Tri obnovené sochy Panny Márie, tri zachránené životy

Nie je to náhoda, čo sa dôstojník Federick Yap modlil krátko predtým, než prišli všetky tri volania o pomoc.

Federick Yap sa narodil a žil iba so svojou matkou na Filipínach, kde bol pokrstený v katolíckej cirkvi a navštevoval katolícku školu. Nikdy sa však nepovažoval za veľmi oddaného katolíka a ani nemal veľa skúseností s modlitbou ruženca. Ale jedna z jeho skorých spomienok stále pretrvávala pod povrchom, dokonca aj roky neskôr po tom, ako v roku 1987 emigroval do USA. A trvalo mu asi 20 rokov, kým objavil prečo.

Každý deň po škole chodil behávať. Jeho cesta vždy viedla okolo katolíckej strednej školy, kde sa zvyčajne zastavil, aby sa napil z vodnej fontány. Zvyčajne to bolo v rovnaký čas každý deň, a vždy videl jednu z rehoľných sestier, sestru Sophiu, ako kráča po chodbe modliac sa ruženec. Vždy ju pozdravil, trochu sa rozprávali a on sa vrátil späť. Nebolo by na tom nič zvláštne, no nemohol povedať prečo, ale vždy sa cítil „bezpečne a v dôvere“ voči sestre Sofii, keď ju vídal deň čo deň.

Dnes je Yap policajným dôstojníkom pre kraj Fairfax. Jedna obyčajná vec už v začiatku kariéry u polície vytiahla Yapa v jeden deň do parku kostola svätého Tomáša, aby zaparkoval svoje auto a napísal svoje správy. Zrazu sa ocitol s autom zaparkovaným pred vyblednutou soškou Najsvätejšej Panny. Rozhodol sa ponúknuť jednoduchú modlitbu v troch častiach: Jeden Otče náš, jeden Zdravas´ Mária, jedno Sláva Otcu. Zvyk sa stal rutinným a vždy končí slovami „Milujem ťa, Pane, Milujem ťa, mama Mária.“ Nakoniec sa začal postupne modliť celý ruženec.

Socha Panny Márie pred obnovením

Božská intervencia k človeku často nie je tak dramatická a zrejmá, ako to, čo sa uvádza vo filmoch; zvyčajne sa deje jemne, ticho a najčastejšie sa odhaľuje iba v spätnom pohľade a ľudia bez viery môžu dokonca akoby náhodne nájsť poklady Božej prítomnosti. Trvalo niekoľko rokov kým dôstojník Yap prepojil tri samostatné incidenty, ktorým čelil počas svojej práce. Všetky 3 incidenty sa týkali žien, ktoré boli ohrozené na živote a volania o pomoc prišli počas modlitby ruženca dôstojníka Yapa pri vyblednutej soche Panny Márie.

Prvý incident sa stal v roku 2011. Výzva pre policajných dôstojníkov znela; žena so samovražedným úmyslom. Podľa článku v Arlington Catholic Herald, keď Yap a ďalší dôstojník prišli, sledovali v šoku, ako žena zviezla svoje auto do rieky Potomac. Napriek tomu, že Yap nebol vyškolený na záchranu vo vode, bez váhania sa vrhol do vody a dostal ženu z potopeného auta do bezpečia.

Druhýkrát sa situácia odohrala v roku 2015. Hneď po tom, ako začal modlitbu ruženca na svojom mieste pri soche Panny Márie, počul hlásenie; žena, ktorú jej manžel niekoľkokrát strelil. Tím dôstojníkov dokázal zranenú ženu dostať z domu, pričom Yap zostal celý čas pri jej boku v ktorom mala obrovskú ranu, vyvíjal tlak na jej rany, celú cestu do nemocnice jej šepkal modlitbu. Žena sa zázračne zo svojich zranení postupne zotavila.

Tretí prípad sa udial v roku 2016. Dôstojník Yap odišiel na svoje modlitebné miesto ako zvyčajne, a keď skončil svoj ruženec, pozrel sa na Svätú Matku, na jej tvár a s úsmevom povedal: „Uvidíme sa neskôr.“ Krátko nato Yap odpovedal na volanie o pomoc: žena, ktorá sa pokúsila o samovraždu. Po príchode do jej domu sa priblížili s kolegom k uzamknutej garáži. Keď počuli dve motorové vozidlá s bežiacim motorom, zlomili zámok a vošli dovnútra – našli ženu v jej aute, v bezvedomí z výparov. Odtiahli ju z vozidla. Yap prisahá, že v tej chvíli uvidel tvár Panny Márie pred sebou.

Sochy Panny Márie

Ako jeho oddanosť voči Panne Márii vzrástla v priebehu rokov, Yap začal opravovať vyblednuté sošky Panny Márie okolo kostola vo svojom voľnom čase aj keď nemal žiadne predchádzajúce skúsenosti. No stále nevnímal spojenie medzi ružencom, tromi ženami, ktoré zachránil a tromi sochami Panny Márie, až kým sa neudial aj tretí prípad záchrany.

„Tri obnovené a zachránené sochy Panny Márie, tri zachránené životy troch žien,“ povedal Yap, ktorý je ženatý a s manželkou má dve deti. „Často si pripomínam, že je tu Svätá Matka, aby nás chránila. Pripomína mi krásu toho, čo som urobil pre tieto tri ženy.“ Pri rekonštrukcii sôch sa mi často zdalo, že počujem hlas „Pozri, čo pre mňa robíš,“ „robíš ma krásnou“! Je to náhoda, že dôstojník Yap zachránil 3 sochy Panny Márie a následne potom 3 životy žien v ohrození smrti?

Tri obnovené sochy Panny Márie

Yap sa cíti tak vďačný za znovuobjavenie ruženca a získanie oveľa hlbšieho a osobnejšieho vzťahu voči Panne Márii, že často myslí aj toľko rokov po emigrácii na sestru Sophie, ako sa prechádza na chodbe školy s ružencom v rukách. Aj keď nie každý môže mať rovnaký zážitok s ružencom ako Yap, cíti, že každý by mohol mať prospech z toho, že tento zvyk je súčasťou ich každodenného života, či už v práci alebo doma. „Každý deň mi dáva lepšie pochopenie o živote, a to ma robí láskavejším, „hovorí. „Získam vždy takú silu, ktorá mi pomáha pochopiť to, čo robím. Láskavosť a pokora by vždy mali byť súčasťou modlitby ruženca.“

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *