Chceli spolu vstúpiť do manželstva a dnes, z neho je kňaz a z nej rehoľná sestra

Buenos Aires, Argentína, 12. apríla 2018 (CNA).

Pred objavením povolania, kňaz Javier Olivera a rehoľná sestra Marie de la Sagesse boli zasnúbení a plánovali svoju svadbu. Boh mal však pre ich život iné plány.

Otec Olivera povedal, že obaja vyrastali v katolíckych rodinách a „naši rodičia sa poznali, už keď boli mladí.“ Vídali sa navzájom veľmi často, keď boli deťmi.

„Ja som v určitom veku opustil vieru v Boha a prax náboženstva. Keď som mal 19 rokov, vrátil som sa z Peru a stretol som Marie. Spýtal som sa jej, či verí v panenstvo až do svadby, pretože pre mňa to bol výmysel Cirkvi. Vyložila mi vnímanie o čistote tela tak dobre v pohľade viery i rozumu, že ma nesmierne oslovila. Stretol som ženu, ktorá vedela, ako brániť to, v čo verila a zároveň bola veľmi inteligentná,“ povedal otec Olivera.

Čoskoro po tomto spoločnom rozhovore začali spolu chodiť. Vtedy obaja študovali právo. On bol na národnej univerzite v Buenos Aires a ona bola na Národnej univerzite v La Plata.

Otec Olivera povedal, „veľmi radi sme trávili čas s druhými, mali sme radi kultúrny život hudby, literatúry a filozofie. Čítali sme spolu knihy, chodili sme von na kávu. Mali sme skupinu priateľov s ktorými sme sa zúčastňovali konferencií argentínskych katolíckych autorov.“

„Začal som praktizovať svoju vieru, modliť sa a chodiť na sv. omšu v týždni i v nedele. Všetko z veľkej časti vďaka nej a predovšetkým Bohu, ale vďaka nej ako Jeho nástroju,“ povedal kňaz. Skromne dodáva, že sa spoločne modlili ruženec. Sestra Marie de la Sagesse, ktorej krstné meno je Trinidad Maria Guiomar, povedala, že to, čo najviac oceňovala na svojom priateľovi, bolo „jeho úprimné hľadanie pravdy bez obáv z následkov.“

Pár sa zasnúbil, keď mali 21 rokov a rozhodli sa vziať po vysokej škole, za dva a pol roka.

Jedného dňa starší brat Marie povedal doma novinu, že chce vstúpiť do seminára a spomenul som si na svoju reakciu, že som to celkom hneď neprijal ako dobrú správu, pretože to nikto neočakával.“

„Mal som auto a so snúbenicou sme sa rozhodli odviezť ho do seminára, ktorý bol v San Rafael v provincii Mendoza,“ povedal otec Olivera. Snúbenci sa rozhodli zostať v tejto oblasti niekoľko dní, takže Javier Olivera mohol navštíviť niektorých priateľov, ktorí boli v seminári, a Marie mohla navštíviť niektoré priateľky v kláštore.

„Keď sme sa vrátili, hovorili sme o tom, aké bláznovstvo bolo, že jej brat všetko opustil, možnosť mať rodinu, dôležitú kariéru. Začali sme sa pýtať: „Čo by sa stalo, keby nás Boh povolal do zasväteného života?“ Prvá vec, ktorú sme povedali, bola „nie“ a bolo by to bláznivé, pretože sme mali skutočne krásne zásnuby a už sme nakupovali veci do manželstva“, spomína otec Olivera.

Týždne prechádzali jeden za druhým a „v mojej duši sa neustále ozývalo, čo by sa stalo, keby ma Boh povolal, keby som musel opustiť všetko. Prečo by som nemal byť kňazom? Ako mám vedieť, či je pre mňa najlepší spôsob, ako sa dostať do neba, kňazský život alebo manželský život? Kde môžem urobiť to najlepšie?“ Po mnohých pochybnostiach sa rozhodol povedať svojej snúbenici o svojich pochybnostiach, ktoré sa v ňom začali voči manželstvu ozývať a Marie sa priznala, že myslí na to isté od vstupu svojho brata do seminára.

Ani jeden z nich sa však nerozhodol. „Keďže sme ešte mali dva roky pred ukončením štúdia práva, bola to veľká výhovorka, aby sme ešte nevstúpili do seminára alebo kláštora,“ povedal otec Olivera. Obaja mali veľmi opatrného a vnímavého mnícha ako duchovného vodcu, ktorý im povedal: „Hľa, to je otázka pre každého z Vás a pre Boha. Nikto iný nemôže zasahovať do duše.“

Sestra Marie de la Sagesse povedala, „bolo to dlhé obdobie rozlišovania, najmenej dva roky, až kým mi Boh celkom zjavne neukázal zasvätený život a nemohla som už pochybovať o tom, že odo mňa očakáva úplnú odovzdanosť v tomto povolaní.“ Po dokončení štúdia obaja prijali svoje povolanie. V roku 2008, keď mali 31 rokov, on bol vysvätený za kňaza v diecéze San Rafael a ona zložila svoje posledné sľuby v kláštore Sestier Milosrdného Ježiša.

Otec Olivera je v súčasnosti univerzitným profesorom a má blog s názvom „Que no te la cuenten“. Napísal knihu o pochybnostiach v povolaní s názvom „Už ste niekedy premýšľali o povolaní? – volanie Krista).

Sestra Marie de la Sagesse žije v južnom Francúzsku a má apoštolát vo farnosti Saint Laurent v diecéze Fréjus-Toulon. Pokiaľ ide o ich príbeh, povedala, „považujem za mimoriadnu milosť, že obaja sme boli povolaní takmer súčasne. Tak láskavý a milujúci Boh vo všetkej Božskej prozreteľnosti, ktorý nezmeškal ani najmenší detail. A naozaj si myslím, že sme stále zostali priateľmi a naše rodiny tiež.“

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *