9 zázrakov Škapuliarskej Panny Márie

Claudio de La Colombière, jezuitský kňaz a spovedník sv. Margity Márie Alacoque, poznamenal:

„K dnešnému dňu nebola potvrdená žiadna oddanosť s väčším počtom autentických zázrakov, než je oddanosť škapuliaru Karmelskej Panny Márie.“

 

1. Zázrak obrátenia

V ten istý deň, keď Panna Mária odovzdala škapuliar sv. Šimonovi Stockovi, bol svätec zavolaný šľachticom menom Peter z Lintona:

„Poďte rýchlo, otče, lebo môj brat zomrie v zúfalstve a bude zatratený!“

Svätý Šimon Stock ihneď išiel k umierajúcemu. Akonáhle prišiel, prehodil na muža svoj škapuliar a požiadal našu požehnanú matku, aby dodržala svoj sľub. Človek sa nakoniec kajal za svoje hriechy a zomrel v milosti a láske k Bohu.

2. Škapuliare, ktoré odolali „hrobu“

Len dvadsaťpäť rokov po vízii, v ktorej Panna Mária z Karmelu odovzdala škapuliar sv. Šimonovi, zomrel pápež bl. Gregor X. a bol pochovaný so svojim škapuliarom. Keď bol jeho hrob otvorený o 600 rokov neskôr, škapuliar, ktorý nosil bol stále neporušený.

Rovnako dvaja veľkí zakladatelia náboženských rádov (sv. Alfonz, redemptorista a sv. Don Bosco,  salezián) mali osobitnú oddanosť a úctu k Panne Márii z Karmelu a nosili hnedý škapuliar. Keď zomreli, obaja boli pochovaní vo svojom kňazskom rúchu a v škapuliari.

O mnoho rokov neskôr, keď boli otvorené hroby, ich telá a posvätné rúcho, v ktorých boli pochovaní, už podľahli času a rozkladu – ale hnedý škapuliar, ktorý nosili, sa zachoval u oboch dokonale neporušený. Jeden z nich, škapuliar svätého Alfonza je vystavený v Ríme, v kláštore, ktorý založil.

3. Škapuliar, ktorý upokojil búrku na oceáne

V roku 1845 kráľovská loď Oceanleft kotvila v prístave v Londýne a nakoniec vyplávala na cestu do Austrálie. Medzi cestujúcimi bol anglický protestantský pastor James Fisher so ženou a dvoma deťmi vo veku 9 a 7 rokov. Počas niekoľkých prvých týždňov cestovania bolo všetko dobré, ale keď sa loď ocitla na Indickom oceáne, silná búrka zo severozápadu sa hnala cez oceán. Vlny zúrivo dorážali na loď, plachty boli roztrhané a paluba lode nevyzerala inak, než ako trstina zmietaná vo vetre a vlnách, vydaná im na milosť a nemilosť. Cestujúci boli poslaní, aby odišli do svojich kajút. Nemohli robiť absolútne nič. Odvšadiaľ sa ozývali výkriky zúfalstva a prosby o milosť. Pastor Fisher so svojou rodinou a ďalšími ľuďmi vyšli na palubu a požiadali každého, aby sa pripojili k modlitbe, úpenlivo prosili o odpustenie a milosrdenstvo.

Bol pri nich aj jeden mladý írsky námorník z grófstva Louth, John McAuliffe. Rozopol si košeľu a z krku si stiahol škapuliar. Pribil škapuliar na drevo kríža a hodil ho do mora. Čoskoro sa voda utíšila, búrka sa upokojila a malá vlna poslala mladému námorníkovi ten istý kus dreva aj s jeho škapuliarom, ktorý pred niekoľkými minútami hodil do vĺn oceána. Tak loď prišla bezpečne a zakotvila v prístave Botany.

Jediní ľudia, ktorí si všimli gesto námorníka a návrat škapuliara na palubu boli rybári. S hlbokou úctou sa k chlapcovi priblížili a požiadali ho, aby im vysvetlil význam toho jednoduchého kúska hnedej tkaniny označeného písmenami BVM. Po tom, ako boli informovaní, prisľúbili, že prijmú vieru, ktorej ochrancom  je mocná Karmelská Panna Mária, Ježišova Matka.

Už v austrálskom meste Sydney odišli do malej kaplnky Panny Márie, a na tomto mieste, kde stojí dnes nádherný chrám prijali škapuliar Cirkvi. Paulding, jeden z mužov sa neskôr stal arcibiskupom.

4. Škapuliar, ktorý zachránil dom pred ohňom

V máji 1957 karmelitánsky kňaz zverejnil úžasný príbeh zo svojho okolia, kde niekoľko radových domov, bolo spálených na popol v nemeckom mestečku Westbodene. V jednom z domov žili dve zbožné rodiny, ktoré pri pohľade na ničivý oheň ihneď zavesili škapuliar Panny Márie na vstupné dvere domu.

V priebehu piatich hodín bolo 22 domov spálených na popol – a bolo zvláštne, že v dôsledku ničivého požiaru zostal jediný jeden dom absolútne neporušený. Bol to ten dom so škapuliarom pripevneným k dverám. Stovky ľudí boli očitými svedkami príhovoru Panny Márie na tomto mieste.

5. Škapuliar, ktorý diabol chcel vyhodiť

Jedného dňa si ctihodný Francis Ypes všimol, že škapuliar, ktorý nosil, sa mu rozopol a spadol. Keď sa ho chystal znova zapnúť, počul démonický hlas, ktorý mu povedal:

„Vyhoď tento plášť, ktorý z pekla vyháňa toľko duší!“

Ctihodný Francis Ypes si škapuliar pripol späť a donútil nepriateľa uznať, že najobávanejším znamením pre démonov je Najsvätejšie meno Ježiša, Najsvätejšie meno Márie a škapuliar.

6. Škapuliar, ktorý zachránil karmelitána v Svätej zemi

V roku 1944 bol karmelitánsky misionár vo Svätej zemi vyzvaný, aby vyslúžil sviatosť Pomazania chorých. Vodič, ktorý bol arab, ho poslal peši asi šesť kilometrov cez krajinu, pretože cesta bola príliš nebezpečná kvôli blatu na ceste. Blata bolo toľko, že po niekoľkých kilometroch mal misionár pocit, že jeho nohy sa zabárajú hlbšie a hlbšie do bahna, kým sa nedostal do bahennej jamy a začal klesať. Okamžite si spomenul na Pannu Máriu a jej škapuliar; pobozkal ho, vzhliadal na horu Karmel a kričal,

„Panna Mária z Karmelu! Svätá matka! Pomôž mi! Zachráň ma!“

Všetko, na čo si spomína, je to, že sa zrazu ocitol na pevnej zemi. „Viem, že ma spasila Panna Mária cez jej hnedý škapuliar. Stratil som svoje topánky v tom bahne. Bol som úplne pokrytý bahnom, ale podarilo sa mi prekonať zvyšné tri kilometre a neustále som chválil Pannu Máriu.“

7. Škapuliar, ktorý zachránil dušu muža smrteľne raneného vlakom

Na začiatku dvadsiateho storočia, v americkom meste Ashtabula, Ohio, bol človek vážne zranený vlakom. Namiesto toho, aby zomrel hneď v tú minútu a hodinu na následky vážnych zranení, muž zostal pri vedomí ďalších 45 minút – presne čas, ktorý trvalo, kým prišiel kňaz a vyslúžil mu posledné sviatosti. Nikto nepochopil, ako bolo možné, že s hlbokými otvorenými ranami muž nezomrel okamžite. Jediné vysvetlenie sa ukázalo zavesené okolo jeho krku. Muž nosil škapuliar.

8. Škapuliar, ktorý zachránil život kňaza

Francúzsky kňaz sa vydal na púť, keď si spomenul, že si nevzal svoj škapuliar. Aj keď vedel, že bude neskoro sláviť svätú omšu, vrátil sa, aby si ho vzal, lebo si nedokázal predstaviť, že by bol pri oltári bez Panny Márie, bez toho, aby mal založený svoj škapuliar. Neskôr pri slávení Svätej obety sa istý mladý muž priblížil k oltáru, vytiahol zbraň a zasiahol kňaza zozadu. Kňaz pokračoval za všeobecného úžasu a slávil svätú omšu, ako keby sa nič nestalo. Veriaci si najskôr mysleli, že guľka zázračne minula cieľ, ale potom sa ukázalo, že sa zasekla v malom hnedom škapuliari, ktorý kňaz odmietol opustiť a vrátil sa preň.

9. Škapuliar, ktorý zachránil mladú ženu pri požiari lietadla

V novembri 1955 v Guatemale pri leteckom nešťastí zomrelo 27 cestujúcich. Zomreli všetci až na jednu mladú ženu, ktorá pri tom ako sa lietadlo vlieklo po zemi a horelo, doslova schmatla svoj škapuliar a úpenlivo prosila o pomoc Pannu Máriu z Karmelu. Mala vážne popáleniny a jej oblečenie úplne zhorelo, no jej škapuliara sa nedotkol ani jediný plameň.

 

Panna Mária Šimonovi Stockovi:

„Prijmi, najmilší synu, škapuliar tvojho rádu ako znak môjho bratstva, výsadu pre teba a všetkých karmelitánov. Kto v ňom zomrie, nebude trpieť vo večnom ohni. Je to znak spásy, záchrana v nebezpečenstvách, znamenie pokoja a večného záväzku.“

Zasvätenie sa Panne Márii Škapuliarskej

Kráľovná škapuliara a Matka Milosrdenstva, zasväcujem ti nielen moju dušu a večné šťastie, ale prijmi Nepoškvrnená Panna aj moje telo, aby si ho mohla účinne brániť pred hriechom a žiadostivosťou, pokušeniami sveta a chorobami, pred lenivosťou a nástrahami zlého ducha. Zošľachti moje srdce podľa Najsvätejšieho Srdca tvojho Syna Ježiša Krista.

Mária! Odovzdávam ti moje myšlienky, modlitby, prácu, city, rozum, pamäť a vôľu, aby si ich usmerňovala pre moje dobro a pre dobro Cirkvi.

Prostredníctvom šiat tvojich čností pošli na tento svet Kristov pokoj a lásku, lebo on je Boh a žije a kraľuje s Bohom Otcom v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *