Kanonizácia nových svätých

Vatikán oznámil, že pápež František uznal druhý zázrak, ktorý umožnil piatim ľuďom cestu k svätosti, ku kanonizácii. Najznámejší z pätice sú pápež Pavol VI. a kňaz Oscar Romero.

Druhým zázrakom bola schválená cesta k dátumu, ktorý má byť stanovený pre kanonizáciu každého z piatich kandidátov, čo im umožní oficiálne vyhlásenie za svätého.

Hoci ešte nebol oznámený žiadny dátum, očakáva sa, že Pavol VI. aj Oscar Romero budú spoločne kanonizovaní počas októbrovej synody biskupov.

 

Pápež Pavol VI. sa narodil ako Giovanni Montini v roku 1897 v meste Concesio v talianskom regióne Lombardia. Budúci pápež Pavol VI. bol vo veku 22 rokov vysvätený za kňaza. V roku 1963 pôsobil ako arcibiskup v Miláne.

Ako pápež dohliadal na záver Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý otvoril pápež sv. Ján XXIII. a v roku 1969 vyhlásil nový rímsky misál. Zomrel v roku 1978 a bol blahoslavený pápežom Františkom 19. októbra 2014.

Sám pápež František neoficiálne potvrdil novinku o kanonizácii Pavla VI. počas svojho každoročného stretnutia s kňazmi v Ríme 17. februára. Vatikánske vyhlásenie to potvrdzuje oficiálne

Okrem svojej úlohy v úrade je Pavol VI. veľmi známy svojou encyklikou Humanae Vitae, ktorá bola uverejnená v roku 1968 a opätovne potvrdila učenie Cirkvi proti antikoncepcii v dôsledku sexuálnej revolúcie. Tento rok je 50. výročie historickej encykliky, čím sa kanonizácia autora stáva ešte dôležitejšou.

Oba zázraky pripísané príhovoru Pavlovi VI. zahŕňajú uzdravenie nenarodeného dieťaťa.

 

Blahoslavený Oscar Romero, ktorý bol beatifikovaný pápežom Františkom 23. mája 2015 v Salvádore bol arcibiskupom národného hlavného mesta San Salvador. Bol usmrtený výstrelom, keď slávil svätú omšu 24. marca 1980, počas občianskej vojny medzi ľavicovými partizánskymi silami a diktátorskou vládou.

Ako otvorený kritik násilností a nespravodlivosti, ktoré boli v tom čase spáchané, bol Romero vyhlásený za mučeníka, ktorý bol zavraždený z nenávisti voči viere za svoju obranu ľudských práv.

Vatikán vydal oznámenie o prijatí zázrakov 7. marca po stretnutí medzi pápežom Františkom a predsedom Kongregácie pre príčiny svätých kardinálom Angelo Amatom.

 

Okrem Pavla VI. a Oscara Romera pápež schválil druhý zázrak pre tri príčiny iných svätých, čo umožnilo ich kanonizáciu. Noví svätí budú: Bl. Francesco Spinelli, diecézny kňaz a zakladateľ Inštitútu vychovávateľov Najsvätejšej sviatosti; Bl. Vincenzo Romano, diecézny kňaz z Torre de Greco v Taliansku; a Bl. Maria Caterina Kasper, nemecká rehoľná sestra a zakladateľka Inštitútu chudobných dcér Ježiša Krista.

 

Pápež František tiež uznal prvý zázrak pripisovaný Márii Felicii di Gesu Sacramento, karmelitánke z Paraguaja, ktorá zomrela v roku 1959 a umožnil jej tak proces blahorečenia a prijať titul „blahoslavená“.

Navyše uznal titul blahoslavená mučeníčka slovenskej laičke Anne Kolesárovej. Narodila sa vo Vysokej nad Uhom na Slovensku v roku 1928 a bola zavraždená opitým sovietskym vojakom na konci druhej svetovej vojny v roku 1944 za bránenie sa znásilneniu. Mala iba 16 rokov.

Okrem týchto príčin pápež František tiež uznal hrdinskú čnosť šiestich ľudí, čo im umožní nazvať ich titulom „ctihodný/á“.

Medzi tieto príčiny patria: poľský Fr. Bernardo Lubienski z Kongregácie Svätého Vykupiteľa; Cecilio Maria Cortinovis, taliansky františkán; Talianske sestry Giustina a Maria Schiapparoli, ktoré založili spoločenstvo benediktínskych sestier Božskej prozreteľnosti; Talianska laička Antonella Bordoniová, zakladateľka laického bratstva malých dcér Matky Božej; a talianska laička Alessandra Sabattini.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *