RAFAEL SA NARODIL… ÚPLNE NORMÁLNY

Dvojité uzdravenie Rafaela Cavana je pozoruhodné samo osebe, no ešte viac priťahuje pozornosť preto, lebo jeho matka, ktorá ho opisuje, je lekárka.

Toto je jej svedectvo: (uverejnené v revue Thérèse de Lisieux č. 819, feb. 2002, s. 22 – 23):

»Počas môjho tehotenstva v decembri 1996, vtedy, keď vrcholili parížske štrajky a ja som ešte nevedela, že som v požehnanom stave, pracovala som naplno, a preto som bola nesmierne unavená. O začiatku svojej ťarchavosti som sa dozvedela len pár dní pred potenciálnym spontánnym potratom.

No moje tehotenstvo predsa pokračovalo a vo štvrtom mesiaci som išla s dôverou na ultrazvuk. Bola som šokovaná, keď doktor, vediac, že som tiež lekárka, trval na amniocentéze, pretože podľa neho viacero znakov poukazuje na možnosť, že dieťa bude trpieť trisomiou 21 (Dawnow syndróm). Dodal, že ak sa diagnóza potvrdí, je čas „prerušiť“ tehotenstvo.

Správa mnou otriasla; požiadala som o rádiologické overenie diagnózy v inej klinike, ktorého výsledok sa líšil od prvej analýzy a upokojil ma, pretože rádiologické znaky fakticky neexistovali a prvá diagnóza  tak bola spochybnená.

Môj gynekológ ma vystríhal a chcel urobiť amniocentézu pre hore uvedené „podozrenie“. Odmietla som to, pretože som pridobre poznala možný dôsledok: spontánny potrat, ktorý amniocentéza môže vyvolať. S manželom sme si samozrejme v každom prípade chceli dieťatko ponechať.

Vtedy nám prišla do cesty Terezka; prechádzala prostredníctvom svojich relikvií, ktoré boli práve na návšteve v Karmeli v Créteil. Priviedla ma k nej moja mamička. Pár dní predtým, keď sa dozvedela o riziku pre bábätko, vydala sa do Lisieux za Terezkou, kde sa pohrúžila do vrúcnej, intenzívnej modlitby. Takto ma spolu s Rafaelom sprevádzala počas celej ťarchavosti a úplne sa zverila pod ochranu svätej Terézie, a odovzdala jej moje tehotenstvo a dieťatko.

Pri relikviách svätej Terézie som bola hlboko vzrušená a dojatá, a začala som sa k nej dlho a často modlievať, aby mi pomohla pokračovať. Koniec ťarchavosti bol pre mňa psychologicky ťažký. V srdci mi zostával visieť veľmi hlboký strach. No predsa som si zachovávala dôveru.

V čase pôrodu sa objavil problém s pečeňou, ktorý mohol mať pre dieťa vážne dôsledky. Bezpochyby vyplýval zo všetkých mojich úzkostí.

A Rafael sa narodil s očami modrými ako nebo a s krásnou anjelskou tváričkou… Ten, ktorého už začínajú nazývať Terezkino dieťa, bol perfektne normálny… na veľké prekvapenie prvého rádiológa… Ďakujeme, Terezka!

Neskôr mal Rafael veľa problémov so zdravím, lebo bol veľmi maličký. Musel ísť do nemocnice kvôli astmatickému zápalu priedušiek. Ukázalo sa, že bude „krehkým“ dieťatkom. Bol veľmi často chorý, možno pre to ťažké tehotenstvo.

Najťažšie obdobie prišlo v septembri a októbri 2000, keď dostal infekciu ORL /T. j. uši, nos, hrdlo (lat.)./ ako sa mu to často stávalo. Tentoraz však bežná liečba prestala zaberať a jeho stav bol po pár hodinách taký vážny, že musel ísť do nemocnice. Tam ho začali omylom liečiť z vážnej infekcie tráviaceho traktu, pričom tomu nenasvedčoval žiaden príznak. Jeho bolesti bruška prišili na konto jeho úzkosti a prepustili ho z nemocnice „vyliečeného“.

Zatiaľ abdominálne bolesti pretrvávali a o pár dní znova prišli horúčky. Musel späť do nemocnice. No teraz bolo s Rafaelom veľmi zle a v prvú noc v nemocnici len-len že vyviazol bez otravy krvi. Nasledujúce ráno už bol v alarmujúcom stave – navrhli urgentný skener, no Rafael bol prislabý na to, aby sa tomuto vyšetreniu podrobil, a aj rádiológ bol proti tomu.

Tu zasiahla Terezka. Moja mamička, vediac, že sa trápime pre skenerový test, zatelefonovala do Lisieux. Podarilo sa jej spojiť so sestrou X. v Karmeli. Tá šla do kláštorného kostola, vsunula Rafaelovu fotografiu pod veľký Terezkin relikviár a modlila sa. Napriek tomu, že mal Rafael vysokú horúčku, zrazu začal odo mňa po troške prijímať roztok potrebný pre skener. Len Boh a Terezka sami vedia, ako sme to dokázali. Skener sa teda mohol použiť. Ukázal, že obe Rafaelove obličky sú celé nakazené. Dokázala sa teda chyba v diagnóze pri prvej hospitalizácii.

Vďaka skeneru bolo možné nasadiť liečbu, čo hneď úspešne znížilo horúčku. Predsa však ešte nebolo vyhraté, pretože kvôli tomu, že nebol identifikovaný pôvodca infekcie, ďalej trvali pochybnosti a napätie. Vidiac zoslabnutého synčeka, išla som v nedeľu hľadať kňaza kvôli požehnaniu či udeleniu sviatosti. Nevedela som, či bude prvá a posledná. Nenašla som ho. Večer sa však stav dieťaťa zlepšil.

Vždy, keď sa Rafaelovi priťažilo, obracala som sa na Boha a Terezku, aby ho ochraňovali a pomáhali mu v jeho zápase. Vyslyšali ma. Ba milosť pretekala; v izbe presne nad Rafaelovou bola hospitalizovaná sestra Z. (náhodou?). Ležala tam po svojej operácii.  Keď sa dozvedela o chlapčekovi v hroznom stave tesne pod jej izbou, tiež sa pridala k modlitbám k Pánovi a Terezke.

O mesiac neskôr u Rafaela zistili urologickú deformáciu, ktorá vyžadovala chirurgický zákrok (premiestnenie dvoch močovodov na močovom mechúre). Ten vlastne znamenal aj uzdravenie. Musel však ešte navštevovať detské nefrologické oddelenie. Vďaka Bohu a Terezke stratil len tretinu funkcie pravej obličky.

Rafaela operovali vo februári 2001 v nemocnici Trousseau a následné vyšetrenia ukázali, že deformácia je úplne vyliečená. Rafael nás prosil, aby sme sa zaňho modlili vo všetkých dôležitých chvíľach jeho hospitalizácií. V predvečer scintigrafie ľadvín, ktorá mala ukázať, v akom stave sú, ma tiež prosil o modlitby.

Dnes sa Rafaelovi darí a hoci sa preň ešte znepokojujeme, je oňho veľmi dobre zdravotne postarané. Chystá sa pristúpiť k prvému svätému prijímaniu v Lisieux, budeme to skôr všetci štyria, čo k nemu pristúpime, lebo to potrebujeme.

Posledná milá Terezkina pozornosť: keď sme boli v auguste na dovolenke v Normandii, Terezka nás navštívila, keď jej relikvie prechádzali Honfleurom. Mali sme tak príležitosť zblízka jej poďakovať a boli sme veľmi šťastní, že je nám Terezka tak blízko v utrpení a úzkosti ako aj v radosti a pohode. Vďaka Ti, Terezka, veľká vďaka!«

Créteil 9. októbra 2001

Barbara Cavanová, lekárka

terezka-dieta

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *