Život Cirkvi vo svete 38/2018

Obsah

Mons. Chautur: Musíme chrániť obete, až potom reputáciu

Vo Vatikáne predstavili cestu pápeža do Pobaltia

Pápež Benedikt XVI. má veľkú starosť o Cirkev

Hoser: Zdravá mariánska úcta v Medžugorí

Synoda o mládeži: Aj holandský biskup odmieta účasť

Biskup vyzýva k ‚Roku pokánia’ v Pittsburghu

Rakúsko: Integrácia vo Viedni zlyhala

Nemeckí biskupi podporili „Pochod za život“ v Berlíne

Benedikt XVI. korešponduje s viedenským rabínom

Viedenská arcidiecéza: Akcia „Park+Pray“

Škótski biskupi chcú vyšetrenie Viganòvých obvinení

Kardinál a CCEE k riešeniu prípadov zneužívania

Müller: „Vyčítali nám prísnosť a nedostatok milosrdenstva“

Obeť kňaza Grassiho: „Trpel som a trpím ešte stále“

Bývalý seminarista: ‚Cirkev horí kvôli vám’

Kanada: Ochrankyňa života M. Wagnerová na slobode

„Warmer Nordwind“ – teplý severný vietor

Veľká Británia neprijíma kresťanských utečencov

Biskup: Orbánová vláda bráni Európu a Maďarsko

Pápež pozýva mladých na stretnutie počas synody

Pápež chce novú úpravu synody biskupov

František dal rozdať 40 000 krížov s Kristom veriacim

Nemecký denník: „Prečo pápež chráni McCarricka?“

Pápež laicizoval známeho čilského kňaza

Maradiaga: Zločiny McCarricka iba „administratívna otázka“?

Austrália: Kňazská rada spochybňuje povinný celibát

Holandsko: Obvinenia zo zneužívania v cirkvi

Zranení pri Jozefovom hrobe v Nabluse

Sporná dohoda Vatikánu s Čínou uzavretá

Švajčiarsko: Za oslobodenie od bolesti po potrate

Vatikán oznamuje účastníkov Synody o mládeži

India: Biskup podozrivý zo zneužívania odstupuje

Kardinál vyzýva odmietnuť homosexuálne „manželstvo“

USA: František rýchlo stráca na rešpekte

Kardinál varuje pred Európou bez solidarity

Slovák M. Michalíček – generálny sekretár CCEE

Rakúsko: Kultúrny boj v školskej triede

Pápež František diskutoval s biskupmi o zneužívaní

Naša príloha:
Korupcia náuky priťahuje za sebou vždy korupciu morálky“

Sedembolestná Matka, všetkým ochotne otváraš svoju materinskú náruč, čo sa k tebe utiekajú. Prosíme ťa, pre rany a krv Ježiša Krista, tvojho milovaného Syna a nášho Vykupiteľa a tiež pre bolesti tvojho materinského Srdca, aby si nám biednym hriešnikom vyprosila skutočnú kajúcnosť a odpustenie našich hriechov. Vyhľaď neveru a bludy, vypros nám milosť vytrvalosti a pravej lásky k Bohu a blížnym.
Ukáž, že si dobrou Matkou a ujmi sa celého ľudstva. Zjednoť kresťanských vládcov krajín a vypros nám skutočný pokoj.
Zachovaj pod svojou materinskou ochranou nášho Svätého Otca, biskupov a kňazov. Odvráť od našej vlasti všetky nepokoje, nenávisť a každé zlo. Dovoľ, aby sme spočívali v živote i smrti v tvojom materinskom Srdci, kým nedosiahneme večnú radosť a slávu v nebi. Amen.

* * * * *

Mons. Chautur: Musíme chrániť obete, až potom reputáciu

Bratislava, 20.9.2018 (TK KBS) 022 912 – V súvislosti s informáciami o obvinení, ktoré sa v týchto dňoch dostali do médií, oslovila Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska gréckokatolíckeho košického eparchu Mons. Milana Chautura s prosbou o rozhovor. Prinášame ho v plnom znení.
——————
Vladyka, čo hovoríte na zverejnené obvinenia?
Žiadneho zneužitia som sa nedopustil, nebránil som sa ani vyšetrovaniu polície, jednoducho nemám čo skrývať. Napriek všetkému, som vo vnútri pokojný. Aby sa nešírili zbytočné dohady a klebety, eparchiálny úrad vydal vyhlásenie, v ktorom sme celú vec jednoducho popísali, a každý si môže prečítať o čo vlastne šlo. Dalo sa očakávať, že skôr alebo neskôr túto vec niekto zverejní. Ale tak, ako som obvinenie odmietol, keď prišli nakrúcať dané video, odmietam ho aj teraz. Rozhodne. Ale zároveň s pokojom.

Viac na:
https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20180920049

* * * * *

Vo Vatikáne predstavili cestu pápeža do Pobaltia

Vatikán, 20.9.2018 (RV) 022 911 – Pápež František sa už túto sobotu vydá na svoju 25. apoštolskú cestu, zavíta do troch pobaltských krajín – Litvy, Lotyšska a Estónska. O programe cesty Svätého Otca v dňoch 22. -25. septembra 2018 včera na brífingu v Tlačovom stredisku Svätej stolice informoval vatikánsky hovorca Greg Burke.
Najbližšia zahraničná cesta pápeža Františka je príležitosťou vzdať poctu všetkým, ktorí trpeli pre vieru a uskutoční sa zároveň pri 25. výročí navštívenia pobaltských krajín sv. Jánom Pavlom II., uviedol Greg Burke.
Aj keď sa tri „sesterské krajiny“ môžu na prvý pohľad zdať veľmi podobné, majú dosť odlišností, a to najmä z hľadiska vierovyznania, uviedol vatikánsky hovorca. Zatiaľ, čo Litva je väčšinovo katolícka (78%), Lotyšsko, je prevažne luteránskeho vierovyznania (katolíkov je tu 20%) a v Estónsku je až 75% obyvateľov bez vierovyznania (Katolíci tu tvoria len 0,5%, t. j. približne 5 tisíc obyvateľov).
Ako uviedol riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice, medzi najvýznamnejšie momenty apoštolskej cesty pápeža bude patriť návšteva Múzea okupácií a bojov za slobodu v litovskom Vilniuse. V múzeu, ktoré je symbolom utrpenia tohto národa, pápež navštívi cely, ako aj miestnosť umučenia kňazov i biskupov zavraždených sovietskym režimom i nacistami. Svätý Otec sa pomodlí i pri pamätníku obetí židovského geta, ktoré bolo zničené pred 75 rokmi.
Pápež František v priebehu cesty absolvuje okrem iného aj dve ekumenické stretnutia, ktoré budú prebiehať v luteránskych chrámoch – ekumenickú modlitbu v lotyšskej Rige a ekumenické stretnutie s mladými v estónskom Talline.
Celkovo počas cesty pápež prednesie 15 príhovorov – z toho 3 homílie, 1 príhovor pri Anjel Pána a 2 modlitby. -zk-

Prenosy z cesty pápeža na TV LUX:

https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20180920047

Pápež Benedikt XVI. má veľkú starosť o Cirkev

Rím, 20.9.2018 (kath.net, KAP) 022 910 – Má Benedikt XVI. v súčasnosti veľkú starosť o stav Katolíckej cirkvi? Dá sa to očividne predpokladať z korešpondencie emeritného pápeža s nemeckým kardinálom Walterom Brandmüllerom, ktorú vo štvrtok čiastočne uverejnili nemecké noviny BILD a americký denník New York Times. Listy pochádzajú z novembra 2017 a sú adresované kardinálovi v Nemecku, ktorý sa mu vyjadril kriticky k jeho odstúpeniu. Kardinál napísal: „Tým sa Cirkvi spôsobila veľká škoda.“ V odpovedi Benedikta XVI. sa podľa novín uvádza:
„Hlboko spočívajúcu bolesť, ktorú vám a mnohým iným spôsobil koniec môjho pontifikátu, dokážem veľmi dobre pochopiť. Táto bolesť sa však u niektorých teraz stala hnevom, ktorý sa už netýka len odstúpenia samotného, ale stále viac aj mojej osoby a zahŕňa aj môj pontifikát ako celok. Týmto spôsobom sa môj pontifikát samotný znehodnocuje a vlieva sa do smútku nad situáciou dnešnej Cirkvi.
Kardinál kritizuje vytvorenie „papa emeritus“ a píše, že „také niečo v histórii Cirkvi ešte nebolo“. Emertiný pápež Benedikt XVI. tomu rázne odporuje a nakoniec nezvyčajne zreteľne píše:
„Ak poznáte lepšiu cestu a preto si myslíte, že cestu mnou zvolenú môžete odsudzovať, tak mi to prosím povedzte.“
Ako dôvod odstúpenia Benedikt XVI. vysvetľuje, že stiahnutie sa do hodnosti kardinála by bolo neschodným riešením: „Bol by som verejnosti stále tak vystavený ako kardinál je – ba ešte viac, lebo by vo mne predsa videli bývalého pápeža. To by mohlo zvlášť v súčasnej situácii viesť k závažným následkom.“
Aj domnienku, že teraz sú tu istým spôsobom dvaja pápeži Benedikt dementuje: „Emeritným pápežom som sa pokúšal vytvoriť situáciu, v ktorej som pre médiá absolútne neprístupný a kde je úplne jasné, že je tu iba jeden pápež.“
V ďalšej korešpondencii s kardinálom Benedikt XVI. ešte raz odpovedá a píše: „Modlime sa radšej za to, ako ste to vy urobili na konci svojho listu, aby Pán, prišiel svojej Cirkvi na pomoc.“
Noviny potom citujú aj vatikánskeho korešpondenta Kath.netu Armina Schwibacha, ktorý na otázku, koho Benedikt XVI. myslel tými vlkmi vo Vatikáne odpovedal: „Tými vlkmi myslí zrejme tú sieť vysokopostavených cirkevných ´kniežat´, ktorí vo Vatikáne vytvorili systém moci a zneužívania moci, ktorej sa necítil schopný odolávať.“
Tieto listy poskytujú šéfredaktorovi nemeckej katolíckej agentúry KNA Ludwigovi Ring Eifelovi „fascinujúce náhľady“ do myslenia Benedikta XVI. Napísal: „On má celkom očividne veľkú starosť o stav Cirkvi.“ –zg-

Hoser: Zdravá mariánska úcta v Medžugorí

Viedeň, 20.9.2018 (kath.net/KAP) 022 909 – Pápežský vyslanec pre Medžugorie, poľský arcibiskup Henryk Hoser, sa vo Viedni vyjadril pozitívne o tomto pútnickom mieste. Mariánska úcta je tam „zdravá a svätá“, ako povedal vo štvrtok v Dóme sv. Štefana asi 4000 veriacim, ktorí sa zišli na modlitbu za pokoj. Stretnutie sa konalo už 11. raz pod patronátom kardinála Christopha Schönborna a je úzko späté s Medžugorím. Prítomný bol aj vizionár z Medžugoria Ivan.
„Čakáme ešte na rozhodnutie Cirkvi o zjaveniach, o ktorých sa v Medžugorí rozpráva,“ povedal Hoser. Pápež František ho poslal do Medžugoria, ktoré ročne navštívia asi 2 milióny pútnikov, „aby lepšie vybudoval a rozvinul prijímanie pútnikov,“ ako sa vyjadril.
„Panna Mária sprevádzala Ježišov život, ale aj Cirkev v celej histórii. Spoznáme to na tom, že prvá bazilika v Jeruzaleme no aj väčšina veľkých stredovekých katedrál Európy sú zasvätené Božej Matke. V ostatnej dobe je však jej prítomnosť stále silnejšia a intenzívnejšia,“ povedal Hoser s poukazmi na mariánske zjavenia v La Salette, Rue du Bac v Paríži, Lurdoch, vo Fatime v Banneux a Kibeho.

Premena v spovednici
Spiritualita Medžugoria, kde sa Mária uctieva ako „Kráľovná pokoja“, spočíva na piatich „kamenných pilieroch“, ako povedal arcibiskup ďalej. Je to ruženec, ktorého modlitba podnecuje k meditácii o Ježišovom živote, a v ňom dáva objavovať náš vlastný život, ako aj život Cirkvi. Ďalej je to živá skúsenosť zo stretnutia s Ježišom v Eucharistii, ako aj pôst v stredu a piatok. Pri Evanjeliu ako ďalšom dôležitom pilieri ide o jeho vnímanie a žitie v plnej radikálnosti namiesto toho, aby sme si volili iba obľúbené scény a slová Ježiša.
Ako poslednú uviedol Hoser spoveď – veď Medžugorie nazývajú „spovednicou sveta“.
Sme tak naozaj denne svedkami premeny ľudí, ktorí po desaťročiach zlej minulosti a hlbokom páde „skutočne vstávajú“. „Často sa tam uzdravujú obavy, depresie a zranenia srdca a ľudia nachádzajú pokoj. Pravým ovocím Medžugoria sú tí, ktoré premenení vychádzajú do sveta. Komu sa veľa dáva, ten prejavuje aj veľa lásky,“ povedal Hoser. Pri soche vzkrieseného Krista v Medžugorí, kde pútnici stoja v dlhých radoch, aby mohli objať bronzovú sochu, sa opakuje rovnaké „eucharistické gesto“.
Arcibiskup Hoser slávil v rámci päťhodinových modlitieb za pokoj svätú omšu s kardinálom Christophom Schönbornom, lineckým em. biskupom Ludwigom Schwarzom, biskupom z Kamerunu a s desiatkami kňazov.

„Škola bez prázdnin“
Pred omšou sa predniesli mnohé svedectvá – medzi nimi bol aj jeden zo šiestich vizionárov Medžugoria – dnes už 53-ročný Ivan Dragičevič:
Od počiatku vyzýva Božia Matka k modlitbe za pokoj v srdci, v rodine a vo svete, pričom jedno podmieňuje to druhé. Mária chce človeka cez Sväté písmo a spoločnú modlitbu v rodine viesť k Ježišovi, v ktorom nájdeme pokoj, radosť, lásku a život,“ povedal Ivan a zdôraznil:
„Modlitba je škola, do ktorej máme chodiť každý deň bez toho, že by sme mali niekedy prázdniny. Kto pestuje život modlitby, otvára sa Božím darom milostí a môže sa stať znamením živej viery. Na začiatku modlitby však musí stáť láska k Bohu, lebo iba s ňou si nájdeme vždy čas pre modlitbu. Vzdialiť sa od Božej lásky a neveriť v neho je naproti tomu najväčšou krízou sveta.“

Diela milosrdenstva
Talianski misionári páter Enrico Porcu a páter Antonelli Cadeddu opisovali, ako ich Medžugorie priviedlo k práci pre obyvateľov chudobných štvrtí – favelas – v Rio de Janeiru. V r. 2000 založili spoločenstvo „Aliancia milosrdenstva“, aby Evanjelium hlásali konkrétnymi skutkami – najmä vrahom, obchodníkom s drogami, prostitútkam a travestitom, či stratenej mládeži, deťom a trpiacim núdzou. Dielo, ktoré vznikalo bez jediného centa, má dnes 60 spoločenstiev spoločne žijúcich laikov v ôsmych krajinách a vydáva ročne 20 miliónov eur na jedlo núdznym.
Kľúčový moment zažili pátri v Medžugorí, keď dostali odpoveď o Božej vôli. Vicka Ivankovičová-Mijatovičová im povedala, aby nepochybovali o Božej vôli pre spoločenstvo, no naďalej pri každom ďalšom kroku skúmali Božiu vôľu. Vôľou Márie je tvoriť malé modlitbové skupiny s ružencom, meditovaním mesačných posolstiev a uvažovaním o Evanjeliu a jeho aplikácii v živote. Dôležité je tiež, aby spoločnú modlitbu vždy sprevádzali diela milosrdenstva, ako zdôraznili pátri.
V Medžugorí vznikol aj škótsky program jedla pre núdznych výživy „Mary’s Meals“ (Máriine jedlá). Nadácia teraz pôsobí v zaplavených oblastiach ako indická Kerala a jedlom pomáha 13 000 rodinám. Na celom svete dostáva denne teplé jedlo 1,36 miliónov žiakov v najchudobnejších krajinách. Za týmto prvým krokom nasleduje druhý krok – vzdelanie. –zg-

Synoda o mládeži: Aj holandský biskup odmieta účasť

Amsterdam, 20.9.2018 (kath.net) 022 908 – Holandský pomocný biskup Robertus Mutsaerts (foto) z Diecézy Herzogenbusch odmietol účasť na synode biskupov o mládeži v októbri, lebo je presvedčený, že vzhľadom na škandály zneužívania nie je správna doba na jej realizáciu.
Takisto známy arcibiskup Charles Chaput z americkej Filadelfie už koncom augusta listom odriekol účasť na synode listom a uviedol:
„Biskupi nemajú momentálne absolútne nijakú vierohodnosť, aby oslovili tieto témy.“ Napísal, že by bolo lepšie zvolať synodu o živote biskupov.
Aj niektorí ďalší biskupi všeobecnej Cirkvi vyslovili podobné požiadavky. –zg-

Biskup vyzýva k ‚Roku pokánia’ v Pittsburghu

Pittsburgh, 20.9.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 907 – Mons. David Zubik, diecézny biskup amerického Pittsburghu, vyhlásil vo svojej diecéze „Rok pokánia“, ktorý sa začne v nedeľu 23. septembra 2018. Všetkých duchovných vyzval, aby sa vzhľadom na škandály zneužívania modlili a postili za očistenie Cirkvi. Kňazom nariadil, aby sa v kántrových dňoch budúceho roku vzdali mäsa a hodinu sa modlili pred Najsvätejšou oltárnou sviatosťou. Biskup Zubik pozval aj laikov, aby sa k pôstu a modlitbám pridali.
Biskup tiež kňazom odporúčal modliť sa modlitbu k sv. Michalovi archanjelovi po každej svätej omši. Túto prax zaviedol v r. 1884 pápež Lev XIII., no počas liturgickej reformy po Druhom vatikánskom koncile sa vo väčšine farností zrušila.
Mons. David Zubik je biskupom Pittsburghu od r. 2007. Predtým bol pravou rukou svojho predchodcu Donalda Wuerla, ktorý je teraz arcibiskupom vo Washingtone D.C. Zubikovo meno sa v správe poroty Grand Jury v Pensylvánii objavuje viac ako 100 ráz. V interview pre rozhlas koncom augusta sa ho pýtali, či sa ako zodpovedný za personálne otázky pokúšal zabrániť prekladaniu páchateľov sexuálneho násilia do inej diecézy. Obhajoval sa tým, že tieto rozhodnutia sú v kompetencii biskupa.
Kántrové dni sú vždy v stredu, piatok a sobotu v štyroch týždňoch roka. Kántrové týždne boli pôvodne týždne po prvej Pôstnej nedeli, po Turícach, po tretej septembrovej nedeli a po tretej Adventnej nedeli. Od liturgickej reformy môžu termíny určiť biskupské konferencie. –zg-

Rakúsko: Integrácia vo Viedni zlyhala

Viedeň, 20.9.2018 (kath.net) 022 906 – Vo Viedni, kde vládne socialistická strana SPÖ integrácia migrantov v celej šírke zlyhala. Podľa najnovšej správy o integrácii z r. 2018 hovorí vo Viedni polovica žiakov doma iným jazykom ako nemčinou, v celom Rakúsku je to asi štvrtina. Informovali o tom rakúske médiá. Výročná správa o integrácii, ktorá bola vypracovaná už 8. raz, zhromažďuje dáta zo všetkých oblastí života. Rakúska ministerka pre integráciu Karin Kneisslová pri jej prezentácii poukázala na to, že dokonca aj mnohí prisťahovalci druhej generácie stále nepoužívajú nemčinu ako materinskú reč. –zg-

Nemeckí biskupi podporili „Pochod za život“ v Berlíne

Bonn, 19.09.2018 (KAP/KNA) 022 905 – Biskupská konferencia Nemecka podporila „Pochod za život“, ktorý sa koná v sobotu v Berlíne. Jej predseda kardinál Reinhard Marx sa v stredu účastníkom poďakoval za ich „nepoľavujúcu angažovanosť“ v oblasti ochrany ľudského života.
Kardinál Marx v súvislosti s diskusiou o zákaze reklamy na potraty v Nemecku zdôraznil, že usmrcovanie ľudského života nie je „normálny“ lekársky výkon. Ukončenie tehotenstva „zásadne nie je zlučiteľné s naším systémom hodnôt a práva“. Povinnosť štátu chrániť ľudský život sa vyvodzuje z presvedčenia obsiahnutého v ústave, že dôstojnosť každého ľudského života je nedotknuteľná. „Toto presvedčenie sa musí presadzovať práve vtedy, keď sa spochybňuje, prekrýva egoistickými aj komerčnými záujmami, alebo keď sa ho ľudia vzdávajú,“ povedal mníchovský arcibiskup.
Kardinál Marx vyzdvihol, že v Cirkvi veľmi úzko súvisí ochrana nenarodeného dieťaťa s pomocou ženám v krízovej situácii. V diakonských službách preto ponúka poradenstvo, „ktoré chráni život dieťaťa tým, že matku rozsiahlo informuje a sprevádza.“ Kardinál tiež napomenul, „sebakriticky sa skúmať, či tehotné ženy a budúcich rodičov dostatočne podporujeme – ako Cirkev a ako spoločnosť ako celok“.
V Berlíne sa koná „Pochod za život“ už 14. krát a organizuje ho „Spolkové združenie Právo na život“ – ktoré zastrešuje 14 organizácii na ochranu života. Začína sa na Washingtonskom námestí pri hlavnej stanici a tam sa aj končí ekumenickou bohoslužbou. Minulý rok sa na ňom zúčastnilo 7500 ľudí z celého Nemecka. –zg-

Benedikt XVI. korešponduje s viedenským rabínom

Viedeň, 19.09.2018 (KAP) 022 904 – Emeritný pápež Benedikt XVI. sa znova ozval k medzináboženskému dialógu so židovstvom – tento raz vo forme korešpondencie s viedenským vrchným rabínom Arie Folgerom, ktorú uverejnil časopis „Communio“ v stredu na webovej stránke. Korešpondencia bola reakciou na príspevok Benedikta XVI. v júli v „Communio“. V texte, ktorý vyvolal mnohé aj kritické reakcie emeritný pápež predložil úvahu o pokoncilovom odmietnutí tzv. „substitučnej teórie“ a reči o „nikdy nevypovedanej zmluve“.
Viedenský rabín na to uverejnil článok v „Jüdische Allgemeine“ pod názvom „Zaradenie z rabínovho pohľadu“. Na to odpovedal Benedikt XVI. osobným listom a posledná odpoveď rabína prišla počiatkom septembra.
Korešpondencia v „Communio“ ukazuje, že „kresťanský traktát ‚De Iudaeis‘ môže iba získať, ak bude otvorený rozhovoru ‚cum Iudaeis‘, ako píše šéfredaktor Tück v predslove.
V liste rabínovi z 23. augusta Benedikt XVI. konštatuje, že spor o zásadnej otázke, či hebrejskú Bibliu treba vykladať v súvislosti s osobou Ježiša, sa z kresťanskej strany „často alebo takmer vždy neviedol s potrebnou úctou pre druhú stranu“. Namiesto toho sa vytvoril „smutný príbeh kresťanského antisemitizmu, ktorý nakoniec vyústil do protikresťanského antijudaizmu nacistov a s Osvienčimom stojí pred nami ako smutné vyvrcholenie“. Dialóg sa naozaj musí ďalej viesť konštruktívne – hoci „z ľudského hľadiska zrejme nikdy nepovedie k jednote oboch interpretácií“. Toto, ako píše Benedikt XVI., je „vecou Boha na konci dejín“. „Medzitým zostáva obom stranám úloha zápasiť o pravé poznanie a s úctou premýšľať o postoji druhej strany“.

Spoločný pohľad na „nádejné postavy“
Ústredným bodom takéhoto úctivého pochopenia je podľa Benedikta napríklad postava Mojžiša, o ktorom sa hovorí, že sa rozprával „s Pánom ako s priateľom“. Z toho vyplýva kresťanská schopnosť pochopenia: „Ježiš Nazaretský sa nám kresťanom javí ako ústredná nádejná postava, pretože má s Bohom úzky vzťah. Z tohto nového pohľadu sa zdá byť doba Cirkvi nie ako doba už definitívne vykúpeného sveta, ale doba Cirkvi je pre kresťanov to, čo bolo pre Izrael štyridsať rokov na púšti.“
Vzhľadom na dnešný štát Izrael Benedikt konštatuje, že je to sekulárny štát, „ktorý má pravdaže náboženské základy“. Za rozvoj idey sekulárneho štátu samo osebe možno dokonca „podstatne vďačiť aj židovskému mysleniu, pričom sekulárny neznamená protináboženský“. Preto možno vo vzniku sekulárneho štátu Izrael „tajomným spôsobom spoznať vernosť Boha voči Izraelu“.

Luther ako predmet dialógu
Ako ďalšiu tému budúceho dialógu medzi kresťanmi a židmi označil Benedikt XVI. nakoniec postavu Martina Luthera, ktorého „antijudaistické myslenie“ bolo následkom „pseudonáboženského markionizmu“: „Mne sa zdá, že práve v tomto bode spočívajú dôležité možnosti nového dialógu so židovstvom.“
V liste zo 4. septembra viedenský vrchný rabín Arie Folger zdôraznil, že Benediktov list obsahuje tézy, „ktoré by skutočne mohli byť usmernením pre židovsko-kresťanský dialóg“. „Dokonalé pochopenie“ prejavil Folger voči tomu, že on a Benedikt židov, ako aj katolíkov, dnes vidia povolaných „spoločne sa zasadzovať za dodržiavanie morálneho štandardu na Západe“. Keď sa Západ stáva stále sekulárnejším, a pritom je väčšina „stále netolerantnejšia voči náboženstvám“, tak to môžeme vidieť ako poverenie „častejšie spoločne vystupovať“, ako uviedol Folger. „Spoločne môžeme byť oveľa silnejší ako jednotlivo. A máme spoločné hodnoty a obojstrannú úctu k hebrejskej Biblii. Aj keď viaceré miesta inak vykladáme, máme tu spoločný základ.“
Folger prejavil vďačnosť za Benediktov výklad štatusu štátu Izrael: „Tým, že v sekulárnom štáte vidí znamenie pokračovania zmluvy medzi Bohom a ľudom Izrael sa vzdialenosť medzi našimi postojmi iste zmenšila,“ pripustil rabín. „Izrael je naozaj sekulárny štát, no práve návrat židov z celého sveta do Izraela nie je pre predstavu Sionu nábožensky nedôležitý. Ďalšie rozhovory o štatuse Izraela sa v súčasnosti plánujú s kardinálom Kurtom Kochom,“ informoval Folger.

Trvanie na „nevypovedanej zmluve“
Na záver Folger však ešte raz zdôraznil, aký dôležitý je zo židovského pohľadu zreteľný dôraz na „nevypovedanej zmluve“ medzi Bohom a ľudom Izrael. V tomto bode Benedikt XVI. v úvahe v „Communio“ v júli zdôraznil, že formula o „nikdy nevypovedanej zmluve“ môže byť síce v prvej fáze dialógu pomocou, no tento pojem si ešte vyžaduje ďalšie objasnenie, pretože sa nenachádza v teologickom svete pojmov Starého zákona – a aj s tým spojená predstava rovnoprávnej zmluvy nezodpovedá biblickej teológii.
Oproti tomu Folger v liste trvá naďalej na potrebe formulácie o nevypovedanej zmluve – je podľa neho najmä dôležitá v boji proti antisemitizmu: „V minulých storočiach mnohí kresťania ospravedlňovali mnohé utrpenia spôsobené židom práve tézou o vypovedanej zmluve,“ uviedol Folger. Na základe histórie kresťanského antisemitizmu a s tým spojeným utrpením preto prosí, aby sa táto téza o nevypovedanej zmluve zo strany Cirkvi „posilnila“. „Pre nás židov by znamenalo veľa, keby ste popri téze, že Cirkev si nikdy nesmie nárokovať substitúciu židovského národa, uznali aj to, že v istých časoch sa mnohí kresťania napriek tomu pevne držali teórie substitúcie a tým ospravedlňovali nespočetné utrpenia,“ napísal Folger na záver. –zg-

Viedenská arcidiecéza: Akcia „Park+Pray“

Viedeň, 19.09.2018 (KAP) 022 903 – Kto je na ceste autom na okraji Viedne alebo vo východnom Dolnom Rakúsku a chce sa krátko pristaviť na modlitbu v kostole, má k dispozícii zvlášť označené parkoviská pred siedmymi kostolmi. Pre cyklistov sú k dispozícii stojany na bicykle. Prvé stanovisko akcie „Park+Pray“ (Zaparkuj a pomodli sa) otvorili v stredu v Gänserndorfe za prítomnosti starostu Reného Lobnera a mestského farára Helmuta Klaunigera. Prvým autom pred farským kostolom bolo elektrické auto spolku ElektroMobil, ktorý ponúka ekologickú dopravnú službu.
Smerovky na „Park and Pray“ sa nachádzajú aj v Laa an der Thaya, pri kostole Leopoldau vo Viedni, pri Kostole Spasiteľa vo Viedenskom Novom Meste, v Neu-Guntramsdorfe, Schwarzau am Steinfelde, Maria Schutz am Semmering ako aj v Lichteneggu. Informácie na: www.erzdioezese-wien.at/parkpray .

„Nezáleží na tom, či ideme na veľký nákup, domov z práce, či jednoducho len okolo, parkovisko „Park+Pray“ umožní zastaviť sa v kostole a nanovo natankovať dušu,“ uvádza Viedenská arcidiecéza k akcii.
V Neu-Guntramsdorfe otvorí akciu pomocný biskup Franz Scharl po slávnostnej omši k výročiu posviacky chrámu v nedeľu o 9.30 hod.
Vzorom tejto idey je krajina všadeprítomného „Drive-In“ (Vojdi autom) – USA. Tam si možno nápisy „Park+Pray“ pre farnosť objednať na internete.
V rakúskom Steiermarku je už na ceste prvej triedy malá kaplnka, ktorá pozýva vodičov k zastaveniu. Už dlhšie existujú aj diaľničné kaplnky, ako na A2 pri Klagenfurte.

V rámci projektu „otvorené kostoly“
Akcia „Park+Pray“ prebieha v rámci projektu „Otvorené kostoly“. Má vytvárať povedomie pre hodnotu otvorených brán kostolov a motivovať k viac otvoreným kostolom. Je to séria projektov, z ktorých si farnosti môžu vybrať to vhodné. Môže to byť pokojná hudba znejúca z otvorených kostolov, dni otvorených dverí chrámov, či stavebné bezpečnostné opatrenia, ale aj naplánovaná aplikácia prehliadky kostola.
Pre tím otvorených brán je dôležité, aby bolo čo možno najviac otvorených dobre viditeľných brán kostolov vo Viedenskej arcidiecéze, lebo:
„Kristus je bránou spásy, ktorá je doširoka roztvorená,“ ako citujú pápeža Františka. Každý má u Krista nájsť milosrdenstvo.
Každý čiastkový projekt má v nebi svojho špeciálneho patróna. Akciu „Park and Pray“ zverili burgenlandskému blahoslavenému Ladislavovi Batthyany-Strattmannovi (1870-1931). Tento zbožný lekár a zakladateľ nemocníc sa rád vozil svojím autom. –zg-

Škótski biskupi chcú vyšetrenie Viganòvých obvinení

Glasgow, 19.9.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 902 – Niektorí škótski biskupi sa pridali k požiadavke nezávislého vyšetrenia obvinení, ktoré vzniesol arcibiskup Carlo Mária Viganò.
Mons. John Keenan, biskup z Paisley, v písomnom stanovisku koncom augusta označil súčasnú krízu ako „majstrovský kúsok diabla“, ktorý podkopáva misionárske poslanie Cirkvi. „Náš pohľad musí byť v prvom rade zameraný na obete a ich utrpenie,“ napísal biskupa Keenan. Žiadal vyšetrenie laikmi vedenou inštitúciou a napísal: „Vatikán musí predložiť všetky relevantné podklady. Memorandum arcibiskupa Vigana je veľmi cenné, ale iba časť toho puzzle.“
„Príčiny klerikálneho zneužívania sú komplexné a nemôžu sa zredukovať na jeden faktor. Klerikalizmus je iste jeden z faktorov, ale aj homosexualita, keďže vyše 80 percent obetí je mužského rodu. To sa však nesmie stať honbou na bosorky – na kňazov s homosexuálnymi sklonmi, pretože mnohí z nich sú dobrí muži,“ píše Keenan.
Aj biskup Joseph Toal z Motherwellu pri Glasgowe, žiadal reakciu na obvinenia arcibiskupa Vigana.
„Cirkev má veľký problém, ktorý očividne siaha až do Vatikánu,“ povedal biskup Toal pre noviny Scottish Catholic Observer po svojom návrate zo Stretnutia rodín v Dubline. „Tam sa ozvali požiadavky otvorenia všetkých podkladov, ktoré obsahujú niečo o prípadoch zneužívania, aj vo Vatikáne!“ povedal biskup Toal.
Mons. Stephen Robson, biskup z Dunkeldu, vysvetlil krízu na púti v Carfine teologicky:
„Cirkevní otcovia označili krv obetí ako semeno kresťanstva. V Evanjeliu sv. Jána hovorí Ježiš o pšeničnom zrnku, ktoré musí zomrieť, aby prinieslo nový život. Možno je toto kľúč, ako pochopiť chaos a neporiadok v Cirkvi. Cirkev musí prejsť chorobou, aby sa znova uzdravila, až potom znova zažiari svetlo v temnote,“ povedal biskup. –zg-

Kardinál a CCEE k riešeniu prípadov zneužívania

Vatikán, 19.9.2018 (kath.net/KAP) 022 901 – Viac starostlivosti pri voľbe biskupov žiadal vatikánsky kardinál Marc Ouellet (foto), prefekt Kongregácie pre biskupov, na plenárnom zasadnutí Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) v poľskej Poznani. Ďalším opatrením na stlmenie zneužívania v Cirkvi má byť väčšie zapojenie žien pri testovaní vhodnosti kandidátov na kňazstvo. V rámci Cirkvi sa musí urobiť viac, aby sa riešili príčiny prípadov zneužívania, ktoré našou „inštitúciou“ otriasajú, ako povedal kardinál. Súčasnú situáciu Cirkvi označil ako „krízu“.
„Cirkev musí v budúcnosti lepšie počúvať hlasy obetí. K stále novým škandálom v priebehu desaťročí by možno nedošlo, keby sme obete od počiatku brali vážne,“ povedal kardinál Ouellet. „Postihnutí by mali mať možnosť vyjadriť svoj postoj celkom slobodne. Potrebujeme tieto hlasy, aby sa problémy mohli riešiť. Biskupi by mali ľudí, ktorí trpeli, nielen vypočuť, keď sa s nimi niekde stretnú, ale aktívne ich pozývať. Ak títo ľudia nebudú môcť o tom, čo sa im stalo, hovoriť, môže to zničiť ich život.“
Cirkev sa v ostatných desaťročiach veľa naučila o utrpení a následkoch sexuálneho zneužívania predovšetkým „keď boli páchateľmi duchovní“. „Spôsobené škody sú enormné, preto je treba urobiť veľa práce na náprave a zmierení. Ide tu pritom o psychologický, ale aj o duchovný rozmer a aj o rozmer zmierenia,“ vyhlásil kardinál Ouellet:
Vzhľadom na diskusiu okolo pápeža Františka hovoril Ouellet o „rebélii“.
„To je veľmi vážna vec, s ktorou treba zaobchádzať nielen politicky, ale aj duchovne. Útoky na pápeža sú nespravodlivé.“
Kanaďan Ouellet je prefektom Kongregácie pre biskupov od r. 2010 a jej zverený výber kandidátov na obsadzovanie biskupských stolcov. Predtým bol osem rokov arcibiskupom Quebecu.

Arcibiskup Charles Scicluna z Malty, ktorý mal dlhú dobu na Kongregácii pre náuku viery do činenia s prípadmi zneužívania, podľa „Vatican News“ z utorka povedal:
„Mali by sme prejsť od slov k činom. Ľudia musia vidieť, že nevydávame zo seba len pekné slová a sľuby, ale skutočne preberáme zodpovednosť – spolu so všetkými v Cirkvi. Pápež František prevzal iniciatívu a všetkých predsedov biskupských konferencií pozval na február do Ríma, aby s nimi hovoril o prevencii pred sexuálnym zneužívaním a to je silné znamenie obrany dôstojnosti a ochrany maloletých v Cirkvi. Toto pozvanie vypovedá málo slovami niečo zásadné – že totiž prevencia pred zneužívaním a ochrana detí sa týka celej Cirkvi a všetkých v Cirkvi.“
Arcibiskup pripomenul, že Kongregácia pre náuku viery v r. 2011 poslala všetkým biskupským konferenciám sveta obežník. V ňom sa vyhlasuje, ako sa musí reagovať na prípady sexuálneho zneužívania:
„Už vtedy sa nariadilo, aby biskupské konferencie zostavili pravidlá prístupu k takýmto prípadom. Veľká časť biskupských konferencií to splnila a tieto pravidlá Kongregácia pre náuku viery schválila. Ale samotný dokument nestačí. Treba zapojiť celé spoločenstvo, aby na to citlivo reagovalo, pretože tento smutný jav nemôže riešiť iba hierarchia. K tomu musia prispievať všetci. Už sv. Ján Pavol II. v r. 1992 v Pastores Dabo Vobis požadoval, aby kandidáti na kňazov boli podrobení psychologickému testu, či sú v citovej oblasti zrelými osobnosťami,“ pripomenul arcibiskup. –zg-

Müller: „Vyčítali nám prísnosť a nedostatok milosrdenstva“

Vatikán-Regensburg, 19.8.2018 (kath.net/LifeSiteNews) 022 900 – Kardinál Gerhard Ludwig Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery a bývalý biskup bavorského Regensburgu, zaujal pre kanadský portál „LifeSiteNews“ postoj k obvineniam nemeckého kriminológa Christiana Pfeiffera. Okrem toho vysvetlil, čo sa skrýva za prepustením troch uznávaných kňazov – pracovníkov Kongregácie pre náuku viery:
„Bola to Biskupská konferencia Nemecka, ktorá zmenila poverenie Prof. Pfeiffera nezávisle od oprávnených otázok, čo sa týka vedeckej metódy a právnych základov štúdie Prof. Pfeiffera. Pán Pfeifer prirodzene hľadá vinníkov za svoje zlyhanie a hanbu, že sa mu poverenie stiahlo. Ak on podsúva súvislosť medzi ním vymyslenou výpoveďou, že vtedajší biskup Regensburgu a iní jeho projekt priviedli k zlyhaniu a nepredĺžením mandátu kardinála Müllera ako prefekta Kongregácie pre náuku viery, tak je to absurdný a pre jasne mysliaceho človeka ľahko prehliadnuteľný prípad. Čo sa týka zadosťučinenia Pfeiffera, ktoré z toho pociťuje a nehanebne vyhlasuje, je to potom otázka charakteru.
Skutočnosťou je, že v dobe, keď som bol biskupom v Regensburgu sa prípady zneužívania, ktoré sa zistili, prísne riešili a že jediný taký už prevzatý čin páchateľa sa vyriešil laicizáciou kňaza.“
Prefekt Kongregácie pre náuku viery konal v rámci kolegiálneho grémia v zmysle cirkevného práva a Sacramentorum sanctitatis tutela.
„Z istej strany Kongregácii pre náuku viery vyčítali v cirkevno-právnych procesoch a pri ukladaní trestov priveľkú prísnosť a nedostatok milosrdenstva s páchateľmi (iba 20% končilo laicizáciou, ostatní dostali iné tresty), ale to bolo niektorým pápežovým našepkávačom už príliš. Traja kompetentní pracovníci a príkladní kňazi boli bez dôvodu na hodinu prepustení. Nedalo sa im naozaj vyčítať nejakú pomalosť, či nedôslednosť v práci. Práve naopak!“ uviedol kardinál a zdôraznil:
„Sexuálne zneužívanie najmä homosexuálnych páchateľov nemá príčinu v sexuálnej morálke Cirkvi, či v celibáte kňazov, ale v uvoľnenosti morálky, v porušovaní Božieho Desatora a v nedodržiavaní celibátu. Veď ani dôvod manželskej nevery nespočíva v nerozlučiteľnosti manželstva, ako ho Boh ustanovil.“ –zg-

Obeť kňaza Grassiho: „Trpel som a stále ešte trpím“

Buenos Aires, 19.9.2018 (kath.net) 022 899 – Pápež František sa kvôli nečinnosti v prípadoch argentínskych obetí zneužívania a krytie pedofilných kňazov dostáva stále viac pod tlak. V utorok jedna z najdôležitejších svetových agentúr AP sa chytila tohto prípadu a hovorila o „veľkej kríze jeho pápežstva“. František podľa AP v roku 2010 ako vtedajší arcibiskup Bergoglio (foto archív) nechal financovať 2000-stránkovú štúdiu vyšetrovania, aby pedofilného kňaza Julia Grassiho zachránil pred väzením. V štúdii sa tvrdí, že kňaz je nevinný a obete klamú. Štúdia, ktorá bola pôvodne určená iba pre vnútro-cirkevnú potrebu, je okrem iného už aj vo vlastníctve agentúry. Grassi bol neskôr odsúdený na 15 rokov väzenia. V r. 2017 najvyšší súd krajiny ešte raz rozsudok potvrdil. Agentúra AP požiadala Vatikán o komentár k tejto kauze, no odpoveď nedostala.
Gabriel, jedna z obetí pedofilného kňaza Grassiho, v interview pre AP vyhlásil, že ešte stále čaká na to, že František uzná jeho bolesť: „Želám si, aby Cirkev k tomu niečo povedala, aj keď to už ani nečakám. Nikto sa mi doteraz neozval. Nikoho to nezaujíma.“
Grassi síce nebol kňazom vtedajšieho arcibiskupa Bergoglia, ale odhliadnuc od financovania štúdie ho verbálne bránili aj v médiách. Grassi hovoril vtedy o „informačnej zlovoľnosti“ a o „odsúdení médiami“.
Gabriel pre AP tiež povedal, že po konkláve napísal pápežovi Františkovi list a dal mu ho poslať cez nunciatúru. Jasne vyhlásil, že je obeťou zneužívania a pápežovi objasnil, že súdom chránené podrobnosti jeho prípadu cirkevná štúdia vyniesla na verejnosť a tým bol osobne pohanený a dodal: „Trpel som a stále ešte trpím.“
Gabriel potom žiadal, aby sa mohol rozprávať s Františkom. Vyjadril nádej, že ten bude mať súcit a pomôže mu znova objaviť vieru. Do dnešného dňa však nedostal od Františka nijakú odpoveď. Z nunciatúry v Argentíne mu podľa jeho advokáta len hrozili.
Prípad Grassi mimochodom v súčasnosti rieši aj Kongregácia pre náuku viery.
Tento prípad má podľa AP rozhodne paralely so škandálom zneužívania Biskupskej konferencie Čile. Aj tam František obete najprv diskreditoval a ich výpovede označil ako „ohováranie“ a až po tlaku médií priznal chyby.
Gabriela agentúra na záver cituje Gabriela slovami: „Ja som katolík, ale áno, sú chvíle, v ktorých neviem, či ma Cirkev reprezentuje.“ –zg-

Bývalý seminarista: ‚Cirkev horí kvôli vám’

Toronto, 19.9.2018 (kath.net/jg) 022 898 – Paul Wood, bývalý seminarista v arcidiecéznom Seminári sv. Augustína v kanadskom Toronte, v rozhnevanom otvorenom liste kanadským biskupom žiadal ukončenie „zhýralých homosexuálnych praktík“ a sexuálneho zneužívania v Cirkvi.
„Moje povolanie nie je jediné, ktoré bolo v arcidiecéznom seminári v Toronte kvôli tam vyčíňajúcej homosexualite zničené,“ napísal Wood, ktorý bol v seminári v r. 1980 a pokračoval:
„Nikdy som nepočul hovoriť biskupa o homosexualite alebo o hriechu. Encykliky sv. pápeža Jána Pavla II. boli pri štúdiu teológie úplne ignorované!“ Wood ďalej biskupov obviňuje, že homosexualitu v Cirkvi akceptujú, ututlávajú, ba dokonca napomáhajú! Okrem toho je nezáujem duchovných o utrpenie obetí homosexuálneho kléru priam hrôzostrašné, ako píše.
On sám vraj videl fotografie vtedajšieho kardinála McCarricka „nahého na všetkých štyroch na posteli jedného seminaristu“. „Aj biskupi videli tieto fotografie a videá, a nič nepodnikli,“ píše Wood,
„Cirkev horí kvôli vám! Až keď sa problém homosexuality v klére bude riešiť, až potom bude možné zlepšenie situácie,“ napísal Wood na záver.

Kanada: Ochrankyňa života M. Wagnerová na slobode

Toronto, 18.9.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 897 – Ochrankyňa života Mary Wagnerová bola 9. septembra prepustená z väzenia po tom, čo si musela odsedieť dva mesiace.
Wagnerovú v júli odsúdili za rušenie pokoja a nedodržanie podmienky na 7,5 mesiaca väzenia bez času strávenom vy vyšetrovacej väzbe.
Ochrankyňu života zatkli 8. decembra 2017 v čakárni potratovej kliniky v Toronte, kde rozdávala ruže a informačný materiál k ochrane života. …
Mary Wagnerová za svoj pokojný protest proti potratu strávila už takmer päť rokov vo väzení. Jej akcia, ktorú označujú ako „Red Rose Rescue“ (Záchranná akcia červená ruža) si už našla ďalších aktívnych prívržencov. –zg-

„Warmer Nordwind“ – teplý severný vietor

Nová kniha o životných svedectvách kresťanov v severských krajinách. Autor: José Miguel Cejas

Linec, 18.9.2018 (kath.net) 022 896 – Autor novej knihy opisuje 40 prípadov obrátení žien a mužov v severských krajinách na kresťanstvo. Precestoval kvôli tomu mestá a oblasti ako: Helsinki, Štokholm, Laponsko, Malmö, Upsala, ako aj ďalšie miesta vo Švédsku, Dánsku a Nórsku.
Podáva správy „disidentov“, ktorí opustili trasy „mainstreamu“ a vedú alternatívny život. Sú to historici, lekári, filozofi, kňazi a hudobníci, ktorí sa vydali cestou vzdialenou od vládnucich ideológií. Ich životný štýl je ako teplý osviežujúci vietor, ktorý vanie zo severu Európy. A ich disent so svetom je ako obžaloba, ale aj nádejeplné ohlasovanie novej éry. –zg-

Veľká Británia neprijíma kresťanských utečencov

Londýn, 18.9.2018 (kath.net) 022 895 – V prvom štvrťroku 2018 neprijala Veľká Británia ani jediného kresťanského utečenca zo Sýrie, hoci v tomto období prijala 1112 sýrskych utečencov. Kancelária komisára pre utečencov OSN (UNHCR) odporúčala „presídlenie“ 1358 sýrskych utečencov do Veľkej Británie, z nich boli uvedení presne štyria kresťania. Britské ministerstvo vnútra súhlasilo s prijatím 1112 (82% percent) z nich, pričom sa medzi nimi nenachádzal ani jediný kresťan, ani jezida. Informoval o tom článok v britských novinách „Times“.
V liste sekretárovi Sajidovi Javidovi, poverencovi britskej vlády pre otázky utečencov, napísal člen hornej komory parlamentu lord Dávid Alton z Liverpoolu:
„Medzi náboženskými menšinami v Sýrii vládne – či už oprávnene alebo nie – predpoklad, že zo strany UNHCR je tu zaujatosť voči kresťanom. Spojené kráľovstvo je zákonom viazané nezatvárať oči pred priamo či nepriamo vnímanou diskrimináciou zo strany OSN.“
OSN bránilo svoje opatrenie tým, že iba dve percentá kresťanských sýrskych utečencov majú príbuzných v Británii. –zg-

Biskup: Orbánová vláda bráni Európu a Maďarsko

Poznaň, 18.9.2018 (kath.net/KAP) 022 894 – Predseda Biskupskej konferencie Maďarska, András Veres (foto), kritizoval väčšinou v Európskom parlamente požadované právne konanie voči Maďarsku.
„Môžu existovať niektoré otázne body, ale vláda sa pokúša brániť Európu a svoju krajinu. Myslíme si, že krajina bola odsúdená práve kvôli tejto obrane Európy,“ povedal biskup z Györu podľa talianskej katolíckej agentúry SIR v pondelok na zasadnutí CCEE v poľskej Poznani. Podporil tak vládu premiéra Viktora Orbána.
Maďari sa obávajú novému posunu smerom k islamu, ako povedal biskup Veres a odôvodnil to o. i. aj historickou spomienkou na dobytie krajiny Osmanmi v 16. storočí: „Maďarsko utrpelo už v 16. storočí veľký útok islamu a my máme na to veľmi zlé spomienky, pretože cirkev bola úplne zničená.“
Biskup Veres poukázal aj na podporu maďarského obyvateľstva, ktorú má vláda a povedal:
„Teraz uvidíme, ako vybudujeme naše vzťahy s EÚ a ako túto situáciu môžeme vyriešiť. Rozhodnutie poslancov Európskeho parlamentu neprispieva k posilneniu solidarity. My nie sme proti migrantom. EÚ však chce iný systém ako maďarská vláda, ktorej cieľom je pomáhať tým ľuďom doma v ich krajinách.“
Veres k tomu citoval príslušné výzvy predstaviteľov cirkví Blízkeho Východu, ktorí vyzývajú k pomoci kresťanom v ich domovských krajinách.
„My sa pokúšame presne toto robiť. Tí, ktorí chcú utečencov vo svojich krajinách prijímať, môžu tak robiť, ale tí, ktorí majú problémy s týmto riešením, by sa mali rešpektovať. Všetky krajiny sú slobodné a mali by sami o veciach rozhodovať.“
Biskup z Györu zdôraznil, že je tiež potrebné hovoriť o niečom, „čo sa mediálne takmer nikdy nešírilo“: „A síce, čo katolícka cirkev a aj vláda v ostatných troch rokoch urobili, ako ukázali solidaritu postavením školy či nemocnice a opakovane sme utečencom v krízovej oblasti poslali aj pomoc.“ –zg-

Pápež pozýva mladých na stretnutie počas synody

Vatikán, 18.9.2018 (KAP) 022 893 – Vatikán organizuje v rámci synody biskupov o mládeži v októbri stretnutie pápežov a biskupov s tisícami mladých vo Vatikáne. Účasť na stretnutí, ktoré sa bude konať 6. októbra o 17. hod. vo vatikánskej audienčnej aule Pavla VI., je otvorené všetkým mladým, ako oznámil generálny sekretár synody kardinál Lorenzo Baldisseri v utorok.
Pápež chce spolu so synodálnymi otcami mladých vypočuť a prijať ich návrhy, aby sa mohli zaradiť do záverečného dokumentu synody. Na stretnutí majú niektorí mladí vydať vyhlásenia k témam, ktoré ich zaujímajú a trápia.
Mladí ľudia sú pozvaní hovoriť o konkrétnych zážitkoch zo štúdia, práce, o svojich pocitoch, o budúcnosti a rozhodnutiach v povolaní. Medzi tým budú umelecké a hudobné vložky.
Podujatie v Aule Pavla VI. má byť podľa kardinála Baldisseriho slávnosťou a je otvorené všetkým, aj keď sú pozvaní najmä mladí. Bezplatné vstupenky dostanú cez Kongregáciu pre katolícke školy. Možno o ne požiadať na mailovej adrese: [email protected]

Pápež zavádza novú úpravu synody biskupov

Vatikán, 18.9.2018 (kath.net/KAP) 022 892 – Pápež František uverejnil 18. septembra novú apoštolskú konštitúciu s veľkými zmenami vzhľadom na vedenie Katolíckej cirkvi. Dokument s názvom „Episcopalis communio“ (Spoločenstvo biskupov) zavádza povinné pred-synodálne prieskumy. Veriaci sú východiskovým a konečným bodom úvah zhromaždenia synod a musia byť viac vypočutí, ako požaduje pápež. Dokument vychádza dva týždne pred začiatkom ďalšej synody biskupov o mládeži a viere od 3. októbra.
Novou konštitúciou vytvára František flexibilnejší nástroj synody. Majú sa tiež intenzívnejšie zapojiť experti a tí, ktorých sa téma synody týka. Ako pri príprave synody tak aj pri realizácii jej výsledkov majú biskupi viac zapojiť svojich kňazov aj veriacich.
Pri synodách o rodine 2014 a 2015 ako aj pri synode o mládeži v októbri už boli predtým prieskumy alebo lokálne diskusie. Teraz bola prípravná fáza podrobnejšie sformulovaná. V budúcnosti sa budú konať aj tzv. pred-synodálne zhromaždenia, pri ktorých sa budú k téme synody zhromažďovať skúsenosti a vymieňať názory. Výsledky sa potom dostanú, ako pri synode o mládeži, do pracovného materiálu synody.
Synoda biskupov sa musí „stále silnejšie stať mimoriadnym prostriedkom na načúvanie Božiemu ľudu“, ako sa uvádza v konštitúcii. A naopak, po synode sa plánujú príslušné postupy na realizovanie všeobecne formulovaných výsledkov vo farnostiach.
Synoda je – ako pápež pripomína – prvkom „autentickej cirkevnej tradície“ biskupského poriadku vedenia Cirkvi. Tento poriadok je svojou povahou kolegiálny. Tak majú biskupi „súčasne a neoddeliteľne“ zodpovednosť za svoju diecézu, ako aj starosť o univerzálnu Cirkev. Ako učiteľ a žiak je každý biskup povolaný plniť povinnosť konzultácie s hlavou Katolíckej cirkvi. Synoda má však byť aj privilegovaným nástrojom na načúvanie veriacim.

Tri druhy synody
František uvádza tri druhy synody – riadnu synodu vzhľadom na všeobecnú Cirkev čl. 3,2 , mimoriadnu synodu vzhľadom na všeobecnú Cirkev pri naliehavých otázkach a špeciálne zhromaždenia synody pre definované oblasti. Z ekumenických dôvodov môže však byť synoda zvolaná aj iným spôsobom, ako sa definuje v dokumente.
K zloženiu synody sa nová úprava pridržiava existujúcich pravidiel – jej členmi sú prevažne biskupi. Ale čl. 2,2 konštitúcie dodáva, že môžu byť povolané aj osoby, ktoré nemajú biskupskú vysviacku. Ich úlohu potom po každý raz stanoví pápež. Toto ustanovenie uznáva skutočnosť, že aj osoby, ktoré nie sú biskupmi, majú právo na synode hlasovať. Na ostatnej synode v r. 2015 argentínsky pápež po prvý raz pripustil hlasovanie rehoľníka, ktorý nebol kňazom – išlo o generálneho predstaveného Malých Ježišových bratov – brata Herve Jansona.

Záverečný dokument ako riadny učiteľský úrad
Záverečný dokument synody zostaví vlastná komisia, ktorá bude mať predsedu, volených členov synody zo všetkých regiónov sveta, ale aj členov, ktorých pápež sám menuje (čl. 17). Tento dokument musia schváliť členovia, pričom bude úsilie o jednohlasnosť. Potom sa odovzdá hlave Katolíckej cirkvi, ktorá rozhodne, či sa uverejní, alebo nie (čl. 18). Ak bude záverečný dokument platný, priradí sa k riadnemu učiteľskému úradu pápeža. Záverečný dokument má zostať ako jediný dokument, ktorý sa počas zhromaždenia synody – a to pred záverečnou svätou omšou – zverejní.

Ekumenický dôraz
Nápadné je, že pápež sa pokúša zriadeniu synody biskupov dodať aj silne ekumenický dôraz. Synoda sa má „svojím spôsobom pokúšať prispieť k opätovnému nastoleniu jednoty všetkých kresťanov“.
František pritom výslovne pripomína výzvu sv. pápeža Jána Pavla II. (1978-2005). Musí sa nájsť „forma výkonu pápežského primátu, ktorá sa síce nevzdá podstaty pápežského úradu, ale predsa sa otvorí zmenenej situácii“, ako sa uvádza v novom dokumente.
Po Druhom vatikánskom koncile (1962-1965) zriadil pápež Pavol VI. nástroj synody biskupov. Niečo podobné existovalo už v ranej Cirkvi. Nová konštitúcia „Episcopalis communio“, ktorá má zakrátko vstúpiť do platnosti, nahrádza úpravu Pavla VI. z r. 1965, ako aj dopĺňajúce ustanovenia pápeža Benedikta XVI. z roku 2006. –zg-

František dal rozdať 40 000 krížov s Kristom veriacim

Vatikán, 17.09.2018 (KAP) 022 891 – Pápež František dal rozdať prítomným na nedeľnej modlitbe Anjel Pána na Námestí sv. Petra kovové asi 15 cm veľké kríže s Kristom. „Je to dar od pápeža. Kríž je znamením Božej lásky, ktorý v Ježišovi Kristovi odovzdal svoj život za ľudí,“ povedal pápež po modlitbe. Pripomenul slávnosť „Povýšenia sv. Kríža“, ktorú Cirkev slávi 14. septembra. „Ľudia si majú tento „malý, ale vzácny dar“ odniesť domov. Nie je to nijaký šperk, ale znamenie viery, aby sme mohli pri ňom meditovať a modliť sa.“
Krížik rozdávali bezdomovci, utečenci, rehoľníčky a dobrovoľníci Pápežského úradu pre almužny. František zdôraznil, že je zdarma dodal: „Keby niekto chcel za neho peniaze, je to podvodník.“ Asi 300 pomocníkov dostalo na záver na náklady Cirkvi ešte sendvič a nápoj. … –zg-

Nemecký denník: „Prečo pápež chráni McCarricka?“

Jednou z najdôležitejších kontaktných osôb medzi Vatikánom a Pekingom pred uzavretím spornej dohody bol kardinál McCarrick.

Rím, 18.9.2018 (kath.net) 022 891 – „V škandále zneužívania v Čile pápež František drakonicky zasahuje, odstúpili už šiesti biskupi. Voči arcibiskupovi McCarrickovi sa však správa zhovievavo, pretože František mu vďačí za veľa.“ Napísal známy to nemecký denník „Frankfurter allgemeine Zeitung“ (FAZ) k najnovšiemu vývoju v Ríme okolo prípadov zneužívania v správe z pondelka. Noviny poukázali na to, že o McCarrickových podlých skutkoch nevedeli nič práve tí, ktorí mu boli najbližšie. K nim patrí napríklad kardinál Donald Wuerl, ale aj vatikánsky kardinál Kevin Farrell, vedúci nového Františkom zriadeného Dikastéria pre laikov, rodinu a život. Noviny potom pripomenuli škandál v Čile, kde celá biskupská konferencia svorne podala žiadosť o odstúpenie a František doteraz prijal odstúpenie šiestich z 34 čilských biskupov.
„Prečo pápež v prípade Čile tak drakonicky zasahuje, no naproti tomu nevyhovie prosbe americkej biskupskej konferencie poslať do Washingtonu vizitátora?“ pýta sa rímsky korešpondent FAZu Matthias Rüb a pripomína v tejto súvislosti spornú dohodu medzi Vatikánom a Čínou. Podľa FAZu by to vraj bola vzhľadom na mnohé škandály „vítaná úspešná správa pre všeobecnú Cirkev“. Jednou z najdôležitejších kontaktných osôb medzi Vatikánom a Pekingom bol kardinál McCarrick. Ten z poverenia Františka viackrát odcestoval do Pekingu. –zg-

Pápež laicizoval známeho čilského kňaza

Santiago, 17.09.2018 (KAP/KNA) 022 890 – Pápež František odvolal z kňazského úradu čilského duchovného Cristiana Prechta (77) „pre blaho Cirkvi“. Oznámila to Arcidiecéza Santiago cez víkend. Uviedla, že toto rozhodnutie je „nenapadnuteľné“. Cristian Precht je roky vyšetrovaný pre obvinenia zo zneužívania. Katolícka cirkev Čile Vatikán požiadala už v r. 2012, aby príslušné vyšetrovanie prevzal.
Precht sa vo svojej krajine tešil veľkým sympatiám pre svoje zasadzovanie sa za ľudské práva počas vojenskej diktatúry (1973-1990). Po diktatúre pracoval kňaz narodený v Santiagu okrem iného aj ako komentátor v čilskom rozhlase a v rôznych printových médiách. V rokoch 1995 až 1999 pôsobil ako druhý generálny sekretár latinskoamerickej rady biskupov CELAM. –zg-

Maradiaga: Zločiny McCarricka iba „administratívna otázka“?

Vatikán, 17.9.2018 (kath.net/pl) 022 889 – Pekné reči, zakrývanie, potlačenie opačného názoru hrozivými argumentami. To sa zdajú byť metódy pápežského poradcu kardinála Oscara Maradiagu v súvislosti s priam explodujúcim škandálom zneužívania v cirkvi v USA a jeho cieleným ututlávaním. Predseda Rady kardinálov C 9 a arcibiskup Tegucigalpy v Hondurase v interview pre španielsky portál „Religión Digital“ povedal:
„Nepripadá mi korektné z niečoho, čo je vlastne súkromnej povahy, urobiť bombu titulkov médií, ktorá exploduje na celom svete a ktorej triesky zraňujú vieru mnohých ľudí. Myslím si, že túto otázku administratívnej povahy sa malo zverejniť s pokojnejšími a objektívnejšími kritériami a nie ako negatívnu obžalobu plnú zatrpknutých vyjadrení. Myslím si, že biskup Viganó, ktorého som poznal, už nie je ten istý, keď píše a hovorí také veci.“ Vzťahoval to na to, čo vyvolal bývalý nuncius vo Washingtone, arcibiskup Carlo Viganò, keď žiadal odstúpenie pápeža. Odôvodnil to tým, že pápež vedome zrušil prísne sankcie, ktoré McCarrickovi uložil Benedikt XVI.
Na otázku „Religión Digital“, či súhlasí, že Viganòvo svedectvo musíme vidieť v súvislosti so „sprisahaním americkej extrémnej pravice“, ktorá neakceptuje Františkov učiteľský Maradiaga prisvedčil a povedal:
„Vzhľadom na heterogenitu ľudí sa síce nevyhneme napätiam, ale je povinnosťou každého hľadať pravdu a milovať jednotu Cirkvi, zvlášť keď konáme z viery.“
Maradiaga tým podsunul tým, čo berú Viganòvo svedectvo vážne, že nehľadajú pravdu, ani nemilujú jednotu Cirkvi. Odmietanie pápeža vnútro-cirkevnými kritikmi odviedol na otázku sympatie, či nesympatie voči Františkovi – „tu chýba viera a tým to podstatné“, ako kritizoval opačný postoj v Cirkvi.
„Koncepcia homosexuálnej lobby vo Vatikáne sa neprimerane nafukuje. Je to niečo, čo oveľa viac existuje v novinárskej tlačiarenskej farbe ako v realite. Pre mňa je očividné, že účel všetkých týchto vyjadrení nabitých jedom a ohováraním, spočíva v zasiahnutí Svätého Otca,“ tvrdil Maradiaga ďalej. V odpovediach Maradiagu je nápadné nasledovné:

1.Zľahčuje pojem „homosexuálnej lobby“, no zabúda spomenúť, že dokonca pápež už v r. 2013 povedal: „Hovorí sa o ‚lobby gejov’ a to je pravda, tá existuje. Musíme sa pozrieť, čo môžeme urobiť.“ Kardinál Maradiaga tiež nespomenul, že dokonca on osobne v r. 2016 v interview vyhlásil, že vo Vatikáne existuje „spoločenstvo gejov“. Vtedy povedal: „Nielen to. Aj pápež povedal, že tu existuje dokonca ‚lobby‘ v tomto zmysle. Pápež by to chcel postupne vyčistiť.“
2.V interview Maradiaga ani jediný raz nepoužil slová ako „hriech“, „zločin“, „vyšetrovanie štátnymi orgánmi“, „obete zneužívania“, „ututlávanie“. To, že tzv. „kardinál“ McCarrick pod tlakom obvinení so súhlasom pápeža bol z kolégia kardinálov vylúčený a odvtedy sa označuje ako ex-kardinál, zostáva úplne spomenuté.
3. Neozvalo sa ani nijaké ospravedlnenia obetiam zneužívania, ani len uznanie ich utrpenia, rovnako ako sa ani nespomenulo napomenutie duchovných, aby svoj celibát žili odteraz cnostne – pritom by to mala byť absolútna samozrejmosť a je jedno, či je duchovný homosexuál, alebo heterosexuál.

Sú skutky, ktoré sa v USA roky vyšetrujú skutočne súkromnej povahy a len problémom údajných nepriateľov pápeža a nemali by sa vynášať na verejnosť?
Faktom skôr je: Úplne nezávisle od Viganòvho svedectva vyšetruje tieto zločiny porota Grand Jury v Pensylvánii, na spomenutie ktorej sa pozabudlo. Ide o zločiny a ich ututlávanie. Ide o znásilnenia a zvádzanie maloletých, ide o obťažovanie seminaristov vo veľkej miere, ide o protekcie v kariére a znevýhodňovanie seminaristov, ktorí starnúcemu kardinálovi s veľkým apetítom na nich odmietli byť po vôli, ide o otázku do akej miery sa také zločiny môžu v hierarchii prostredníctvom tejto siete rozšíriť?
Kto by tieto otázky chcel hodiť iba na tzv. nepriateľov pápeža, je alebo na obe oči slepý – alebo možno spolupáchateľ.

Austrália: Kňazská rada spochybňuje povinný celibát

Sydney, 17.09.2018 (KAP/KNA) 022 888 – Národná kňazská rada (NCP) v Austrálii sa zasadzuje za dobrovoľný celibát. Kňazská rada chce na plenárnom koncile katolíckej cirkvi Austrálie na jeseň 2020 podať príslušný návrh na diskusiu. Informoval o tom austrálsky spravodajský portál „CathNews“ v pondelok. Väčšina kňazov je za dobrovoľný celibát tým spôsobom, že sa kňazský úrad otvorí pre ženatých kňazov, ako povedal predseda rady James Clarke a zdôraznil:
„Táto požiadavka neprichádza iba od kňazov, ale aj od Božieho ľudu. Mnohí kňazi Cirkev opustili, pretože im povinný celibát pripadal príliš ťažký. To je veľká strata pre cirkev a musí byť súčasťou diskusie, ako by bolo možné bývalých kňazov znova prijať.“
Kňazská rada založená v „duchu druhého vatikánskeho koncilu“ a uznaná biskupskou konferenciou združuje viac ako 1700 z odhadovaných 3000 austrálskych kňazov.
Požiadavkou voliteľného celibátu však kňazská rada teraz odporuje Biskupskej konferencii Austrálie. Biskupi v odpovedi odporúčanie štátnej komisie pre prípady zneužívania, aby sa uvoľnil povinný celibát kňazov, rázne odmietli. Komisia v záverečnej správe z decembra 2017 síce konštatovala, že niet kauzálneho spojenia celibátu so sexuálnym zneužívaním detí, no dodala: „Celibát však ako neudržateľný ideál prispieva ku kultúre tajnostkárstva a pokrytectva.“
Pápež František dal v marci zelenú tzv. plenárnemu koncilu katolíckej cirkvi Austrálie existujúcemu od r. 1937. Celoaustrálska synoda má mať dve obdobia zasadnutí – v októbri 2020 a máji 2021. Povinná je účasť všetkých biskupov, pomocných biskupov, generálnych vikárov, zástupcov reholí a rektorov seminárov. Povolaní môžu byť aj laici, seminaristi a emeritní biskupi ako delegáti. –zg-

Holandsko: Obvinenia zo zneužívania v cirkvi

Amsterdam, 17.9.2018 (KAP/KNA) 022 887 – Správa o zneužívaní a jeho zatajovaní v katolíckej cirkvi sa postarala o rozruch aj v Holandsku. Ako informovali noviny „NRC“ cez víkend, obvinených je 20 vysoko postavených hodnostárov – medzi nimi kardináli a biskupi. Väčšina obvinených už medzitým zomrela.
Podľa novín ide o skutky páchané v rokoch 1945 až 2010: „Duchovní sexuálne zneužívanie kryli, čo viedlo k mnohým ďalším obetiam.“ Podľa „NRC“ štyria z 20 hodnostárov boli sami obvinení priamo zo sexuálneho zneužívania. Iných obviňujú, že pedofilných kňazov prekladali do iných farností, kde mohli naďalej páchať svoje zločiny.
Hovorkyňa cirkvi podľa médií potvrdila „jednu časť“ týchto informácií. Tá súhlasila s výsledkami cirkevného vyšetrovania z r. 2010. Všetky tieto prípady sú už premlčané. –zg-

Zranení pri Jozefovom hrobe v Nabluse

Jeruzalem, 17.9.2018 (KAP/KNA) 022 886 – Pri tzv. Jozefovom hrobe v Nabluse došlo v pondelok k zrážkam medzi Palestínčanmi a izraelskými vojakmi. Viacerí Palestínčania boli zranení slzným plynom a gumenými projektilmi, ako informovali arabské médiá. Troch zranených odviezli do nemocnice. Podľa jordánskej štátnej spravodajskej agentúry „Petra“ izraelská armáda ostreľovala záchranku ostrou muníciou. Dvaja zdravotníci boli zranení.
Podľa správ izraelského vysielača „Aruc Ševa“ tisíce židov sa pod vojenskou ochranou zhromaždilo v noci na modlitbu pri hrobe. Pripomínali si okrem iného zrieknutie sa Jozefovho hrobu izraelskou armádou v septembri 2000.
Pamiatka v obsadenom západnom Jordánsku, ktorá sa uctieva ako hrob biblického patriarchu Jozefa, bola v minulých rokoch opakovane cieľom útokov, hrob sám bol zničený. Počas tzv. tunelových nepokojov v r. 1996 a po začiatku druhej Intifády na jeseň 2000 si boje izraelských vojakov s Palestínčanmi pri hrobe vyžiadali početné obete. Medzitým bol zatvorený a teraz je hrob k dispozícii iba židom v určité obdobia na vopred koordinované návštevy.
Podľa Dohôd z Osla mal hrob zostať ako enkláva v palestínskej oblasti v izraelskej správe. Po palestínskom útoku na izraelských vojakov pri hrobe na jeseň 2000 sa však izraelská armáda hrobu vzdala. Zbožní židia však naďalej putujú k hrobu praotca Jozefa, aby sa tam pomodlili. –zg-

Sporná dohoda Vatikánu s Čínou uzavretá

Vatikán-Čína, 16.9.2018 (kath.net) 022 885 – Vatikán očividne v týchto dňoch podpíše spornú dohodu s Čínou. Informoval o tom „Wallstreet Journal“ v piatok. V jadre dohody ide o to, že čínsky štát uznáva Františka ako hlavu všetkých čínskych katolíkov a Vatikán súčasne uzná biskupov, ktorých menoval čínsky štát ako legitímnych biskupov. Zvlášť toto uznanie ostro kritizujú mnohí katolíci, ktoré roky museli praktizovať vieru v podzemí a boli prenasledovaní. Kardinál Joseph Zen, emeritný biskup Hong Kongu, patrí už dlho k najväčším kritikom tejto idey.
Raymond Arroyo, šéf spravodajstva EWTN, označil túto dohodu na Twitteri ako „ničivú dohodu“ s Čínou. Poukázal na to, že dvaja právoplatne pápežom menovaní katolícki biskupi musia odstúpiť a postúpiť svoj úrad biskupom menovaným čínskou vládou!
„Oznámili mi, že podzemná cirkev, ktorá bola pápežovi aj s najväčším utrpením vždy lojálna, je z tejto dohody Vatikánu s Čínou úplne zdrvená!“ povedal Arroyo.
Filozof a spisovateľ Francis J. Beckwith na Twitteri v rozhovore s Matthewom Schmitzom, šéfredaktorom „First Things“ povedal:
„Teraz má ateistická čínska vláda väčšiu moc pri voľbe katolíckych biskupov svojho národa ako americkí katolícki laici pri voľbe svojich biskupov.“ –zg-

Švajčiarsko: Za oslobodenie od bolesti po potrate

Bern, 16.9.2018 (kath.net/Marsch fürs Läbe) 022 884 – Deviaty Pochod za život vo Švajčiarsku vyniesol v sobotu na verejnosť spoločenské tabu: početné utrpenia žien aj mužov po potrate. Osobné správy postihnutých, obhajoba poslankyne a petícia odovzdaná Spolkovej rade boli jadrom demonštrácie na Spolkovom námestí v Berne. Pochod pokojných ochrancov života sa mohol vďaka masívnej ochrany polície konať podľa plánu.
Pochod mal heslo „Potrat a bolesť po ňom!“ Bez ohľadu na listy s hrozbami sa zhromaždilo na ekumenické podujatie asi 1500 podporovateľov ochrany života.

Potrat a život po ňom
Po pozdravoch z Európy a Ameriky a od pápežského nuncia vo Švajčiarsku arcibiskupa Thomasa E. Gullicksena a po trojjazyčnom hudobnom programe, hovorili dve ženy o svojom utrpení všeobecne nazývanom „po-abortívny syndróm“. Erika Wicková, zakladateľka poradenského centra „Konečne znova žiť“ opisovala svoje zážitky:
„Keď som vtedy išla na potrat s mojím dieťaťom, myslela som si, že už sa nikdy nebudem môcť tešiť zo života. V ďalších šiestich rokoch prebiehal môj život – dnes by som to vyjadrila slovami – akoby som prechádzala peklom.“
Čím viac svoje pocity potláčala, tým intenzívnejšie sa u nej prejavovali depresie až po túžbu po smrti. V dvojročnom procese našla uzdravenie a oslobodenie skrze „Božiu lásku a jeho prijatie“ a dnes povzbudzuje ženy aj mužov, aby so svojím utrpením nezostávali sami, ale išli cestou poradenstva a odpustenia. „Tak je možný život plný nádeje a perspektívy.“

Minimalizovať prázdnotu bez zmyslu života
Poslankyňa Andrea Geissbühlerová dala asi 10 000 potratov vo Švajčiarsku ročne do súvislosti so zodpovedným prístupom k sexualite:
„Láska a sex môžu nádherne k sebe patriť. Dôveruplné vzťahy by znížili aj počet potratov. Nie je možné, aby sa dnes, v dobe osvety, potratili desaťtisíce detí. Život bez zmyslu v našej spoločnosti, celoživotné depresie a duševné rany postihnutých po potratoch, ale aj straty vzácnych ľudských životov takto možno minimalizovať,“ povedala Geissbühlerová.

Spolková rada má informovať o následkoch potratov
Petíciou sa od Spolkovej rady požaduje, aby si vytvorila obsiahly, vedecky podložený obraz o zdravotných následkoch potratov. V orgánoch kantónov sa má zasadzovať za to, aby v školách a na univerzitách, v poradenských centrách, ordináciách a nemocniciach sa primerane informovalo o následkoch potratov. Najvyšším cieľom sa má stať povzbudzovanie tehotných žien k spoločnému životu s dieťaťom.
Pochod za život je medzinárodné prepojený s hnutiami za právo na život. Nadkonfesionálna kresťanská iniciatíva sa Pochodom za život demokratickými a nenásilnými prostriedkami zasadzuje za právo na život nenarodených detí, aj tých postihnutých. –zg-

Vatikán oznamuje účastníkov Synody o mládeži

Vatikán, 16.9.2018 (kath.net/KAP) 022 883 – Vatikán uverejnil mená účastníkov Synody biskupov o mládež v októbri. V sobotu vydal 20 stránkový zoznam so 409 menami biskupov, pracovníkov Vatikánu a externých expertov, ktorí sa zúčastnia synody v dňoch 3.-28. októbra.
Najdôležitejšiu úlohu generálneho relátora zveril pápež predsedovi Biskupskej konferencie Brazílie, ktorým je kardinál Sergio da Rocha. Ako spravodajca synody bude mať dôležitý vplyv na formuláciu výsledkov synody. Sekretárom synody je taliansky vatikánsky kardinál Lorenzo Baldisseri.
Predsedníctvo synody obsadil František štyrmi ne-Európanmi a ne-Američanmi – sú to:

kardinál Louis Raphael Sako, patriarcha Chaldejskej cirkvi v Iraku, kardinál Desire Tsarahazana, arcibiskup z Toamasiny na Madagaskare, kardinál Charles Maung Bo, arcibiskup z Rangunu v Mjanmarsku,
kardinál John Ribat z Port Moresby na Papuy-Novej Guiney.

Zo Slovenska je medzi zástupcami východných katolíckych cirkví, ktorí sa zúčastnia na synode z titulu svojho úradu hlava Slovenskej gréckokatolíckej cirkvi sui iuris, prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak SJ. Medzi volenými zástupcami biskupských konferencií celého sveta je za Konferenciu biskupov Slovenska jej predseda, bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.
Medzi audítormi sa na synode zúčastní Viktória Žolnová, mládežnícka animátorka, ktorá sa v rámci Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie už desať rokov venuje dobrovoľníctvu a v marci 2018 sa zúčastnila v Ríme na Predsynodnom stretnutí.
Z Rakúska to budú dvaja biskupi a aj kardinál Christoph Schönborn, zo Švajčiarska príde jeden biskup a z Nemecka traja biskupi. Pápež okrem toho osobitne pozval aj predsedu Biskupskej konferencie Nemecka, kardinála Reinharda Marxa (Mníchov-Freising). Osobitne pozval tiež luxemburského arcibiskupa Jeana-Clauda Hollericha, predsedu biskupskej komisie EÚ – COMECE.
Na synode bude aj 50 audítorov. Ako hosť za Svetový zväz luteránov je pozvaná Júlia Brabandová. Je členkou Komisie pre mládež nemeckého oddelenia zväzu. Pozvaný je aj kanadský teológ Chris Ferguson, generálny sekretár Svetového spoločenstva reformovaných cirkví so sídlom v Hannoveri. Ako „špeciálny hosť“ je na záver zoznamu uvedený aj predstavený Ekumensikého spoločenstva v Taizé, nemecký páter Alojz.–zg-

India: Biskup podozrivý zo zneužívania odstupuje

Kochi, 16.9.2018 (kath.net/pl) 022 882 – Po tom, čo indický biskup Franco Mulakkal z Diecézy Jullundur v štáte Kerala dostal ďalšie predvolanie na vypočúvanie na polícii, rozhodol sa odstúpiť. Dočasne zveril úrad Mons. Mathewovi Kokkandamovi. Informovali o tom noviny „Times of India“. V obežníku kňazom a rehoľníčkam diecézy požiadal o modlitby za seba a za tých, ktorí ho obviňujú zo zneužívania.
Sedem rehoľníčok verejne demonštrovalo, keďže vyšetrovanie biskupa zo zneužívania v ich očiach zo strany cirkvi, ako aj zo strany polície sa akosi rozplýva do prázdna.
Biskupa štyri rehoľníčky obvinili, že od r. 2014 jednu z nich viac ako desať krát pohlavne zneužil a znásilnil. Rehoľníčka obvinenia spísala na 72 stránkach a koncom júna rozoslala nunciovi, do Vatikánu aj inde. No nuncius ani Vatikán jej príjem ani len nepotvrdili. Na to v sobotu začalo demonštrovať sedem rehoľníčok na námestí v meste Kochi a vyhlásili:
„Cirkev nekonala v zmysle spravodlivosti. Rovnako ani polícia, či vláda.“ Rehoľníčky podporili aj viacerí kňazi a ekumenické skupiny. Informoval o tom britský „Catholic Herald“.
Biskupa obvinili aj tri ďalšie ženy zo sexuálneho obťažovania. Napriek tomu predstavená rehole tvrdí, že biskup je nevinný. Rehoľa sa od demonštrácie a obvinení dištancovala.
Biskup tvrdil, že je nevinný a rehoľníčka sa mu chce len pomstiť, lebo ju napomenul, že má aféru s manželom sesternice.
Kňaz Varghese Vallikkatt, generálny sekretár Rady katolíckych biskupov Keraly, poukazuje na to, že súd proti biskupovi nepostupuje, takže očividne chýbajú dôkazy o jeho vine. Preto nereaguje ani cirkev. Generálny vikár Diecézy Jullundur, kňaz Peter Kavumkal, hovorí o kampani proti biskupovi a je vraj ohrozený aj jeho život.
Švajčiarske noviny „Neue Zürcher Zeitung“ však poukazujú na indické médiá, ktoré uviedli, že obeť chcú umlčať tým, že reholi ponúkli pozemky. Rehoľníčka to však odmietla.
Incident dosiahol už aj najvyššiu politickú úroveň štátu Kerala – premiér Pinarayi Vijayan vyhlásil, že stojí na strane obete. Politici vyjadrili úžas, že polícia pracuje tak váhavo, hoci fakty sú na stole. Policajný prezident okrem toho potvrdil, že rehoľníčka dostala už aj hrozby usmrtenia. –zg-

Kardinál vyzýva odmietnuť homosexuálne „manželstvo“

Praha, 15.09.2018 (KAP/KNA) 022 881 – Pražský kardinál Dominik Duka vyzval českého premiéra Andreja Babiša, aby odmietol zavedenie homosexuálneho „manželstva“ v krajine. Kardinál Duka to potvrdil pre Rádio Praha v sobotu po stretnutí s premiérom deň predtým.
Katolíci majú urobiť všetko pre tom aby zavedeniu homosexuálneho „manželstva“ zabránili. Katolícka Cirkev začala pred nejakým časom petíciu proti jeho zavedeniu.
Nálada medzi cirkvami a vládou je v súčasnosti v Českej republike napätá. Dôvodom je predovšetkým plánovanie zdanenie finančných odškodnení za zhabaný majetok cirkví v dobe komunizmu.
Česká vláda chce v ústave ustanoviť manželstvo ako nie výlučne zväzok muža a ženy. Babišov kabinet podporuje návrh, ktorý predpokladá tzv. „manželstvo pre všetkých“. Doteraz je v Česku zavedené pre homosexuálov iba registrované partnerstvo, no nemôžu si však spoločne adoptovať deti. –zg-

USA: František rýchlo stráca na rešpekte

USA, 15.9.2018 (kath.net) 022 880 – Na pápeža Františka hľadia v USA stále kritickejšie. Dôvera k nemu v priebehu jedného roka medzi katolíkmi prudko poklesla z 83 percent na 63 percent z opýtaných. Informuje o tom agentúra CNN. Aj v celkovom obyvateľstve ho vidí kladne už iba 48 percent ľudí, pred rokom to boli ešte dve tretiny obyvateľstva.
Takisto v Taliansku stratil pápež na popularite, ako informuje „La Repubblica“. Tam tento pokles z 88 na 71 percent však nie je taký dramatický. –zg-

Kardinál varuje pred Európou bez solidarity

Posen, 14.09.2018 (KAP) 022 879 – Strata solidarity medzi ľuďmi, národmi a štátmi Európy by sa rovnala „zrade kresťanského posolstva a priniesla by úpadok európskej civilizácie“: Týmto naliehavým varovaním otvoril taliansky kardinál Angelo Bagnasco 13. septembra tohoročné plenárne zasadnutie Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) v poľskej Poznani. Predstavitelia katolíckych biskupských konferencií z celej Európy na štvordňovom zasadnutí diskutovali o duchu solidarity v Európe“.
Všetkým je jasné, že „Európa na spoločnej ceste prežíva práve ťažkú chvíľu a to sa netýka iba EÚ, ale celého kontinentu,“ ako povedal Bagnasco. „Okolnosti politickej alebo kultúrnej povahy, nové javy a odporujúce impulzy vyvolávajú citlivosť, ktorá iba ťažko môže vstúpiť do dialógu a sotva umožní vzájomné porozumenie bez predsudkov.“
Rôzne identity sa vo veľkej miere vnímajú skôr ako prekážka než ako bohatstvo. K tomu sa pridáva „silný kultúrny individualizmus“, ktorý ničí zväzky na úrovni rodiny, občianskej spoločnosti a náboženských spoločenstiev, ako povedal janovský arcibiskup Bagnasco. „Medzi ľuďmi sa tak šíri pocit stratenosti a strachu. Záujmy jednotlivcov majú prednosť pred službou druhému a zabúda sa, že sa navzájom potrebujeme,“ napomínal kardinál.
„Cirkev však napriek všetkým temným stránkam verí v Európu, v jej kresťanskú kultúru a humanistický impulz. Verí v budúcnosť Európy a poslanie Európy, ktoré nie je komerčnej, ale duchovnej a etickej povahy.“
Výročné plenárne zasadnutie CCEE sa konalo tento rok na pozvanie poznanského arcibiskupa a podpredsedu CCEE Stanislava Gadeckého v Poznani. Príležitosťou k tomu sú dve zvláštne jubileá štátu a cirkvi – Poznaň ako najstaršia poľská diecéza slávi 1050. výročie vzniku a Poľsko si pripomína znovu dosiahnutie nezávislosti pred 100 rokmi.
Predsedov európskych biskupských konferencií privítal v Poznani aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. V príhovore sa vzhľadom na sčasti bolestnú históriu krajiny poďakoval „za opatrenia a aktivity, ktoré katolícka cirkev v tajnosti realizovala, aby v Poľsku udržala kresťanské, ľudské a bratské korene“. „Poľsko sa znovu zrodilo z popola totality, pretože jeho tradície, jeho kultúra a jeho kresťanské korene boli v kostoloch a kaplnkách chránené a obraňované,“ povedal premiér podľa talianskej katolíckej spravodajskej agentúry SIR. –zg-

Slovák M. Michalíček – generálny sekretár CCEE

Poľsko, 14.9.2018 (TK KBS) 022 878 – Slovenský kňaz Martin Michalíček sa stal novým generálnym sekretárom Rady európskych biskupských konferencií (CCEE). Rozhodli o tom predsedovia európskych biskupských konferencií, ktorí sa zišli na plenárnom zasadnutí v poľskej Poznani od 13. do 16. septembra. Martina Michalíčka zvolili na 5-ročné funkčné obdobie. Nahradil Mons. Duarte da Cunhu, ktorý ukončil druhé funkčné obdobie. Martin pôsobil od januára tohto roka v pozícii generálneho vicesekretára CCEE.

Viac na: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20180914037

Rakúsko: Kultúrny boj v školskej triede

Viedeň, 14.9.2018 (kath.net) 022 877 – V Viedni prezentovali 10. septembra knihu „Kultúrny boj v školskej triede“ viedenskej pedagogičky Susanne Wiesingerovej. V knihe sa venuje témam, ktoré sú tabu – ako zlyhávanie politiky a vplyv islamu na školách.
„Chcela by som, aby konečne vznikla diskusia na túto tému stranou od populizmu,“ vyhlásila autorka pre noviny „Krone“. „Jedna strana problémy neguje a druhá strana ich zneužíva. Oboje je úplne nesprávna cesta.“
Autorka je učiteľka na „kritickej škole“ s najväčším počtom moslimských žiakov v najväčšom rakúskom školskom obvode a chcela by teraz prelomiť mlčanie bojom proti uzavretému systému. Kľúčovým zážitkom prečo chcela prerušiť mlčanie, bol teroristický útok na „Charlie Hebdo“, pri ktorom jej žiaci prejavili pre tento útok porozumenie! Páchateľ vtedy odôvodnil vraždu svojou kultúrou. Presne to hovorili aj jej žiaci.
V knihe opisuje okrem iného situáciu, v ktorej žiaci diskutujú o vražde na obranu cti. Niektoré islamské deti vyhlásili: „Moja rodina by ma musela usmrtiť, keby som to urobil.“ Pani Wiesingerová je presvedčená, že v islame stojí kultúra, náboženstvo a rodina nad všetkým, aj nad rakúskymi zákonmi.
Väčšinová spoločnosť musí podľa nej presne prihliadať na to, na akú časť moslimov sa obráti. Liberálnejšia a dokonca sekulárna časť moslimov sa musí posilňovať, u tých „prísne konzervatívnych“ treba postaviť jasné hranice. –zg-

Pápež František diskutoval s biskupmi o zneužívaní

Vatikán, 14.9.2018 (TS ČBK) 022 876 – Pápež František prijal zástupcov Biskupskej konferencie Spojených štátov, aby s nimi prediskutoval kauzu sexuálneho zneužívania zo strany kléru. Delegáciu viedol kardinál Daniel DiNardo, arcibiskup z Galvestonu-Houstonu a predseda Biskupskej konferencie USA spolu s kardinálom Seanom Patrikom O’Malleym, bostonským arcibiskupom a predsedom Pápežskej komisie pre ochranu maloletých.

Foto: Vatican Media

„Sme vďační Svätému Otcovi, že nás prijal na audiencii. Informovali sme pápeža Františka o našej situácii v Spojených štátoch, o tom, ako bolo Kristovo telo potrhané zlom sexuálneho zneužívania. Vypočul nás s veľkým porozumením. Bol to hlboký, plodný a dobrý dialóg. Pred ukončením audiencie sme sa spoločne pomodlili Anjel Pána s prosbou o Božie zľutovanie a silu na prácu na uzdravení rán. Tešíme sa na ďalšie aktívne pokračovanie v spoločnom rozlišovaní a hľadaní ďalších čo najúčinnejších krokov,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydal predseda BK USA, kardinál Daniel DiNardo po stretnutí s pápežom Františkom. (Zdroj: Vatican News)

Naša príloha:

„Korupcia Náuky priťahuje za sebou vždy korupciu morálky“

Rím, 17.9.2018 (kath.net) 022 875 – Kath.net dokumentuje homíliu býv. prefekta Kongregácie pre náuku viery, kardinála Gerharda L. Müllera, k vysviacke kňaza Michaela Sulzenbachera SJM v Ríme v Kostole sv. Agnesy v Agone 15. septembra. Ďakujeme kardinálovi Müllerovi za dovolenie zverejnenia homílie.

Milý spolubrat Michael Sulzenbacher, obdivujem – ľudsky povedané – vašu odvahu a – duchovne povedané – vašu dôveru v Boha. V ťažkých časoch predstupujete pred oltár vysviacky. Vo vašom adsum hovorí ochota celé svoje bytie, celý svoj život priniesť Bohu ako obetu. To je rozhodujúce nasmerovanie vašej pozemskej púte a hodina milosti pre celý Boží ľud.

Cirkev však, ktorá je darovaná Bohom a pozostáva z ľudí, sa nachádza z jej ľudskej stránky – v urbe et orbe – v hlbokej ľuďmi zapríčinenej kríze svojej vierohodnosti. V tejto dramatickej chvíli tušíme možné negatívne následky škandálov a chýb vo vedení a obávame sa ich. Mimovoľne myslíme na rozkol západného kresťanstva v 16. storočí, alebo na sekularizáciu duchovného života následkom osvietenstva a Francúzskej revolúcie.
Nie klerikalizmus – nech už to má byť čokoľvek – ale odvrátenie sa od pravdy a morálna bezuzdnosť sú koreňmi zla. Korupcia náuky zo sebou priťahuje vždy korupciu morálky a prejavuje sa v nej. Ťažké hriechy na svätosti Cirkvi bez hryzenia svedomia – to sú následky relativizovania dogmatického základu Cirkvi. To je skutočný dôvod otrasenia a sklamania miliónov veriacich katolíkov. V analýze príčin odpadov od jednej Kristovej Cirkvi v 16. storočí konštatoval cirkevný historik Hubert Jedin (1900-1980) v „Histórii Tridentského koncilu“: „Slovo reforma zakrýva herézu a vznikajúci rozkol Cirkvi.“ (I, 151).
Vtedy ako aj dnes sa veľa hovorí o reforme.
Čo sa skrýva za blýskavou a médiám lahodiacou propagandistickou formulou „Reforma Kúrie a celej Cirkvi“, ak nie – ako vrúcne dúfam – obnova v pravde zjavenia a nasledovania Krista? Nie zosvetštenie Cirkvi, ale posväcovanie ľudí pre Boha – to je pravá reforma.
Nie je reformou ale mylnou náukou myslieť si, že náuku Cirkvi možno nechať existovať ďalej, ale pre slabého človeka musíme nájsť novú pastoráciu, ktorá umierňuje nároky pravdy Božieho slova a kresťanskej morálky.
Vykúpenie z hriechov sa zakladá na pravde, že Ježiš je Boží Syn. Bez pravdy vtelenia by sa Cirkev scvrkla na agentúru polepšovania sveta so svojím vnútorným svetom. Pre našu túžbu po Bohu a po večnom živote by nemala nijaký význam. Kňaz by bol iba funkcionár sociálno-náboženského hnutia. Cirkev nenadobudne na význame a prijateľnosti, keď bude svetu nosiť vlečku ducha doby, ale iba keď bude pred ním niesť fakľu Kristovej pravdy. My sa nemáme robiť dôležití sekundárnymi témami a spracovávať agendu iných, ktorí nechcú veriť, že jedine Boh je prapôvodcom všetkého a jediným cieľom ľudí a celého stvorenia.
Skutočné nebezpečenstvo pre ľudstvo dneška spočíva v skleníkových plynoch hriechu a v globálnom otepľovaní neviery a rozpadu morálky, keď už nikto nepozná a neučí rozdiel medzi dobrom a zlom. Najlepší ochranca životného prostredia a priateľ prírody je hlásateľ Evanjelia – toho, že len s Bohom je možné prežitie a síce nielen obmedzene a nakrátko, ale navždy a večne.
V názore, že kresťanská dogma už nie je dôvodom a kritériom morálky a pastorácie, vychádza na svetlo kristologická heréza. Tá spočíva v tom, že staviame do protikladu Krista, Učiteľa Božej pravdy a Krista Dobrého pastiera. Kristus je však jedna a tá istá osoba. Pred Pilátom nemlčal, ale vydal dobré svedectvo a vystúpil ako svedok pravdy. „Zachovaj prikázanie bez poškvrny a bez úhony až do príchodu nášho Pána Ježiša Krista“ (1 Tim 6,14). Proti relativizmu Piláta, ktorý stelesňuje cynizmus svetskej moci, stavia Ježiš vykupujúcu moc Božej pravdy: „Sám hovoríš, že som kráľ. Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo pravde. Každý, kto je z pravdy, počúva môj hlas ( Jn 18,37).
Jeden a ten istý Kristus hovorí o sebe: „Ja som cesta, pravda a život“ (Jn 14,6) a on je aj bonus pastor – pastorácia Cirkvi in persona, keď zjavuje tajomstvo svojej osoby a svojho poslania: „Ja som dobrý pastier. Dobrý pastier položí svoj život za ovce“ (Jn 10,11).
Byť svedkom Kristovej pravdy a služobníkom Dobrého pastiera – to je tajomstvo a pôvod sviatostného kňazstva v Cirkvi Nového zákona.
Jediné veľkňazstvo „veľkého pastiera oviec“ (Hebr 13,20) vylučuje každú inú cestu ako skrze Ježiša Krista, ale zahrňuje sviatostné a cirkevné sprítomnenie raz pre vždy Kristom vydobytého vykúpenia tým, že Kristus sám založil službu a poslanie apoštolov. Vo svätej vysviacke prechádza apoštolská plná moc a poslanie na biskupov a kňazov.
Tak platí pre vás, milý spolubrat, unikať pred nesprávnou náukou a v tejto hodine najmä slovo sv. Pavla svojmu nástupcovi Timotejovi: „Bojuj dobrý boj viery a zmocni sa večného života; veď doň si povolaný a zložil si pred mnohými svedkami dobré vyznanie (1 Tim 6,12).

Títo mnohí svedkovia sú dnes všetci, ktorí sú tu zhromaždení: vaša matka a váš otec, ktorí vám ako prví svedkovia viery sprostredkovali vieru v Krista „Spasiteľa sveta“ (Jn 4,42), so starými rodičmi, súrodencami a všetkými príbuznými a priateľmi vášho spoločenstva s mnohými kňazmi a diakonmi a nakoniec aj so mnou. Ako biskup mám Kristovu plnú moc vkladaním svojich rúk a modlitbou vysviacky dať vám účasť na plnej moci a poslaní Mesiáša. Tak budete môcť v Kristovej osobe, Hlave Cirkvi mocou Ducha Svätého učiť veriacich, viesť ich a posväcovať (PO 2), aby dospeli k poznaniu pravdy milovať Boha nadovšetko a blížneho ako seba samého.
Ten je pravý duchovný pastier, kto s Božou láskou hľadí na jemu zverených ľudí a riadi sa duchovným pôsobením a spôsobom života Krista Veľkňaza, ktorému slúži. Dobrý pastier sa odlišuje od nádenníka, pretože miluje ľudí Srdcom Ježiša a Márie a pretože svoj život zasadzuje za Pánovo stádo. Apoštol je „spolupracovníkom Boha, služobníkom Krista, správcom a šíriteľom Božích tajomstiev (1 Kor 4,1; 2 Kor 6,1). I jemu ide iba o jedno – v plnej bázni pred Pánom presviedčať ľudí a získavať ich pre Krista (porovn. 2 Kor 5,11). Jemu bola zverená služba zmierenia na hlásanie viery a udeľovanie sviatostí. „Preto sú vysvätení kňazi ako apoštoli Kristovými vyslancami a akoby Boh napomínal skrze nás. V Kristovom mene prosíme: Zmierte sa s Bohom!“ (2 Kor 5,20).

Iste kňaz stojí aj medzi veriacimi a potrebuje na ceste pozemskou púťou – ako my všetci – milosť pre svoje duchovné pôsobenie a Božie odpustenie za jeho hriechy a zlyhania. Pravda viery, ktorú hlása a spása, ktorú vo sviatostiach sprostredkuje, však – Bohu vďaka – nezávisí od hĺbky jeho spirituality, alebo vysokej morálky jeho životného štýlu, ale od objektívneho spásonosného účinku sviatostí. Pretože Kristus si slúži ľuďmi, ale nerobí sa vo svojom spásonosnom konaní od nich závislým. On jediný je „pôvodcom večnej spásy“ (Hebr 5,9). Kristus bol bez hriechu, no všetci veriaci a ich pastieri potrebujú odpustenie.
Vyznanie našich hriechov patrí do spovednice. Ak však vysvätené osoby v cynickom pohŕdaní svojím povolaním vedú dvojitý život, patria tieto skutky pred svetský súd. Zlé činy musia byť súdené svetskou autoritou, páchatelia zla musia byť odsúdení a potrestaní podľa zákonov. Kto považuje cirkevné trestné právo za nezlučiteľné s evanjeliom lásky, ten nekoná z milosrdenstva, ale z pohŕdania ľuďmi, ktorí boli olúpení o svoje práva a o svoju dôstojnosť:
„Beda svetu pre pohoršenie! Pohoršenia síce musia prísť, ale beda človekovi, skrze ktorého pohoršenie prichádza! (Mt 18,7). To platí zvláštnym spôsobom tým, ktorí boli skrze duchovný úrad postavení za príklad –typoi – veriacim a vo sviatostnej vysviacke sú posilnení Duchom Svätým.

Tak by som chcel vám, ctený spolubrat, a nám všetkým pred prijatím kňazskej vysviacky pripomenúť napomenutie sv. apoštola Petra svojim spolubratom kňazom:
„Paste Božie stádo, ktoré je u vás; starajte sa oň nie z prinútenia, ale dobrovoľne, podľa Božej vôle, nie pre mrzký zisk, ale ochotne; nie ako páni nad dedičným podielom, ale ako vzor stáda – forma facti gregis ex animo. Keď sa zjaví Najvyšší pastier, dostanete nevädnúci veniec slávy. (1 Pt 5,2-4).
A s opačným smerom pohľadu sa majú všetci veriaci cítiť zodpovední za svojich duchovných pastierov, keď v Liste Hebrejom čítajú:
„Pamätajte na svojich predstavených, ktorí vám hlásali Božie slovo. Dobre si všimnite, aký bol koniec ich života a napodobňujte ich vieru. Poslúchajte svojich predstavených a podriaďujte sa im, lebo oni bdejú nad vašimi dušami a budú sa za ne zodpovedať; aby to robili s radosťou a nie so vzdychaním, lebo to by vám neosožilo. Modlite sa za nás … (Hebr 13,7.17f).

Milý spolubrat Michael, modlíme sa za milosť, aby ste sa stali dobrým kňazom podľa Ježišovho Srdca a jeho milej Matky Márie. Tak nech sa stane! Amen. Rím, 15. septembra 2018 -zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *