Dieťa s Downovým syndrómom je dar od Boha

Kňaz, ktorý nedávno privítal do svojho domova novorodenca s Downovým syndrómom, hovorí, že dieťa, akékoľvek dieťa  je darom od Boha. Kňazom je otec Omar Sanchez Portill, ktorý je zároveň riaditeľom domu Združenia blahoslavenstiev, ktorý sa nachádza v okrese Lurín v oblasti Lima, Peru. Na svoje 51. narodeniny bol otec Portill kontaktovaný sociálnym pracovníkom s prosbou, či sa Združenie postará o dvojmesačné dieťatko s Downovým syndrómom, chlapčeka, ktorý potreboval domov. Matka dieťaťa, sama iba teenagerka, sa nedokázala o neho postarať. Otec Portill pomenoval dieťa Ismael.

„Ďakujem Ježišu za dar, ktorý si mi dal na moje narodeniny! Nikdy ma neprestávaš prekvapovať, môj Ježiš. Vitaj Ismael! Priniesť ťa z Cusca bolo úplné dobrodružstvo, prvé z mnohých, o ktoré sa spolu podelíme. Downov syndróm je Chromozóm lásky.“ takýto status na svoje narodeniny otec Portill zdieľal na svojom FB profile.

Otec Portill zistil, že Ismaelova matka bola 17-ročná alkoholička so schizofréniou z mesta v južnom Peru. „Išla do nemocnice, aby porodila. Zrejme mala ťažké tehotenstvo, porodila a opustila svojho syna v nemocnici. Oddelenie pre ženy a zraniteľné skupiny obyvateľstva vie o našej práci, profile detí, ktoré sme si vzali k nám do starostlivosti a zavolali nás, aby sme ho prijali. Túto zodpovednosť som prijal sám,“ povedal kňaz. „Ismael prišiel na veľmi zvláštny deň, 5. mája na moje narodeniny, ako zvláštny dar od Boha v mojom kňazskom živote, prišiel ako človek, ako môj duchovný syn, nie ako vec, ktorú niekto iba odložil. Je to veľmi konkrétny dar od Boha,“ dodal. Združenie blahoslavenstiev, ktoré založil otec Portill, víta a poskytuje komplexnú starostlivosť o výživu, zdravotnú starostlivosť, sviatostný život – pre deti, dospievajúcich a dospelých, ktorí trpia telesným alebo psychickým postihnutím, ktorí boli opustení na uliciach alebo v skládkach odpadu alebo ktorí žijú v extrémnej chudobe. Domov blahoslavenstiev príjme každý rok asi 60 ľudí a v súčasnosti je tu 217 obyvateľov. Majú tiež tím asi 80 laikov, ktorí slúžia v tejto charitatívnej práci. „Medzi ľuďmi, ktorí tam žijú, 98 percent má nejaké postihnutie, odlišnú schopnosť, psychiatrické alebo fyzické ochorenie. Máme deti, ktoré majú zrakové postihnutie, osoby s viacnásobným postihnutím (slepí, nepočujúci, nemí), deti s Downovým syndrómom, mentálnym postihnutím, autizmom, dospelí a mladí ľudia s duševnými chorobami, ktorí prišli z ulice,“ povedal kňaz. Otec Portill je obdivovateľom svätej Matky Terezy z Kalkaty, od ktorej si vypožičal jej slová: „Potrat je vražda v lone matky. Dieťa je Boží dar. Ak ho nechcete, dajte ho mne.“  Otec Portill robí svoj vlastný „March for Life“, pretože Združenie, ktoré vedie, udržiava „záväzok k životu od počatia po prirodzenú smrť“. Kňaz povedal, že tí, ktorí kritizujú a obviňujú Cirkev, že sa o opustené deti nezaujíma, „buď nevedia, alebo to hovoria zlomyseľne“, pretože „práca Cirkvi je za každých okolností evidentná“. Berúc na vedomie, že potrat je povolený v niektorých krajinách, keď je zistená deformácia plodu alebo je zistená genetická porucha, Otec Portill odpovedá, že „svet takýmto zákonom stráca mimoriadny poklad.“ „To, čo títo ľudia naozaj vytvárajú je solidarita, ktorá vedie ostatných, aby otvorili svoje srdcia a boli otvorení. Pomáhajú nám vyjsť zo seba, „dodal. Kňaz povedal, že každodenne vďačí Bohu za prácu, ktorá mu bola zverená. „Som kňaz, ktorý je hriešnikom, no mám obrovskú, dôležitú a zmysluplnú zodpovednosť a skrze prácu, ktorú Boh zveril môjmu srdcu a mojim rukám, sa toľko ľudí priblížilo Bohu, toľko ľudí sa obrátilo a  vrátilo do Cirkvi. To je význam.“ zakončuje rozhovor kňaz.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *