Život Cirkvi vo svete 47/2017

Obsah

Svätý Otec prijal apoštolského nuncia na Slovensku

Vianočný stromček z Poľska dorazil do Vatikánu

Pápež chce v r. 2018 navštíviť pobaltské štáty

Kardinál Ouellet bráni „Amoris laetitia“

Miláno: Ukrajinci si pripomenú hladomor r. 1932

Migrácia: Sudca varuje pred „hypermoralizovaním“ cirkví

Kanada: Rodičia sa pýtajú na eutanáziu pre svoje deti

Welt“: Francúzsky premiér zakazuje jazyk genderu

Odborník na právo: Nemecká utečenecká politika scestná

Potrat nie je normálny lekársky výkon

Betlehemské svetlo prinesie mladý hasič z obce „Tichej noci“

Rada pre kultúru za rehabilitáciu Teilharda de Chardina

„Červená streda“ proti prenasledovaniu kresťanov

‚Vianočná krv. Len počkaj …‘

Rím: Anonymná plagátová akcia proti potratu

Vedúca „Planned Parenthood“ na konferencii vo Vatikáne!

Pápež káže proti potratu a ani slovo v médiách

„Už som si na prekvapenia pápeža zvykol“

Turecko: Prejavy nenávisti v médiách sa množia

Proroctvo Jána Pavla II.: „Islam podnikne inváziu do Európy“

Znova strety pri Jozefovom hrobe v Nabluse

Patriarcha: Umenie nesmie ľudí viesť do priepasti histórie

Kardinál varuje pred ‚výpredajom čínskych katolíkov’

V rámci reformy vo Vatikáne nová sekcia pre nunciatúry

Naša milá Božia Matka v Jeruzaleme

Pápež prijal maďarských biskupov

Kanada: Diskriminácia kresťanov pri adopcii

Cirkev pred summitom EU o Afrike: Migrácia „nezmizne“

Nemecko: Kritika správ o plánovaných raziách v mešitách

Poľsko: Zákaz interview pre prominentného pátra

Spektakulárny nález zlata a mincí v Cluny

+ Zomrel kardinál Andrea C. L. di Montezemolo

Synoda o mladých má generálneho relátora a sekretárov

Pred návštevou pápeža obžaloba islamského vraha katolíka

ISIS hrozí Vatikánu útokom na Vianoce

„Kresťanské princípy politického boja“

Vianočný stromček pre Vatikán prichádza z Poľska

Poľsko: Zákaz interview pre prominentného pátra

Spektakulárny nález zlata a mincí v Cluny

+ Zomrel kardinál Andrea C. L. di Montezemolo

Svätý Otec prijal apoštolského nuncia na Slovensku

Vatikán/Slovensko, 23.11.2017 (RV) 021 455 – Vo štvrtok dopoludnia Svätý Otec František prijal na osobnej audiencii apoštolského nuncia v Slovenskej republike Mons. Giacoma Guida Ottonella, titulárneho arcibiskupa Sasabe.
Od svojho menovania do úradu 1. apríla tohto roku Mons. Ottonello ako nový apoštolský nuncius na Slovensku absolvoval úvodné diplomatické stretnutia s predstaviteľmi Vlády Slovenskej republiky i s členmi Konferencie biskupov Slovenska a odovzdaním poverovacích listín prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi dňa 12. septembra oficiálne začal svoju misiu. -jb-

Vianočný stromček z Poľska dorazil do Vatikánu

Vatikán, 24.11.2017 (kath.net/KAP) 021 454 – Vo Vatikáne sa „zvianocieva“. Od štvrtka stojí pred fasádou Baziliky sv. Petra tradičný vianočný stromček. Nízkoplošinovým prívesom dopravili 28 metrov vysoký smrek v raných hodinách na Námestie sv. Petra, kde ho pomocou žeriava postavili. Strom sťali pred dvomi týždňami v 2200 kilometrov vzdialenej poľskej obci Puszcza Romincka na hranici s ruskou enklávou Kaliningrad.
Vatikánski pracovníci ozdobia konáre lampičkami LED ako aj guľami a hviezdami. Návrhy dekorácií pochádzajú od malých pacientov onkologických kliník a detí z oblasti zemetrasenia v strednom Taliansku.
Betlehem tento rok vytvorili v juhotalianskom benediktínskom kláštore Montevergine. Toto východne od Neapola ležiace teritoriálne opátstvo dodá asi dva metre vysoké postavy betlehema.
Posviacka betlehema a vianočného stromčeka sa bude konať 7. decembra popoludní. Predtým zúčastnené delegácie prídu na audienciu u pápeža Františka. Stromček zostane ozdobený do nedele po Troch kráľoch. –zg-

Pápež chce v r. 2018 navštíviť pobaltské štáty

Vilnius-Talin-Riga, 23.11.2017 (KAP/KNA) 021 453 – Pápež František plánuje na rok 2018 cestu do Litvy, Lotyšska a Estónska. Potvrdila to litovská prezidentka Dalia Grybauskaiteová, aj prezidentské kancelárie oboch ďalších pobaltských štátov. Hovorca estónskej prezidentky, Kersti Kaljulaid, pre pobaltskú spravodajskú agentúru BNS povedal, že František chce prísť k nim 16. až 18. septembra. Podľa Grybauskaiteovej Vatikán cestu oficiálne ohlási zrejme v decembri.
Predseda Litovskej biskupskej konferencie, arcibiskup Gintaras Grusas z Vilniusu, predpokladá, že František príde do jedinej väčšinovo katolíckej pobaltskej krajiny na jeden deň. Apoštolský administrátor katolíckej cirkvi v Estónsku, biskup Philippe Jean-Charles Jourdan, už pred niekoľkými dňami vyhlásil, že si je na 99 percent istý, že pápež v r. 2018 navštívi Estónsko.
Prezidenti a katolícki biskupi Litvy, Lotyšska a Estónska pozvali Františka pri príležitosti 100. výročia založenia ich štátov. Vo februári 1918 sa po prvý raz vytvoril od Ruska nezávislý Litovský aj Estónsky štát. V novembri 1918 nasledovalo Lotyšsko. Ako jediný pápež navštívil sv. Ján Pavol II. tieto krajiny 4. až 10. septembra 1993.
V Litve sa pri sčítaní ľudu v r. 2011 hlásilo k Rímskokatolíckej cirkvi 77 percent občanov. V Lotyšsku je 20 percent katolíkov, tam je najpočetnejšia luteránska cirkev. V Estónsku je väčšina ľudí bez vyznania. Väčšinu kresťanov tejto najsevernejšej pobaltskej republike tvoria pravoslávni, len asi 5000 Estóncov sa hlási ku Katolíckej cirkvi. –zg-

Kardinál Ouellet bráni „Amoris laetitia“

Vatikán, 23.11.2017 (kath.net/KAP) 021 452 – Prefekt Kongregácie pre biskupov, kardinál Marc Ouellet (foto), bránil pápežský dokument „Amoris laetitia“ o rodine. Tento Kanaďan v príspevku pre vatikánske noviny „L´Osservatore Romano“ zo stredy napísal:
„Pre nás biskupov sa tu ukazuje veľké otvorené stavenisko, ako vyzerá ‚pastoračné obrátenie‘, ktoré František (…) popoháňa. Toto obrátenie siaha od pápežstva až po farnosti v duchu misie, milosrdenstva a mimoriadnej pozornosti voči chudobným. V dnešnom prechode od kresťanského k sekulárnemu, multináboženskému a pluralitnému prostrediu, nestačí zdôrazňovať iba náuku Cirkvi a disciplínu. Tým sa len riskuje prehlbovanie priepasti medzi spoločenstvom veriacich a početnými rodinami, ktoré žijú v ťažkostiach a nezodpovedajú katolíckym normám manželského a rodinného života,“ varoval Ouellet.
„Pápež František má tú odvahu a bravúru nanovo pristupovať k diskutovaným otázkam a začať proces rozhovorov. Tri pojmy poznačujú jeho „pastoračný obrat“ a síce: sprevádzanie, rozlišovanie, integrovanie.“
„To zásadne nové v ´Amoris laetitia´ je jeho konštatovanie: Nie všetci, ktorí žijú v tak zvaných iregulárnych vzťahoch, sa nachádzajú v stave ťažkého hriechu bez možnosti uzdravujúcej milosti. Miera zavinenia jednotlivca závisí od mnohých faktorov – ako napríklad od istej nevedomosti, alebo od skutočných možností voľby. To všetko treba v jednotlivých rozhovoroch starostlivo objasniť,“ vyhlásil kardinál Ouellet a dodal:
„Aby sme ´Amoris laetitia´ správne chápali, musíme ju čítať ako návod k pastorácii v zmysle duchovných cvičení svätého Ignáca z Loyoly (1491-1556). Je jasné, že jezuitský pápež ponúkne Cirkvi niečo, čo vyvinul zakladateľ jeho rehole.“
Kanaďan Ouellet sa vo Vatikáne považuje za umierneného konzervatívca a rázneho „ratzingerovca“. Takáto podrobná interpretácia veľa diskutovaného pápežského dokumentu z jeho pera vo vatikánskych novinách je pozoruhodná. –zg-

Miláno: Ukrajinci si pripomenú hladomor r. 1932

Miláno-Viedeň, 23.11.2017 (KAP) 021 451 – Cirkev v Taliansku a ukrajinská diaspora si bohoslužbou na slávnosť Krista Kráľa v milánskom dóme pripomenú hladomor v Sovietskom zväze pred 85 rokmi. Pri ňom prišlo o život niekoľko miliónov Ukrajincov. Spomienkové slávnosti sa cez víkend budú konať na celej Ukrajine.
Liturgiu v milánskom dóme bude viesť biskup Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi. Koncelebrovať budú mnohí ukrajinskí a talianski biskupi a kňazi, ako informovala talianska katolícka agentúra SIR vo štvrtok.
Hladomor v rokoch 1932 a 1933 na Ukrajine, v južnom Rusku a severnom Kazachstane vyvolala kolektivizácia Stalinovej diktatúry. Podľa odhadov prišlo o život najmenej 5 miliónov ľudí. Katastrofu odhalili svetovej verejnosti žurnalisti Gareth Jones a Malcolm Muggeridge na jar 1933. Začali sa celosvetové akcie pomoci.

Kardinál Innitzer inicioval medzinárodnú pomoc
Pre Rakúsko má spomienka na tento „holodomor“ mimoriadny význam. Práve vtedajší viedenský arcibiskup, kardinál Theodor Innitzer inicioval medzinárodnú a medzináboženskú pomoc v Sovietskom zväze. Vo výzve sa opieral o správy a apel očitých svedkov, ktoré zozbieral o. i. vtedajší gréckokatolícky metropolita Ľvova, Andrej Šeptyckyj (foto).

Ľvov patril vtedy k Poľsku, ale metropolita mal dobré kontakty cez hranice na Ukrajinu.
Dňa 16. októbra 1933 sa zišli predstavitelia katolíckej, pravoslávnej a evanjelickej cirkvi, ako aj izraelitskej kultovej komunity na pozvanie kardinála Innitzera v arcibiskupskom paláci. V príhovore kardinál povedal, že je poslaním Viedne, „kde žijú príslušníci mnohých vyznaní a národností, príslušne osvecujúco pôsobiť v jej prastarej funkcii sprostredkovateľa medzi Západom a Východom a svetovú verejnosť spoločne vyzvať k pomoci hladom ohrozeným blížnym v Rusku“.
Následne 16./17. decembra 1933 sa na pozvanie kardinála Innitzera konala v arcibiskupskom paláci aj medzinárodná konferencia zástupcov všetkých organizácií, ktoré sa podieľali na pomoci hladujúcim ľuďom v Sovietskom zväze. V príhovore kardinál zdôraznil, že cieľom konferencie je zburcovať povedomie sveta voči umierajúcim od hladu v Rusku.
Konferencia mala k dispozícii početné volania o pomoc, správy a mnoho fotografií. V záverečnom vyhlásení sa jasne hovorilo o hladomore s miliónmi obetí, ktorý sovietsky režim a jeho „priatelia“ v zahraničí popierali. Konštatovalo sa, že týmto obetiam sa dalo vyhnúť, keby sa nadbytok obilia z Ameriky priviezol do prístavov oblastí hladomoru.

Ukrajinský parlament schválil v r. 2006 zákon, podľa ktorého je hladomor „etnickou genocídou proti ukrajinskému národu“. Novšie západné výskumy však po otvorení mnohých archívov uvádzajú, že hladomor bol spleťou následkov brutálnej politiky násilnej kolektivizácie, teroru a aj počasím spôsobeného obdobia neúrody. –zg-

Migrácia: Sudca varuje pred „hypermoralizovaním“ cirkví

Bonn, 23.11.2017 (KAP/KNA) 021 450 – Bývalý nemecký ústavný sudca Udo Di Fabio obvinil cirkvi z „hypermoralizovania“ v otázke utečencov. V stredu večer v Bonne kritizoval, že sa zasadzujú za neobmedzené prijímanie migrantov: „Každá demokracia sa musí však sama rozhodnúť, kto na územie krajiny príde a kto nie. Inak už štát nemôže fungovať! Potrebná je vecná diskusia o otázke, koľko ľudí sa do krajiny pustí a čo urobiť s odmietnutými v humanitárnej aj vojenskej oblasti.“
Podľa slov Di Fabia hlavný evanjelický biskup Heinrich Bedford-Strohm, už trochu ustúpil. „No katolícka cirkev zostáva naďalej tvrdošijne na svojom kurze,“ kritizoval ústavný právnik.
Postavil sa ďalej proti postoju, prijímať nekontrolované prisťahovalectvo ako cenu za globalizáciu:
„Nemali by sme otvárať scenár viny a pokánia. Nesúhlasí celkom, že klimatické zmeny alebo vykorisťovanie ľudí v Afrike vedú k migrácii. Oveľa skôr je to s globalizáciou spojený rastúci blahobyt na africkom kontinente, ktorý príslušníkov strednej vrstvy uvádza do pohybu. Chudobné obyvateľstvo nemá vôbec nijaké prostriedky na migráciu.“
Právnik výslovne varoval pre nekontrolovanými hranicami. Cena za to je, ako povedal, represívny štát, ktorý sa musí vo vnútri starať o viac bezpečnosti a navyšovať policajné sily.
Di Fabio sa vyjadril na diskusii na Inštitúte pre spoločenské vedy Walberberg. Téma podujatia znela: „Európa pre všetkých? Aspekty novej migrácie národov.“
Politológ Werner J. Patzelt sa v diskusii vyslovil, že „prúdy utečencov z r. 2015 a 2016 boli iba predvoje toho, čo ešte príde. „Sprostredkovaním cez internet sa Európa mnohých ľuďom v Afrike zdá ako raj.“ Západné krajiny obvinil, že problém migrácie neberú dosť vážne. Heslom „veď my to už dokážeme“ a moralizovaním sa to nevyrieši. Argument, že k prijímaniu utečencov niet inej alternatívy, pretože veď sú už raz tu, vedie k zrieknutiu sa samých seba.
Patzelt sa dištancoval aj od argumentu, podľa ktorého Európa ťahala zlú líniu kolonializmu celým svetom a preto musí znášať následky migrácie a povedal: „Tento názor síce v zásade nie je nesprávny, ale v konečnom dôsledku takisto vedie k zrieknutiu sa seba.“ –zg-

Kanada: Rodičia sa pýtajú na eutanáziu pre svoje deti

Toronto, 23.11.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 449 – V Kanade je eutanázia legálna približne rok. Detskí lekári už hovoria o dotazoch rodičov, či sa môže ukončiť eutanáziou aj život detí. To je výsledok štúdie Kanadskej spoločnosti pediatrov CPS (Canadian Paediatric Society).
Zákon schválený v júni 2016 povoľuje eutanáziu pre osoby od 18 rokov, ktoré trpia vážnou nevyliečiteľnou chorobou, majú neznesiteľné bolesti a ktorých blízka smrť sa predpokladá.
Justičný výbor kanadskej dolnej komory parlamentu poveril vládu preskúmať dodatok k zákonu na rozšírenie eutanázie v troch oblastiach: pre deti alebo zrelých maloletých, duševne chorých a pacientov s degeneratívnymi ochoreniami ako demencia. Z toho dôvodu robila CPS prieskum u 1050 detských lekárov v Kanade o ich skúsenostiach s eutanáziou.
Asi 45 pediatrov sa vyslovilo, že boli konfrontovaní s výslovným želaním eutanázie. Viac ako polovica z 91 dotazov sa týkala novorodencov, alebo detí do jedného roka, ako sa uvádza v správe. Ďalší 118 lekári sa stretli s rodičmi, ktorí prejavili záujem o eutanáziu pre deti. Lekári hovoria o 419 prípadoch.
U detí bol záujem zreteľne nižší! 35 lekárov informovalo, že o eutanázii hovorili so 60 deťmi a mladistvými. Deviati lekári dostali priame prosby o eutanáziu od 17 detí.
V priebehu súčasnej diskusie o rozšírení eutanázie počíta CPS s rastom dotazov.
Prieskum CPS medzi lekármi ukázal, že eutanáziu schvaľuje 46 percent zrelých mladistvých, ktorí trpia neznesiteľnými bolesťami, alebo sú v konečnom štádiu smrteľnej choroby. Z 1979 členov CSP odpovedalo 574 – teda 29 percent.

Výsledok štúdie ukazuje, že v prvom rade rodičia majú záujem o eutanáziu svojich detí, nie deti samotné! Povedal to Alex Schadenberg, vedúci Koalície pre prevenciu eutanázii (Euthanasia Prevention Coalition), ktorá sa zasadzuje proti eutanázii.
„Prívrženci legálnej eutanázie ju založili v prvom rade na autonómii jednotlivca,“ pripomína Schadenberg. „To nie je u neplnoletých osôb možné. U detí a maloletých teda kladú otázku: ´Prečo ich chceš nechať trpieť?´ Zákon je nespravodlivý, ako argumentujú prívrženci eutanázie a dôvodia:
„Eutanázia je pre dospelých legálna, avšak nie pre deti. Rodičia a vychovávatelia môžu o lekárskej starostlivosti o svoje deti rozhodovať. Ak zákon túto možnosť pripustí, tak by to malo platiť aj o eutanázii.“
„Akonáhle je eutanázia legalizovaná, v priebehu času sa bude akceptovať stále viac dôvodov na jej rozšírenie. To ukazuje súčasná diskusia o rozšírení eutanázie a možno to konštatovať aj v iných právnych oblastiach,“ povedal Schadenberg. –zg-

„Welt“: Francúzsky premiér zakazuje jazyk genderu

Paríž, 23.11.2017 (kath.net) 021 448 – Francúzsky premiér Édouard Philippe vyzval svojich úradníkov, aby prestali s „genderovým jazykom“ ako sú napríklad sporné inkluzívne formy v oficiálnych textoch. Informovali o tom noviny „Welt“ a citovali z premiérovej služobnej smernice:
„Najdôležitejšie štátne správy sa musia držať z dôvodov zrozumiteľnosti a jasnosti gramatických a syntaktických pravidiel.“
Tým nastúpilo Francúzsko presne opačnú cestu ako Nemecko, kde stále viac štátnych správ a univerzít si nanucuje spôsob vyjadrovania „citlivý voči genderu“ …
Nestranícky a prezidentom Macronom menovaný premiér dovoľuje, aby ženy v úradných dokumentoch boli označované ženskou formou svojho úradu alebo povolania a aby v úradných inzerátoch o zamestnaní sa v budúcnosti používala mužská aj ženská forma.
Zákaz „genderového jazyka“ je možno reakcia na vydanie prvej „voči genderu neutrálnej“ francúzskej učebnice pred nedávnom. –zg-

Odborník na právo: Nemecká utečenecká politika scestná

Berlín, 23.11.2017 (kath.net) 021 447 – Nemecký odborník na právo Reinhard Merkel považuje nemeckú utečeneckú politiku za scestnú. V príspevku s názvom „Môžem pomôcť všetkým“ pre noviny „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ v stredu uviedol, že peniaze na starostlivosť o prisťahovalcov by boli oveľa lepšie investované v chudobných domácich krajinách utečencov a mali by aj oveľa väčšiu hodnotu. Merkel v tejto súvislosti varuje pred „grotesknou asymetriou“ a „scestnou politikou“, ktorá chce dobro a predsa tvorí iba zlo. Merkel je emeritný profesor trestného práva z Univerzity Hamburgu a v r. 2012-2016 bol členom Nemeckej rady pre etiku.
Právnik hovorí ďalej o prisťahovalectve ako o povážlivom aj zo sociologicky-kultúrneho hľadiska, pretože konzervatívny islamský charakter mnohých migrantov prenecháva málo priestoru pre optimizmus, že sa títo ľudia vo veľkej miere budú integrovať do liberálnej spoločnosti.

Merkel tiež kritizoval, že ľudí v Nemecku sa nikto nespýtal, či vôbec chcú zmeny spojené s prisťahovalectvom a konštatoval:
„Politika by mala prestať predávať túto zmenu obyvateľstvu ako šancu a pomaly ho na tieto nanútené požiadavky pripravovať – ako aj seba samu na povinnosť brániť šíreniu tejto zmeny napádajúcej slobodu.“ –zg-

Potrat nie je normálny lekársky výkon

Reklama na potrat, či na terapiu s pijavicami, alebo terapiu jazdy na koni …

Gießen, 23.11.2017 (kath.net/Ärzte für das Leben) 021 446 – V nemeckom meste Gießen bude 24. novembra 2017 súd rozhodovať o prípade nepovolenej reklamy na potraty v istej ordinácii všeobecnej lekárky. Pojednávanie vychádza z § 219a trestného zákonníka, ktorý trestá „šírenie písomných materiálov pre vlastný zisk“, v ktorých sa ponúka potrat, alebo sa o ňom uvádzajú nejaké výpovede mimo uznaných poradenských centier.
V internetovej petícii lekárka nepopiera, že na jej webovej stránke si možno vyžiadať informácie o potrate. Argumentuje, že § 219a „je zastaraný a zbytočný“, keďže podľa neho rozhodujú poradenské centrá a nie ženy, kam pôjdu na potrat.
Ako už nedávno zdôraznil Zväz ženských lekárov § 219a má zabrániť, aby sa potrat vo verejnosti prezentoval ako niečo normálne a stal sa komerčným.
Zväz „Lekári za život“ sa k tomuto názoru pripojil. Ako zdôraznil Prof. Paul Cullen, predseda zväzu: „Nesmie sa zabudnúť, že pri každom – ako sa eufemisticky uvádza – ‚prerušení tehotenstva‘ sa neprerušuje iba tehotenstvo ženy, ale aj život jej ešte nenarodeného dieťaťa.“
Podľa Prof. Cullena „nesmie sa úmyselné usmrcovanie nevinného človeka pred jeho narodením nikdy stať každodenným výkonom lekárskej praxe, ktorý sa ako v tomto prípade ponúka spolu s ‚terapiou s pijavicami‘, či ‚terapeutickou jazdou na koni‘.“
Nie nadarmo potrat v Nemecku ešte stále zákon zakazuje a netrestá sa iba za istých okolností. V humánnej spoločnosti sa nesmie na toto eklatantné porušenie najzákladnejšieho ľudského práva – práva na život – robiť reklama. V prípade jeho trivializácie ako v tejto kauze, chýba akýkoľvek citlivý prístup v takej závažnej veci. –zg-

Betlehemské svetlo prinesie mladý hasič z obce „Tichej noci“

Linec, 22.11.2017 (KAP) 021 445 – Vianočný zvyk – dieťa prinášajúce „svetlo pokoja“ z Betlehema – pokračuje aj tento rok: Tobias Flachner (12) z obce Hochburg-Ach v okrese Braunau severne od Salzburgu zapáli svetlo v Jaskyni narodenia Pána v Betleheme, ako oznámilo hornorakúske štúdio ORF v stredu. Svetlo pokoja sa roznáša roky do mnohých krajín Európy a už aj do USA a Južnej Ameriky ako pripomienka na posolstvo vianočného pokoja pri narodení Ježiša Krista a v Advente. A odovzdajú ho samozrejme aj pápežovi Františkovi.
Tento rok vedome zvolili dieťa z miesta, v ktorom sa narodil Franz Xaver Gruber (1787-1863), skladateľ čoskoro 200-ročnej vianočnej piesne „Tichá noc“. Vždy v tretí adventný víkend sa v Hochburgu hrá veľké historické predstavenie na Gruberovu počesť. Keďže hasiči obce už 20 rokov „svetlo pokoja“ podporujú, prenechal im ORF tento rok voľbu dieťaťa, ktoré svetlo prinesie.
Tobias Flachner, syn roľníckej rodiny a žiak 2. ročníka strednej školy, bol ako mladý hasič už dvakrát pri miestnom odovzdávaní svetla pokoja hasičmi. Hasiči si ho vážia pre jeho spoľahlivosť a cieľavedomosť. Chlapec už teraz pomáha na rodičovskej farme. Tobias odôvodňuje svoje členstvo v „hasičskej mládeži“ Hochburgu nasledovne: „Pre mňa je dôležitá súdržnosť, spoločná práca a pomoc tam, kde ma potrebujú.“
Tobias, ktorý ešte nesedel v lietadle, sa v stredu vydal na cestu do Betlehema sprevádzaný matkou Sylviou a malou delegáciou.
Dlhšiu cestu bude mať so svetlom pokoja z Betlehema však 13. decembra: Vo Vatikáne sa koná generálna audiencia, pri ktorej odovzdajú svetlo pokoja pápežovi Františkovi. V delegácii bude linecký biskup Manfred Scheuer, krajinský hajtman Thomas Stelzer a skupina hornorakúskych pútnikov.
Vianočný zvyk, ktorý vznikol v r. 1986, prinášať betlehemské svetlo na Štedrý deň do našich domovov sa už udomácnil vo viac ako 30 krajinách. Dňa 16. decembra ho odovzdajú na ekumenickej pobožnosti vo viedenskom Kostole sv. Františka Assiského na námestí Mexikoplatz medzinárodným delegáciám skautov z týchto krajín.
V Rakúsku bude symbol pokoja žiariť 24. decembra vo farnostiach, na železničných staniciach, v staniciach Červeného kríža, v kasárňach a štúdiách ORF. –zg-

Rada pre kultúru za rehabilitáciu Teilharda de Chardina

Vatikán, 22.11.2017 (KAP) 021 444 – Pápežská rada pre kultúru chce pápeža Františka požiadať o rehabilitovanie francúzskeho prírodovedca a kňaza Pierra Teilharda de Chardina. Na plenárnom zhromaždení rady cez víkend podľa talianskych médií schválili príslušnú petíciu, ktorú predložia pápežovi. Predsedu rady, kardinála Gianfranca Ravasiho (foto) sme v stredu na vyjadrenie k tejto otázke zastihnúť nedokázali.

Filozof, paleontológ a jezuita Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955) bol dlhú dobu Cirkvou kritizovaný napríklad pre jeho postoje k evolučnej teórii. Už krátko po uverejnení jeho prvých článkov mu Cirkev zakázala publikovanie ďalších teologických a filozofických textov.
Sedem rokov po jeho smrti Vatikán vyhlásil, že teologické a filozofické texty Teilharda de Chardina obsahujú závažné mylné názory vzhľadom na katolícku náuku viery. Sväté ofícium – dnešná Kongregácia pre náuku viery – varovalo vtedy pred jeho textami. Ich čítanie bolo v katolíckych školách zakázané.
Pápež František, tiež jezuita, citoval Teilharda de Chardina vo svojom dokumente „Laudato si“ (2013, č. 83). Aj Ján Pavol II. a Benedikt XVI. sa na neho odvolávali.
Pápežská rada pre kultúru však chce zájsť ešte ďalej. Rehabilitácia môže podľa nej oceniť Teilhardovo úsilie zmieriť pohľad vedy na vesmír s kresťanským svetonázorom – eschatológiou. Môže byť aj impulzom pre „všetkých teológov a vedcov dobrej vôle“ spoločne pracovať na kresťansko-antropologickom modeli v zmysle pápežského dokumentu „Laudato si“.
V príhovore k zhromaždeniu rady v sobotu František vyzval k dialógu vedy a Cirkvi. Na stretnutí sa zúčastnilo 27 členov rady . kardináli, biskupi aj laici. Pozvaní boli aj poradcovia a viacerí iní hostia. –zg-

„Červená streda“ proti prenasledovaniu kresťanov

Gudrun Kuglerová

Londýn, 22.11.2017 (kath.net) 021 443 – V stredu 22. novembra sa konala vo Veľkej Británii po druhý raz akcia „Červená streda“. Parlament v Londýne, 10 katedrál a asi 50 verejných budov boli ožiarené na červeno. Bol to apel proti násiliu, ktoré sa koná v mene náboženstva – pripomienka prenasledovania kresťanov v mnohých častiach sveta. Mali by sme to nasledovať!
Prvý krok k riešeniu spočíva v rozpoznaní problému, preto „Červená streda“. Tí, ktorí rozhodujú, musia si uvedomiť: Prenasledovanie kresťanov v mnohých krajinách naďalej rastie. Teror a porušovanie ľudských práv nemožno pretaviť do štatistík. Každé bezprávie, ktoré sa spácha na jednotlivcovi, nás musí zburcovať.
Európsky parlament už v r. 2016 definoval porušovanie ľudských práv teroristov IS ako genocídu.
Na môj návrh sa k tomuto európskemu rozhodnutiu jednohlasne pridala Viedenská mestská rada, za ňou nasledovala rakúska Národná rada. Spoločný bol protest, ale aj výzva spoločenstvu štátov, aby sa na národnej, európskej a medzinárodnej úrovni efektívne zasadzovali za záujmy kresťanských a iných veriacich prenasledovaných že vieru. O čo ide? Je prenasledovanie kresťanov vo svete pre západné štáty kľúčovým záujmom – alebo iba jedna z mnohých tém v dlhej agende?
„Noun“ znamená „nazareni“ – tak nazývajú kresťanov v arabskom priestore. Mnohí museli ujsť, aby mohli prežiť a teraz dúfajú v návrat. Bude potom ešte existovať kresťanstvo v jeho kolíske? To závisí z istej časti aj od politiky európskych krajín.
„Sloboda v Európe“ organizuje vo Viedni 12. decembra 2017 fakľový sprievod za prenasledovaných kresťanov. Pohne sa o 17.00 hodine od viedenskej opery. Dúfam, že sa tam uvidíme?
(https://csi.or.at/event/1010-wien-fackelzug-fuer-verfolgte-christen-plattform-solidaritaet/).

Dr. Gudrun Kuglerová /ÖVP je členka rakúskej Národnej rady a angažuje sa o. i. aj proti prenasledovaniu kresťanov s vlastnou webovou stránkou.

‚Vianočná krv. Len počkaj …‘

Rím, 22.11.2017 (kath.net) 021 442 – Hrozby teroristických milícií Islamský štát proti Vatikánu a pápežovi Františkovi sa očividne stále množia. Teraz obieha zvlášť krutá fotomontáž v islamistických sieťach. Informoval o tom rakúsky denník „Krone“. Fotografia ukazuje bojovníka IS a sťatú hlavu pápeža Františka. Najnovšie fotomontáže rozšírila agentúra „Wafa Media Foundation“. Na obrázku je text: „Vianočná krv. Len počkaj …“
Už pred niekoľkými dňami bol zverejnený obrázok IS, na ktorom bolo vozidlo z atentátnikom, ktoré sa rúti na Baziliku sv. Petra. V Ríme samotnom v ostatných týždňoch bezpečnostné opatrenia podstatne zvýšili. –zg-

Rím: Anonymná plagátová akcia proti potratu

Rím, 22.11.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 441 – Minulý víkend sa v Ríme objavili na mnohých miestach plagáty kritizujúce potrat. Podľa správ talianskych médií nie je známe, kto to zorganizoval. V roku 2018 uplynie 40 rokov od legalizácie potratu v Taliansku.
„Každých päť minút sa usmrtí jedno dieťa! Od r. 1978 prišlo takto o život viac ako 6 miliónov detí! Pripomeňme si týchto mŕtvych! “, stálo na plagátoch. Pri tom bol obrázok dieťatka v maternici, na ktoré siaha lekársky nástroj, ktorý sa používa na zničenie nenarodeného dieťatka v tele matky.
„Toto posolstvo je silné, ale nič iné ako pravda,“ povedal Toni Brandi, predseda organizácie na ochranu života ProVita Onlus k plagátom. „My podporujeme túto iniciatívu, ktorá chce upozorňovať na to, čo potrat v skutočnosti je: masové usmrcovanie nevinných detí v matkinom tele,“ zdôraznil Toni Brandi.-zg-

Vedúca „Planned Parenthood“ na konferencii vo Vatikáne!

Pápež v príhovore k účastníkom konferencie eutanáziu zreteľne odsúdil

Vatikán, 22.11.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 440 – Pápežská akadémia pre život bola spoluorganizátorkou konferencie, na ktorej vystúpili viaceré osoby, ktoré odporujú náuke Cirkvi k ochrane života. Bola medzi nimi dokonca prezidentka pobočky najväčšej americkej potratovej organizácie Planned Parenthood vo Švajčiarsku a riaditeľ Kráľovského holandského zväzu lekárov (KNMG).
Témou konferencie bola asistovaná samovražda, ako oznámil prezident Pápežskej akadémie pre život, arcibiskup Vincenzo Paglia. Usporiadal ju Svetový zväz lekárov WMA (World Medical Association) s nemeckou Spolkovou komorou lekárov a Pápežskou akadémiou pre život v dňoch 16. až 17. novembra. Konala sa v aule „Aula vecchia del Sinodo“ vo Vatikáne.
Na konferencii išlo o výmenu rôznych skúseností a názorov k právnym, medicínskym a etickým aspektom. Vystúpili na nej aj experti zo Severnej Ameriky a Turecka. Pozvaní boli aj zástupcovia iných náboženstiev, aby referovali z hľadiska ich viery o ľudskom živote, konci života a smrti.

Gynekologička a politička Strany zelených Yvonne Gilli je prezidentkou nadácie „Sexuálne zdravie vo Švajčiarsku“. Táto organizácia je členom federácie „International Planned Parenthood Federation“ (IPPF). Gilli sa zúčastnila na konferencii vo funkcii členky predsedníctva Švajčiarskeho zväzu lekárov a vystúpila v dvoch diskusiách.
René Héman, predseda holandského zväzu lekárov KNMG, sa takisto zúčastnil konferencie. KNMG sa zasadzuje za eutanáziu, ktorá je v Holandsku za istých podmienok legálna.
S Ralfom Joxom, vedúcim oddelenia „Klinická etika“ na Inštitúte pre etiku, históriu a teóriu medicíny na Univerzite Ludwiga Maximiliána v Mníchove bol medzi prednášajúcimi aj prívrženec legalizácie asistovanej samovraždy!

Pápež František v pozdravnom príhovore k účastníkom konferencie eutanáziu zreteľne odsúdil. Zastavenie alebo neposkytovanie takýchto terapií treba zreteľne odlišovať od eutanázie, ktorá je „naďalej nepovolená, pretože prerušuje život a vedie ku smrti“, ako napísal. Súčasne však lekári nemusia smrteľne chorých ľudí „za každú cenu“ ďalej ošetrovať. Je morálne prijateľné vzdať sa terapeutických prostriedkov, alebo ich pozastaviť, ak neposkytujú nádej na očakávaný výsledok. V takých prípadoch nejde o privodenie smrti, ale o akceptovanie, že jej nemôžeme zabrániť. František pripúšťa, že v každodennom živote v klinike a vzhľadom na zložité prípady nie je vždy ľahké sa rozhodnúť. Nestačí aplikovať iba všeobecné pravidlá: „Vždy tu musí byť rozlišovanie, ktoré zohľadňuje morálku, okolnosti a úmysly všetkých zúčastnených.“ Ľudská dôstojnosť tým nesmie utrpieť. Rovnako dôležité je, chorých nikdy nenechať samých. „Aj keď vieme, že pri každej chorobe nedokážeme zaručiť uzdravenie, môžeme a musíme sa o týchto ľudí starať.“
Všetky demokratické spoločnosti pápež vyzval, aby tu našli riešenia. Treba na to vypočuť rôzne svetonázory, ako aj etické presvedčenia náboženstiev. –zg-

Viac na:
http://sk.radiovaticana.va/news/2017/11/17/p%C3%A1pe%C5%BE_franti%C5%A1ek_p%C3%AD%C5%A1e_o_eutan%C3%A1zii_%C4%8Dlenom_svetovej_lek%C3%A1rskej/1349644

Pápež káže proti potratu a ani slovo v médiách

Vatikán, 22.11.2017 (kath.net) 021 439 – Katolíckym spravodajským agentúram nemeckej oblasti to nebolo hodné ani spomenutia. Pápež František sa v utorok v kázni v Dome sv. Marty veľmi jasne vyjadril proti potratu. František nevaroval po prvý raz proti „ideologickej kolonizácii“. Doslova povedal:

Je potrebné novosti rozlišovať. Pochádza táto novosť od Pána? Pochádza od Ducha Svätého? Pochádza od Boha, alebo má koreň v zvrátenosti? Nuž, predtým, áno, bol to hriech, nebolo možné zabíjať deti. No dnes sa to môže, nie je to taký problém? To je zvrátená novosť. Včera boli rozdiely jasné, ako ich utvoril Boh, rešpektovalo sa stvorenie, avšak dnes sme tak trochu moderní… ,Urob tak… vieš, nie je v tom až taký rozdiel…’ – a dochádza k miešaniu vecí“.

Viac na: http://sk.radiovaticana.va/news/2017/11/21/rann%C3%A1_hom%C3%ADlia_p%C3%A1pe%C5%BEa_o_ideologickej_koloniz%C3%A1cii/1350353

Jeho výpovede v kázni sa úplne kryjú s mnohými inými poznámkami, ktorými už potrat kritizoval. Ani svetské médiá skoro vôbec o týchto výpovediach pápeža neinformovali, zatiaľ čo o iných pápežových výrokoch sa ochotne informuje.
Toto selektívne spravodajstvo otriasa človekom ešte viac, keď sa to týka dokonca oficiálnych katolíckych médií nemeckej oblasti, ktoré sú financované z cirkevných daní! –zg-

„Už som si na prekvapenia pápeža zvykol“

Viedeň-Mníchov, 22.11.2017 (kath.net/KIN) 021 438 – „Kresťania v Iraku sú hlboko dojatí gestom pápeža,“ povedala hlava Chaldejskej katolíckej cirkvi, patriarcha Louis Rafael I. Sako z Bagdadu, pre „Kirche in Not“.
Týkalo sa to mimoriadneho daru Svätého Otca: František na okraji generálnej audiencie minulú stredu dostal darom mimoriadne vyrobené auto Lamborghini „Huracan“ vo vatikánskych farbách bielej a zlatej. Pápež sa podpísal na kapotu športového auta, požehnal ho a daroval ho hneď zasa ďalej, aby pomohol ľuďom v núdzi. Luxusný voz teraz vydražia v aukčnom dome Sotheby’s. Časť výnosu pôjde pápežskej nadácii „Kirche in Not“. Peniaze sa použijú na opätovné vybudovanie zničených kresťanských dedín na irackej nížine Ninive. „Medzitým som si už na prekvapenia pápeža zvykol,“ vyhlásil patriarcha Sako s úsmevom a dodal: „Jeho najnovšie gesto dokonale znázorňuje kresťanskú lásku k blížnemu s konkrétnymi skutkami.“
Správa o „pápežskom Lamborghini“ sa medzi kresťanmi v Iraku rozšírila v sociálnych sieťach a nadšene ju prijali.
„Nie je to prvý raz, čo nám pápež takýmito akciami ukazuje svoju blízkosť,“ povedal Sako. Už v minulosti dal František „Kirche in Not“ súkromný dar pre Kliniku sv. Jozefa v kurdskom hlavnom meste Erbile. Tam je ešte stále 90 000 kresťanských utečencov.
Pápež sleduje budovanie na nížine Ninive s veľkým záujmom. Delegácia „Kirche in Not“ v Taliansku ho pri odovzdaní auta informovala o aktuálnych pokrokoch a ukázala mu obrázky navrátených rodín. Našlo tam znova domov už vyše 24 000 kresťanov. S výnosom za voz „Lamborghini“ sa umožní návrat ďalších kresťanov. Celkové náklady na vybudovanie v Ninive sa odhadujú na vyše 250 miliónov dolárov. …
„Irak potrebuje oddelenie štátu a náboženstva a novú koncepciu štátnej príslušnosti, ktorá každému Iračanovi prizná rovnakú dôstojnosť – nezávisle od etnickej či náboženskej príslušnosti,“ povedal Sako. To je ešte dlhá cesta. Ale projekty ako od „Kirche in Not“ sú dôležitým povzbudením pre kresťanov, aby krajinu neopúšťali a vrátili sa na Ninive. „Podpora pápeža tento signál zosilňuje. František zatiaľ nemohol prísť do Iraku. Ale je nám ľudsky a duchovne blízko, ale keď tu nie je,“ povedal patriarcha. –zg-

Turecko: Prejavy nenávisti v médiách sa množia

Istanbul, 22.11.2017 (kath.net/Fides) 021 437 – V tureckých médiách sa množia nenávistné správy – „hate news“ – a akcie, ktoré na národnej, etnickej alebo náboženskej báze vyzývajú k nenávisti voči jednotlivcom aj skupinám. K najpostihnutejším skupinám patria Židia, Sýrčania a Arméni. Ich terčom sú okrem toho aj Gréci v Turecku.
Vyplýva to zo správy nadácie „Hrant Dink-Stiftung“, ktorá od r. 2009 skúma nenávistné správy v tureckých médiách. Nadácia, ktorá nesie meno tureckého žurnalistu arménskeho pôvodu, ktorý bol v r. 2007 zavraždený, uvádza, že v čase od mája do augusta 2017 v médiách uverejnili 2466 nenávistných článkov. Ako zdôrazňujú noviny „Agos“ so sídlom v Istanbule, nadácia pripomína, že v tureckých médiách sa slovo „žid“ často používa aj ako nadávka. –zg-

Proroctvo Jána Pavla II.: „Islam podnikne inváziu do Európy“

Príbeh, ktorý porozprával Mons. Longhi, z marca 1992.
Naozaj pravú víziu Jána Pavla II. uverejnil taliansky katolícky denník „La Nuova Bussola Quotidiana“

Taliansko, 22.11.2017 (Francesco Boezi ; kath.net) 021 436

Podľa tohto príbehu poľský pápež – vyhlásený za svätého 27. apríla 2014 – predpovedal islamskú inváziu do Európy:
„Vidím Cirkev tretieho tisícročia zarmútenú a zasiahnutú smrteľnou ranou, ktorá sa nazýva islamizmus. Podnikajúci inváziu do Európy. Videl som hordy prichádzajúce zo západu na východ – z Maroka do Lýbie, z Egypta až do krajín Orientu.
Je to svedectvo Mons. Maura Longhiho, kňaza Opus Dei, priateľa sv. Jána Pavla II., ktorý ho často sprevádzal pri jeho súkromných výletoch a pápež mu veľa ráz hovoril aj takéto proroctvá. Longhi odhalil túto víziu Jána Pavla II. v prednáške, minulý rok 22. októbra, v deň, keď Katolícka cirkev slávi spomienku tohto poľského svätca. Prednášku potom zrejme proti jeho vôli nahrali aj na video a zverejnili. O vízii mu pápež rozprával v eremitáži „Santi Pietro e Paolo“ di Bienno, vo Val Camonica, v marci r. 1992. Je to príbeh, o ktorom sa doteraz verejnosť nedozvedela.
„Zahľadel som sa na neho mysliac si, že niečo potrebuje,“ rozprával Longhi, dlhodobý priateľ Jána Pavla II. „On si uvedomil, že ho pozorujem, zatriasla sa mu ruka, bol to začiatok Parkinsonovej choroby. „Drahý Mauro, to je staroba …“, a ja som rýchlo odvetil: „Ale nie, Svätosť, vy ste mladý.“ Potom prišla vízia pápeža: „Vtedy Wojtyla zmenil tón a hlas a dal mi účasť na jednej z jeho nočných vízií a povedal mi:
„Pripomeň si a všimni si tých, ktorých stretneš v Cirkvi tretieho tisícročia. Vidím Cirkev zarmútenú a zasiahnutú smrteľnou ranou. Oveľa hlbšie, oveľa bolestnejšie ako v tomto tisícročí. A ďalej: „Volá sa to islamizmus. Podnikne inváziu do Európy. Videl som hordy vychádzať zo západu na východ.“
Wojtyla určil aj národy, z ktorých táto invázia príde, ako povedal Longhi: Maroko, Lýbia, Egypt aj iné krajiny – všetky z Východu.“ Svätý Otec mu potom zdôraznil:
„Podniknú inváziu do Európy, Európa bude ako temná pivnica, so starými pamiatkami, v úplnom prítmí, videl som pavučiny. Myslime na rodinu. Vy, Cirkev tretieho tisícročia, musíte čeliť invázii. Ale nie zbraňami, zbrane nebudú stačiť, len vašou vierou neporušenou a hlboko prežívanou.“
Zážitok tejto vízie Jána Pavla II. sa pripisuje mystickej povahe poľského pápeža. Mons. Longhi ešte dodal:
„Wojtyla skutočne hovoril so vteleným Bohom, Ježišom a videl aj jeho tvár a tiež tvár jeho Matky v čase jeho prvej svätej omše 2. novembra 1946.“
Či veríte, alebo nie o proroctvách, podľa ktorých sa zdá, že Ján Pavol II. videl riziko pre kresťanskú Európu, sa ešte po 30 rokoch denne diskutuje v politických a kultúrnych kruhoch.

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/profezia-giovanni-paolo-ii-lislam-invader-leuropa-1464656.html

Znova strety pri Jozefovom hrobe v Nabluse

Jeruzalem, 21.11.2017 (KAP/KNA) 021 435 – Pri tzv. Jozefovom hrobe v Nabluse došlo pri návšteve židovských pútnikov nanovo k stretom medzi Palestínčanmi a izraelskými vojakmi. Palestínci hádzali kamene a Molotove koktaily na vojakov, ktorí proti nim zasiahli slzným plynom a gumovými projektilmi, ako informovali arabské médiá. Viacerí Palestínci boli zranení.
Toto posvätné miesto v Západnom Jordánsku, ktoré sa uctieva ako hrob biblického patriarchu Jozefa, sa stalo v minulých rokoch opakovane cieľom útokov. Hrob samotný zničili. Počas tzv. tunelových nepokojov v r. 1996 a po začiatku druhej Intifády na jeseň 2000 si boje medzi izraelskými vojakmi a Palestínčanmi v blízkosti Jozefovho hrobu vyžiadali početné obete na životoch. Po tom, čo ho medzičasom zatvorili, je teraz pamätník k dispozícii židom v určitých termínoch pre vopred ohlásené návštevy.
Podľa Dohôd z Osla mal hrob zostať ako enkláva na palestínskom území pod izraelskou správou. Po palestínskom útoku na izraelských vojakov pri hrobe na jeseň 2000 sa izraelská armáda pamätníka vzdala. Zbožní židia naďalej putujú k hrobu praotca, aby sa tam pomodlili. –zg-

Patriarcha: Umenie nesmie ľudí viesť do priepasti histórie

Moskva, 21.11.2017 (KAP) 021 434 – Patriarcha Kyril z Moskvy vyzval intelektuálov krajiny, „aby ľudí nezvádzali“, žeby sa zabránilo opakovaniu udalostí spred 100 rokov v Rusku.

„Dnes je hriech nielen očividný (…) Dnes sa hriech aj demonštruje príslušnými spôsobmi – skrze kino, skrze divadlo (…) A umenie, ktoré má ľudské indivíduá kultivovať, obohacovať a pozdvihovať k nebu, sa stáva putom, ktoré nedovoľuje človeku pozdvihnúť sa do výšav.“

Patriarcha to povedal v pondelok podľa agentúry „Interfax“ v homílii v Katedrále Krista Vykupiteľa. Poznamenal, že nemyslí celé umenie, ale iba tých, ktorí si v ostatných rokoch nárokovali „mimoriadnu úlohu a mimoriadne práva, aby ľudí priviedli do pokušenia a k hriechu a aby ich zaviedli do poblúdenia“. V dialógu cirkvi s tými, ktorí toto robia, sa ukazuje, že „veľmi veľká časť inteligencie opakuje zhubnú chybu svojich predchodcov, ktorá vohnala krajinu do skazy: do udalostí revolúcie, ktorej 100. výročie si tento rok pripomíname,“ ako povedal patriarcha a apeloval:

„Teraz nie je čas rozhojdávať loďku vášní. Teraz je čas všetky zdravé sily zjednotiť – cirkev, umenie, kultúru, našich spisovateľov, vedcov, všetkých tých ľudí, ktorí svoju krajinu milujú. Všetci musia dnes stáť pospolu, pretože vstupujeme do kritickej doby vývoja ľudskej civilizácie.
To, že to tak naozaj je, je očividné aj pre neškolené oko. Človek by musel byť slepý, aby nevidel príchod osudových znamení histórie, o ktorých hovoril apoštol a evanjelista sv. Ján vo svojom Zjavení. Kresťanstvo učí, že približovanie sa apokalypsy závisí od nás. Najmä osoby verejného života si musia uvedomiť svoju zodpovednosť za Rusko a za celý ľudský rod a zadržať náš pád do priepasti, do konca histórie“, povedal ruský patriarcha.

Prezident Vladimír Putin na recepcii v Kremli Kyrilovi podľa „Interfaxu“ osobne gratuloval k narodeninám. Patriarcha, ktorý sa dožil 71 rokov, sa mu poďakoval za dobrú spoluprácu štátu a cirkvi. –zg-

Kardinál varuje pred ‚výpredajom čínskych katolíkov’

Hongkong, 21.11.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 433 – Kardinál Jozef Zen Ze-kiun (85), emeritný biskup Hongkongu, varoval pred možným „výpredajom“ Rímu verných katolíkov skrze Vatikán.
„Dialóg medzi Čínou a Vatikánom ignoruje biedu autentickej katolíckej cirkvi Číny. Mysteriózna smrť kňaza Pedra Wie Hepinga v r. 2015, ktorý štátne orgány označili ako samovraždu, väznenie iných duchovných a ničenie katolíckych kostolov a pamätníkov sa nespomína ani slovom,“ pripomenul biskup Zen v homílii v Hongkongu.
„Dialóg je dôležitý a potrebný,“ povedal Zen. No Vatikán je v odhade komunistickej vlády „príliš optimistický“. „Rím sa spoľahol na diplomaciu, namiesto na vieru“, povedal Zen.
„Svätý stolec robí jeden kompromis za druhým a je dokonca ochotný kvôli dohode akceptovať všetky požiadavky čínskej vlády. To absolútne nie je to, čo Boh od Cirkvi očakáva a v nijakom prípade to nezodpovedá poslaniu, ktorým Kristus poveril apoštolov,“ varoval kardinál Zen.
Odkedy Čína prerušila diplomatické styky so Svätým stolcom, musela sa Rímu verná katolícka cirkev stiahnuť do podzemia. Má 30 biskupov a odhadom asi 7 miliónov veriacich. Komunistická vláda Číny zriadila „bábkovú cirkev“, ktorá sa nazýva „Vlasteneckým združením čínskych katolíkov“ . Má vyše 70 biskupov, ktorých menovala čínska vláda a asi 5 miliónov veriacich.
Kardinál Zen už opakovane varoval pred príliš povoľnou politikou Vatikánu s Čínou. –zg-

V rámci reformy vo Vatikáne nová sekcia pre nunciatúry

Rím, 21.11.2017 (kath.net/KAP) 021 432 – Pápežom Františkom iniciovaná reforma Rímskej kúrie očividne postupuje. Podľa informácií talianskeho internetového magazínu „Vatican Insider“ dostane štátny sekretariát tretiu oficiálnu sekciu. Má byť kompetentná pre nunciatúry na celom svete. Jej vedúcim bude poľský arcibiskup Jan Romeo Pawlowski (57). Arcibiskup Pawlowski, ktorý bol v r. 2009 až 2015 nunciom v Gabune a Kongu, pôsobí na štátnom sekretariáte už od decembra 2015.
Nová „Sekcia pre diplomatickú službu Svätého stolca“ bude podliehať priamo štátnemu sekretárovi kardinálovi Pietrovi Parolinovi (62). Doteraz mal štátny sekretariát dve oddelenia: jedno pre „Všeobecné záležitosti“ (zodpovedá približne ministerstvu vnútra), ktoré vedie arcibiskup Angelo Becciu (69). Vedúcim druhého oddelenia „Pre vzťahy so štátmi“ je britský arcibiskup Paul Richard Gallagher (63).
Teraz prichádza tretie oddelenie, ako píše „Vatican Insider“ a listy s oznámením už poslali na nunciatúry. Magazín cituje z listu pápeža kardinálovi Parolinovi z 18. októbra, v ktorom František tento krok odôvodňuje. Pápež sa chce sa viac a lepšie starať o tých, ktorí diplomaticky zastupujú Svätý stolec. Hodnota ich práce sa zvýši aj tým, že nové tretie oddelenie bude s dvomi doterajšími rovnocenné. –zg-

Naša milá Božia Matka v Jeruzaleme

Jeruzalem, 21.11.2017 (kath.net/kathpedia) 021 431 – Sviatok Panny Márie v Jeruzaleme (predtým obetovanie Panny Márie) je v Jeruzaleme historicky spojený s posviackou Kostola Maria Nova v blízkosti Jeruzalemského chrámu.
„Novým kostolom“ nazvali túto mariánsku baziliku preto, aby ju odlíšili od vtedy už existujúceho Kostola narodenia Panny Márie.
Kostol Maria Nova dal postaviť na želanie jeruzalemského biskupa Mgr. Elieho, cisár Justínian a 21. novembra r. 543 bol posvätený. Miestna cirkev slávi v tento deň Predstavenie Márie v chráme (lat.: In Praesentatione B.M.V. – tak ešte dnes znie názov sviatku v Missale Romanum). Zakladá sa na udalosti, o ktorej hovorí apokryfické „Protoevanjelium sv. Jakuba“: Anna a Joachim mali Máriu vo veku troch rokov priviesť do chrámu v Jeruzaleme ako chrámovú pannu.
V priebehu 8. storočia sa tento sviatok rozšíril v celej východnej cirkvi a dnes je ešte jedným z 12 veľkých sviatkov v roku, ktoré sa slávia na celom Východe. Trvá od predvečera 21. až do 25. novembra. V západnej Cirkvi sa sviatok rozšíril od 11. storočia a v r. 1371 ho v Avignone pápež Gregor XI. oficiálne zaviedol. –zg-

Pápež prijal maďarských biskupov

Vatikán, 20.11.2017 (KAP) Pápež František prijal v pondelok na audiencii 19 členov Biskupskej konferencie Maďarska s ich predsedom, diecéznym biskupom Andrásom Veresom. Maďarskí biskupi sú v Ríme na návšteve ad limina.
O obsahu rozhovoru s pápežom Vatikán zatiaľ nič neoznámil, očakáva sa komuniké.
V nedeľu kardinál Péter Erdő, ostrihomský arcibiskup, poskytol maďarskej redakcii Rádia Vatikán interview a spomenul viaceré témy. Podľa kardinála má ísť v rozhovore s pápežom a vedúcimi dikastérií o. i. o blahorečenia a pastoráciu Rómov. V súčasnosti pripravuje biskupská konferencia preklad Biblie a liturgických textov do jazyka lovari-romanes, ktorých schválenie bude na základe nových úprav s motu propio „Magnum principium“ jednoduchšie, ako povedal kardinál Erdő.
Vyjadril tiež potešenie a vďačnosť pápežovi za uznanie dekrétu mučeníctva pre cisterciána Jánosa Brennera (1931-1947).

Do r. 1989 sa Brennerova smrť nesmela verejne spomínať. Písal články vyjadrujúce hlbokú dôveru v Boha a silnú túžbu konať jeho vôľu. V noci 14. decembra 1957 Brennera zavolali zaopatriť chorého v susednom meste uprostred represálií za maďarskú revolúciu 1956. Bola to však nástraha. Vybral sa na cestu s olejom a Eucharistiou, ale v lesoch pri Rabakethely ho prepadli a dobodali 32 ranami nožom. Našli ho mŕtveho na ďalší deň, stále zvierajúceho Eucharistiu v rukách, čo mu vynieslo titul „maďarský Tarcisius“. Komunisti dúfali, že jeho smrť zastraší veriacich v oblasti, no oni si neprestali uctievať jeho pamiatku. Na mieste kde zomrel postavili v r. 1989 Kaplnku Dobrého pastiera a je to obľúbené pútnické miesto celej krajiny. Jeho zašpinená a zakrvavená rochetka sa uctieva ako relikvia.
Každých päť až sedem rokov sú katolícki biskupi podľa cirkevného práva povinní vykonať návštevu ad limina vo Vatikáne. Účelom je, aby biskupi informovali pápeža o situácii v diecézach svojej krajiny.
Návšteva ad limina má pôvod v ceste ku hrobom apoštolov sv. Petra a sv. Pavla do Ríma – latinsky: „Visitatio ad limina apostolorum“ (Návšteva na prahoch hrobov apoštolov). Z toho vznikla krátka forma ad limina. V priemere vykoná túto návštevu každý rok až 500 biskupov. –zg-

Kanada: Diskriminácia kresťanov pri adopcii

Edmonton, 20.11.2017 (kath.net/LSN/jg) 021 430 – Miestne orgány kanadskej provincie Alberta odmietli kresťanským manželom adopciu dieťaťa, pretože sa pevne drží biblického postoja k homosexualite. Manželia proti tomu podali žalobu na súd a odvolávajú sa na náboženskú slobodu zakotvenú v kanadskej ústave.
Manželia podali žiadosť o adopciu dieťaťa organizácii Child and Family Services v Alberte. Organizácia poverila týmto prípadom služby Catholic Social Services v Edmontone. Preskúmali psychologickú, finančnú a hospodársku situáciu manželov a odporúčali žiadosť o adopciu schváliť.
V marci 2017 informovala služba Catholic Social Services manželov, že orgán má dodatočné otázky týkajúce sa postoja k homosexualite, pretože sú evangelikálni kresťania. Pár uviedol, že prijme každé dieťa s bezpodmienečnou s láskou, rešpektom a empatiou nezávisle od jeho sexuálnej orientácie alebo správania. Informovala o tom nezisková organizácia Justice Center for Constitutional Freedoms (JCCF), ktorá sa zasadzuje za zachovanie ústavných práv Kanaďanov.
Napriek tomuto ubezpečeniu Catholic Social Services manželom oznámila, že pozitívny posudok sťahuje. Ako adoptívni rodičia vraj nebudú v stave „pomôcť“ dieťaťu, ktoré „hľadá svoju sexuálnu identitu“!
V máji manželov Child and Family Services informovala, že si nemôže adoptovať deti, lebo „odmieta“ deti LGBT! To je oficiálne rozhodnutie provincie Alberta, ako sa píše v liste.
„Rozhodnutie orgánov porušuje právo rodičov na náboženskú slobodu a zásadu rovnosti, zakotvené v zákonoch Kanady a Alberty. Toto rozhodnutie môže mať závažné následky v oblasti slobody všetkých Kanaďanov, celkom odhliadnuc od negatívnych dôsledkov pre mnohé deti, ktoré nikdy nenájdu rodinu, ktorá by ich mohla adoptovať,“ zdôraznil John Carpay, predseda JCCF. –zg-

Cirkev pred summitom EU o Afrike: Migrácia „nezmizne“

Brusel, 20.11.2017 (KAP) 021 429 – Európski a africkí biskupi vyzývajú politikov pred summitom EÚ a Afriky na budúci týždeň v Abidžane na Pobreží slonoviny k intenzívnejšiemu zasadzovaniu sa za dôstojnosť človeka tých najchudobnejších. To platí zvlášť pre utečencov, ako sa uvádza v spoločnom vyhlásení Komisie katolíckych biskupských konferencií EÚ (ComECE) a Sympózia afrických biskupských konferencií SECAM.
V zodpovednosti politikov je chrániť migrantov pred kriminálnym vykorisťovaním a obchodom s ľuďmi. Od EÚ tiež očakávame, že potvrdí svoju angažovanosť v oblasti trvalo udržateľných rozvojových programov. Migrácia ani v budúcnosti „nezmizne“, ako sa uvádza.
Biskupi výslovne vítajú, že v centre summitu 28. a 29. novembra majú byť potreby mladých. Na základe úzkych historických, geografických a hospodárskych spojení Európy s Afrikou musí byť cieľom vyvinúť nové formy férových vzťahov, ktoré prinesú obojstranné výhody najmä pre mládež na oboch kontinentoch. Posilnenie lokálnych trhov a investícií do trvalo udržateľného poľnohospodárstva by vytvorilo mladým v Afrike lepšiu perspektívu a znížil by sa tak aj odliv mozgov – teda vysťahovalectvo kvalifikovaných ľudí.
Migrácia sa podľa uhla pohľadu a situácie považuje za „riešenie“ či „bremeno“, alebo aj oboje súčasne, ako uvádzajú biskupi. Nehľadiac na to, že migrácia bola aj v minulosti trvalým aspektom spolunažívania ľudí v spoločnosti.
„Migrácia nezmizne,“ zdôrazňujú biskupi s pohľadom na mladých, ktorí sa v budúcnosti rozhodnú pre migráciu.
Následky konfliktov, korupcie, alebo klimatických zmien sú pre mladých ľudí oboch kontinentov výzvami. Pokoj, spravodlivosť a starosť o stvorenstvo sú podľa biskupov hlavné princípy stratégií na stvárnenie spoločnej budúcnosti.
Na oboch kontinentoch hlboko zakorenení by mohli náboženskí aktéri hrať kľúčovú úlohu pri budovaní mostov a pri aktívnom zapojení všetkých generácií do práce pre verejné blaho, ako sa pripomína vo vyhlásení, ktoré podpísal prezident ComECE kardinál Reinhard Marx a prezident SECAMu arcibiskup Gabriel Mbilingi. Na prípravu budúcich summitov EÚ a Afriky preto navrhujú otvorený dialóg zástupcov politiky a náboženstva. –zg-

Nemecko: Kritika správ o plánovaných raziách v mešitách

Kolín, 20.11.2017 (kath.net) 021 428 – Na úžas a nepochopenie narazili správy v nemeckom periodiku „Spiegel“ a iných médiách, podľa ktorých sa v Severnom Porýní-Vestfálsku plánuje masívny úder proti salafistom. A že tam chcú zakročiť proti radikálnym mešitám a zväzom. K tomu napísal nemecký politológ egyptského pôvodu Hamed Abdel-Samad na Facebooku sarkasticky:
„Milí salafisti, ahojte! Plánujeme proti vám úder, teda upracte si, prosím, a kryte sa! Váš priateľ a pomocník.“ Moslimský publicista Abdel-Samad sa považuje za kritika radikálneho islamu.
Na sociálnych sieťach sa tiež rázne kritizovalo toto oznámenie plánu vopred. Je tam napríklad výzva: „V budúcnosti, prosíme, aj iné policajné razie ako protidrogové vopred ohlasujte tlačou, to by malo tú výhodu, že by tam potom pre policajtov boli pripravené chlebíčky a káva!!!“ Ďalší človek sa pýtal na voľbu slov „radikálne mešity?“ a zvažoval, či potom mešity budú „zatknuté alebo vykázané z krajiny“??? –zg-

Poľsko: Zákaz interview pre prominentného pátra

Varšava, 19.11.2017 (KAP/KNA) 021 427 – Jeden z najznámejších poľských cirkevných žurnalistov už nesmie poskytovať nijaké interview. Poľská provincia Kongregácie kňazov mariánov od Nepoškvrneného počatia prebl. Panny Márie zakázala bývalému šéfredaktorovi katolíckeho týždenníka „Tygodnik Powszechny“ a generálnemu predstavenému rehole, Adamovi Bonieckému (83), vyjadrenia v médiách.
Boniecki sa vyjadril v rozpore s cirkevnou morálnou náukou o samovražde a sexuálnych menšinách a tým vyvolal medzi veriacimi „úplné zmätenie a rozhorčenie“, ako odôvodnil sekretár provincie, Piotr Kieniewicz, toto rozhodnutie. Pátrovi povolili už iba spoluprácu s jeho liberálnymi novinami „Tygodnik Powszechny“, ktorý viedol v r. 1999 až 2011 a pre ktorý píše komentáre. Na internetovej stránke týždenník obvinenia voči pátrovi odmietol. Uviedol, že rehoľník sa vyslovil v súlade s Katechizmom Katolíckej cirkvi proti diskriminácii homosexuálov. Tam sa uvádza, že k ľuďom s týmto sklonom „sa treba správať s rešpektom, súcitom a taktom“. Napísal, že „Boniecki sa stal obeťou manipulácie záujmového zväzu gejov, lesieb a transsexuálov (LGBT), ktorý predstieral spoluprácu s duchovným.“
Rehoľa reaguje trestom očividne aj na to, že Boniecki minulý utorok pochoval v Krakove muža, ktorý sa z protestu voči vláde vo Varšave upálil na námestí pred Palácom kultúry. V kázni Boniecki zdôraznil: „Neschvaľujem samovraždu, ale tento človek žiadal veci, ktoré sú pre nás všetkých dôležité.“
Už od r. 2011 do júla tohto roku provincia zakázala Bonieckému výpovede pre médiá. Dôvodom bola Bonieckeho kritika konfrontačného kurzu niektorých biskupov proti antiklerikálnej strane „Hnutie Palikot“ a proti hudobníkovi Adamovi „Nergalovi“ Darskému, ktorého obviňujú zo satanizmu. V r. 1979 až 1991 viedol Boniecki poľské vydanie „L´Osservatore Romano“. –zg-

Spektakulárny nález zlata a mincí v Cluny

Lyon/Cluny, 19.11.2017 (KAP/KNA) 021 426 – Scéna vystupuje pred duchovným okom ako vlhká novembrová hmla z riečky Grosne. Temná noc v Opátstve Cluny vo francúzskom Burgundsku. Mnísi najväčšieho kláštora kresťanstva spia svoj kruto krátky sen. Čoskoro bude ďalšia hodina modlitby. Nikto nevidí tieň kĺzať sa cez temnotu chodieb. Nikto mu nebráni vniknúť do nemocničného oddelenia. A nikto, nijaký človek, sa ďalších 900 rokov nedozvie, čo tam robil.
Je to sen každého archeológa: pri rutinných vykopávkach v Kláštore Cluny objavili vedci 2200 stredovekých mincí a viaceré zlaté objekty. Obrovský strieborný poklad, dva tucty arabských zlatých denárov, pečatný prsteň s drahokamami a ďalšie zlaté predmety. To všetko ukazuje na dobu okolo r. 1135 – kto by sa necítil ako Schliemann stredoveku? Vedecký tím z Univerzity v Lyone, deviati študenti a dvaja vedúci projektu sa presne tak cítia. No práca sa ešte len začína.
Nikdy predtým sa nenašla taká kopa strieborných mincí na jedinom mieste a nikdy arabské a kresťanské mince v tomto množstve pospolu aj s pečatným prsteňom. Strieborné denáre, vtedy bežné platidlo, razilo väčšinou celoeurópske kláštorné impérium Cluny samotné medzi rokmi 1120 a 1134. Zvyšok je veľkým tajomstvom. Zlaté mince – v tomto prípade vyrobené po r. 1120 za vlády Berbera Aliho Bena Jussufa v Španielsku alebo Maroku – boli vyhradené pre mimoriadne právnické obchody. A pečatný prsteň?
Vedúca projektu Anne Flamminová opisuje nález v dnešnej kláštornej záhrade takto: Cieľom rutinných prác bolo hľadanie základných múrov veľkej sály stredovekej nemocnice. Zničili ju po r. 1620 v čase nových veľkých barokových novostavieb. Už v prvý deň spozorovala jedna študentka zelené mihotanie, keď bager vykopal jamu. A naozaj – v 70 cm hĺbke ležal roztrhaný kožený mešec s pokladom. Vyzeralo to ako poklad jednej osoby. Cirkevného kniežaťa? Bohatého šľachtica regiónu, ktorý mal privilégium byť ošetrený v nemocnici v Cluny? Ktorý márne dúfal v uzdravenie a svoju „železnú rezervu“ si už nemohol odniesť? Doktorand Vincent Borrel odhaduje sumu na cenu až 8 koňov alebo 6 dní rozpočtu mega-kláštora európskych rozmerov. To by znamenalo 60 takých pokladov na rok prevádzky…
Opátstvo Cluny bolo na vrchole stredoveku najväčším v západnej Európe. Kláštorný komplex Cluny bol okolo r. 1000 paradoxne mimoriadne bohatý. Založený v r. 910 zapálenými askétmi, ktorí chceli obnoviť radikálny ideál chudoby benediktínskeho mníšstva, priťahoval z celej Európy tisíce mladých mužov, ktorí hľadali iný život. A vznikali tisíce zbožných prispievajúcich nadácií, ktorými boháči chceli napomáhať svoju večnú spásu. Tak vzniklo mocné, hierarchicky organizované kláštorné impérium, ktoré sa rozprestieralo po celej Európe.
Novostavbou kláštorného kostola vznikol na stáročia najväčší Boží dom kresťanstva. „Cluny III“ bol so 187 metrami dĺžky o viac ako polovicu väčší, ako ranokresťanská Bazilika sv. Petra v Ríme. Okolo r. 1135, keď neznámy zakopal svoj poklad, sa práve stavali posledné metre vstupnej haly a západné veže.

Boli to presne tie roky, v ktorých rehoľa prekročila svoj duchovný zenit. Globálne pôsobiace Cluny sa stalo príliš komplexným a zložitým. Jednotlivé kláštory sa začali osamostatňovať, obrovské náklady na hospodárenie pomaly začali systém rozkladať. Možno to bol práve ten správny čas uložiť si svoj majetok do bezpečia. –zg-

+ Zomrel kardinál Andrea C. L. di Montezemolo

Rím, 19.11.2017 (KAP) 021 425 – Kardinál Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, bývalý diplomat Svätého stolca, podľa rodiny pokojne zomrel na vo veku 92 rokov v nedeľu. Jeho úmrtím má kolégium kardinálov 217 členov, z toho 120 mladších ako 80 rokov a teda s právom voliť pápeža.
Tento syn šľachtickej rodiny a strýko bývalého šéfa Ferrari Lucu Cordera di Montezemola patril k vynikajúcim osobnostiam medzinárodnej vatikánskej politiky.
Na jar 1990 bol Montezemolo preložený do Svätej zeme, keď vrcholila prvá Intifáda a blížila sa kríza v Perzskom zálive. Predtým pôsobil 10 rokov v Nikarague, Hondurase a Uruguaji. Ako „apoštolský delegát pre Jeruzalem a Palestínu“ tento syn dôstojníka preukázal v predvečer tzv. operácie Púštna búrka v r. 1991 odvahu pri príkaze, aby katolícky personál zostal v krajine a normálne vykonával svoju službu.
Potom však mierový proces z Madridu a Osla poskytol aj Vatikánu šancu nanovo sformovať svoju úlohu v regióne. To sa stalo veľkým okamihom pre pápežského diplomata. Vatikán a Izrael začali pracovné rozhovory a podpísali pod jeho vedením koncom r. 1993 základnú zmluvu. „Náš historický nuncius“ – tak ho privítal pápež Ján Pavol II., keď Montezemolo prišiel do Vatikánu, aby o tom podal správu.
O pol roka neskôr nominovali obe strany veľvyslancov a bolo jasné, že Montezemolo sa stane nunciom v Tel Avive. Svoj úrad delegáta v Jeruzaleme si zachoval. Dohliadal na jeho nezávislosť a dôrazne sa zasadzoval za diplomatickú dohodu aj s Palestínčanmi.
Tento taliansky diplomat, ktorý musel ako mladý muž zažiť, ako bol jeho otec v r. 1944 v Ardeatínskych jaskyniach zavraždený oddielom SS, potom ešte tri roky zastupoval Svätý stolec vo svojej vlasti.
V r. 2001 odišiel do dôchodku, no jeho pôsobenie sa neskončilo. Ján Pavol II. ho poveril usporiadaním správy a pútnickej prevádzky v rímskej Bazilike sv. Pavla za hradbami. Keď sa práce ukončili, pápež Benedikt XVI. ho v r. 2005 menoval za prvého arcikňaza tohto Božieho domu. Kardinálsky prsteň s tým spojený dostal o rok neskôr.
V tejto funkcii hral ústrednú úlohu v medzinárodnom Roku sv. Pavla, ktorý vyhlásil Benedikt XVI. Po jeho skončení Montezemolo potom v r. 2009, takmer 84-ročný druhý raz odišiel na zaslúžený odpočinok.
Mohol sa tak intenzívnejšie venovať svojmu celoživotnému koníčku – architektúre – ktorú študoval predtým, ako sa stal kňazom a to mu pomáhalo pri prestavbách nunciatúr. Zaujímal sa aj o heraldiku a navrhol erby pre mnohých biskupov – aj pre Benedikta XVI. Posledné verejné vystúpenie mal Montezemolo pred štyrmi rokmi: Vo vatikánskej knižnici prezentoval svoju knihu „Príručka cirkevnej heraldiky“. –zg-

Synoda o mladých má generálneho relátora a sekretárov

Kardinál Sergio da Rocha

Vatikán, 18.11.2017 (RV) 021 424 – Svätý Otec František vymenoval generálneho relátora a dvoch špeciálnych sekretárov pre 15. riadne generálne zhromaždenie Biskupskej synody, ktoré sa bude konať v Ríme v októbri budúceho roka na tému „Mladí, viera a rozlišovanie povolania“.
Generálnym relátorom bude arcibiskup brazílskeho hlavného mesta Brasilia kardinál Sergio da Rocha, ktorý je aj predsedom Brazílskej konferencie biskupov. Za špeciálnych sekretárov boli menovaní dvaja Taliani jezuita Giacomo Costa a salezián Rossano Sala. Menovanie bolo zverejnené po skončení zasadnutia Rady sekretariátu Biskupskej synody v dňoch 16. a 17. novembra.
Ako sa uvádza v tlačovej správe, menovanie dvoch špeciálnych sekretárov je v súlade so štatútom Biskupskej synody (Ordo Synodi Episcoporum, čl. 14 §3, porov. CIC 348 §2). Sekretariát synody bližšie vysvetľuje, že táto funkcia môže byť zverená aj cirkevným osobám, ktoré nie sú biskupmi, ako tomu už bolo niekoľkokrát v minulosti pri rôznych synodálnych zhromaždeniach.
Už je známy aj presný termín budúcoročnej synody: 15. riadne generálne zhromaždenie Synody biskupov sa začne v stredu 3. októbra 2018 a skončí sa v nedeľu 28. októbra. -ab-

Kto je kardinál Sergio da Rocha

https://cruxnow.com/global-church/2016/10/12/brazils-red-hat-young-pastor-mold-pope-francis/ – 12.10.2016

Ako predseda Biskupskej konferencie Brazílie sa da Rocha zúčastnil aj synody biskupov 2015 o rodine, kde očividne urobil pozitívny dojem na pápeža Františka, ktorý ho neskôr menoval za kardinála. Teraz ho menoval aj do synodálnej rady na prípravu synody biskupov o mladých 2018. Rada má 15 členov a 12 z nich vybrali biskupi zhromaždení v Ríme v r. 2015 a troch ďalších ako da Rocha, ktorých vybral František.
Pred synodou 2015 da Rocha hovoril o potrebe Cirkvi a štátu venovať väčšiu pozornosť párom v ťažkej situácii a vyjadril nádej, že biskupi „nájdu svetlo, nielen všeobecné osvietenie, ale pastoračné sprevádzanie týchto párov“. No nevyjadril sa jasne o prípadoch podávania svätého prijímania znovu zosobášeným a rozvedeným.
K prístupu Cirkvi ku komunite LGBT – ďalšiemu citlivému bodu – da Rocha povedal: „Cirkev chce privítať každého bez vylučovania niekoho, ale súčasne sa pokúša ponúkať vo svetle Evanjelia hodnoty Božieho slova, ktorými sa musia orientovať skutky každého.“
Pod jeho vedením biskupská konferencia odsúdila legalizáciu potratu ako reakciu na vírus zika. Da Rocha sa vtedy vyjadril nasledovne: „Musíme si ceniť život v každej situácii a každom stave. Menej kvality života neznamená menej práva na život alebo menej ľudskej dôstojnosti.“ –zg-

Pred návštevou pápeža obžaloba islamského vraha katolíka

Dhaka, 18.11.2017 (KAP/KNA) 021 423 – Dva týždne pred návštevou pápeža Františka polícia v Bangladéši vyšetruje vraha obvineného z vraždy katolíka. 72-ročný katolícky obchodník bol v júni 2016 v blízkosti kostola v Natore na severe krajiny brutálne zavraždený 12 členmi radikálnej islamistickej skupiny „Jamaat-ul Mujahedin Bangladesh“. Vražda vyvolala v celej krajine protesty katolíckej menšiny.
Doteraz jediný zatknutý páchateľ sa k činu priznal, ako informovala ázijská tlačová služba Ucanews 17. novembra. Policajný šéf v Natore, Biplob Talukder, povedal, že muž sa priznal, že vražda bola súčasťou stratégie islamistov zabíjaním hindov, budhistov, kresťanov, šiitských moslimov a cudzincov „destabilizovať krajinu“.
Miestny biskup Gervas Rozario z Rajshahi vidí toto priznanie kriticky. „Zatkli iba jedného z militantnej skupiny,“ povedal pre Ucanews. „Štyria sú ešte na úteku a siedmi mŕtvi. To nevidím ako viditeľný pokrok v tomto prípade,“ povedal predseda Komisie pre pokoj a spravodlivosť pri Biskupskej konferencii Bangladéša. Siedmych páchateľov polícia zastrelila.
Pápež František navštívi moslimský Bangladéš od 30. november do 2. decembra. Motto tretej návštevy pápeža v tejto ľudovej republike znie: „Harmónia a pokoj“. Kresťania sú s podielom 0,3 percenta v krajine so 160 miliónmi obyvateľov veľmi malou menšinou. –zg-

ISIS hrozí Vatikánu útokom na Vianoce

Rím, 18.11.2017 (kath.net) 021 422 – Skupina ISIS hrozí Vatikánu teroristickým útokom na Vianoce. Na webovej stránke uverejnila propagandistickú fotografiu, na ktorej sa islamista v aute najvyššou rýchlosťou rúti na Baziliku sv. Petra. Na fotografii sa červeným písmom píše, že útok sa má vykonať na Vianoce.
Na nebezpečie teroru poukázala minulý utorok aj bezpečnostná SITE Intelligence Group. Firma sídliaca v USA v štáte Maryland sleduje aktivity islamistických organizácií na celom svete.
Nie je to prvý raz, že sa Vatikánu hrozí terorom. Už nejaký čas sú preto bezpečnostné kontroly okolo Vatikánu masívne posilnené. Už pred nejakou dobou uverejnili prívrženci IS fotomontáže, ktoré ukazujú vlajku IS na obelisku na Námestí sv. Petra (foto). –zg-

„Kresťanské princípy politického boja“

Tak znie titul novej eseje známej nemeckej autorky a bojovníčky za vieru Gabriele Kubyovej. Recenzia Martina Bürgera

Linz, 18.11.2017 (kath.net) 021 421 – Nová esej Gabriele Kubyovej, horlivej bojovníčky za vieru, má pekný názov „Kresťanské princípy politického boja“.
„Je to nerovný boj: Moc a peniaze sú v rukách nepriateľov Boha. Rozum, príroda a Boh sú na strane obrancov dôstojnosti človeka. Tento boj sa môže často zdať beznádejný, no prinesie novú kultúru života, pretože rozum, príroda a Boh sú silnejšie ako ľudská moc.“
„Súkromný život musí byť v zhode z tým, čo sa vo verejnosti káže. Obrátenie k Bohu je tým pravým liekom na chorú dušu jednotlivca, ako aj na beznádej spoločnosti bez orientácie,“ píše Kubyová.
V prvom kroku sa autorka zaoberá „dôvodmi neúspešnosti kresťanov“. K tomu patrí aj to, že mnohí považujú vlka za ovcu: „Dlhú dobu sa kresťania všetkých vyznaní ukolísali v bezpečí ľudových kresťanskodemokratických strán a štruktúr. Nespoznali, že tieto inštitúcie boli podkopané dlhodobými stratégiami kultúrnych revolucionárov. Pojmy, ktoré z kresťanského hľadiska mali istý význam, druhá strana predefinovala a tak naplnila novým obsahom.“
Na druhom mieste sa autorka zaoberá kresťanskou motiváciou politického boja, pred ďalším úsekom „Osobné predpoklady politického boja“.
„Viera sa musí v prvom rade žiť v súkromnej oblasti. Povolanie k tomuto boju môže ma iba niekto, kto riadi vlastný život podľa Božích prikázaní.“ Dobrý osobný život nemá do činenia iba s vlastnou spásou duše: „Ak existujú neupratané kúty vo vlastnom životopise, nejaké pokrivené veci, ktoré človek spáchal alebo pácha – môže si byť istý, že to vyjde na svetlo, akonáhle sa postaví proti mainstreamu – čím vyššia pozícia tým nemilosrdnejšie mediálne prenasledovanie.“
Na záver čitateľ spozná „metódy politického boja“ aspoň v základoch. „Tak napríklad účel nesmie nikdy svätiť prostriedky. Treba hovoriť celú pravdu.“ Politický bojovník „nesmie robiť nijaké škrty či už z oportunizmu, alebo ľudského strachu, ani z falošnej vypočítavosti, že potom sa pristrihnuté posolstvo lepšie prijme“. „Možno sa tak vyhneme verejnému hanobeniu, ale cena je privysoká: Stratíme plnú moc a autoritu. Odhliadnuc od toho je posolstvo v takom prípade aj také nezaujímavé a nudné, že sa tým sotva niekto nadchne,“ uvádza Kubyová.
Gabriele Kubyovej sa podarilo na malom priestore zrozumiteľne prezentovať často nespozorované body. Kto sa touto krátkou esejou zapálil, z vlastnej iniciatívy iste siahne po rozsiahlejších podobných dielach. –zg-

Vianočný stromček pre Vatikán prichádza z Poľska

Salzburg, 17.11.2017 (KAP) 021 420 – Vianočný stromček pre Námestie sv. Petra vo Vatikáne tento rok prichádza zo severopoľskej Mazurskej oblasti. V piatok prechádzal cez Rakúsko. Mimoriadny transport 28-metrového smreku z Diecézy Elk sa najprv zastavil podľa štúdia ORF v Salzburgu na nemecko-rakúskych hraniciach pri Walserbergu. Mnohí vodiči a okoloidúci si obzerali strom s nápisom „Veselé Vianoce“ v najrôznejších jazykoch. Potom cesta pokračovala cez Tauernskú diaľnicu až k talianskej hranici. Stromček príde do Ríma tento týždeň.
Diecézny biskup Elku, Jerzy Mazur, smrek na jeho púť dlhú 2200 kilometrov požehnal. Počiatkom decembra ho postavia na Námestí sv. Petra a 7. decembra bude vianočný stromček spoločne z betlehemom vyrobenom v juhotalianskom opátstve Montevergine posvätený a rozsvietený. Predtým ešte dostanú delegácie zo severného Poľska a južného Talianska audienciu u pápeža.
Elk, 150 km juhovýchodne od Kaliningradu, patril do r. 1945 do Nemeckej ríše a od r. 1992 je sídlom poľskej diecézy. V r. 1856 vyšiel vo vtedajšom Lycku prvý týždenník v hebrejskom jazyku (Ha-Magid, – Kazateľ), vydával ho miestny rabín Eliezer Lipmann. V r. 1999 navštívil mesto pápež Ján Pavol II. (1978-2005) a slávil tam veľkú omšu. –zg-

* * * * * * *

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

Sv. MICHAL ARCHANJEL, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *