Život Cirkvi vo svete 1/2018

Obsah

Krásny vianočný príbeh a vaše ozveny na správy

Francúzsko: Lekár novým arcibiskupom Paríža

Viedeň: Novoročné dieťa a „flowerrain“ proti nenávisti

„Osservatore Romano“ oceňuje kampaň „#WelcomingEurope“

Vatikán sa viac zapája do riešenia témy utečencov

Rím: Reštaurácia na streche kostola v centre rozhorčila ľudí

Viedeň: Farár chytil zlodeja v kostole

Napísali o nás: Arcibiskup chváli „otvorenie sa “ Slovenska

Koptská matka obetovala život za deti pri útoku IS

Nemecko: V dómskej záhrade Sudánec znásilnil ženu

Turecko znížilo vek dievčat na sobáš na 9 rokov

Bývalý nuncius v USA sa pridáva ku kritike A L

Amoris laetitia: Kazašskí biskupi odporujú pápežovi

Katolícki ex-moslimovia kritizujú pápeža pre naivnosť

Migrácia – Severské krajiny už toho majú dosť!

Gender v Biblii – žurnalista reaguje na Schönborna

Denník: Kresťanstvo nie je agresívne náboženstvo

Hamburské arcibiskupstvo chce zatvoriť školy

Pápež: Teológovia sa majú postaviť otázkam doby

František telefonoval s Erdoganom o Jeruzaleme

Pápež František má dokonca tri pasy

Pápežské letné sídlo v údolí Aosta sa má predať

Jeruzalemské cirkvi vidia ohrozený status quo

Čilská prezidentka: Nijaká cenzúra pápeža

Pápež Pavol VI. na ceste k svätorečeniu

Biskup vyzýva k modlitbe k sv. Michalovi archanjelovi

Benedikt XVI.: „Ty si bránil jasnú tradíciu viery“

Bývalý prefekt kardinál Müller sa dožíva 70 rokov

Kardinál Müller: „Som kňaz a nijaký dvoran. Basta!“

Moskva: Už vyše 1100 kostolov a výstavba pokračuje

Terapeut: Spoveď niekedy účinnejšia ako psychoterapia

Kardinál Marx: Rešpektovať svedomie homosexuálov

Gruzínsko: Patriarcha Ilia slávil 40 rokov v úrade

Biskup: Liberálna Cirkev nikoho nepritiahne!

Je niečo zhnité v arcibiskupstve kardinála Maradiagu

Zeman: Nijaký spontánny útek, ale cielená invázia

USA: Planned Parenthood zavrela 32 pobočiek

Aktivistka z „Pussy Riot“: „Ja nie som ateistka“

Vianoce: František navštívil Benedikta XVI.

Nemecko: Veľká časť protestantizmu „v kýbli“?

Vatikán: Odhalená aktivistka kradla Ježiška z jaslí

‚Benedikt má auru človeka, čo sa úplne priblížil k Bohu‘

Kardinál Kasper: „To sú falošné správy – fake news“!

Bavorský biskup: Bez Vianoc nijaký Otčenáš

Kardinál odpovedá na otázku: Som ja kresťan?

Mosul: Po odtiahnutí IS zasa vianočná atmosféra

Hilarion: Západ obmedzuje slobodu názoru

USA: Znova žaloba páru LGBT na kresťanskú pekáreň

Rakúsko: Biskup Aichern dúfa v skorý diakonát žien

Naša príloha: Vianočný zázrak v Legnici

Krásny vianočný príbeh
a vaše ozveny na správy Života Cirkvi vo svete

Sestra Zuzana, Štedrý deň je dňom vigílie Narodenia Pána. Vracia človeka do detstva. Keďže pochádzam z horárskej, kňazskej a pedagogickej rodiny, prežil som Vianoce začiatkom 60. rokov v dolinách Čierneho Váhu. Pred Vianocami napadlo viac ako meter snehu. Bol nečas a na najbližšiu horáreň to bolo tak na dve hodiny pešo a do dediny štyri. V nečase, teda bez pohybu a prázdniny trvali niekedy aj mesiac. Štedrý deň fujavica a na noc sa dala do okna svieca. Veď boli Vianoce. Neskoro v noci, nás prebudil brechot psa a buchot na dvere. Bolo to prekvapenie, keď tam stál oblastný lekár. Zablúdil. Urobil si sviatočnú túru do Tatier. Prišla metelica, stratil orientáciu. Dal sa do doliny a po hodinách tápania v metelici nevedel kde je. Začal zamŕzať a dal sa kráčať dolu riekou po vode. Hodiny cesty. Neskoro v noci videl pár zábleskov matného svetla. Šiel za ním. Otvorili sme dvere a padol na chodbe … Bol to sviatok Narodenia Pána, aj vzkriesenie človeka. Matný záblesk svetla… Zachránil sa život lekára, ktorý zachránil veľmi veľa životov.
Zuzana, chcem dnes v noci obetovať sv. omšu aj za Vás, ako prejav vďačnosti za Vašu službu v Cirkvi. Ste svetielkom. Myslím, že svietite slobodne a dobre v súčasnej tme. … Zachraňujete veľa. V slobode Božieho dieťaťa robíte veľa. Vďaka. Dúfam, že Vaše správy budem čítať aj na budúci rok … Vdp. G. P.

Prajem Vám milostiplné a požehnané vianočné sviatky … Tiež Vám úprimne ďakujem za Vašu obetavú službu v posielaní správ, ktoré nám sprostredkúvate a ktorými nás obohacujete. Budem veľmi rád, keď aj v budúcom roku budete mi naďalej správy posielať. Mons. V. Š.

Ďakujem Vám za všetky správy, ktoré ste posielali. Dávali mi dôležité podnety na osobne úvahy, pri písaní kázni i pri tvorbe prednášok a publikovaných príspevkoch v rôznych periodikách. Vaša služba je čistým svetlom pravdy, ktoré ukazuje na jedinú Pravdu, ktorou je Kristus. Nech Vás žehná Pán. Vdp. V. M.

Veľká vďaka za vašu prácu, veľa ľudí informuje a povzbudí. Mám aj odozvy na vaše správy cez stránku Modlitba.sk kde ich pravidelne vešiam. Sú to väčšinou komentáre vďačnosti. Môžete si ich pozrieť na facebookovom profile Modlitba.sk Vdp. C. P.

PBJK! Srdečne pozdravujem a ďakujem za Vaše správy, ktoré sa usilujem pravidelne prečítať, aj keď nie vždy sa mi top podarí. Častokrát ich len tak zbežne preletím očami, ale vždy ma niečo zaujme aj viacej, a potom to použijem či už priamo v kázni, v katechéze v škole alebo v rozhovoroch s priateľmi. Vdp. S. M.

Pán Boh Vám zaplať za to, čo mi preposielate. Je to vynikajúce a pre mňa jediný zdroj, lebo inú reč neovládam! Nereagujem, ale vkladám to do modlitieb samozrejme aj Vás! Vdp. M. J.

Srdečné Pán Boh zaplať za Vašu námahu a službu v zoznamovaní nás s udalosťami vo svete správami, ktoré zostavujete a posielate ako hotové informácie. Budem Vám veľmi vďačný ak ich budem dostávať aj tohto roku. Pán Vás žehnaj a ochraňuj!!! Vdp. Š.L., SJ

Ďakujem z celého srdca za správy zo života Cirkvi od teba, veľmi si cením tvoju prácu a vždy sa teším na objektívne informácie. B. G.

P. Zuzana, Duch Svätý nech riadi Vašu prácu a Božie požehnanie nech Vás sprevádza pri každom Vašom kroku. Vaše správy si veľmi Vážim a aj naďalej by som si želal byť Vašim poslucháčom P. Z.

* * * * * * *

Program apoštolskej cesty pápeža Františka do Čile a Peru
15. až 22. januára 2018.

http://sk.radiovaticana.va/news/2017/12/28/aktualizovan%C3%BD_program_%C3%A1pe%C5%BEa_franti%C5%A1ka_do_%C4%8Dile_a_peru/1349189

Biskupská vysviacka Mons. Vladimíra Feketeho 11. 2.2018 v Baku

http://sk.radiovaticana.va/news/2017/12/29/biskupsk%C3%A1_vysviacka_mons_vladim%C3%ADra_feketeho_bude_11_febru%C3%A1/1356869

Posolstvo Svätého Otca na 51. svetový deň pokoja 1. januára

http://sk.radiovaticana.va/news/2017/12/14/posolstvo_sv%C3%A4t%C3%A9ho_otca_franti%C5%A1ka_na_51_svetov%C3%BD_de%C5%88_pokoja/1354725

Úmysly Apoštolátu modlitby Svätého Otca
a úmysly našich otcov biskupov na rok 2018

http://sk.radiovaticana.va/news/2018/01/02/%C3%BAmysly_apo%C5%A1tol%C3%A1tu_modlitby_vybran%C3%A9_sv%C3%A4t%C3%BDm_otcom_na_rok_2018/1357217

Francúzsko: Lekár novým arcibiskupom Paríža

Paríž, 4.1.2018 (KAP/KNA) 021 640 – Michel Aupetit (66) bude v sobotu uvedený do úradu ako nový arcibiskup Parížskej arcidiecézy. Pápež František ho menoval za nástupcu Andrého Vingta-Troisa v decembri. Oficiálne začne svoje pôsobenie svätou omšou v Katedrále Notre-Dame. Doteraz bol Aupetit biskupom v Nanterre. Vyštudovaný lekár vstúpil do parížskeho seminára až vo veku 39 rokov a za kňaza bol vysvätený v r. 1995. Má dva doktorské tituly v medicíne a teológii.
Po vysviacke bol kaplánom v rôznych parížskych farnostiach. V r. 1997 až 2006 si prehlboval vedomosti z bioetiky na Univerzitnej nemocnici Henriho Mondora v Creteili. V r. 2006 sa stal generálnym vikárom Parížskej arcidiecézy a v r. 2013 bol menovaný za pomocného biskupa. V r. 2014 sa stal diecéznym biskupom v Nanterre.
Na videu s novoročnými želaniami arcibiskup Aupetit povedal, že počas kňazského pôsobenia stretol v Paríži mnoho ľudí a vybudoval si priateľstvá. V novej úlohe arcibiskupa Paríža chce tu byť vždy pre ľudí a počúvať ich. –zg-

Viedeň: Novoročné dieťa a „flowerrain“ proti nenávisti

Viedeň, 4.1.2018 (KAP) 021 639 – Tisíckami podporený „flowerrain“ (dážď kvetov) vo forme blahoželaní a uvítaní do sveta na internete – tak reagoval viedenský generálny sekretár Charity Klaus Schwertner proti vlne nenávisti proti prvému dieťatku vo Viedni v novom roku, ktoré má moslimských rodičov.
Zverejnenie fotografií s dievčatkom Aselou, jeho matky so šatkou a otca v nemocnici Rudolfstiftung vyvolalo priam xenofóbnu búrku! A to Schwertner nemohol nechať iba tak, ako povedal pre „Kathpress“ vo štvrtok. Jeho idea zozbierať cez Facebook blahoželania pre Asel, viedla už k viac ako 20 000 kladným odozvám a blahoželaniam.
Schwertner prejavil úžas nad rýchlou odozvou na svoju iniciatívu. Považuje za veľkolepé, že toľkí ľudia zdieľajú presvedčenie Charity, že „láska > nenávisť“ a ktorí odmietajú nenávistné reči a hovorí:
„To je silné a povzbudzujúce znamenie nielen pre Asel a jej rodičov, ale pre celé Rakúsko. K dažďu kvetov pre novorodeniatko sa pridali zástupcovia všetkých politických táborov, médií, cirkví a verejného života. Ľudia sa tiež pýtali, či môžu pomôcť. Stránka Charity na to denne poskytuje mnoho možností.“
Inšpiroval ho aj príhovor kardinála Christopha Schönborna na Silvestra, ktorý povedal: „Každé dieťa, ktoré sa narodí, je dôvodom k nádeji.“
Na rôznych internetových fórach bolo možné čítať proti-islamské tirády najhrubšieho zrna. Právnici už preverujú právne kroky proti niektorých užívateľom pre porušenie paragrafu 283 o zákaze štvania ľudí. –zg-

„Osservatore Romano“ oceňuje kampaň „#WelcomingEurope“

Ak Európska komisia dá zelenú, kampaň sa začne 15. februára

Vatikán, 4.1.2018 (kath.net/KAP) 021 638 – Vatikánske noviny „L´Osservatore Romano“ poukazujú na európsku občiansku iniciatívu k migrácii. V podpisovej kampani s názvom „#WelcomingEurope“ (Vítajúca Európa) ide o „ekumenickú iniciatívu v prospech utečencov“, ako píšu vatikánske noviny vo štvrtok. Poukazujú, že na nej majú účasť napr. Federácia evanjelických cirkví v Taliansku, Medzinárodná migračná komisia, Luteránska cirkev vo Fínsku a Migračná komisia Konferencií európskych cirkví CEC.
Občianska iniciatíva požaduje od Európskej komisie posilnenie lokálnych iniciatív, ktoré chcú migrantov prijímať a integrovať, ako aj ochranu pred súdnym stíhaním osôb a skupín, ktoré ilegálnym prisťahovalcom poskytujú pomoc a ubytovanie. Ďalej sa má uľahčiť stíhanie porušovania ľudských práv v súvislosti s migráciou v Európe aj mimo nej.
Na prijatie potrebuje iniciatíva za 12 mesiacov získať milión podpisov v najmenej siedmych krajinách EÚ. –zg-

Vatikán sa viac zapája do riešenia témy utečencov

Czerny SJ: Vatikán vyvinul akčný plán k utečencom a migrácii a na prípravu konferencií ho už poslal na OSN.

Vatikán, 4.1.2018 (kath.net) 021 637 – Vatikán chce ešte silnejšie ako doteraz podporovať medzinárodné spoločenstvo pri riešení migračného hnutia. Vyhlásil to šéf Sekcie pre migrantov a utečencov Dikastéria na podporu integrálneho ľudského rozvoja, kanadský jezuita Michael Czerny SJ, v interview pre „Vatican News“ v utorok. Páter Czerny vedie úrad zástupne za samotného pápeža Františka, ktorý si pri zriadení dikastéria vyhradil, že bude sám osobne kompetentný v otázke utečencov a migrácie.
Postoj Svätého stolca „v globálnej otázke utečencov ako aj v celkom novej otázke bezpečnej migrácie si mnohé štáty vysoko cenia“, preto sa bude aj naďalej v medzinárodnej politike zasadzovať za týchto ľudí a krajiny, ako oznámil páter. Na tohoročnej veľkej konferencii OSN na túto tému bude mať Vatikán „veľké zastúpenie“.
Czerny poukázal na nóvum, že pápež sa v posolstve k Svetovému dňu pokoja 1. januára po prvý raz v 51-ročnej histórii pápežských posolstiev o pokoji venoval téme utečenci a migranti. František tak „otvoril tradičný formát pre túto oblasť, ktorá je veľkou starosťou celého sveta“. V posolstve pápež označil utečencov a migrantov nielen ako prijímateľov pomoci, ale aj ako aktívnych strojcov pokoja a remeselníkov mieru, ako povedal páter a pokračoval:
„V tejto otázke hľadajú mnohé národy vedenie a hľadia pritom na Svätý stolec. Vatikán vyvinul akčný plán s 20 bodmi a na prípravu konferencií ho už poslal na OSN. Ide hlavne riešenie témy „ako globálneho javu, no v skutočnosti je to aj množstvo zvláštnych situácií, ktoré nemožno riešiť na globálnej úrovni“. Ak sa podarí pohnúť pôvodné, tranzitné a cieľové krajiny k spolupráci, „tak sa už viac priblížime k zlepšeniu situácie“. Lepšie dohody pre ľudí a národy by mohli zlepšiť politiku aj prax, ako povedal vatikánsky expert na migráciu.
Potom odmietol polemiky a spory a vyhlásil:
„Názor, že migranti štáty zaťažujú, že sú možní teroristi a ľuďom berú prácu, nezodpovedá pravde! Taký obraz sa zneužíva na krátkodobé politické účely. Mnohí ľudia, ktorí sa pokojne zamyslia, si uvedomia, že ich predkovia boli presne tým: Ľuďmi, ktorí ušli pred nezvládnuteľnými situáciami a inde našli nové šance. Vatikán má za cieľ pokojne prednášať pozitívne skúsenosti, ktorých sú tisíce. Ako sa pritom ukazuje, je možné s malými investíciami a väčšou dobrou vôľou dostať sa oveľa ďalej, ako s predstavou, že sa možno z tohto problému vykúpiť.“ –zg-

Rím: Reštaurácia na streche kostola v centre rozhorčila ľudí

Rím, 4.1.2018 (KAP) 021 636 – Na krásnom starobylom rímskom námestí Piazza Navona sa postarala o nevôľu ľudí reštaurácia na streche Kostola Sv. Agnesy. Terasu nad slávnou fasádou Francesca Borrominiho (1599-1667) využíva v letných mesiacoch hotelová reštaurácia v susednom Palazzo Pamphilj. Teraz cez zimu tam nainštalovali veľké slnečníky a ohrievače, čo považujú to turisti aj domáci za narušený pohľad na baziliku.
Hovorkyňa Kultúrneho centra Sant’Agnese v stredu povedala, že slnečníky a ohrievače za starobylou fasádou pôsobia z námestia naozaj ako zariadenie kostola, ale terasa patrí susedom. „Nie je na to pekný pohľad, ale my s tým nemáme nič do činenia,“ vyhlásila Letizia Moretti. Rektor zo Sant’Agnese, biskup Paolino Schiavon, sa tiež vyjadril, že situácia nezávisí od Cirkvi. Nemá možnosť pôsobiť na prevádzkovateľa reštaurácie, inak má so susedom dobré vzťahy, ako povedal.
Zo strany hotela sa ozvalo, že ide o dočasnú zimnú ochranu, ktorá nepotrebuje stavebné povolenie a zatiaľ nedostali – aspoň písomne – nijaké sťažnosti. V marci to okrem toho znova odpracú.
Kostol sv. Agnesy oproti Fontáne štyroch prúdov je titulárny chrám pre kardinálov. V súčasnosti je jeho patrónom kardinál Gerhard Ludwig Müller. –zg-

Viedeň: Farár chytil zlodeja v kostole

Viedeň, 4.1.2018 (kath.net) 021 635 – Viedenský farár Christian Sieberer chytil nedávno zlodeja v kostole in flagranti a štýlom „Farára Brauna“ ho zdrapil a odovzdal polícii! Informoval o tom denník „Krone“. Na rozdiel od mnohých iných kostolov má farár otvorený kostol aj cez deň. A dôvod je radostný! Od marca 2017 sa u neho koná „Večná adorácia“, čo veriaci aj využívajú. No využil to aj zlodej.
„Práve som išiel na adoráciu do kostola, keď som periférnym videním zočil muža. Zrazu som počul nápadné štrnganie, ktoré neznelo ako vhadzovanie mincí – daru pre núdznych.“ povedal farár Sieberer. Páchateľovi hrozia až 3 roky väzenia. –zg-

Napísali o nás:
Arcibiskup chváli „otvorenie sa “ Slovenska

Bratislava, 3.1.2018 (kath.net/KAP) 021 634 – Vďačnosť za 25 od vyhlásenia nezávislosti Slovenska sa vyjadril predseda KBS arcibiskup Stanislav Zvolenský. Slovensko sa odvtedy „otvorilo modernému svetu a prijalo mnohé pozitívne zmeny“, ako povedal na slávnostnej svätej omši v katedrále hlavného mesta v Deň nezávislosti 1. januára, na ktorej sa zúčastnili špičky krajiny.
Zvolensky však súčasne žiadal, aby sa povážlivé smery vývoja zo Západu preverovali a nie iba preberali.
„Ochota a pracovitosť sprevádzali náš národ celé generácie a sú dôvodom na povzbudenie aj dnes. A k týmto vlastnostiam si dovolím pripomenúť ešte jednu, na ktorú sa dnes, bohužiaľ, nehľadí rovnako pozitívne ako v minulosti. Je to totiž nenáročnosť a skromnosť – vedieť byť spokojný aj v nie najlepších podmienkach. Ako ľudia vravievali, že niekto je… “nielen do koča, ale aj do voza.“ … Náš človek má slabosti, ale nikdy nebol synonymom spupnosti, povýšenectva či arogancie. Dokázal vydržať, poradiť si v nepohode, a zároveň nestratiť zmysel pre vyššie veci. Našim ľuďom neraz pomohli viera a ako to zvykneme hovoriť – obyčajný sedliacky rozum rozlíšiť podstatné od druhoradého. V tejto súvislosti je však na mieste obozretnosť. Totiž, tá slovenská pokora, skromnosť alebo aj zdravý rozum sa pre niektorých stali akoby príležitosťou na posmech. …
Nenechajme sa zhadzovať a sami sa nezhadzujme! Uchovajme si skromnosť, ale aj zdravé sebavedomie, optimizmus a vlastný pohľad. Nemusí byť vo všetkom ten pohľad taký istý ako majú „tí, ktorí sú na západe“ – nemusíme slepo kopírovať druhých, najmä bohatších a chcieť sa im – za každú cenu – vyrovnať. Len aby na nás nepozerali cez prsty a nedávali nám pocítiť našu druhotriednosť. Svet, za ktorým sa dnes toľkí ženú, nie je vo všetkom hoden nasledovania. Najmä nie v tom, čo sa týka sebastrednosti. …
Na nás sa zo všetkých strán valia slová – priam nepreberné množstvo. Súčasný svet vyzdvihuje vyjadrovanie názorov, presadzovanie myšlienok. Kto mlčí, vyvoláva dojem, že mu ušiel vlak. Kto chce byť „in“, musí komentovať, musí aspoň zdieľať, fejsbúkovať, instagramovať, tvítovať …
Pri jednom z najdôležitejších okamihov dejinách ľudstva Panna Mária mlčí. Počúva a premýšľa. Nepotrebovala by smartfón na zachytenie posolstva tých chvíľ. Uchováva všetko vo svojom srdci. Potichu vníma, čo znamená príchod Boha na svet. A neupriamuje pozornosť na seba.“

Viac na
https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20180101005

Na omši prenášanej televíziou sa zúčastnil o. i. prezident Andrej Kiska a jeho predchodca Ivan Gašparovič, predseda parlamentu Andrej Danko, predsedníčka Najvyššieho súdu, Daniela Švecova, náčelník generálneho štábu Milan Maxim, bratislavský župan Juraj Droba a primátor Ivo Nesrovnal. Zo strany cirkvi to boli apoštolský nuncius Guido Ottonello, vojenský ordinár František Rábek, pomocný biskup Jozef Haľko a gréckokatolícky eparcha Bratislavy, Peter Rusnák.
Katolícka cirkev si pripomenula aj zriadenie samostatnej cirkevnej provincie pred 40 rokmi pápežom Pavol VI. (Upravené) –zg-

Koptská matka obetovala život za deti pri útoku IS

Káhira, 3.1.2018 (kath.net) 021 633 – Pri nedávnom teroristickom útoku islamistov na koptov v Egypte 29. decembra, pri ktorom boli zabití 10 ľudia, sa jedna matka obetovala, aby zachránila život svojich detí. Informuje o tom „EgyptToday“. Nermin Sadiková mala 32 rokov. Uvidela teroristov a oni začali na ňu strieľať. Trafili ju, no ešte ako zranená sa hodila pred svoje deti, aby im zachránila život. Obe dcéry Nesma (11) a Karin (7) tak boli chránené pred guľkami. „Bola ku všetkým láskavá. Ona milovala všetkým pomáhať,“ povedal jej manžel po útoku.
V ostatnom roku zabili v Egypte pri islamistických útokoch vyše 100 kresťanov. –zg-

Nemecko: V dómskej záhrade Sudánec znásilnil ženu

Speyer, 3.1.2018 (kath.net) 021 632 – Na novoročné ráno bola v záhrade dómu v nemeckom Speyeri znásilnená 27-ročná žena. Podľa polície žena volala o pomoc a keď pribehla druhá žena, muž ušiel. Obeť udala popis muža, na základe ktorého zistili, že podozrivým je 23-ročný žiadateľ o azyl zo Sudánu, ktorý žije v ubytovni v Speyeri. Polícia ho zatkla a sudca vydal príkaz na vyšetrovaciu väzbu pre podozrenie zo znásilnenia.
Speyer leží v juhozápadnom Nemecku v Porýní-Falcku. Dómska záhrada (foto) má takmer 200 rokov a má formu parku. Minulý rok sa stala medzinárodne známou, keď ju na vlastné želanie navštívil bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl. Dóm v Speyeri je najväčším zachovaným románskym chrámom sveta. V jeho cisárskej hrobke spočívajú viacerí stredovekí cisári.

Turecko znížilo vek dievčat na sobáš na 9 rokov

Ankara, 3.1.2018 (kath.net) 021 631 – Turecký orgán pre náboženské záležitosti Diyanet vyhlásil, že dievčatká sú schopné rodiť deti už vo veku deväť rokov a chlapci sú schopní plodiť deti už vo veku 12 rokov. Teda takí mladí ľudia sú už vo veku, kedy sa môžu sobášiť. Toto vyhlásenie, ako sa zdá, treba brať vážne. Už pred mesiacmi turecký parlament pripravil zákon, ktorý dá imamom právo uzatvárať sobáše bez potreby sobáša na radnici. Kritici sa obávajú, že to je cesta k sobášom s deťmi a mimoriadne ohrozené sú pritom práva žien a dievčat. Diyanet je náboženská moslimská právna autorita v Turecku.
DITIB, zastrešujúca organizácia tureckých islamských mešít v Nemecku, nasadzuje do mešít imamov vyškolených na tureckých štátnych vysokých školách a počas 5-ročného pobytu v Nemecku sú prakticky úradníkmi tureckého štátu, ktorý ich aj platí. –zg-

Bývalý nuncius v USA sa pridáva ku kritike A L

Rím, 3.1.2018 (kath.net) 021 630 – S arcibiskupmi Carlom Maria Viganòm a Luigim Negrim sa včera pridali k výzve „Sviatostné manželstvo – priznanie sa k nezmeneným pravdám“ troch kazašských biskupov aj dvaja talianski hodnostári.
Arcibiskup Carlo Maria Viganò bol dlhé roky apoštolským nunciom Svätého stolca v USA. Jeho brat je tiež kňazom a pátrom jezuitom.
Arcibiskup Luigi Negri bol do februára 2017 hlavou Arcidiecézy Ferrara-Commmachio. –zg-

Amoris laetitia: Kazašskí biskupi odporujú pápežovi

Rím-Astana, 2.1.2018 (KAP) 021 629 – Traja biskupi v Kazachstane otvorene odporovali pripusteniu znovu zosobášených rozvedených v jednotlivých prípadoch ku sviatostiam, ako si to želá pápež František.

„Šírenie týchto cirkevne potvrdených pastoračných noriem spôsobilo rozsiahle a stále rastúce zmätenie medzi veriacimi a klérom. Ide o zmätenie, ktoré sa dotýka ústredných otázok náuky Cirkvi: sviatostného manželstva s rodinou, domácej cirkvi a sviatosti Najsvätejšej Eucharistie. …
… Je to istý druh legitimovania cudzoložstva a v tomto zmysle zavedenia cudzoložstva do života Cirkvi,“ uvádza sa vo vyhlásení pomocného biskupa Atanázia Schneidera v Astane, metropolitu arcibiskupa Karagandy Tomasha Petra a arcibiskupa Jána Pawela Lengu s názvom:
„Sviatostné manželstvo – Priznanie sa k nezmeneným pravdám“.
Päťstránkový list, ktorý nesie dátum: „Slávnosť Svätej rodiny“ 31. decembra, podali cez nunciatúru aj do Vatikánu.
Vyhlásenie sa obracia proti pápežom potvrdeným normám Biskupskej konferencie Argentíny, podľa ktorých rozvedení po pastoračnom preskúmaní smú prijímať sviatosti, aj keď ich prvé manželstvo ešte existuje a žijú v ťažkom hriechu.
František prijal orientačnú pomôcku argentínskych biskupov k „Amoris laetitia“ do vatikánskeho vestníka a tým to vyhlásil za súčasť pápežskej náuky.
Biskup Schneider odôvodňuje svoju iniciatívu kultúrou diskusie, ktorú pápež podporuje:
„Nemôže byť, aby sa nijaký kňaz ani biskup neodvážil vyjadriť rozumný a odôvodnený názor!“ povedal biskup Schneider na našu telefonickú otázku v utorok v Astane. Pápež „sa musí tešiť“ zo spoločného zápasu o pravdu, ako povedal. V Cirkvi má vládnuť „kultúra slobody“. Schneider pritom poukazuje na Druhý vatikánsky koncil (1962-1965) a hovorí:
„V Kazachstane po 70 rokoch komunizmu sú rozvody rozšírenou realitou. Napriek tomu majú katolíci vzhľadom na disciplínu sviatostí totálne inú mentalitu. Znovu zosobášeným rozvedeným by ani nenapadlo požadovať sväté prijímanie!“
Na otázku, či by katolíkom v iných spoločnostiach pripustil iné riešenia, povedal:
„Ak porušujú jasné Božie prikázanie, nemôže im byť sväté prijímanie nijakou pomocou! Evanjelium je už raz veľmi náročné. Pre znovu zosobášených rozvedených niet inej cesty ako sexuálna zdržanlivosť.“
Arcibiskup Lenga a jeho vtedajší pomocný biskup Schneider boli menovaní v r. 2011 pápežom Benediktom XVI. (2005-2013) do Arcidiecézy Karaganda. Arcibiskup Lenga odišiel v 60 rokoch do dôchodku, Schneider bol preložený do Astany. V Kazachstane sú štyri cirkevné oblasti so 7 aktívnymi, či emeritnými biskupmi. Tri diecézy a jedna apoštolská administratúra majú 106 100 katolíkov medzi 17,1 miliónmi obyvateľmi. –zg-

Nemecko – zasľúbená zem migrantov …

Berlín, 3.1.2018 (kath.net) 021 628 – Bývalý prezident nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND), August Hanning, dva roky po utečeneckej kríze urobil triezvu bilanciu pre noviny „Bild am Sonntag“. Hanning už na jeseň 2015 varoval pred teroristickými útokmi a rozvracaním spoločnosti, ak sa prúd utečencov nebude lepšie kontrolovať. Kritizoval, že hranice sú naďalej otvorené pre každého, kto tvrdí, že potrebuje azyl:
„Každý mesiac prichádza k nám asi 15 000 migrantov, a o veľkej časti z nich nevieme, kto sú a či nemajú zločineckú, či teroristickú minulosť. Toľko ľudí bez kontroly identity púšťať do krajín je z bezpečnostného hľadiska hrubou nedbanlivosťou. Medzi vnútornou bezpečnosťou a účinnou kontrolou vonkajších hraníc existuje nerozlučná súvislosť.“
Pre bývalého prezidenta spravodajskej služby ukazuje veľký počet útokov a pokusov o útok, aká napätá je situácia v Nemecku:
„Naša architektúra bezpečnosti sa musí naliehavo zlepšiť. Inak nám v Nemecku hrozí, že tu bude veľmi nepríjemný život. Nemecko je v rámci Európy zasľúbená zem pre azylantov a migrantov. Kladiem si otázku, ako dlho to vydržíme bez veľkého spoločenského rozvratu. Naša spoločnosť sa stala pestrejšou, ale aj etnicky rozoklanejšou – a tým aj nabitá potenciálom konfliktov.“ –zg-

Katolícki ex-moslimovia kritizujú pápeža pre naivnosť

Vatikán, 3.1.2018 (kath.net) 021 627 – Bývalí moslimovia, ktorí sa stali katolíkmi, prosia pápeža Františka, aby „rýchlo zvolal synodu o nebezpečiach islamu“. Informovali o tom „Vatican News“. V otvorenom liste obviňujú pápeža, že nespoznáva ohrozenie Európy islamom a moslimskými utečencami a píšu:
„Nemožno hovoriť o pokoji a podporovať islam, ako sa zdá, že to robíte vy. Taká naivnosť voči islamu je samovražedná a veľmi nebezpečná!“
Po zozbieraní podpisov list pošlú pápežovi. List sa vo viacerých jazykoch šíri na internete. V liste sa konvertiti do Katolíckej cirkvi ďalej sťažujú:
„Mnohí z nás sa opakovane a viaceré roky pokúšali skontaktovať s vami, bez toho, že by sme niekedy dostali potvrdenie o prijatí listov alebo prosieb o stretnutie!“ Okrem toho sa v otvorenom liste uvádza otázka:
„Ak je islam dobré náboženstvo, ako sa zdá, že učíte, prečo sme sa teda stali katolíkmi?“ Posledný riadok listu informuje:
„Pravdepodobne sa pod tento list zo strachu pred represáliami nepodpíšu všetci bývalí moslimovia …“
Doteraz list podpísalo 1452 osôb (stav z 3.1.2018 ráno) a možno nie sú všetci z nich bývalí moslimovia. –zg-

Migrácia – Severské krajiny už toho majú dosť!

Švédsko, 2.1.2018 (kath.net) 021 626 – Severské krajiny Európy už majú očividne dosť „vítacej kultúry pre migrantov“. Informovali o tom nemecké médiá ako „Focus“ a „Welt“. Pred niekoľkými dňami sa Dánsko rozhodlo, že zintenzívni kontroly na hraniciach s Nemeckom. Dôvodom je nebezpečie teroru, ktoré vychádza z radikalizovaných utečencov v Nemecku. Vo Švédsku už v r. 2015 ohlásili reštriktívnu azylovú politiku. Vtedy to so slzami ohlásila vtedajšia viceprezidentka v televízii. Vo Fínsku premiér v r. 2015 dokonca sľúbil, že chce prijať utečencov u seba doma. Aj tam sa už medzitým karta obrátila a odmieta sa zreteľne viac žiadostí o azyl ako v mnohých iných krajinách. –zg-

Gender v Biblii – žurnalista reaguje na Schönborna

Viedeň, 2.1.2018 (kath.net) 021 625 – V Rakúsku sa vedie diskusia o novom jednotnom preklade Biblie a padajú obvinenia z genderového šialenstva už aj v Biblii. Nedávno sa témy chytil obľúbený žurnalista denníka „Kronen-Zeitung“ Tassilo Wallentin a kritizoval nový preklad Biblie. Kritika očividne priniesla tak veľa odozvy, že kardinál Schönborn videl potrebu verejne mu odpovedať.

Z Biblie nezmizol Adam, slovo Boh sa nenahradilo „JHVH“, ani „synovia“ sa nepremenovali na „deti“, napísal v stanovisku, ktoré je na webovej stránke Viedenského arcibiskupstva. Napríklad „Adam“ je hebrejské slovo pre výraz „človek“ a preto sa v Knihe Genezis väčšinou tak prekladá. „To bolo doteraz 11 miest, teraz ich je 15. Inde je aj v novom preklade Adam,“ upresňuje Schönborn.
Z hebrejského „JHVH“ – mena Boha – je teraz PÁN s veľkými písmenami „aby sa vedelo, že tu sa Boh oslovuje menom“. „Je stará tradícia Božie meno nevyslovovať, preto sa ani nevypisuje.“
Tam, kde sú v originálnom texte „synovia“, či „synovia a dcéry“, alebo „deti“ je to tak aj v novej verzii – „myslia sa obe pohlavia“. Ak napríklad apoštol Pavol hovorí o „synovstve“, zostáva to. No kde oslovuje celé spoločenstvo, sa teraz hovorí o „bratoch a sestrách“.
Zvláštny rozruch spôsobil aj údajný výmysel apoštolky Júnie v novom preklade, preto kardinál píše:
„Dvanásti apoštoli boli muži, na tom sa nič nezmení. Slovo ´posol = apoštol´ môže mať aj iný význam – teda napríklad ´hlásateľ Ježiša´. Všetci kresťania sú povolaní byť apoštolmi. V tom zmysle je ním Pavol aj iní ako napríklad prvá svedkyňa vzkriesenia Mária Magdaléna, alebo aj ‚Júnia‘, žena, ktorá odovzdáva Pavlove pozdravy. To, že tam predtým bol ‚Június‘ sa spoznalo ako chyba v tradícii. U teológov prvých storočí nachádzame správny text,“ vysvetlil Schönborn.

Teraz Wallentin znova reagoval a poukázal na mnohé noviny v zahraničí, ktoré jeho kritiku zdieľajú. Wallentin zostáva pri kritike a Schönbornovi píše:
„Ako som celkom správne v mojom článku ‚Otvorene povedané‘ z 24.12.2017 napísal, kľúčová scéna – hriešny pád s jablkom a hadom – sa teraz už deje bez muža! V ‚novej verzii‘ Boh už nevolá ‚Adama‘, ale pohlavne neutrálneho ‚človeka‘. Doslova sa v novom preklade píše: ´Človek a jeho žena´ (Eva). Či Eva už nie je človek? V ‚novej verzii‘ sa z ‚Juniusa‘ stáva zrazu ‚Júnia‘, ktorá – ako kardinál Schönborn sám píše je apoštolka. A na mnohých miestach sa už nehovorí o ‚synoch‘, ale napríklad o ‚deťoch‘.“
K tvrdeniu viedenského kardinála, že Sväté písmo je teraz preložené „správnejšie a zrozumiteľnejšie“, žurnalista uvádza, že k tomuto názoru sa nepridáva. Poukazuje na Niklausa Herzoga, bývalého prezidenta Zürišskej Etickej komisie a člena cirkevného súdu Biskupskej konferencie Švajčiarska. Ten nedávno kritizoval preklad slovami:
„To je nesvätý útok na Sväté písmo. To je genderizmus na druhú! … Platí to aj pre pokus dodatočne vpašovať do Biblie ešte aj tzv. apoštolky … V tejto Biblii žena už nie je vôbec človekom, to je absurdné.“
A Wallentin na záver píše: „Keby sa kresťanstvo už v čase vzniku prispôsobilo ‚príslušnému duchu doby‘, tak by Cirkev zrejme neprežila ani prvé storočie.“

Na revízii nemeckého Svätého písma pracovali odborníci desať rokov. Vatikánom schválená verzia zohľadňuje mnohé vedecké poznatky, užšiu orientáciu na základný text a moderný jazyk, ako sa uvádza. Na svätých omšiach sa bude počúvať nová verzia od Adventu 2018. –zg-

Vatikán vydáva aplikáciu na kázne

Vatikán, 1.1.2018 (kath.net/ KAP) 021 624 – Aplikáciou s názvom „Clerus-App“ sa chce Vatikán postarať o lepšie kázne. Aplikácia poskytuje vždy od štvrtka výklad Evanjelia nasledujúcej nedele na smartphone. Pomôcku ku kázňam vyvíja Kongregácia pre klérus spoločne s pápežským Sekretariátom pre médiá. Cieľovou skupinou sú „všetci, ktorí chcú Božie slovo nedeľnej liturgie prehĺbiť a meditovať,“ ako oznámila kongregácia.
V aplikácii možno zväčšiť písmo, má funkciu predčítania a možnosť vkladať poznámky. Okrem toho si možno pomôcky kázní stiahnuť alebo poslať ďalej. Zatiaľ je aplikácia iba v taliančine na Google Play Store pre Android. Má nasledovať aj verzia pre Apple. –zg-

Denník: Kresťanstvo nie je agresívne náboženstvo

Berlín, 30.12.2017 (kath.net) 021 623 – Nemecké noviny „Der Tagesspiegel“ ocenili na Vianoce pozitívne účinky kresťanstva. Informovala o tom agentúra „idea“. Noviny píšu:
„Kresťanstvo nie je agresívne náboženstvo. Mnohí budú teraz v duchu protestovať – či sa v mene kresťanstva nevraždilo? Áno, prirodzene. Ale nie je známa nijaká stať v Novom zákone, na ktorú by sa vrahovia mohli odvolávať! Každý vrah a nech hneď aj nesie pred sebou kríž, zrádza ústrednú utópiu svojej viery – lásku k blížnemu.“
„Kresťanskému Bohu je jasné, že požaduje takmer nemožné. On odpúšťa. Ale jeho posolstvo je jasné. Z prikázaní lásky k blížnemu a lásky k nepriateľovi vznikla idea ľudských práv. Ona je to, čo z kresťanstva ešte zostáva, ak sa odoberie náboženstvo. Ľudské práva sú myšlienkou európskeho osvietenstva, nemysliteľnou bez kresťanského dedičstva. Táto myšlienka je dnes vládnucou ideológiou na celom svete. Aj keď mnohí sú už len na papieri kresťania, alebo už vôbec nie: štát je tomu otvorený. Mnohí, ktorí bojujú proti útlaku, vojne, nenávisti a hladu, sú kresťania bez toho, že by to vedeli.“ –zg-

Hamburské arcibiskupstvo chce zatvoriť školy

Hamburg, 30.12.2017 (kath.net) 021 622 – Hamburské arcibiskupstvo chce zatvoriť na budúci školský rok až osem katolíckych škôl. Dôvodom sú obrovská hora dlhov arcibiskupstva. Informuje o tom „Welt“. Do konca januára sa má o tom informovať verejnosť.
Arcibiskupstvo má v súčasnosti 79 miliónov eur dlhov. Bez príslušných opatrení by sa v do r. 2021 tieto dlhy vyšplhali až na 353 miliónov. –zg-

Pápež: Teológovia sa majú postaviť otázkam doby

„Teológia musí byť kľačiacou teológiou.“

Vatikán, 30.12.2017 (KAP) 021 621 – Pápež František vyzval teológov, aby sa postavili výzvam zmenenej kultúry. Pritom vyzdvihol „slobodné a zodpovedné reflexie“ a ich „kritickú silu“:
Úlohou teológie je aj nové myslenie o Cirkvi, aby zodpovedala Evanjeliu, ktoré má hlásať.“
Pápež sa tak prihovoril členom talianskeho združenia teológov ATI vo Vatikáne. Prijal ich pri príležitosti 50 rokov existencie združenia.
Teológia má kresťanom pomáhať ukazovať „spásonosnú Božiu tvár“, najmä v situácii svetovej krízy, neurologického vedeckého a technického pokroku, sociálnej nespravodlivosti a migrácie, ako aj teoretického a praktického relativizmu. K viere človeka patrí, že „sa nezrieka smädu po poznaní a pochopení,“ povedal pápež.
Pravá viera nepredpokladá akademické vzdelanie, ako zdôraznil František. „Existuje zmysel pre realitu viery aj u ľudí bez intelektuálnych schopností.“ Teológovia si majú zachovať blízkosť k Božiemu, ktorý má „citlivý nos“ pre vieru, ako sa pápež vyjadril. Napomenul zvlášť vedcov, aby nestratili schopnosť žasnúť: „Žasnutie nás privádza ku Kristovi. Teológia musí byť kľačiacou teológiou.“

František telefonoval s Erdoganom o Jeruzaleme

Istanbul-Vatikán, 29.12.2017 (KAP) 021 620 – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonoval 29. decembra s pápežom Františkom a vyjadril ustarostenie z izraelskej politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa vláde blízkych tureckých novín „Sabah“ (online) išlo v rozhovore o udržanie mimoriadneho štatusu Jeruzalema. Ten je kľúčom k stabilite v regióne, takže sa nesmú podniknúť nijaké nesprávne kroky, ako citovali noviny z prezidentského úradu.
Vatikánska hovorkyňa potvrdila, že telefonát bol z iniciatívy Erdogana. K obsahu rozhovoru neuviedla nijaké informácie.
Podľa novín „Sabah“ hovorili Erdogan a František aj o rezolúcii OSN, ktorá Trumpovo rozhodnutie o uznaní Jeruzalema za izraelské hlavné mesto odsudzuje. Turecký prezident a pápež sa dohodli na stretnutí, aby sa prerokovala otázka Jeruzalema, vzťahy Turecka so Svätým stolcom, aj smery medzinárodného vývoja.
Pápež František po vyhlásení Trumpa, že uzná Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, vyjadril „hlboké ustarostenie“. Vo Vatikáne 6. decembra povedal, že dúfa, že sa „presadí múdrosť a rozum“, aby sa ku konfliktmi poznačenému svetu nepridali nové napätia. –zg-

Pápež František má dokonca tri pasy

Južné Tirolsko, 29.12.2017 (kath.net) 021 619 – Strana Sloboda Južného Tirolska“ kritizuje juhotirolského biskupa Iva Musera, lebo atakoval možnosť mať dva pasy a označil to za „úplne prebytočné“. Biskup Muser povedal, že to spoločnosť iba rozdeľuje. Rakúska vláda by to chcela obyvateľom Južného Tirolska v budúcnosti umožniť.
Strana poukazuje pritom na pápeža Františka a uvádza, že ten nie je iba občan dvoch, ale dokonca troch štátov: „Svojím narodením v Argentíne má pápež argentínsky pas, na základe pôvodu rodičov má taliansky pas a teraz ešte aj vatikánsky. To je žiarivý príklad toho, že viaceré občianstvá nerozdeľujú, ale naopak predstavuje to niečo zväzujúce ponad hranice. Ako to môže biskup Ivo Muser odbaviť ako niečo ‚anachronické a rozdeľujúce‘?“ uvádza sa vo vyhlásení. –zg-

Pápežské letné sídlo v údolí Aosta sa má predať

Rím, 29.12.2017 (kath.net/ KAP) 021 618 – Talianska cirkev chce podľa správ médií predať letné sídlo v alpskom údolí Aosta, ktoré v lete využíval pápež Ján Pavol II. (1978-2005) aj Benedikt XVI. (2005-2013). Dôvodom majú byť prevádzkové problémy, ako napísali talianske médiá 30. decembra. Saleziánska rehoľa spravujúca budovu ponúka podľa správ na predaj nielen bývalé pápežské sídlo Les Combes di Introd, ale aj všetky svoje dovolenkové zariadenia v údolí Aosta.
Ján Pavol II. trávil letá v Les Combes desať rokov, Benedikt XVI. tam bol v r. 2005 a 2006 cez letnú dovolenku. V r. 2007 strávil niekoľko týždňov v Lorenzago di Cadore v Dolomitoch a v r. 2008 bol hosťom v Bresancone. Okrem toho trávil leto často aj nejaký čas v letnom pápežskom sídle Castelgandolfo.
Pápež František zostáva aj cez leto vo Vatikáne. Letné sídlo Castelgandolfo južne od Ríma nechal otvoriť ako múzeum pre návštevníkov. –zg-

Jeruzalemské cirkvi vidia ohrozený status quo

Jeruzalem, 28.12.2017 (KAP/KNA) 021 617 – Jeruzalemskí cirkevní predstavitelia vyjadrili starosti z možnej zmeny statusu quo vo Svätom meste. Na novoročnej recepcii izraelského prezidenta pre predstaviteľov cirkví 27. decembra pravoslávny patriarcha Teofilos III. sa poďakoval hostiteľovi Reuvenovi Rivlinovi za jeho úsilie o náboženskú slobodu a práva kresťanov. Okrem toho vyjadril podľa správ médií z 28. decembra nádej, „že súčasní vládni predstavitelia dostanú pod kontrolu radikálne skupiny, ktoré chcú z Jeruzalema urobiť uzavretú spoločnosť“. Status quo musí zostať v platnosti „bezo zmien“, ako Rivlin ubezpečil duchovných zídených v jeho rezidencii a povedal:
„Dnes opakujem čo najrozhodnejšie, že štát Izrael je zaviazaný zaručiť všetkým náboženským spoločenstvám v Jeruzaleme a v celej krajine náboženské práva na bohoslužby a iné aktivity. Nijaké spoločenstvo v súčasnom temnom období nie je v okolitých krajinách viac prenasledované ako kresťania.“
Minister vnútra Aryeh Deri poukázal v príhovore na dar, ktorý americký prezident Donald Trump urobil všetkým Izraelčanom uznaním Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Jeruzalem bude naďalej „mestom pokoja pre všetkých veriacich“. Vyzval všetkých náboženských predstaviteľov, aby sa navzájom rešpektovali. Jeho ministerstvo vybavuje ich žiadosti vo farských záležitostiach tak kooperatívne, ako je len možné, ako dodal minister. –zg-

Čilská prezidentka: Nijaká cenzúra pápeža

Santiago, 28.12.2017 (KAP/KNA) 021 616 – Pápež sa môže podľa slov prezidentky Čile, Michelle Bacheletovej, pri svojej návšteve v krajine v januári slobodne vyjadrovať. Ako je pri takýchto príležitostiach zvyčajné, má pápež slobodu vysloviť to, čo považuje za dôležité. Zo strany jej vlády nebudú obmedzenia, ako ubezpečila podľa latinskoamerických médií z 27. decembra
Nedávno prezident Bolívie Evo Morales obvinil susedné Čile, že chce Františkovi zakázať hovoriť o ich roky prebiehajúcom spore o prístup k moru. Morales to povedal v súvislosti s vyjadrením veľvyslanca Svätého stolca, Mariana Fernandeza. Ten vzhľadom na nadchádzajúce rozhodnutie medzinárodného súdu v Den Haagu vo veci prístupu k moru žiadal zdržanlivosť. Prípadné vyjadrenia pápeža k tejto záležitosti by sa mohli „skresľovať a urobiť z nich niečí nástroj“.
Bolívia požaduje od Čile prístav v meste Iquique, alebo jeho okolí. Tento prístup k moru stratila Bolívia v tzv. Liadkovej vojne v r. 1879-1884. Prípadom sa zaoberá súd v Den Haagu. Medzi oboma krajinami sú kvôli sporu diplomatické napätia.
Pápež František chce navštíviť Čile v dňoch 15. až 18. januára a potom odcestuje do Peru. Obdobie úradu sociálnodemokratickej prezidentky Bacheletovej sa krátko na to skončí. Jej nástupcom sa od marca stane konzervatívny podnikateľ Pinera Echenique. –zg-

Pápež Pavol VI. na ceste k svätorečeniu

Rím, 28.12.2017 (kath.net/ KAP) 021 615 – Pápež Pavol VI. (1963-1978) by mohol byť už čoskoro svätorečený. Vatikánske dikastérium uznalo k tomu potrebný zázrak, ako oznámila Diecéza Brescia podľa médií z 22. decembra. Teológovia Kongregácie pre kauzy svätých uznali 13. decembra zázrak okolo narodenia dievčatka v r. 2014 krátko pred blahorečením Pavla VI. Teraz sa k tomu musia vyjadriť kardináli kongregácie a nakoniec pápež František.
Pozorovatelia rátajú so svätorečením v roku 2018 – napríklad pri Synode biskupov o mládeži (3.- 28. októbra). František blahorečil Pavla VI. 19. októbra 2014 na záver mimoriadnej Synody biskupov o rodine.
Za pápeža Pavla VI. sa konal pre Katolícku cirkev smerodajný Druhý vatikánsky koncil (1962-1965). K významným témam jeho pontifikátu patrí liturgická reforma, mierová diplomacia, sexuálna a rodinná etika, ako aj spravodlivý globálny rozvoj.
Z pápežov 20. storočia už boli pozdvihnutí na oltár traja: Pius X., Ján XXIII. a Ján Pavol II. – toľkí, ako sa to už nestalo od 9. storočia. –zg-

Biskup vyzýva k modlitbe k sv. Michalovi archanjelovi

Madison, 28.12.2018 (kath.net/LSN/jg) 021 614 – Robert Morlino, biskup z Madisonu (štát USA Wisconsin), v otvorenom liste vyzval katolíkov svojej diecézy, aby sa pravidelne modlili k sv. Michalovi archanjelovi a prosili o ochranu proti zlu vo svete. Píše:
„Zo stretnutí viem, že mnohí ľudia cítia, že mnohé vo svete ide zlým smerom. Aj keď to možno nie je moderné, ale chcem nazvať zlo pravým menom: hriech. Navrhujem preto vložiť do slávenia svätej omše v nedeľu a vo sviatky modlitbu k sv. Michalovi archanjelovi, ktorý víťazí nad satanom a posiela ho do pekla.
Všetci sú vyzvaní modliť sa za víťazstvo dobra vo svete.“
Biskup Morlino preto chce navrhnúť aj laikom, aby v denných modlitbách prosili o podporu sv. Michala archanjela. –zg-

Benedikt XVI.: „Ty si bránil jasnú tradíciu viery“

Rím, 28.12.2017 (kath.net) 021 613 – „Kňaz a už vôbec biskup a kardinál jednoducho nikdy nie je na odpočinku.“ Napísal to emeritný pápež Benedikt XVI. emeritnému prefektovi Kongregácie pre náuku viery, Gerhardovi L. Müllerovi, ako informovalo Rádio Vatikán.
Pozdravný list Benedikta sa poskytol pre slávnostnú knihu prípisov venovanú kardinálovi Müllerovi. Slávnostná kniha vznikla k 70. narodeninám kardinála Müllera 31. decembra a k 40. výročiu jeho kňazskej vysviacky. Príspevky na takmer 700 stranách sú od mnohých kardinálov ako Reinharda Marxa, Kurta Kocha, od arcibiskupa Luisa Ladariu a teológov Karla-Heinza Menkeho a Hanny-Barbary Gerl-Falkovitzovej. Kniha má názov „Trojjediný Boh. Kresťanská viery v sekulárnej ére.“

„Pápež Pavol VI. chcel, aby vyššie úrady vo Vatikáne sa udeľovali iba na päť rokov,“ píše Benedikt XVI. ďalej kardinálovi Müllerovi, „ale aj bez určitého úradu môžeš naďalej verejne slúžiť viere, ako kňaz a ako teológ.“
Benedikt XVI. vyjadruje ocenenie úradu, ktorý mali obaja – úradu prefekta Kongregácie pre náuku viery. „Tam sa k odbornej kompetencii musela pridať aj múdrosť, ktorá uznáva hranice iba toho naštudovaného.“ Müller sa v rokoch v Ríme usiloval o to, aby presne toto robil.
„Ty si bránil jasnú tradíciu viery, ale v zmysle pápeža Františka si hľadal pochopenie pre to, ako ju dnes možno žiť,“ uvádza Benedikt XVI. v liste. –zg-

Bývalý prefekt kardinál Müller sa dožíva 70 rokov

Rím, 28.12.2017 (kath.net/ KAP) 021 612 – Bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, kardinál Gerhard Ludwig Müller, sa 31. decembra dožíva 70 rokov. Narodil sa v nemeckom Mainzi a kongregáciu viedol do 1. júla 2017, keď sa mu skončilo obdobie v úrade a František mu ho nepredĺžil.
V interview pre noviny „Passauer Neue Presse“ kritizoval Müller pápežov postup, ktorý mu „svoje rozhodnutie oznámil v rámci jednej minúty a neuviedol dôvody“. „Tento štýl nemôžem akceptovať,“ povedal. Za jeho nástupcu povolal pápež španielskeho jezuitu arcibiskupa Luisa Ladariu Ferrera, ktorý ho nahradil o. i. aj v komisii „Ecclesia Dei“.
Gerhard Ludwig Müller študoval teológiu v Mainzi, Mníchove a Freiburgu. V r. 1977 bol vysvätený na kňaza a promoval u kardinála Karla Lehmanna na tému o Dietrichovi Bonhoefferovi a v r. 1985 habilitoval s prácou „Spoločenstvo a uctievanie svätcov“. Prednášal v Mníchove dogmatiku a napísal o nej aj štandardné. V r. 2016 vyšlo už v 10. vydaní a je preložené aj do španielčiny, taliančiny, maďarčiny a čínštiny. Tam sa pokúša vysvetliť panenské narodenie Ježiša tak, že sa vtedy stal podozrivým pre konzervatívne sily v Cirkvi.
Po menovaní za biskupa Regensburgu v r. 2002 sa stal členom Kongregácie pre náuku viery. Desať rokov bol diecéznym biskupom a dlhšie viedol Komisiu pre ekumenizmus pri KBN.
Pre reformy v diecéze mal povesť konzervatívneho biskupa a musel riešiť aj obvinenia zneužívania chlapcov v speváckom zbore. Začal preto dlhodobé vyšetrovanie prípadov, ktoré ukončil až jeho nástupca biskup Rudolf Voderholzer.
V lete 2012 Benedikt XVI. povolal Müllera do Ríma a urobil z neho svojho najdôležitejšieho teologického poradcu a prefekta ústredného orgánu Rímskej kúrie. Kardinál Müller, ktorý dobre pozná cirkev a teológiu Latinskej Ameriky, bol v r. 2013 dokonca jedným z prvých prefektov, ktorých pápež František potvrdil v úrade.
Ako šéf bývalej vatikánskeho „inkvizičného orgánu“ bol Müller aj prezidentom Pápežskej biblickej komisie, Medzinárodnej teologickej komisie a mal na starosti aj Komisiu „Ecclesia Dei“, ktorá riadili kontakty s tradicionalistami.

70. rok života zrejme aj najťažší
Pre Müllera bol jeho 70. rok života pravdepodobne aj jeho najťažším. V ostatnom čase sa o ňom veľa počúvalo a písalo. Čo teraz robí, pýtali sa ho napríklad. „Nedokážem sa pomaly zachrániť od pozvaní z celého sveta!“ povedal. A stále je prítomný v nemeckých, talianskych, aj amerických médiách.
Vyjadroval sa k témam ako diskusia okolo „Amoris laetitia“, napätia v kúrii a jeho opustenie úradu Kongregácie pre náuku viery. Či poznámka pápeža vo vianočnom príhovore ku kúrii proti „jemne odstráneným“ spolupracovníkom, ktorí sa potom sťažujú, bola namierená na neho, zostáva nejasné. Müller ju iste počul, vo štvrtok bol aj on v sále „Sala Clementina“.
Tento významný profesor dogmatiky vydal na jar aj knihu o úlohe a poslaní pápeža, ktorá sa stretla s veľkým záujmom. Je v nej aj veta:
„Najväčšia zodpovednosť, ktorou Boh človeka na zemi poverí, je poslanie Rímskeho biskupa.“ A to podrobne opísal nielen v knihe ale aj v mnohých interview.
Müller je priateľom jedného z otcov teológie oslobodenia Peruánca Gustava Gutierreza. Jeho a Peru Müller často navštevoval. Svoje skúsenosti v tamojšej pastorácii opísal v knihe ako poučné a obohacujúce.
To, že kardinála Müllera na jeseň pozvali tradicionalistické kruhy v Ríme, aby prednášal o opätovnom povolení predkoncilovej omše, ho pre niektorých posunulo príslušným smerom. Pritom sám nie je prívržencom tohto obradu.
Ani v polemike okolo „Amoris laetitia“ sa Müller nenechal zasunúť do nijakého šuplíka. Pápeža bránil proti každému obvineniu z herézy a zdôraznil, že dokument je v línii tradície katolíckej náuky. Müller, ktorý vtedy ešte bol prefektom, však vyjadril aj názor: „Keby sa bolo počúvalo na Kongregáciu pre náuku viery, (ktorá odporúčala viaceré zmeny v ´Amoris laetitia´), boli by sme lepšie dosiahli cieľ a boli by sme lepšie vyzbrojení proti obvineniam.“ –zg-

Kardinál Müller: „Som kňaz a nijaký dvoran. Basta!“

Hamburg, 27.12.2017 (www.kath.net) 021 611 – Nemecký kardinál Gerhard Ludwig Müller by sa po kritike kúrie, ktorú vyslovil pápež František vo vianočnom príhovore, nechcel stať kontrahentom pápeža. Pre časopis „Zeit“ povedal: „V nijakom prípade by som nechcel byť v nemeckej tlači vykresľovaný ako protivník pápeža!“
Po Františkovom vianočnom príhovore sa predpokladalo, že pápež myslel najmä kardinála Müllera ako dôverníka predchádzajúceho pápeža Benedikta XVI. K nezvyčajne jasnej kritike Františka na adresu intrigánov vo Vatikáne kardinál Müller povedal:
„V každom prípade sú intrigy a komploty nezlučiteľné s cťou duchovného.“ Müller sám musel od júla zložiť úrad prefekta Kongregácie pre náuku viery. K tomu pre „Zeit“ povedal, že tým bol prekvapený, „keďže sa pri tom neuviedli objektívne ani subjektívne dôvody“. Pripúšťa, že kritizoval štýl pápeža, ale:
„Nešlo o mňa, Ja som sa postavil za svojich troch najlepších spolupracovníkov v mojej kongregácii, ktorí boli bez udania dôvodov na hodinu prepustení. Ak sa to interpretuje ako neprístojné, alebo nemúdre, nech je tak. Ja som kňaz a nijaký dvoran. Basta!“
Müller sa nevidí ako konzervatívny protihráč pápeža:
„Ja už z princípu nie som nijaký antipól k pápežovi. A už vôbec nepochádzam z nejakého ideologického smerovania, či už sa nazýva konzervatívne, alebo progresívne, pravé či ľavé. Pápež František nie je liberál, ani konzervatívec a nepotrebuje protihráča – ani konzervatívneho, ani progresívneho.“ –zg-

Moskva: Už vyše 1100 kostolov a výstavba pokračuje

Moskva, 28.12.2017 (KAP) 021 610 – Ruská pravoslávna cirkev renovovala alebo postavila v ostatných 30 rokoch viac ako 30 000 Božích domov. Oznámil metropolita Hilarion (Alfejev) v televíznej relácii „Cirkev a svet“. Vcelku je teraz 40 000 ruských pravoslávnych chrámov v 60 štátoch. Ak stavebná činnosť bude takto pokračovať, počet kostolov sa za 30 rokov zdvojnásobí a znova dosiahne stav z roku 1914.
„Nestaviame však kostoly, aby sme docielili obdivuhodné počty, ale pretože to ľudia chcú,“ zdôraznil Hilarion. „Nesmie sa zabudnúť, že stavbu alebo renováciu väčšiny chrámov financovali veriaci – ako prostí ľudia tak aj podnikatelia.“ A metropolita dodal: „Božie domy sa nestavajú ako architektonické alebo umelecké monumenty, ale sú tu pre ľudí.“ …
Patriarcha Kyril I. na diecéznom zhromaždení vyhlásil, že počet pravoslávnych Božích domov v Moskovskej eparchii v r. 2017 vzrástol o 24 – na 1154. Počet duchovných vzrástol o 23 – na 1711. Spolu je to 26 biskupov, 1289 kňazov a 396 diakonov. V r. 2018 má pribudnúť 33 novokňazov.
V Moskve je aj 15 mužských kláštorov s 1029 mníchmi a 18 ženských s 970 mníškami. –zg-

Terapeut: Spoveď niekedy účinnejšia ako psychoterapia

Londýn, 28.12.2017 (kath.net/jg) 021 609 – Sviatosť zmierenia môže za istých okolností viac prispieť k psychickému zdraviu ako psychoterapia. Napísal to katolícky psychoterapeut Peter Tyler v knihe „Confession: The Healing of the Soul“ (Spoveď: Uzdravenie duše), ktorá teraz vyšla vo vreckovom formáte.
„Kristus dokáže vstúpiť do hĺbok podvedomia a tam uzdravovať. V mojej psychoterapeutickej praxi to zažívam pravidelne. Najmarkantnejšie a najmocnejšie zmeny sa dejú pri spovedi. Psychológia a psychoterapia sú pri duševných chorobách nevyhnutné. Terapeuti však musia brať do úvahy hranice psychológie. Existuje hranica v tom, čo možno v terapeutickej poradni dosiahnuť – kde sa to psychologické končí a spiritualita začína.“ píše Tyler zo svojich skúseností.
Možno, ako dodáva Tyler v rozhovore pre Catholic Herald, je tu treba trocha pokory zo strany psychológov. Katolíkov treba o hodnote a význame spovede poučovať. Svojou knihou chce k tomuto prispieť. Spoveď sa často vidí iba ako prostriedok, urobiť „čistý stôl“. Sviatosť zmierenia je však ešte viac. Je to „nádherný dar Boha a Cirkvi na uzdravovanie duše,“ zdôraznil Tyler.
Popri pôsobení psychoterapeuta je Peter Tyler aj profesorom pastorálnej teológie a spirituality na Univerzite svätej Márie v Londýne. –zg-

Kardinál Marx: Rešpektovať svedomie homosexuálov

Je slepým rigorizmom a nesprávne, „zvonka hovoriť, že niekto je v stave smrteľného hriechu“!

Mníchov, 28.12.2017 (kath.net) 021 608 – Mníchovský arcibiskup, kardinál Reinhard Marx, si želá nový prístup Cirkvi k sexuálnej morálke a robiť niečo proti „slepému rigorizmu“. Podľa Marxa je nesprávne, „zvonka hovoriť, že niekto je v stave smrteľného hriechu“ a to platí aj o hodnotení homosexuality. „Bez ohľadu na situáciu jednotlivca vo svedomí, bez pohľadu na realitu a konkrétne okolnosti nie je posudzovanie správania možné. No nestačí ani povedať, že sami vieme, čo je pre nás dobré. Prirodzene ide o zodpovednosť pred Evanjeliom a celou náukou Cirkvi, ale potom musíme rešpektovať rozhodnutie, ktoré niekto slobodne urobí.“ -zg-

Gruzínsko: Patriarcha Ilia slávil 40 rokov v úrade

Tiflis, 27.12.2017 (KAP) 021 607 – Slávnostnou svätou omšou v historickej katedrále v meste Mccheta, náboženskom centre Gruzínska, oslávili 25. decembra jubileum 40 rokov od uvedenia do úradu gruzínskeho pravoslávneho katolikosa – patriarchu Iliu II. (Eliáša). Mccheta je jedno z najstarších miest v Gruzínsku. Nachádza sa neďaleko Tbilisi. V staroveku bola Mccheta hlavný mestom Gruzínska.
„Nebolo by možné týchto 40 rokov pretrvať bez lásky veriaceho ľudu,“ zdôraznil patriarcha na omši. Ilia II., ktorý do úradu nastúpil ešte za sovietskeho vládcu Leonida Brežneva, ďalej povedal:
„Bolo to najťažších 40 rokov, ale vďaka Bohu a jeho pomoci sme to prežili. Nebol by som schopný dokázať to bez vašej pomoci a vašej lásky.“
Na omši sa zúčastnil aj gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili. Pred 40 rokmi ešte nikto netušil, že intronizácia Iliu II. sa stane „najvýznamnejšou udalosťou ostatných desaťročí“, ako povedal. V dobe dramatických zmien „patriarcha svojím múdrym vedením a láskyplnou službou vytvoril solídne základy pre jednotu a pokrok gruzínskej spoločnosti.
Podobne sa vyjadril premiér Giorgi Kvirikašvili, ktorý patriarchovu službu označil ako „Božie požehnanie“ z duchovného hľadiska a ako „historickú udalosť“ zo sekulárneho hľadiska. „Pod Iliovým vedením boli vybudované alebo zreštaurované mnohé kostoly, znova rozkvitol kláštorný život – to všetko je veľká zásluha katolikosa – patriarchu.“
Na liturgii prečítali aj blahoželanie moskovského patriarchu Kyrila I., v ktorom o. i. napísal: „Tvoje slovo má váhu a význam pre všetkých, ktorí ťa poznajú a milujú, ktorí sa za teba modlia a prosia o tvoje požehnanie.“
Jubileum 40 rokov intronizácie Iliu II. sa malo pôvodne osláviť s účasťou pravoslávnych delegácií z celého sveta. Patriarcha však tieto plány v máji zrušil „vzhľadom na nestabilnú situáciu vo svete“. Okrem toho sa zhoršil zdravotný stav patriarchu pochádzajúceho zo severo-osetského Vladikavkazu, ktorý sa 4. januára dožije 85 rokov. Z toho dôvodu Ilia II. oznámil v novembri menovanie „locum tenensa“ za gruzínskeho patriarchu. „Locum tenens“ je metropolita Schio (Mudširij) zo Senaki, ktorý má na starosti aj gruzínske pravoslávne farnosti v Austrálii. –zg-

Biskup: Liberálna Cirkev nikoho nepritiahne!

Pasov, 27.12.2017 (kath.net) 021 606 – Bavorský diecézny biskup Pasova Štefan Oster na Vianoce v interview pre nemecký rozhlas poukázal na to, že krajiny s fungujúcimi demokraciami sú formované väčšinou „kresťanskou kultúrou, ktorá rešpektuje dôstojnosť človeka a buduje na dialógu“. Pre Nemecko si želá „stabilnú vládu“.
Biskup Oster sa vyjadril aj k pripravovanej synode o mládeži vo Vatikáne v r. 2018 a kritizoval „komunikačný deficit“ v Cirkvi:
„V tejto súvislosti sa môžeme učiť od evanjelických slobodných cirkví. Cirkev, ktorá sa stala iba liberálnou bez základu Evanjelia, už nikoho nakoniec nepritiahne!“
Ku vzťahu cirkvi k strane Alternatíva pre Nemecko biskup Oster povedal:
„Tento vzťah v každom prípade postupne stratí na kŕčovitosti. V súčasnosti sa všetci pokúšajú profilovať dištancovaním sa od nej. Ale ja musím dokázať hovoriť s každým človekom.“ Biskup pripomenul, že aj vzťah k zeleným bol na začiatku veľmi zlý. „Cesta bola zarúbaná. Dnes zastávajú zelení stále podobné postoje napríklad vzhľadom na ochranu života. A napriek tomu sú plne etablovaní v politickej spoločnosti.“
K antisemitským demonštráciám na nemeckých uliciach biskup povedal: „Ako kresťania musíme so všetkou dôslednosťou stáť po boku našich židovských bratov a sestier, pre nás musí byť každá forma antisemitizmu úplne vylúčená.“ –zg-

Je niečo zhnité v arcibiskupstve kardinála Maradiagu

Rím, 27.12.2017 (kath.net) 021 605 – Pápežský poradca kardinál Oscar Andres Rodriguez Maradiaga sa na Vianoce vyjadril ku svojim vážnym finančným obvineniam v talianskych novinách. Pre CNA povedal, že ide o „polopravdy“. Obvinenia patria údajne manažérovi Katolíckej univerzity v Hondurase. Toho v r. 2016 obvinili z krádeže a prepustili. Podľa kardinála nedostal peniaze on sám, ale arcidiecéza a financovala sa tým formácia kňazov a podporili sa chudobní kňazi. Maradiaga vyhlásil, že tu ide o ohrozenie reforiem pápeža Františka. V tej súvislosti je zaujímavé iné tlačové vyhlásenie. Rozšírila sa „správa“, že najvyššiemu pápežovmu poradcovi, ktorý sa pravidelne rozpráva s pápežom, František zatelefonoval (!) Podľa „Vatican Insider“ mal povedať: „Je mi veľmi ľúto všetko to zlé, čo ti spôsobili – ale nerob si starosti.“
Faktom je, že Vatikán krátko pred Vianocami potvrdil, že sa prípad vyšetruje, no neuviedol detaily k vyšetrovaniu, ktoré už prebieha mesiace.

Ludwig Ring-Eifel, šéfredaktor nemeckej katolíckej agentúry KNA, pred Vianocami pre Dómske rádio povedal:
„Myslím si, že na tých fámach niečo je, lebo pápež naozaj už pred mesiacmi poslal do Hondurasu argentínskeho biskupa, aby veci prešetril. Či je všetko Maradiagova vina, to neviem. No teraz sa objavilo aj meno Maradiagovho asistenta, ktorý by mohol byť vinníkom. Tu by som bol ešte opatrný. Ale to, že tam je niečo zhnité, to sa mi zdá evidentným.“
Ring-Eifel pripomenul aj to, že pápež po prvý raz v príhovore ku kúrii neobvinil iba tých, ktorí sa stavajú do cesty jeho reformám, ale vyzdvihol aj tých, ktorých si sám vybral, aby mu pri reformách pomáhali a potom sa dostali na scestie:
„To je nové smerovanie jeho kritiky, už neútočí iba na starú gardu, čo reformy blokuje, ale aj na pomocníkov pri reformách, ktorí narobili škody.“

Podľa správy „National Catholic Register“ napriek dementi Maradiagu zostávajú naďalej otvorené dôležité otázky. Noviny píšu, že závažné finančné obvinenia by sa mohli týkať najmä biskupa Juana Josého Pinedu. To je pomocný biskup kardinála Maradiagu a jeho blízky dôverník. Už v septembri boli finančné nezrovnalosti arcidiecézy témou na návšteve biskupov Hondurasu ad limina. Brizantné je, že podľa novín sa v oficiálnej správe suma 1,3 milióna dolárov, ktorú arcidiecéza dostala od vlády Hondurasu, vôbec nespomína. Tá mohla skončiť v rukách biskupa Pinedu, blízkeho priateľa kardinála. O výdavkoch tejto sumy niet dokumentácie. Pineda je už dlhšie podozrivý zo šafárenia. Noviny s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj napísali: „Vzťah kardinála s Pinedom je veľmi úzky. Kardinál ho obhajuje cez banku.“
Arcibiskupstvo kardinála Maradiagu však vraj nemá problémy so šafárením. Podľa novín „National Catholic Register“ pomocný biskup má blízkeho priateľa menom „Mike“. Ten vystupuje v Hondurase ako policajný kaplán a roky verejne vysluhuje sviatosti. Problémom je, že tento muž nie je ani katolík, ani vysvätený za kňaza! „Kardinál to všetko vie,“ píšu noviny.
Biskup Casaretto, ktorý arcidiecézu mesiace vyšetruje, mal byť podľa novín situáciou korupcie v nej riadne šokovaný. Bol však konfrontovaný aj s obvineniami zo zneužívania v súvislosti s kňazmi a seminaristami. Podľa novín „L’Espresso“ pápež už dostal správu s vyše 50 svedkami, medzi nimi aj pracovníkmi arcidiecézy. Informovaní boli aj vysoko postavení pracovníci Vatikánu. Podľa talianskeho denníka mal pápež rozhodnúť, že vec vezme do rúk sám a nezriadi komisiu. A nezariadil ani apoštolskú vizitáciu arcidiecézy. Dodnes bolo iba jedno opatrenie: Biskup Pineda bol poslaný na exercície k jezuitom do Madridu. Emiliano Fittipaldi, ktorý pred Vianocami pre noviny „L’Espresso“ o tejto veci exkluzívne informoval, tento škandál dodnes nekorigoval a drží sa svojej verzie vážneho obvinenia kardinála Maradiagu. –zg-

Zeman: Nijaký spontánny útek, ale cielená invázia

Praha, 27.12.2017 (kath.net/tv nova) 021 604 – Český prezident Miloš Zeman vo vianočnom príhovore označil migračnú vlnu do Európy ako inváziu:
„Niekedy si pripadám ako Kasandra, ktorá varuje pred tým, aby sa Trójsky kôň pritiahol do mesta. Ale som hlboko presvedčený, že to, s čím tu máme do činenia, nie je nijaké spontánne hnutie úteku, ale organizovaná invázia.“
Zeman sa vyslovil proti prijatiu migrantov v Česku a mladých mužov zo Sýrie vyzval, aby vo svojej vlasti bojovali proti islamistom, namiesto toho, aby ušli do Európy. Vítaciu kultúru Angely Merkelovej označil Zeman okrem iného ako naivnú.
Prezident Miloš Zeman už v r. 2016 v rozhovore s britskými novinami Financial Times (FT) odporúčal deportovať ekonomických utečencov z Európy do „prázdnych miest“ v severnej Afrike, či na „neobývané grécke ostrovy“. Povedal, že kultúra moslimských utečencov je zásadne nezlučiteľná s európskou spoločnosťou. K návrhu odsunúť utečencov na ostrovy prezident doplnil, že by si tým Grécko mohlo postupne znížiť dlhy. Podľa Zemana existuje „pevné spojenie“ medzi prílivom migrantov a „vlnou džihádistov“ v Európe. Extrémisti medzi utečencami môžu vraj zradikalizovať umiernených moslimov podobne, ako to bolo v prípade nacistov a Nemcov v 30. rokoch.
Zeman rozhovor poskytol na Rodose, kde bol na konferencii „Dialóg civilizácií“, ktorú zorganizoval spojenec ruského prezidenta podnikateľ Vladimír Jakunin. Zeman ďalej povedal, že jediné riešenie migračnej krízy je deportácia ľudí, ktorí neutekajú pred vojnou. … Vyhlásil, že utečencov je menej ako tretina z tých, čo prišli do EÚ, ostatní sú ekonomickí migranti a dodal:
„Som si istý, že existuje pevné spojenie medzi vlnou utečencov a vlnou džihádistov. Existujú správy nemeckého ministerstva vnútra o počte džihádistov v Nemecku. … Nie som proti migrantom vo svojej krajine z Ukrajiny, Vietnamu, Ruska, Bieloruska, Srbska a podobne. Som len proti islamskej migrácii, pretože si myslím, že je tu naprostá nezlučiteľnosť kultúr – ako príklad uvádzam správanie sa islamských utečencov k ženám. Je to naprosto odlišné od európskej kultúry,“ citovali noviny Zemana. … –zg-

USA: Planned Parenthood zavrela 32 pobočiek

Washington D.C., 27.12.2017 (kath.net/jg) 021 603 – V roku 2017 zatvorila najväčšia potratová organizácia „Planned Parenthood Federation of America“ (PPFA) podľa správy organizácie na ochranu života „American Life League“ (ALL) brány 32 svojich pobočiek. Informoval o tom denník Washington Post. Planned Parenthood má v súčasnosti ešte 597 pobočiek. V roku 1995 ich bolo ešte 938. Zástupcovia PPFA uvádzajú ako príčinu viaceré faktory, bez ich konkrétneho menovania. Niektorí za to robia zodpovedným aj zavedenie záväzného zdravotného poistenia a Obamovu reformu (Obama-Care). Tým má teraz viac ľudí zdravotnú starostlivosť cez „Medicaid“ a už nie sú odkázaní na služby Planned Parenthood.
Zatváranie pobočiek sa však začalo už pred zavedením „Obama-Care“, ako píše Washington Post. Organizácia Planned Parenthood sa teraz usiluje väčšími a lepšie vybavenými centrami byť znova atraktívnejšou.
Paralelne k zatváraniu pobočiek klesol počet ľudí, o ktorých sa starala. Washington Post cituje štatistiku Planned Parenthood. V r. 2012 sa starala o 3 milióny pacientov, v r. 2015 už iba o 2,4 miliónov. Počet potratov, ktoré vykonala, sa však zdá byť konštantný – v r. 2015 ich bolo 327 348, rok predtým 323 999. –zg-

Aktivistka z „Pussy Riot“: „Ja nie som ateistka“

Hamburg, 27.12.2017 (KAP/KNA) 021 602 – Máša Alechina (29), aktivistka a speváčka skupiny „Pussy Riot“, sa vyjadrila k svojmu náboženskému presvedčeniu. „Ja nie som ateistka,“ povedala pre magazín „Zeit“ zo štvrtka. „Necítim tú ‚náboženskú nenávisť‘, za ktorú nás odsúdili.“ S priateľkou nedávno tajne navštívila Katedrálu Krista Vykupiteľa v Moskve.
V tomto významnom pravoslávnom chráme táto ruská punková skupina vo februári 2012 usporiadala „punkovú modlitbu“ s názvom „Milý Bože, vykúp nás od Putina“. Za to bola Alechina v auguste 2012 spolu so speváčkou Nadeždou Tolokonnikovou za „výtržníctvo z náboženskej nenávisti“ odsúdená na dva roky v trestnom tábore. V r. 2013 sa dostali na slobodu po celonárodnej amnestii.
Svoj čin neľutuje, ako dodala Alechina. „V podstate mám pocit, že som urobila niečo potrebné. Ja snívam totiž o tom, že naše deti budú mať lepšiu budúcnosť.“ –zg-

Vianoce: František navštívil Benedikta XVI.

Vatikán/Viedeň, 26.12.2017 (KAP/KNA) 021 601 – Pápež František vykonal vianočnú návštevu u emeritného pápeža Benedikta XVI. (2005-2013) tak ako v minulých rokoch. Stretnutie s jeho 90-ročným predchodcom bolo už 21. decembra a trvalo asi pol hodinu, ako oznámila vatikánska tlačová kancelária v utorok. František sa stretol s Benediktom v jeho sídle vo vatikánskych záhradách a vyjadril mu tradičné vianočné želania.

Podľa slov nemeckého žurnalistu a pápežského životopisca Petra Seewalda je o Benedikta XVI. vo všeobecnosti stále veľký záujem ako o zaujímavého partnera v rozhovore:
„Biskupi, vedci, priatelia, známi, jednoduchí veriaci, štátnici – celý svet ho chce ešte vidieť. Benedikt má mimoriadne vyžarovanie. Má auru človeka, ktorý sa priblížil Bohu celkom blízko,“ povedal Seewald, ktorý Benedikta krátko pred Vianocami v Ríme navštívil v interview pre rakúsky denník „Kurier“ na Štedrý deň. Informoval, že stretnutia s Františkom sú už „veľmi zriedkavé“ a povedal:
„Emeritný pápež si prirodzene robí starosti pre situáciu kresťanstva v Európe, predovšetkým pre situáciu v Cirkvi! Rozdiely medzi pontifikátom Benedikta a Františka sa prejavujú stále zreteľnejšie. Nie je to iba iný štýl, ide aj o identitu a líniu, o otázku, či existujú ešte vôbec istoty vo viere Katolíckej cirkvi?“ Benedikt však nie je „tieňový pápež“, on nekomentuje konanie Františka a nemieša sa do toho, ako dodal.
Seewald vydal v r. 2016 pod názvom „posledné rozhovory“ dlhšie interview s Benediktom XVI. v knihe. –zg-

Nemecko: Veľká časť protestantizmu v kýbli?

Berlín, 26.12.2017 (kath.net) 021 600 – Ulf Poschardt, šéfredaktor nemeckej spravodajskej skupiny „WeltN24“ vyslovil na Twitteri tvrdú kritiku vianočných kázní v nemeckých kostoloch:
„Kto má vlastne ísť na polnočnú omšu, keď sa na konci kázne domnieva, že strávil večer u Mladých socialistov alebo Strany zelených?“ napísal Poschardt. Jeho tvít mnohí zdieľali a horlivo o tom diskutovali. Neskôr sa Poschardt znova ozval a celkom konkrétne kritizoval protestantov v Nemecku:
„Väčšina protestantizmu je v kýbli – a ako veľmi to vidíme na tom, že toto vyznanie už nedokáže, alebo nechce rozlíšiť vieru od politiky!“ –zg-

Vatikán: Odhalená aktivistka kradla Ježiška z jaslí

Rím, 26.12.2017 (kath.net/KAP) 021 599 – Do pása odhalená aktivistka sa na Vianoce vo Vatikáne pokúsila ukradnúť z jaslí v betleheme Ježiškovu sošku. K tomu podľa médií vykrikovala „Boh je ženského rodu“ a mala to napísané aj na chrbte, ako informovali talianske médiá 26. decembra popoludní. Vatikánski žandári ženu zastavili a rýchlo jej prehodili čierny plášť.
Akcia sa stala asi dve hodiny pred tým, ako pápež František prečítal vianočné posolstvo na Námestí sv. Petra a udelil tradičné požehnanie „Urbi et orbi“. Nie je to prvý raz, čo aktivistky feministickej skupiny „Femen“ sa pokúšali ukradnúť Ježiška na Námestí sv. Petra – stalo sa to už aj v r. 2014. –zg-

‚Benedikt má auru človeka, čo sa úplne priblížil k Bohu‘

Peter Seewald sa krátko pred Vianocami stretol s Benediktom XVI.: „Rozdiely v pontifikáte Benedikta a Františka sa prejavujú stále zreteľnejšie. Čo sa týka personálnych rozhodnutí Františka sa mnohí začali zamýšľať.“

Rím, 25.12.2017 (kath.net) 021 598 – Ako sa má Benedikt XVI.? Pápežský životopisec Peter Seewald k tomu vo vianočnom interview pre rakúske noviny KURIER prezradil podrobnosti:
„Na prvý pohľad sa nemá dobre. V októbri spadol a zranil sa na tvári. Predtým si nalomil stavec. To sa medzi tým zahojilo, ale chodí stále ťažšie. Hovorí ticho, je pritom však veľmi bystrý a sústredený a vždy priateľský a stále má humor. On má auru človeka, čo sa celkom priblížil k Bohu.“
Seewald tiež povedal, že stretnutia pápeža Františka a jeho predchodcu sú teraz už len veľmi zriedkavé a uviedol:
„František však rád Benediktovi píše. Rozumejú si. Rozdiely v pontifikáte Benedikta a Františka sa prejavujú stále zreteľnejšie. Nie je to iba iný štýl, ide o identitu a líniu, o otázku, či vôbec ešte existujú istoty vo viere Katolíckej cirkvi? Benedikt však nie je nijaký ´tieňový pápež´ a konanie pápeža Františka nekomentuje. Nenechá sa používať ako nástroj niekoho.“
Pokusy oboch pápežov stavať proti sebe označuje Seewald ako „smiešne“. Pripomenul, že František už ako biskup v Buenos Aires nemal problém s autoritou a tvrdo zasahoval.
„Čo sa týka personálnych rozhodnutí Františka a jeho vedenia personálu, mnohí pozorovatelia sa začali zamýšľať. To, že to bývalé dôverné vo vedení Benediktom ustúpilo do pozadia, nemožno prehliadnuť.“ –zg-

Kardinál Kasper: „To sú falošné správy – fake news“!

Rím, 23.12.2017 (kath.net/pl) 021 597 – „To sú fake news. Ani slovo nie je pravda, všetko absolútne nepodložené.“ Vyhlásil to emeritný kardinál kúrie Walter Kasper pre kath.net. Kardinál Kasper takto dementoval tvrdenie talianskeho denníka „La Repubblica“, podľa ktorého: „Pápež František poveril vatikánsku komisiu spolu s predstaviteľmi protestantov, aby vypracovali ´ekumenicko-eucharistickú liturgiu´ na spoločné slávenie Eucharistie.
„Taká ekumenická omša teologicky vôbec nemôže existovať. Ale každý nezmysel je očividne dosť dobrý na to, aby sa pápežovi škodilo,“ konštatoval Kasper.
Bývalý predseda Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, ktorý pochádza z nemeckej Diecézy Rottenburg-Stuttgart, ešte dodal:
„U nás v švábskom nárečí sa hovorí pri takýchto príhodách o „sviatočnom čertovi“, ktorý pred veľkými sviatkami inscenuje nepokoj a zmätok.“ –zg-

Bavorský biskup: Bez Vianoc nijaký Otčenáš

Vianočné posolstvo biskupa Regensburgu, R. Voderholzera

Regensburg, 23.12.2017 (kath.net) 021 596 – „Otčenáš ako vianočnú modlitbu“ prezentuje regensburský diecézny biskup do centra svojich homílií.
„Čo sme v tomto Advente prežili, dalo by sa v našej sekularizovanej spoločnosti sotva považovať za možné. Až po bulvárne plátky sa diskutuje o ústrednej modlitbe kresťanstva a zmysle jeho slov. Iba to už je dobrá správa! Otčenáš ako vianočná modlitba? Iste, anjeli spievajú „Gloria in excelsis Deo“, pastieri sa klaňajú, Mudrci z Východu prinášajú dary. Prosbu učeníkov, aby ich naučil modliť, Ježiš splní až ako dospelý v rámci Horskej kázne: Keď sa modlíte, hovorte: „Otče náš, ktorý si na nebesiach …“

… jeden z nás
Napriek tomu: Bez Vianoc nijaký Otčenáš! Vianočné posolstvo znie: Večný Syn Otca sa stáva človekom, jedným z nás. On vchádza do histórie a zdieľa náš ľudský osud. Tak nás berie a vťahuje do svojho vzťahu s Bohom. Obnovuje nás ako Božie deti. V ňom sme synmi a dcérami Boha a navzájom sme bratia a sestry. Súrodenectvo ľudskej rodiny sa nedosiahne odstránením otcov, ale predovšetkým spoločným vzťahom k nebeskému Otcovi. V jeho rukách sme chránení a v bezpečí.

Modliaci sa ľudia
Otčenáš nepotrebuje nijaký nový preklad. Potrebuje ľudí, ktorí sa modlia, deti, mládež, ženy a mužov, ktorí sa pri jasličkách nanovo cítia ako Božie deti a denne nanovo z tohto vzťahu žijú. Tak darujeme sebe a ľuďom v našej blízkosti celkom povedľa vo vlastnom zmysle slova radostné a požehnané Vianočné sviatky.

Kardinál odpovedá na otázku: Som ja kresťan?

Newark, 23.12.2017 (New York Times) 021 595

Modernistický americký kardinál Joseph Tobin z Newarku neverí, že existuje „presvedčivý teologický dôvod“, prečo by pápež nemohol vymenovať ženu za kardinálku. Interview pre New York Times viedol Nicholas Kristof:

Kristof: Veselé Vianoce! Dovoľte mi začať s úctivou skepsou. Ctím si Ježišovu náuku, ale mám problém so zázrakmi — sú Vianoce – teda teraz s panenským pôrodom. V Ježišovej dobe ľudia verili, že Aténa sa narodila z Diovej hlavy, takže sa zdalo prirodzeným, že veľký muž kráča po vode, alebo rozmnoží chleby a ryby. V r. 2017 už nie tak veľmi. Môžem prijať Horskú kázeň a vynechať to nadprirodzené?
Kardinál Tobin: Ľudia sú, myslím si, slobodní prijímať to, čo len chcú. Tak ako múdrosť v nekresťanských náboženstvách, ktorú ľudia prijímajú. Najväčší zázrak, ktorý mätie mysle je vtelenie. Veríme, že Stvoriteľ vesmíru, ktorý existoval pred tým, ako bol čas a všetko ostatné, sa stal jedným z nás. Ak to prijmete, potom je aj veľa iných vecí, ktoré sa už nezdajú také neuveriteľné.
Nie je to magická show. Všetky zázraky neboli izolované, či proste jednoduché altruistické udalosti. Poukazovali skutočne na to, kým Boh je a kým tesár z Nazaretu skutočne bol.

Jedna oblasť, kde sa mi Katolícka cirkev zdá byť zastaraná, je gender – rodová oblasť. Ak Ježiš dôveroval ženám ako Mária Magdaléna, ak Phoebe mohla byť predstavenou ranej Cirkvi, tak prečo nemôžu byť ženy kňazmi a kardinálmi dnes?
To sú dve odlišné otázky. Čo sa týka kňazov, je to naozaj skupina ľudí, ktorá je kameňom úrazu a zvlášť v tejto krajine a v tejto kultúre, kde všetky oblasti sú otvorené ženám iba táto zvláštna služba nie. Tak viem pochopiť to rozhorčenie. Ja mám osem sestier. Poznám ženy, ktoré tento kameň úrazu odvádza od Cirkvi. Čo sa týka kardinálov, mnohí sú biskupi, ale nie všetci. Až do 19. storočia boli aj laici kardinálmi.

Takže čoskoro uvidíme ženy kardinálky?
Možno moja teológia nie je dostatočne sofistikovaná, ale nemyslím si, že existuje presvedčivý dôvod, prečo by pápež nemohol vymenovať ženu za kardinálku.
Pápež František sľúbil, že nájde výraznejšiu úlohu pre ženy v Cirkvi. Už sú tu jednotlivé prípady žien menovaných do veľmi vplyvných pozícií v Rímskej kúrii. A myslím, že toho bude viac.

Nesmierne obdivujem katolícke mníšky, kňazov a laikov pracujúcich na frontových líniách na celom svete – bojujú proti chudobe, chorobám, nespravodlivosti. Tí ľudia robia presne to, o čom Ježiš hovoril. Ale vedúci predstavitelia Cirkvi, vrátane tých vo Vatikáne, sa často zdajú byť menej zameraní na núdznych a iné oblasti, o ktorých Ježiš hovoril – ako gejovia, či potrat, alebo plánovanie rodiny.
Treba pripomenúť, že Ježiš neurobil vyhlásenia o týchto troch horúcich bodoch. Myslím si, že hoci nám dal etos a smerovanie morálky nemôžeme si sadnúť a povedať: „Ježiš, čo robiť?“ Katolícka tradícia nespadla z neba a nerozhodla o niečom vrtošivom. To je založené na mnohých živých skúsenostiach ľudí, ktorí sa pokúšali dôkladne nasledovať Ježiša.

Môžem sa spýtať na modlitbu? Prijímam, že modlitba má duchovnú, uzdravujúcu hodnotu, ale prečo Boh odpovedá na modlitbu iba v situáciách ako uzdravenie z rakoviny, ale nikdy nedá narásť nohe?
Je zaujímavé, že to spomínate, Nicholas. Môj otec vyrástol na veľkého a mocného, hral futbal za Boston College, potom išiel do armády a stratil nohu v druhej svetovej vojne. Raz večer sa pozeral na protézu a povedal: „Myslím na to, že mám túto vec už polovicu života. Ale keby som ju nemal, nemal by som tvoju matku a nemal by som teba.“ Tak objavil niečo dobré v tejto tragédií. Viera ho cez to dostala. Niekedy si pomyslím, že keď neodstanem odpoveď na to, za čo sa modlím, možno prosím o niečo, čo by mi mohlo škodiť. Verím, že Boh vypočuje všetky modlitby a verím, že Boh nejakým spôsobom na ne odpovedá.

V interview som sa už pýtal reverenda Tima Kellera, aj prezidenta Jimmyho Cartera, či skeptik ako ja, ktorý obdivuje Ježišovo morálne učenie, ale pochybuje o panenskom pôrode a fyzickom vzkriesení sa ráta za kresťana. Keller povedal „nie“ a Carter „áno“ – takže to rozsúďte vy. Som ja kresťan?
Myslím si, že ak ste úplne nezatvorili dvere možnosti, že vám Boh má ešte viac čo povedať, tak ste s nami. Obráťme však list. Chcete sa ma niečo spýtať?
Môžem vás požiadať o láskavosť? Robím si veľké starosti o túto krajinu z mnohých dôvodov, ale zvlášť pre utečencov a migrantov. Myslím si že súčasná vláda smeruje k masovej deportácii. Mojich ľudí naozaj terorizujú. Takže sa obávam, že dokiaľ nenájdeme cestu ku zmene sŕdc, budú v tom pokračovať.

Takže toto je Božie dielo na zemi? To je to, čo by Ježiš dnes kritizoval?
Nikdy nepočúvam ako Ježiš ide a ukazuje prstom na ľudí, ktorí utláčajú chudobných. To, čo veľmi rázne kritizuje sú tí, ktorí ich nevidia takých, akí sú. A toto sa deje, vyvíjame si národný šedý zákal.

Mosul: Po odtiahnutí IS zasa vianočná atmosféra

Mosul, 23.12.2017 (kath.net/Fides) 021 594 – V obchodoch a na uliciach irackého Mosulu vidno tento rok znova prvé vianočné osvetlenia a stromčeky po tom, čo džihádisti samozvaného „Islamského štátu“ Vianoce zakázali. No len málo kresťanských rodín sa mohlo vrátiť do svojich domov a tak vianočné dekorácie sa zdajú byť skôr ústupkom tradíciám a znamením túžby obyvateľstva po oslobodení od prísnych pravidiel režimu IS. Ako informuje spravodajský portál ankawa.com napriek vianočnej atmosfére nie je ešte znova opravených mnoho kostolov v starom meste. Väčšina kresťanov, ako sa zdá, sa nechce vrátiť do opustených domov – usadili sa v Erbile, Dohuku, či iných dedinách nížiny Ninive.
„Mosul už nie je tým, čím bol bez kresťanov,“ hovorí Navfal zu Aboub, guvernér Provincie Ninive a dodáva, že miestne inštitúcie ešte nedokážu zaručiť potrebné predpoklady pre návrat do mesta. –zg-

Hilarion: Západ obmedzuje slobodu názoru

Moskva, 23.12.2017 (kath.net/KAP) 021 593 – Vedúci Úradu pre zahraničie Moskovského patriarchátu, metropolita Hilarion, v náboženskej relácii „Cirkev a svet“ verejnoprávnej televízie „Rosija 24“ kritizoval obmedzovanie slobody názoru na Západe a súčasne chválil politiku Vladimíra Putina. Informoval o tom „Interfax“ 19. decembra.
Hilarion poukázal na pozitívne zmeny v Rusku v ostatných 17 rokoch: „Spomíname si, aká bola krajina v 90. rokoch, aká bola korupcia, akú kriminalitu sme mali, ako málo peňazí ľudia zarábali. A videli sme, ako 17 rokov Putinovho vedenia ako premiéra a prezidenta dalo rásť blahobytu ľudí. Myslím si, že to je tajomstvo veľkej popularite, ktorú už takú dlhú dobu u nás má.“
Hilarion hovoril aj o otázke britskej BBC, ktorú dostal o Putinovi a poukázal na cenzúru BBC: „BBC mi položila otázku o dlhom vládnutí jednej osoby. Odpovedal som, že kráľovná Alžbeta vládne už 60 rokov. Potom sa moje interview začalo vysielať, ale tieto slová – otázku a odpoveď vystrihli. To poukazuje na realitu slobody prejavu v západných krajinách Európy,“ povedal metropolita. –zg-

USA: Znova žaloba páru LGBT na kresťanskú pekáreň

Bakersfield, 23.12.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 592 – V USA sa znova objavili titulky v médiách o tom, že kresťanská pekáreň je nútená súdnym výnosom proti náboženskému presvedčeniu vlastníčky pripraviť tortu pre lesbický pár.
V auguste 2017 si chceli dve lesby u vlastníčky pekárne Tastries Cathy Millerovej objednať svadobnú tortu. Súdne dokumenty ukazujú, že pár uzavrel „manželstvo“ už v decembri 2016, teda o viac ako pol roka skôr! Millerová pár informovala, že pre náboženské presvedčenie nepripraví tortu na „svadbu“ páru rovnakých pohlaví. Súčasne ponúkla, že dohodne termín v inej pekárni, ktorú mohla pre dobrú kvalitu odporúčať.
Lesbický pár opustil pekáreň a vyjadril svoju nevôľu najprv cez sociálne médiá. Reakcie siahali od podpory až po odmietanie, ba dokonca hrozby na adresu pekárky a jej pracovníkov. O dva mesiace podali ženy sťažnosť na oddelenie „Department of Fair Employment and Housing“ (DFEH) štátu Kalifornia. Tento orgán je kompetentný aj v oblasti zákazu odmietať služby osobám na základe sexuálnej orientácie.
DFEH zaviedlo oficiálne konanie a podalo návrh na predbežné opatrenie proti pekárni. To prikazuje pekárni piecť torty aj pre homosexuálne páry. Inak sa jej zakáže piecť svadobné torty vôbec.
Sudca, ktorý návrh DFEH spracovával, predbežné opatrenie odmietol: „Vec sa dotýka nielen základných práv oboch žien, ale aj základných práv Cathy Millerovej. Okrem toho nevidím v tomto prípade nijakú naliehavosť, ktorá by predbežné opatrenie oprávňovala.“
Pani Millerová k prípadu zatiaľ stanovisko nezaujala. Na 2. februára 2018 je stanovené vypočutie pred súdom. –zg-

Rakúsko: Biskup Aichern dúfa v skorý diakonát žien

Linec, 20.12.2017 (KAP) 021 591 – Emeritný linecký biskup Maximilian Aichern dúfa v „prelom“ v pripustení žien k diakonátu. Už v aktívnom období sa za to zasadzoval a podal návrh aj do Ríma, ako vyhlásil Aichern pre katolícke noviny „KirchenZeitung“ v Linci v interview k svojim 85. narodeninám.
„V praxi plnia predsa mnohé ženy už dlho diakonskú službu v Cirkvi aj vo svete,“ vyhlásil. V Katolíckej cirkvi je podľa neho žiadúce „odstránenie bŕzd, viac odvahy a vyššie tempo na potrebných nových cestách“ v tomto aj iných otázkach. „Rovnako by potrebovalo ešte viac podpory aj úsilie Františka. Som vďačný, že máme pápeža Františka, ktorý tak stavia do popredia príklon k ľuďom. To bolo vidno aj pri nedávnych menovaniach rakúskych biskupov.“
Starosti robí biskupovi vlna odporu z USA a iných krajín proti pápežovi aj rany v úsilí o pokoj a zabezpečenie budúcnosti ďalším generáciám.
Maximilián Aichern sa narodil 26. decembra 1932 vo Viedni, po maturite pracoval v rodičovskom mäsiarstve a v r. 1954 vstúpil do benediktínskeho Kláštora sv. Lambrechta. Študoval v Salzburgu a Ríme a vysvätený za kňaza bol v r. 1959. V r. 1977 sa stal opátom benediktínov. Koncom r. 1981 ho Ján Pavol II. menoval za lineckého biskupa. Zásluhy mal najmä v sociálnej oblasti aj ako patrón Aliancie za nedeľu. Z úradu biskupa odstúpil v máji 2005.
Po ňom nastúpil za diecézneho biskupa Linca rodák zo Slovenska z Mostu pri Bratislave Ludwig Schwarz. Dnes je diecéznym biskupom Linca Manfred Scheuer. –zg-

Naša príloha
Vianočný zázrak v Legnici

Michael Hesemann

Legnica, 24.12.2017 (kath.net) 021 590 – Práve na Vianoce – 25. decembra 2013 – sa udial v poľskej Legnici v Sliezsku jeden z najdojímavejších Eucharistických zázrakov v histórii Cirkvi. Už rok sa tam uctieva krvavá Hostia v Kostole sv. Jaceka teda Hyacinta. Historik Michael Hesemann robil rešerš na mieste. Vo svojej novej knihe zo série „Mystérium“ – „Menetekel: Proroctvá, vízie a krvácajúce Hostie“ – ktorá práve vyšla v nemeckom vydavateľstve Bonifatius-Verlag v Paderborne, tento zázrak dokumentuje.

Zázrak v Legnici sa udial na Vianoce, 25. decembra 2013, v Kostole sv. Hyacinta (poľsky sv. Jacek). Legnica je veľkomesto s 100 000 obyvateľmi, centrum textilného priemyslu a spracovania kovov. Leží 70 km od nemeckej hranice.
Zázraku predchádzala nehoda. Pri rozdávaní svätého prijímania na slávnostnej svätej omši, ktorú slávil farár Andrzej Ziombra na slávnosť Narodenia Pána, spadla kňazovi konsekrovaná Hostia na zem. Okamžite si kľakol, s úctou a v rozpakoch ju zodvihol. Sotva udelil záverečné požehnanie, úctivo preniesol zašpinené Kristovo Telo do sakristie a postupoval podľa predpisov Cirkvi. Katechizmus učí: „Kristova Eucharistická prítomnosť sa začína vo chvíli konsekrácie a trvá kým existujú eucharistické spôsoby“ (KKC 1377). Preto je zvykom Hostiu, ktorá padla na zem a bola tak znečistená, vložiť do vodou naplnenej liturgickej nádoby a počkať, kým sa rozpustí. Potom sa voda vyleje do „sakrária – svätej výlevky“, otvoru v podlahe kostola, ktorý vedie priamo do zeme. Tak to chcel urobiť aj farár Ziombra.
O desať dní neskôr, 4. januára 2014, si bol istý, že sa Hostia úplne rozpustila. Tak mal v úmysle spolu s dvomi kňazmi vodu vyliať do sakrária. No kňazi zostali ohromení, keď zistili, že podoba Chleba bola ešte neporušená – a nielen to: na jeho povrchu pri okraji sa vytvorila oválna škvrna z červenej substancie, ktorá vyzerala ako čerstvá krv.
Farár okamžite informoval vtedajšieho biskupa Msgr. Štefana Cichyho, ktorý zriadil komisiu na vedecké preskúmanie javu. Keď začala 26. januára skúmanie, okolie substancie sa kvôli jeho rozdielnej hmotnosti vylomilo a začalo sa rozpúšťať. Oválny fragment Hostie vybrali z vody a položili na okrúhly zlatom vyšívaný korporál, kde sa rovnako oválna v strede už tmavočervená škvrna postupne zhusťovala. Vedci z wroclavského Inštitútu pre súdnu medicínu vzali z toho vzorky, ktoré neúspešne skúmali na zistenie plesne, či vonkajšieho znečistenia. Nakoniec kategoricky vylúčili pleseň aj baktérie ako príčinu sfarbenia Hostie. Histologicko-patologický výskum však k ich úžasu ukázal, že ide „s najväčšou pravdepodobnosťou o väzivo srdcového svalu“.
Tento výsledok bol taký neuveriteľný, že si museli zaobstarať druhý nezávislý názor. Ďalšiu vzorku teda poslali do Inštitútu pre súdnu medicínu v Štetíne bez udania pôvodu vzorky. Tam použili iný spôsob výskumu. Po jeho ukončení Oddelenie pre Histologickú patológiu Pomerskej lekárskej univerzity oznámilo, že „identifikovali fragmenty väziva krížovo páskovaného svalu“. „Ten sa podobá na ľudský srdcový sval so zmenami, ktoré môžu vzniknúť pri smrteľnom boji“. Okrem toho konštatovali v krvi ľudskú DNA.
Legnická kardiologička Dr. Barbara Engelová, členka biskupskej komisie to zhrnula nasledovne:
„Materiál sme skúmali pod ultrafialovými lúčmi a oranžovým filtrom a výsledok bol jednoznačný. Identifikovali sme tkanivá srdcového svalu typické pre myokardiálne väzivo so zmenami, ako často nastávajú pri boji so smrťou.“
Zo 133 Cirkvou uznaných Eucharistických zázrakov v dejinách Cirkvi je zázrak v Legnici teda najvýraznejší. Len v piatich prípadoch – v historickom zázraku s Hostiou v Lanciane (8. stor.), ako aj pri moderných zázrakoch v Buenos Aires 1996, Tixtle v Mexiku 2006, Sokolke v Poľsku 2008 – ktoré tiež v knihe „Menetekel“ dokumentujem – no a teraz v Legnici poprední lekári dokázali, že Hostia sa naozaj zmenila na ľudské myokardium.
Keď už nebolo pochybností o náleze, musela reagovať aj Cirkev. Dňa 10. apríla 2016 prečítal nový legnický biskup Zbigniew Kiernikowski na svätej omši v Kostole sv. Hyacinta, záverečnú správu komisie. Prípad z r. 2013, ako konštatoval, vykazuje „všetky znaky Eucharistického zázraku“. Po porade s Kongregáciou pre náuku viery farárovi Ziombrovi odporúčal vystaviť zvyšok zázračnej Hostie k úcte veriacim.
Dňa 2. júla 2016 ju v slávnostnej procesii s 3000 veriacimi preniesli naspäť do Kostola sv. Hyacinta, kde biskup Kiernikowski celebroval v bočnej kaplnke zvlášť na to zriadenej pontifikálnu svätú omšu. Oválny fragment vložili do monštrancie, ktorá je odvtedy chránená skleným poklopom a vystavená na podstavci pred obrazom Božieho milosrdenstva podľa vízie sv. Faustíny. Na výstavnej tabuli sa dokumentuje história a skúmanie zázraku a v knihe sa odvtedy zachytávajú hlásené vypočutia modlitieb. Sú tam dokonca správy aj o uzdravení z ťažkých chorôb.
Predovšetkým sa však veriacim ponúka možnosť nazrieť Pánovi priamo do Srdca a stať sa svedkom jeho umučenia. To je úcta k Božskému Srdcu v ére internetu, istým spôsobom súdne uznaná mystika. Tak sa stáva vianočný zázrak v Legnici najpriamejšou konfrontáciou s realitou premenenia, so skutočnou prítomnosťou Pána v Oltárnej sviatosti. Premenenie zasvätenej Hostie na ľudský srdcový sval v smrteľnom boji je zreteľným nadprirodzeným znamením, ktoré nás napomína, aby sme svoj prístup k Eucharistii dôkladne premysleli. Dokumentuje to dramatickým spôsobom, čo Cirkev už vždy učila: že v každej svätej omši sa koná obeta na Golgote, prebieha utrpenie, smrť a vzkriesenie Krista, ktorý je v každej Hostii skutočne a nielen symbolicky prítomný.
Vyvracia to však aj Lutherovo chápanie Pánovej večere iba ako slávenie spomienky, pri ktorej je síce Ježiš reálne prítomný, ale nenastáva premenenie na Telo a Krv. Pritom už evanjelický teológ Helmut Thielicke pripustil: „Ak by malo byť premenenie podstaty chleba a vína byť skutočnosťou, tak sa už nesmieme z kolien ani zodvihnúť.“ –zg-

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *