Päť tibetských obradov alebo Päť Tibeťanov

Značný počet ľudí pozná cvičenie pod názvom „Päť Tibeťanov.“ Ide o cviky založené na joge s nejasným pôvodom a obrovskými nárokmi, z ktorých však nie je cesty späť. Je to však celé ďaleko komplikovanejšie, ako to vyzerá – päť cvičení, z ktorých každé sa opakuje 21-krát.

Týchto päť obradov preslávil v roku 1939 Peter Kelder vo svojich knihách Staroveká fontána mladosti a Oko zjavenia. V ňom rozpráva príbeh britského vojenského dôstojníka menom Colonel Bradford (ide o vymyslené meno), ktorý žil so skupinou lámov (učiteľov tibetského budhizmu). Boli to veľmi starí ľudia a napriek tomu boli obrazom vitality. V skutočnosti boli v takej životnej kondícii, že všetci miestni obyvatelia sa domnievali, že ich kláštor je miestom, kde sa nachádza fontána mladosti.

Aké bolo ich tajomstvo? Lámovia vykonávali to, čo bolo známe ako Päť obradov, ktoré sú sériou cvičení. Hovorilo sa, že sú odvodené z tibetskej jogy. Päť obradov zahŕňa nasledujúce cvičenia:

  • státie s rukami natiahnutými do všetkých strán a otáčanie smerom k natiahnutej pravej ruke
  • zdvíhanie nôh ležiac na chrbte s predklonom hlavy
  • vyklenutie vzad na kolenách a s rukami na stehnách
  • sedenie s natiahnutými nohami, ruky upažené a pohyb do pózy Stola
  • poloha psa tvárou nahor pohýbujúc hlavou smerom dole

Cieľom je opakovať každé cvičenie 21-krát.

Tieto cvičenia sú založené na predstave, že telo obsahuje sedem krúžení alebo tzv. psychických vírov, ktoré sa spomaľujú s vekom človeka. Hocikto, kto bude denne praktizovať 5 obradov (čo trvá len 15-20 minút), môže obnoviť hodnotu svojho psychického víru, a tak si zlepšiť zdravie.

Miesto, kde týchto päť rituálov vzniklo, je témou veľkej diskusie. Nikto naozaj nevie, odkiaľ pochádzajú Kelderove knihy. Obrady sa považujú za formu tibetskej jogy, ktorá zdôrazňuje nepretržitú sériu pohybov, nie statických póz hinduistickej jogy. Istá legenda hovorí, že pochádza od lámov, ktorí žili pred 2500 rokmi. To sa však nikdy nepreukázalo. Existujú webové stránky, ktoré tvrdia, že mladosť môže byť obnovená až do opätovného získania pôvodnej farby vlasov po tom, čo vekom zošediveli. Ďalším je tvrdenie, že týmito rituálmi sa vymazávajú vrásky z tváre a obnovuje sa metabolizmus človeka, akoby mal 25 rokov.

Je to však pravda?

Samozrejme, že nie. Tibetské rituály nerobia nič pre ľudské telo, nič, čo by sa nedalo dosiahnuť iným denným cvičebným režimom. Je už dávno známe a vedecky dokázané, že pravidelné cvičenie vplýva pozitívne na vek človeka, v boji proti rôznym zdravotným problémom od kardiovaskulárnych ochorení až po diabetes, regulujú hmotnosť, zlepšujú spánok a zvyšujú energiu a pocit celkovej pohody.

A nič z toho nemá do činenia s údajnými vírmi alebo energetickými centrami, ktoré sú známe ako čakry. Ako vysvetľuje tento článok, zdroj energie, ktorý udržiava všetko v tele, sa nazýva ATP alebo adenozín trifosfát (ATP), čo je biochemický spôsob ukladania a spotreby energie. To, ako sa ATP mení na energiu, je séria veľmi zložitých chemických reakcií. Nemá však nič spoločné s predpokladanou energetickou formou (aka, qi, chi, univerzálna životná sila, prana), ktorá údajne „rotuje“ v energetickom víre a v čakrách. Táto energetická forma nebola nikdy vedecky potvrdená, čo znamená, že akákoľvek prax založená na nej je v podstate postavená na tenkom ľade.

Podľa článku, ktorý sa objavuje v časopise American Fitness, doktor J.P. Saleeby, lekár, ktorý realizuje integračnú a wellness medicínu v Južnej Karolíne, uvádza len jednu štúdiu, ktorá poukázala na pozitívne účinky tibetskej jogy. „Iba precízne a dobre nastavené prešetrenie Piatich obradov potvrdí tvrdenia v médiách o ich skutočných zdravotných výhodách získaných zo špecializovanej praxe tohto typu jogy,“ uzavrel Dr. Saleeby.

Podstata je, že telo reaguje pozitívne na každé cvičenie a to je dôvod, prečo ľudia tvrdia, že sa cítia oveľa lepšie hneď po nástupe do pravidelného cvičebného programu.

Takže nie je potrebné zapojiť sa do akýchkoľvek rituálov založených na náboženstve, ako to je napríklad u tibetskej jogy (alebo akýkoľvek iný druh jogy v tomto zmysle).

zdroj: Women of grace

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *