezident Donald Trump už realizovať niektoré opatrenia pomocou tzv. executive orders – exekutívnymi nariadeniami.
Napínavé bolo v utorok aj dôležité hlasovanie v Západnej Virgínii, jednom zo 17 amerických štátov, ktoré potraty financujú z daní obyvateľstva. To by sa mohlo teraz zmeniť po tom, čo voliči schválili novelu, z ktorej vyplýva, že štát nesmie uznávať potrat ako „právo“. Tento dodatok sa prijme do ústavy amerického štátu. Štát tak bude môcť ľahšie presadzovať zákony na ochranu života, aj také, ktoré bránia financovaniu potratu z daní. Západná Virgínia je tak 33. štátom v USA, ktorý zakáže používať dane na potraty. –zg-

Pakistan: Asiu Bibi prepustili z väzenia

Islamabad-Londýn, 08.11.2018 (KAP) 024 153 – Pakistanská kresťanka Asia Bibi, ktorej rozsudok smrti zrušili, bola v stredu prepustená a odletela lietadlom z mesta Multan, kde bola väznená. Jej miesto pobytu zostáva utajené. Vláda v Islamabade poprela správy médií, že je mimo územia Pakistanu.
„Ona je v Pakistane,“ povedal hovorca ministerstva zahraničia vo štvrtok pre agentúru AFP. „Fámy o jej vycestovaní sú falošné – fake news.“ Minister pre informácie Fawad Chaudhry nazval na Twitteri správy médií o úteku Asie do zahraničia ako „nezodpovedné“.
Prepustenie Asie z väzenia potvrdil v stredu aj jej právnik Saif ul Malook pre BBC. Povedal, že jeho mandantka „je v lietadle, ale nikto nevie, kde pristane“. Denník „Dawn“ napísal, že Asiu Bibi dopravili do Islamabadu a v pakistanskej metropole ju previezli na bezpečné miesto. Asia Bibi a jej rodina dostali hrozby zavraždenia.
Radikálny islam je v Pakistane najvplyvnejšou politickou mocou. Asia Bibi, bola v r. 2009 ako prvá kresťanka v Pakistane odsúdená na smrť za urážku islamu. Ona obvinenia popiera. V júli 2015 súd nariadil predbežné zastavenie výkonu jej trestu smrti a 31. októbra ju najvyšší súd prekvapujúco oslobodil. To viedlo k masívnym protestom radikálnej islamskej strany TLP. Po ubezpečení vlády, že nebude blokovať revíziu procesu, strana protesty zastavila. No v prípade porušenia dohody hrozí strana „revolúciou“!
Asiin manžel Ashiq Masih cez „Kirche in Not“ v utorok požiadal taliansku vládu o pomoc pri vycestovaní z Pakistanu a poskytnutie azylu. Talianska vláda vyhlásila, že kresťanku prijme. Vzhľadom na násilné protesty v krajine sa rodiny skrývala. Asiin právnik sa zo strachu pred útokmi zdržiava v Holandsku.

Desiatky podobných prípadov naďalej vo väzení
Medzinárodná spoločnosť pre ľudské práva (IGFM) po prepustení Asie poukázala na podobné prípady:
„V súčasnosti sú ešte desiatky ľudí ako Asia Bibi pre údajné rúhanie v pakistanských väzniciach,“ zdôraznila IGFM vo štvrtok vo Frankfurte. „Prípadom Asie Bibi sa vyriešil iba jeden prípad a sú tu ďalšie naliehavé prípady. Tu je potrebná podpora západných štátov.“
Pakistanská právnička podporujúca ľudské práva Aneeqa Anthony:
„Na jednej strane je dobré, že Asia reprezentuje prenasledované menšiny Pakistanu, na druhej strane nikdy nijaké veľvyslanectvo nepodporilo nejakú inú obeť rúhania. Teraz hrozí akútne nebezpečenstvo, že islamisti, ktorí sú zastúpení aj v pakistanskom parlamente, sa za prepustenie Asie pomstia na iných kresťanoch.“

Nemecko: Útok na Pietu vo Freisingu

Freising, 8.11.2018 (kath.net) 024 152 – Tváre Márie a Ježiša na súsoší Panny Márie s mŕtvym Ježišom v lone v mestskom farskom Chráme sv. Juraja boli krátko pred sviatkom Všetkých svätých posprejované čiernou farbou. Farbou pošpinili aj bedrovú šatku Ježiša a stenu. Informoval o tom mníchovský „Merkur“. Vecné škody sa odhadujú asi na 3000 eur. Súsošie bolo len nedávno úplne zrenovované. –zg-

Štúdia o súvislosti zneužívania s homosexualitou

Lake Charles, 8.11.2018 (kath.net/LSN/jg) 024 151 – Správa amerického Inštitútu Ruth konštatovala veľkú súvislosť medzi rastom počtu homosexuálnych kňazov a rastom počtu prípadov zneužívania medzi klérom v USA. Štúdiu vypracoval pre inštitút Paul Sullins, katolícky kňaz a em. profesor sociológie na Katolíckej univerzite Ameriky vo Washingtone D.C.

Najdôležitejšie výsledky štúdie:

– Klerikálne zneužívanie je stále ešte problém. Od vrcholu krízy v polovici 80. rokov síce počet prípadov zneužívania poklesol, ale menej silne ako sa predpokladalo. Vývoj zodpovedá poklesu sexuálneho zneužívania v celej spoločnosti USA.
– Od r. 2002 sa prípady zneužívania dokonca znova množili, dnes sú na úrovni začiatku 70. rokov.
– Podiel homosexuálnych mužov medzi kňazmi bol v 50. rokoch dvakrát tak vysoký ako v celej spoločnosti, v 80. rokoch osemkrát tak vysoký! Tento vývoj veľmi súvisí s rastom sexuálneho zneužívania maloletých.
– Štvrtina kňazov, ktorí boli vysvätení koncom 60. rokov, hovorí o homosexuálnej subkultúre v seminári. V 80. rokoch to bola viac ako polovica. Aj tento trend veľmi súvisí s rastom sexuálneho zneužívania.
– Štyri z piatich obetí starších ako 7 rokov boli chlapci, iba jedna z piatich bolo dievča. Ľahší prístup k chlapcom bol zodpovedný iba za pätinu tohto rozdielu. Celkovo boli dve tretiny maloletých obetí zneužívania dievčatá.

Na základe jednej štúdie dospel Sullins k záveru, že by bolo možno o 12 000 obetí menej, keby podiel homosexuálnych klerikov zostal na stave z 50. rokov.
Sullins čerpal údaje najmä z druhej správy Kolégia kriminálnej justície Johna Jaya z r. 2011 a správy Veľkej poroty – Grand Jury – z Pensylvánie a porovnal ich s dostupnými údajmi o sexuálnej orientácii klerikov. Tieto čerpal z dlhodobej štúdie z Cornell University o katolíckych kňazoch v USA z r. 2002 z poverenia Los Angeles Times. –zg-

Imunita: Ladaría nepôjde svedčiť na súd do Francúzska

Vatikán, 7.11.2018 (kath.net/jg) 024 150 – Vatikán s odvolaním sa na diplomatickú imunitu odmietol pozvanie kardinála Luisa Ladaríu, prefekta Kongregácie pre náuku viery, pred francúzsky súd! Informoval o tom britský Catholic Herald. Svätý stolec francúzske ministerstvo zahraničných vecí informoval už v septembri o tom, že pozvanie kardinála Ladaríu na súd do Lyonu nepostúpi ďalej.
Ladaría bol na jar 2018 pozvaný ako svedok na proces proti kardinálovi Philippe Barbarinovi, arcibiskupovi Lyonu spolu so šiestimi pracovníkmi Lyonskej arcidiecézy. Obvinenie znie, že správu o zneužívaní maloletých kňazom arcibiskup nepostúpil polícii.
Páchateľ Bernard Preynat je obvinený, že v rokoch 1986 až 1991 sexuálne zneužíval maloletých. Štátna prokuratúra však vyšetrovanie proti nemu v r. 2016 zastavila. Kardinál Barbarin ho v r. 2015 odstránil z pastorácie.
Obeťami Preynata sú žalobcovia v procese proti kardinálovi Barbarinovi a jeho spolupracovníkom. Proces sa má začať v januári 2019 po tom, čo ho museli dvakrát odložiť, pretože Ladaría na pozvanie nereagoval. Súd teraz rozhodol, že bude v procese pokračovať aj bez výpovede kardinála.
Polícia našla list kardinála Ladaríu arcibiskupovi Lyonu, v ktorom Barbarina vyzval „urobiť disciplinárne opatrenia voči Preynatovi, ale vyhnúť sa verejnému škandálu“.
Ladaría mal podľa želania žalobcov pred súdom vypovedať o tom, či nariadenie vyhnúť sa škandálu bolo príkazom prípady zneužívania neoznámiť štátnym orgánom. V tom prípade by bol Ladaría spoluzodpovedný za to, že nedošlo k oznámeniu na polícii. –zg-

Burke: Cirkev sa „diabolsky“ prispôsobuje kultúre smrti

Rím, 6.11.2018, (LifeSiteNews) 024 149 – Kardinál Raymond Burke vôbec neprikrášľoval veci v príhovore k mladým ľuďom v Ríme, keď opísal ako „diabolskú“ súčasnú situáciu Cirkvi, ktorá, ako sa zdá, sa pokúša prispôsobiť sa svetu a jeho „kultúre smrti“.
„Svet a kultúra sa ako v špirále točia smerom k zániku svojimi útokmi na život, integritu rodiny a slobodu svedomia, a preto Cirkev musí hlásať pravdu mocne a jasne, ako nikdy predtým. A napriek tomu vyvoláva dojem, akoby sa pokúšala približovať tejto kultúre, ktorá je skutočne kultúrou smrti a akosi sa prispôsobovať tejto kultúre. Toto je podľa môjho úsudku diabolská situácia,“
povedal kardinál.
Kardinál Burke na konferencii mladých „Voice of the Family“ (Hlas rodiny) 20. októbra opísal, ako Cirkev teraz ponúka falošný druh „milosrdenstva“, čo nazval „príjemným vyjadrením lásky Cirkvi a jej záujmu o ľudstvo, akoby sme mohli milovať blížneho oddelene od hlásania pravdy a konania v zmysle pravdy“.
Pápež sv. Ján Pavol II. bol toho svedkom a oslovoval to počas svojho pontifikátu „vyzývaním k novej evanjelizácii“, o ktorej hovoril, že neznamená iba „vyjsť do sveta a prinášať mu Evanjelium“, ale že „Cirkev tiež potrebuje byť znova evanjelizovaná vo vnútri, pretože zlo sekularizmu a relativizmu vstúpilo aj do samotnej Cirkvi“.
„Nová evanjelizácia nie je nejaký nový program, ktorý sme vynašli my. Je to Ježiš Kristus sám, ktorý k nám verne a neomylne prichádza. Musíme sa primknúť bližšie k nemu, k jeho pravde, aby sme sa dostali k jeho láske vo sviatostiach a žili život Cirkvi s najväčšou možnou integritou,“ povedal kardinál Burke. .

Pomenovať hriech a robiť za neho uzmierenie

„Strašná kríza v Katolíckej cirkvi v USA je naozaj tak zlá, ako sa javí,“ hovorí kardinál a odmieta hodnostárov Cirkvi, ktorí navrhujú riešenia, čo vyzývajú k vytváraniu ‘nových komisií’ a vydávajú ‘nové programy’, ktoré prehliadajú jadro problému:
„To, s čím tu máme do činenia, je ťažký hriech a možno to riešiť iba ak nazveme hriech hriechom, vezmeme za neho zodpovednosť a budeme za neho Pána uzmierovať.“
Kardinál potom vyzval mladých ľudí, aby milovali Cirkev a neopúšťali ju, keď prechádza ťažkým obdobím:
„Jednoducho chcem povzbudiť vašu lásku k Cirkvi. Je smutné, že mnohí ľudia, ktorí sú pohoršení touto situáciou … si volia to, že opúšťajú Cirkev. Tí, ktorí prišli do Katolíckej cirkvi ako dospelí, pretože videli, že práve Cirkev zostáva verná apoštolskej tradícii, majú dojem, že Cirkev sama sa stáva ďalšou protestantskou denomináciou, vyberajúc a voliac si iba niečo medzi pravdami našej viery a pravdami o morálnom živote,“ povedal kardinál.
Zdôraznil, že napriek hriechom istých hodnostárov Cirkvi, Cirkev sama zostáva svätým mystickým Kristovým Telom:
„Kvôli ťažkým hriechom istých hodnostárov v Cirkvi je to pre nás veľmi ťažká situácia. Je to pre nás pohoršením, ale jedinou odpoveďou na to je náš Pán Ježiš Kristus – jeho náuka, jeho sviatosti a jeho vláda v našich životoch v Cirkvi. Tak vás chcem veľmi povzbudiť týmto smerom a tiež vás požiadať, aby ste boli citliví voči tým, ktorí veľmi trpia pre toto pohoršenie a pokúšali sa im pomáhať a chápať ich. Napriek veľkému zmäteniu a rozdeleniu, ktoré vstúpili do života Cirkvi, Cirkev zostáva svätým, mystickým Kristovým Telom.“ …
„Naliehavo vás prosím, aby ste sa zverili do materinskej starostlivosti Matky Cirkvi a Preblahoslavenej Panny Márie, Matky nášho Spasiteľa, ktorý nám ju dal za Matku, keď umieral na kríži.“
Kardinál tiež povzbudil mladých, aby odolávali klamným a zvodným náukám. „Jedným z veľkých zmätení v Cirkvi dnes je, že „sa zdá vyjadrovať svoju lásku k hriešnemu človeku ospravedlňovaním jeho hriechu a nejasnosťou o hriechu a tým vyprázdňuje význam vykupiteľského Kristovho diela,“ zdôraznil kardinál Burke.
Kardinál ešte citoval encykliku sv. Jána Pavla II. Veritatis Splendor a povedal: „Nijaké ´rozhrešenie´ ponúkané klamnými náukami dokonca ani v oblasti filozofie a teológie nemôže urobiť človeka naozaj šťastným – jedine kríž a sláva vzkrieseného Krista môže zaručiť pokoj jeho svedomia a spásu jeho života. Tak ako urobila so služobníkmi s vínom v Káne, tak bude naša preblahoslavená Matka vždy aj nás v tomto viesť a učiť. Ona nás vždy povedie k nášmu Pánovi s poučením, ‘aby sme robili, čo nám povie’. Každý deň berme na seba kríž sebaobetovania v čistej a nezištnej láske,“ povedal kardinál Burke. –zg-

Biskup Atanáz Schneider nemá domáce väzenie

Astana, 7.11.2018 (kath.net) 024 148 – Existuje nejaký druh „domáceho väzenia“ pre pomocného biskupa Atanáza Schneidera veľmi známeho aj v nemeckej oblasti? O pomocnom biskupovi Arcibiskupstva Najsvätejšej Panny Márie v kazašskej Astane obiehajú tento týždeň príslušné fámy na internete. Tvrdí sa tiež, že Vatikán biskupa požiadal, aby svoje cestovanie a aktivity obmedzil.
Biskup sám na otázku kath.netu potvrdil, že Vatikán ho požiadal, aby si svoje časté cesty mimo svojej arcidiecézy zariadil tak, aby neprekračovali cirkevným právom predpísaných 30 dní. Biskup Schneider tiež zdôraznil, že Vatikán nevydal pre neho nijaký zákaz. Môže naďalej cestovať v rámci, ktorého sa ako biskup má pridržiavať. –zg-

Polícia našla ďalšie kosti na vatikánskom pozemku

Rím, 06.11.2018 (KAP) 024 147 – Na pozemku vatikánskeho veľvyslanectva v Ríme našli podľa talianskych médií ďalšie časti kostí. Podľa správ z utorka polícia zabezpečila nález ľudských častí kostí pri ďalšom vyšetrovaní prípadu. Podľa polície by kosti mohli eventuálne prispieť k identifikácii pred týždňom nájdených častí kostry.
Pri prvom vyšetrovaní súdnej medicíny začali v pondelok so skúmaním DNA. Testy majú ukázať možné súvislosti so zmiznutím dvoch dievčat pred 35 rokmi. Prípady Emanuely Orlandiovej a Mirelly Gregoriovej patria k najznámejším v mladšej talianskej histórii kriminálnych káuz.
V pondelok minulý týždeň našli pri prácach na podlahe pivnice vedľajšej budovy apoštolskej nunciatúry v Taliansku zvyšky ľudských kostí. Vatikánski žandári na to zapojili talianske orgány. Odvtedy rímska štátna prokuratúra začala vyšetrovanie voči neznámemu pre podozrenie z vraždy. Podľa médií, ktoré sa opierajú na policajné zdroje a justíciu, zatiaľ nie sú poznatky o veku, ani pohlaví nálezu. A nie je známy ani čas smrti. –zg-

„Mimovládky sa nemajú morálne vyvyšovať“

Viedeň, 6.11.2018 (kath.net) 024 146 – Prof. Konrád Ott, člen strany zelených a profesor filozofie a etiky na Univerzite v Kieli, v interview pre „Standard“ jasne kritizoval spornú záchranu utečencov na Stredozemnom mori súkromnými osobami, ktoré naposledy dostali už aj sporné príspevky od zástupcov katolíckej cirkvi v Nemecku. Pre Prof. Otta, ktorý sa angažuje v evanjelickej cirkvi, bude morálne v poriadku, ak nadácie prestanú zachraňovať utečencov, pokiaľ tým možno zastaviť trasy utečencov. Pre neho je aj jasné, že existuje právo pohraničnej politiky. „Preto sa nesmie ľudí odmietať, či posielať naspäť.
A keďže to nie je normálny ekonomický, ale morálny konflikt, je pre nás riešenie také ťažké. Každá morálka sa totiž nazdáva, že je tá dobrá a správna morálka,“ hovorí prof. Ott.
Filozof potom vyslovuje jasnú kritiku mimovládnych organizácií v súvislosti s ich záchrannými akciami. Tie by sa nemali morálne vyvyšovať. „Môže sa stať, že tí s pevným presvedčením, že stoja na správnej strane sa dostanú do víru diania, v ktorom sa ocitnú nie ako komplici, ale neúmyselne ako pomocníci pochybných skupín, v tomto prípade prevádzačov.“
O zachraňovaní ľudských životov niet morálnych pochybností. Ale títo pomocníci sa podľa profesora nachádzajú v centre diania, ktoré sami nemajú v rukách. Pre tohto etika je to vlastne poučka pre prezentáciu rozporuplnosti morálky. –zg-

„Človek je zarazený z tej nevidomosti“

Paríž, 6.11.2018 (kath.net) 024 145 – Francúzsky filozof a spisovateľ Pascal Bruckner v príspevku pre švajčiarske noviny „Neue Zürcher Zeitung“ kritizoval pápeža Františka, že pred nejakým časom uviedol ako dôvod islamistických atentátov „ničivé účinky peňazí“.
Po útokoch v Nice (86 mŕtvych) a Saint-Etienne-du-Rouvray (kde 80-ročnému kňazovi dvaja islamisti prerezali hrdlo), hovoril František o „bohu peňazí“ a o „terorizme“ svetového hospodárstva.
Bruckner tiež kritizoval, že František vtedy tieto útoky relativizoval a dokonca tvrdil, že vo všetkých náboženstvách sú násilníci a Bruckner k tomu napísal: „Človek je zarazený z tejto nevidomosti v dobe, keď v mnohých moslimských krajinách sú východní kresťania diskriminovaní, prenasledovaní a usmrcovaní.“
Anglikáni vypusti v Kréde „filioque“

Londýn, 06.11.2018 (KNA) 024 144 – Medzinárodná anglikánska a východno-pravoslávna komisia (AOOIC) na stretnutí v Libanone uverejnila dialógový dokument o vyliatí a pôsobení Ducha Svätého. V ňom sa uvádza že v otázke spornej klauzuly „filioque“ v nicejsko-konštantínopolskom vyznaní viery mali by anglikáni, ktorí túto klauzulu „zdedili“, v budúcnosti vynechať. Informuje o tom najnovšie vydanie „Ekumenických informácií“ nemeckej katolíckej agentúry KNA.
Formula vložená latinskou cirkvou na západe, podľa ktorej Duch Svätý vychádza „z Otca a Syna“, sa považuje za dôvod oddelenia východnej a západnej cirkvi v 11. storočí. Súčasné vyhlásenie podpísali podľa anglikánskej tlačovej služby už minulý rok a je súčasťou série dokumentov, ktoré majú uzdraviť najstarší rozkol kresťanstva.
V centre tohoročného zasadnutia AOOIC bola téma „Autorita v cirkvi“ s referátmi o biskupoch a synodách (konciloch), ako aj o ekumenických konciloch. –zg-

Nemecko: Odbory za tvrdšie postihy zločinných utečencov

Po skupinovom znásilnení hovorí predseda policajných odborov vo Freiburgu o „naivnej prisťahovaleckej politike“.

Freiburg-Osnabrück, 5.11.2018 (kath.net) 024 143 – „Zločiny zabitia, vážne poškodenia zdravia, lúpeže, ako aj sexuálne zločiny sú krutou obrátenou stranou naivnej prisťahovaleckej politiky a kultúry vítania,“ povedal predseda nemeckých policajných odborov vo Freiburgu, Rainer Wendt, pre noviny „Osnabrücker Zeitung“:
„Väčšina mužských azylantov a utečencov síce nepácha zločiny, napriek tomu je v tejto skupine osôb príliš veľký počet ťažkých zločincov. Kto to zľahčuje, alebo ignoruje, rozdúchava paušálnu nenávisť voči cudzincom a extrémizmus.“
Wendt kritizoval, že je známe, že zločinní azylanti sa zatýkajú „až vtedy, keď niekoho zabili, alebo znásilnili“. Požaduje, aby mladí páchatelia, ktorí sú v krajine už len trpení, museli zostať do odsunu v azylových domoch. Víta preto úvahy vlády o takýchto centrách. –zg-

OSN chce jednu svetovú vládu najmenej do 12 rokov!

Washington, 5.11.2018 (American Thinker) – 024 142 – V 60. rokoch Prof. Charles C. Price na Univerzite v Pennsylvánii povedal, že je prezidentom „United World Federalists“ – Spojených svetových federalistov. Povedal, že sú presvedčení, že jedna svetová vláda vznikne z OSN. Bolo to ohromujúce, lebo nikdy predtým som sa o tom nepočulo. OSN je považované za benevolentnú organizáciu presadzujúcu mier a charitatívne programy na pomoc zotročeným národom sveta. … Ako sa mohla objaviť vízia Prof. Prica? Hoci v zakladajúcom dokumente OSN je socialistická hrozba, bola založená na vízii ľudských práv prezentovanej v vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv (UDHR) … teda práva na slobodu a dôstojnosť človeka. Za ňou nasledovali vyhlásenia o ľudských právach iných krajín. Slovo „právo“ sa nachádza takmer v každej vete dokumentu OSN …
V r. 2015, teda 70 rokov po tomto dokumente, urobila OSN obrovský krok smerom ku globálnej vláde – ktorý bol v prvom dokumente iba naznačovaný. Vydala dokument:
„Transformácia nášho sveta: agenda trvalo udržateľného rozvoja do r. 2030“.
Tento dokument má 91 očíslovaných častí programu OSN pre svetovú vládu. Deklarácia ľudských práv sa spomína iba raz v celom dokumente v článku 19. Pôvodný dokument mal 1900 slov, tento má 14 883 slov. Jeho 91 článkov oslovuje päť hlavných tém: Národy, Planéta, Prosperita, Pokoj a Partnerstvo. A prezentuje sa tam aj 17 trvalo udržateľných rozvojových cieľov na zlepšenie života na planéte.
Čo znamená to „trvalo udržateľný“? Najviac citovaná definícia pochádza od Svetovej komisie OSN pre životné prostredie a rozvoj: trvalo udržateľný rozvoj je taký, ktorý plní potreby súčasnosti bez kompromisov pre schopnosti budúcich generácií postarať sa o svoje potreby. Pôvodné idey práv, slobody, rovnosti a spravodlivosti sú zaradené pod uspokojovaním potrieb a pod explicitný environmentalizmus, ktorý zdôrazňuje zabránenie vyčerpania vzácnych zdrojov planéty. …
Celý dokument „Transformácia nášho sveta“ znie ako zbožná fráza utopickej budúcnosti – utopického sna. Päť zo 17 odsekov sa týka životného prostredia. Sú tam ciele pre mestá, pre ženy, pre chudobných a dokonca aj pre život pod vodou. Absolútne nijaká sféra ľudskej činnosti sa nenachádza mimo kontroly OSN. Kľúčovým slovom pravdaže už nie sú „práva“, okrem krátko spomenutých v č. 19. Prívrženci jedného sveta z 50. a 60. rokov sú teraz na riadiacich postoch a konajú. Marxistické reči o „plnení potrieb“ sa dostali na ústredné miesto. OSN si určilo časový rámec postupu svojho plánu planetárnej hegemónie.
Táto navrhovaná transformácia (bez uvádzania nejakých detailov) na nový svetový poriadok enviromentálnej zodpovednosti a podstatnej redukcie chudoby a hladu hovorí o praktickom rozmere obrovskej manipulácie ľudí cynickými vodcami a ignorantskými byrokratmi, ktorí si držia svoje pozície terorizmom a korupciou. … Dokument vykresľuje úprimný svet, kde všetci mocní chcú pomáhať ľudstvu napriek každodennému svedectvu o egoizme, korupcii, vražedných úmysloch, diabolských manipulácií, zlodejstve, nemorálnosti, nenávisti a absolútnej morálnej skazenosti mnohých hláv vlád v krajinách sveta, aj vedúcich osobností v obchode. Či nie je agenda trvalo udržateľného rozvoja jedna z týchto diabolských manipulácií?
Ideál trvalej udržateľnosti sa nespája s kresťanským pohľadom na svet – namiesto toho sa individuálna sloboda ponára do vedecky kolektivistického stavu mysle s konečným rozhodovaním v rukách diabolských vševedúcich Big Brothers – Veľkých bratov. Dôležitosť jednotlivca sa zhadzuje. Tu sa presadzuje OSN, ktorá už nie je pro-západná a je oveľa väčším telesom ako v r. 1945.
Prijmeme to, alebo je na čase viac ako kedykoľvek predtým znova premyslieť naše členstvo v tomto trvalo neudržateľnom telese?

Uverejnené s dovolením American Thinker.
https://www.lifesitenews.com/opinion/the-united-nations-wants-a-one-world-government-in-less-than-twelve-years?utm_source=LifeSiteNews.com&utm_campaign=7f51c0f275-Daily%2520Headlines%2520-%2520U.S._

Stále viac krajín EÚ odmieta pakt OSN o migrácii

Viedeň, 5.11.2018 (kath.net) 024 141 – Pakt OSN o migrácii už odmieta stále viac krajín aj v Európe. Krajiny ako Česko, Poľsko, Slovinsko a Chorvátsko sa vyslovujú, že spornú dohodu nepodpíšu.
„Buďte si istí, že dohodu z Marrákeša nepodpíšem,“ oznámila napríklad chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová, ako informoval rakúsky denník „Presse“. Po USA, Austrálii a Maďarsku vyhlásilo minulý týždeň aj Rakúsko, že dohodu nepodpíše.
Rakúsko odmietnutie paktu odôvodňuje tým, že republika je právny štát s fungujúcim súdnictvom. Republika suverénne rozhoduje o pripustení migrácie do Rakúska. Ľudské právo na migráciu hodnotí rakúsky právny poriadok ako cudzie. Vytvorenie neexistujúcej národno-právnej kategórie „migranta“ treba odmietnuť. Rakúsko rozlišuje tiež jasne medzi legálnou a nelegálnou migráciou. Rozrieďovanie tohto rozlišovania, ako to robí Globálny pakt pre bezpečnú, upravenú a plánovanú migráciu (VN-Migračný pakt) preto Rakúsko odmieta.
Rakúsko tiež zdôrazňuje, že pripustenie na rakúsky pracovný trh a k poskytovaniu sociálnych a zdravotných výhod v Rakúsku je možné iba na základe národných zákonných predpisov. Migračný pakt OSN nesmie podľa rakúskej vlády v nijakom prípade do týchto zákonov zasahovať a všetky úmysly idúce týmto smerom dôrazne odmietne. To platí aj pre vytváranie nových nárokov a práv pre migrantov v zmysle tohto paktu OSN.

USA: Domček postavený zo lží sa rúca!

Washington DC., 5.11.2018 (kath.net) 024 140 – Lživá kampaň pred zvolením najvyššieho sudcu v USA Bretta Kavanaugha (foto), v ktorej ho tri ženy obviňovali zo sexuálneho obťažovania, sa po jeho zvolení za sudcu úplne zosypala. Už pred voľbou označila FBI obvinenia ako nerelevantné.
Teraz jedna zo žien podľa médií už pripustila, že sa s Kavanaughom nikdy nestretla. Pred jeho voľbou ho verejne obvinila, že ju znásilnil.
Očividná lož bude mať pre ženu právnu dohru. Chuck Grassley, predseda Justičného výboru senátu USA oznámil, že žena sa bude musieť zodpovedať pred súdom. Grassley tiež povedal, že výpovede ženy boli súčasťou pokusu zabrániť nominácii Kavanaugha. –zg-

Durínsko odmieta výskum účinku sankcií NDR na kresťanov

Erfurt, 5.11.2018 (kath.net/Tlačové vyhlásenie Evanjelickej cirkvi a Erfurtskej diecézy) 024 139 – Ulrich Neymeyr, biskup nemeckej Erfurtskej diecézy a Ilse Junkermannová krajinská biskupka Evanjelickej cirkvi v strednom Nemecku hen považujú plán výskumu „Cesty vzdelávania kresťanov v NDR po stavbe múru – štátne represie a biografické následky“ za stroskotaný. Projekt akcioivej spoločnosti „Kresťania, cirkvi a náboženské spoločenstvá v bezprávnom štáte NDR“ chcela durínska vláda ako príspevok k spracovaniu diktatúry strany SED. Mala ho realizovať Univerzita v Erfurte. Financovanie programu teraz Durínska budovateľská banka odmietla.
„Stroskotanie tohto výskumu tak dôležitého pre spracovanie diktatúry NDR nás veľmi sklamalo,“ zdôraznil biskup Neymeyr a biskupka Junkermannová. „Tým sa premrhala šanca osvetliť systematické a často masívne znevýhodňovanie kresťanov v NDR s jeho účinkami až dodnes a postihnutým dať možnosť o prežitých a pretrpených veciach hovoriť.“
Zriadením akciovej spoločnosti „Kresťania v bezprávnom štáte NDR“ vzbudila durínska štátna kancelária veľké očakávanie a nádeje. Koaličná zmluva durínskej vlády zo socialistov, komunistov a zelených obsahuje jasnú vôľu dôkladne spracovať diktatúru strany SED. V marci 2017 založili akciovú spoločnosť do ktorej patria aj zástupcovia cirkví. Spoločne vypracovali výskumný projekt „Cesty vzdelávania kresťanov v NDR po stavbe múru …“. „My cirkvi sme boli samozrejme ochotné poskytnúť naše zdroje a siete a podporiť vládu v úsilí spracovať diktatúru v Durínsku. Z tejto práce vznikol ambiciózny výskumný program.“ –zg-

Čína: Štyria kňazi podzemnej cirkvi zatknutí

Rím, 05.11.2018 (KAP) 024 138 – Štyria katolícki kňazi z provincie Hebei v okolí Pekingu boli podľa správ médií zatknutí. Duchovní podzemnej cirkvi odmietli registráciu v tzv. „Vlasteneckom združení čínskych katolíkov“, ako informoval katolícky spravodajský portál „AsiaNews“ v pondelok. Jeden z kňazov bol izolovaný vo forme domáceho väzenia.
Tento prípad nastal iba niekoľko týždňov po uzavretí dohody Vatikánu s Čínou o menovaní biskupov. Odvtedy „Vlastenecké združenie“ spolu s čínskym Frontom jednoty, ktorý spája nekomunistické skupiny v čínskej spoločnosti podľa „AsiaNews“ robí kampaň, aby všetkým kňazom pripomenulo, že cirkev v Číne je napriek dohode s Vatikánom nezávislá! Všetkých kňazov podzemnej cirkvi teraz nútia, aby sa stali členmi „Vlasteneckého združenia“!
Podľa správy mnohí kňazi z podzemia síce usilujú o uznanie čínskou vládou, no nechcú patriť do štátnej cirkvi, ktorej štatúty sú „nezlučiteľné s katolíckou náukou“, ako konštatoval pápež Benedikt XVI. v r. 2007 v liste čínskym katolíkom. Pápež František sa v podobnom liste v septembri tejto citlivej témy nedotkol. Podľa „AsiaNews“ je vatikánsky postoj k tomu však nezmenený.
Ako v provincii Hebei tak aj v susednej provincii Henan rastie tlak na katolícke a kresťanské spoločenstvá. Minulý týždeň dala vláda v Číne zničiť mnohé kríže a sochy kostolov v mene „sinizácie“ viery. Len 1. novembra zničili v meste Šangcai kríž zvonice a zatvorili kostol, takže tam už nie je možné slúžiť bohoslužby. –zg-

Právnik Asie Bibi kritizuje nepriateľstvo Talianska

Rím, 04.11.2018 (KAP) 024 137 – Právnik pakistanskej kresťanky Asie Bibi Taliansko po krátkom pobyte zasa opustil. Ako Saif ul-Malook pre denník „Corriere della Sera“ z nedele povedal, v sobotu ho na letisku v Ríme pol hodinu vypočúvali príslušníci protiteroristickej jednotky. Právnik opustil svoju vlasť Pakistan pre hrozby islamistických extrémistov. Napriek bezchybnému platnému vízu sa pochybovalo o pravosti jeho dokumentov a eskortovali ho k pultu, kde si mal vyzdvihnúť letenku do jeho ďalšieho cieľa Amsterdamu. Tam ul-Malook už odletel.
„Hoci som sa ako moslim angažoval za kresťanku a riskoval svoj život, prijali ma ako teroristu a to v krajine pápeža,“ sťažoval sa právnik.
Po tom, čo najvyšší súd minulú stredu Asiu Bibi definitívne oslobodil, musel sa zo súdnej siene okamžite uchýliť do bezpečia, ako povedal ul-Malook. Nemohol sa už ani odviezť domov, aby si zobral šatstvo. Akonáhle v piatok držal v rukách vízum, o ktoré už pred časom požiadal, Pakistan opustil a odletel do Talianska.
Mandát kresťanky obžalovanej za bohorúhanie prijal z profesionálnych dôvodov, ako právnik povedal: „To nie je otázka náboženstva, ale prípad, v ktorom neexistujú nijaké dôkazy! Išlo očividne o falošné obvinenie. Inak ja nie som proti zákonu o rúhaní ako takom, ale proti jeho falošnému zneužívaniu. Právo na slobodné vyjadrovanie nepovoľuje nijaké urážky proti iným, alebo proti prorokovi Mohamedovi.“
Opätovnému otvoreniu procesu napriek výnosu najvyššieho súdu nedáva právnik šance. Takú revíziu naznačila vláda pod vedením opozičnej radikálne-islamistickej strany „Tehreek-e-Labaik Pakistan“ (TLP). Za to by mala strana protesty trvajúce už celé dni ukončiť. Protesty označil ul-Malook ako mimoriadne. Povedal, že možnú reformu zákona o rúhaní v budúcich rokoch očakávať nemožno.
V Pakistane sa situácia okolo katolíčky Asie Bibi (51) priostrovala. Po tom, čo najvyšší súd 31. októbra trest smrti za údajné bohorúhanie pre matku piatich detí zrušil, rozzúrili sa prívrženci radikálnej islamskej skupiny „Tehreek-e-Labbaik“ (TLP) a vyšli do ulíc. V početných mestách Pakistanu došlo k násilnostiam zameraných proti vláde. V piatok večer bol potom uzatvorený kompromis. Vláda povolí odvolanie sa proti rozhodnutiu najvyššieho súdu a zabráni Asii Bibi opustiť krajinu a za to TPL ukončí protesty.
Pápežská nadácia „Kirche in Not“ sa za túto katolíčku zasadzuje už deväť rokov od jej zatknutia.
Manžel Asie Bibi a jedna jej dcéra na sprostredkovanie nadácie boli u aj pápeža Františka. Boli tiež hosťami na podujatiach „Kirche in Not“ v Taliansku a Veľkej Británii. –zg-

„Bez viery stratí Poľsko svoju nezávislosť!“

Poľsko, 3.11.2018 (kath.net) 024 136 – Poľskí biskupi v súvislosti so 100. výročím nezávislosti Poľska varovali pred tým, že Poľsko by mohlo bez katolíckej viery stratiť svoju nezávislosť. V liste biskup zdôrazňujú, že láska k domovine je Božím prikázaním. Na nezávislosť nepotrebujeme len ozbrojenú armádu a politické a diplomatické úsilie, ale aj „rezolútnu vieru a modlitbu“. Biskupi tiež kritizujú, že Poľsko je oslabované „morálne a duchovne“ rastúcou závislosťou mladých Poliakov na alkohole, drogách, pornografii a internete. –zg-

Vatikánsky betlehem bude z piesku

Vatikán, 3.11.2018 (kath.net/KAP) 024 135 – Tohoročný betlehem na Námestí sv. Petra bude vybudovaný z piesku. Až päť metrov vysoký plochý reliéf bude vyhotovený podľa „starej tradície pieskových kultúr“ talianskeho kúpeľného mesta Jesolo, ako informujú vatikánske noviny „L´Osservatore Romano“ zo stredy. Piesok pred transportom do Ríma požehná benátsky patriarcha Francesco Moraglia.
K tomu patriaci vianočný stromček je 21 metrov vysoký smrek z lesov severovýchodne od Pordenone na južnom okraji Dolomitov. Severné Taliansko darovalo strom a betlehem pri príležitosti 50. výročia zriadenia provincie Pordenone. Mesto v regióne Friaul bolo v r. 1278 až 1508 a v r. 1797 až 1866 pod rakúskou správou. Habsburgovia poskytli tejto enkláve v stredoveku mnohé privilégiá. V r. 1968 bola vytvorená friaulská provincia Pordenone oddelením od Udine a v r. 1974 bola zriadená Diecéza Concordia-Pordenone.
Ozdoby a mimoriadne šetrné elektrické osvetlenie vianočného stromčeka pripravia zamestnanci štátu Vatikán. Stromček a betlehem postavia do 7. decembra a zostane na námestí do 13. januára, sviatku Ježišovho krstu v Jordáne.
V Jesole sa každý rok v lete koná medzinárodný festival pieskových sôch. V zime sa budujú v pobrežnom mestečku aj betlehemy z piesku chránené zastrešením. –zg-

„Chcete ozaj patriarchálne štruktúry a násilie voči ženám?“

Berlín, 3.11.2018 (kath.net) 024 134 – Názory a výzvy psychológa a experta na islam Ahmada Mansoura „v Nemecku zvlášť radi nepočúvame“. Konštatuje to Silke Mertinsová, berlínska korešpondentka novín „Neue Zürcher Zeitung“ v recenzii o jeho najnovšej knihe „Jasné slová k integrácii“.
Mansour vyrastal v izraelsko-palestínskej rodine, jeho rodičia boli nepraktizujúci moslimovia. Ako mladík sa takmer stal islamistom, a až štúdiom psychológie sa dokázal z toho oslobodiť. Od r. 2017 je nemeckým občanom. Pre svoju bezpečnosť často potrebuje ochranu.
V Nemecku patrí k spoločenskému mainstreamu, „ktorý považuje multikultúrnu spoločnosť za dobrú a iné kultúry a náboženstvá si nielen ctí, ale aj považuje sa rovnoprávne s európskymi“. No Mansour pritom vyrušuje svojimi varovanými výkrikmi. Pýta sa „priam s misionárskym zápalom“:
„Chcete skutočne akceptovať patriarchálne rodinné štruktúry? Násilie voči deťom, ktoré sa nechcú modliť? Vraždy pre česť rodiny? Nútené nosenie šatky? Žiačikov, ktorí odpadnú, pretože ich nútia sa postiť? Dievčatká, ktoré sa nesmú učiť plávať?“
Mansour tým však ničí „pekný obraz pokojného spolunažívania“ a mnohí mu to zalievajú, ako konštatuje pani Mertinsová a vypočítava:
– Takí sú ľavičiari – „namrzení, pretože model otvorenej spoločnosti a boj proti diskriminácii patrí k ich politickej DNA“.
– „Islamské zväzy sú rozhorčené“, pretože podľa nich neexistuje súvislosť medzi islamom a islamizmom a Mansour „rozdúchava islamofóbiu“.
– „Cirkvám sa nepáči, že Mansour ich obviňuje, že paktujú s konzervatívnym islamom a tým hrajú „špinavú hru“.
– Zástupcom Ľudovej strany sa nepáči obvinenie z totálneho neplánovania úplnej integračnej politiky.
– A pre pravičiarov je „jeho definícia byť Nemcom príliš viazaná na ústavu a príliš málo na národ“.
V interview pre televíziu ARD Mansour, ktorý je sám aktívny v oblasti prevencie a stará sa o tých, čo spáchali trestné činy, povedal, že medzi utečencami sú aj ľudia, „ktorí k nám prichádzajú s úplne iným obrazom ženy“ a medzi nimi je zasa malá skupina ochotná aj na znásilňovanie. –zg-

Taliansko: Diecéza bráni dialóg s LGBT

Rím, 02.11.2018 (KAP) 024 133 – V severotalianskej Diecéze Cremona vypukla diskusia o prístupe Cirkvi k homosexuálom. Plánované pódium na túto tému, ktoré sa plánuje na polovicu novembra na tému „Aké miesto majú mladí LGBT v Cirkvi?“ naráža podľa médií na protest tradicionalistických kruhov. Diecéza však diskusiu 18. novembra, ktorá sa koná už druhý raz, bráni.
Asi 300 signatárov už podpísalo protestnú biskupovi Cremony Antoniovi Napolionimu a rektora pútnického miesta Santa Maria del Fonte di Caravaggio vyzvali, aby podujatie zrušil, ako napísal denník „Corriere della Sera“ v piatok. Biskupa a iné organizácie obviňujú zo „slepého a nekritického postoja voči skupinám, ktoré hovoria o integrácii, no v skutočnosti chcú rozkol a predovšetkým spôsobiť zmätok v katolíckom svete“. Akciu organizuje portál tradicionalistickej webovej stránky.
Kritici pranierujú zvlášť pozvánku – pod dúhou sú štylizovaní muži, ktorí sa držia za ruky a takisto ženy. A rozhorčuje ich aj plánované miesto rozhovorov – pútnické miesto Santa Maria del Fonte di Caravaggio.
Diecéza v reakcii bráni podujatie plánované z kresťanskej iniciatívy celej krajiny. Odvoláva sa pritom na nedávno skončenú synodu biskupov o mládeži vo Vatikáne a píše:
„Jej záverečný dokument výslovne odporúča cesty sprevádzania homosexuálnych osôb vo viere. Naša diecéza sa chytá výzvy synody a pokračuje v úsilí ľudí počúvať a sprevádzať. Mimochodom ponuku dialógu a sprevádzanie homosexuálnych katolíkov začal vo svetle Božieho slova a učiteľského úradu Cirkvi už predchodca biskupa,“ cituje denník kňaza Antonia Facchinettiho. –zg-

Arcibiskup: „Mladí nechceli, aby som veci prikrášľoval“

Mladí chcú pravovernú vieru, svätých kňazov a krásnu liturgiu

Škótsko, 2.11.2018 (kath.net) 024 132 – „Mladí ľudia, ktorých som stretol predtým, než som odišiel na synodu, chceli, aby som synodálnym otcom povedal, že sa chcú naučiť niečo o katolíckej viere. Nechceli, aby som to pre nich robil ľahším. Nechceli, aby som pre nich niečo prikrášľoval.“
Týmito jasnými slovami sa vyjadril arcibiskup Arcidiecézy St. Andrews a Edinburgh v Škótsku, Mons. Leo Cushley, účastník synody vatikánskym žurnalistom po skončení synody. Informoval o tom „LifeSiteNews“.
Okrem toho sa 100 mladých katolíkov obrátilo na arcibiskupa listom a vyjadrili svoje želanie mať pravovernú vieru, svätých kňazov a krásnu liturgiu.
Arcibiskup Cushley zdôraznil, že mladí ľudia majú slobodu katolícku vieru prijať či akceptovať a povedal: „Moja práca je túto vieru jasne a čo možno najprijateľnejšie prezentovať. Som presvedčený, že katolícka viera ich život zmení k lepšiemu.“
Arcibiskup Cushley zdôraznil, že „atraktívna a pozitívna“ prezentácia katolíckej viery nikdy nemôže vyriešiť skutočné výzvy viery. Dôvodom je, že „život vo svätosti“ je rozhodne výzvou. „Nebude taký jednoduchý, ale môže byť naplnený milosťami. Môže byť nádherný a na tomto aj na druhom svete viesť k blaženosti.“ –zg-

Liberálny katolícky magazín pranieruje homosexuálne siete!

New York City, 2.11.2018 (kath.net/LSN/jg) 024 131 – Kenneth Woodward, bývalý vedúci redakcie náboženstva v americkom spravodajskom magazíne Newsweek, písal v článku pre ľavicovo-liberálny!!! katolícky magazín Commonweal o homosexuálnych sieťach a úlohe homosexuality v škandále zneužívania. Woodward má takmer 40 rokov skúseností ako žurnalista. Počas svojej kariéry opakovane počúval o tzv. „Levanduľových lobby“, ktoré existujú v niektorých diecézach. Teraz napísal článok s názvom „Double Lives – The Peril of Clerical Hypocrisy“ („Dvojaký život – nebezpečie klerikálneho pokrytectva“).
V prípade McCarricka nehral úlohu iba klerikalizmus, hoci jeho správanie bolo v cirkevných kruhoch známe. A nebol to ani McCarrickov veľký vplyv v Cirkvi, ktorý umožnil desaťročia zneužívať seminaristov a mladých kňazov. Boli to aj tieto spomínané siete, ako píše Woodward.
Označuje tým skupiny homosexuálnych kňazov, ktorí si navzájom pomáhajú získavať dôveru bohoslovcov a mladých kňazov, ktorých neskôr sexuálne zneužijú. Vedú dvojaký život tým, že porušujú sľub čistoty a súčasne pôsobia v pastorácii, alebo na administratívnych postoch v Cirkvi.
Väčšinou to boli bývalí heterosexuálni seminaristi alebo kňazi, ktorí mu rozprávali o homosexuálnych sieťach. Tí sa vzdali kňazského povolania po tom, čo došli do kontaktu s členmi týchto sietí. Iba máloktorí, ako napr. Andrew Greely z Arcidiecézy Chicago, o tom otvorene hovorili.
Čo mu na to celom vadí, nie je iba pokrytectvo, ale vzájomná ochrana, ktorú si členovia homosexuálnych sietí poskytujú, ako píše Woodward a uvádza ako príklad kardinála Johna Wrighta. Pod jeho vedením mala Diecéza Pittsburgh povesť bezpečného prístavu pre aktívnych homosexuálnych kňazov. V r. 1969 pápež Paul VI. povýšil Wrighta na kardinála a menoval ho za prefekta Kongregácie pre klérus vo Vatikáne.

Počas tohto obdobia počúval Woodward fámy, že kardinál žije s mladým milencom. Súkromné detaily Wrightovho dvojakého života ho zaujímali menej, ako vplyv, aký to malo na vedenie kongregácie, ako píše Woodward a pokračuje:
„Jedným, ktorý to musel vedieť bol kardinál Donald Wuerl. Wuerl bol po vysviacke v r. 1966 sekretárom vtedajšieho biskupa Pittsburghu a v r. 1969 s ním išiel do Ríma a bol jeho všade prítomným asistentom. Nemožno poprieť, že homosexualita hrala úlohu v škandáloch zneužívania a ich ututlávaní. Kto chce toto odmietnuť ako homofóbiu, je alebo slepý, alebo neúprimný.“
„Škandál McCarricka ilustruje podstatu krízy zneužívania. Bývalý kardinál zodpovedá profilu pedofila. Pedofili sa sexuálne zaujímajú o deti pred pubertou. Správa Johna Jaya, ktorý desaťročia analyzoval klerikálne zneužívanie, konštatuje, že iba v 5 percentách prípadov boli obete deti pred pubertou.
McCarrickovo zneužívanie mladistvých seminaristov v čase, keď Cirkev ešte mala semináre pre mladých do 18 rokov, zodpovedá profilu efebólie. Tak sa označuje sexuálny záujem o maloletých po puberte asi vo veku 12 až 18 rokov.
Bývalý kardinál bol suspendovaný z pastorácie za zneužívanie maloletých. No neexistuje zákon vo svetskom ani cirkevnom práve, ktorý trestá sexuálne vzťahy dospelých. Je preto nepravdepodobné, že sa dozvieme počet seminaristov a kňazov, ktorí sa– často so silným vnútorným odporom – McCarrickovi podvolili a ešte teraz sú aktívne homosexuáli.“
„Oni všetci boli McCarrickom uvedení do dvojakého života, ktorý on ako biskup a kardinál svojím konaním schvaľoval. Koľkí z nich žijú tento dvojaký život ešte stále?“ pýta sa Woodward.
Bývalý redaktor Newsweeku Woodward je pritom všetkým iným ako konzervatívcom, ako píše Dorothy Cummingsová – McLeanová pre LifeSiteNews. Vo svojom článku kritizoval „bohatých, politicky konzervatívnych katolíkov“ a Maltézsky rád obvinil z klerikalizmu. Médiá, ktoré ako prvé uverejnili memorandum arcibiskupa Vigana, označil Woodward dehonestujúco ako „frustrovaných katolíckych pravičiarov“. To zahrňovalo aj LifeSiteNews.

Vatikán: Nový orgán pre charizmatickú obnovu

Vatikán, 01.11.2018 (KAP) 024 130 – Pri Svätom stolci vznikne nový orgán pre Katolícku charizmatickú obnovu. Oznámilo to príslušné dikastérium pre laikov, rodinu a život na Všetkých svätých. Tri roky bude viesť toto 18-členné pracovné spoločenstvo Belgičan Jean-Luc Moens. Jeho členom je aj viedenský diakon Johannes Fichtenbauer, ako sa uvádza v správe „Vatican News“. Johannes Fichtenbauer sa v Rakúsku angažuje v dialógu so slobodnými cirkvami. Skupinu bude sprevádzať kazateľ Pápežského domu, páter Raniero Cantalamessa.
Nové centrum má začať svoju prácu 8. decembra.
Katolícka charizmatická obnova integrovala prvky turíčnych cirkví a zdôrazňuje dary Ducha Svätého. Stanovy nového vatikánskeho grémia má byť povolené do r. 2021 pokusne – „ad experimentum“.
Nová služba vznikne na podnet pápeža Františka, ponesie názov CHARIS a nebude právnou autoritou nad príslušnými skupinami, ako zdôraznilo dikastérium.
Každá charizmatická realita zostane tým, čím je, s plným rešpektovaním jej vlastnej identity a zostane cirkevnou autoritou, pod ktorú podlieha. Súčasne bude môcť každé spoločenstvo voľne používať služby, ktoré ponúka CHARIS.
–zg-

Naša príloha
Sexuálne zneužívanie a homosexualita v klére

Kardinál Brandmüller

Rím, 6.11.2018 (kath.net/wb/as/VATICAN magazin) 024 129

Skúsenosť, že sexuálne zneužívanie a homosexualita v klére, ba dokonca v hierarchii a to v Amerike, Austrálii a Európe je priam epidemicky rozšírená, otriasa Cirkvou našich dní až do základov, ak nechceme hovoriť dokonca o ustrnutí zo šoku. Ide o jav, ktorý aj keď tu bol už predtým, v dnes známom obrovskom rozsahu do polovice 20. storočia bol neznámy. Natíska sa otázka, prečo to mohlo zájsť tak ďaleko.
Pri hľadaní odpovede zameriavame pohľad okrem dnešnej spoločnosti určovanej extrémnym liberalizmom aj na teológiu morálky ostatných desaťročí a jej zástupcov. Niektorí tvorcovia mienky z jej radov opustili klasickú oblasť prirodzeného práva a teologického pohľadu na zjavenie a hlásali nové teórie. Autonómna morálka, ktorá nechce uznávať všeobecne záväzné normy, konzekvencionalizmus, ktorý posudzuje etickú kvalitu konania podľa svojho pohľadu, či situačná etika, ktorá robí dobro alebo zlo konania závislé od príslušných konkrétnych okolností ľudského konania – všetky tieto nové prístupy v teológii morálky profesori prednášali v teologických posluchárňach alebo kňazských seminároch – a prirodzene ich aplikovali aj na sexuálnu morálku. Tak sa mohla aj homosexualita prezentovať ako morálne prípustná a jej jasné odsúdenie Svätým písmom ako poplatné dobe a preto prekonané.
V pozadí stálo staré, klasicky modernistické presvedčenie, že pri sledovaní témy „evolúcia“, dynamika vývoja ľudstva zahrňuje na každom vyššom kultúrnom stupni aj náboženstvo a morálku. Tak sa mohlo na dosiahnutej ďalšej vyššej úrovni vedomia dnes ukázať ako morálne dovolené to, čo bolo včera ešte zakázané. Sú to známe mená, ktoré by sme tu mohli uviesť, aj také, čo prednášali na pápežských univerzitách bez toho, že by ich zbavili úradu. Následky sa čoskoro ukázali, keď sa kňazské semináre najmä v USA stali liahňami homosexuality.
Bývalý jezuita Malachi Martin v románe The Windswept House (1996) načrtol obraz takto vzniknutej scenérie, ktorý sa v našich dňoch ukázal ako hrozivo reálny.
Na zverejnenie tejto skazenosti reagovali zhrození a rozhorčení katolíci, ako ukazujú internetové portály. Následkom toho zvyčajný hojný prúd peňazí do vatikánskych pokladníc z nadácií laických katolíckych organizácií začal vysychať. Nie episkopát, ale laici začali brať veci do rúk. Odmietanie bohatých príspevkov sa nie neprávom chápe ako protest proti zlyhaniu Ríma v súčasnej kríze. A tým laici nasledovali – pravdepodobne neuvedomele – historický príklad zo stredoveku.
Bola to porovnateľná situácia najprv v talianskej cirkvi 11.-12. storočia. Následok toho, že pápežstvo, biskupské stolce, ba aj jednoduché kňazské úrady sa v prvom tisícročí kvôli finančným príjmom stávali stále žiaducejšími a tak sa o ich dosiahnutie sporilo, bojovalo a vyjednávalo. Toto zlo nazývame simonia – mág Simon chcel dať apoštolovi Petrovi peniaze, ak mu sprostredkuje dary Ducha Svätého. K tomu sa pridali nároky svetských panovníkov zasahovať do cirkevných úradov a prirodzene konkubinát mnohých kňazov.
Rovnako to bolo s pápežstvom, ktoré sa v 9. a 10. storočí stalo priam jablkom sváru medzi rímskymi šľachtickými rodmi Crescensov a Tusculánov. Tí presadzovali svojich synov a príbuzných za pápežov. Medzi nimi boli veľmi mladí, morálne nespútaní muži, ktorí sa cítili skôr ako páni Petrovho patrimónia, ako najvyššími pastiermi Cirkvi.
Následkom tohto vývoja narástla aj homosexualita v klére v takej miere, že sv. Peter Damiani v r. 1049 odovzdal práve zvolenému pápežovi Levovi IX. (1049-1054) vo forme listu „Liber antigomorrhianus“, v ktorom píše o tomto nebezpečí pre Cirkev a spásu mnohých duší. Titul traktátu sa vzťahuje na Gn 18 f. a na neresti v súvislosti so Somodou a Gomorou a zničenie Bohom.
Od pápeža horliaceho za reformy očakával sv. Peter Damiani účinný zásah proti rozšírenému hriechu a napísal:
„Zlo rakoviny homosexuality sa nezahniezdi do štruktúr Cirkvi. Ako divá besniaca beštia zúri v Kristovom ovčinci s takou opovážlivosťou a voľnosťou, že spása duší mnohých je pod jarmom laikov istejšia, ako po dobrovoľnom vstupe do Božích služieb pod neúprosným zákonom satana,“ ktorý vládne v klére.
Je veľmi pozoruhodné, že takmer v rovnakom čase sa sformovalo hnutie laikov, ktoré sa obrátilo nielen proti nemorálnosti v klére, proti konkubinátu kňazov, ale aj proti uchvacovaní cirkevných úradov laikmi, príp. ich predajnosti. Práve tým vnikli do kléru prvky, ktoré marili ich vôľu aj schopnosť viesť život primeraný duchovnému stavu. Mať verných vazalov na biskupských stolcoch bolo svetským vládcom často dôležitejšie ako blaho Cirkvi.
Bolo to hnutie ľudu známe ako „Pataria“ ktorého vodcovia pochádzali z milánskej šľachty, ich prívrženci však z ľudu, niektorí vodcovia aj z radov kléru.
V úzkej spolupráci s rímskymi reformátormi okolo sv. Petra Damianiho a potom Gregora VII., významného cirkevného právnika biskupa Anselma von Luccu – neskôr pápeža Alexandra II. – a iných, naliehali aj násilím na realizáciu reformy nazvanej neskôr po Gregorovi VII. – za verne žitý celibát kléru, proti obsadzovaniu biskupských stolcov laikmi a proti simonii.
Zaujímavé je, že reformné hnutie vypuklo súčasne vo vyšších kruhoch hierarchie v Ríme, aj v širokých okruhoch obyvateľstva Lombardska ako reakcia, lebo stav Cirkvi pociťovali ako neudržateľný. Tento účelový zväzok nebol trvalý, lebo nastali rôzne konflikty a rôzne smerovania. …
Spomínať tento vývoj v našich súvislostiach má zmysel, lebo aj dnes znova spoznávame niektoré tieto prvky, keď sa príliš „angažovaní“ laici stavajú proti kňazom a biskupom. Z toho aj dnes ako vtedy vznikajú konflikty medzi inštitucionálnym a v byrokracii ustrnutým episkopátom – vrátane Rímskej kúrie – a hnutiami laikov, ktorí sa cítia opustení pastiermi a učiteľmi Cirkvi, nástupcami apoštolov – ak nie zrovna zradení. Zo strany hierarchie a kléru bude potrebné nemalé úsilie, aby sa prekonala vzniknutá strata dôvery zo strany veriacich.
Iste, Kongregácia pre náuku viery vydala dokument z morálnej teológie ako „Persona humana“ (1975). Aj dvom profesorom pre teologické omyly v r. 1972 a 1986 odobrali povolenie prednášať a niektoré knihy o sexuálnej morálke sa vyhlásili za nevhodné. No tí smerodajní učitelia mylných teórií ako jezuita Josef Fuchs, ktorý v r. 1954-1982 prednášal na Pápežskej univerzite Gregoriana a Bernhard Häring, na rímskej Vysokej škole redemptoristov, ako aj veľmi vplyvný morálny teológ z Bonnu Franz Böckle, či Alfons Auer z Tübingenu mohli pod zrakom Ríma a biskupov nerušene rozsievať semená mylnej náuky.
Postoj Kongregácie pre náuku viery príp. biskupov je v týchto prípadoch nepochopiteľný. Videli vlka prichádzať a prizerali sa ako vtrhol do stáda. Encyklika „Veritatis splendor“ Jána Pavla II., – aj s cenným podielom Jozefa Ratzingera – základy katolíckej morálky síce s veľkou jasnosťou prezentovala, no narazila na odmietanie mnohých teológov. Možno aj preto, že vyšla, až keď morálny teologický rozpad už príliš ďaleko pokročil.
Nepochopiteľné a poľutovaniahodné je zlyhanie hierarchie na jednej strane a potrebná a chvályhodná angažovanosť laikov na strane druhej (práve v súčasnej situácii) – no v oboch postojoch a správaniach možno spoznať aj podstatné momenty nebezpečia. Správanie hodnostárov, ktorí sa starajú skôr o financie a správu, spôsobuje rastúce vystupovanie katolíkov z Cirkvi a sebavedomým laikom zasa hrozí nebezpečie, že zaznávajú na svätej vysviacke spočívajúcu podstatu Cirkvi a v proteste proti zlyhaniu hierarchie skĺznu do evangelikálneho kresťanstva.
Sebavedome sa formujúcich najmä severoamerických laikov protestujúcich proti sexuálnemu zdiveniu kňazov, biskupov, ba ja kardinálov možno nielen chápať, ale uznávať a povzbudzovať, no nesmieme stratiť z očí aj konštitutívny význam sviatostného úradu kňazov a biskupov rovnako, ako skutočnosť, že veľký počet kňazov žije verne svoje povolanie. Účinné napätie medzi oboma pólmi by mohlo byť pre prekonanie súčasnej krízy rozhodne plodné. …
Treba tu pomyslieť na bl. Johna Henry Newmana, ktorý výrazne ocenil významnú úlohu svedectva veriacich „in matters of doctrine“ – (vo veciach náuky). To, čo v r. 1859 napísal, by bolo možné použiť aj dnes aj na „matters of economics“ príp. „morals“, práve vtedy, keď – ako pri kristologických bojoch 4. storočia – episkopát zostáva do veľkej miery nečinný.
Pozorujeme to aj v dnešnej kríze zneužívania, čo zrejme spočíva v tom, že vlastná iniciatíva a povedomie vlastnej pastierskej zodpovednosti biskupa sťažujú štruktúry a aparáty biskupských konferencií pod zámienkou kolegiality alebo synodality.
Čím viac sa však biskupi budú môcť cítiť podporovaní serióznou vôľou veriacich uskutočniť obnovu, revitalizáciu Cirkvi, o to ľahšie dokážu priložiť ruku k dielu autentickej reformy Cirkvi.
Spolupôsobením biskupov, kňazov a veriacich môže a musí sa sila Ducha Svätého aj v kríze našich dní stať začiatkom duchovnej obnovy a tak aj novej evanjelizácie po-kresťanskej spoločnosti.

Kath.net ďakuje Jeho Eminencii za povolenie uverejniť tento príspevok.

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *