Pápež vysvetľuje, prečo satan útočí nielen na kresťanov, ale na všetkých ľudí

František hovorí, že je to diabol, ktorý stojí za „rastúcou vlnou ničenia“, ktorú dnes vidíme.

Diabol nie je len za prenasledovaním kresťanov, ktoré je dnes tak rozšírené. Je za prenasledovaním všetkých mužov a žien – rastúcou vlnou ničenia, ktorú vidíme v našich časoch.

Tento príhovor odznel z úst pápeža Františka na omši v „Casa Santa Marta“, pričom nadviazal na čítanie, kde sv. Peter hovorí: „Milovaní, nečudujte sa, keď ste v ohni skúšok, ktoré na vás prišli, akoby sa vám prihodilo niečo nezvyčajné.“ (1Pt 4, 12)

Dnes, hovorí pápež František, nie sme len svedkami prenasledovania kresťanov, ale každého muža a ženy prostredníctvom kultúrnej kolonizácie, vojny, hladu a otroctva.

„Prenasledovanie je skoro ako vzduch, ktorí kresťania dýchajú aj dnes. Pretože aj dnes je mnoho mučeníkov, mnoho ľudí, ktorí sú prenasledovaní kvôli svojej láske ku Kristovi. Existuje mnoho krajín, kde kresťania nemajú žiadne práva. Ak nosíte kríž, idete do väzenia. A tam sú ľudia vo väzení. Dnes sú ľudia odsúdení na smrť jednoducho preto, že sú kresťanmi. Počet zabitých ľudí je vyšší ako počet skorých mučeníkov. Je to alarmujúce! Ale v správach to nedávajú. Televízne spravodajstvo a noviny tieto veci nezahŕňajú.

Ale kresťania nie sú jediní prenasledovaní diablom. Satan prenasleduje všetkých ľudí, vysvetlil Svätý Otec, pretože všetci sme Božie stvorenia.

„Diabol je za každým prenasledovaním, kresťanov i všetkých ľudí. Diabol sa pokúša zničiť prítomnosť Krista v kresťanoch a obraz Boha u mužov a žien. Pokúšal sa to robiť od samého začiatku, ako čítame v knihe Genezis: pokúšal sa zničiť harmóniu, ktorú Pán vytvoril medzi mužom a ženou, harmóniu, ktorá pochádza z toho, že sa stala obrazom a podobou Boha. A on uspel. Podarilo sa mu to urobiť pomocou podvodu, zvádzania … zbraní, ktoré používa. Vždy to robí. Existuje silná nemilosrdnosť voči mužom a ženám: ako inak vysvetliť túto rastúcu vlnu ničenia voči mužom a ženám a všetkému, čím človek je?“

Diabol je ako pes v reťaziach a on bude hrýzť, ak sa priblížite, hovorí pápež František.

Pápež opísal hlad ako „nespravodlivosť“, ktorá „ničí mužov a ženy, pretože nemajú čo jesť“, aj keď je na svete veľa jedla.

Hovoril o ľudskom vykorisťovaní, o rôznych formách otroctva a spomenul si, ako nedávno videl film, kde sú väzni mučení, aby sa stali otrokmi. Stále sa to deje, povedal, „70 rokov po vyhlásení ľudských práv.“

Pápež sa tiež odvolal na kultúrnu kolonizáciu. Práve to chce diabol, povedal, „zničiť ľudskú dôstojnosť“ – a to je dôvod, prečo diabol stojí za všetkými formami prenasledovania.

„Vojny možno považovať za druh nástroja na zničenie ľudí, ktorí sú stvorení podľa obrazu Boha. Ale takí sú ľudia, ktorí vytvárajú vojnu, ktorí plánujú vojnu, aby mohli mať moc nad ostatnými. Existujú ľudia, ktorí propagujú zbrojársky priemysel, aby zničili ľudstvo, zničili imidž muža a ženy, fyzicky, morálne a kultúrne … Aj keď nie sú kresťania, diabol ich prenasleduje, pretože sú obrazom Boha. Nesmieme byť naivní. V dnešnom svete sú prenasledovaní všetci ľudia a nielen kresťania, pretože „Otec“ všetkých prenasledovaní nemôže zniesť, že sú obrazom a podobou Boha. Tak napáda a chce zničiť tento obraz.“

 

Zdroj: Aleteia.org

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *