Autogénny tréning

Otázka:
Pochválený buď Ježiš Kristus, prosím Vás, je aj autogén .tréning okultná metóda? Bola som u kresťanského psychológa, ktorý túto metódu radí ako relaxačnú techniku. Otec Jozef Maretta ju má ale zaradenú medzi okultné praktiky, no veľmi sa zo širšia k nej nevyjadruje (v knihe Odpoveď Cirkvi na fenomén Zlého vo svete). Prosím Vás o radu.
Ďakujem, Katarína.

 

Odpoveď:
Milá Katarína, ako pri všetkom treba rozlišovať.
Zobrať autogénny tréning so všetkým nie je osožné. Pomocou neho je možné napríklad upadnúť do hypnózy alebo dospieť k presvedčeniu, že v sebe máme energiu vyriešiť takmer všetky problémy pomocou pozitívnych autosugescií, čo už je vlastne okultizmus a zároveň modlárstvo.
Určite sú v tejto metóde aj dobré veci, ale tie nechajte pre neveriacich.
Pre nás kresťanov je lepšie používať Božie slovo na premazanie negatívnych sugescií, lebo ono „rozoznáva myšlienky a hnutia srdca“, pôsobí až po „oddelenie špiku od kostí“, nevedie k pýche a mylnej sebestačnosti. Prípadne je možné používať Ježišovu modlitbu, modlitbu dychu alebo kresťanskú meditáciu. V autogénnom tréningu sa totiž pracuje s mysľou a podvedomím človeka ale bez Krista.
V dokumente o kresťanskej meditácii sa píše, že každá meditácia bez Krista je nebezpečná. A opakovanie autosugescií už meditáciou je. Pán Vám žehnaj v hľadaní pravdy.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *