Život Cirkvi vo svete 29/2018

Obsah

Bavorský premiér poputuje do Maria Vesperbildu

Ženeva: Katolícky kostol „Sacré Coeur“ v plameňoch

Austrálsky premiér pápežovi: Prepustiť arcibiskupa!

Austrália: Štát Viktória nechce zrušiť spovedné tajomstvo

„Veriaci boli erotickými primíciami dojatí“

Expert: „Koniec rozkvetu cestovania v nedohľadne“

Kardinál Marx varuje pred pravicovým smerovaním

„Otrasná nevera rakúskych biskupov“

USA: Plače Božia Matka v Novom Mexiku?

Nemecko: Biskup zažaloval odporcov potratu

USA: Zasvätené panny sklamané novou inštrukciou

Amnesty International za usmrcovanie nenarodených

Arcibiskup: Rozbitie EÚ – „reálne nebezpečie“

Španielsko: Cirkev sa bráni proti predmetu etika

Prvá svätorečená Indka – sr. Alfonza z Keraly

Francove pozostatky odstránia z benediktínskeho kostola

Eisenstadt: Ekumenická púť po stopách Luthera

‚Tajný prieskum’ Pavla VI. k ‚Humanae vitae’

Kardinál: Ochranu ovzdušia zaviesť do cirkevného práva

Kňaz sa 30 rokov modlí pred parlamentom proti potratu

Pápež prekvapivo zosobášil švajčiarskeho gardistu

„Zachrániť utečencov neznamená ich aj prijať“

Tureckí okupanti v Sýrii vyhnali kresťanov

Augsburg: „Erotické“ primície novokňaza

Prípad kardinál McCarrick: Zneužívanie bolo dlho známe

Prečo mnohí katolíci nepôjdu na Svetové stretnutie rodín

Ruská cirkev si pripomína vraždu cára pred 100 rokmi

Poľsko oslávi 100 rokov nezávislosti

Bartolomejov dôverník: Moskva bráni riešeniu pre Ukrajinu

USA: Dom reprezentantov chráni náboženskú slobodu

Väčšina Rakúšanov za okamžité hraničné kontroly

Irak: Extra dane pre kresťanov

Chile: Kňaz vo väzbe pre obvinenie zo zneužívania

Mníchov: Ružencový protest pri BÚ proti rušeniu kláštora

Nemecko: V mnohých hoteloch už nie je Biblia

Kňaz: „Musíme získať srdcia Severokórejčanov“

Sicília: Biskupi žiadajú riešenie pre lode s migrantmi

Čenstochová: Pútnici zastavili pochod homosexuálov

Srí Lanka: Kardinál za trest smrti pre drogových dílerov

Pápež reaguje na sporný list kardinála z Lisabonu

Austrália: U protestantov už aj sobáše homosexuálov

India: List pápežovi za odvolanie biskupa

Neuveriteľné! Strážca bin-Ladína smie do Nemecka!

Anglicko: Vláda odporúča zákaz terapie homosexuálov

Bioetik varuje pred „základným právom“ na eutanáziu

Kardinál Brenes: „Brutálne nás napadli“

Nebezpečný islamista si pokojne žije v Bavorsku

Vatikán v spore s talianskou vládou kvôli migrantom

Ekumenická rada cirkví po vandalizme zdesená

Talian nástupcom Fellaya v Kňazskom bratstve Pia X.

William Shakespeare v hre Hamlet ukázal, že rozumie žalostnej prosbe úbohej duše v očistci a jej trápeniu, keď duch Hamletovho otca hovorí:
´Tak zoťali ma v hriechov rozkvete; nepripravený bez pomazania,
bez rátania som musel účtovať s bremenom pozemskosti na pleciach.
Tá hrôza, ach, tá strašná hrôza hrôz!´
V Hamletovi ´nepripravený´ znamená ´bez Eucharistie´, ´bez pomazania´ značí ´bez pomazania chorých´, ´bez rátania´ je Shakespearov výraz, ktorý znamená, že človek sa nevyspovedal, nedostal rozhrešenie hriechov. Niet divu, že Hamlet oplakáva tento stav slovami: Tá hrôza, ach, tá strašná hrôza hrôz!´ (Otec Scott Haynes, SCJ, autor kníh).

Sedembolestná Božia Matka, Maria Vesperbild

Bavorský premiér poputuje do Maria Vesperbildu

Krásne video z Maria Vesperbildu:

Maria Vesperbild, 19.7.2018 (kath.net) 022 574 – Bavorský premiér Markus Söder (foto) – praktizujúci evanjelik ! – navštívi 8. augusta pútnické miesto úcty k Sedembolestnej Panne Márii do Maria Vesperbildu asi 100 km západne od Mníchova. Pútnicke miesto o tom informovalo vo štvrtok. V tlačovom vyhlásení sa uvádza:
„To nie je nijaký lacný manéver volebného boja a my už vôbec nepodsúvame nášmu premiérovi falošný úmysel, keď ako praktizujúci evanjelický kresťan v skrz naskrz kresťansky formovanej krajine vydá takéto znamenie. Naopak, my mu ďakujeme za jeho verejné vyznanie a celom mimoriadne sa na neho tešíme. Vyznanie kresťanskej viery nikoho neohrozuje a nikoho nevyhraničuje, ale naopak je ocenením základov, na ktorých stojí naša západná hodnotová spoločnosť.“
„Iniciatíva návštevy vyšla z pútnického miesta Maria Vesperbild (foto nižšie). Riaditeľ pútnickej iniciatívy Ervín Reichart pred nejakým časom žartovne poznamenal, že návšteva bavorského premiéra, by bolo naozaj niečím mimoriadnym pre Maria Vesperbild. Tejto idey sa chopil poslanec Alfred Sauter, čo prirodzene radostne vítame. Pôjde o čisto náboženské podujatie.“

Premiéra Markusa Södera budú očakávať čestní hostia a veriaci pri riaditeľstve pútí na kostolnom námestí o 9. hodine. V kostole sa bude konať pobožnosť a potom navštívi premiér jaskyňu, kde pri soche Božej Matky zažne sviecu. –zg-

Ženeva: Katolícky kostol „Sacré Coeur“ v plameňoch

Ženeva, 19.7.2018 (kath.net) 022 573 – Katolícky kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho „Sacré Coeur“ v Ženeve sa rozhorel obrovskými plameňmi. Informoval o tom „Blick.CH“. Na metre vysoko šľahali plamene spod jeho strechy do neba. Správa o veľkom požiari prišla 19. júla popoludní o 15.30 hodine, ako potvrdila kantónová polícia pre „Blick“.
Hasiace práce boli hneď v plnom prúde. Temný dymový pilier bol doďaleka viditeľný. Strecha budovy sa zrútila, ako informovali neskôr noviny „Neue Zürcher Zeitung“, plamene zasiahli aj poschodia nižšie. Obytné priestory aj byt farára vypratali. O 18.45 bol požiar pod kontrolou, no hasiči držali celú noc stráž, keďže predpokladali skryté tlejúce ohniská.
Najprv nebolo jasné, či sa farár v kostole nachádza. No nakoniec ho dosiahli telefonicky a nebol v byte, ako napísala stránka „20min.ch“. Viaceré osoby v kostole dokázali hasiči dopraviť do bezpečia.
Najprv boli obavy, že by sa mohli zrútiť ďalšie poschodia, no tie vydržali. Poškodené však boli umelecké diela, obrazy a knihy v kostole. Ulice okolo kostola uzavreli, blízku banku evakuovali. Príčina požiaru je zatiaľ neznáma. Škody sú veľké, bude trvať mesiace, kým s bude kostol môcť znova používať.

Podľa SRF kostol postavila v r. 1859 slobodomurárska lóža «Temple Unique». V r. 1873 ho kúpili katolíci a posvätili na svoje účely. Od r. 1958 slúži budova ako Kostol Sacré-Coeur španielskemu katolíckemu spoločenstvu v Ženeve. V historicky silne kalvinizmom poznačenom meste Ženeve je už len polovica obyvateľov kresťanská. Katolíci tvoria z toho asi 35 percent, 9 percent reformovaní evanjelici a asi 6 percent iné kresťanské spoločenstvá. Asi 38 percent obyvateľstva sa označuje za ľudí bez vyznania. Asi 6 percent tvoria moslimovia a židov je v meste niečo nad jedno percento. –zg-

Austrálsky premiér pápežovi: Prepustiť arcibiskupa!

Canberra, 19.07.2018 (KAP/KNA) 022 572 – Austrálsky premiér sa vzhľadom na odsúdeného arcibiskupa Philipa Wilsona (67) obrátil na pápeža Františka.
„Je na čase, aby ho pápež prepustil,“ vyhlásil Malcolm Turnbull na tlačovej konferencii, ktorú v štvrtok vysielal vysielač ABC.
Arcibiskup z Adelaidy bol za ututlávanie prípadov zneužívania odsúdený na väzenie 12 mesiacov. Arcibiskup však odstúpenie vylúčil.
„Som si vedomý, že sú mnohé požiadavky na moje odstúpenie a beriem ich veľmi vážne,“ povedal arcibiskup Wilson. „No uplatňujem si právo na odvolanie sa proti rozsudku. Dokiaľ nie je uzavreté právne konanie nezvažujem nijaké odstúpenie.“
Viacerí austrálski biskupi ponúkli Wilsonovi k dôsledkom jeho odsúdenia „svoje dôverné rady“, ako povedal predseda Biskupskej konferencie Austrálie, arcibiskup Mark Coleridge. „Biskupská konferencia však nemá kompetenciu prinútiť Wilsona k odstúpeniu. Túto kompetenciu má iba pápež.“ –zg-

Austrália: Štát Viktória nechce zrušiť spovedné tajomstvo

Melbourne, 19.7.2018 (kath.net) 022 571 – Austrálsky štát Viktória váha s realizáciou návrhu kráľovskej komisie, podľa ktorého majú byť kňazi zákonom viazaní podať trestné oznámenie, ak sa v spovedi dozvedia o zneužívaní detí. Informovala o tom agentúra „Catholic News Agency“.
Spovedné tajomstvo je podľa zákonov Katolíckej cirkvi absolútne záväzné a kňazov, ktorí ho porušia, čakajú ťažké cirkevné tresty.
Generálny štátny prokurátor Viktórie, Martin Pakula, pre BBC povedal, že „na to musí byť dostatočný stupeň národnej zhody“, aby sa od kňazov vyžadovalo porušenie spovedného tajomstva. Rovnako váha aj štát New South Wales.
Niektoré austrálske štáty a regióny však zákon už schválili. V Južnej Austrálii, Tasmánii a Austrálskom teritóriu hlavného mesta musia kňazi od 1. októbra 2018 v zmysle zákona podať v spomínanom prípade trestné oznámenie a teda porušiť spovedné tajomstvo. V prípade porušenia zákona musia rátať s pokutou 10 000 austrálskych dolárov (6000 eur).
Katolícka cirkev v Austrálii sa pokúša proti tomuto zákonu brániť a niektorí kňazi už vyhlásili, že spovedné tajomstvo v každom prípade zachovajú! –zg-

„Veriaci boli erotickými primíciami dojatí“

Augsburg, 19.7.2018 (kath.net) 022 570 – Augsburská diecéza sa vo štvrtok prihlásila o slovo k „erotickým primíciám“ novokňaza z Diecézy Rottenburg v Kostole sv. Mórica v Augsburgu (pozri správu nižšie). Hovorí o „závažných pochybnostiach“ voči tejto forme „experimentálnych bohoslužieb“. Na otázku kath.netu diecéza oznámila:
„Generálny vikár požiadal farára kostola o stanovisko k tejto bohoslužbe. Farár v ňom píše, že mnohí veriaci boli veľmi dojatí. Generálny vikár vzal toto stanovisko na vedomie no farárovi súčasne oznámil svoje pretrvávajúce závažné pochybnosti o tejto forme experimentálnych bohoslužieb a informoval ho aj o nevôli viacerých veriacich.“
Za Diecézu Rottenburg-Stuttgart odpovedal kath.netu riaditeľ pre mediálnu komunikáciu Thomas Brandl doslova:
„Diecéza sa o priebehu primícií farára Fabiána Ploneczka v sobotu v Kostole sv. Mórica informovala. Názov kázne farára Thomasa Steigera ‚Erotika viery‘ sa zdá byť na prvý pohľad možno trocha iritujúci. No podľa našich zistení išlo o veľmi vážny prístup k biblickému slovu prostriedkami umenia. Podľa augsburského farára a dekana Helmuta Hauga boli mnohí veriaci tanečným prevedením hlásania Svätého písma ‚Jeremiáš – utrpenie proroka‘ veľmi dojatí.“ –zg-

Expert: „Koniec rozkvetu cestovania v nedohľadne“

Viedeň, 18.7.2018 (KAP) 022 569 – V 50. rokoch minulého storočia narátali na celom svete asi 25 miliónov turistov – v roku 2017 už bolo viac ako 1,3 miliardy ľudí na cestách a koniec tohto rozkvetu cestovania je podľa odhadu experta na cestovný ruch a zakladateľa cestovnej kancelárie „Putovanie po svete“ Christiana Hladeho v nedohľadne. Obľúbené krajiny ako Nový Zéland alebo európske mestá ako Benátky, Berlín, či Rím dospeli v súčasnosti na hranice svojich kapacít, ako napísal Hlade v článku pre časopis „ypsilon“ katolíckeho hnutia mužov. S tým spojené preťaženie a aj ničenie prírody však vyvolávajú protichodný trend: „Po zážitkoch sklamania z masovej turistiky budú ľudia opäť viac túžiť po prirodzenosti a pravosti zážitkov.“
Tento trend je citeľný aj v počtoch rezervácií v jeho podniku „Putovanie po svete“, ktorý sprístupňuje ľuďom aj duchovné prehĺbenie. Tiché a nie tak svetoznáme lokality teraz zaznamenávajú príliv ľudí. „Mnohí naši zákazníci si želajú navštíviť krajinu a spoznať domorodcov takých, akí skutočne sú, mimo turistických trás a ponúk,“ hovorí Hlade. Preto spolupracuje iba s domácimi sprievodcami a kladie dôraz na spôsob cestovania, ktorý má rešpekt voči kultúre a prírode príslušnej krajiny. „To dokážeme úžasne ponúkať v nie tak známych turistických destináciách ako Kirgizstan, Čierna Hora, či Maroko.
Veľké masy ľudí menia cestovanie, ale per se ho nerobia horším. „Cez internet je vyhľadávanie destinácií a rezervovanie pobytov oveľa jednoduchšie, ale súčasne aj oveľa menej spontánne. Všetko je teraz na hlavných trasách síce lepšie zorganizované, je oveľa plánovanejšie – no je tým aj ‚odhadnuteľnejšie‘ a je v tom menej dobrodružstva,“ vysvetlil expert na cestovný ruch.

Cestovanie ako tréning pohody
Napriek stále väčšej mase ľudí na turistických trasách, má cestovanie podľa Hladeho ešte stále silu ku zmene – a k pohode: „Čo sa pri odchode považovalo ešte za obrovský problém, po istom odstupe a aj skúsenostiach, ako sa majú ľudia inde, už nie je takým problémom.“
Cestujúcim expert odporúča zvážiť niekoľko vecí: Vyhýbať sa treba cestám na známe miesta v hlavnej sezóne, aj keď sú v známejších krajinách rozhodne aj menej navštevované miesta a pokojnejšie regióny. S výhradami treba pristupovať k cestám snov turistického priemyslu a masmédií. Cesty snov si vytvárame väčšinou sami! Dôležité je tiež správne odhadnúť vlastné potreby a podľa toho plánovať.
„Ak chcem organizovanú akciu, komfort a dobrú infraštruktúru, tak sú známe miesta alebo plavby loďami presne tým čo chcem. Ak však hľadám pravé zážitky na cestách, tak sa musím vydať do menej známych regiónov.“ –zg-

Kardinál Marx varuje pred pravicovým smerovaním

Hamburg, 18.07.2018 (KAP/KNA) 022 568 – Predseda Biskupskej konferencie Nemecka (BKN), kardinál Reinhard Marx, jasne odsúdil populizmus a nacionalizmus: „Byť nacionalistom a katolíkom – to nejde,“ vyhlásil v interview pre hamburský týždenník „Die Zeit“ zo štvrtka.
„Katolícka cirkev už od 60. a 70. rokov intenzívnejšie myslí v globálnych rozmeroch a vidí svoju zodpovednosť za svet aj ako následok našej sociálnej angažovanosti v mnohých krajinách.“
K nedávnym politickým sporom na tému azyl vyjadril mníchovský arcibiskup starosti: „V Nemecku, ako aj vo svete, cítime, že sa predsa len nejaká epocha chýli ku koncu.“
Ľudové strany sa musia zaoberať otázkou, či dokážu ešte pokryť „celé spektrum“ – „od zelených postojov orientovaných na hodnoty až po pravicovo-konzervatívne ale nie pravicovo-radikálne postoje“. To nie je jednoduchá úloha. „Ale myslieť si, že najlepšie bude, ak sa všetci posunieme doprava, lebo duch doby sa posúva doprava – to považujem za nesprávny odhad veľmi zložitej situácie. Vzhľadom na stranu CSU platí, že strana, ktorá sa rozhodla pre C (kresťanský) v názve, má záväzok – v zmysle kresťanskej sociálnej náuky najmä voči chudobným a slabým.“
Pojem „azylová turistika“, ktorý ako prvý použil bavorský premiér Markus Söder, mu nič nehovorí, ako povedal Marx. „To znie, akoby ľudia boli na ceste na dovolenku. Mnohí riskujú svoj život, mnohí na tejto ceste umierajú.“
Rovnako je „nanajvýš neprimerané“, aby minister vnútra Horst Seehofer dal do súvisu svoje 69. narodeniny so 69 odsunmi v ten istý deň. To právom mnohých pohoršilo. Vcelku sa mnohé časti spoločnosti stali „verbálne radikálnejšími“, ako povedal Marx.

„Sme prisťahovaleckou krajinou“
Marx žiadal, aby sa zákon o prisťahovalectve schválil ešte v tomto legislatívnom období: „Táto koalícia by bola schopná zdolať veľkú úlohu a vydať taký zákon o prisťahovalectve, ktorý si zaslúži svoj názov. Veľmi dlho sme si neujasnili, že sme prisťahovaleckou krajinou. Dôležitý je zákon, ktorý má na zreteli príčiny úteku. Pre spravodlivejší svet neprichádza do úvahy, že by sme tak chceli proste ‚odčerpať ‚ inžinierov a IT špecialistov z iných krajín.“
„Európa sa nesmie stať pevnosťou,“ zdôraznil Marx. „V politike pozorujem trend k tomu nacionálnemu a k názoru: Blahobyt tu vnútri si chceme udržať – a ohrozovaný je tam zvonka. Cirkev to však vidí inak.“
Marx je presvedčený, že človek je od prírody solidárny a ochotný pomáhať a povedal: „Ale je krehký, keď mu strach zahmlieva zmysly. Preto by bolo dôležité, aby politici nevzbudzovali dojem, že od r. 2015 sa nič neudialo. Aj cirkvám je jasné, že každý rok nemôže prísť do Nemecka milión ľudí. A to ani nenastalo.“ –zg-

„Otrasná nevera rakúskych biskupov“

Viedeň, 19.7.2018 (kath.net) 022 567 – Známy rakúsky katolícky filozof Josef Seifert (foto s redaktorom) pre americký magazín „OnePeterFive“ vyslovil vážnu kritiku Biskupskej konferencie Rakúska a kardinála Schönborna, pretože k 50. výročiu encykliky „Humanae vitae“ dali v „Kathpresse“ uverejniť nie menej ako päť článkov morálnych teológov a iných katolíkov, ktorí na encykliku viac či menej otvorene útočili. Seifert pritom kritizoval najmä viedenského kardinála, pretože ten ešte v r. 2008 v pastierskom liste označil „Vyhlásenie z Maria Trostu“ s jeho „prepranou dvojzmyselnou chválou“ ako omyl. Doslova Seifert povedal:
„Vy nespochybňujete iba ústrednú výpoveď a pravdu hlásanú v ´Humanae Vitae´, že každý akt zabránenia počatiu je sám v sebe zlý, ale uvádzate na podporu svojho omylu ešte aj všeobecnejšie závažné a priam absurdné omyly ako napríklad ten od morálneho teológa Lintner, ktorý tvrdí, že morálny zákon sa musí podriadiť vývoju, ak ho veľká časť ľudí nenasleduje a neriadi sa encyklikou ´Humanae Vitae´! Stane sa napríklad cudzoložstvo dobrým, pretože veľmi veľa ľudí cudzoloží? Stane sa potrat dobrým, alebo menej závažným hriechom, ba nie je už do neba volajúcim zločinom, pretože ho páchajú milióny? Bude prikázanie milovať Boha nadovšetko vyradené z platnosti, pretože ho veľká časť ľudí dnes porušuje? Nič nemôže byť absurdnejšie ako takýto historický etický relativizmus. A predsa nachádzame tento absurdný omyl dokonca na biskupských webových stránkach k 50. výročiu ´Humanae Vitae!´“
Známy rakúsky filozof dúfa, že rakúski biskupi konečne pochopia pravdu slov kardinála Schönborna, ktoré vyslovil v r. 2008 a jednohlasne odvolajú zvrátené „Vyhlásenie z Maria Trostu“ a nekompromisne a jasne sa vyslovia za pravdu náuky „Humanae Vitae“ a „Familaris Consortio“.
„Antikoncepcia je z mnohých dôvodov sama v sebe zlá (nielen preto, že pilulka má dva potratové účinky a preto je vo veľkej miere jej aplikácia vraždou a pretože antikoncepcia oddeľuje pro-kreatívny stvoriteľský akt od manželského spojenia,“ uvádza Seifert a rozhorčene dodáva:
„Aká hanba pre cirkev v Rakúsku, osláviť 50. jubileum Humanae Vitae orgiami jej protivníkov na biskupských webových stránkach!“
Filozof si tiež kladie otázku, prečo rakúski biskupi nedávajú na svoju stránku také články a nepozývajú takých prednášajúcich „na konferenciu o Humanae Vitae ako je excelentný rakúsky kňaz, farár a profesor Vysokej školy v Kláštore Heiligenkreuz, Helmut Prader. Tam sa Humanae Vitae nádherne zdôvodnila a robí sa príslušná rozsiahla pastorácia, ktorá pravdu tejto encykliky mnohým manželským párom a snúbencom šťastnou a jasnou formou sprostredkuje. „Aj biskup Andreas Laun, ktorý snáď ako jediný rakúsky biskup vyslovil jasné slová o Humanae Vitae, či biskup Atanáz Schneider, ktorý svojím jednoduchým jasným prístupom stojí nad mnohými biskupmi sveta a často sa nádherným spôsobom o encyklike vyjadril, by mali byť pozvaní na oslavu takéhoto jubilea ako prednášajúci a ich prednášky by sa mali citovať na rakúskych biskupských stránkach a oslobodiť nás od potupy tam publikovaných výtvorov.“ –zg-

USA: Plače Božia Matka v Novom Mexiku?

USA, 18.7.2018 (kath.net) 022 568 – V americkom štáte New Mexiko malo dôjsť k nezvyčajným udalostiam so sochou Panny Márie. Informuje o tom „Foxnews“, najväčší televízny vysielač USA. Podľa správy sa zdá, že socha v meste Hobbs plače. Katolícka cirkev začala skúmanie, keďže socha sa nachádza v katolíckom Kostole Guadalupskej Panny Márie v Hobbse. Prvé skúmanie potvrdilo, že ide očividne o slzy z olivového oleja. Veriaci tiež informovali, že cítili vôňu ruží. Biskup Oscar Cantu pre noviny „Sun News“ povedal, že substancia pozostáva zrejme z podobnej látky, aká sa používa na krsty, birmovky a kňazskú vysviacky. Udalosti v kostole sa začali v máji.
Biskup Cantu oznámil, že sochu dôkladne preskúmajú, aby sa zistilo, či sú tieto udalosti nadprirodzenej povahy. Podľa údajov biskupa už preskúmali vnútro sochy a nenašli nezrovnalosti. Biskup nemá pre tieto javy nijaké prirodzené vysvetlenie.
Okolo plačúcej Božej Matky existujú už aj rôzne svedectvá veriacich, ktorí u sochy našli mimoriadnu útechu. –zg-

Video: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=wgycYHrqBxs

Nemecko: Biskup zažaloval odporcov potratu

Bonn, 18.07.2018 (KAP/KNA) 022 567 – Viacmesačná kampaň radikálnych odporcov potratov proti nemeckému biskupovi Georgovi Bätzingovi v Limburgu sa stáva justičnou kauzou. Biskup podal na frankfurtský krajský súd dve žaloby – na zodpovedného „Nemeckej strany centra“ a na internetového žurnalistu, ako povedal diecézny hovorca Stephan Schnelle v utorok pre KNA. Všetky pokusy diecézy iniciátorov kampane pohnúť k umierneniu a skončiť s obvineniami proti biskupovi stroskotali, ako povedal Schnelle.
Protivníci potratov obviňujú biskupa Bätzinga, že robí reklamu potratom. Koncom roka 2017 rozoslali tisíce pohľadníc a rozdali letáky a biskupa označili ako prívrženca potratov a „komplica potratového priemyslu“. Pred súkromným domom biskupa tiež vyvesili príslušný transparent.
Dôvodom toho bola cirkevná internetová stránka v hessenskom okrese Hochtaunus, kde bola o. i. uvedená aj evanjelická diakonia a zoznam jej liberálnych tehotenských poradní. Link na diakoniu neskôr vymazali.
Diecéza označila obvinenia za infámne a nezmyslené. Schnelle hovoril o „vražde povesti“. Tvrdiť, že biskup alebo diecéza napomáhajú potraty je „veľkým nezmyslom“ ako povedal. Dodal, že v poradniach charity aj diakonie je silná „opcia pre život“. –zg-

USA: Zasvätené panny sklamané novou inštrukciou

Lansing, 18.7.2018 (kath.net/jg) 022 566 – Americké Spoločenstvo zasvätených panien vyjadrilo „hlboké sklamanie“ z novej vatikánskej inštrukcie Ecclesiae Sponsae Imago.
Spoločenstvo kritizuje odsek 88 dokumentu, v ktorom sa panenstvo už neuvádza ako predpoklad panenského zasvätenia!
„Aj keď má veľký význam pre objasnenie povolania, ak si žena zachová panenské telo a cnosť čistoty príkladným spôsobom žila, nie je to nijaké podstatný predpoklad bez ktorého by zasvätenie nebolo možné,“ uvádza sa v dokumente.
„Je šokujúce počúvať od matky Cirkvi, že telesné panenstvo už nemá byť podstatným predpokladom zasvätenia sa životu v panenstve,“ píše predstavená spoločenstva vo vyhlásení.
„Tradícia Cirkvi sa vždy pevne držala toho, že žena si musí udržať dar panenstva – ako materiálne tak formálne (fyzicky a duchovne), aby mohla prijať zasvätenie panenstvu,“ zdôrazňuje spoločenstvo. –zg-

Amnesty International za usmrcovanie nenarodených

Viedeň, 18.7.2018 (kath.net) 022 565 – Organizácia „Amnesty International“ (AI), ktorá sa podľa vlastných údajov „zasadzuje na celom svete za ľudské práva“, robí v práve na život naďalej veľkú výnimku, keď ide o právo na život od počiatku. Skupina AI v júli na zhromaždení vo Varšave rozhodla o svojom aktuálnom postoji k téme potrat a prevzala tvrdenie ľavice, že právnou ochranou nenarodených detí sú ženy nútené k „neistým potratom“, čo je „jednou z najčastejších príčin úmrtia žien na svete“.
AI chce, aby štáty zabezpečili „bezpečný a legálny“ prístup k usmrcovaniu nenarodených detí. V jazyku AI to znelo nasledovne:
„Prerušenie tehotenstva sa musí môcť uskutočniť v bezpečných nízko-prahových a nediskriminujúcich podmienkach.“ –zg-

Arcibiskup: Rozbitie EÚ – „reálne nebezpečie“

Kolín, 18.7.2018 (KAP/KNA) 022 564 – Pred „reálnym nebezpečím“ rozbitia EÚ varoval luxemburský arcibiskup a predseda Biskupskej komisie EÚ COMECE, Jean-Claude Hollerich:
„Otázky utečeneckej politiky si vyžadujú od členských štátov veľmi citlivý prístup vo vzťahoch medzi sebou,“ povedal pre internetový portál „domradio.de“ v Kolíne. „Potrebná je pokora v načúvaní a pokus partnera v prvom rade pochopiť. V západných štátoch sme zvyknutí prijímať ľudí iných kultúr. No nie tak východoeurópske krajiny, ktoré túto skúsenosť nikdy nemali. Kde je pre nás to nacionálne hrozbou a často nám to pripomína zlé časy minulosti, je v krajinách strednej a východnej Európy to nacionálne symbolom slobody a nezávislosti od Sovietskeho zväzu. Také krajiny musia najprv oslavovať národnú jednotu a občas potom cítia, že Brusel sa im do toho mieša.“
„Je tragické, že toľkí ľudia sa topia v Stredozemnom,“ povedal ďalej arcibiskup. „Tu stráca Európa iste časť svojej duše. Rovnako je tragické, že ľudí, ktorí chcú pomáhať staviame pred súd. Ak sa koná proces s kapitánom záchrannej lode, musí Európa skríknuť,“ povedal predseda COMECE. Hovoril o kapitánovi lode „Lifeline“, Clausovi-Petrovi Reischovi, ktorý je obžalovaný na Malte. Koncom júna pred líbyjskými brehmi zachránených utečencov po viacerých dňoch odysey na mori priviezol na Maltu.
Hollerich žiadal „Marshallov plán“ pre Afriku: „Dokiaľ kontinent nebude stabilný, budú odtiaľ prichádzať masy utečencov,“ povedal. „Treba vytvoriť štruktúry proti korupcii. A Čínu treba presvedčiť, aby pri riešení situácie pomohla, lebo má v Afrike veľký vplyv.“
Ako úlohu Cirkvi označil arcibiskup vyzvať politikov, „aby viac počúvali svoje svedomie a rešpektovali morálku a etiku“. Cirkev sa musí zastávať dialógu v EÚ aj tam, kde sa to zdá nemožné. „Ak sa vzdáme dialógu, Európa prehrá. Cirkev môže dodávať podnety a motivácie, ale nemôže nahradiť politiku.
Dialóg znamená, že nesmú existovať predsudky voči iným postojom, alebo že sa navzájom obviníme zo straty ľudskosti. Ako kresťan však musím populistovi povedať, že nesúhlasím s tým, aby sa ľudia topili v mori bez toho, aby som mu okamžite dával vinu za túto smrť. Chcem si vypočuť, čo druhý hovorí a ako dospel k svojmu postoju. Musí to byť dialóg,“ vysvetlil arcibiskup.

Boat People – ľudia na člnoch – smrteľné prípady rastú
Kapitán lode „Lifeline“ Claus-Peter Reisch pre nemecký rozhlas v stredu povedal, že počet utopených utečencov dramaticky rastie. Dodal, že práve našli španielski záchrancovia zasa veľmi poškodený čln s tromi ľuďmi, ktorých líbyjská pobrežná stráž opustila.
Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann (CSU) zdôraznil, že má veľký rešpekt pred každým, kto sa angažuje za záchranu topiacich sa. „Je dôležité urobiť všetko pre to, aby sa už nikto neutopil.“ Súčasne vyhlásil, že prevádzači sa očividne spoliehajú na to, že nadácie utečencov zachránia. „Počítajú však aj so smrťou ľudí. Európa musí s africkými štátmi spolupracovať, aby bandám prevádzačov zabránila v činnosti.“ … -zg-

Španielsko: Cirkev sa bráni proti predmetu etika

Madrid, 18.7.2018 (kath.net) 022 563 – Nová španielska ľavicová vláda chce povinným predmetom etika nahradiť výuku náboženstva. V tomto zmysel sa vyjadrila nová ministerka školstva Izabela Celaa. Kritika týchto ideí prišla od katolíckej cirkvi, ktorá hovorila o zásahu do náboženskej slobody. Španielska vláda by chcela okrem toho aj preveriť pološtátne školy, ktoré väčšinou prevádzkuje katolícka cirkev, ale štát ich finančne podporuje. –zg-

Prvá svätorečená Indka – sr. Alfonza z Keraly

Thiruvananthapuram, 18.7.2018 (kath.net/cs) 022 562 – Štát Kerala leží na juhozápade Indie. Vyše 18 % jeho obyvateľov sú kresťania, v celej Indii tvoria kresťania 2% populácie. Tamojšia Sýrsko-malabarská katolícka cirkev je zjednotená s Rímom.
V r. 1910 sa narodí Annakutty Muttathupadathu ako piate dieťa sýrsko-malabarskej rodine v dedine Kudamaloor. Annakutty = „malá Anička“, je osemmesačné dieťa, ale dobre sa vyvíja. Jej matka zomrie, keď má len tri mesiace. Maličká napriek tomu šťastne vyrastá u zbožných a láskavých starých rodičov. Modlitba a radostná ochota pomáhať chudobným patrí ku každodennému životu. Ako bolo v kresťanských rodinách vtedy zvykom rodina sa každý večer stretáva na hodinu modlitby a Annakutty sa už ako päťročná predmodlieva.
Prvé sväté prijímanie prijíma sedemročná s veľkou radosťou. So starou mamou číta spisy sv. Terézie z Lisieux. Jej sestry podľa zvyku skoro vydajú. Annakutty chce patriť Ježišovi, On má byť jej jediným ženíchom.
Po troch rokoch školy sa musí presťahovať k tete Anne Murickale – ako to určila jej zomierajúca matka. Ale adopcia tetou sa ukáže ako skúška. Teta je síce zbožná, ale neláskavým spôsobom. Vyžaduje od dieťaťa najprísnejšiu poslušnosť a sama sa horlivo modlí a chodí do kostola – ale priateľstvo dievčatka s karmelitánkami nechápe a keď malá Anna hodiny kľačí pred oltárom, reaguje veľká Anna podráždene. Annakutty sa má naučiť, čo musí vedieť dobrá manželka. Keď má 13 rokov, chce teta zaranžovať manželstvo. Annakutty sa modlí celú noc – chce patriť iba Kristovi. Nakoniec nevidí inú možnosť ako sa vyhnúť manželstvu ako sa zraniť. Bosou nohou stúpi na rozpálené drevo. Keď bude krívať zrejme ju už nikto nebude chcieť?
Ale zranenie nie je vhodnou cestou. Jej noha sa nezvyčajne rýchlo zahojí a ľahké krívanie jej krásu neničí – naďalej sú tu nádejní ženísi a teta neuznáva, že Annakutty má iné povolanie. Spovedný otec Annakutty je múdrejší. Zoznámi ju s francúzskou spiritualitou a postará sa, aby sa mohla učiť v kolégiu klarisiek. Ako 18-ročná začína postulát a prijme meno Alfonza od Nepoškvrneného počatia v spomienke na sv. Alfonza de Liguori. V máji 1930 prijíma rehoľné rúcho.
Čoskoro na to sa začne obdobie bolestných chorôb. V r. 1932 začína pracovať ako učiteľka, no už o rok môže byť iba pomocnou učiteľkou a katechétkou, ako aj sekretárkou pre svoje pekné písmo. Písacie stroje v Kerale ešte dlho neboli pre miestny jazyk malajam – ( മലയാള. )
V r. 1935 sa zdá, že zdravie postulantky sa zlepšilo a konečne ju prijmú do noviciátu. Ale už o týždeň trpí krvácaním z nosa a očí a má hnisavé rany na nohách. Hľadí však na to takmer radostne. Modlí sa novénu ku kňazovi zomrelému v r. 1871 menom Kuriakose Elia Chavara, ktorý bol sociálnym reformátorom a uznaný ako Boží služobník. (V r. 1984 bol potom blahorečený a v r. 2014 svätorečený). Po novéne je zrazu uzdravená. V lete 1936 skladá večné sľuby. Modlí sa:
„Pane môj, urob so mnou, čo chceš. Som tvoja! Spáľ ma v ohni utrpenia. Zraň moje srdce týravou bolesťou. Neponúkni mi nijaké svetské pohodlie, ale veď ma, aby som dosiahla pravú cnosť.“
Tak sa aj stane. Prekoná mnohé vážne choroby ako týfus a zápal pľúc. Jej posledný rok života je sledom bolestného utrpenia. Sr. Alfonza to prijíma s radosťou, obetuje to a má udivujúco radostnú náladu. Chápe utrpenie ako Ježišom Kristom chcenú zmiernu obetu tak veľmi, že deň bez utrpenia považuje za stratený. Zomiera 28. júla 1946, do konca s príjemným láskavým úsmevom.
V procese blahorečenia hovorí hinduistka Pongana, ktorá sa na základnej škole priatelila s Alfonzou:
„Annakutty bolo mimoriadne milé dievča. Vždy bola ochotná niesť utrpenie a iným odpúšťať. Jej trpezlivosť a múdrosť, jej láska k tomu, kto ju zranil, ma veľmi ovplyvnila a podnecovala ma robiť dobro!“
Jej hrob navštevujú aj hindovia a moslimovia. Hinduistické dievča, ktoré na hrobe zapaľuje sviečky, sa zázračne uzdraví. V r. 2008 bola Alfonza ako prvá Indka svätorečená.
Dnes je v Alfonzinom rodisku Kudamaloor Škola sv. Alfonzy a Pekárstvo sv. Alfonzy – vzdelanie a chlieb s požehnaním sv. Alfonzy. –zg-

Francove pozostatky odstránia z benediktínskeho kostola

Madrid, 18. 7.2018 (KAP) 022 561 – Nová socialistická vláda Španielska popoháňa sporné plány premiestnenia telesných pozostatkov diktátora Francisca Franca (1892-1975). „Rozhodnutie našej vlády je pevné,“ povedal premiér Pedro Sanchez v utorok v parlamente. Exhumácia v hrobke frankistického pamätníka „Valle de los Caidos“ (Údolie padlých – foto), o ktorý sa starajú benediktíni, sa bude konať onedlho.
Dňa 18. júla bolo 82. výročie povstania časti armády pod vedením Franca proti druhej republike. Nasledovali tri roky občianskej vojny a 40 rokov diktatúry.
Cez víkend tisíce Francových prívržencov demonštrovali pred Bazilikou Caidos v San Lorenze proti tomuto plánu. Preloženie hrobky sťažujú aj právne prekážky a chýbajúci súhlas Francovej rodiny.
Pamätník, ktorého centrum tvorí benediktínske opátstvo s architektonicky nádhernou bazilikou – s Francovým hrobom – dal postaviť sám diktátor Franco, aby mohol „za Boha a Španielsko“ pochovať a uctiť si padlých občianskej vojny. V hrobke sa nachádzajú pozostatky desaťtisícov vojakov. Mnohí boli pochovaní anonymne. No rozhodne nie všetci boli Francovými prívržencami. Sú tam aj tisíce republikánskych obetí. Mnohí pozostalí to dodnes pociťujú ako pokorenie. Katedrálu v „Údolí padlých“ vytesali zo skaly na nútených prácach aj politickí väzni a vojnoví zajatci. V r. 1959 ju posvätili a o rok neskôr dostal skalný chrám od pápeža Jána XXIII. titul „Basilica minor“. Nad komplexom sa týči 155 metov vysoký kríž z kameňa. –zg-

Eisenstadt: Ekumenická púť po stopách Luthera

Eisenstadt, 17. 7.2018 (KAP) 022 560 – Katolícki a evanjelickí kresťania z rakúskeho Burgenlandu sa vydali po stopách Martina Luthera a sv. Alžbety Durínskej. O nedávnej ekumenickej púti do Nemecka, ktorú viedol eisenstadtský diecézny biskup Ägidius Zsifkovics a evanjelický superintendent Manfred Koch, informovala Eisenstadtská diecéza. Obaja zdôraznili spoločensko-politický význam ekumenických vzťahov práve v dobe rastúcich napätí. Biskup Zsifkovics v kázni povedal, že veľa citovaná „vedúca kresťanská kultúra“ ako presný opak populistického naháňania strachu bez konkrétnej lásky k blížnym zostáva „výsmechom“. Manfred Koch zasa zdôraznil:
„Spája nás v skutočnosti oveľa viac ako nás oddeľuje.“
Zastávkami šesťdňovej púte boli Erfurt, Eisenach, Leipzig, Eisleben a Wittenberg. Pútnici chceli precítiť vieru a motívy života Martina Luthera a sv. Alžbety na historických miestach a vidieť, akými prostriedkami vnášali Evanjelium do svojej epochy: sv. Alžbeta Elisabeth (*1207 v Sárospataku v Panónii) ako „obetavá príhovorkyňa chudobných a zavrhnutých“ vo feudálnom svete stredoveku, Martin Luther ako „v slove mocný komunikátor kresťanskej viery“ v jazyku, ktorý kníhtlačou dosiahol zneistených ľudí začínajúceho novoveku. …

Biskup Zsifkovics varoval pred „kultúrou fráz“
V Erfurte založenom sv. Bonifácom, apoštolom Nemcov, sa biskup postavil proti zneužívaniu kríža. Vyzval pútnikov, aby svoje kresťanstvo naplnili životom a povedal: „Potom nemusíme mať strach o túto Európu a sadnúť na lep frázam o vedúcej kultúre. Skúsenosť ukazuje, že tí, ktorí v spoločnosti najhlasnejšie vyslovujú slová o ‚vedúcej kresťanskej kultúre‘ nezriedka na kresťanstvo kašľú. Slovo ´kresťanský´ si vyžaduje neustále kritické sebaskúmanie. Nie je to pohodové slovo a nehodí sa pre populistických križiakov, ani pre strážcov múzeí ustráchaného pojmu kultúrnej identity.“ –zg-

‚Tajný prieskum’ Pavla VI. k ‚Humanae vitae’

Vatikán, 17.7.2018 (kath.net/jg) 022 559 – Počas prvej synody biskupov vo Vatikáne v októbri 1967 dal pápež Pavol VI. urobiť prieskum medzi prítomnými biskupmi o ich názore na umelú antikoncepciu. Z 200 biskupov odpovedalo iba 26, väčšina z nich schvaľovala povolenie antikoncepcie. Iba siedmi boli proti.
Uvádza sa to v knihe „Zrod jednej encykliky. Humanae vitae vo svetle Vatikánskych archívov“, ktorej autorom je Mons. Gilfredo Marengo. Vatikánsky expert Andrea Tornielli prezentoval knihu v príspevku pre Vatican Insider, prílohe novín La Stampa. (Pozri link na konci článku)
Marengo tak vyvrátil obvinenie voči Pavlovi VI., že pápež urobil rozhodnutie proti antikoncepcii úplne sám, napísal Tornielli.
Medzi prívržencami povolenia antikoncepcie a tým zmeny náuky Pia XI. (encyklika „Casti connubii“, 1930) aj Pia XII. bol kardinál Suenens, bruselský arcibiskup aj kardinál Döpfner, mníchovský arcibiskup. Kardinál Döpfner pápežovi poukázal na to, že nemeckí biskupi sa budú väčšinovo zasadzovať za povolenie antikoncepcie Cirkvou.
Kardinál Suenens sa dokonca trikrát písomne obrátil na Pavla VI. a medzi iným argumentoval, že už povolenie Ogino-Knausovej metódy Piom XII. predstavuje obnovu voči „Casti connubii“. Ogino-Knausova metóda je metódou prirodzenej regulácie počatia. Povolenie antikoncepcie by bol s tým porovnateľný krok, ako napísal kardinál Suenens Pavlovi VI.
Proti povoleniu antikoncepcie sa vyjadrili o. i. Fulton Sheen, biskup z Rochesteru a kardinál Wojtyla, arcibiskup z Krakova a neskorší Ján Pavol II. Kardinál Wojtyla poslal Pavlovi VI. „Krakovské memorandum“ poľských biskupov, ktoré obsahovalo návrh lepšieho teologického a prírodovedeckého odôvodnenia odmietnutia antikoncepcie. Tieto myšlienky sa však nedostali do encykliky „Humanae vitae“, ako napísal Marengo. –zg-

Link v angličtine: ’Humanae vitae’, Paul VI’s secret survey

Kardinál: Ochranu ovzdušia zaviesť do cirkevného práva

Rím, 17.7.2018 (KAP) 022 558 – Bývalý predseda Pápežskej rady pre výklad textu zákonov, kardinál Francesco Coccopalmerio, navrhol, aby sa aktívna ochrana klímy a životného prostredia zaviedla do katolíckeho cirkevného práva. Podľa neho sa má stať „závažnou povinnosťou“ všetkých veriacich nielen neškodiť životnému prostrediu, ale v každodennom správaní a mimoriadnymi iniciatívami zlepšovať spoločný životný priestor.
Dikastérium pre texty zákonov môže podať pápežovi príslušný návrh, ako povedal kardinál podľa talianskej stránky „Vatican Insider“ z utorka. Kardinál Coccopalmerio sa vyjadril na neverejnej konferencii „Posilnené investície cirkevných miest ako prínos k premene energií“.
Pápež František svojou encyklikou „Laudato si“ (2015) aj pri mnohých iných príležitostiach zdôrazňoval zodpovednosť katolíkov za stvorenstvo a najmä za boj proti klimatickým zmenám. V apríli oznámili mnohé katolícke banky, zastrešujúci zväz Caritas Internationalis a diecézy, že stiahnu svoje peniaze z produkcie ropy, plynu a uhlia.
V rámci svetového summitu o klimatických iniciatívach 12. až 14. septembra v San Franciscu chcú členovia hnutia „Global Catholic Climate Movement“ vyhlásiť svoje vystúpenie z investícií do fosílnych palív. V hnutí je združených viac ako 650 katolíckych organizácií. –zg-

Kňaz sa 30 rokov modlí pred parlamentom proti potratu

Ottawa, 17.7.2018 (kath.net/jg) 022 557 – Páter Tony Van Hee SJ sa postí a modlí už 30 rokov pred kanadským parlamentom v Ottawe každý deň, keď sa zíde parlament. Informoval o tom britský denník Catholic Herald.
Tento čas je najlepší v jeho živote, ako hovorí dnes už 81-ročný jezuita, ktorý nemá v úmysle protest ukončiť. Pred parlamentom má čas na modlitbu, ako hovorí.
S protestom začal v r. 1989 po tom, čo najvyšší súd zrušil všetky obmedzenia potratu. Kanadský parlament diskutoval o návrhu zákona o obmedzení potratov, no ten bol zamietnutý.
Páter Van Hee vidí v modlitbe a pôste kľúč k boju proti potratu. „Hnutie na ochranu života si toho musí byť vedomé. V boji proti lžiam a násiliu nemá pravda a láska nakoniec nijaké iné zbrane ako svedectvo utrpenia,“ povedal páter pre Catholic Herald. „Nás v tomto svete porazia,“ obáva sa páter. „Keď Ježiš začal svoju cestu utrpenia, už nekládol nijaký odpor, ale svojim nepriateľom sa vydal. Ale tým v konečnom dôsledku nad nimi zvíťazil,“ pripomenul jezuita. –zg-

Pápež prekvapivo zosobášil švajčiarskeho gardistu

Vatikán, 17.7.2017 (kath.net) 022 556 – Svadobní hostia ani kňaz nevedeli, že sa pápež ohlásil na sobáš švajčiarskeho gardistu a jeho brazílskej nevesty. Iba samotný pár o tom vedel, ako informovali „Vatican News“. Svadobní hostia boli zrejme veľmi užasnutí, keď sa zrazu v ranokresťanskom Kostole sv. Štefana z Abesínie objavil pápež osobne. Kostol sa nachádza v blízkosti vatikánskeho hosťovského Domu sv. Marty, kde pápež býva. Podľa Vatikánskej informačnej služby je zriedkavé, že pápeži sobášia ľudí. –zg-

„Zachrániť utečencov neznamená ich aj prijať“

Berlín, 17.7.2018 (kath.net) 022 555 – Záchrana ľudských životov nezaväzuje k tomu, aby sme týchto ľudí nechali priputovať do EÚ:
„Bolo by nadutosťou myslieť si, že na nemeckej, francúzskej, či britskej pôde dokážeme zrealizovať ľudské práva pre celý svet.“ Povedal to známy nemecký historik Heinrich August Winkler v interview pre nemecký rozhlas „Deutschlandfunk“. Winkler zdôraznil, že EÚ, ani nijaký členský štát, svojimi vyhláseniami a konaním nevyvoláva dojem, žeby požadoval popri „povinnosti záchrany ľudských životov“ aj „poskytnutie práva“ prisťahovať sa do EÚ.
„Európska únia, ktorá toto posolstvo do Afriky vysiela, nekoná morálne, ale nezodpovedne. Z biedy a núdze v Afrike nevyplýva nijaké všeobecné právo prisťahovať sa do Európy.“ –zg-

Tureckí okupanti v Sýrii vyhnali kresťanov

Berlín, 17.07.2018 (KAP/KNA) 022 554 – Vážne obvinenia vyslovila Spoločnosť pre ohrozené národy (GfbV) voči tureckej armáde, ktorá obsadila severo-sýrsku kurdskú oblasť Afrin:
„Všetky kurdské nápisy a tabule boli odstránené a po prázdninách sa má zrušiť aj výuka po kurdského jazyka na školách,“ informoval expert GfbV na Blízky východ Kamal Sido v utorok v nemeckom Göttingene.
„V kedysi veľmi liberálnom a otvorenom regióne zaviedli právo šaría, ženy bez šatky sa už neodvážia na ulicu. Obraz mesta ovládajú muži s dlhými bradami a ženy v nikábe. Touto islamizáciou už nie je možný jezídský či alevitský život. Asi 1000 ľudí kresťanského spoločenstva odtiaľ zmizlo.“
Podľa spoločnosti kurdskí aktivisti zdokumentovali v prvej polovici júla 120 únosov, sedem vrážd, desať lúpežných prepadov a 27 razií. Okrem toho podpálili štyri polia.
„To je iba špička ľadovca,“ pranieroval Sido, ktorý sám pochádza z Afrinu. „Od dobytia kurdskej oblasti 18. marca odvliekla turecká armáda najmenej 3000 Kurdov. Existujú odhady, že zmizlo dokonca až 7000 Kurdov.“
Zo strachu pred ďalšími útokmi chcú postihnuté rodiny zostať v anonymite. Tureckí vojaci a islamisti stále znova zabavujú mobily civilistov, aby zistili, kto tieto útoky hlási ďalej.
Aj obavy Kurdov, že ich nehnuteľnosti zabavia arabskí sunitskí osídlenci z iných častí krajiny sa zdajú byť oprávnené.
„Minulý týždeň ‚právne oddelenie‘ tureckými okupantmi nasadenej ‚Obecnej rady‘ v Afrine vyzvalo všetkých obyvateľov, aby predložili svoje kúpne zmluvy. Majú sa preveriť, aby sa uzavreli údajne potrebné právne postupy pre nehnuteľnosti,“ informoval Sido.
Z Afrinu ušlo pred tureckým útokom až 250 000 Kurdov a tak už nemajú možnosť uplatniť svoje nároky.
Turecká armáda priviedla do kurdskej oblasti už desaťtisíce arabských radikálnych islamistov. Mnohí noví osídlenci sú ozbrojení, sú členmi rôznych islamistických skupín a podporujú tureckú okupačnú armádu. Kurdské obyvateľstvo, ktoré zostalo v Afrine je mučené a orabované. –zg-

Augsburg: „Erotické“ primície novokňaza

Stuttgart, 17.7.2018 (kath.net) 022 553 – V Kostole sv. Mórica v nemeckom Augsburgu došlo v 14. júla k liturgickému zneužitiu, ktoré vyvolalo rozhorčenie katolíkov Augsburskej diecézy aj pomimo nej. V rámci primícií novokňaza Fabiána Ploneczku z Diecézy Rottenburg-Stuttgart sa v Augsburgu konalo tzv. triduum. Téma bohoslužby vešpier znela „Erotika viery“.
V kostole zatancoval iba v tesných boxerkách telovej farby oblečený tanečník a pokúšal sa prezentovať baletnú vložku s názvom „Jeremiáš – utrpenie proroka“. Celý priestor kostola sa podľa veriacich stal tanečným parketom, dokonca aj priestor oltára! Tam tanečník vzal do rúk Evanjeliár, pristúpil s ním takmer nahý k ambóne a tam pri oltári sa zmyselne zvíjal.
Po vystúpení tanečníka prehovoril rozhlasový farár zo Stuttgartu Thomas Steiger na tému „Erotika viery“. Podľa pozorovateľov pochválil údajnú gracióznosť a mimoriadnosť zvlášť mužského tela a hovoril o „zmyselnej láske k Ježišovi“.
Veriaci pre kath.net povedali, že sa tu jednoznačne konalo homofilné, ba homoerotické podujatie v posvätenom chráme.
Toto „podujatie“ viedlo aj k bizarnej reakcii – jeden návštevník kostola hlasno vykríkol, že veď teraz sa teda všetci môžu vyzliecť! A potom sa vyzliekol a polonahý vstal z lavice. Niektorí veriaci predčasne opustili bohoslužbu, ktorej sa zúčastnili aj deti!
Augsburg je domovská diecéza novokňaza, ale prešiel do susednej Diecézy Rottenburg-Stuttgart.

Prípad kardinál McCarrick: Zneužívanie bolo dlho známe

Washington D.C., 17.7.2018 (kath.net/jg) 022 552 – Noviny New York Times uverejnili nové podrobnosti o prípadoch sexuálneho zneužívania kňazov a seminaristov očividne spáchaných kardinálom Theodore McCarrickom bývalým arcibiskupom Washingtonu D.C. Píšu aj o správach biskupom a Vatikánu o prečinoch McCarricka, ktoré zostali bez následkov. Boniface Ramsey, profesor na Seton Hall University (1986 až 1996) pre New York Times povedal, že hlási prečiny v správaní McCarricka už 30 rokov bez toho, že by niečo dosiahol! Informoval vtedajšieho nuncia Gabriela Montalvu a na jeho pokyn aj Vatikán, keď bol McCarrick menovaný za arcibiskupa Washingtonu.
Prof. Ramsey hovorí, že od seminaristov sa dozvedel, že McCarrick ich pozval do svojho domu pri pláži. Tam vždy určil jedného, aby spal v jeho posteli.
Obrátil sa aj na už zosnulého kardinála Edwarda Egana, arcibiskupa New Yorku a v r. 2015 na kardinála Seana O’Malleyho, arcibiskupa Bostonu. O’Malley podľa New York Times na otázku o týchto prípadoch neodpovedal.
V článku prehovoril aj jeden z mužov, o ktorých je známe, že uzavreli mimosúdne dojednanie s Cirkvou. Obaja sú bývalí kňazi. Robert Ciolek dostal 80 000 dolárov od Diecézy Trenton, Metuchen a Newark. Súčasťou dojednania bol aj pokyn zachovať dôvernosť dohody, čoho bol teraz bývalý kňaz zbavený. Informoval, že sekretár kardinála McCarricka, Mons. Michael Alliegro, o prípadoch vedel. Alliegro ho v r. 1999 požiadal o rozhovor a spýtal sa, či diecézu zažaluje. Keď to Ciolek poprel, Alliegro prejavil očividné uľahčenie.
Druhá obeť McCarricka nebola ochotná poskytnúť interview New York Times. Muž uviedol, že zneužívanie kardinála McCarricka ho tak traumatizovalo, že sa sám stal páchateľom a neprimerane sa dotýkal dvoch 15-ročných chlapcov. Uviedol tiež, že prečiny McCarricka hlásil už v r. 1994 v liste Edwardovi Hughesovi, biskupovi v Metuchene. –zg-

Prečo mnohí katolíci nepôjdu na Svetové stretnutie rodín

Dublin, 16.7.2018 (LifeSiteNews) 022 551 – Kňazi farnosti v Írsku sa rozhodli nezúčastniť sa na Svetovom stretnutí rodín v Dubline po tom, čo Vatikán pozval pátra Jamesa Martina, S.J., aby mal hlavný príhovor na uvítanie spoločenstva osôb LGBT v Cirkvi.
Kňazi stále zvažujú, ako to najlepšie urobiť a či svoje rozhodnutie oznámiť verejnosti. Obvinenia cirkevných autorít sú skutočným nebezpečenstvom. Miestny pastier je obozretný a múdry, ale dobre si je vedomý hrozieb. Lesklý plagát o stretnutí s usmievavým pápežom Františkom z jeho svätyne zmizol. Renovuje sa kostol, takže táto zmena sa zdá byť neškodná.
Kňaz si myslí, že postoj by sa mal vyjadriť verejne. Hrozné referendum o potrate spôsobilo, že mŕtvy kultúrny katolicizmus Írska vyrazil otvorene na povrch. „Už niet nijakého skrývania. Nijakého pretvarovania – toto je katolícka krajina,“ hovorí. Veľmi dobre si uvedomuje nebezpečia. Verejní cirkevní činitelia spievajú pesničky prevažnej sekulárnej väčšiny, sú ticho, alebo sa odvážia aj hovoriť. Vedia, že karta zneužívania detí sa môže použiť aj proti nim. Neo-modernisti, ktorých nedávno identifikoval Roberto de Mattei ako tých, čo pracujú v cirkvi, aby ju zmenili podľa vlastnej idey, majú navrch. Teraz pokračujú jemne – skrývajúc sa za rímskymi kolárikmi – v usmerňovaní veriacich, aby uverili, že v Cirkvi 2+2=5, a že nie sú nijaké hriechy, pretože ľudia „sa proste tak narodili“.
Mladý kňaz so svojou mladosťou je jedným z mála, ktorý dožije, aby povedal budúcim generáciám o raných dňoch „prenasledovania“, ako to nazýva. „Veci sa rýchlo hýbu. Austrália vyrazila proti spovednému tajomstvu, Kanadské zákony zatvárajú kresťanské školy, írska legislatíva bráni terapeutickému poradenstvu homosexuálom a Anglicko chce terapiu úplne zakázať – tieto veci sú všetky pospájané.“ V tejto klíme musia mladí kňazi Írska robiť rozhodnutia.
„Niektorí chcú odísť do bezpečnejších krajín a pôsobiť odtiaľ, iní sa pripravujú na pobyt vo väzení. To je realita. Budúci írski mučeníci hľadajú pomoc, no Rím, ako sa zdá, sa o to nestará.“
Napriek pohrome je to stále ešte krajina svätcov a učencov – hoci ich je menej ako v minulosti.
Starší kňaz, akademik, hovorí o Svetovom stretnutí rodín v auguste ako o „zmanipulovanom, aby napomáhalo hocičo, len nie Kristovu náuku“. Uvedomuje si starosti, ktoré majú laici. Materiál k stretnutiu výslovne obsahuje obrazy podporujúce agendu homosexuálov. Organizácii „Courage“, ktorá poskytuje pravú katolícku podporu tým, čo trpia príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu, odmietli účasť na stretnutí. Program v sobotu večer, keď má byť koncert s vystúpením pro-gejovej hviezdy a schvaľovanie toho všetkého arcibiskupom Dublinu.
Aká je tu nádej pre laických veriacich v Írsku? „Nijaká,“ podľa cirkevného učenca. „Boli opustení svojimi vodcami, ktorí používajú názory Austena Ivereigha, autora biografie Františka, ktorá ho opisuje ako revolučného mysliteľa, ktorý využije svoju moc na premenu najhroznejšieho náboženstva sveta“, na svoju nečistú prácu. Kresťan však potrebuje vodcov pre svoj život viery. Teraz, viac ako kedykoľvek, sú životne dôležité modlitby a pokánie, ale potrebné je aj odvážne vedenie. To je doba pre boj. Skutočný boj, aby laici videli, že biskupi už nechcú dlhšie akceptovať faloš.“

Budú nasledovať odvážnych vodcov?
„Áno. Budú, ale potrebujú vodcov, ktorí sú v Kristovi.“ Vedec verí, že niekoľkí dobrí biskupi v Írsku pracujú v tichosti pre laikov, „ale je to hazard, keďže sekulárne sily sledujú každý ich pohyb.“ Sú to práve biskupi, ktorí musia povstať s alternatívnou konferenciou, ktorú zorganizujú odvážni laici. Pre mnohých katolíkov „na základni“ je v tomto boji za vieru Svetové stretnutie rodín bodom obratu. „Nikdy si nemysleli, že niekedy budú musieť čeliť zapredaným neveriacim biskupom, či kňazom. Myšlienka, že Svätý Otec by mohol byť sám komplicom pri napomáhaní ideí odporujúcich viere ich predkov, je pre nich šokujúca. Niektorí si myslia, že je nesprávne informovaný, alebo že médiá hrajú proti nemu, alebo že vieru hlása len jemne. Iní sa domnievajú, že je schizofrenický, či bipolárny. Oni sú takí zmätení ako jeho učenie.“
Nech je to hocijako, katolíci v Írsku majú veľmi ťažkú situáciu. Bude viať dúhová vlajka neo-konzervatívnych aktivistov nad ich hlavami, keď budú stáť na írskom poli a čakať, aby pozdravili nástupcu sv. Petra? Budú ich deti držiace plastové ružence a obrázky Panny Márie z Knocku, dúfajúc, že uvidia pokorného pápeža Františka, vystavené obscénnostiam gejového pochodu? Budú počúvať modernistické frázy zvrhlých prelátov aj s kardinálom McCarrickom a jeho vplyvným talianskym gentlemanom? Nebezpečie, že deti budú vystavené škandálu alebo, že budú zvedené týmito vlkmi v ovčom rúchu je veľmi reálne. Nahnevaní otcovia a ustarostené mamy si túto skutočnosť už uvedomujú.
Ísť na Svetové stretnutie rodín, alebo nie? Katolíci v Írsku vedia, že ich sledujú ich vlastní. Tí, ktorí majú vážne ospravedlnenie, prečo tam nemôžu ísť, to využijú.

Ruská cirkev si pripomína vraždu cára pred 100 rokmi

Moskva, 17.7.2018 (kath.net/KAP) 022 550 – Moskovský patriarcha Kyril I. si v nedeľu na omši v Jekaterinburgu pripomenul zavraždenie cára Mikuláša II., jeho rodiny a jeho osobných služobníkov boľševikmi pred 100 rokmi. Tento krvavý čin je napomenutím k jednote, ako povedal podľa agentúry TASS.
V noci zo 16. na 17. júla 1918 komunistickí mocnári v Jekaterinburgu zajatého cára, jeho manželku Alexandru Fjodorovnu a ich päť detí zastrelili a bajonetmi dobodali. Ruská cirkev rodinu vyhlásila za mučeníkov a svätorečila ju.
Na niekoľkodňovom spomienkovom slávení do utorka sa v Jekaterinburgu zúčastnilo asi 100 000 ľudí. Kyril v nedeľu posvätil aj spomienkový kostol v Kláštore Alapajevsk. V ňom stojí domáca ikona cárskej rodiny.
Už v piatok priniesol Kyril do Jekaterinburgu relikvie deň po cárovej rodine zavraždenej sestry cárovnej, veľkňažnej Jelisavety Fjodorovny pre „Kostol svätých na preliatej krvi“. Tento kostol postavili v r. 2004 na mieste Ipatjevovho domu, v ktorého pivnici všetkých členov cárovej rodiny a domácnosti zavraždili. V sobotu predsedal patriarcha zasadnutiu Svätej synody, kde si pripomenuli udalosti spred 100 rokov. V nedeľu posvätil Kyril Kostol Božej Matky v Kláštore Alapajevsk.

Slávenie s hlavou domu Romanovcov
V noci na utorok slávil patriarcha vigíliu na námestí pred Kostolom svätých na preliatej krvi“ a potom viedol procesiu 21 km ku Jame Ganina, kde sa boľševici chceli zbaviť zavraždených. Dnes aj tam stojí kláštor. Na vigílii sa zúčastnila aj hlava domu Romanovcov, veľkňažná Mária Vladimírovna.
Vedúci synodálneho oddelenia pre vzťahy so spoločnosťou a médiami oznámil, že Ruská pravoslávna cirkev nezaujme stanovisko k otázke pravosti od r. 1991 zabezpečených telesných pozostatkov cára a jeho rodiny a domácnosti. Predtým musia byť uzavreté všetky analýzy – súdne, genetické, antropologické, historické.
Patriarcha Kyril opakovane zdôrazňoval, že cirkev v tejto otázke nesmie urobiť chybu, ako povedal Legojda pre noviny „Izvestija“. V súčasnosti môže vedecké skúmanie zaručiť pravosť telesných pozostatkov iba na 70-80 percent, cirkvi ide o získanie takmer 100 percentnej istoty.

Veľké medzinárodné pútnické miesto
Miesta zavraždených členom rodiny Romanovcov sa stali v ostatných rokoch cieľmi pútnikov, ktoré priťahujú pravoslávnych aj nepravoslávnych veriacich z celého sveta. Počas svetových majstrovstiev vo futbale prišlo do Jekaterinburgu zvlášť veľa Juhoameričanov.
Starosta metropoly na Urale, Jevgenij Roizman, cez veľvyslanectvo v Moskve pozval do Jekaterinburgu aj britskú kráľovskú rodinu, pretože rodiny Romanovcov a Sachsen-Coburg/Windsorovcov – a tým aj cisár Mikuláš II. a kráľ Juraj V. – boli blízki príbuzní.
Niekoľko dní pred spomienkou storočnice v Jekaterinburgu na ostrove Wight pri anglickom pobreží požehnali žulový kríž s bronzovým reliéfom cisárskych mučeníkov. Kríž požehnal biskup Irinej (Steenberg) zo Sacramenta, člen ruskej zahraničnej cirkvi (ROCOR), ktorá je dnes znova v plnom spoločenstve s Moskovským patriarchátom.
Cár a jeho rodina boli v r. 1909 na ostrove ako hostia kráľa Eduarda VII. Biskup Irinej pripomenul na slávení Božej liturgie, že Mikuláš II. a jeho rodina nie sú v prvom rade politicky významné osoby, ale je to rodina mučeníkov, ktorá v živote aj vo smrti svedčila o Bohu.

Nesmela zostať nijaká stopa
K odstúpeniu prinútili cára Mikuláša II. už počas februárovej revolúcie 1917. V roku 1918 sa mal konať v Moskve proti nemu tribunál. Mal sa zodpovedať za zločiny na ruskom národe. No k tomu nedošlo. Zo strachu z ešte stále silných kontrarevolucionárov, ktorí sa sformovali do Bielej armády, a z toho, že zanechajú symbolické postavy, rozhodol Vladimír Iljič Lenin so svojimi spolupracovníkmi inak: Cár a jeho rodina musia preč a to okamžite. Nesmú po nich zostať nijaké stopy.
Skutok, ktorý sa stal presne pred 100 rokmi v noci zo 16. na 17. júla v Jekaterinburgu, patrí k najkrutejším v ruskej revolúcii. Zvlášť otrasné sú detaily. So zámienkou lepšie ich chrániť, zaviedli cára s manželkou a piatimi deťmi do pivnice tohto domu, kde ich boľševici zadržiavali. Tam im prikázali zoradiť sa na rodinnú fotografiu. No nevošiel fotograf, ale popravčia čata. Na tento čin zneužili boľševici ako strelcov aj maďarských vojnových zajatcov.
Cárske deti neboli okamžite mŕtve, preto ich dobodali bajonetmi. Šaty dievčat nedokázali bajonety preniknúť, pretože gazdiné im do nich zašili rodinné šperky. Smrtiaci akt trval 20 minút. Potom začali zamazávať stopy. Mŕtvoly spálili benzínom, alebo im naliali na tvár kyselinu, aby ich nebolo poznať.
Ruská cirkev sa desaťročia zasadzovala za rehabilitáciu cárskej rodiny V 80. rokoch sa začali vyrábať prvé ikony rodiny, v r. 2004 bola svätorečená. V r. 2008 sa pridalo aj oficiálne Rusko. Súd vyhlásil zavraždenie cára Mikuláša II. za akt zločineckej a politickej svojvôle. –zg-

Poľsko oslávi 100 rokov nezávislosti

Varšava, 16.7.2018 (KAP/KNA) 022 549 – Poľsko oslávi 11. novembra 100 rokov nezávislosti. Pri tejto príležitosti vyzvala katolícka cirkev v pondelok veriacich, aby 100 dní nepili alkohol – od 4. augusta do 11. novembra.
„100 dní abstinencie za storočnicu nezávislosti – to je skutočná skúška slobody a lásky k otčine,“ zdôraznil pomocný biskup Tadeusz Bronakowski.
„Na napomáhanie obrany slobody a rozvoja Poľska si musíme postaviť ctižiadostivé ciele. Jedným z nich je ochrana triezvosti,“ povedal biskup Bronakowski. Biskup je predsedom komisie biskupskej konferencie „Misia triezvosti a závislých“.
Biskup kritizoval, že Poliaci dnes konzumujú v priemere desaťkrát toľko alkoholu na hlavu ako v r. 1918. Podľa jeho informácií sa poľskí vlastenci a bojovníci za slobodu ako generál Jozef Haller (1873-1960) vzdali alkoholu. Im bolo jasné, že triezvosť Poliakov má ústredný význam pre boj o nezávislosť.
Poľsko slávi 11. novembra opätovné založenie svojho štátu na konci prvej svetovej vojny a tým koniec viac ako storočie trvajúceho obsadenia susednými štátmi. V r. 1795 si Prusko, Rusko a Rakúsko celé Poľsko rozdelili medzi sebou.
Už viac ako 30 rokov vyzýva cirkev v Poľsku na bohoslužbách k tomu, aby sa v auguste nepil alkohol. Ešte dlhšiu tradíciu má v krajine „Modlitbový týždeň za triezvosť“. Vo februári sa konal 51. raz. –zg-

Bartolomejov dôverník: Moskva bráni riešeniu pre Ukrajinu

Kyjev, 16.7.2018 (KAP) 022 548 – Metropolita z Bursy, Elpidoforos (Lambriniadis), člen synody Ekumenického patriarchátu v Konštantínopole, označil Moskvu za „pravý dôvod rozkolu ukrajinského pravoslávia“. Hlavný dôvod prečo sa ukrajinské pravoslávne cirkvi nemôžu zjednotiť, spočíva v „agresívnej politike Ruska voči Ukrajine“, ako povedal metropolita v interview, podľa informácie kyjevského portálu RISU cez víkend.
„Prečo Moskva bojovala proti idei, že na Ukrajine existuje nezávislá cirkev po tom, čo sa ukrajinský národ spojil do nezávislého štátu? Či sa nezdá, že takéto odmietanie Moskovskej cirkvi uznať realitu je dôvodom rozkolu na Ukrajine? To je naozaj pravý dôvod rozkolu na Ukrajine. Nejde o správanie niektorých biskupov, či o nádeje niektorých ľudí, ale je to odmietanie Moskvy uznať a akceptovať realitu. Ukrajina je nezávislá, nemala by sa podrobovať a nemala by platiť nijaká forma podriaďovania a závislosti od iného štátu,“ povedal metropolita, dôverný spolupracovník ekumenického patriarchu Bartolomeja I.
„Ukrajina je nezávislý štát a chce mať nezávislú cirkev. Moskva tomu však bráni všetkými dostupnými prostriedkami – duchovne, politicky, ekonomicky, vojensky. Následkom toho je národ rozdelený a celá cirkev trpí. To je realita.“
Ďalej je tu otázka, prečo Moskva bráni oslobodeniu cirkvi – cirkvi, ktorá by mala byť moskovskej cirkvi za všetko vďačná a ku ktorej by sa mala správať s väčšou vďačnosťou a láskou.“
Prezident Porošenko nie je v nijakom prípade jediný, kto sa obrátil s prosbou o uznanie na Ekumenický patriarchát. Pred 10 rokmi to urobil aj prezident Juščenko. Konštantínopolu podriadená cirkev na Ukrajine pre všetkým pravoslávnych Ukrajincov by pomohla upokojiť duchov a ľudí navzájom zmieriť,“ povedal Elpidoforos.
Metropolita Elpidoforos zdôraznil, že ukrajinská cirkev je materskou cirkvou Ruskej pravoslávnej cirkvi a nie naopak, ako si myslia Rusi. „V prípade ukrajinskej cirkvi je tvrdenie, že cirkev v Moskve je matkou cirkvi na Ukrajine prinajmenšom paradoxné a spotvorené. Moskovská cirkev je dcérou ukrajinskej cirkvi a tá je zasa dcérou Ekumenického patriarchátu,“ pripomenul metropolita. –zg-

USA: Dom reprezentantov chráni náboženskú slobodu

Washington D.C., 16.7.2018 (kath.net) 022 547 – Dom reprezentantov USA schválil minulý týždeň návrh revízie zákona o národnom rozpočte. Tento zákon chráni katolícke adopčné agentúry, ktoré dostávajú peniaze z rozpočtu pred tým, aby museli poskytovať deti homosexuálnym párom. Tým dom reprezentantov s väčšinou republikánov naďalej chráni právo na náboženskú slobodu v USA. Tony Perkins, prezident lobistickej skupiny za rodinu „Family Research Council“ označil tento návrh ako „dobrú zvesť“ pre deti, rodičov a predovšetkým adoptívnych rodičov. „Je smutné, že bol tento návrh potrebný. Ale kresťanské agentúry jednotlivé štáty a miestne vlády diskriminujú.“ –zg-

Väčšina Rakúšanov za okamžité hraničné kontroly

Viedeň, 16.7.2018 (kath.net) 022 546 – Takmer dve tretiny Rakúšanov (64 percent) sa podľa prieskumu „Research-Affairs“ vyslovilo za okamžité kontroly hraníc. Na hraniciach má byť znova stála kontrola, aby sa zvládol problém s utečencami. Podobne vysoký je aj počet tých, ktorí schvaľujú azylový kurz bavorskej strany CSU. Asi 61 % chce, aby „utečencov po príchode krátkodobo umiestnili v zadržiavacích centrách“. A väčšina občanov si tiež myslí, že situácia s utečencami sa zásahmi novej vlády zlepšila. –zg-

Irak: Extra dane pre kresťanov

Irak, 16.7.2018 (kath.net) 022 545 – Kresťania v Iraku trpia aj diskriminačným zdanením kurdskou regionálnou vládou. Informuje o tom CSI na webovej stránke. Kresťanskí obchodníci musia platiť podľa výnosu regionálnej vlády extra dane. Obchody a podniky v Ankave prevažne kresťanského regiónu Erbilu v Iraku, musia platiť poplatky navyše, ak si chcú obnoviť obchodné licencie. Miestna spravodajská stránka „Ankava Today“ porovnáva tieto dane s poplatkom jizya, tradičnou daňou, ktoré islamské štáty podľa klasického islamu vyrubujú podrobeným židom a kresťanom a píše: „Tieto dane kurdská vláda vyrubuje výlučne ľuďom v Ankave a nie iných kurdských mestách. Dane sa musia platiť aj v Semeli, ďalšom prevažne kresťanskom meste.“ Ako stránka ďalej konštatuje, je to „jasne diskriminačné voči kresťanom“.
Istý kresťanský občan pre Asýrsky policajný inštitút povedal: „Schvaľovanie licencií je teraz oveľa dlhšie a zbytočné … Dnes som hovoril s právnikom a ten povedal, že už počul, že úradníci Erbilskej centrálnej správy očakávajú úplatky, ak majú pracovať.“ Kresťanskí občania a majitelia obchodov nám hovoria, že musia platiť až 10% daní, ak predávajú svoje vlastníctvo oproti 6 % v iných mestách a hovoria, že trpia diskrimináciou aj šikanovaním políciou KDP. –zg-

Chile: Kňaz vo väzbe pre obvinenie zo zneužívania

Santiago de Chile, 16.7.2018 (kath.net/pl) 022 544 – Polícia vzala do vyšetrovacej väzby čilského kňaza Óscara Muñoza Toleda (foto), ktorý mal zneužiť piatich synovcov a jedného miništranta. 56-ročný kňaz sa v januári, teda ešte pred návštevou pápeža, sám obvinil z týchto zločinov po tom, čo na neho boli podané trestné oznámenia. Po priznaní viny Arcibiskupstvo Santiago de Chile mu najprv silne obmedzilo verejný výkon kňazského úradu a až koncom júna ho suspendovalo. Kongregácia pre náuku viery bola podľa arcidiecézy informovaná až počiatkom februára, teda po návšteve pápeža. Arcidiecéza Santiago de Chile začala na pokyn kongregácie proti kňazovi cirkevný proces. Zneužívanie chlapcov, v tom čase vo veku 11 až 17 rokov, sa malo konať v r. 2002 až 2018.
Arcidiecéza Santiago de Chile uverejnila vyhlásenie, že kardinál Ezzati o obvineniach predtým, ako sa Muñoz sám obvinil, vôbec nevedel. No v čilskej tlači sa o tom vyjadrili pochybnosti.
Tragickým na týchto obvineniach je aj to, že Muñoz bol zodpovednou osobou diecéznej komisie pre sťažnosti na sexuálne zneužívanie a v tejto funkcii dokonca priamym poradcom arcibiskupa metropolitu Santiaga, kardinála Ricarda Ezzatiho. Kardinál Ezzati bol v r. 2010 až 2016 predsedom Biskupskej konferencie Chile. V r. 2014 ho pápež povýšil na kardinála.
Ešte pri ceste do Chile v polovici januára pápež František odmietol obvinenia sporného biskupa Juana Barrosa ako „ohováranie“. Barros je obvinený, že kryl už odsúdeného kňaza Fernanda Karadimu. Následkom tohto veľkého škandálu ponúkli takmer všetci biskupi svoje odstúpenie. Po dlhom váhaní prijal pápež odstúpenie viacerých z nich, medzi nimi aj Barrosovo. Pápež František sa teraz už usiluje o spracovanie týchto zločinov o. i. aj stretnutím so zástupcami obetí zneužívania. –zg-

Mníchov: Ružencový protest pri BÚ proti rušeniu kláštora

Mníchov, 16.7.2018 (kath.net) 022 543 – Sporné rozbitie spoločenstva kláštora františkánok v hornobavorskom Reutbergu Mníchovským arcibiskupstvom naďalej vyvoláva protesty. Katolíci pozvali na štvrtok 19. júla na modlitbovú „demonštráciu“ za udržanie kláštora františkánok v Reutbergu a to priamo do Mníchova pred biskupský úrad. Vo vyhlásení sa k tomu uvádza:
„Hlavnou požiadavkou modlitbového spoločenstva je udržanie a posilnenie konventu františkánok v Reutbergu, ktorý bol založený v r. 1618. Žiadame ukončenie blokády prijímania noviciek a sťahovania sestier mimo kláštora príp. spájania s inými rehoľami Mníchovskou arcidiecézou v zmysle pápežskej inštrukcie COR ORANS z mája 2018. Pápež František v konštitúcii zaväzuje všetky rehoľné spoločenstvá, ktorým hrozí zrušenie, aby sa bránili zlučovaniu s inými rehoľami, s odôvodnením, aby „nezostali izolované“. Podľa španielskych novín „Alfa y Omega“ aj preto, „aby sa chránili tie zdecimované a prestarnuté rehoľné spoločenstvá, ktoré by sa mohli stať ľahkou korisťou tých, čo sa chcú zmocniť ich majetku …“
Hans Dondl, hovorca skupiny kritizuje, že Mníchovské arcibiskupstvo ignoruje smernice z Ríma a obchádza ho právnickým kľučkami.
„Sme presvedčení, že konštitúciou COR ORANS pápež postavil našej Cirkvi zlatý most, ku ktorého použitiu nás dokonca zaväzuje, aby sa zachovala reálna šanca na pretrvanie ‚nášho‘ Kláštora Reutberg. U farností to arcidiecéza takisto robí a neruší jednoducho farnosť, ale vytvára farské zväzy. Okrem toho sa 7000 veriacich regiónu podpisovou akciou vyslovilo za zachovanie posledného kontemplatívneho kláštora.“
Brizantné je, že Mníchovské arcibiskupstvo kritizuje skupinu, ktorá žiada vysvetlenie oprávnenosti vyplácania platov za pol milióna eur firme Bosl GmbH v rokoch 2012-2017 za správu Kláštora Reutberg. „Jej predchodca zvládal túto správu za plat 2000 eur mesačne, no firme Bosl GmbH sa za rovnakú prácu vyplácalo 7500 € plus poskytnutie auta na jazdy do Reutbergu. Sestry sa k voľbe správcu nemohli vyjadriť, nik sa ich na to nepýtal a nemohli vzniesť námietky, hoci právne majú kláštor naďalej vo vlastníctve.“ –zg-

Nemecko: V mnohých hoteloch už nie je Biblia

Wetzlar, 15.7.2018 (kath.net) 022 542 – Mnohé hotely v Nemecku už nekladú do izieb Biblie. Ukázal to prieskum evanjelickej agentúry „idea“. V domoch hotelového reťazca NH „už nie sú v izbách vôbec Biblie, ani iné svetonázorové knihy, či publikácie s radami do života“. Vyhlásila to hovorkyňa Franziska Müllerová z Berlína. Ona by ich však hosťom rada na želanie ponúkala.
V hoteloch Steigenberger patrilo Sväté písmo do r. 2015 k štandardu, ako povedala hovorkyňa Jannah Baldusová z Frankfurtu n. M. V hoteloch otvorených neskôr sa už spravidla nenachádza. „Staršie prevádzky majú ešte na sklade Biblie, ktoré sa na želanie hosťom poskytnú.“
V hoteloch reťazca Maritim sa nachádza naproti tomu v každej izbe Biblia v zásuvke nočného stolíka, ako povedala hovorkyňa Harriet Eversmeyerová z Bad Salzuflenu pre „ideu“. Podnik má týmto spôsobom „veľmi starú tradíciu“. –zg-

Kňaz: „Musíme získať srdcia Severokórejčanov“

Mníchov-Viedeň, 15.7.2018 (kath.net/KIN) 022 541 – Medzinárodní pozorovatelia videli v Severnej Kórey „iba faktor neistoty s diktátorom disponujúcim raketami“. Pritom sa často nehovorí o životných podmienkach 24 miliónov Severokórejčanov. Vyhlásil to juhokórejský kňaz Kang Ju-seok v rozhovore s pápežskou nadáciou „Kirche in Not“. Kang vedie „Severokórejský katolícky inštitút pre pokoj a spoluprácu“. Nachádza sa v meste Paju, iba niekoľko kilometrov od demilitarizovanej zóny, ktorá oddeľuje Severnú a Južnú Kóreu. Inštitút sa angažuje v práci za mier – „mimo titulkov médií“ – ako poznamenáva Kang.

Viac informácií zo zahraničia – naďalej zlé zásobovanie
„Historické stretnutia severokórejského mocnára Kim Jong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a juhokórejským prezidentom Moon Jae-inom síce živia nádeje na reformu, no severokórejský režim nezníži ostražitosť voči náboženstvám,“ hovorí kňaz.
„Sotva sa niečo vie o každodennej situácii v Severnej Kórey – čo sa týka humanitárnych podmienok, ako aj počtu kresťanov. Utečenci však hovoria, že teraz sa dostáva do Severnej Kórey stále viac informácií zo zahraničia. Stále viac Severokórejčanov má prístup k mobilom, DVD prehrávačom a počítačom,“ povedal Kang. „No naďalej vládne nedostatočné zásobovanie potravinami. Pašeráctvo s Čínou kvitne – z toho však profitujú iba vyšší úradníci a stranícke kádre. Robím si starosti o chudobných a zraniteľných, pretože tí trpia najviac. Medzinárodné sankcie situáciu ešte zostrujú. Mnohí ľudia žijú v extrémnej chudobe,“ hovorí kňaz.
Čo sa týka počtu kresťanov a iných veriacich neexistujú spoľahlivé čísla. Faktom je, že v hlavnom meste Pjöngjangu dnes existujú štyri režimom zriadené kostoly: dva ruské pravoslávne, jeden rímskokatolícky a jeden protestantský. Zahraničným návštevníkom tieto Božie domy ukazujú ako dôkaz náboženskej tolerancie. Aj katolíci a kňazi z Južnej Kórey sa môžu už 20 rokov jednotlivo zúčastňovať na bohoslužbách. Tieto pravidelné omše sú výnimkou v porovnaní s inými kresťanskými vyznaniami. Tie môžu sláviť bohoslužby zriedkavo.
Názory na to sú však rozporné: „Na niektorých robia bohoslužby dojem. Iným je táto situácia podozrivá. Pýtajú sa, či Severokórejčania, ktorí sa na omši zúčastnia, sú skutočne veriaci.“
Podľa Kanga väčšinu návštevníkov bohoslužieb režim do kostola nadiriguje, keď sa na nej majú zúčastniť hostia.
„Je takmer nemožné v Severnej Kórey dlhšie praktizovať náboženstvo bez obáv z represálií režimu. Ale my napriek tomu veríme, že v Severnej Kórey sú kresťania,“ povedal Kang. To sú možno tí, ktorí prežili prenasledovanie kresťanov alebo ich potomkov. Komunistickí mocnári už po rozdelení polostrova v r. 1948 začali so systematickým prenasledovaním. „Už pred kórejskou vojnou (1950-1953), ušli mnohí kresťania za náboženskou slobodou za hranice.“ Ešte počiatkom 20. storočia boli v Pjöngjangu traja z desiatich obyvateľov kresťania. Mesto dokonca nazývali „Jeruzalem Východu“. V regióne sa vtedy postavilo viac ako 2000 kostolov.

Nenávisť ako náhrada náboženstva?
Kult okolo dynastie Kimov je naďalej istý druh náhradky náboženstva. Lojalita režimu sa však živí stále znova roznecovanou nenávisťou voči Južnej Kórey a Západu. „Počas kórejskej vojny zomreli 2 až 3 milióny Severokórejčanov a vláda túto traumu stále znova využíva.“ K udržaniu samovlády prispieva aj istý druh „kastového systému“ s názvom Songbun, ktorý dynastia Kimov zaviedla. „Pri prideľovaní majetkov a služieb dostáva skupina ľudí, ktorí sú lojálne oddaní režimu, lepší podiel a správajú sa k nej veľkorysejšie,“ povedal Kang. „Či toto kvázi náboženské uctievanie zasiahlo už aj do súkromnej predstavivosti Severokórejčanov, nedokáže povedať nik. Nevieme presne, ako táto spoločnosť funguje.“
Tento desaťročia etablovaný model správania je ťažko prelomiť. Preto je kňaz presvedčený, že „v priebehu reformy a otvárania sa svetu sa síce nie onedlho ale niekedy kresťanstvo zasa vráti a hovorí: „Musíme získať srdcia Severokórejčanov. To sa môže diať iba skutkami lásky k blížnemu bez protislužby. Cesta k viac ľudským právam a náboženskej slobody sa môže v súčasnosti pripraviť iba zmenami zo strany režimu. K tomu je potrebná spolupráca všetkých pokojamilovných síl. Podľa pápeža Františka sa máme modliť a veriť v to, že cesta otvárania sa povedie cez dialóg a rokovania a nie cez vojenskú moc,“ povedal kňaz. –zg-

Sicília: Biskupi žiadajú riešenie pre lode s migrantmi

Prevádzači by mohli znova viac využívať trasu na Lampedusu.

Rím, 14.07.2018 (KAP) 022 540 – Sicílski biskupi nanovo odsúdili zatvorenie talianskych prístavov pre lode so zachránenými migrantami.
„Tu ide o ľudské životy a dôstojnosť krajiny,“ povedal biskup z Trapani, Pietro Maria Fragnelli, podľa denníka „Avvenire“ zo 14. júla. Arcibiskup Palerma, Corrado Lefice, zdôraznil, že prijímanie migrantov musí byť upravené v rámci celej Európy, ale „napriek tomu neslobodno zatvárať prístavy a ľudí nechať unášať na mori“. Biskupi sa nanovo vyslovili za „kultúru vítania“.
Malta a Taliansko sa medzitým znova sporia o to, kto má prijímať migrantov zachránených na Stredozemnom mori. Asi 450 migrantov, ktorých zachránil drevený rybársky čln, prevzali podľa talianskych médií v sobotu ráno lode pohraničnej ochrany EÚ Frontexu a talianskej finančnej polície. Osem žien detí odviezla zo zdravotných dôvodov talianska pobrežná stráž na taliansky ostrov Lampedusa.
Rybárska loď so 450 migrantmi sa dostala až do blízkosti ostrova Linosa pri Lampeduse. Vzhľadom na tento nový vývoj komentátori talianskych médií predpokladajú, že prevádzači by mohli znova viac využívať trasu na Lampedusu.
Nevie sa, v ktorom prístave budú môcť lode Frontexu a finančnej polície so zachránenými zakotviť. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini žiadal kurz na Maltu alebo Líbyu. Frontex oznámil médiám, že operácia prebieha a zatiaľ sa nerozhodlo.
Taliansky rehoľník Alex Zanotelli vyzval katolícku cirkev krajiny vzhľadom na súčasnú situáciu k pokojnému odporu, „ako ho učil Ježiš“. Povedal, že modlitby sú dôležité, no nestačia: „S múdrosťou musíme organizovať občiansku neposlušnosť, ak to pomôže zachrániť ľudské životy,“ povedal komboniánsky misionár pre denník „Avvenire“. Konkrétne žiadal cirkevný azyl pre všetkých, „ktorým hrozí odsun do krajín, kde riskujú svoje životy“. Rehoľník začal v utorok hladovku proti migračnej politike Salviniho z pravicovej strany „Lega“. –zg-

Čenstochová: Pútnici zastavili pochod homosexuálov

Čenstochová, 14.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 539 – Poľskí katolícki pútnici zabránili tomu, aby sa prvý pochod homosexuálov v Čenstochovej dostal až do svätyne na Jasnej Gore. Pochod asi 600 ľudí sa konal súčasne s púťou katolíckeho „Rádia Mária“. Trasa pochodu mala viesť ku Kláštoru paulínov, v ktorom sa nachádza svätyňa. Katolíci to pociťovali ako provokáciu.
Na úpätí vŕška, na ktorom sa nachádza kláštor, sa zhromaždili mnohí pútnici. Polícia preto presmerovala pochod homosexuálov k mestskej galérii umenia. Predtým desiatky pútnikov zablokovali cestu pochodu na Námestí Bieganského v Čenstochovej. Polícia zhromaždenie pútnikov rozpustila.
Minister vnútra Brudzinski sa polícii poďakoval za pokojné vyriešenie ťažkej situácie.
Na púti do Čenstochovej sa zúčastnilo asi 100 000 pútnikov, medzi nimi aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Čenstochová je najväčším a najvýznamnejším pútnickým miestom Poľska. –zg-

Srí Lanka: Kardinál za trest smrti pre drogových dílerov

Neu-Dehli, 14.7.2018 (kath.net) 022 538 – Kardinál Malcolm Ranjith víta podľa správy UCANEWS plánované opätovné zavedenie trestu smrti pre drogových dílerov na Srí Lanke. Kardinál by tak chcel podporiť novú politiku prezidenta Maithripalu Sirisenu. Ten chce dať popraviť drogových dílerov, ktorí vo väzniciach naďalej obchodujú s drogami a páchajú iné delikty. Zavedenie trestu smrti na Srí Lanke sa schválilo už v r. 2004 a platí pre drogových dílerov, vrahov a sexuálnych násilníkov. Doteraz však trest nerealizovali a teraz sa to má zmeniť. –zg-

Pápež reaguje na sporný list kardinála z Lisabonu

Lisabon, 13.07.2018 (KAP/KNA) 022 537 – Pápež František reagoval listom na kontroverzný list lisabonského patriarchu Manuela Clementeho k prístupu k znovu zosobášeným rozvedeným.
„Hlboké úvahy“ Clementeho ho „naplnili radosťou“, ako uvádza pápež v liste portugalskému kardinálovi uverejnenom 13. júla. „Jeho slová svedčia o úsilí pastiera pri sprevádzaní veriacich,“ napísal František a Clementeho povzbudil, aby rozvedeným naďalej stál po boku „s múdrosťou a trpezlivosťou“.
Lisabonský patriarcha sa vo februári svojou úvahou k pápežskej exhortácii „Amoris laetitia“ o manželstve a rodine postaral o rozruch v celej krajine. Prišiel v nej k záveru, že civilne znovu zosobášení rozvedení, ktorých manželstvo nebolo predtým cirkevne anulované, môžu byť „vo výnimočných prípadoch“ pripustení ku svätému prijímaniu. Páru žijúcemu v neregulárnej situácii sa má však aj zdôrazniť možnosť „žiť v zdržanlivosti“.
Clementeho list vyvolal v Portugalsku prudké rozhorčenie. Rozvodová štatistika – 70 percent manželstiev – sa považuje za najvyššiu v Európe. –zg-

Austrália: U protestantov už aj sobáše homosexuálov

Melbourne, 14.7.2018 (KAP/KNA) 022 536 – Protestantská cirkev „Uniting Church“ (UCA) v Austrálii uvoľnila cestu sobášom párov rovnakých pohlaví. Po plenárnom zasadnutí 14. júla v Melbourne povolila svojim kňazom sobášiť homosexuálne páry. „Cirkev tým odzrkadľuje mnohorakosť viery svojich členov,“ ako sa uvádza v jej vyhlásení na internete.
„Toto rozhodnutie prichádza po rokoch úvah, modlitby a pochopenia,“ vyhlásil Deidre Palmer, predseda združenia cirkvi. „Uniting Church“ má 243 000 členov a 2500 farností a je po katolíkoch a anglikánoch treťou najväčšou cirkvou Austrálie.
Austrálsky parlament po referende v novembri 2017 schválil „manželstvo“ homosexuálov. Vyslovilo sa za to asi 60 percent Austrálčanov. Katolícka a anglikánska cirkev manželstvo pre homosexuálov odmietajú ako závažné obmedzenie náboženskej slobody. –zg-

India: List pápežovi za odvolanie biskupa

Neu Delhi, 13.07.2018 (KAP/KNA) 022 535 – Vedúce katolícke osobnosti a organizácie apelujú v liste pápežovi Františkovi, aby biskupa Franca Mulakkala (54) zbavil úradu, lebo je podozrivý zo znásilnenia. Konkrétne „prosí“ 168 signatárov listu kardinála Osvalda Graciasa ako predsedu Biskupskej konferencie Indie a pápežského nuncia arcibiskupa Giambattistu Diquattra, aby pápežovi „poradili“ biskupa z Jalandharu „zbaviť jeho pastoračných zodpovedností“, ako napísala ázijská tlačová služba Ucanews 13. júla.
Ak zostane Mulakkal v úrade, „zničí to dôveru ľudí v to, že Cirkev má nulovú toleranciu a pri zneužívaní primerane koná“, uvádza sa v liste. List podpísali aj prominentní členovia „Združenia indických teológov, „Fóra teologičiek“ a „Hnutia kresťanských žien v Indii“.
Indická polícia začala voči Mulakkalovi vyšetrovanie. V júni 2017 katolícka rehoľníčka obvinila biskupa, že ju pred štyrmi rokmi znásilnil a v nasledujúcich dvoch rokoch 13 krát sexuálne zneužil. Biskup obvinenia odmieta. Rehoľníčka si podľa neho znásilnenie vymyslela, aby odpútala od disciplinárneho konania voči nej, kvôli jej sexuálnemu vzťahu s manželom jej sesternice.
Obvinením biskupa dosiahol masívny škandál znásilňovania v Indii už aj katolícku cirkev. Prípad zostruje aj diskusia o prístupe cirkvi v Indii k zneužívaniu. Arcibiskup Leo Cornelio z Bhopalu v júni potvrdil, že biskupská konferencia vypracovala „smernice“ o prístupe k obvineniam zo zneužívania kňazmi, no tie „nie sú verejné“.
V liste o Mulakkalovi signatári vyzývajú kardinála Graciasa, aby tieto smernice okamžite zverejnil.
India sa považuje za krajinu s najvyšším počtom prípadov znásilnení. V r. 2016 ich podľa polície bolo 39 000. Tri štáty zaviedli od decembra pre týchto násilníkov trest smrti. –zg-

Neuveriteľné! Strážca bin-Ladína smie do Nemecka!

Berlín, 13.7.2018 (kath.net) 022 534 – Odsun bývalého telesného strážcu vodcu Al-Kaídy Usama bin Ladína do Tunisu sa má podľa rozhodnutia súdu zrušiť. Rozhodol o tom súd v nemeckom Gelsenkirchene v piatok po tom, právnička Sami A. podala sťažnosť. Informujú o tom noviny „BILD“.
Absurdné je, že bývalého strážcu len ráno za drahé peniaze dopravili charterovým letom z Düsseldorfu do jeho vlasti. Rozhodnutie súdu vydali už vo štvrtok, no príslušný Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) sa o rozhodnutí dozvedel až v piatok. –zg-

Anglicko: Vláda odporúča zákaz terapie homosexuálov

Londýn, 13.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 533 – Správa britskej vlády odporúča zákaz reparačných terapií pre homosexuálov. Vyplýva to zo 75 odporúčaní „Akčného plánu LGBT“, ktorý vypracoval vládny úrad pre rovnosť „Government Equalities Office“ (GEO), „aby zlepšil život osôb LGBT“. Správa navrhuje „preveriť všetky legislatívne aj nelegislatívne možnosti“ na zabránenie reparačným terapiám! Tým sa majú „zraniteľné osoby chrániť pred poškodením a násilím“, ako sa uvádza v správe, ktorá stála 4,5 milióna libier.
Základom „Akčného plánu LGBT“ je prieskum medzi 108 000 osobami LGBT. Dve percentá opýtaných zakúsili „škodlivé“ terapie, ďalších 5 percent uviedlo, že im ich ponúkali.
Reparačné terapie sú sporné, pretože spochybňujú široko rozšírený názor, že sexuálna orientácia je biologicky stanovená a nemeniteľná. Ich protivníci tvrdia, že sú pre osoby LGBT nebezpečné a neodkážu zmeniť sexuálnu orientáciu.
Americká psychologická asociácia (APA) v r. 2009 v správe konštatovala, že neexistuje nijaká štúdia, ktorá by dokazovala škodlivosť reparačných terapií. Zároveň však varovala aj pred reklamou na reparačné terapie, keďže ich účinnosť takisto nie je dokázaná. V r. 2016 APA však potom priznala, že sexuálna orientácia predsa len nie je nezmeniteľná. Bývalí homosexuáli opakovane potvrdzujú, že reparačné terapie im rozhodne pomohli. –zg-

Bioetik varuje pred „základným právom“ na eutanáziu

Antverpy, 13.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 532 – Belgický filozof a bioetik varoval pred zmenami morálnej klímy vzhľadom na eutanáziu. Psychiatrov, ktorí sa stavajú proti liberálnejšiemu výkladu belgického zákona o eutanázii, označujú ako „nehumánnych“ a „bezcitných“, povedal Prof. Willem Lemmens z Univerzity v Antverpách.
„V ostatných rokoch sa žiadosti o eutanáziu u psychicky chorých pacientov v rastúcej miere akceptujú. Belgický zákon o eutanázii bol myslený pre telesne smrteľne chorých ľudí v konečnom štádiu, nie pre pacientov psychiatrie. To stále znova zdôrazňovali aj prívrženci zákona o eutanázii,“ pripomenul Lemmens.
Eutanáziu už niektorí označujú ako „základné právo“, smrť je „terapeutickým riešením“. Eutanázia sa istým spôsobom „sakralizuje“, každá kritika sa tým diskredituje ako „nehumánna“ a „nemorálna“, ako povedal filozof. –zg-

Kardinál Brenes: „Brutálne nás napadli“

Managua, 13.7.2018 (kath.net/Agenzia Fides) 022 531 – Minulý víkend zomrelo v Nikarague v blízkosti Carazy najmenej deväť ľudí pri násilnom potláčaní protestov. Vojaci paramilitantnej skupiny dokonca vnikli do Baziliky sv. Sebastiána v meste Diriamba 40 km od hlavného mesta Managua, kde zničili zariadenie a biskupov, kňazov a ľudí, ktorí sa tam uchýlili, telesne napadli – vrátane žurnalistov.
„Brutálne nás napadli,“ povedal predseda Biskupskej konferencie a arcibiskup z Managuy, kardinál Leopoldo Brenes, ktorý bol s pomocným biskupom Silviom Baezom (foto zraneného biskupa po útoku) a s apoštolským nunciom, arcibiskupom Valdemarom Stanislavom Sommertagom v bazilike. Tamojší kňazi ich požiadali o návštevu, aby povzbudili skupinu zdravotných sestier a františkánov, ktorí sa uchýlili do baziliky, pretože boli po ošetrení zranených prenasledovaní. Baziliku obkľúčilo asi 200 maskovaných militantov a ťažko ozbrojených policajtov.
„Videli sme brutálne akcie proti našim kňazom. Také niečo sme v Nikarague ešte nevideli a je to naozaj poľutovaniahodné,“ povedal kardinál Brenes žurnalistom po modlitbe v katedrále v Manague.
„Týmto násilím spejeme do slepej uličky. Problémy sa riešia rozumom a dialógom,“ povedal biskup Báez, ktorý má zranené pravé rameno.
V Nikarague sa priostruje sociálno-politická kríza. Minulú sobotu, 7. júla, prezident Ortega nanovo tvrdil, že neodstúpi, ako to žiadali biskupi.
„Pravidlá boli stanovené z vôle ľudu ústavou. Nebudú sa meniť iba preto, že skupina pučistov tak chce,“ vyhlásil prezident. –zg-

Nebezpečný islamista si pokojne žije v Bavorsku

Pasov, 13.7.2018 (kath.net) 022 530 – Veľmi nebezpečný islamista žije už šesť rokov v Pasovskom okrese v Bavorsku v ubytovni pre azylantov. Všetko úsilie o jeho odsun doteraz stroskotalo, keďže očividne je nedostatok právnych argumentov proti tomuto Iračanovi. Informovali o tom noviny „Passauer Neusten Nachrichten“.
Podľa správy novín „Bild“ prišiel muž do Nemecka, požiadal v Bavorsku o azyl, a ten mu bol odmietnutý. OSN klasifikuje tohto islamistu ako vysoko nebezpečného. V Nemecku bol v r. 2004 za teroristické trestné činy a pokus o vraždu odsúdený na sedem rokov väzenia. Počas návštevy vtedajšieho irackého premiéra Iyada Allaviho v Nemecku v r. 2004 spolu s inými teroristami plánoval na neho útok. A priviedol do Nemecka aj skupinu islamistickej teroristickej skupiny. Proti odsunu sa bráni odôvodnením, že v Iraku mu hrozí smrť, keďže sa odlúčil od teroristickej skupiny. –zg-

Vatikán v spore s talianskou vládou kvôli migrantom

http://pravdive.eu/news/24876/vatikan-ve-sporu-s-italskou-vladou-kvuli-imigrantum

13.7.2018 022 529

Tvrdenie, že Ježiš Kristus bol „prvý marxista“ sa ukazuje podľa niektorých v tom, že vedľa marxistov sú v západnom svete nasledovníci Kristovho učenia tými najhorlivejšími zástancami masovej migrácie.
„Zatvoriť prístavy nie je riešením,“ vyhlásil štátny sekretár Vatikánu, kardinál Pietro Parolin po stretnutí s talianskym prezidentom Mattarellom, s ktorým hovoril o migrantoch.
„Asistovať menej šťastným a zdieľať s nimi znalosti je tým najprospešnejším spôsobom rozvoja ľudstva,“ povedal Parolin.
Nič pravdaže nie je ďalej od pravdy. Rozvinuté európske spoločenstvá západného sveta idú vplyvom migrácie ku dnu, zatiaľ čo spoločenstvá nedotknuté migráciou rozkvitajú.
Kardinál ako hovorca Vatikánu pravdaže nie je sám. Podobne sa vyjadril aj predseda Biskupskej konferencie Talianska, kardinál Gualtiero Bassetti. Logikou kresťanstva podľa neho vždy bolo „vítať, sprevádzať, integrovať“. „Pokiaľ sú na mori lode s ľuďmi, určite sa pred nimi nesmú zatvárať prístavy, aby hrozilo ich utopenie.“
Bassetti zdôraznil, že Cirkev nechce zasahovať do vládnych rozhodnutí, iba vyslovuje svoj názor. Logikou kresťanstva je podľa neho pomáhať ľuďom.
Áno, kresťania pomáhajú ľuďom, a treba rešpektovať všetkých tých statočných, čo sa v histórii aj v súčasnosti vydávali na nebezpečné miesta sveta, aby pomáhali. Ale asistencia invázii nepomôže nikomu. Talianska ale aj európska cirkev si musí uvedomiť, že masová migrácia môže nenávratne celý náš svet zmeniť. Prečo nepočúva viac hlas kresťanov zo Stredného Východu?

Ekumenická rada cirkví zdesená z vandalizmu

Viedeň, 11.07.2018 (KAP) 022 528 – „Zdesenie“ vyjadril predseda Ekumenickej rady cirkví Rakúska (ÖRKÖ), Thomas Hennefeld, z ďalšieho vandalizmu v areáli „Tábor náboženstiev“ vo Viedni. „Plánovaný areál je príkladným pokusom prezentovať mnohorakosť náboženstiev vo Viedni a priviesť náboženstvá ku vzájomnej diskusii,“ zdôraznil reformovaný krajský superintendent v stredu a uviedol: „Je zarážajúce, že také miesta dialógu a otvorenosti sa stanú cieľom fanatikov. O to je dôležitejšie vytvárať klímu otvorenosti namiesto polarizácie spoločenských skupín. Tento ďalší čin jasne a ohromujúco poukazuje na zvyšujúcu sa nenávisť voči židom.“
V utorok 10. júla Viedenská arcidiecéza oznámila, že na areáli, kde v súčasnosti vlajky s náboženskými symbolmi poukazujú na medzináboženský stavebný projekt, ktorý sa len plánuje, bola znova židovská vlajka strhnutá a odcudzená a tento raz bola terčom agresie aj vlajka novo-apoštolskej cirkvi.
„Dúfam, že týmto výbuchom nenávisti sa zodpovední ešte viac zomknú a spoločnosti budú signalizovať, aké dôležité je pokojné spolunažívanie náboženstiev v tomto meste,“ zdôraznil Hennefeld. „Ekumenická rada nevystupuje iba za prehĺbenie spoločenstva kresťanských cirkví, ale aj za dialóg náboženstiev. Ako jej predseda preto podporujem Tábor náboženstiev z celého srdca.“ –zg-

Talian nástupcom Fellaya v Kňazskom bratstve Pia X.

Econe, 12.07.2018 (KAP/KNA) 022 527 – Od Ríma oddelené „Kňazské bratstvo sv. Pia X.“ má nového generálneho predstaveného. Generálna kapitula vo švajčiarskom Econe zvolila Taliana Davide Pagliaraniho (47) v stredu na obdobie 12 rokov. Je nástupcom biskupa Bernarda Fellaya (60), ktorý bratstvo viedol takmer štvrťstoročie. Pagliarani pôsobil ako predstavený dištriktu bratstva v Taliansku. Od r. 2012 viedol kňazský seminár bratstva v argentínskom La Reja.
Kňazské bratstvo sv. Pia X. založil v r. 1969 francúzsky arcibiskup Marcel Lefebvre (1905-1991). Odmieta mnohé reformy Druhého vatikánskeho koncilu (1962-1965). Spornými bodmi sú najmä liturgia, náboženská sloboda a ekumenizmus. „Náuky koncilu zničili Tradíciu cirkvi,“ vyhlásil Lefebvre, ktorý sa ako predstavený rehole zúčastnil koncilu. Bratstvo sa vidí ako „uchovávateľ Tradície Svätej rímskej cirkvi“.
V r. 1975 mu však Rím stiahol cirkevno-právne povolenie. Po nedovolených kňazských vysviackach dostal Lefebvre v r. 1976 zákaz vykonávať biskupský úrad. Keď 30. júna 1988 bez pápežovho súhlasu vysvätil štyroch kňazov na biskupov, stiahli si na seba všetci piati exkomunikáciu. Tieto vysviacky sú síce podľa cirkevného práva nezákonné, ale platné.
Pápež Benedikt XVI. (2005-2013) v r. 2007 znova povolil latinskú omšu v starom obrade a splnil tak podmienku bratstva na začatie oficiálnych rozhovorov. V r. 2009 ako ďalšie gesto zmierenia zrušil exkomunikácie biskupov bratstva. Tým majú práva katolíckych laikov – cirkevné úrady vykonávať nesmú. Od konca r. 2009 sa konali vo Vatikáne viaceré rozhovory s členmi bratstva o sporných otázkach náuky. V septembri 2011 predložil Vatikán vedeniu bratstva „Vieroučné vyhlásenie“ o zásadných otázkach viery na podpis, od čoho závisí opätovné začlenenie bratstva do Cirkvi. To však nepodpísali a na jar 2012 sa proces zastavil.
V septembri 2015 pápež František prekvapivo vyhlásil, že „dôveruje tomu, že sa nájdu riešenia, aby sa znova získala, plná jednota s biskupmi a kňazmi bratstva“. Ďalší pokrok zatiaľ nenastal. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *