Svätá Žofia a Hagia Sofia

Svätá Žofia sa neúmyselne stala patrónkou nepriaznivého počasia, pretože čas jej spomienky spadá v našej krajine na posledný pokles jarnej teploty. Avšak určite to nie je dôvod, prečo je v Cirkvi uctievaná.

Navyše sa tento kult dotýka nielen jej, ale aj jej troch dcér, a ešte aj to ho viac komplikuje, že ho je možné interpretovať iba symbolicky, bez toho, aby sa mohol odvolávať na konkrétne historické postavy.  Niektorí dokonca premýšľajú nad otázkou či sv. Žofia skutočne žila.

Matka a tri dcéry

Ak v kostole nájdete vyobrazenie ženy v odeve vdovy, ktorá je obklopená troma dcérami, s najväčšou pravdepodobnosťou sa budete pozerať na sv. Žofiu a jej tri dcéry, sv. Vieru, sv. Nádej a sv. Lásku. Kým v strednej Európe sú známe pod týmito menami, v Rusku sa stretnete s menami dcér Vera, Nadežda a Luba.

Podľa hagiografie žili na prelome prvého a druhého storočia v Ríme alebo v Miláne a utrpeli smrť počas prenasledovania, ktoré začal cisár Hadrián. Guvernér mesta sa pokúsil donútiť Žofiu, aby ponúkla obetu kadidla bohyni Diane. Keď vdova rozhodne odmietla, začal mučiť a nakoniec usmrtil jej najstaršiu dcérku, vtedy viac ako desaťročnú Vieru.

Matka bola svedkom celého mučenia, ale stále odmietala obetovať pohanskej bohyni obetu. A hoci i ďalšie dve dievčatá boli pred jej očami tiež umučené, zostala verná Kristovi.

Existujú dve verzie ukončenia jej príbehu: prvá hovorí, že nakoniec bola sama Žofia vystavená mučeniu a bola tiež zabitá. Druhá verzia hovorí, že guvernér mesta, pod vplyvom odvážnej prosby svojej matky, daroval Žofii život a prepustil ju z väzenia. Ona požiadala o tela svojich detí, pochovala ich a zomrela na ich hrobe smútkom.

Svätá Žofia / Sofia sa stáva patrónkou baziliky?

Kult štyroch mučeníčok cirkvi začal ihneď po ich smrti, no do známosti celého sveta sa dostal vďaka cisárovi Konštantínovi v štvrtom storočí. Bol postavený nádherný chrám v Konštantínopole, zasvätený sv. Žofii, poznáme ho ako baziliku Hagia Sofia .

Dokonca aj dnes, ako mešita a bez veľkej časti jeho mozaikovej výzdoby, stále vytvára úžasný dojem pre každého návštevníka. Jej vzhľad nutne vyvoláva otázku, kto je svätica, ktorej bol venovaný takýto nádherný chrám?

A táto otázka, sprevádzajúca obdiv všetkých, ktorí videli baziliku, prechádzala kresťanským svetom. Tak sa začali otázky o živote Žofie a jej dcér. Začalo sa o Žofii čoraz viac písať a keď sa pápež v ôsmom storočí rozhodol preniesť jej pozostatky do kostola sv. Silvestra v Ríme nebolo možné, aby jej a jej dcéry boli vylúčené z kresťanských vyobrazení.

Historická alebo symbolická postava?

A tu vzniká otázka, čo skutočne myslel cisár, keď zasvätil baziliku Konštantínopolu Hagii Sofii? Jej meno sa v gréčtine prekladá jednoducho ako múdrosť. Tak sa rodí podozrenie, že je bazilika zasvätená Božej múdrosti, a nie rímskej mučeníčke Žofii, že sám Kristus, zodpovedá väčšine rysov Božej múdrosti uvedených v biblickej knihe Múdrosti.

Keď sa na to pozrieme inak, je ľahké vidieť, že pokiaľ ide o duchovný život tak Božiu múdrosť, práve tento dar daný Duchom Svätým, rodí ako svoje ovocie tri základné kresťanské cnosti: vieru, nádej a lásku. Takže by to bola matka a tri dcéry, ale symbolická, nie historická.

Dokonca aj popis mučeníctvo bude hovoriť o tom, ako si môžeme privodiť sami duchovnú smrť: nechať v sebe zabiť vieru, potom stratiť nádej a nakoniec lásku, no na ich hrobe cez duchovnú múdrosť dostať znovu život, lebo múdrosť, to znamená, schopnosť žiť podľa Božieho plánu.

Zvyšok je vecou viery

Tu by mal byť súd pozastavený. Nie je možné dať jednoznačnú odpoveď na vyššie uvedenú otázku, pretože život svätej Žofie je datovaný do prvých storočí. Určite existoval v Ríme hrob a relikvie svätej Žofie aj jej kult existoval, zdá sa, že tam bola naozaj a skutočne vo svojej kresťanskej horlivosti, dala dcéram mená podľa teologických cností. A keď prišiel čas prenasledovania, ich smrť sa stala podobenstvom o ľudskom vzťahu k Bohu.

Určite môžeme požiadať o duchovnú podporu svätej múdrosti, zatiaľ čo okolnosti života svätej Žofie sú dobrou lekciou o princípoch duchovného života.

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *