„Terezka ma sprevádza každý deň“

»Dostal som obrázok svätej Terézie Ježiškovej, na rube ktorého žiadate, aby vám ľudia oznámili milosti, čo dostali na jej orodovanie. Píšem vám teda svoje svedectvo.

Bol som agnostik. V roku 1985, vo veku 47 rokov som prechádzal depresiou s úzkosťami, ktoré nemali somatickú príčinu. Moja žena je slabo praktizujúca veriaca. Počas jednej cesty sme navštívili opátstvo v Solesmes. V kníhkupectve kláštora môj zrak upútala fotografia Terézie na obálke Príbehu mojej duše a hneď som mal veľmi silný dojem, že táto osoba mi má čo povedať;  čosi veľmi kľúčové. Knihu som si teda kúpil. Nič som o Terézii nevedel – pomýlil som si ju s Teréziou Avilskou. V aute som „prebehol“ prvé stránky, skoro som však knihu zavrel. Bol som sklamaný, ba nahnevaný na štýl, ktorý sa mi zdal priveľmi „sladkastý“.

Niekoľko mesiacov potom, v januári 1986, som bol na svätej omši v kláštore Saint-Benoît-sur-Loire, kde som zažil náhle obrátenie s potokmi sĺz a enormnou radosťou, ktoré otriaslo mojím životom i životom mojej rodiny. Hneď nato som sa vrátil k Terezkiným memoárom a tie mi veľmi osvetlili realitu Božieho milosrdenstva. Pri Terezke sme s manželkou prežili hlboké vnútorné uzdravenie po stránke ľudskej i duchovnej. Naša túžba po Bohu bola taká silná, že sme dokonca žili dva roky v komunite. Potom sme s ňou naďalej udržiavali úzky vzťah, podobne ako s benediktínskym opátstvom Saint-Benoît. Venujeme sa službe súcitného načúvania problémom druhých, ktorú s oficiálnym mandátom v Cirkvi zabezpečujeme. Svätá Terezka nás neprestajne vedie a my jej všetko zverujeme.

Odvtedy ma Terezka denne sprevádza. Cez ňu som bol zahrnutý nespočetným množstvom milostí. Terezkin výrok: „Svoje nebo chcem tráviť tak, že budem konať dobro na zemi“ sa na mne naozaj uskutočňuje.

Sláva Bohu!«

Dr. O. B. (14. marca 1999)

 kniha-terezka

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *