Život Cirkvi vo svete 37/2018

Rakúsko: FPÖ pevne za heterosexuálne manželstvo

Rakúsko: „Vláda má rýchlo určiť definíciu manželstva“

Pápež zvoláva predsedov Konferencií biskupov

Pápež plánuje na rok 2019 návštevu Japonska

Nemecko: 3677 obetí zneužívania kňazmi

Dramatický vývoj v Čile

Americký kardinál Wuerl pred odstúpením!

Už viacerí biskupi za zrušenie synody o mládeži

Sýria: Islamisti zaútočili na kresťanské mesto Mahardah

„Keď ututlávanie stroskotá“

Gänswein oceňuje knihu „Opcia Benedikt“

Gänswein: Škandály zneužívania sú 11. septembrom Cirkvi

Vatikán: Konferencia o návrate utečencov

Správy Centra pre pozorovanie netolerancie voči kresťanom

Vatikán odmieta spoluprácu v súvislosti s Viganom

Vatikán ‚plánuje odpovede‘ na Viganòve obvinenia

Zasadnutie Rady kardinálov C 9 aj o ochrane detí

Kardinál Scola: „To by bolo zrušenie klasickej náuky Cirkvi“

Rakúsko: Cirkev kritizuje „zhrubnutie politickej kultúry“.

Švédsky kardinál: Chrániť práva menšín

Nemecko: Fary majú viesť laici …

„Nijaká súvislosť medzi celibátom a zneužívaním“

Biskup: „Mlčanie – tiež forma zatajovania“

Na záložke knihy o Františkovi kritika Benedikta

„Kríza Cirkvi nemá byť krízou viery“

Taliansko: Vláda o zákaze otvorenia obchodov v nedeľu

Salzburg: Naštartovali akciu „Sieť Tichá noc farností“

Rakúsko: Cirkev a kraj pozývajú k omši v krojoch

Biskup: Na východe Nemecka zlá situácia ľudí

Ďalšie šialenstvo LGBT: Bábka učí deti gender

List potvrdzuje Viganòvo svedectvo

‚Prečo médiá chránia pápeža Františka?’

„Nemúdre“: Kardinál ľutuje zmiznutie migrantov z lode

Ex-agent FBI: Pápež František nesmie dlhšie mlčať

Schönborn kritizuje tých, čo sa chcú zbaviť pápeža

„Som Kráľovná neba,“ povedala raz Panna Mária svätej Brigite. „Som Matka milosrdenstva, hriešnikov rebrík do neba. V očistci neexistuje bolesť, ktorú by som svojou pomocou neuľahčila, alebo neurobila znesiteľnejšou. Duše v očistci sa radujú, keď počujú moje meno. Je to niečo podobné, ako keď zomierajúci človek počuje slovo nádeje.“ (365 dní s dušami v očistci, Zachej 2017)

Sviatok mena Panny Márie – v deň víťazstva vo Viedni

Biskup Andreas Laun, Salzburg

Salzburg, 11.9.2018 (kath.net) 022 873 – Bývalý rakúsky prezident Fischer hovoril o kultúre spomienky. Áno, má pravdu a túto kultúru by sme mali pestovať a pripomínať si skutočne dôležité udalosti alebo dôležitých ľudí v našej krajine a v celej Európe. Nemali by sme zabúdať na všetko zlé, na koncentráky nacistov, ani na gulagy komunistov, ani na Benešove dekréty a mnohé iné, ale „pripomínať si to inak“.
Tento rok sa opäť zhromažďujú ľudia 12. septembra na viedenskom vŕšku Kahlenberg, aby sebe aj všetkým Európanom pripomenuli „Bitku na Kahlenbergu“, kde sa rozbilo turecké obliehanie Viedne a moslimské nebezpečenstvo hroziace celej Európe bolo na dlhý čas zažehnané. Rozhodujúcou bola pritom pomoc Poliakov, ktorí prišli na pomoc, ako aj nemeckých a samozrejme rakúskych oddielov.
Aj Cirkev sa radovala. Pápež Inocent XI. (1676–1689) ustanovil záväzný sviatok pre celú Cirkev po tom, čo 12. septembra 1683 spojené kresťanské armády pod velením poľského kráľa Jána III. Sobieskeho (obrázok vyššie) ukončili druhé turecké obliehanie Viedne víťaznou bitkou na Kahlenbergu. Armáda niesla na čele vlajku s Pannou Máriou s plášťom ochrany (foto). Pápež Pius X. preložil neskôr sviatok mena Panny Márie na 12. september – vlastný deň víťazstva. Tak sa stal posvätný ruženec najrozšírenejšou pobožnosťou proti heréze a útočiacim moslimom.
Ako už bitka pri Tours a Poitiers v októbri 732, a neskôr pri Viedni v r. 1529 a potom v r. 1683 boj o Viedeň, ako aj v r. 571 bitka pri Lepante boli rozhodujúce pre zastavenie dobyvateľského ťaženia moslimov do Európy. Všetky víťazstvá boli okrem chrabrosti kresťanských vojakov pod vedením Karla Martella pri Poitieri, Jána Rakúskeho pri Lepante, Ernsta Niklasa grófa zo Salmu pri prvom obliehaní Viedne a neskôr Rüdigera von Starhemberga, pripisované aj Božej pomoci.
Turci nám tieto spomienky radosti nesmú zazlievať, oni iste tiež slávia sviatky, ktoré my vidíme inak ako oni. Mohli by sme aj povedať: Mali by sme byť jednotní vo veciach nemorálnosti všetkých dôb, v ktorých jeden národ prepadol iný iba preto, že si myslel, že je dosť silný na porazenie toho druhého, na dobytie jeho územia a na jeho vyrabovanie.
Tešme sa preto, že Európa a Viedeň neboli dobyté a že sme my, kresťania, tu mohli zostať – prinajmenšom by sme mohli zostať, keby sme zostali verní. Dnes už nebojujeme kanónmi a loďami, ani mečmi, či zahnutými šabľami, ale zbraňami ducha a viery. Nech nám Boh znova daruje víťazstvo, ktoré treba stále znova brániť v živote každého človeka a každého národa! –zg-

* * * * *

Rakúsko: FPÖ pevne za heterosexuálne manželstvo

Viedeň, 13.9.2018 (kath.net) 022 872 – V Rakúsku pokračuje diskusia o realizácii sporného výnosu ústavného súdu, ktorý krátko pred voľbami de facto požadoval „manželstvo pre všetkých“. Doteraz je v Rakúsku zavedené registrované partnerstvo. Rakúska strana slobody FPÖ chce manželstvo heterosexuálov napriek tomu „vecne privilegovať“. Pritom chce presvedčiť aj „kresťanského“ koaličného partnera Ľudovú stranu ÖVP o zavedení takejto úpravy ešte pred 1. januárom 2019.
FPÖ chce manželstvo naďalej definovať ako zväzok muža a ženy s jasnou vôľou plodiť deti. Z radov strany ÖVP sa k tomu v ostatných dňoch sotva niekto vyjadril. –zg-

Rakúsko: „Vláda má rýchlo určiť definíciu manželstva“

Viedeň, 12.9.2018 (KAP) 022 871 – V otázke „manželstva pre všetkých“ je podľa názoru cirkevnej právničky Stephanie Merckensovej nesmierna potreba konať zo strany politikov. „Zrušenie doterajšieho obmedzenia manželstva na heterosexuálne páry a registrovaných partnerstiev na homosexuálne páry ústavným súdom necháva priestor pre viaceré voľby,“ zdôraznila expertka z Inštitútu pre manželstvo a rodinu (IEF) Biskupskej konferencie Rakúska v stredu v diskusii v televízii Ö1 s právnikom a aktivistom LGBT Helmutom Graupnerom. „Dúfam v jasné rozhodnutie zo strany vládnych strán,“ zdôraznila Merckensová.
Právnička uprednostňuje „prísnu definíciu manželstva s otvorenosťou pre život a registrovaného partnerstva pre všetkých, ktorí to chcú“. „Stačí otvoriť registrované partnerstvo aj pre heterosexuálne páry, aby sa zabránilo nútenému zverejneniu homosexuality ľudí, čo kritizuje ústavný súd. Civilné manželstvo muža a ženy možno udržať ako životnú formu muža a ženy a tak per se zostať pri troch formách, čím sa umožní plodenie detí pre nové generácie a chráni sa tak aj biologický pôvod dôležitý pre identitu dieťaťa.“
Merckensová varovala vládu predtým, aby ani do konca roka nevydala rozhodnutie. Politika môže tak v zásade iba otvoriť manželstvo pre všetkých a zrušiť registrované partnerstvo, alebo naopak. To, že by manželstvo a registrované partnerstvo mohlo dlhodobo existovať pre homosexuálov aj heterosexuálov popri sebe, považuje právnička za nepravdepodobné. Boli by to dva takmer identické inštitúty na takmer identické vzťahy, čo by viedlo k jednej žalobe za druhou, keďže jeden si vždy chce vyberať iba hrozienka z toho druhého. Nakoniec jeden inštitút padne a bude to zrejme manželstvo.

Európsky súd pre ľudské práva dáva štátom priestor
Pri ústavnom výklade nejde iba o výnos rakúskeho ústavného súdu z decembra 2017, ako poznamenala právnička. Vo viacerých rozsudkoch z minulosti Európsky súdny dvor pre ľudské práva jasne stanovil, že štáty EÚ nemožno nútiť povinne zaviesť „manželstvo“ pre homosexuálov a rozhodne si môžu zaviesť vlastné úpravy – aj také, že budú manželstvo a partnerstvo považovať za vzájomne sa doplňujúce inštitúty – teda môžu existovať súčasne.
Právnička rázne odradila od zmeny podstaty manželstva novou formuláciou a tak mu niečo odňať – najmä aspekt rodičovstva a stabilných vzťahov k biologickým deťom. Veľkú obozretnosť pri otváraní manželstva – ktoré zatiaľ obsahuje v definícii rodičovstvo – treba venovať „právnemu nároku na deti“, za čím by mohlo nasledovať schválenie náhradného materstva. Tvrdenia jej homosexuálneho partnera v dialógu Graupnera, že také požiadavky nemá v úmysle, právnička nebrala vážne:
„Pokúšajú sa cez to nejako prešvindľovať – rozdiel medzi biologickým a právnym rodičovstvom sa už nebude môcť uvádzať, ale bude sa smieť hovoriť už iba o ‚rodičovstve‘.“ …
„Nech je počet homosexuálov, ktorí túžia po manželstve hocijako malý, ide tu o trocha viac ľudskej dôstojnosti a rovnoprávnosti pre marginalizovanú skupinu, ako vyhlásil homosexuálny aktivista a dodal: „Obavy z poklesu pôrodnosti otvorením manželstva sú vzhľadom na krajiny ako Španielsko alebo Portugalsko úplne neodôvodnené. –zg-

Pápež zvoláva predsedov Konferencií biskupov
na stretnutie o ochrane maloletých

Vatikán, 12.9.2018 (RV) 022 870 – Svätý Otec zvolal predsedov konferencií biskupov Katolíckej cirkvi na stretnutie o „ochrane maloletých“, ktoré sa uskutoční vo Vatikáne 21. – 24. februára 2019. Informovala o tom zástupkyňa riaditeľa Tlačového strediska Svätej stolice Paloma Garcia Ovejerová na brífingu pri príležitosti ukončenia zasadania Rady kardinálov C 9. Najbližšie zasadanie C 9 sa uskutoční 10. – 12. decembra tohto roku 2018.
Ako ďalej informovala zástupkyňa vatikánskeho hovorcu, počas 26. zasadania C9, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 10. -12. septembra, sa kardináli venovali posledným úpravám pracovného textu novej apoštolskej konštitúcie Rímskej kúrie. Jej predbežný názov je Praedicate evangelium. Rada kardinálov už Svätému Otcovi odovzdala jej predbežný text, ktorý ešte čaká štylistická a kanonická kontrola.
Ako už v pondelok rada informovala vo vyhlásení, kardináli pápeža požiadali o zváženie „práce, štruktúry a zostavenia samotnej rady, berúc do úvahy pokročilý vek niektorých jej členov“. Členovia rady zároveň opätovne vyjadrili „plnú solidaritu Svätému Otcovi v súvislosti s udalosťami posledných týždňov“ a vyjadrili tiež spokojnosť s priebehom 9. svetového stretnutia rodín v Dubline.
Kardinál Sean Patrick O´Malley počas zasadaní oboznámil prítomných o činnosti Pápežskej komisie pre ochranu maloletých.
Na väčšine stretnutí C 9 sa zúčastnil aj Svätý Otec. Zasadali len šiesti z celkového počtu deviatich členov rady, chýbali kardinál Francisco Javier Errázuriz Ossa, emeritný arcibiskup Čile, kardinál Laurent Monsengwo Pasinya, arcibiskup Kinshasy a kardinál George Pell, prefekt Ekonomického sekretariátu Svätej stolice. -zk-

Pápež plánuje na rok 2019 návštevu Japonska

Vatikán, 12.09.2018 (KAP) 022 869 – Pápež František by chcel na budúci rok navštíviť Japonsko. Oznámil to na stretnutí s japonskou delegáciou v stredu vo Vatikáne.
„Využívam toto stretnutie na vyjadrenie želania na budúci rok navštíviť Japonsko. Dúfajme, že sa to podarí,“ dodal pápež podľa portálu „Vatican News“ ešte po ukončení príhovoru. Ako jediný pápež navštívil doteraz Japonsko sv. Ján Pavol II. (1978-2005) v rámci cesty do východnej Ázie v r. 1981.
Japonská delegácia sa skladala z členov združenia „Tensho Kenoh Shisetsu Kenshoukai“, ktoré podporuje kultúrne a sociálne projekty. Založili ho v spomienke na prvú diplomatickú misiu japonského cisárstva do Európy. Zorganizovali ju v r 1585 japonskí pátri jezuiti. Vtedy podnikli štyria mladí japonské kresťania osemročnú cestu do Európy a okrem iného navštívili aj pápeža Gregora XIII. (1572-1585). –zg-

Nemecko: 3677 obetí zneužívania kňazmi

Štúdia z poverenia biskupov: „Zásadné odmietanie Katolíckej cirkvi svätiť homosexuálnych mužov treba naliehavo nanovo premyslieť.“

Hamburg, 12.09.2018 (KAP/KNA) 022 868 – Podľa správy magazínu „Spiegel“, týždenníka „Die Zeit“ a iných médií nová štúdia o prípadoch zneužívania, ktorú si objednala Biskupská konferencia Nemecka, dokumentuje až 3677 obetí sexuálneho zneužívania najmenej 1670 kňazmi, diakonmi a rehoľníkmi v rokoch 1946 až 2014. Minulý týždeň biskupi oznámili, že obsiahle prešetrovanie prípadov predstavia na jesennom plenárnom zasadnutí 25. septembra. Nemecké médiá sa odvolávajú na zhrnutie týchto výsledkov, ktoré už majú k dispozícii.
Podľa oficiálnej kriminálnej štatistiky je v Nemecku každý rok asi 12 500 prípadov sexuálneho zneužívania maloletých.
Na dlhodobú štúdiu cirkevných prípadov vyhodnotili podľa „Spieglu“ viac ako 38 000 osobných aktov zo všetkých 27 nemeckých diecéz. Obeťami boli prevažne maloletí chlapci mladší ako 14 rokov. V každom šiestom prípade došlo k znásilneniu. Tri štvrtiny obetí boli v cirkevných školách alebo v pastorácii obvinených.
Tieto údaje označili autori štúdie ako konzervatívny predpoklad. Niet jasných údajov o ďalších temných číslach. Ako „Spiegel“ ďalej informuje, asi polovicu prípadov by bez žiadostí o odškodnenie obetí neboli odhalili, keďže osobné akty obvinených neobsahovali nijaké ďalšie údaje. V mnohých prípadoch boli akty aj zničené alebo zmanipulované.
Obvinených kňazov stále znova prekladali na iné miesta bez toho, že by nová farnosť dostala „príslušné informácie“ o páchateľovi zneužívania. Iba tretina páchateľov sa musela podrobiť cirkevnému súdu. Na 38 percent obvinených podali trestné oznámenie a riešili ich svetské súdy. Vcelku sa na sexuálnych útokoch podieľali 4,4 percentá všetkých duchovných v takmer 70 skúmaných rokoch.
V otázke dôvodu zneužívania sú autori štúdie podľa „Spiegla“ zdržanliví. A Spiegel píše:
„Musí však byť dovolená otázka, či povinný celibát môže byť rizikovým faktorom. A zásadné odmietanie Katolíckej cirkvi svätiť homosexuálnych mužov treba naliehavo nanovo premyslieť.“
Podľa „Spiegla“ vedci nepredpokladajú, že „pri sexuálnom zneužívaní detí duchovnými Katolíckej cirkvi ide o uzavretú a už prekonanú tému“.
Štúdiu z poverenia BKN vypracoval interdisciplinárny vedecký tím pod vedením psychiatra z Mannheimu Haralda Dreßinga. Zúčastnil sa na nej aj Kriminologický inštitút Univerzity v Heidelbergu, tamojší inštitút pre gerontológiu ako aj Katedra kriminológie Univerzity v Gießene. –zg-

Dramatický vývoj v Čile

Čile, 12.9.2018 (kath.net) 022 867 – V Čile štátna prokuratúra v priebehu vyšetrovania prípadov zneužívania a zatajovania zaistila maily vysokopostavených predstaviteľov cirkvi. Informuje o tom „Vatican News“ s odvolaním sa na „Info Catholica“. Tieto opatrenia sa dotýkajú kardinálov Ricarda Ezzatiho a Francisca Javiera Errazuriza, ale aj pomocného biskupa Fernanda Ramosa. Obaja kardináli sú v podozrení, že prípady zneužívania ututlávali. Brizantná je situácia okolo kardinála Errazuriza, keďže ten je členom pápežovej Rady kardinálov C 9. –zg-

Americký kardinál Wuerl pred odstúpením!

USA, 12.9.2018 (kath.net) 022 866 – Americký kardinál Donald Wuerl (77) stojí zrejme pred odstúpením. Vyplýva to z listu, ktorý v utorok uverejnil jeho sekretariát. Kardinál Wuerl, ktorého obviňujú z ututlávania prípadov zneužívania, podľa listu znova odcestuje do Ríma k pápežovi Františkovi, aby tak hovoril o prijatí jeho odstúpenia.
Žiadosť o odstúpenie kardinál Wuerl podal už v r. 2015, teraz po očividne masívnej kritike najmä v USA bude zrejme prijatá.
Vo štvrtok kardinál Daniel DiNardo, predseda Konferencie biskupov USA, a ďalší prídu k pápežovi Františkovi do Ríma na rozhovory o kríze. Kardinál DiNardo 16. augusta vzhľadom na prípady zneužívania kardinála McCarricka pápeža požiadal o apoštolskú vizitáciu katolíckej cirkvi v USA. DiNardo tiež žiadal, aby otázky, ktoré položil arcibiskup Viganò, boli zodpovedané. Na rozhovore s pápežom budú okrem neho prítomní: arcibiskup José Gomez z Los Angeles, Mons. Brian Bransfield, generálny sekretár Biskupskej konferencie USA, kardinál Sean O’Malley, arcibiskup z Bostonu a predseda Pápežskej komisie pre ochranu maloletých.

Nové správy o arcibiskupovi Carlovi Viganòvi.
Podľa informovaných kruhov sa má dobre. Ako „životné poistenie“ má existovať kufrík s jeho dokumentami s časovaným zámkom. Ak sa Viganòvi niečo stane, má sa kufrík s brizantnými informáciami o pápežovi Františkovi, kardináloch a biskupoch otvoriť a odovzdať na zverejnenie. –zg-

Už viacerí biskupi za zrušenie synody o mládeži

Petra Lorleberg

Washington DC. – Vatikán, 12.9.2018 (kath.net/pl) 022 865 – Už viacerí americkí biskupi verejne žiadajú, aby sa kvôli škandalóznej kríze sexuálneho zneužívania a zamlčovania zrušila Synoda biskupov o mládeži v októbri vo Vatikáne. Biskup Joseph Strickland (foto) z Diecézy Tyler, 8. septembra na Twitteri napísal:
„Podporujem arcibiskupa Charlesa Chaputa, biskupa Edwarda Burnsa a ďalších biskupov, ktorí žiadali, aby sa synoda o mládeži zrušila a nahradila mimoriadnou synodou biskupov, ktorá sa bude zaoberať krízou zneužívania v Cirkvi. O tejto kríze treba hovoriť! Vyslovujem NIE správaniu ako doteraz!“
Arcibiskup Charles Chaput z Filadelfie koncom augusta na prednáške v Seminári sv. Karola Boromejského povedal:
„Napísal som Svätému Otcovi a vyzval som ho, aby nadchádzajúcu synodu o mladých ľuďoch zrušil. Práve teraz by nemali biskupi absolútne nijakú vierohodnosť, keby oslovili tieto témy.“
Aj biskup Edward Burns z Dallasu žiadal zvolanie mimoriadnej synody o súčasnom škandále sexuálneho zneužívania duchovnými.
Rovnako sa vyslovil aj britský biskup Philip Egan z Portsmouthu, o ktorom je známe, že v tomto zmysle tiež napísal list pápežovi Františkovi.
Formulácia biskupa Stricklanda „a viacerí biskupi“ dáva predpokladať, že aj viacerí ďalší biskupi napísali pápežovi, príp. inak podporili požiadavku, že spracovanie obrovského škandálu zneužívania a zatajovania Cirkvou by malo mať v súčasnosti najvyššiu prioritu. –zg-

Sýria: Islamisti zaútočili na kresťanské mesto Mahardah

V Mahardahu podľa tradície Božia Matka Mária strávila nejaký čas v dome, ktorý je dnes malým kostolíkom pri hlavnom námestí.

Damask-Viedeň, 12.9.2018 (kath.net/KAP) 022 864 – V začínajúcom boji o sýrsky región Idlib zomierajú už civilisti na oboch stranách frontu. Južne od frontovej línie medzi sýrskou armádou a islamistickými militantmi ležiace mestečko Mahardah sa nedávno stalo terčom raketového útoku islamistov, ktorí sa opevnili v Idlibe, ako oznámila nadácia „Pro Oriente“ vo Viedni. Mestečko obývajú grécko-pravoslávni kresťania a presbyteriánska menšina. Pri útoku bolo zabitých deväť ľudí medzi nimi aj tri deti, ich matky a stará matka. Viac ako 20 ľudí bolo zranených.
Nikto s takým útokom nepočítal. Na cirkevnom pohrebe sa zúčastnili tisíce ľudí z mestečka a okolia. V celom okolí vládne zatrpknutosť, že Západ a USA na tento mimoriadny útok nijako nereagovali! Ľudia sa cítia zradení.
„Keď tečie krv kresťanov, nikoho to nezaujíma,“ tak znie rozšírený názor v regióne. Ruské lietadlá však bombardovali miesto v islamistickej oblasti, odkiaľ mal útok vyjsť.
V Sýrii sa predpokladá, že útok na Mahardah nebol náhodný. Mesto je baštou kresťanov, je to domovina bývalého grécko-pravoslávneho patriarchu Antiochie, Ignáca IV. Hazima (1921-2012) a bydlisko mnohých zmiešaných sýrsko-ruských rodín, ktoré vznikli, keď v 70. rokoch mnohí Sýrčania študovali v Moskve. V ostatných rokoch bol Mahardah viackrát cieľom islamistov ako v máji 2016 a marci 2017.
„Muchtar“ – starosta – Mahardahu – Simon Yousef al-Choury, nedávno pre nemecké katolícke noviny v Hildesheime povedal: „My sme národ, ktorý chce mier a pokoj.“ Od r. 2011 dopadlo však na Mahardah 8000 rakiet a granátov a zabitých bolo 90 civilistov a 24 vojakov.
V minulosti bol Mahardah „matkou okolitých dedín“, z ktorých dnes vychádzajú útoky. Roľníci prichádzali do mesta na trh predávať zvieratá, ovocie a zeleninu. No v r. 2011 moslimské obyvateľstvo dedín zrazu malo extrémistické názory a občanov Mahardahu vyhlásili za „neveriacich“. Starosta Choury robí za útoky zodpovedné zahraničie, najmä Turecko. Kresťania v Mahardahu sú na strane vlády a sýrskej armády: „Útočia na armádu, teda útočia aj na nás,“ ako hovorí. Napriek tomu dúfa, v zmierenie: „Dobrí ľudia sa dokážu zmieriť. Všetci zabudneme na minulosť a otvoríme novú stránku v našom spolunažívaní. A keď sa vojna skončí, spoločne znova všetko vybudujeme.“
Mahardah má aj náboženský význam, pretože podľa tradície Božia Matka Mária strávila nejaký čas v dome, ktorý je dnes malým kostolíkom pri hlavnom námestí. Ako v Rusku počas druhej svetovej vojny tak sa teraz aj v Mahardahu vykladajú ikony Panny Márie na všetky svetové strany, aby mestečko chránila pred nepriateľmi.
Mestečko leží asi 23 km severozápadne od Hamy pri Orontese a vždy tam vládol blahobyt. Hlavným cieľom migrantov z neho bola Južná Amerika, kde je aj dnes veľa prezidentov kresťansko-arabského pôvodu. Strategicky má Mahardah veľký význam, pretože sa nachádza na hlavnej trase z Damasku do Aleppa. –zg-

„Keď ututlávanie stroskotá“

Brusel, 12.9.2018 (kath.net) 022 863 – V r. 2010 sa verejnosť dozvedela, že biskup z Brügge, Roger Vangheluwe, celé roky zneužíval svojho synovca. Dňa 23. apríla 2010 ponúkol biskup Vangheluwe pápežovi Benediktovi XVI. svoje odstúpenie, ktoré pápež už o hodinu neskôr prijal!
V ten istý deň vyhlásil vtedy už emeritný arcibiskup Arcidecézy Mechelen-Brusel a bývalý belgický prímas, kardinál Godfried Danneels (foto):
„Z mojej strany nebol ani len náznak pokusu túto záležitosť ututlať, alebo to udržiavať v tajnosti.“
Pred odstúpením sa konal rozhovor obete a jeho rodiny s kardinálom Danneelsom. Dňa 28. augusta 2010 uverejnili belgické noviny „De Standaard“ obsah tohto rozhovoru. Ten tajne nahrali a rozhovor dokumentuje, ako podlo sa kardinál Danneels vtedy pokúšal skutky svojho spolubrata ututlať a obeť umlčať!
Obeť – Mark Vangheluwe – zverejnil v r. 2017 knihu „List pápežovi“. V nej opisuje svoje dlhoročné pokusy priviesť strýka k tomu, aby priznal svoju vinu a prevzal za to zodpovednosť. Na konci potom stál rozhovor v apríli 2010. Roger Vangheluwe bol pritom zahnaný do úzkych. A tak vsadil na kardinála Danneelsa, ktorý mal urobiť posledný pokus vytiahnuť za neho tie horúce gaštany z ohňa. –zg-

Gänswein oceňuje knihu „Voľba Benedikt“

„Udrela hodina suverénnych laikov.“

Rím, 12.09.2018 (KAP) 022 862 – V súčasnej kríze Katolíckej cirkvi podľa názoru arcibiskupa Georga Gänsweina „udrela hodina suverénnych laikov“. „Po tom, čo bola Cirkev napadnutá zvnútra, sú potrební vyprofilovaní veriaci, ktorí budú zachovávať kresťanské hodnoty a budú nazývať veci pravým menom,“ povedal arcibiskup Gänswein pri prezentácii knihy „Voľba Benedikt – Stratégia pre kresťanov v po-kresťanskej spoločnosti“ amerického žurnalistu Roda Drehera v Ríme.
„Táto kniha mi v minulých týždňoch dodala veľa útechy,“ ako povedal prefekt Pápežského domu, ktorý na pozvanie talianskej nadácie „Fondazione de Gasperi“ mal príhovor na prezentácii knihy.
„Dreherova Stratégia pre kresťanov v po-kresťanskej spoločnosti sa podobá návodu na stavbu archy, pretože niet nijakej priehrady, ktorá by ešte dokázala zadržať veľkú povodeň, ktorá (…) sa chystá zaplaviť starý kresťanský Západ.“
Dreher vyjadril na prezentácii knihy názor, že v „rozdrobenej spoločnosti“ je konsenzus v dôležitých otázkach nemožný, keďže niet spoločného základného presvedčenia. Ako príklad uviedol diskusiu o manželstve rovnakých pohlaví v USA.
„Stojíme na začiatku temnej éry, v ktorej ruiny minulosti prevalcujú kultivovaní barbari. Ako prví benediktínski mnísi v prechode od neskorej antiky k ranému stredoveku majú kresťania úlohu pospájať sa do spoločenstiev. V nich majú zachovávať kultúrnu pamäť a položiť základy nového vzniku civilizácie.“
O Dreherovej knihe sa v rôznych krajinách diskutuje. Šéfredaktor jezuitského časopisu „Civilta Cattolica“, Antonio Spadaro, kritizoval základnú mentalitu budovania pevnosti v knihe:
„Cirkev, ktorá sa cíti uzavretá v spoločnosti, proti ktorej musí bojovať, nezodpovedá chápaniu pápeža Františka.“
Dreher v Ríme zdôraznil, že jeho knihu kritici ako Spadaro falošne prezentujú. Povedal, že on nevyzýva k stiahnutiu sa zo spoločnosti a nekladie ani nijaké politické požiadavky. –zg-

Gänswein: Škandály zneužívania sú 11. septembrom Cirkvi

Rím, 11.9.2018 (kath.net/KAP/red) 022 861 – Z hľadiska arcibiskupa Georga Gänsweina vo Vatikáne škandály zneužívania otriasajú Katolíckou cirkvou v podobnej miere, ako teroristické útoky z 11. septembra 2001 otriasli USA.
„Dnes hľadí skutočne aj Katolícka cirkev plná nepochopenia na svoj vlastný 11. september, aj keď sa táto katastrofa žiaľ nevzťahuje na jediný dátum, ale na mnohé dni a roky a na nespočetné obete,“ povedal Gänswein v utorok v Ríme. Súčasne vyhlásil, že nechce v nijakom prípade obete z 11. septembra a ich počty porovnávať s obeťami zneužívania v Cirkvi.
Hlásenia z USA o zneužívaní ukazujú, „koľké duše boli nevyliečiteľne a smrteľne zranené kňazmi Katolíckej cirkvi“. „Oni nám prinášajú posolstvo, ktoré je ešte horšie, ako by mohlo byť náhle zrútenie sa všetkých kostolov v Pensylvánii a k tomu ešte aj ‚Baziliky Nepoškvrneného počatia vo Washingtone‘.“
Gänswein pôsobí ako súkromný sekretár emeritného pápeža Benedikta XVI. (2005-2013) a pracuje aj ako prefekt Pápežského domu pre pápeža Františka. K súčasnej situácii sa vyjadril v utorok v Ríme pri prezentácii knihy „Voľba Benedikt – Stratégia pre kresťanov v po-kresťanskej spoločnosti“ od amerického autora Roda Drehera. Ten prestúpil na katolícku vieru v r. 1993, no v r. 2006 pre škandály zneužívania prestúpil do Pravoslávnej cirkvi. –zg-

Vatikán: Konferencia o návrate utečencov

Vatikán, 11.9.2018 (KAP) 022 860 – Vyhliadkami návratu sýrskych a irackých utečencov do ich domoviny sa zaoberá od štvrtka dvojdňový kongres vo Vatikáne. Pracovníci 50 cirkevných nadácií ako aj biskupi a rehoľníci sa chcú radiť o humanitárnej situácii v Sýrii a Iraku. Ako Vatikán oznámil v utorok, predstavia aj správu o preverení doterajšej cirkevnej pomoci v krízovom regióne.
Konferenciu organizuje vatikánske Dikastérium pre službu v prospech celostného rozvoja človeka. Referát prednesie jeho vedúci, kardinál Peter Turkson, ako aj vysoký komisár pre utečencov, Filippo Grandi a štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. Plánuje sa aj audiencia u pápeža.
Kardinál Parolin predstaví postoj Svätého stolca v konfliktoch, komisár Grandi bude referovať o súčasnej migrácii.
Na druhý deň sa má v pracovných skupinách diskutovať o lepšej koordinácii humanitárnej pomoci. Pritom sa majú vyvinúť „realistické perspektívy dobrovoľného návratu utečencov do ich pôvodnej vlasti“. –zg-

* * * * * * *

Správy Centra pre pozorovanie netolerancie voči kresťanom

https://www.intoleranceagainstchristians.eu/

Vyberáme iba niekoľko správ z mnohých:

Veľká Británia neprijala jediného sýrskeho kresťana
7.8.2018 – 022 859 – Medzi 1112 sýrskymi utečencami, ktorých tento rok prijala Veľká Británia, nebol ani jediný kresťan, ako uviedla „Freedom of Information“. Komisia OSN pre utečencov (UNHCR) odporúčala umiestniť vo Veľkej Británii 1358 sýrskych utečencov a 4 z nich boli kresťania. Veľká Británia súhlasila s prijatím 1,112 z nich – všetci boli moslimovia – a neschválila nijakého kresťana.
Kompetentný lord Alton z Liverpoolu k tomu napísal: „Medzi náboženskými menšinami v Sýrii vládne všeobecné presvedčenie, či už je oprávnené, alebo nie, že UNHCR je proti nim zaujatá.“

Škótsko: Sudca kritizoval tribunály za diskrimináciu kresťanov
3.8.2018 – Odvolací súd v Škótsku nariadil opätovné vypočutie imigračnými tribunálmi po tom, čo sudca lord Glennie zistil, že azyloví sudcovia, ktorí rozhodujú o žiadostiach o azyl, nebrali do úvahy konverzie na kresťanstvo dvoch iránskych azylantov, ktorí navštevovali kostol Tron Church v Glasgowe a ich žiadosti o azyl zamietli.

Írsko: Kňazom odmietli víza na Stretnutie rodín
19.8.2018 – Kresťanom z Pakistanu a Iraku odmietli vydať víza na Svetové stretnutie rodín v Dubline a boli medzi nimi najmenej piati kňazi. Odôvodnenie znelo: „Nedostačujúci vzťah k tejto udalosti“… Kňaz z Karáči dostal list zamietajúci jeho žiadosť o vízum, v ktorom úradník napísal, že „niet platného dôvodu na cestu do Írska“ a že katolícky kňaz nemá „dostačujúci vzťah k Svetovému stretnutiu“, ktorý by „oprávňoval jeho účasť“. Kňaz Anthony Abraz z Karáči sa vyjadril, že odmietnutie víza ho zmiatlo: „Toto odôvodnenie je veľmi smiešne. Írske úrady vyjadrili obavy, že sa nevrátim do Karáči a že som ešte nevycestoval. Ja som kňazom v Karáči a samozrejme sa vrátim a okrem toho som už cestoval po svete na rôzne podujatia.“

Francúzsko: Muž odsúdený za hrozby voči katedrále
28.8.2018 – V noci 21. júla 2018 o svetelnej show „Rêve de Couleurs“ na fasáde katedrály v Reimse opitý muž kričal „Allahu Akbar! Nech žije daech! Ja vás zmasakrujem!“ na všetkých ľudí, ktorých stretol. A hrozil: „Idem zaútočiť! Vyhodím katedrálu do vzduchu!“
Na okoloidúceho, ktorý chcel zasiahnuť, zaútočil a zbil ho. Páchateľom bol 19-ročný Tony Brébant z Reimsu, ktorý konvertoval na islam. Bol odsúdený na 14 mesiacov väzenia.

Francúzsko: Potupili sochu Krista
9.8.2018 – Sochu Krista vo francúzskom Thonon-les-Bains potupili vandali – tvár mu pokryli čiernou farbou.

Švédsko: Podpálili sýrsky pravoslávny kostol
6.8.2018 – Vo švédskom Norrköpingu začal 6. augusta horieť Kostol Panny Márie sýrskej pravoslávnej cirkvi. Asi 30 hasiči ho dokázali dostať pod kontrolu až o 3.40 hod ráno. Polícia zistila, že požiar vznikol podpaľačstvom. Členovia cirkvi, ktorá má asi 1100 veriacich, boli šokovaní.

Belgicko: Biskup ohrozovaný a olúpený
15.8. 2018 – V noci zo 14. na 15. augusta sa vlámali zlodeji cez okno toalety do bytu biskupa Jeana-Pierra Delvilla. Ohrozovali biskupa aj jeho krstného syna v dome. Požadovali peniaze, lebo si mysleli, že u seba má výnos zbierok z kostolov. Biskup im po hrozbách zabitia vydal peniaze, ktoré si našetril jeho krstný syn na cestu do zahraničia. Potom zlodeji oboch zamkli do kúpeľne, kde ich našli až ráno.

Španielsko: Ľavičiari útočili na kresťanských študentov
18.8.2018 – Španielska polícia zatkla dvoch členov extrémistickej ľavice, ktorí zaútočili na skupinu mladých ľudí za to, že sa im nepáčili ich tričká s emblémom Katolíckej univerzity San Antonio de Murcia. Incident sa stal v pube v oblasti univerzity. Obete najprv urážali, potom im hrozili a nakoniec na nich zaútočili. Jedna obeť bola pobodaná.
Páchateľov vo veku 19 a 28 rokov zo Španielska a Brazílie identifikovali podľa fotografií, lebo polícii už boli známi pre členstvo v ultra-ľavicových skupinách. Obvinili ich zo zločinov z nenávisti, porušenia základných ľudských práv a poškodenia na zdraví.

Španielsko: Grafiti na kostole vo Valencii
1.9.2018 – Fasádu a okná Kostola Nanebovzatej Panny Márie na Námestí la Plaza de Benimaclet vo Valencii pomazali farbou a grafitmi a na chodník pred kostolom načmárali anarchistické heslo „NI DIOS; NI PATRIA; NI AMOS“ (Ani Boh, ani vlasť, ani páni). Miestni politici vyjadrili poľutovanie a vyhlásili, že sú už unavení z „necivilizovaných a netolerantných ľudí“.

Španielsko: Anarchisti potupili monument
5.9.2018 – Vandali nasprejovali anarchistický symbol „A“ na známy pomník Kolumba v španielskom meste Huelva. Robotníci nedokázali farbu odstrániť vodou a tak prišiel samotný autor sochy – sochár Elías Rodríguez Picón, aby farbu odstránil. Miestni obyvatelia boli veľmi pobúrení. Polícia začala vyšetrovanie a skúma zábery z bezpečnostnej kamery na identifikáciu páchateľov.

* * * * * * *

Vatikán odmieta spoluprácu v súvislosti s Viganom

Vatikán, 11.9.2018 (kath.net) 022 858 – Napriek výzve pápeža žurnalistom pri lete z Dublinu, aby Viganov list podrobne študovali, odmieta práve sám Vatikán spoluprácu so žurnalistami. Informoval o tom známy vatikánsky žurnalista Edward Pentin v „Nation Catholic Register“.
Okrem iných aj kardinál Giovanni Battista Re, ktorý bol v dobe menovania arcibiskupa Theodora McCarricka do Washingtonu DC. prefektom Kongregácie pre biskupov, odmietol podať akékoľvek informácie. Kardinála Rea Viganò výslovne menuje, keďže podľa vtedajšieho nuncia mal poslať písomnú informáciu na nunciatúru, v ktorej sa kardinál Re od tohto menovania dištancuje. Cez kardinála Rea sa mal Viganò v r. 2009 alebo 2010 dozvedieť o sankciách voči McCarrickovi, ktoré uložil pápež Benedikt XVI.
Aj viacerí ďalší vysokí hodnostári vo Vatikáne odmietli žurnalistom akýkoľvek komentár. –zg-

Vatikán ‚plánuje odpovede‘ na Viganòve obvinenia

Vatikán, 11.9.2018 (kath.net) 022 857 – Rada kardinálov C 9, ktorá od pondelka zasadá v Ríme, vyjadrila pápežovi Františkovi v pondelok v súvislosti s obvineniami arcibiskupa Vigana „plnú dôveru“.
Vatikán súčasne oznámil, že plánuje odpoveď na kritické body.
Na stretnutí sa tento raz zúčastnili už iba šiesti kardináli a aj tí prejavujú už náznaky únavy. Pápežovi Františkovi oznámili, že vzhľadom na pokročilý vek by sa mala rada personálne obnoviť a malo by sa premýšľať aj o štruktúre rady.
De facto je to však tak, že aj niektorí členovia rady C 9 sú obviňovaní z ututlávania prípadov zneužívania, alebo z konkrétneho zapletenia do týchto prípadov. –zg-

Zasadnutie Rady kardinálov C 9 aj o ochrane detí

Vatikán, 11.9.2018 (kath.net/KAP) 022 856 – Ochrana detí a zneužívanie v Cirkvi sú opäť na programe zasadnutia Rady kardinálov C 9 tento týždeň vo Vatikáne s pápežom Františkom za zatvorenými dverami. Rada povolaná vlastne na reformu aparátu kúrie sa zaoberá od prvého zasadnutia pred presne piatimi rokmi neustále aj témou ochrany detí. Aký stav je v tejto oblasti v Katolíckej cirkvi, to sa považuje aj za mierku úspechu tohto poradného zboru pápeža.
Pápežská komisia pre ochranu detí sa vracia k prvej iniciatíve pôvodne ôsmych, teraz už deviatich kardinálov. Rada vyvinula túto ideu v decembri 2013 – asi len náhodne v čase Správy o ochrane detí, ktorú štát Vatikán mal predložiť OSN.
Za predsedu komisie menoval František amerického zástupcu v rade C 9 kardinála Seana O’Malleyho. Ten si ako arcibiskup z Bostonu priniesol desaťročné skúsenosti riešenia škandálu za kardinála Bernarda Lawa (1931-2017). Komisia založená v marci 2014, sa neváhala ani opakovane ozývať aj proti pápežovi Františkovi samému, keď napríklad bagatelizoval telesné tresty detí.
Dvaja zástupcovia obetí – Írka Marie Collinsová a Brit Peter Saunders – opustili komisiu rozhorčení, lebo kúria podľa nich riešila veci len zdĺhavo alebo vôbec ich neriešila. K ich znechuteniu prispel aj postup Vatikánu voči cirkevným predstaveným, ktorí sa v prípadoch zneužívania ukázali príliš povoľnými. Komisia pre ochranu detí a Rada kardinálov sa v júni 2015 vyslovili za vlastné cirkevné justičné nástroje na trestanie neplnenia dohľadu bez toho, že by sa z toho niečo zreteľne zviditeľnilo.
Téma zneužívanie zamestnáva Radu kardinálov nielen pravidelnými správami O’Malleyho, ale aj osobne. Z deviatich členov rady stoja dvaja po mimoriadnym verejným tlakom: kardinál George Pell (77) sa háji pred súdom v Austrálii proti obvineniam zo zneužívania a Čiľan Francisco Javier Errazuriz (85) čelí obvineniu, že ako arcibiskup v Santiagu bránil trestnému stíhaniu sexuálnych zločinov. Obaja kardináli chybné správanie popierajú.
Kardinál Pell, ako vedúci vatikánskeho Ekonomického sekretariátu – čo je jeden z najvplyvnejších postov – je od júna 2017 uvoľnený z funkcie. Austrálski vyšetrovatelia ho obviňujú, že sa pred desaťročiami dopustil sexuálnych prečinov na chlapcoch tínedžeroch. Ako arcibiskup Melbourne (1996-2001) vydal prísne úpravy na trestanie zneužívania – aj keď bez dohody s biskupskou konferenciou.
Kardinál Errazuriz mal podľa obetí v Čile celé roky brániť trestnému stíhaniu za sexuálne delikty v Arcidiecéze Santiago. Časti čilskej verejnosti ho spolu s jeho nástupcom kardinálom Ricardom Ezzatim (76) považujú za exponenta systému ututlávania zločinov. Prominentné obete vyjadrili pápežovi koncom apríla osobne svoj názor, ktorý na Errazurizovi zanechal len málo dobrého. Napriek tomu sa zúčastnil na nasledujúcom zasadnutí rady C 9 v júni.
Média sa občas pokúšajú vtiahnuť aj koordinátora rady, honduraského kardinála Oscara Rodrigueza Maradiagu (75), do údajnej sexuálnej a korupčnej aféry okolo jeho už odstúpeného pomocného biskupa Juana Pinedu. Maradiagu obviňujú z finančných nekorektností. V oboch prípadoch sa rozruch čoskoro rozplynul. No aj kardinál O’Malley (74) je teraz ostrejšie pozorovaný konzervatívnymi kruhmi, ktoré jemu – šéfovi Komisie pre ochranu detí – chcú dokázať pochybenia doma v Bostone.
Z Vatikánu sa ozvalo, že členstvo v Rade kardinálov má trvať zvyčajných päť rokov. Ale nejaké menšie reformy, ako sa zdá, potrebuje toto grémium aj samotné. –zg-

Kardinál Scola: „To by bolo zrušenie klasickej náuky Cirkvi“

Miláno, 11.9.2018 (kath.net/pl) 022 855 – „To, že civilne znovu zosobášení rozvedení nesmú prijímať Eucharistiu je neodňateľným obsahom katolíckej náuky.“ Povedal to emeritný arcibiskup Milána, kardinál Angelo Scola. Bránil klasickú náuku Cirkvi, že rozvedení môžu prijímať Eucharistiu iba vtedy, ak sa rozhodnú žiť v „plnej zdržanlivosti“. Informoval o tom britský magazín „Catholic Herald“ na základe interview kardinála s talianskym „L´Espresso“.
Jadro problému vidí Scola v tom, že manželstvo a sväté prijímanie sú hlboko vnútorne spojené: Eucharistia „je sviatosť snúbeneckej lásky medzi Kristom a Cirkvou“, kto manželstvo opustí a nadviaže nový vzťah „sám sa vylučuje z Eucharistie“. Kardinál ďalej povedal, že to sa nesmie chápať ako „trest“, ktorý možno odňať, alebo aspoň uľahčiť, „ale tu ide o znak vnútorne spätý s kresťanským manželstvom“. Podľa správy médií kardinál Scola zastupoval svoj postoj aj na súkromnej audiencii voči pápežovi Františkovi.
Kardinál Scola okrem toho pripomenul, že exhortácia „Amoris laetitia“ pápeža Františka nebola v nijakom prípade prvým dokumentom, ktorým Katolícka cirkev venovala pozornosť rozvedeným katolíkom. Už Benedikt XVI. v r. 2012 upozornil na to, že Cirkev týchto ľudí by mala nielen milovať, ale oni by mali táto lásku aj „vidieť a cítiť“. –zg-

Rakúsko: Cirkev kritizuje „zhrubnutie politickej kultúry“.

Linec, 10.9.2018 (KAP) 022 854 – Pred „zhrubnutím politickej kultúry“ v Rakúsku varovala Katolícka akcia (KA) a Charita Lineckej diecézy. Najmä Strana slobody FPÖ ako nová vládna strana k tomu „neslávne prispieva, čo vzbudzuje starosti“, ako sa uvádza v spoločnom vyhlásení prezidenta hornorakúskej KA Berta Brandstettera a lineckého riaditeľa Charity Franza Kehrera z pondelka. „Verejnou kriminalizovaním mladého nevinného azylanta“ šéfom klubu FPÖ Johannom Gudenusom a odmietnutím ospravedlniť sa u učňa sa dosiahla ďalšia hrubosť. Po takých akciách vzniká dojem, že niektorých politikom ide najmä o to, aby vnášali do spoločnosti zneistenie a rozkol namiesto toho, aby hľadali riešenia, ako povedal Brandstetter. Ak politikom FPÖ „často chýba každý takt, otravujú tým spoločenskú klímu. Problematické je, že sa tým pohŕdanie osobami a skupinami, najmä utečencami, stáva stále viac bežným vo vyjadrovaní najvyšších politikov.“ …
„Práve od politikov vo vláde možno očakávať, že nebudú pracovať so zhadzovaním, nenávistnými prejavmi a hanobením, ale so slušnosťou, rešpektom a rozhľadom,“ apelovali oba subjekty vo vyhlásení na záver. –zg-

Švédsky kardinál: Chrániť práva menšín

Štetín, 10.09.2018 (KAP/KNA) 022 853 – Švédsky kardinál Anders Arborelius dúfa v tlak pravice aj po voľbách, aby nová vláda „chránila práva menšín“. Aj keď populistická strana Švédskych demokratov dostala len 18 percent, mohli by iné strany prispôsobiť svoje ciele, aby získali hlasy voličov napríklad vzhľadom na prisťahovaleckú politiku, ako povedal biskup Štokholmu v pondelok na otázku Nemeckej katolíckej agentúry KNA.
Sociálni demokrati pred voľbami hrozili, že zatvoria všetky cirkevné školy, aby napomáhali integráciu cudzincov, ako pripomenul Arborelius. „Naproti tomu je väčšinou z prisťahovalcov (80 %) pozostávajúca katolícka cirkev vo Švédsku presvedčená, že integrácia migrantov sa nemôže realizovať uzatvorením sa do seba. Jej členovia prichádzajú najmä z Poľska, Chorvátska, Južnej Ameriky, Sýrie, Iraku, ale aj z Afriky.
Arborelius sa vyjadril na záver plenárneho zasadnutia Severskej biskupskej konferencie v pondelok v Štetíne. Biskupská konferencia sídli v Kodani a slúži spolupráci katolíckych biskupov Švédska, Dánska, Nórska, Fínska a Islandu. V diecézach a prelatúrach je katolícka cirkev menšinou. Na severe žije vyše 350 000 katolíkov, no ich počet rastie prisťahovalectvom z katolíckych krajín. Percentuálny podiel katolíkov je v severských krajinách medzi 0,3 percentom až 4 percentami. –zg-

Nemecko: Fary majú viesť laici …

Bonn, 10.09.2018 (KAP/KNA) 022 852 – Centrálny výbor nemeckých katolíkov (ZdK) chce, aby farské spoločenstvá a fary viedli laici. To je „absolútne potrebné“, ako vyhlásil prezident ZdK Thomas Sternberg v interview pre týždenník „Kirche+Leben“ Münsterskej diecézy. Ako príklad poukázal na tak zvaných pastoračných referentov. „Problém udeľovania sviatostí však tu zostáva. A nikto sa neteší z nedostatku kňazov,“ povedal Sternberg.
Dobrovoľníci vo farnostiach „by mali mať kompetencie rozhodovať o veciach a nie každý raz čakať na zodpovedných“. „Radšej urobiť niečo naviac ako čakať na príkazy.“ Táto cesta je naliehavo potrebná, pretože model riadenia zodpovednými v cirkvi nemá budúcnosť.
Sternberg sa ďalej obrátil proti kritikom pápeža Františka: „Ešte pred niekoľkými rokmi za Benedikta XVI. sa označovali za verných pápežovi. Teraz sa považujú za verných učiteľskému úradu. Vernosť pápežovi a Cirkvi predsa nemôže závisieť od jednej osoby,“ vyhlásil prezident ZdK. „Ja považujem pápeža Františka za šťastný prípad.“
Sternberg potom, bránil ZdK ako „cirkevne uznané špičkové grémium v cirkvi aktívnych laikov“. Súčasne vyhlásil ochotu k rozhovoru s konzervatívnym „Fórom nemeckých katolíkov“. Vyslovil sa tiež za to, aby Biskupská konferencia Nemecka a ZdK spoločne vyjadria postoj k určitým témam.
Svätou omšou a slávnostným aktom oslávi ZdK vo štvrtok v bavorskom Bambergu 150. výročie svojho založenia. Grémium zastupuje v Nemecku katolícke združenia ako aj zvolených zástupcov laikov na diecéznej a farskej úrovni. Jeho členmi sú o. i.: generálna sekretárka strany CDU Annette Kramp-Karrenbauerová, predsedníčka strany SPD Andrea Nahlesová aj premiér Baden-Württemberska Winfried Kretschmann (Strana zelených). –zg-

„Nijaká súvislosť medzi celibátom a zneužívaním“

95 percent kňazov ešte nikdy nespáchalo delikt zneužívania

Rím, 10.9.2018 (kath.net) 022 851 – Celibát nevedie k sexuálnemu zneužívaniu. Potvrdil to páter Hans Zollner SJ, člen Pápežskej komisie pre ochranu maloletých v interview s austrálskym portálom „Catholic Weekly“, ako informuje „Vaticannews“. Páter Zollner vyhlásil, Cirkev by teraz chcela podniknúť konkrétne opatrenia na boj proti sexuálnemu zneužívaniu členmi kléru. Na to chcú vyškoliť pracovníkov a uviesť procesy.
Páter v tejto súvislosti pripomenul, že sexuálne zneužívanie páchajú na 95 percent členovia vlastnej rodiny a na 99,9 percent osoby, ktoré nežijú celibátne. Najmenej 95 percent kňazov okrem toho nikdy nespáchalo delikt zneužívania. To mu ukazuje, že celibát „očividne nevedie k sexuálnym útokom“. Páter však priznal, že „nie dobre žitý celibát“ je rizikovým faktorom. –zg-

Biskup: „Mlčanie – tiež forma zatajovania“

Salzburg-Vatikán, 10. (kath.net) 022 850 – Biskup Benno Elbs z rakúskeho Feldkirchu pozval Gery Keszlera, zakladateľa homosexuálnej akcie Life-Ball a – ako sa sám vidí – „priateľa kardinála Schönborna“, na rozhovor o strachu a láske. Nehovorilo sa o akej láske je reč a aká láska sa tým mienila – či sa hovorilo o Katechizme Katolíckej cirkvi a jeho výpovediach o homosexualite a o tom, že Cirkev považuje homosexuálnu prax za hriech, pretože potom by sa malo jednať o obrátenie. Nejasné zostáva aj to, čo si biskup Elbs sám o tom myslí a čo verí.
Iste treba kriticky poznamenať, že takéto podujatie posilňuje trend presadiť uznanie homosexuality v Cirkvi. Ten tu totiž existuje už dlhšiu dobu, pomyslime len na rôzne vyhlásenia, memorandá, referendá a prednášky dokonca v rámci Salzburských vysokoškolských dní, ktoré viac či menej jasne zahrňovali aj tému homosexuality a požadovali jej „morálne uznanie“. K tomu sa pridávajú cirkevno-politické rozhodnutia ako bolo napríklad prepustenie kňaza, aby bolo možné udržať dvoch v partnerstve žijúcich homosexuálnych členov farskej rady, ako aj liturgie s homosexuálmi a pre chorých na aids. Pripomenúť treba aj ponuku mimoriadnych žehnaní, či veľké stánky pre skupiny LGBT na katolíckych dňoch popri malých priestoroch pre posolstvo ochrany života, ako som to zažil v nemeckom Osnabrücku.
Želal by som si, aby ľudia študovali skúsenosti známeho geja Michaela Glatzeho a jeho knižku posolstva, v ktorom vyznal: „Ja som hetero“ a nakoniec sa aj oženil. Možno to nájsť na Google.
Hovoriť by sa malo aj o odvážnych výpovediach švajčiarskeho biskupa Mariana Elegantiho, že očakáva verejné priznanie, že v klére Cirkvi máme už desaťročia do činenia väčšinou s homosexuálnymi páchateľmi trestných činov. Keby teraz všetci menovaní vystúpili za pravú lásku, to by bol dobrý základ na rozhovory, v ktorých sa nič nezamlčí.
Mnohí ľudia sa ma pýtajú, čo si myslím o kritike pápeža od emeritného nuncia Vigana. Moja odpoveď: Vlastne nič, pokiaľ nemám náhľad do bodov, ktoré uvádza a poverenie ich prešetriť a vyhodnotiť. Môžem iba „veriť“ kritikom alebo obrancom pápeža. A dodať: Niektorých, ktorí túto kritiku považujú za odôvodnenú, poznám a mám sklon im dôverovať. Okrem toho dúfam, že pápež k tomu zaujme stanovisko, alebo poverí svojich dôverníkov, aby preverili jednotlivé body. To, že všetko, čo sa povedalo, je „vykonštruované a naklamané“ si viem ťažko predstaviť. Iba mlčanie by bolo tiež formou zatajovania a cirkvi by spôsobilo ešte viac škody, ako už aj tak vznikla. Neustále ututlávanie škandálu by bolo zlé a nikomu nepomôže v uzdravovaní, ani preventívne.
V ostatnom dôverujem Ježišovmu slovu, že pekelné brány ani v tomto prípade Cirkev zničiť nemôžu.

Na záložke knihy o Františkovi kritika Benedikta

Vatikán, 6.9.2018 (LifeSiteNews) 022 849 – Na záložke novej knihy pápeža Františka a blízkeho poradcu fr. Antonia Spadara sa útočí na pápeža Benedikta opisom súčasného pápeža ako reformátora, ktorý „sa stará o chudobných, hladujúcich a marginalizovaných ľudí“.
„Na rozdiel od jeho predchodcu František si nesadá do izby vo Vatikáne a nepíše učené knihy,“ píše neznámy autor knihy Open to God, Open to the World, (Otvorený Bohu, otvorený svetu), ktorú vydalo Bloomsbury Continuum 25 septembra.
Pápež František „je v neustálom dialógu s vonkajším svetom a s univerzálnou Katolíckou cirkvou. On má rád, keď mu kladú otázky a ľahko sa mu na ne odpovedá,“ ako čítame na záložke.
V kontexte obvinení, že kryl sexuálne zneužívanie bývalého kardinála Theodora McCarricka a jeho slávneho odmietnutia odpovede na list štyroch kardinálov s „dubia“, znejú tieto riadky pomaly ako paródia.
Kniha obsahuje 16 interview Spadara s pápežom v r. 2013 až 2017. Spadaro je šéfredaktor vplyvného jezuitského časopisu La Civiltà Cattolica, podporovaného Vatikánom.
V knihe dvaja muži „vedú cenný dialóg“ a kniha tak „odhaľuje vodcovskú víziu pokroku.“ „Pápežov dopad na moderný svet je mimoriadny. On obrátil Katolícku cirkev hore nohami, rozrazil okná Vatikánu dokorán a vyčistil Augiášov chliev od korupcie, nezákonného dosadzovania do úradov Cirkvi a rodinkárstva,“ ako sa píše na záložke. … –zg-

USA: „Čas zbabelosti sa dávno skončil“

Washington DC., 10.9.2018 (kath.net) 022 848 – Tlak na odstúpenie amerického kardinála Donalda Wuerla, ktorého obviňujú, že zatajoval obvinenia voči kardinálovi McCarrickovi, ďalej rastie. Teraz sa prihlásil ku slovu aj diakon James Garcia, ceremoniár kardinála a ohlásil, že kardinálovi už nebude pri liturgických sláveniach asistovať.
„Čas zbabelosti a zdržanlivého správania sa už dávno skončil. Obete volajú p spravodlivosti a veriaci si zaslúžia pastierov, ktorú sú neskompromitovaní. Nijaký druh ospravedlnenia nestačí pokiaľ biskupi a iní komplici v klére neodstúpia,“ napísal diakon v liste. A priamo kardinálovi Wuerlovi píše:
„Už nemôžem zladiť so svojím svedomím, že vám mám asistovať ani ako diakon ani ako ceremoniár.“
Jamesa Garciu vysvätil za diakona kardinál Wuerl v r. 2013. –zg-

„Kríza Cirkvi nemá byť krízou viery“

New York City, 9.9.2018 (kath.net/jg) 022 847 – „Škandály zneužívania sú výzvou pre Katolícku cirkev k veľkému procesu očisty, ktorý možno realizovať radikálnejšou vierou v Krista, v katolícku náuku a katolícke poslanie.“ Napísal to katolícky spisovateľ a pápežský biograf George Weigel v príspevku pre Wall Street Journal.
„Katolícka viera dôveruje predovšetkým v Ježiša Krista, ktorý je Svetlom národov, ako to vyjadruje titulok dokumentu Druhého vatikánskeho koncilu. „Dôvera v inštitúciu Cirkev vyplýva z dôvery v Krista. Ak sa dôvera v inštitúciu stratí, ako sa to v ostatných dvoch tisícročiach častejšie stalo, tak je potrebné rozpomenúť sa na základ katolíckej viery – na Ježiša Krista.
Je typické, že biskupi, ktorí vo svojej zodpovednosti ako učitelia, pastieri a správcovia zlyhali, stavali zachovanie inštitúcie pred evanjelizáciu. Bolo pre nich dôležitejšie, aby katolícka mašinéria bežala dobre naolejovaná, ak treba aj pomocou kompromisov v pravde a disciplíne, ako ľuďom hlásať priateľstvo s Kristom a niekedy aj nepríjemné pravdy, ktoré sa Cirkev od neho naučila,“ analyzuje Weigel situáciu.
„Katolicizmus zachovania inštitúcií sa musí teraz skončiť. Najživšie časti Cirkvi nachádzame tam, kde veriaci katolícku náuku bez obmedzenia prijali a pochopili, že odovzdávanie viery k tomu patrí. Títo katolíci síce v súčasnosti vyjadrujú kritiku, no ich viera je neotrasená!“ uvádza Weigel a práve od nich preto požaduje potrebnú reformu Cirkvi.
Ku „katolicizmu zachovávajúcemu inštitúciu“ ráta Weigel výslovne aj taktiku mlčania biskupov, ktorí nie sú ochotní odpovedať na kritické otázky, či sú na postoch v USA alebo v Ríme. –zg-
Taliansko: Vláda o zákaze otvorenia obchodov v nedeľu

Rím, 9.9.2018 (KAP) 022 846 – Podpredseda talianskej vlády Luigi Di Maio chce znova zakázať predaj v nedeľu a vo sviatky. Príslušný zákon sa má schváliť do roka.
„Liberalizácia otváracích hodín obchodov ničí rodiny,“ povedal minister pre podľa talianskej televízie na okraj podujatia v Bari.
Starý zákon o zatvorení obchodov bol zrušený len v r. 2012 v rámci balíka opatrení na rozbehnutie talianskeho hospodárstva.
Di Maio, predseda Hnutia piatich hviezd, sa už v júni vyslovil za diskusiu o zákone na obmedzenie práce v nedeľu. Odbory návrh privítali, zväzy spotrebiteľov ho kritizovali.
Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat pracuje v Taliansku v nedeľu 15,2 percent – teda 3,5 milióna ľudí vo všetkých sektoroch. Podľa národnej tarifnej dohody môžu firmy, ktoré majú deň pracovného pokoja v nedeľu, požadovať cez 25 víkendov aj nedeľnú prácu. –zg-

Salzburg: Naštartovali akciu „Sieť Tichá noc farností“

Salzburg, 08.09.2018 (KAP) 022 845 – Duchovné posolstvo najznámejšej vianočnej piesne sveta „Ticha noc“ otvoriť pre cirkevný život vo farnostiach – to je prvoradý cieľ iniciatívy „Sieť Tichá noc farností“, ako vyhlásila „Spoločnosť Tichá noc“ v tlačovom vyhlásení v sobotu. Iniciatíva súvisí s výstavou „200 rokov Tichej noci! Svätej noci!“ od 29. septembra 2018 do 3. februára 2019. „Sieť Tichá noc farností“ bola zvolená ako projekt „Procesu budúcnosti 2018“ Salzburskej arcidiecézy a bude prezentovaná 22. septembra na „Slávnosti budúcnosti“ v kostole Kollegienkirche v Salzburgu. Pritom si bude možné po prvý raz pozrieť aj novú putovnú výstavu „Tichá noc kompaktne“.
Iniciatíva je ekumenická a cezhraničná – zahrňuje farnosti celej oblasti vzniku piesne v Salzburgu, Hornom Rakúsku, Bavorsku a Tirolsku.
Sieť chce pre pastoračnú prax vo farnostiach vybudovať prameň pre príhovory, vzdelávacie podujatia, farské listy atď. a má pospájať materiály z farností. Na to sa buduje webová stránka Spoločnosti Tichá noc www.stillenacht.at .
„Pieseň je nám spoločným záväzkom – ako posolstvo vtelenia, ako príspevok ku kultúre Vianočných sviatkov, ako stavebný kameň pokoja,“ uvádzajú organizátori iniciatívy. –zg-

Rakúsko: Cirkev a kraj pozývajú k omši v krojoch

St. Pölten, 8.9.2018 (KAP) 022 844 – Kostoly v Dolnom Rakúsku a správa krajiny pozývali na 9. septembra na 10. nedeľu v kroji – „Dirndlgwandsonntag“ – aby ľudia prišli do kostola v miestnych krojoch. Nosenie kroja pod heslom „Spoločne v kroji“ má byť viditeľným znamením úzkeho spojenia ľudí s tradíciami svojej krajiny, ako napísala v pozvánke diecéza v sobotu a ďalej uviedla:
„Slávenie svätej omše v nedeľu nám približuje Ježiša, kladie do centra našu súdržnosť a predstavuje štruktúru nášho všedného dňa. Nosenie tradičného ľudového odevu našich regiónov tento deň Pána mimoriadne oceňuje. Tešíme sa na mnohých ľudí v krojoch v našich chrámoch v „Nedeľu v kroji“.
„My nosíme Dolné Rakúsko“ je iniciatíva, ktorá sa začala v r. 2008 na posilnenie sebavedomia Dolnorakúšanov, na vyzdvihnutie zvláštnych tradícií kraja a na zdôraznenie povedomia významu regionálnych produktov, tradičných hodnôt a plodného spolužitia.“
„Nedeľa v kroji“ sa tradične slávi okolo sviatku sv. Notburgy 13. septembra, patrónky sedliakov, slúžok a paholkov, ktorá je v ikonografii vždy zobrazovaná v kroji. Katolícke farnosti vo Viedenskej arcidiecéze a Diecéze St. Pölten, evanjelické farnosti Dolného Rakúska, ako aj obce slávia túto nedeľu početnými sprievodnými podujatiami. –zg-

Biskup: Na východe Nemecka zlá situácia ľudí

Drážďany, 08.09.2018 (KAP/KNA) 022 843 – Vzhľadom na pretrvávajúce protesty vo východonemeckom Chemnitzi vyzval drážďanský biskup Heinrich Timmerevers západných a východných Nemcov k intenzívnejšiemu dialógu. „Demonštrácie sú aj výrazom pocitu, že ľudia na východe krajiny sú vydaní napospas osudu,“ ako povedal biskup Timmerevers v sobotu v Drážďanoch. „Západní Nemci si málo uvedomujú, koľkí ľudia stratili prácu a sociálne istoty vo východných spolkových krajinách Nemecka. Mnohí prepadli cez sociálnu sieť Spolkovej republiky,“ zdôraznil biskup.
Biskup sa vyjadril na konferencii k 70. výročiu existencie katolíckeho týždenníka „Christ in der Gegenwart“ (Kresťan v súčasnosti). Konala sa pod heslom „Odvaha k náboženstvu v modernej spoločnosti“. Biskup varoval kresťanov pred tým, aby vzhľadom na klesajúci vplyv v spoločnosti sa sťahovali zo života a iba sa osobne zabezpečovali. Cirkev musí skôr „vytvárať styčné plochy“, kde ľudia môžu prísť do styku s vierou. K tomu patria napríklad cirkevné školy a sociálne zariadenia. –zg-

Ďalšie šialenstvo LGBT: Bábka učí deti gender

Jonathon van Maren – krátené

Kanada, 7.9.2018 (LifeSiteNews) 022 842 – Pokračujúce pokusy transgenderových aktivistov naočkovať deťom ideológiu rodovej rovnosti naberá v Kanade už rôzne formy. Po celej krajine sa malým deťom čítajú rozprávkové knižky, ktoré propagujú LGBT. Rodová rovnosť sa v kanadských provinciách zahrňuje do sexuálnej výchovy. A najnovšie podľa správ CTV News vyvinuli transgenderovú bábku Julien, aby „pomohla malým deťom vysvetliť rodovú rovnosť“.
Bábka je v školskom veku a pôvodne sa volala Júlia – ale Júlia bojuje so svojím rodom a „v srdci cíti, že je chlapec a chce sa volať Julien“, ako sa uvádza. Posolstvo deťom je jednoduché: Tvoj rod neurčuje biológia a tvoje telo je irelevantné k tomu, kým naozaj si a môže sa zmeniť!
Julien/Júlia je teraz hviezdou niekoľkých dvojjazyčných videí, ktoré aktivisti nazývajú „potrebnými nástrojmi“ pre deti a ich zmätených rodičov, aby vedeli, ako sa správať v tejto oblasti.
Videá sú súčasťou školskej príručky a radia učiteľom, aby zavádzali identitu rodovej rovnosti u detí od prvých ročníkov základnej školy, aby „pochopili a prijali rôznosť rodovej rovnosti a vyvinuli sociálnu a emocionálnu výuku, aby pomohli deťom v procese potvrdzovania ich identity“. …
Vidíme tu úspešnú „kolonizáciu“ detstva radikálnymi aktivistami, ktorí zastávajú ideológie, ktoré väčšina ľudí nechápe. … Tie znamenajú pre deti veľmi reálne nebezpečie a potláčajú všetky vedecké zistenia v tejto oblasti. Tento experiment sa skončí veľmi veľmi zle.
List potvrdzuje Viganòvo svedectvo

Vatikán vedel o McCarrickovom zneužívaní už v r. 2000

Vatikán, 7.9.2018 (LifeSiteNews) 022 841 – List z Vatikánu kňazovi v New Yorku potvrdzuje, že Svätý stolec vedel o obvineniach zo sexuálneho zneužívania voči kardinálovi Theodorovi McCarrickovi už v r. 2000, ako napísala americká služba „Catholic News Service“ (CNS) v piatok.
Oficiálne spravodajská služba amerických biskupov CNS tiež uvádza, že list spred 12 rokov „potvrdzuje prvky“ zo svedectva arcibiskupa Carla Máriu Vigana.
Viganòvo hlavné obvinenie je, že pápež František a viacerí vysokí predstavitelia Cirkvi kryli McCarrickovo zneužívanie seminaristov a detí.
Uviedol, že Vatikán to vedel už v r. 2000, keď pôsobil na Štátnom sekretariáte pod kardinálom Angelom Sodanom. …
List dostala CNS a poslal ho v r. 2006 arcibiskup Leonardo Sandri, vtedy vatikánsky substitút, otcovi Robertovi Ramsayovi. Sandri bol menovaný za kardinála a teraz je prefektom Kongregácie pre východné cirkvi.

„Catholic News Service“ uverejnil list Fr. Bonifácovi Ramseymu 7. septembra s vymazaným menom kňaza. List mal dátum 11. októbra 2006. Bolo to varovanie pred sériou zločinov arcibiskupa McCarricka.
Ramsay je teraz pastorom v New York City a bol profesorom na Seminári Nepoškvrneného počatia na Univerzite Newark Seton Hall v r. 1986-1996.
Ramsey pre CNS povedal, že poslal list nunciovi Montalvimu 22.11.2000, so sťažnosťami seminaristov na McCarricka – je to list na ktorý sa odvoláva aj Viganò. Ramsey však odpoveď od Montalva nedostal. …
„Sťažoval som sa na McCarrickove vzťahy so seminaristami a že s nimi spí a na to všetko, o čom každý vie,“ povedal Ramsey pre CNS.

‚Prečo médiá chránia pápeža Františka?’

New York City, 8.9.2018 (kath.net/jg) 022 840 – „Sekulárne médiá majú záujem o rozsiahle objasnenie zlého správania v Katolíckej cirkvi, len keď je pápež konzervatívny! U pápeža Františka sa zdržiavajú komentárov, pretože podporujú jeho progresívnu politiku,“ napísal konzervatívny židovský spisovateľ Ben Shapiro v komentári pre magazín Newsweek.
V roku 2003 americké noviny Boston Globe dostali za odkrytie sexuálneho zneužívania a jeho zatajovania v Bostonskej arcidiecéze Pulitzerovu cenu, ako pripomenul.
V r. 2018 hlavné médiá neskúmajú obvinenia arcibiskupa Vigana voči pápežovi, ale jeho „Memorandum“ prezentujú ako konzervatívny útok na Františka. New York Times formuloval titulok: „Mocenský boj vo Vatikáne vyšiel najavo, keď konzervatívci udreli“. A celý článok sa niesol v tomto duchu. Témou nebolo obvinenie voči pápežovi, ale jeho politika, ako kritizuje Shapiro. František pobúril proti sebe „tradicionalistických katolíkov tým, že Cirkev otvoril a menej zdôrazňuje „témy kultúrneho boja“, ako potrat a homosexualita. „Akí rozhnevaní sú jeho politickí a dogmatickí protivníci sa tento víkend jasne ukázalo,“ cituje Shapiro New York Times.
Aj agentúra Reuters a britské noviny The Telegraph zastávali rovnakú líniu a Františka prezentovali ako obeť útoku frustrovaných konzervatívcov. „Odhaľovanie zlého správania je zaujímavé iba vtedy, keď to zodpovedá politickým záujmom hlavných médií!“ obvinil médiá Shapiro.
Ben Shapiro je zakladateľom The Daily Wire, konzervatívnej spravodajskej stránky a moderátor televíznej Ben Shapiro Show. –zg-

„Nemúdre“: Kardinál ľutuje zmiznutie migrantov z lode

Rím, 8.9.2018 (kath.net/ KAP) 022 839 – Predseda Biskupskej konferencie Talianska, kardinál Gualtiero Bassetti, vyjadril poľutovanie nad zmiznutím asi 50 migrantov. Povedal, že rešpektuje ich rozhodnutie, no považuje ho „sčasti aj za absurdné“, ako povedal pre denník „Avvenire“ vo štvrtok. Z jeho hľadiska je to „nemúdre“. V stredu večer prišla správa, že asi 50 migrantov z lode „Diciotti“ zmizlo z prijímacích centier v Taliansku.
Katolícka cirkev v Taliansku sa u vlády zasadila za to, aby prevažne z Eritrey pochádzajúcich ľudí z lode talianskej pobrežnej stráže „Diciotti“ pustila do krajiny a potom prijala 100 z týchto 177 ľudí v cirkevných zariadeniach.
Kardinál Bassetti sa vyjadril, že ide o slobodné osoby. Migrantov dať strážiť políciou by znamenalo ponechať ich v rovnakých podmienkach ako na lodi. Vzhľadom na rozhodnutie prebrať ich z lode „nemá čo ľutovať“, ako povedal kardinál. Len sa obáva, že zmiznutí padnú za obeť prevádzačom, alebo kriminálnikom.
„Oni neprišli, aby zostali v Taliansku. Tí ľudia si chcú splniť svoje sny. Pre budúcnosť je dôležité, aby sa lehoty na prijímanie migrantov skrátili a rýchlo boli integrovaní do rodín a zariadení,“ povedal Bassetti.
Minister vnútra Matteo Salvini komentoval zmiznutie utečencov posmeškom a povedal: „Tí migranti boli takí trpiaci a potrební ochrany, že sa rozhodli ujsť a zmiznúť. Tento incident dokazuje, že nie všetci, ktorí v Taliansku pristanú, utekajú pred vojnou a hladom.“ Podľa médií tiež povedal, že sa bude naďalej zasadzovať za to, aby počet prichodiacich klesol na nulu.
Loď pobrežnej stráže „Diciotti“ sa doplavila do prístavu Catania 20. augusta so 177 migrantami zachránenými zo Stredozemného mora. Minister Salvini celé dni odmietal pustiť na breh okrem maloletých a chorých aj ostatných. Dňa 25. augusta prijal ponuky katolíckej cirkvi ako aj Albánska a Írska, že prijmú ostatých migrantov. A tak 100 z nich umiestnili v cirkevnom zariadení v Rocca di Papa pri Ríme a postarali sa o nich lekári a psychológovia a potom ich rozdelili do diecéz Miláno, Arezzo a Terni aufgeteilt. Podľa správy „Avvenire“ v súvislosti s umiestnením týchto ľudí v cirkevných zariadeniach došlo k protestom a hrozbám. Popri charitnom sídle v Miláne umiestnili migrantov aj do zariadení v mestách Pistoia, Vicenza, Ascoli Piceno a Taranto.
Až v stredu osobný poverenec pápeža pre sociálnu pomoc, kardinál Konrád Krajewski, navštívil cirkevné prijímacie centrum v Rocco di Papa, kde boli poslední z utečencov na lodi „Diciotti“. Ľudia mali podľa Vatikánu centrum opustiť vo štvrtok. Kardinál Krajewski sa zúčastnil obeda s 340 hosťami centra a hovoril so 40 dobrovoľníkmi, ktorí organizovali príjem Eritrejčanov. Na stretnutí sa zúčastnil aj riaditeľ talianskej Charity, Francesco Antonio Soddu. Istá moslimka dala kardinálovi Krajewskému háčkovaný obraz Panny Márie ako poďakovanie pre pápeža. –zg-

Ex-agent FBI: Pápež František nesmie dlhšie mlčať

New York City, 8.9.2018 (kath.net/jg) 022 838 – Bývalý agent FBI James Gagliano na stránke spravodajského vysielača CNN označil mlčanie pápeža Františka k obvineniam ako „neplnenie povinnosti“. Ak by obvinenia arcibiskupa Vigana mali súhlasiť, tak sa pápež dopustil viny zatajovania zlého správania, čo sa musí nahlásiť na najbližšej policajnej stanici. Aj keď niektorí pozorovatelia tvrdia, že niet konkrétnych dôkazov, že František bol o zlom správaní McCarricka informovaný, množia sa poukazy, ktoré Viganòvo svedectvo dokazujú.
To sa netýka iba obvinení voči Františkovi samotnému. Je veľmi udivujúce, že muž, ktorý inak verejne vyjadruje svoj postoj ku všetkým možným témam, má tak málo čo povedať ku škandálom zneužívania. On odsúdil chamtivosť podnikateľov, hovoril o klimatických zmenách a dokonca sa zamiešal do volebného boja 2016 v USA, keď povedal, že Donald Trump nie je kresťan.
Tento úsudok si netvorí ľahko, ako uviedol Gagliano. Sám je už asi 53 rokov katolíkom, bol miništrantom a neskôr lektorom. Síce sa nestal obeťou duchovného, no počiatkom 90. rokov zažil, ako kňaz, ktorý krátko predtým pokrstil jedno z jeho detí, bol zatknutý, pretože malých chlapcov vyzýval k sexu. Diecéza ho z fary odstránila, neskôr bol laicizovaný. Táto udalosť ho dodnes hnevá, ako napísal Gagliano.
Pápež František musí k týmto škandálom konečne jasne zaujať stanovisko, ako požaduje bývalý agent inak sa sklamanie obetí bude naďalej zväčšovať.
James Gagliano prednáša na Univerzite sv. Jána v New Yorku. Bol agentom federálnej polície FBI. –zg-

Schönborn kritizuje tých, čo „sa chcú zbaviť pápeža“

Viedeň, 7.9.2018 (KAP) 022 837 – Kritiku „tých kruhov v Cirkvi“, ktoré sa chcú čo najskôr zbaviť pápeža Františka, vyslovil kardinál Christoph Schönborn. Pápež „prežíva v súčasnosti ťažké dni“ ako napísal kardinál vo svojej piatkovej rubrike bezplatných novín „Heute“ v súvislosti s „kauzou Viganò“ a s tým spojenými výzvami, aby pápež odstúpil:
„Jeho otvorený spôsob menovať veci pravým menom, nenaráža všade na sympatie. Ani vo Vatikáne. Ja ďakujem Bohu za tohto tak presvedčivého pastiera. Vďaka, Papa Francesco!“
Kardinál pripomenul, že pápež skutočne myslí, čo hovorí a aj žije, čo hovorí. „Keď bol kardinál Jorge Mario Bergoglio pred piatimi rokmi zvolený za pápeža, priniesol do Cirkvi čerstvý vietor a súčasne v zmysle svojho želania mať chudobnú Cirkev pre chudobných ukázal nový štýl. Už nijaký prepych, nijaké skvostné rúcha. Pápež František sa ukazuje ako bojovník proti nespravodlivosti a vykorisťovaniu a za ochranu životného prostredia. Jeho srdce patrí chudobným a ľuďom na okraji spoločnosti, ako sú utečenci a migranti. A s veľkou rozhodnosťou postupuje proti sexuálnemu zneužívaniu v Cirkvi,“ bránil pápeža viedenský arcibiskup.
Pápežovi protivníci kladú otázky ako „Neobjasnil predsa len príliš málo? Ba či dokonca mnohé zakryl?“ František sám pripustil chyby, ako narážal kardinál na cestu pápeža do Čile, po ktorej sa obetiam za svoju voľbu slov ospravedlnil. „Rozhodujúce pravdaže je, z chýb sa poučiť. To pápež František ukázal,“ zdôraznil Schönborn. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *