Keď Nebeská Maminka plače..

Tajomná reč sĺz

Bolo to 29. augusta 1953 v posledný deň oktávy Nepoškvrneného Srdca Panny Márie na predmestí Santa Lucia v Syrakúzach na Sicílii, v najchudobnejšej štvrti tohto mesta. Pred mnohými rokmi sa stala táto štvrť skrze mučeníctvo svätej Lucie kolískou kresťanstva. V čase pred vyše 60 rokmi bola prevažne komunistická. Ulica patrila k tým najchudobnejším a dom s číslom 11 k obzvlášť chudobnejším. Obýval ho mladý manželský pár usilovných robotníkov Lucia Giusti a Angelo Ianuso.

V ich spálni stojí malá sadrová socha, ktorú novomanželia dostali ako svadobný dar od jedných príbuzných. Predstavuje svätú Pannu, ktorá ukazuje svoje nepoškvrnené Srdce, ktoré nie je zobrazené podľa klasickej ikonografie prebodnuté mečom, ale opradené tŕňovou korunou, z ktorej vychádzali plamene, tak ako sa zjavila vo Fatime 13. júna 1917.

Toho rána musela mladá manželka zostať na lôžku, pretože veľmi trpela v dôsledku svojho tehotenstva. Bola prvá, kto spozoroval tento podivuhodný zázrak.

„Videla som, ako Madona plače, naozaj plakala, hojné slzy jej padali z očí.

Susedia, bol ich čoskoro malý zástup, videli zjav tiež. Toho rána plakala Nepoškvrnená Panna šesť alebo sedem krát a večer slzila znovu krátko potom, čo sa muž Angelo vrátil domov.

„Padol som na kolená a modlili sme sa.“

V nedeľu 30. a v pondelok 31. augusta potvrdilo ten istý zázrak tisíce svedkov. Sadrová socha prelievala slzy v nepravidelných intervaloch a plakala nielen v izbe, ale aj na voľnom priestranstve na stene vo dvore na malom oltári, ktorý bol naproti kam sochu postavili.

V utorok 1. septembra o 11-tej hodine prišla komisia expertov z biskupskej kúrie. Bolo v nej niekoľko lekárov, jeden inžinier a jeden kňaz, ktorý spísal správu. Keď bolo vyšetrovanie u konca, prestali slzy vytekať. Týždeň nato slávilo mesto sviatok Narodenia Panny Márie, patrónky mestskej katedrály, a pápež Pius XII. vydal encykliku Fulgens Corona, ktorá vyhlasovala Mariánsky rok k stému výročiu dogmy o Nepoškvrnenom počatí.

Bezprostredne po zázračnom plači sa udialo niekoľko zázračných uzdravení. V utorok 2. septembra sa dostavil na miesto arcibiskup Mons. Baranzini, aby sa osobne pýtal niekoľkých svedkov na zázračné udalosti. 9. septembra uverejnilo poverené laboratórium podrobné výsledky vykonaných analýz vytekajúcej tekutiny: bola totožná s ľudskými slzami.

  1. septembra premiestnil Mons. Baranzini sošku na iné neďaleké miesto a postavil ju tam do výklenku. Počas mesiacov septembra a októbra prešlo okolo viac ako milión pútnikov.
  2. decembra, teda viac ako tri mesiace po udalosti, mohol sicílsky episkopát oznámiť kardinálovi Ruffinimu v oficiálnom komuniké svoj názor. Kardinál predstavil tento záver v rádiovom posolstve:

„Videli sme, ako Madona po štyri dni 29., 30., 31, augusta a 1. septembra plače. A plakala hojne, takže mohlo byť odovzdané niekoľko chumáčov vaty nasýtených slzami k vedeckému vyšetreniu.“

Na svojom zhromaždení v Bagheria zostavili sicílski biskupi protokol z výpovedí svedkov pod prísahou, ktoré veľmi starostlivo preštudovali, a z výsledkov veľmi dôkladne vykonaných chemických analýz a vyhlasujú jednoznačný súd, že o skutočnosti tejto udalosti nie je možné pochybovať.

Ďalej vyjadrili želanie, aby takýto milosrdný pokyn našej nebeskej matky bol pre všetok ľud vyzvou k naozajstnému pokániu a živej úcte k Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Želajú si, aby na mieste tohto zázraku bola bez otáľania vybudovaná mariánska svätyňa.

„Nie, slzy Panny Márie nie sú slzy radosti, sú to slzy zármutku a smútku. Sú výzvou pre mňa, pre môj klérus a tiež pre vás, všetkých veriacich, aby sme sa obrátili, nastúpili správnu cestu ako v osobnom, tak v rodinnom živote a spoločenských úlohách.

Všetci sa pýtajú, prečo svätá Panna štyri dni tak horko plakala? Keď si spomenieme na známe udalosti v Lurdoch a vo Fatime, je odpoveď jednoduchá? A v Syrakúzach na Sicílii plakala, pretože tu jej slzy nepotečú márne, pretože veľké množstvo duší bude usilovať o to, aby ju potešili, a dosiahnu, že bude potešená.“ Kardinál Ruffini.

 

„Kiežby ľudia porozumeli tajomnej reči týchto sĺz!“ Pápež Pius XII.

 

Zdroj:Frere Michel de la Sainte Trinité, Toute la verim sur Fatima, 1986; Dr. Ottavio Musumeci, A Syracuse la Madonne a pleury, Salvator, 1956, Obrázok: Verim.sk, design by: Ing. Marcel Prievozník

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *