Záhradky Panny Márie

Zvyk vysádzať „záhradky Panny Márie“, t. j. celé záhrady, zákutia v záhrade alebo len záhon či kvetináč na balkóne z kvetín, ktoré nejakým spôsobom pripomínajú Pannu Máriu – siaha až do stredoveku. Už o svätom Benediktovi sa vie, že mal v 4. storočí v kláštore záhradu s ružami, nazývanú „rosarium“ alebo „ruženec“. Ruža bola typickou rastlinou stredovekých kláštorných záhrad a z jej dreva sa vyrábali ružence. Prvá zmienka o záhrade reálne zasvätenej Panne Márii je však v životopise sv. Fiakra, írskeho patróna záhradníkov, ktorý ju v 7. storočí vysadil okolo oratória Panny Márie, pri svojom preslávenom útulku pre chudobných a chorých vo Francúzsku.
Stredoveký spôsob chápania, podľa ktorého určité kvetiny charakterizovali cnosti a vlastnosti Panny Márie, ilustrujú aj slová sv. Bernarda (12. storočie): „Ruža lásky, ľalia čistoty, fialka pokory a zlatý karafiát nebies.“ Prvá zmienka o záhrade Panny Márie pod týmto názvom sa nachádza v účtovných záznamoch kláštora v anglickom Norwichi, kde kostolník zapísal nákup rastlín „pre záhradu Panny Márie“. V modernej dobe sa o znovuobjavenie a propagáciu tohto krásneho spôsobu uctievania Panny Márie zaslúžil americký konvertita na katolicizmus John S. Stokes Jr., ktorý v roku 1951 založil Hnutie mariánskych záhrad.
Krása a určité vlastnosti rôznych kvetín stredovekému človeku pripomínali Pannu Máriu, pretože sa v tomto veku viery hovorilo, že kvety uctievajú Máriu, najkrajšiu Kvetinu zo všetkých, mystickú Ružu. Každý vedel, že to o nej spieval Šalamún v Piesni piesní: „Som ruža šáronská, ľalia z údolia.“ Veľa kvetov preto dostalo ľudové názvy ukazujúce na Pannu Máriu. Ich zoznam v angličtine je naozaj dlhý. Dokonca vytvára dojem, že takmer každý kvet nejakým spôsobom súvisí s Pannou Máriou. Niekedy ide o ich vzhľad: klíčku sa preto hovorí „črievička Panny Márie“. Podľa legendy vraj klíčky rašili zo zeme práve tam, kde Blahoslavená Panna stupila, keď išla navštíviť svätú Alžbetu. Kvety srdcovky pripomínajú jej Nepoškvrnené Srdce. Ľudový názov pre sladko voňajúci zemolez s krehkými dlhými stonkami je „prsty Panny Márie“ a pre nezábudku má angličtina označenie „oči Panny Márie“.
Kvety hovoria aj o cnostiach a vlastnostiach Panny Márie. Ruže a ľalie sa s Pannou Máriou spájali od najstarších kresťanských dôb. Je určite prirodzené, že ruža – kráľovná kvetov, symbolizuje Kráľovnú neba: biela čistotu, červená utrpenie a žltá slávu. Biela ľalia znamená nepoškvrnenú čistotu a od nepamäti sa spája s výjavom Zvestovania. Ctihodný Béda v 7. storočí hovorí, že „biele okvetné lístky znamenajú telesnú čistotu Panny Márie a žlté piestiky žiarivé svetlo jej duše“. Fialka je symbolom cudnosti, jednoduchosti a pokorného prijatia Gabrielovho zvestovania: „Nech sa mi stane podľa tvojho slova.“
S niektorými kvetinami sú spojené pôvabné legendy: na kroch levandule či rozmarínu vraj Panna Mária sušila bielizeň a od neho získali svoju krásnu vôňu. Borievka – anglicky „Madonin ker“ –, bol odmenený za veľkorysosť, s ktorou poskytol prístrešie Svätej rodine na úteku do Egypta. Nechtíky (marigold, Mary´s Gold) sa Panne Márii vysypali, keď na Svätú rodinu útočili zlodeji. Kvietky veroniky lekárskej vraj vykvitli všade, kde Božia Matka cestou do Egypta oddychovala. Zvončeky sú symbolom pracovitých rúk Panny Márie. V angličtine sa im hovorí „náprstky Panny Márie“. Žerušnica lúčna („košieľka Panny Márie“) znázorňuje jemnú bielizeň, ktoré Panna Mária tkala ako všetky ženy v jej dobe. O margarétkach legenda hovorí, že keď Traja králi prišli do Betlehema, hľadali ďalšie znamenie, ktoré by ich doviedlo k novorodenému Kráľovi. Kráľ Melichar uvidel biele kvety so žltým stredom a podľa toho vedel, do ktorého domu majú vojsť.
Kvety bledavky chocholíkatej (anglicky Star of Bethlehem, betlehemská hviezda) naozaj pripomínajú hviezdu. Snežienky vraj kvitnú vo februári na pamiatku Obetovania Pána. Niektoré názvy sa v rôznych jazykoch odlišujú: konvalinkám sa v anglicky hovoriacom prostredí hovorí „slzičky Panny Márie“. Stredovekí Angličania rozprávali svojim deťom, že vyrastali tam, kde dopadli slzy Božej Matky keď sprevádzala Syna na krížovej ceste. Ako dieťa som počula od babičky podobnú legendu, ale v súvislosti s klinčekom slzičkovým: tam, kde sa zmiešali slzy Panny Márie s Kristovou krvou, vraj vykvitli bieločervené kvety. Toto isté hovorí aj babička Boženy Němcovej: „O tomto kvietku sa hovorí, že keď Krista, Pána, viedli Židia na Kalváriu, Panna Mária ho sprevádzala napriek tomu, že jej od žiaľu pukalo srdce. Keď videla na ceste krvavé stopy Kristových rán, veľmi plakala a vraj z týchto sĺz Božej Matky a krvi jej Syna vyrastali po ceste na Kalváriu takéto kvietky,“ povedala babička. Klinček slzičkový je však mariánskou kvetinou aj v angličtine: hovorí sa mu „vankúš Panny Márie“. Legendy o kvetoch pramenili zo zbožnosti a lásky veriaceho ľudu. Názvy sa šírili a opakovali s rôznymi odchýlkami po celej katolíckej Európe. Založiť si mariánsku záhradku dnes znamená znovu objaviť tieto krásne mená a napríklad si aj „adoptovať“ nové z iného jazykového prostredia; znovu začať uvažovať o vyššom význame všetkých vecí; urobiť z kvetinovej záhradky miesto modlitby a rozjímania o živote a cnostiach Panny Márie.
Založiť si vlastnú mariánsku záhradku nie je vôbec ťažké. Mariánsky mesiac máj, kedy doslova všetko kvitne, je k tomu určite vhodnou príležitosťou. Nesmie chýbať soška alebo iné vyobrazenie Panny Márie, samozrejme posvätené – pokiaľ je to možné. Ak ide o vonkajšiu záhradku, musí byť z materiálu, ktorý vydrží rozmary počasia (napr. dážď) a nepoškodí ju. Kvety alebo kry majú mať súvislosť s Pannou Máriou tak, ako je to uvedené vyššie. Hodí sa takmer akákoľvek bylinka: tie liečivé a utišujúce bolesť symbolizujú lásku a milosrdenstvo Panny Márie; jej horké bolesti a vôňa bylín zas ukazujú na jej duchovnú sladkosť.
Ak už máte kvetinovú záhradu, môžete v nej na tento účel vyhradiť nejaké kľudné zákutie. Môžete začať na malom priestore a časom ho rozširovať. Aj na terase, balkóne či v byte sa dá urobiť miniatúrna záhrada v truhlíku alebo kvetináči, v podobe jednoduchého zoskupenia niekoľkých rastlín okolo sošky Panny Márie. Mariánska záhrada je vhodným projektom aj pre rodiny, ktoré učia deti doma a malá záhradka v kvetináči môže byť aj krásnym darčekom. Nesmierne množstvo obrázkov pre inšpiráciu nájdete (okrem odkazov uvedených nižšie) napríklad na Pintereste (heslo: Mary Garden či Catholic Garden).

Lucie Cekotová

http://www.traditioninaction.org/religious/H020rpMaryGarden_Galitzin.htm
http://www.beliefnet.com/love-family/planting-a-mary-garden.aspx
https://www.fisheaters.com/marygardens.html
http://www.ncregister.com/blog/joseph-pronechen/for-beauty-and-prayer-plant-a-mary-garden

Zdroj: Duše a hvězdy

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *