Život Cirkvi vo svete 27/2018

Obsah

Plenárne zasadnutie biskupov Slovenska v Nitre

Pápež menoval slovenského kňaza za biskupa do Toronta

+ Zomrel kardinál Jean-Louis Tauran

Benedikt XVI. je „úplne svieži, aj keď staroba pokročila“

Kolín: Spomienka 1. výročia úmrtia kardinála Meisnera

Škandál vo vatikánskom chóre

USA: Bude katolíčka najvyššou sudkyňou?

Biskup: Masová imigrácia na zmenu kresťanskej identity!

Biskup pozýva zmiešané páry spoločne k Eucharistii!

Napísali o nás: Kardinál Müller povedie púť na Slovensku

„Prepustite Horsta Seehofera!“

Pápež a patriarchovia na modlitbe pokoja v Bari

Paderbornskí kňazi: Inštrukcia arcibiskupa neprijateľná

Nemecko: Biskupi a stanovisko k intercommunio

Šéf Frontexu víta „koniec naivity“ v migračnej politike

Cisterciáni proti „manželstvu pre všetkých“

Rakúsko: Vážne obvinenia voči biskupovi Schwarzovi

Rakúsko: Aliancia za nedeľu proti práci v nedeľu

USA: Biskupi navštívili migrantov na hranici

Vatikán ostro protestuje proti plánom írskej vlády

Kardinál suspendoval kňaza napriek oslobodeniu

Nigéria: Masaker kresťanov v štáte Platea

Kanada: Kritika ‚dvojakej morálky’ vlády premiéra

Anglicko: Nemocnica zabila 456 pacientov analgetikami

Berlín: Humboldtov inštitút už aj pre moslimov

Arcibiskup povolil intercomunio „v jednotlivom prípade“!

Satirický blog: Käßmannová kritizuje pápeža

Lotyšskí biskupi: Návšteva pápeža má byť impulzom

Teológ: Mladí seminaristi sú konzervatívni!

Nemecko: Kaplnka po znesvätení zatvorená

Arcibiskup Martin ostro karhá ministerku

Schönborn: Vernosť pápežovi patrí k DNA katolíkov

Afrika: Varovanie cirkvi pred falošným rajom v EÚ

Vatikán: Expert pre migráciu varuje pred tábormi v Líbyi

Indický kardinál Toppo sa vzdáva vedenia diecézy

„MVO robia prevádzačov na Stredozemnom mori!“

Bývalý bankár nový biskup Melbourne

Plody svätej omše sú nesmierne, lebo sa stávame účastníkmi na prehojných bohatstvách Kristových zásluh a zadosťučinení za hriech. Svätá omša má takú silu, že naše hriechy sa pred ňou roztápajú, ako sa roztápa vosk pred ohňom. Vyhneme sa trestom, ktoré sme si zaslúžili. (o. Theodor Stratius)
Keď sa zbožne zúčastníme na svätej omši, vzdávame najväčšiu poctu posvätnej ľudskej prirodzenosti nášho Pána. On vynahradí mnohé hriechy zanedbávania a nedbalosti. Na začiatku svätej omše by sme sa mali modliť takto:
Najspravodlivejší Bože, s úprimným srdcom a pevnou nádejou kladiem svoje hriechy na tento posvätný oltár, aby ich strávili plamene tvojej božskej lásky aby ich zmyla predrahá Ježišova krv a jeho nekonečné zásluhy za ne zadosťučinili. Amen.
(365 dní s dušami v očistci, Zachej 2017)

* * * * * * *

Plenárne zasadnutie biskupov Slovenska v Nitre

Bratislava, 29.6.2018 (TK KBS) 022 490 – V Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre sa slovenskí biskupi v dňoch 3. a 4. júla 2018 zúčastnili na 90. plenárnom zasadaní Konferencie biskupov Slovenska (KBS). …
Počas druhého tohtoročného zasadania biskupi bilancovali 25 rokov existencie Katolíckeho biblického diela na Slovensku. Liturgická komisia KBS predložila plénu na schválenie obnovené znenie krstných obradov a obnovené znenie obradu birmovania. Plénum sa tiež venovalo novým trendom vo výchove a vzdelávaní. Biskupom sa v priebehu zasadania predstavil nový riaditeľ Pápežských misijných diel na Slovensku, Ivan Kňaze zo Žilinskej diecézy, ktorého kardinál Fernando Filoni, prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, vymenoval na päťročné obdobie (2018/2023). Predmetom rokovania biskupov bola aj príprava spoločných stanovísk k aktuálnym témam a pastierskych listov na nasledujúce obdobie.

Pápež menoval slovenského kňaza za biskupa do Toronta

Bratislava, 5.7.2018 (TK KBS) 022 489 – Apoštolská nunciatúra na Slovensku oznámila, že Svätý Otec František vymenoval otca Mariána Andreja Pacáka, CSsR, v súčasnosti duchovného správcu kaplnky Kláštora Najsvätejšej Trojice sestier redemptoristiek vo Vranove nad Topľou – Lomnici, za eparchiálneho biskupa Eparchie Svätých Cyrila a Metoda pre Slovákov byzantského obradu v Toronte (Kanada).
Viac na: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20180705001

* * * * * * *

+ Zomrel kardinál Jean-Louis Tauran

Vatikán, 6.7.2018 (kath.net/KAP) Francúzsky kardinál Jean-Louis Tauran zomrel v noci na piatok vo veku 75 rokov. Správu potvrdil vatikánsky hovorca Greg Burke pre agentúru Kathpress ráno v Ríme.
Kardinál Tauran bol predseda Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg a predtým dlho vatikánskym sekretárom pre zahraničie. Trpel na Parkinsonovu chorobu.
Svetová verejnosť ho spoznala, keď 13. marca 2013 ako vtedajší kardinál protodiakon z balkóna Baziliky sv. Petra ohlásil „Habemus Papam“ – zvolenie pápeža Františka. Známy bol kardinál Tauran aj pre svoje nasadenie za medzináboženský dialóg, najmä s islamom. V apríli pri ceste do Saudskej Arábie ako jeden z prvých zahraničných hostí naliehavo vyzval k náboženskej slobode a rovnoprávnosti. „Náboženstvo môže byť niekomu ponúknuté, takže ho môže prijať alebo odmietnuť – nesmie sa človeku nikdy nanucovať,“ zdôraznil kardinál Tauran. „Fundamentalisti a extrémisti sú v každom náboženstve.“
Jean-Louis Tauran sa narodil 5. apríla 1943 v Bordeaux, študoval v Toulouse a Ríme a za kňaza bol vysvätený v r. 1969. Doktorskú prácu z cirkevného práva obhájil v r. 1973 na Pápežskej univerzite Gregoriana. O dva roky vstúpil do diplomatických služieb Svätého stolca. Najprv pôsobil v Dominikánskej republike a Libanone. Potom sa zúčastnil mimoriadnej misie – v r. 1984 na Haiti, 1986 v Bejrúte a Damasku. Bol aj členom vatikánskej delegácie na Konferencii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a v Konferencii OSN pre odzbrojenie.
Koncom r. 1990 ho Ján Pavol II. povolal na Štátny sekretariát za sekretára pre zahraničie, kde pôsobil 13 rokov. Počiatok a koniec tohto obdobia poznačil Irak – v r. 1991 vojna v Perzskom zálive, vpochodovanie Sadáma Huseina do Kuvajtu a v r. 2003 americký boj proti teroru a pád diktátora.
Tam, kde sa dostali do konfliktu pravda a diplomatická zdržanlivosť, tam sa Tauran rozhodol pre jasnosť. V postupe proti Iraku varoval pred „jednoznačne agresívnou vojnou“, ktorá sa skončí „zločinom proti mieru“. Neskôr poznamenal, že kresťania v Iraku žili za Sadáma Huseina bezpečnejšie. Rovnako arabské štáty Tauran rovno obvinil, že ku kresťanom sa správajú ako k občanom druhej triedy.
Pre chorobu sa v r. 2003 sa začal venovať pokojnejšej práci pápežského archivára a bibliotekára. Ján Pavol II. ho v októbri 2003 menoval za kardinála. Po tom, čo sa jeho stav stabilizoval, povolal ho Benedikt XVI. v r. 2007 za predsedu Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg, ku ktorému je pričlenená aj Komisia pre vzťahy s moslimami.
Aká citlivá bola táto náročná úloha, zistil kardinál Tauran po rozruchu po prednáške Benedikta XVI. v Regensburgu v septembri 2006 – kde akademickým historickým citátom rozhneval moslimov vo svete – a kardinál musel vzťah s islamom upokojovať. Tauran to vyriešil štýlom špičkového diplomata: neosobne, trpezlivo a s vecnou orientáciou.
V marci 2015 dostal Tauran čestný úrad „camerlengo“ – komorník Svätej Rímskej cirkvi. Tento komorník má vo Vatikáne po odchode pápeža smerodajnú úlohu až po zvolenie nového pápeža. –zg-

Vatikánske noviny vidia Schengen akútne ohrozený

Vatikán, 05.07.2018 (KAP) 022 488 – Vo Vatikáne vidia dohodu EÚ o Schengene čo do vnútroeurópskej slobody cestovania akútne ohrozenú. „Schengen ohrozený“ znie titulok vo vatikánskych novinách „L´Osservatore Romano“ zo štvrtka.
Európa bez Schengenu sa črtá na horizonte ako následok „reťazovej reakcie“ na kompromis o migrácii medzi stranami CDU a CSU v Nemecku, ako píšu noviny. Touto témou sa zaoberajú už druhýkrát za sebou na titulnej strane a citujú aj rakúskeho kancelára Sebastiána Kurza, ktorý v utorok spolu s ministrom vnútra Herbertom Kicklom hrozili „hustejšou kontrolou“ na južných hraniciach Rakúska a špeciálne na hraniciach s Talianskom v Brennerskom priesmyku.
Vatikánske noviny hovoria o „silných slovách, ktoré hrozia vyvolať doteraz nevídanú krízu s inými krajinami, ako je Taliansko“. Veď práve Taliansko nalieha na hlbokú reformu Dublinskej dohody. Podľa nej musia migranti požiadať o azyl v krajine, do ktorej ako prvej vstúpili a tam aj zostať.
„L´Osservatore Romano“ ďalej poukazuje na to, že napätia v berlínskej vládnej koalícii nie sú v nijakom prípade vyriešené. Okrem toho Taliansko na oznámenie z Viedne, že Brenner krátkodobo aj uzavrie, reagovalo jasnou kritikou a poukázalo na to, že je to v protiklade so všetkými vyhláseniami z minulého týždňa, že problém migrácie sa dá vyriešiť iba celoeurópsky. Medzitým umierajú ďalší ľudia v Stredozemnom mori, alebo ich líbyjská pobrežná stráž posiela naspäť, ako píšu noviny. –zg-

Benedikt XVI. je „úplne svieži, aj keď staroba pokročila“

Vatikán, 5.7.2018 (kath.net/KAP) 022 487 – „Aj u Benedikta XVI. staroba pokročila, ale napriek svojmu veku 91 rokov je stále úplne svieži duchom.“ Povedal to kardinál Angelo Becci o emeritnom pápežovi, ktorý minulý týždeň po konzistóriu prijal všetkých deväť nových kardinálov v rezidencii vo Vatikáne. „Bol to krátky moment privítania a modlitby.“ Becciu sa takto vyjadril pre „Vatican News“ z utorka a dodal:
„Papa emeritus k nám prehovoril peknými jasnými slovami tak, ako to vždy dokázal urobiť.“
Becciu pôsobil dva roky ako substitút na Štátnom sekretariáte za pápeža Benedikta.
„On to bol, kto ma v r. 2010 povolal do Ríma, keď som bol nunciom na Kube,“ spomínal vatikánsky diplomat. Emeritného pápeža opisoval ako „muža jednoduchosti, plachého, ale plného nežnosti“.
„Je to metodicky mysliaci muž, ktorý dokázal prehlbovať teológiu a Božie tajomstvo a ktorému sa podarilo tieto veci ľuďom približovať. To, že bol aj odvážny muž, to tiež dokázal. Spoznal, že už nemá silu viesť Cirkev a urobil slávne a šľachetné rozhodnutie odstúpiť. Benedikt sa už nevidel schopný vykonávať svoj úrad.“
„Spomínam si, že sme museli pripravovať cestu na Svetové dni mládeže 2013 v Brazílii a mne bolo jasné, že bol trocha nerozhodný,“ povedal Becciu. „Povedal som mu, že ak sa na to necíti, tak oslávia mladí ľudia raz Svetové dni bez pápeža. On odpovedal, že Svetové dni mládeže bez pápeža, nie sú nijaké Svetové dni mládeže. A preto tam pápež musí byť. On nepovedal: ‚Ja tam budem‘, ale ‚pápež tam musí byť‘. Vo februári 2013 potom ohlásil svoje odstúpenie. Prevládlo v ňom vedomie povinnosti a zodpovednosti voči Cirkvi.“ –zg-

Kolín: Spomienka 1. výročia úmrtia kardinála Meisnera

Kolín, 5.7.2018 (kath.net/pek) 022 486 – S kalichom zosnulého kardinála Joachima Meisnera, kolínskeho arcibiskupa, slávil súčasný kolínsky arcibiskup, kardinál Rainer Mária Woelki, svätú omšu na spomienku prvého výročia úmrtia svojho predchodcu.
„S kalichom a paténou nám bývalý arcibiskup aj po svojej smrti poskytuje dôležitú orientáciu. Každodenné slávenie Eucharistie bolo jeho elixírom života. On nás pozýva, aby sme ho urobili aj naším elixírom života,“ povedal kardinál Woelki v nedeľu 1. júla v plnom dóme.
Kardinál Meisner daroval tento kalich pred rokmi prelátovi Michaelovi Schledemu z Berlína. Ten ho nedávno dal Mons. Markusovi Bosbachovi, vykonávateľovi Meisnerovej závete. Bosbach ho zasa k 1. výročiu úmrtia odovzdal dómskemu prepoštovi Gerdovi Bachnerovi a ten ho dal kardinálovi Woelkimu.
Kalich, paténu, hrudný kríž a prsteň vyhotovila umelkyňa Hildegard Domitzlaffová. Bola s Meisnerom spriatelená a tieto predmety vyhotovila, keď bol berlínskym arcibiskupom. Pápež Benedikt s týmto kalichom slávil svätú omšu počas Svetových dní mládeže v Kolíne v r. 2005.
Paténa, kríž a prsteň sa nachádzali v Kolíne už dlhšie. S kalichom je teraz súprava úplná a vystavia ju v dómskej pokladnici.

Kardinál Woelki: Eucharistia je srdce Cirkvi
V homílii hovoril kardinál Woelki o srdci Cirkvi – Eucharistii. „Ona je svojou podstatou zhromaždením, z nej sa Cirkev rodí. Eucharistia je sviatostným sprítomnením smrti a vzkriesenia Ježiša Krista a nie je ničím nahraditeľná,“ zdôraznil kardinál. Pripomenul tiež svojho zosnulého predchodcu, ktorý viedol arcidiecézu v r. 1989 až 2014 a zdôraznil: „Zabudnutý nie je v nijakom prípade.“

Symbolika kalicha a patény
Na kalichu sa nachádza reliéf učiaceho Krista, ktorý ho ukazuje ako vzkriesenie a život. Na ďalšom reliéfe je Kristus spolu so ženou a krížom – poukaz na Máriu ako typosu Cirkvi. Na paténe je slonovinový reliéf proroka Eliáša pod kručinovým kríkom – starozákonný poukaz na Eucharistiu.
V Kolínskom arcibiskupstve sa tradične slávi výročie úmrtia arcibiskupa v nedeľu pred alebo po dni úmrtia pontifikálnou svätou omšou.
Na výročie úmrtia kardinála Meisnera, 5. júla 2018, sa za neho slúžila kapitulárna svätá omša o 8 hodine. Na všetkých omšiach 5. júla v prosbách prosia za zomrelého arcibiskupa. –zg-

Škandál vo vatikánskom chóre

Vatikán, 5.7.2018 (kath.net) 022 485 – Nový rozruch vo Vatikáne. Michelangelo Nardella, administratívny vedúci vatikánskeho chóru, má byť podľa novín „Il Fatto Quotidiano“ zapletený do finančného škandálu a tento týždeň bol zo svojich úradov suspendovaný.
Vatikán sám ohlásil vyšetrovanie. Podľa správy má ísť o nezrovnalosti vo financiách a cestách chóru. Okrem toho sa mali falšovať aj podpisy členov Štátneho sekretariátu. Vyšetrovanie bude viesť apoštolský nuncius Mario Giordano. Cestu chóru do USA plánovanú na júl museli odriecť.
Podľa novín je Nardella tiež obvinený, že svoj služobný apartmán s rozlohou 400 m2 v centre Ríma používali on a jeho žena aj na iné účely. Jeho manželka mala byt využívať aj na svoju kanceláriu. –zg-

USA: Bude katolíčka najvyššou sudkyňou?

USA, 5.7.2018 (kath.net) 022 484 – V USA rastie napätie okolo menovania nového najvyššieho sudcu. Donald Trump ohlásil jeho menovanie na víkend. V užšom výbere má byť aj Amy Coney Barrettová (46, foto) – praktizujúca katolíčka. Bývalá profesorka práva na známej Univerzite Notre Dame bola spolupracovníčkou Antonina Scaliu, konzervatívneho najvyššieho sudcu, ktorý zomrel pred dvomi rokmi a ktorý sa považuje za možno najslávnejšieho sudcu Najvyššieho súdu USA za minulé desaťročia.
Coney je matka siedmych detí a Trump ju už povolal na odvolací súd a teraz by mohlo podľa médií nasledovať ďalšie povýšenie. V USA sa už u Trumpa za ňu zasadili konzervatívne lobistické skupiny. Coney je už dlhšie na Trumpovom zozname najvyšších sudcov a nedávno sa s ňou Trump už aj porozprával. Pri hlasovaní v senáte dostala ako sudkyňa pre odvolací súd 55 hlasmi dokonca aj hlasy umiernených demokratov.
Voľbou nového najvyššieho sudcu Trump možno na mnohé roky presadí na najvyššom súde konzervatívnu väčšinu. Tá by sa mohla napríklad využiť na úpravu potratového zákona viac podľa kritérií ochrancov života. –zg-

Biskup: Masová imigrácia na zmenu kresťanskej identity!

Miláno, 5.7.2018 (kath.net) 022 483 – „Masové prisťahovalectvo z Afriky a Ázie do Európy je súčasťou plánu, aby sa zmenila kresťanská identita Európy.“ Povedal to biskup Atanáz Schneider z Kazachstanu v interview pre milánsky denník „Il Giornale“.
„Pritom sa využíva Cirkev. Tieto mocnosti využívajú veľký morálny potenciál Cirkvi a jej štruktúr, aby oveľa účinnejšie dosiahli svoje proti-kresťanské a proti-európske ciele. Na dosiahnutie tohto cieľa sa zneužíva aj pravá koncepcia humanizmu, ba dokonca kresťanské prikázanie lásky k blížnemu.“
Na otázku o stave Cirkvi biskup Schneider povedal, že iba slepý môže popierať, aké veľké zmätenie v súčasnosti v Cirkvi vládne. Biskup kritizoval aj to, že v niektorých štátoch si homosexuáli môžu adoptovať deti:
„Zverenie detí tzv. homosexuálnym párom je porušovaním základného práva, že každé dieťa by malo byť vychovávané svojím otcom a svojou matkou. Takéto opatrenia vojdú do histórie ako jedna z najväčších degradácií ľudskej civilizácie.“ –zg-

Biskup pozýva zmiešané páry spoločne k Eucharistii!

Biskup Jung – prvý katolícky biskup v Nemecku, ktorý verejne vyslovuje všeobecné pozvanie evanjelických partnerov katolíkov k Eucharistii a šíri to aj diecéznymi médiami!

Würzburg, 5.7.2018 (kath.net) 022 482 – Všeobecné pozvanie k prijímaniu Eucharistie pre evanjelických manželských partnerov katolíkov na slávnostných omšiach k ich jubileám sobáša vyslovil biskup Franz Jung vo Würzburgu:
„Na dnes, deň manželských jubileí, by som chcel partnerom v zmiešaných manželstvách, v ktorých si boli partneri dlho verní, vysloviť pozvanie k prijatiu Eucharistie,“ povedal práve vysvätený biskup nedávno. V tlačovom vyhlásení diecézy sa nenachádzal nijaký poukaz na to, že dokonca ani v pápežom nepovolenej orientačnej pomôcke na túto tému sa neuvádza nič o všeobecnom prístupe týchto protestantov k Eucharistii.
„Dlho sme intenzívne zápasili o to, ako má vyzerať duchovná cesta, na konci ktorej by mohlo byť pripustenie evanjelických partnerov v jednotlivom prípade k prijímaniu. V nasledujúcej dobe toto odporúčanie Biskupskej konferencie Nemecka znova ešte raz intenzívne prediskutujem s diecéznymi radcami,“ povedal biskup Jung. „Nemeckí biskupi však chcú, aby žitá vernosť v domácej cirkvi manželstva, bola práve aj v zmiešaných manželstvách ešte raz zvlášť ocenená,“ vyhlásil biskup v homílii.
Jedinou podmienkou pripustenia evanjelika v zmiešanom manželstve ku katolíckej Eucharistii sa zdá byť pri týchto omšiach s biskupom Jungom dlhé trvanie manželstva! Tak veľmi zdôrazňované pripustenie k prijímaniu v jednotlivom prípade sa tým zdá byť už zastarané – aspoň v tomto tlačovom vyhlásení sa už nevyskytuje.
Biskup Jung by tak mohol byť prvým katolíckym biskupom v Nemecku, ktorý verejne vyslovuje všeobecné pozvanie evanjelických partnerov katolíkov k Eucharistii a šíri to aj diecéznymi médiami!
Na spomínané sväté omše v Dóme sv. Kiliána sú v rámci týždňa púte k sv. Kiliánovi 2018 pozvané manželské páry, ktoré slávia 25, 50, 60 alebo 65 rokov manželstva. –zg-

Napísali o nás:

Kardinál Müller povedie púť na Slovensku

Bratislava, 4.7,2018 (kath.net/KAP) 022 481 – Prvý júlový týždeň sa v katolíckej cirkvi na Slovensku nesie aj tento rok v znamení dvoch veľkých pútí do Levoče a do Nitry. Levočská púť sa začala už minulý víkend. Denne slávia biskupi a iní hodnostári sväté omše v rímskom aj gréckom obrade. Vyvrcholením bude v nedeľu o 10. h. hlavná svätá omša, ktorú tento rok bude celebrovať bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, nemecký kardinál Gerhard Ludwig Müller. Iba na tejto omši sa minulý rok zúčastnilo 100 000 veriacich.
Vedúci púte dekan František Dlugoš, ktorý pôsobí v Levoči 29 rokov, vysvetľuje túto prvú účasť kardinála Müllera na púti spomienkou na kolínskeho arcibiskupa, kardinála Joachima Meisnera (1933-2017). Ten bol hlavným celebrantom pútnických omší v Levoči päťkrát, no aj mimo tejto púte putoval stále znova do Levoče.
Kardinál Müller bol pred svojím pôsobením v Ríme desať rokov biskupom v bavorskom Regensburgu a ako blízky kardinálovi Meisnerovi často počúval o Mariánskej hore. Pri pohrebe kardinála Meisnera v júli 2017 vyjadril želanie, že „by rád prišiel na toto nádherné miesto plné spontánnosti“. Slovo dalo slovo a teraz kardinál Müller skutočne príde na Slovensko. Kardinál je „veľká kapacita“ a rozšíri zoznam významných celebrantov,“ ako povedal dekan Dlugoš.
Kardinál Müller, ktorého úrad prefekta Kongregácie pre náuku viery minulý rok pápež František nepredĺžil, sa len vo februári ako hosť Biskupskej konferencie Slovenska zúčastnil sympózia v Bratislave o „aktuálnych otázkach ľudskej morálky“ pri príležitosti 25. výročia vydania encykliky „Veritatis splendor“ pápeža Jána Pavla II.
Vo štvrtok, 5. júla, sa koná na Slovensku aj tradičná Cyrilo-metodská púť do Nitry. Slávnostnú bohoslužbu na Svätoplukovom námestí bude tento rok celebrovať grécko-katolícky prešovský arcibiskup Ján Babjak. Okolo tohto dňa púte, ktorý je v Slovenskej republike štátnym sviatkom, sa od 4. do 6. júla koná festival „Nitra, milá Nitra“, ktorý organizuje región, mesto aj Nitrianska diecéza. Medzi iným je na programe aj výstup na Zobor „po stopách svätých solúnskych bratov“. Nitrianska diecéza plánuje na svojich pozemkoch opätovné vybudovanie lanovky na tento markantný vrch, proti čomu sa zdvihol odpor ochrancov prírody. Posudok Okresného úradu v Nitre z apríla 2018 ešte nepriniesol definitívne závery. –zg-

„Prepustite Horsta Seehofera!“

Komentár: Boris Palmer – politik Koalície 90/Zelení, býv. primátor nemeckého Tübingenu (Baden-Württembersko)

Tübingen, 4.7.2018 (kath.net) 022 480 – Nie sú to policajti, sprievodcovia na železnici, ani primátori, ale liečitelia, referendári, sociálni pedagógovia, spisovatelia a lekári – teda voliči Strany zelených – ktorí cez víkend v novinách „Süddeutsche Zeitung“ uverejnili výzvu na prepustenie Horsta Seehofera. Text sa číta ako mylný dokument. Strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) si nemohla priať lepšiu podporu. Text súčasne vykazuje, že je natoľko mimo reality, že to vyvoláva starosti.
Citát: „Spolkový minister svojimi predstavami opevňovania sa, odmietania humanitárnej pomoci (…) porušuje našu ústavu, európske právo aj národné právo.“ Ako dôkaz sa cituje 1. článok ústavy: „Dôstojnosť človeka je nedotknuteľná.“
To je právne neudržateľné. Niet paragrafu zákona a nijakého článku ústavy, ktoré by Horst Seehofer porušoval. To sa aj tak nedá „predstavami“, ale aj materiálne sú požiadavky Seehofera kryté právom a zákonom. Je to skôr tak, že nedokážeme právne odôvodniť, prečo azylanti, ktorí pricestujú z bezpečného štátu, teda takmer všetci, vôbec pricestovať smú.
V ústave je jednoznačne uvedené, že tieto osoby nemajú právo na azyl v Nemecku, ale musia požiadať o povolenie pobytu v krajine, do ktorej ako prvej pricestujú. A osoby, ktoré prídu bez povolenia, sa majú vykázať z krajiny. Vzhľadom na európske právo parlament dospel k záveru, že právny stav je nejasný – čo je vlastne absurdné. Ten nesmie byť nejasný.
Ani morálne nie je „opevňovanie sa a odmietanie“ nijakým porušením „súcitu s ľuďmi, ani zodpovednosti, či práv štátu a solidarity“. Chudoba, v ktorej žije viac ako miliarda ľudí v Afrike, je veľmi dobrý dôvod prísť do Európy. Ale ľudskú dôstojnosť máme už od narodenia a nie až po úteku. Je nečestné viazať ochranu ľudskej dôstojnosti len na to, či v Nemecku prijmeme ľudí, ktorí na to nemajú právo, ale sú iba chudobní, čo zdieľajú s miliardou ľudí v Afrike.
Možno sa vysloviť za otvorené hranice ako ľavica. Za pomoc z veľkodušnosti a humanity. No dokiaľ si sami užívame bohatstvo našej spoločnosti a sofistikovaný životný štýl, ktorý nemožno udržať, ak k nám z Afriky prídu všetci, ktorí na to majú dôvod, tak to nie je morálny imperatív, ktorý možno jednoducho preniesť na nejakú krajinu.
Autori výzvy zrejme tušia, že právne neobstoja. O to tvrdšie vec posudzujú morálne a požadujú symbolickú očistu. Citát:
„Vyzývame vás: Využite svoje kompetencie vydávať smernice a prepustite Horsta Seehofera z jeho úradu. Kto stavia svoju osobnú vierohodnosť nad dodržanie týchto hodnôt, nad záujmy našej krajiny, našej Európy (…), ten už nie je hodný tohto úradu.“
V tých istých novinách sa píše, že hlavy štátov a vlády Európy to vidia celkom inak. Oni rozhodli presne o tom opevnení, ktoré Seehofer požaduje. Tak čo teraz? Všetci sú nehodní? Prepustiť Merkelovú a Macrona, lebo sú nehodní?
Ale nie sme vraj iba s dobrými, ale s väčšinou. Citát:
„Väčšina Nemcov odmieta tvrdý a neľudský postoj bavorského politika z CSU v otázkach integračnej politiky.“ Zasa nesprávne. Všetky prieskumy ukazujú, že asi 60% Nemcov podporuje požiadavku Seehofera nepovolené pricestovanie na nemeckých hraniciach zakázať a tých ľudí odsunúť.
Text je zbierkou veľkolepých pojmov, za ktoré sa oplatí bojovať. Ľudské práva, hodnoty, solidarita. Keďže sú však nasadené na politický boj, sú nepoužiteľné, vecne nesprávne a použité s vnútorným protirečením a preto sa stávajú tieto veľkolepé pojmy prázdnymi frázami.
Autori si robia medvediu službu týmito nimi vychvaľovanými hodnotami nielen morálne. Aj politicky si podkopávajú svoje ciele. Kto tak očividne vyhlasuje falošné, neudržateľné tvrdenia a z toho vyvodzuje, že kto má iné názory, porušuje ľudské práva a je neľudský, ten hlása rigorózny dogmatizmus ľudských práv a ľudí vháňa do CSU, ak nie rovno do AfD. Text odmieta každú diskusiu. Nepripúšťa iný názor. Nárokuje si pravdu a dobro len pre seba a iným ich upiera. Smutný príklad toho, ako možno konať s najlepšími úmyslami a predsa spôsobiť len zlo. Pre moju Stranu zelených je to zvlášť tragické, pretože mnohí jej voliči tak zmýšľajú a preto sa od takých hypermorálnych nevhodných postojov nedokáže oslobodiť. … To čo tu naozaj nepotrebujeme je hypermorálka zľava a morálne spustošenie sprava.

Pápež a patriarchovia na modlitbe pokoja v Bari

„Pre Františka je aj medzináboženský dialóg veľmi dôležitý. Vie si v budúcnosti predstaviť podobné stretnutie aj s ďalšími náboženstvami ako s moslimami a židmi.“

Vatikán, 3.7.2018 (KAP) 022 479 – Pápež František pozval patriarchov východných cirkví na ekumenické stretnutie s mottom „Pokoj s tebou!“ do juhotalianskeho Bari. Úvodný príhovor na stretnutí pokoja Blízkeho Východu v sobotu bude mať hlava Latinského patriarchátu Jeruzalema, arcibiskup Pierbattista Pizzaballa. Spoločné vyhlásenie sa neplánuje, ako povedal kardinál Leonardo Sandri, predseda Kongregácie pre východné cirkvi v utorok vo Vatikáne. „Pápež František však bude mať príhovor, ktorý môže poskytnúť dôležité impulzy.“ Kardinál Sandri tiež zdôraznil, že „pre Františka je aj medzináboženský dialóg veľmi dôležitý. Vie si predstaviť v budúcnosti podobné stretnutie aj s ďalšími náboženstvami ako a moslimami a židmi“.
Z pravoslávnej cirkvi sa zúčastní o. i. ekumenický patriarcha Bartolomej I., koptský pravoslávny pápež – patriarcha Tavadros II., šéf Úradu pre zahraničie Moskovského patriarchátu, metropolita Hilarion, grécky pravoslávny patriarcha Alexandrie a celej Afriky, Teodor II., ako aj sýrsko-pravoslávny patriarcha, Mar Ignác Afrem II. Ruský pravoslávny patriarcha Kyril I. nepríde. Luteránsku cirkev v Jordánsku a vo Svätej zemi zastúpi biskup Sani Ibrahim Azar. Za Radu cirkví Blízkeho Východu sa zúčastní jej generálna sekretárka Souraya Bechealany.
Podľa Vatikánu sa s výnimkou patriarchu Melkitskej gréckokatolíckej cirkvi Jozefa Absiho, ktorého zastúpi arcibiskup Aleppa Jean-Klement Jeanbart, stretnutia osobne zúčastnia všetci patriarchovia katolíckych cirkví Blízkeho Východu – chaldejský hlavný patriarcha kardinál Louis Rafael Sako, maronitský patriarcha kardinál Bechara Rai, sýrsky katolícky patriarcha Ignác Youssif III. Younan, arménsky katolícky patriarcha Krikor Bedros XX. a patriarcha koptskej katolíckej cirkvi v Egypte, Ibrahim Isaac Sedrak.
Deň stretnutia bude mať dve veľké udalosti: verejné modlitbové stretnutie na pláži v Bari a následné neverejné stretnutie všetkých účastníkov v Bazilike sv. Mikuláša.
Pápež František pri modlitbe pokoja a po stretnutí s patriarchami osloví aj verejnosť. Keď sa znova otvoria brány baziliky, prinesú deti účastníkom stretnutia holubov ako symbol pokoja. Podľa kardinála Sandriho je to vedomé gesto, keďže zvlášť mladej generácii na Blízkom Východe treba znova dodať nádej.
Švajčiarsky kardinál Kurt Koch, predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, pripomenul účinky prenasledovania kresťanov na Blízkom Východe. Počet kresťanov v regióne drasticky klesol: „Pred druhou svetovou vojnou tvorili kresťania 20 percent obyvateľstva na Blízkom Východe, dnes sú to už iba 4 percentá.“ Kardinál žiadal „nielen z náboženských a sociálnych dôvodov“ naliehavé nasadenie sa za kresťanov v regióne. „Oni sú dôležitým faktorom stability,“ zdôraznil predseda Pápežskej rady pre jednotu kresťanov.
Kardinál Koch spolu s kardinálom Sandrim pripomenuli znova aj mučeníkov ekumenizmu. Pritom je dôležitý v každodennom živote praktizovaný „ekumenizmus života“ a „ekumenizmus svätosti“, ako povedal Kardinál Koch. –zg-

Paderbornskí kňazi: Inštrukcia arcibiskupa neprijateľná

Paderborn, 3.7.2018 (kath.net) 022 478 – Kňazi združení v „Kňazskom kruhu Communio veritatis“ v nemeckom Paderborne zaujali kritický postoj k rozhodnutiu paderbornského arcibiskupa Hansa-Jozefa Beckera, aby sa „intenzívne zaoberali orientačnou pomôckou a príslušne pastoračne zodpovedne konali“. Becker tým povolil sväté prijímanie evanjelikom – manželským partnerom katolíkov v zmiešaných manželstvách – za istých podmienok. Kath.net dokumentuje vyhlásenie kňazov:

„Kňazský kruh Communio veritatis“ sa intenzívne zaoberal inštrukciou arcibiskupa Beckera … Jednomyseľne konštatujeme, že táto inštrukcia je neprijateľná.
1. Podľa KKC zásadne platí: „Na prijatie Eucharistie musíme byť plne začlenení do Katolíckej cirkvi a nachádzať sa v stave posväcujúcej milosti.
2. V encyklike „Ecclesia de Eucharistia“ sv. pápeža Jána Pavla II. čítame: „Odmietnutie jednej alebo viacerých právd o sviatostiach … robí žiadateľa nedisponovaným na ich platné prijatie (EdE 46). Patrí k podstate protestantizmu, že nemá plnú eucharistickú vieru.
3. Vzhľadom na kánon 844 § 4 CIC nemôže diecézny biskup situáciu v konfesionálne zmiešanom manželstve vyhlásiť za vážnu núdzovú situáciu, aby tak umožnil intercommunio.
4. Kánon 844 § 4 katolíckeho cirkevného práva kladie pre prijímanie nekatolíckeho kresťana o. i. nutnú podmienku, že mu nie je možné vyhľadať pastora jeho spoločenstva.
5. V čl. 1401 Katechizmus Katolíckej cirkvi opísaná pravá dispozícia nutne zahŕňa aj stav bez ťažkého hriechu. Z toho vyplýva, že protestant v pravej duševnej núdzi by musel byť najprv privedený ku sviatosti pokánia.
6. Vzhľadom na večnú spásu je v dosť zriedkavých výnimočných prípadoch možnosť nekatolíckeho kresťana pripustiť k sviatosti pokánia, pomazaniu chorých a k Eucharistii. To však predpokladá mimoriadne presne určené situácie (2-5) pričom musí spĺňať všetky body. Je povinnosťou každého verne sa toho pridržiavať (porovn. pápež Benedikt XVI., Sacramentum Caritatis, 56).
„Kňazský kruh Communio veritatis“ zostáva naďalej pevne rozhodnutý verne slúžiť vo všetkom Ježišovi Kristovi a doterajšiemu učiteľskému úradu Cirkvi. –zg-

Nemecko: Biskupi a stanovisko k intercommunio

Bonn, 3.7.2018 (KAP/KNA) 022 477 – Viacerí nemeckí biskupi sa vyjadrili k účasti evanjelických manželských partnerov katolíkov na svätom prijímaní. Stála rada Konferencie biskupov Nemecka (KBN) minulý týždeň uverejnila na radu pápeža spornú príručku k tejto téme nie ako pastoračnú smernicu – ale ako orientačnú pomôcku! Chce tak biskupom pomôcť pri rozhodovaní o jednotlivých prípadoch.
Magdeburský biskup Gerhard Feige vyhlásil, že pripravuje list, podľa ktorého bude treba v jeho diecéze orientačnú pomôcku zohľadňovať! Pre Deutschlandfunk povedal, že dúfa, že „príslušné manželské páry tak znova nájdu radosť z viery a Cirkvi“. Rozdielnych rozhodnutí v diecézach Nemecka sa neobáva, ako dodal predseda Ekumenickej komisie KBN. No pripustil, že odlišné rozhodnutia „by neboli šťastné“.
Osnabrücký biskup Franz-Josef Bode chce prijímanie v jednotlivých prípadoch takisto sprístupniť. Diecézny hovorca povedal, že podpredseda KBN víta uverejnenie orientačnej pomôcky. Treba však vyčkať poradu biskupov na plenárnom zasadnutí na jeseň.
Hamburský arcibiskup Štefan Heße kňazom svojej arcidiecézy v liste orientačnú pomôcku tiež odporúčal. „Ja osobne vidí v tam naznačenej ceste možnosť, ako môže dôjsť k zodpovednému prijímaniu sviatosti v jednotlivom prípade,“ napísal arcibiskup Heße.
Paderbornská arcidiecéza takisto vyhlásila, že v jednotlivých prípadoch chce protestantským manželským partnerom katolíkov umožniť sväté prijímanie.
Diecéza Münster cez víkend ohlásila, že sa k tomu vyjadrí na jeseň.

Nemeckí biskupi schválili vo februári ¾ väčšinou smernice, ktoré umožňujú v jednotlivých prípadoch evanjelickým manželským partnerom katolíkov účasť na Eucharistii. Po intenzívnom rozhodovaní – aj v Ríme – sa dohodli, že text uverejnia ako orientačnú pomôcku a nie ako záväzný dokument KBN. Takže každý biskup o tom môže rozhodnúť sám.
Predseda KBN, kardinál Reinhard Marx, minulý týždeň v interview pre KNA zdôraznil, že nevydá záväzné pravidlo. A nejde podľa neho ani o všeobecné pozvanie k prijímaniu, ale o pomoc pre postihnuté páry. „Myslím, že napíšem kňazom našej arcidiecézy. Orientačná pomôcka pozýva k prehĺbeniu, nie k ľahkovážnemu a bezmyšlienkovitému prístupu k Eucharistii,“ vyhlásil Marx. –zg-

Šéf Frontexu víta „koniec naivity“ v migračnej politike

Paríž, 3.7.2018 (kath.net) 022 476 – Francúz Fabrice Leggeri, šéf európskej agentúry na ochranu hraníc Frontex, označil summit EÚ ako „koniec istej naivity“ vzhľadom politiku voči migrantom. Informovali o tom noviny „Welt“. Pre Leggeriho je táto dohoda „bodom obratu v európskej rozhodnosti“. Pre francúzsku televíziu CNews tiež povedal, že EÚ príliš dlho hľadela „predovšetkým na humanitárnu stránku“. Pritom sa prehliadlo, ako sa „kriminálne bandy“ obohacovali, povedal Leggeri vzhľadom na prevádzačov. Zdôraznil tiež, že EÚ nemá nijaký „jednostranný záväzok“ záchrany na mori – „v Stredozemnom mori nesú všetci zodpovednosť“. –zg-

Cisterciáni proti „manželstvu pre všetkých“

Grevenbroich, 3.7.2018 (kath.net) 022 475 – Nijaké „manželstvo pre všetkých“ nechcú cisterciánski mnísi nemeckého Kláštora Langwaden v Grevenbroichu (Severné Porýnie – Vestfálsko). Kláštor ponúka mestskej radnici od r. 2007 svoju Sálu sv. Štefana na civilné sobáše.
Pre noviny „Rheinische Post“ starosta Klaus Krützen povedal, že zákon o „manželstve“ rovnakých pohlaví, ktorý začal platiť pred rokom, je nezlučiteľný s cirkevným právom. Pre mníchov vznikla týmto zákonom iná východisková situácia, čo protirečí ich princípom. Mesto však musí pristupovať ku všetkým rovnako a preto zastavuje spoluprácu pri civilných sobášoch. Heterosexuálne páry môžu ešte do konca roka uzatvárať manželstvo v kláštore, homosexuálne páry musia použiť iné priestory mesta. –zg-

Jasné slová administrátora k biskupovi Schwarzovi!

Klagenfurt, 6.7.2018 (kath.net/KAP) 022 474 – Ako administrátor Diecézy Gurk-Klagenfurt je Engelbert Guggenberger (65, foto) zodpovedný aj za pracovnú klímu diecézy. Prvá analýza ukázala, že sú problémy v pracovnej klíme, ako aj v hospodárskej a personálnej situácii. Na to chce starostlivo a pružne reagovať, ukázať jasne pravdu a pohybovať sa v rámci cirkevného práva. …
„Ja osobne ako aj iní vysokí predstavitelia cirkvi sme stále znova upozorňovali na nedostatky, pochybný vývoj a pozorovania v personálnom okolí biskupa Alojza Schwarza a to jeho osobne, aj na grémiách.
Na otázku aký časový horizont si určuje, kým zavládne v diecéze pokoj a štruktúry budú riadne usporiadané, administrátor povedal: „Cez leto budeme intenzívne pracovať a postupne robiť opatrenia.“

Rakúsko: Vážne obvinenia voči biskupovi Schwarzovi

Klagenfurt (kath.net) 022 473 – Bývalý korutánsky diecézny biskup Alois Schwarz (foto) porušil aj cirkevné právo, ako povedal iba 24 hodín po svojom zvolení nový diecézny administrátor Engelbert Guggenberger. Informuje o tom denník „Die Presse“. Preto nariadil zrušiť platnosť štatútu diecézy Gurk z 1. februára 2018 pre jeho protiprávnosť. Vo februári menovaný externý ekonomický správca diecézy Andreas Maier bol prepustený. Guggenberger založil správnu radu, ktorej vedúcim je bývalý generálny vikár Gerhard Kalidz – jeden z mnohých personálnych obetí biskupa Schwarza. Podľa novín treba rátať aj s ďalšími prekvapeniami.

Štýl biskupa Schwarza v Korutánsku stále doznieva
Osemčlenná dómska kapitula v rakúskom Gurku si v pondelok po rannej omši kapituly v dóme zvolila doterajšieho generálneho vikára Diecézy Gurk, dómskeho prepošta Engelberta Guggenbergera, za diecézneho administrátora. Hneď po zvolení vyhlásil, že vzhľadom na spolupracovníkov chce „jasnosťou, rozhodnosťou a transparentnosťou znova získať stratenú dôveru do diecézneho vedenia“. Nepriamo tak narážal na veľkú kritiku vedenia doterajšieho biskupa Aloisa Schwarza, ktorý je teraz hlavou Diecézy St. Pölten.
Ekonóma dómskej kapituly, farára Gerhard Kalidza poveril, aby zriadil pracovnú skupinu na získanie prehľadu o ekonomickej a personálnej situácii a o pracovnej atmosfére v diecéze, ako povedal Guggenberger, čo bude základ pre ďalšie rozhodnutia kapituly.
V pastorácii chce pokračovať v „ľuďom blízkej pastorácii“ biskupa Schwarza pod mottom „S Ježišom Kristom byť ľuďom blízko“. Zasadí sa preto „celou silou za udržanie 336 korutánskych farností, ktoré sú duchovnými, kultúrnymi, sociálnymi a spoločenskými centrami sily aj s vedomím stále nižších finančných a personálnych zdrojov“.
Guggenberger ďalej povedal, že sa vidí ako „primus inter pares“ medzi spolubratmi a chce, aby v kapitule vládla jednota a kolegialita a dodal: „Prosím všetkých, ktorí cirkev milujú, aby aktívne spolupracovali a aj sa modlili za Diecézu Gurk-Klagenfurt.“ –zg-

Rakúsko: Aliancia za nedeľu proti práci v nedeľu

Viedeň, 2.7.2018 (KAP) 022 472 – „Chceme jasné právo na voľnú nedeľu a sviatky s jasne a vymedzene definovanými výnimkami a nijaké experimenty.“ S touto požiadavkou sa „Aliancia za nedeľu Rakúska“ v pondelok prihlásila o slovo v aktuálnej politickej diskusii v Rakúsku. K vládnemu návrhu zmien vzhľadom na zákon o pracovnom pokoji signalizovalo združenie vyše 50 organizácií z oblasti cirkví, odborov a občianskej spoločnosti jasné odmietnutie.
„Vláda musí návrh stiahnuť,“ uvádza sa vo vyhlásení aliancie. „Ak sa realizuje vládny návrh vytvoriť výnimky z pracovného pokoja v nedeľu a vo sviatky štyri dni v roku, tak budú musieť zamestnanci odmietnuť prácu v nedeľu a vo sviatky, ak chcú mať voľno. To však nemôže byť,“ uvádza aliancia. „Ak predpokladáme súvislosť medzi odmietnutím nedeľnej práce a prepustením, tak bude treba proti zamestnávateľovi podať žalobu na súd. Zaručené voľné nedele a sviatky však vyzerajú inak. Nebude už garantovaný nijaký sviatok, čo platí aj pre Vianoce, 1. máj, či Nanebovstúpenie Pána.
Existujú oprávnené záujmy zachovať si pravidelnú voľnú nedeľu a sviatky, ktoré vláda v návrhu nezohľadňuje. Voľná nedeľa vytvára kvalitu života spoločným voľným časom rodiny a to musí byť zaručené. Na to však je potrebné rozhodné uznanie nedele bez práce,“ uvádza „Aliancia za nedeľu“. –zg-

USA: Biskupi navštívili migrantov na hranici

Washington, 02.07.2018 (KAP/KNA) 022 471 – Katolícki biskupi USA vydali znamenie protestu proti striktnej prisťahovaleckej politike amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pod vedením predsedu Biskupskej konferencie kardinála Daniela DiNarda si ich delegácia išla pozrieť situáciu migrantov na hraniciach USA s Mexikom.
„Ide o to, aby sme situáciu dokonale pochopili a zažili,“ uvádza sa vo vyhlásení k tejto dvojdňovej ceste biskupov z nedele.
Návšteva biskupov na mexických hraniciach nasledovala po víkende protestov v celej krajine proti politike nulovej tolerancie vlády USA voči ilegálnej migrácii. V sobotu vyšli do ulíc v desiatkach miest USA desaťtisíce demonštrantov. Iba vo Washingtone sa ich zišlo viac ako 50 000. –zg-

Vatikán ostro protestuje proti plánom írskej vlády

Rím, 2.7.2018 (kath.net) 022 470 – Vatikán vyzval katolícke nemocnice v Írsku, aby v nijakom prípade neumožnili potraty vo svojich zariadeniach. Informovali o tom noviny „The Irish Catholic“. Írska vláda by chcela zákonom zaviazať nemocnice k vykonávaniu potratov.
Arcibiskup Vincenzo Paglia, prezident Pápežskej akadémie pre život, k tomu objasnil, že Cirkev nesmie byť súčasťou špinavej práce (potratu) iných. „Nemyslím si, že je správne, že zákon teraz Pontskému Pilátovi umožní umyť si ruky v nevinnosti. Nikdy nebudem akceptovať byť komplicom chladnokrvnej pomoci pri špinavej práci smrti,“ vyhlásil jednoznačne arcibiskup. –zg-

Kardinál suspendoval kňaza napriek oslobodeniu

Chicago, 2.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 469 – Kardinál Blase Cupich, arcibiskup v Chicagu, nezrušil suspendovanie tradicionalistického kňaza, hoci bol oslobodený z obvinení údajne nevhodného sexuálneho správania.
Cupich odvolal pátra Franka Phillipsa CR, farára Farnosti St. Jána Cantiusa v Chicagu, v marci a úplne mu zakázal vykonávať kňazskú službu.
Skupina farníkov a podporovateľov pátra Phillipsa oznámila, že nezávislá vyšetrovacia komisia kňaza od obvinení úplne oslobodila.
Páter Phillips je členom Kongregácie resurekcionistov. Tá obvinenia preskúmala a už 26. mája dospela k výsledku, že kňaz nijako neporušil ani trestné právo, ani cirkevné právo. Napriek tomuto výsledku arcibiskup Cupich rozhodol, že kňaz sa nevráti do farnosti, ani do ním založeného spoločenstva regulárnych kanonikov sv. Jána Cantiusa.
Kongregácia prípad prešetrila a arcibiskupovi oznámila výsledky. Rozhodnutie arcibiskupa akceptuje, ako uvádza v liste Gena Szareka, provinciála kongregácie, farníkom.
Paula Watersová, hovorkyňa Arcibiskupstva Chicago, pre noviny Chicago Tribune oznámila, že „vyšetrovanie síce nenašlo porušenia svetského, či cirkevného práva, no vynorili sa informácie, ktoré opatrenia voči Phillipsovi oprávňujú“. Presnejšie sa však nevyjadrila. –zg-

Nigéria: Masaker kresťanov v štáte Platea

Kelkheim, 2.7.2018 (kath.net/Open Doors) 022 468 – Kresťanská nadácia Open Doors hlási smrteľné útoky pastierov dobytka Fulaniov na asi tucet kresťanských dedín v strednej Nigérii v štáte Plateau v období 21. až 25. júna. Ide o najhoršie útoky ostatných rokov na kresťanské spoločenstvá. Najmenej 200 kresťanov prišlo o život, mnohí kruto zmasakrovaní. V regióne je zákaz vychádzania. Plateau leží na hranici medzi štátmi s právom šaría a kresťanským juhom krajiny.
Zdroj, ktorý chce zostať anonymný, hovorí: „Čo sa cez tento víkend stalo, ďaleko presahuje spory pastierov a osídlencov. Je to skôr plán islamizovať územie. Väčšinu obetí prepadli a zavraždili počas spánku.“
Tieto útoky sú pokračovaním roky trvajúcich útokov moslimských pastierov dobytka na väčšinou kresťanských osídlencov. Pastieri zaženú dobytok na pozemky kresťanských dedín, aby vyprovokovali konflikty, ktoré modernými zbraňami ozbrojení pastieri potom riešia násilím.
Západné médiá to často podávajú ako spor pastierov a sedliakov. Často aj ako ozbrojené konflikty medzi kresťanmi a moslimami. Faktom je, že útoky cez víkend sledovali stratégiu ničenia a vyháňania vychádzajúcu od pastierov, ale aj od teroristov z Boko Haram. Vraždy majú iba navonok podobu boja o pastviny, pretože útoky na bohoslužby poukazujú na iné ciele – cirkvi pastviny nemajú. Veľakrát na to upozornili aj hovorcovia Kresťanskej jednoty Nigérie (CAN).

Nepredstaviteľné násilie
Asi 120 kresťanov, ktorí prišli na pohreb veriaceho „Church of Christ in Nations“ na ich ceste domov prepadli a dosekali na smrť. Pri inom útoku na dedinu Gana Ropp bol zavraždený reverend Musa Choji aj jeho žena a syn. Dedinu Gidin Akwati úplne vypálili, dedinčania sa skrývajú v buši. Istý pastor povedal, že jeho dedinu Nghar úplne vypálili a zabili viac ako 100 ľudí. Asi 50 ťažko ozbrojených pastierov o 3.30 h. ráno obkľúčilo dedinu. Vypálili všetky domy a dva kostoly. Iba málo ľudí ušlo. V rodine jeho ženy zabili 27 ľudí v jednom dome – z rodiny aj hostí. V dedine boli iba dvaja vojaci a jeden policajt. Ubezpečenie prezidenta Buhariho v marci, že dedinám poskytne ochranu, sa nedodržalo.
Tvrdenia, že to bola pomsta pastierov za ukradnutý dobytok pastor odmietol: „My s nimi žijeme v pokoji. Nezabili sme ani jedného. Oni však vraždia našich ľudí jedného po druhom. Pre túto neistú situáciu už nemôžeme obrábať pôdu.“ –zg-

Kanada: Kritika ‚dvojakej morálky’ vlády premiéra

Dobročinné organizácie, ktoré nie sú ochotné podporovať údajné „právo na potrat“, vláda nepodporí!

Ottawa, 2.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 467 – Liberálna vláda Kanady podporuje antisemitskú, extrémistickú moslimskú organizáciu, no odmieta poskytnúť prostriedky pre dobročinné organizácie, ktoré nie sú ochotné odporovať údajné „právo na potrat“. Toto obvinenie vyslovila vedúca frakcie opozičných konzervatívcov, Candice Bergenová.
Moslimská organizácia „Islamic Humanitarian Service“ (IHS) v r. 2017 dostala 20 000 kanadských dolárov z programu „Canada Summer Jobs“, ktorým kanadská vláda podporuje brigády až do 70 000 študentov počas letných prázdnin. Tento rok zaviedla vláda premiéra Justina Trudeaua novú podmienku získania štátnych subvencií. Zamestnávatelia musia uznať „Canadian Charter of Rights and Freedoms“ (Kanadskú chartu práv a slobôd), ktorá obsahuje aj „právo na potrat“.
Candice Bergenová zverejnila video, ktoré ukazuje islamskú skupinu IHS na demonštrácii v Toronte. Niesli tam transparent s Dávidovou hviezdou z ostnatého drôtu. Hovorca ohlasuje Izraelčanom, že svoju krajinu opustia vo vreciach pre mŕtvoly a hovorí: „Modlíme sa k stvoriteľovi, k všemocnému, aby prišiel deň, v ktorý uvidíme spravodlivosť vo svete a vyhladenie nespravodlivých mocností – k nim patrí americké impérium a k nim patria aj izraelskí sionisti.“
Video ukazuje, ako je s tým konfrontovaný premiér Trudeau. Trudeau nato ochotne odsúdi „všetky druhy nenávistných rečí“ ako útok na uvítaciu kultúru Kanady. „Jeho skutky však hovoria inou rečou,“ pokračuje Candice Bergenová na videu. „Kanadská vláda podporila túto islamskú organizáciu aj tento rok 20 000 dolármi. No cirkvi a náboženské zariadenia, ktoré podporujú bezdomovcov a núdznych nedostanú od vlády nijaké príspevky.“ Trudeau reagoval útokom na konzervatívcov, ktorí používajú štátne peniaze pre skupiny chrániace život a doslova povedal:
„Sme toho názoru, že verejné prostriedky by sa nikdy nemali nasadzovať proti právam Kanaďanov,“ povedal doslova. „Moja vláda preto zabezpečí, aby organizácie, ktoré porušujú Chartu práv a slobôd a šíria nenávisť proti iným Kanaďanom, nedostali nijaké verejné prostriedky.“ -zg-

Londýn: Nemocnica zabila 456 pacientov analgetikami

Londýn, 2.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 466 – Vyšetrovanie komisie v nemocnice Gosport War Memorial Hospital ukázalo, že v nemocnici patriacej do štátnej National Health Service (NHS) za 12 rokov usmrtili najmenej 456 ľudí vysokými dávkami liekov proti bolestiam. Správa vyšetrovacej komisie identifikovala už penzionovanú lekárku Jane Bartonovú ako hlavnú zodpovednú za tieto usmrtenia, no odhalila aj kultúru eutanázie u vedenia nemocnice a u ošetrovateľov.
Už v r. 1988 a 1991 zdravotné sestry vyjadrili podozrenie, že pacienti sa usmrcujú podávaním opiátov. V r. 1998 príbuzní zomrelých po prvý raz žiadali prešetrenie prípadov úmrtí.
Komisia, ktorú zriadili v r. 2014, preskúmala viac ako milión dôkazov a hovorila s príbuznými 2024 osôb, ktoré v r. 1987 až 2001 v nemocnici zomreli. Štvrtina zdravotných kariet pacientov sa nenašla.
V r. 1989 až 2000 komisia konštatovala podozrivú vzorku predávkovania opiátmi. V nemocnici vládla kultúra vedomého skracovania života veľkého počtu pacientov a pohŕdania ľudským životom – tak znel úsudok komisie.
Pacientom predpisovali a podávali nebezpečné kombinácie liekov, ktoré boli klinicky neidentifikované. Pacienti a ich príbuzní boli voči profesionálnemu lekárskemu personálu bezmocní.
Vedenie nemocnice, zdravotné zaradenia, polícia, súdne lekárstvo, štátna prokuratúra, lekári a sestry v ochrane záujmov pacientov a ich príbuzných zlyhali a reputácia nemocnice a lekárov sa hodnotila vyššie ako naozaj bola.
Britský minister zdravotníctva Jeremy Hunt parlament informoval, že materiál správy preverí polícia a štátna prokuratúra predtým, ako urobí ďalšie kroky, najmä či sa vznesú obžaloby. –zg-

Berlín: Humboldtov inštitút už aj pre moslimov

Berlín, 2.7.2018 (KAP/KNA) 022 465 – Berlínska Humboldtova univerzita (HU) môže začať so zakladaním Inštitútu pre islamskú teológiu. Kuratórium univerzity schválilo tento projekt 29. júna. Budú vypísané štyri profesúry a založia odvolaciu komisiu a radu inštitútu. O dve ďalšie profesúry požiadali na ministerstve školstva. Inštitút na začať výuku v zimnom semestri 2019/20 a vychovávať má imamov aj učiteľov náboženstva. Na jeho vybudovanie poskytne kraj Berlín do r. 2022 vcelku 13,8 miliónov eur.
Vzhľadom na budovanie vysokoškolskej teológie v Berlíne nastali v júni dva prekvapivé smery vývoja. Plánované inštitúty pre katolícku a islamskú teológiu by sa mohli začať budovať o rok. Cesta ich realizácie prechádzala cez pôvodný projekt pre katolícku cirkev absolútne neprijateľný – ktorý plánoval „Fakultu troch náboženstiev“ – katolíkov, protestantov a moslimov.
Nakoniec Inštitút pre katolícku teológiu predložil koncepciu, s ktorou súhlasil berlínsky senát, univerzita aj cirkev. Inštitút dostane profesúry pre biblickú, historickú, systematickú a praktickú teológiu ako aj pre teologickú etiku. Dve profesúry prichádzajú Slobodnej univerzity v Berlíne, ktorá preto zatvorí svoj Seminár pre katolícku teológiu na juhozápade mesta po 60 rokoch. Inštitút bude mať aj profesúru Guardiniho nadácie pre náboženskú filozofiu a katolícky svetonázor, ktorá už sídli na evanjelickej Teologickej fakulte HU.
Týmto novým štartom sa chce Berlínska arcidiecéza geograficky aj akademicky posunúť do centra. V redukovanej forme tak znova oživuje zakladajúci projekt Katolíckej teologickej fakulty HU, ktorý v 90. rokoch stroskotal. V centre bude výchova kňazov ale aj dialóg s inými vedami a náboženstvami, ako povedal berlínsky arcibiskup Heiner Koch pre KNA. Bachelorské a masterské štúdium sa má okrem toho postarať o učiteľov náboženstva, ktorí budú stále viac potrební.
Podľa arcibiskupa uvažujú aj o projekte rehoľnej vysokej školy ako aj o vedeckom kolégiu.
V rade Inštitútu pre islamskú teológiu budú zastúpené: Islamské spoločenstvo šiitov v Nemecku, Centrálna rada moslimov v Nemecku ako aj Islamská federácia v Berlíne, ktorá bude mať účasť aj na povolávaní profesorov.
Spolupracovať s berlínskym senátom a univerzitou však odmieta nemecko-turecký zväz mešít Ditib a Zväz islamských kultúrnych centier. Ditib kritizuje, že zakladacia dohoda porušuje ústavou zaručené právo an sebaurčenie náboženských spoločenstiev. Aby sa získala Islamská federácia budú v rade dvaja namiesto štyroch moslimských profesorov, ktorých bude povolávať univerzity. To má zaručiť proporciu zväzov a odborníkov. … –zg-

Arcibiskup povolil intercomunio „v jednotlivom prípade“!

Paderborn, 2.7.2018 (kath.net) 022 464 – Nemecký arcibiskup v Paderborne Hans-Josef Becker povolil evanjelickým manželským partnerom katolíkov v jednotlivých prípadoch prijímať Eucharistiu. Informovali o tom noviny „Westfalenblatt“. Arcibiskup Becker uviedol pre svoju arcidiecézu do platnosti pastoračnú príručku Biskupskej konferencie Nemecka, ktorú pápež František zamietol! No nespája sa s tým „všeobecné pripustenie ku svätému prijímaniu“, ako zdôraznil arcibiskup Becker pre noviny a povedal:
„Na zasadnutí kňazskej rady Arcibiskupstva Paderborn 27. júna som predniesol svoju inštrukciu a vyslovil som očakávanie, že sa všetci duchovní pastieri arcibiskupstva Paderborn intenzívne s touto orientačnou príručkou oboznámia a že budú príslušne zodpovedne pastoračne konať. S tým sa však nespája všeobecné pripustenie ku svätému prijímaniu.“
Tým práve toto všeobecne známe ako konzervatívne Arcibiskupstvo Paderborn ako prvé uvádza do platnosti veľmi spornú pastoračnú príručku! –zg-

Satirický blog: Käßmannová kritizuje pápeža

Kolín, 2.7.2018 (kath.net/Blog „Messe in Moll“t) 022 462 – Bývalá predsedníčka Rady evanjelickej cirkvi v Nemecku EKD a býv. biskupka a rozvedená žena Margot Käßmannová, označila pápeža Františka v témach manželstvo, rodina a potrat ako „úzkoprsého“. Pre noviny „Bild am Sonntag“ napísala, že „nie je vôbec možné, aby pápež potrat nenarodeného života staval na jednu úroveň s vlnou vyhladzovania ľudí nacistami“.
V blogu sa ďalej satiricky uvádza:
Pápeža Františka táto kritika hlboko zasiahla: „Pani Käßmannová má pravdu. Tiež neviem, ako som prišiel k tomu, ako hlava Katolíckej cirkvi zastávať kresťanské hodnoty ako je ochrana života. To samozrejme vôbec nejde. Som si aj neistý, ako vzhľadom na takú ničivú kritiku ženy zbavenej každého úradu mám svoj vlastný úrad ďalej viesť. Preto čo najskôr zložím svoj pontifikát, aby som urobil miesto menej úzkoprsému nástupcovi.

Lotyšskí biskupi: Návšteva pápeža má byť impulzom

Riga, 01.7.2018 (KAP) 022 461 – Lotyšskí biskupi apelovali na kňazov a laikov, aby návštevu pápeža Františka 24. septembra využili ako impulz pre spoločenskú a duchovnú obnovu.
„Pred 25 rokmi pápež Ján Pavol II. hovoril v Lotyšsku prorocky o slobode – návšteva jeho nástupcu je príležitosťou zamyslieť sa nad tým, ako sme dar slobody využili,“ uvádza s v spoločnom liste štyroch biskupov a ďalej sa píše:
„Táto udalosť pozýva k pripomenutiu si duchovných koreňov Lotyšska a k posilneniu jednoty kresťanov v krajine. Epocha, v ktorej žijeme, priniesla mnohé pozitívne zmeny a smery vývoja, ale je potrebné hľadať odpovede na nové výzvy, ktoré nám život predkladá. Pápežova návšteva nesmie zostať letmou emocionálnou skúsenosťou. Františkova prítomnosť skôr pozýva nanovo oživiť nádej v Ježiša Krista, príslušnosť k svetovej kresťanskej rodine a ekumenickú spoluprácu.“
Pápež František navštívi od 22. do 25. septembra baltské štáty Litvu, Lotyšsko a Estónsko. Zastaví sa vo Vilniuse a Kaunase v Litve, v estónskom hlavnom meste Talin, ako aj v Rige a Aglone v Lotyšsku.
V Rige bude pápež sláviť ekumenickú bohoslužbu v luteránskej katedrále.

Slávenie svätej omše s pápežom v lotyšskej mariánskej svätyni Aglona (foto) bude vyvrcholením jeho apoštolskej návštevy baltických krajín. Bazilika v Aglone je svätyňou, ktorej príťažlivosť siaha od 19. storočia od baltických krajín a Bieloruska až hlboko do oblastí Ruska. Preto má bazilika aj zriedkavý titul „medzinárodná svätyňa“. V septembri 1993 ju navštívil aj pápež Ján Pavol VI. (1978-2005) a privítalo ho tu viac ako 300 000 pútnikov.
V spoločnom liste lotyšskí biskupi pozývajú všetkých kňazov, aby 24. septembra koncelebrovali v Aglone s pápežom. Odteraz sa pri všetkých omšiach bude prednášať modlitba za návštevu pápeža Františka a 22. júla bude zbierka na financovanie návštevy pápeža. Biskupi súčasne pozývajú veriacich, aby sa intenzívne venovali spisom pápeža, aby zintenzívnili ekumenickú prácu a podporovali všetkých ľudí „skutkami lásky k blížnemu“. Lotyšský parlament vyhlásil nedávno 24. september za sviatok, aby sa veriaci mohli zúčastniť návštevy pápeža.
Cesta pápeža do Lotyšska sa nesie pod mariánskym heslom „Ukáž sa ako Matka“, zatiaľ čo v Litve bude hlavným mottom „Ježiš Kristus, naša nádej“. Návšteva Estónska má heslo „Zobuď sa srdce moje“, čo sú prvé slová známej ľudovej pesničky estónskeho pravoslávneho skladateľa Cyrila Kreeka (1889-1962).
V Baltskej oblasti niet štatistík vzhľadom na príslušnosť k viere. Odhady predpokladajú, že asi každý štvrtý až piaty z 2 miliónov obyvateľov je katolík. Asi v rovnakej miere sa veriaci hlásia k pravosláviu. S asi tretinou obyvateľstva tvoria luteráni najväčšie kresťanské spoločenstvo.
V tomto rozdelení vyznaní sa odzrkadľuje história Lotyšska. Po zachvátení rádovými rytiermi patrilo Lotyšsko na začiatku novoveku k najprv do Poľsko-litovskej dvoj-republiky sčasti priamo a sčasti ako lénne oblasti. V 18. storočí bolo dnešné Lotyšsko postupne v r. 1721, 1772 a 1795 včlenené do Ruskej ríše. V priebehu revolúcií r. 1918 sa Lotyšsko vymanilo z Ruskej ríše. Pápež teda navštívi krajinu pri príležitosti 100. výročia týchto udalostí. –zg-

Teológ: Mladí seminaristi sú konzervatívni!

Klagenfurt-Frankfurt, 1.7.2018 (kath.net/ KAP) 022 460 – „Mladá generácia seminaristov sa stala konzervatívnou.“ Toto pozorovanie vyjadril nemecký teológ Michael Schneider, spirituál v naddiecéznom Kňazskom seminári St. Georgen vo Frankfurte.
„Mladí muži prichádzajú do seminára ako hľadajúci a so želaním byť uvedení do Cirkvi. Súčasná podoba Cirkvi sa im nepáči, pretože sa im momentálne veľa otázok javí príliš otvorených a spochybňovaných. Mnohí budúci kňazi majú za sebou už dlhú cestu a museli svoje kroky k novému povolaniu už mnohorakých spôsobom brániť, či už v rodine, alebo u spolužiakov, takže vstupujú do kňazského seminára s dosť upevneným a uváženým rozhodnutím,“ vysvetlil Schneider, ktorý je aj vedúcim jezuitského Inštitútu pre históriu dogiem a liturgie vo Frankfurte.
„O význame duchovných povolaní treba presvedčovať hlavne rodiny, aby tie podporovali cestu seminaristov, pretože pozorujeme sčasti prudké odmietanie kňazského povolania aj Cirkvi,“ povedal Schneider. Robí za to zodpovedné napríklad prípady zneužívania a diskusie o nich v médiách. „Tie veľmi poškodili povesť Cirkvi a kňazského povolania. Aj keď rodičia nie sú priamo proti kňazskému povolaniu, tak sa často obávajú, že ich synovia budú slúžiť inštitúcii, ktorá spoločensky už nie je celkom bezúhonná.“
Kľúčovým vo formácii mladých mužov je ich uvedenie do skúsenosti viery a ich život viery v každodennom živote. Pretože „cit pre to sväté“ sa v rodinách už často stratil. „Mojou hlavnou prácou spirituála s mladými mužmi vo veku 18-20 rokov je teda v prvom rade škola viery,“ vysvetlil spirituál. „Viera pomáha človeku chápať vlastný život a autenticky ho stvárňovať. Pritom nejde iba o články viery, ale o hlboké ponorenie sa do života a o chápanie viery ako celostného života celých 24 hodín všedného dňa.“
Viera ponúka odpoveď na to, „ako sa môžem vysporiadať aj s neúspechmi v živote a ako riešiť kritické situácie“. S takouto školou viery je však Cirkev podľa Schneidera ešte celkom na začiatku, pretože často vzniká pri tom dojem, že: „Kresťan je ten, kto je vo všetkom bezúhonný a má vykazovať iba bielu vestu.“
Popri funkcii spirituála je tento teológ aj „veľkoarchimandritom Patriarchátu Antiochie“ a tým predstaviteľom Gréckokatolíckej cirkvi v Nemecku. Vojnová situácia v Sýrii je pre neho „príšernou skúsenosťou“, keďže krajina je v stave vykrvácania, ako hovorí. „Sýria samotná nie je jediným pôvodcom tejto situácie, ani prezident Assad,“ hovorí Schneider a kladie si otázku: „Kto má záujem na tom Sýriu zničiť? Sýria sa iste stala aj obeťou násilia a mocenských záujmov iných krajín.“ Na záver však vyjadril nadšenie z práce cirkví v Sýrii: „Oni určite vyjdú z tejto vojny posilnené!“ –zg-

Nemecko: Kaplnka po znesvätení zatvorená

Augsburg/Gersthofen, 1.7.2018 (kath.net/pba) 022 459 – Biskup Konrád Zdarsa (foto) po vážnom znesvätení Kaplnky sv. Emeráma vo Farnosti Gersthofen v Augsburskej diecéze prikázal kaplnku okamžite zatvoriť a sláviť tam sväté omše. Biskup to prikázal v zmysle kánonického práva, ktoré v takých prípadoch predpisuje obrad pokánia (CIC kán. 1211). Slávenie svätých omší v kaplnke bude možné, až keď bude znesvätenie obradom pokánia podľa usmernenia liturgických kníh zažehnané. Generálny vikár Harald Heinrich o tomto rozhodnutí osobne informoval miestneho farára. Presný termín obradu zatiaľ nie je určený.
Podľa policajnej správy neznámy muž vylomil na kaplnke dvere v období medzi 22. a 27. júnom. Spôsobil škodu v sume asi 200 eur. Hoci sa zločinec v kaplnke zdržiaval, nič neodcudzil. Avšak konsekrované Hostie sa našli porozsýpané na priestranstve pred kaplnkou. Tým bola kaplnka znesvätená.
„Som zhrozený, že sa páchateľ svojím konaním dopustil znesvätenia Najsvätejšej sviatosti – najväčšieho pokladu našej viery,“ vyhlásil generálny vikár Harald Heinrich. „V tomto prípade ide o závažné znesvätenie kaplnky. Nenachádzam slov, že sa toto znesvätenie stalo vrcholom doterajších prípadov znesvätení cirkevných zariadení v Gersthofene. Každá forma vandalizmu je provokáciou a pohŕdaním všetkými ľuďmi, ktorým je viera svätá a to neslobodno v nijakom prípade trpieť.“ –zg-

Arcibiskup Martin ostro karhá ministerku

Dublin, 1.7.2018 (kath.net/LSN/jg) 022 458 – Mons. Diarmuid Martin, arcibiskup Dublinu, ostro pokarhal írsku ministerku kultúry Josephu Madiganovú. Politička, ktorá bola zodpovedná za kampaň legalizácie potratu za svoju stranu, viedla vo svojom farskom kostole bohoslužbu slova s podávaním svätého prijímania, o čom informovali mnohé írske médiá!
Madiganová bola v kostole 23. júna pridelená na predvečernú nedeľnú omšu ako lektorka. Kňaz nemohol prísť, náhradný duchovný sa nedostavil. Preto sa politička s ďalšími dvomi farníkmi rozhodla viesť bohoslužbu slova a na záver podávať sväté prijímanie.
Pre magazín The Journal začala hovoriť o nedostatku kňazov a navrhla Cirkvi, aby začala svätiť ženy za kňazky a viac zapájala laikov.
Arcibiskup Martin podľa novín Independent hovoril o mnohých sťažnostiach veriacich, ktoré sa k nemu ako k miestnemu biskupovi dostali po tejto bohoslužbe slova a správach v médiách.
„Madiganová svojím správaním a svojimi výpoveďami zranila mnohých veriacich. V Dublinskom arcibiskupstve niet nijakého nedostatku kňazov. Skutočnosť, že na omšu nebol k dispozícii kňaz, nezapríčinil nedostatok kňazov, ale spôsobilo to nedorozumenie. Je bizarné, ak ona tento prípad zo soboty použije ako podnet vyzývať všeobecnú Cirkev na zmenu jej náuky! Politička využila príležitosť na propagovanie určitej agendy,“ povedal arcibiskup Martin.
Arcibiskup kritizoval aj írske médiá, ktoré napísali, že Madiganová „´slúžila svätú omšu´, aj keď to bolo iba v úvodzovkách“.
Madiganovú si zvolil írsky premiér Leo Varadkar na to, aby zaviedla aktivity strany „Fine Gael“ v oblasti zrušenia ochrany života do ústavy. V interview pre írske noviny Herald ministerka označila zákaz potratu doslova ako „barbarský“! –zg-

Schönborn: Vernosť pápežovi patrí k DNA katolíkov

Viedeň, 30.06.2018 (KAP) 022 457 – „Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev. Táto v Matúšovom evanjeliu potvrdená Ježišova záruka apoštolovi sv. Petrovi a jeho nástupcom patrí k DNA katolíkov.“ Zdôraznil to kardinál Christoph Schönborn na pontifikálnej svätej omši 29. júna vo viedenskom Chráme sv. Štefana. „Rozhodujúcim základom, na ktorom stojí Cirkev, je pritom aj Petrovo osvedčené vyznanie sa k Ježišovi Kristovi ako k Božiemu Synovi,“ povedal predseda Biskupskej konferencie Rakúska na svätej omši, ktorá sa slávila aj na poďakovanie za päť rokov pontifikátu pápeža Františka.
V prítomnosti apoštolského nuncia v Rakúsku, arcibiskupa Petra Stephana Zurbriggena, sa kardinál v homílii vyjadril aj k mnohej kritike pápeža Františka:
„Sú tu tendencie hovoriť, že predchádzajúci pápež bol dobrý a ten terajší nie je taký dobrý. To však počúvam odkedy zažívam pápežov, že vždy ten predošlý pápež bol lepší. Ježišov prísľub Petrovi a jeho nástupcom však platí a síce dnes a aj pre budúcnosť,“ zdôraznil kardinál.
Pápeži boli kritizovaní a robili aj chyby, povedal Schönborn vzhľadom na dvojtisícročnú históriu Cirkvi. „Nie všetko, čo hovoria a robia, je neomylné. Pápeži mali aj morálne chyby, alebo sa politicky mýlili. Ale vo viere stáli pevne. To je záruka, ktorú Ježiš dal Petrovi – a táto záruka stále platí.“
Kardinál potom vyzval, aby ľudia prijímali vieru tak ako apoštoli – ako „Boží dar“. „Ani Peter ani Pavol vieru jednoducho niekde ako názor nepochytili, ale vieru v Krista prijali. Keď sa priznávame ku Kristovi, tak to nie je jeden názor medzi mnohými, ale vyznanie – ktoré však nemôžeme vysloviť bez Božej pomoci,“ povedal viedenský arcibiskup.
Nuncius Zurbriggen pozýva každý rok pri príležitosti zvolenia pápeža (13. marca 2013) na slávnosť sv. Petra a sv. Pavla do Viedne na apoštolskú nunciatúru na recepciu. Svätá omša v Chráme sv. Štefana je vždy vtedy vrcholom a záverom osláv.
Na sv. omši sa zúčastnili aj štyria biskupi, viacerí opáti, vedúci kresťanských spoločenstiev aj zástupcovia iných kresťanských vyznaní a verejného života.
Ústrednou prosbou slávenia bola prosba o požehnanie ďalšieho pontifikátu Františka, pretože ako kardinál zdôraznil: „Pápež sám sa nikdy neunaví nás všetkých stále znova prosiť o modlitby za neho.“ –zg-

Afrika: Varovanie cirkvi pred falošným rajom v EÚ

Afrika, 30.6.2018 (kath.net) 022 456 – Africkí biskupi sú proti vysťahovalectvu svojich krajanov. Ľudí varujú pred takýmto „dobrodružstvom“ a pred „falošným rajom“, ktorý sa im sľubuje. Upozornila na to v článku platforma „Línia dobra“. Platforma kritizovala, že sa v Európe zamlčiava, čo k tejto téme hovoria africkí cirkevní predstavitelia.
Kardinál Peter Turkson z Ghany, prefekt Dikastéria pre celostný rozvoj človeka“, ktorú pápež založil v r. 2016, napríklad hovorí:
„Politici otvorených dverí prebudili ducha, ktorého sa teraz už nemôžu zbaviť.“
Turkson, bývalý predseda Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj, zdôraznil, že africké štáty strácajú dôležitý kapitál – svoju mládež. Varoval pred tým, že politici si slúžia kresťanským posolstvom pre svoje záujmy. Africkí biskupi chcú od Západu pomoc u nich doma a nie presun obyvateľstva. –zg-

Vatikán: Expert pre migráciu varuje pred tábormi v Líbyi

Berlín, 29.06.2018 (KAP) 022 455 – Pápežov poverenec pre migráciu Michael Czerny SJ varuje EÚ pred záchytnými tábormi pre migrantov v Líbyi. V rozhovore pre nemeckú katolícku agentúru KNA o výsledkoch summitu EÚ žiadal jezuita 29. júna v Berlíne rýchlejší proces preverovania migrantov. Dlhoročné procesy sú podľa neho „strašnými mukami“ pre žiadateľov o azyl. Povedal, že tieto procesy musia prebiehať efektívnejšie a kompetentnejšie.
Páter Czerny sa postavil proti uzatvoreným záchytným táborom v Líbyi. Ako stroskotaný štát nie je Líbya vhodná na to, „aby prispela k riešeniu európskych problémov“, povedal podsekretár vatikánskeho orgánu pre otázky utečencov a migrantov.
Hlavy štátov a vlád EÚ sa v noci na piatok 29. júna v Bruseli dohodli na ďalších krokoch v spoločnej azylovej politike. K nim patrí zriadenie záchytných táborov v severnej Afrike a prijímacích centier pre utečencov na člnoch v EÚ. V týchto zariadeniach sa má preveriť ich štatus ochrany. Tí s právom na azyl budú smieť cestovať ďalej do krajín EÚ, ak tie s tým súhlasia. Okrem toho sa majú určiť ostrejšie smernice pre súkromné záchranné lode a vybudovať ochranu vonkajších hraníc EÚ. –zg-

Indický kardinál Toppo sa vzdáva vedenia diecézy

Toppo je prvým domorodcom krajiny a ôsmym Indom vôbec, ktorý dostal hodnosť kardinála. Je členom kmeňa Kuruch, jeho starí rodičia prestúpili na začiatku 20. storočia na kresťanstvo.

Vatikán, 30.6.2018 (kath.net/KAP) 022 454 – Indický kardinál Telesphore Placidus Toppo (foto) sa vzdáva úradu arcibiskupa v Ranchi. Pápež František prijal odstúpenie 78-ročného pastiera v nedeľu. Jeho nástupcom bude 70-ročný jezuita Felix Toppo, ktorý doteraz viedol susednú diecézu Jamshedpur.
Telesphore Placidus Toppo bol hlavou Arcidiecézy Ranchi 33 rokov. Za kňaza bol vysvätený v r. 1969 vo švajčiarskom Himmelriede, promoval v Ríme. V r. 1978 sa stal biskupom Diecézy Dumka vo východoindickom štáte Jharchand. Toppo je členom Kongregácie pre evanjelizáciu národov a Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg aj pre kultúru. Kardináli vykonávajú takéto úrady zvyčajne do 80. roku života.
Toppo je prvým domorodcom krajiny a ôsmym Indom vôbec, ktorý dostal hodnosť kardinála. V r. 2004-2008 bol predsedom Biskupskej konferencie Indie. Toppo je členom kmeňa Kuruch, jeho starí rodičia prestúpili na začiatku 20. storočia na kresťanstvo.
Medzinárodne známy sa stal v konzervatívnych kruhoch teológov, keď sa v r. 2008 pripojil k petícii, ktorá žiadala pre Panna Máriu titul „Spoluvykupiteľka“ ako novú dogmu. Tento návrh prevažná väčšina biskupov a kardinálov z dogmatických a ekumenických dôvodov odmietla. Od r. 2012 až do januára 2014 bol kardinál Toppo členom Rady kardinálov pre poradenstvo pri organizačných a ekonomických záležitostiach Apoštolského stolca. –zg-

„MVO robia prevádzačov na Stredozemnom mori!“

Berlín, 29.6.2019 (kath.net) 022 453 – „Mnohé mimovládne organizácie robia na Stredozemnom mori vlastne prevádzačov. Politika takéto správanie nemôže trpieť.“ Uvádza to 28. júna hlavný nemecký komentátor novín WELT Jacques Schuster v komentári a pripomína:
„Súcit nesmie byť nikdy jednostranný. Pomoc sa nesmie zhadzovať na ideológiu, ktorá sa uzatvára do vlastnej morálnej megalománie pred výhradami všetkých ostatných. Prijímanie utečencov je aj politické konanie,“ uvádza Schuster a kladie si otázku, „čo pomáha neobmedzené prijímanie cudzích ľudí, keď sa pod tým hrozí rozlomiť európska spoločnosť“. Preto považuje za oprávnené, keď krajiny ako Taliansko, Malta, ale aj Francúzsko, zaobchádzajú s mimovládnymi organizáciami tvrdšie.
Schuster v komentári jasne podporuje názor nemeckého ministra vnútra Horsta Seehofera (CSU), že tieto plavby do Európy treba zastaviť.
V závere Schuster znova kritizuje mimovládne organizácie, že prečo tieto nepomáhajú postarať sa o zamestnanie, dobrú zdravotnú starostlivosť a obživu v Afrike a na Blízkom Východe a píše: „Je čas na politicky múdru pomoc utečencom!“ –zg-

Bývalý bankár nový biskup Melbourne

Vatikán, 29.6.2018 (KAP) 022 452 – Pápež František prijal odstúpenie arcibiskupa Melbourne, Denisa Harta (77). Za jeho nástupcu menoval 29. júna doterajšieho biskupa Diecézy Broken Bay, Petra Andrewa Comensoliho (54). Biskup Comensoli absolvoval najprv ekonomické štúdium a pracoval v bankovom sektore predtým, než začal študovať teológiu.
Arcibiskup Hart bol do mája predsedom Biskupskej konferencie Austrálie. V r. 2001 prevzal úrad v Melbourne ako nástupca vtedajšieho arcibiskupa Georga Pella.
Nový arcibiskup Comensoli bol vysvätený za kňaza v r. 1992 v Diecéze Wollongong. Pôsobil v pastorácii a absolvoval ďalšie štúdiá v Ríme a Edinburghu. V apríli 2011 sa stal pomocným biskupom a generálnym vikárom v Arcidiecéze Sydney. Po odchode arcibiskupa Pella do Vatikánu bol aj apoštolským administrátorom. –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *