Kardinál varuje pred ‚diabolským útokom‘ na manželstvo

Washington, 9.9.2015 (kath.net/KNA) 018 258 – Kardinál Raymond Burke vidí manželstvo vystavené «diabolskému útoku» spoločnosti a určitých katolíckych kruhov. Dokonca aj vo vnútri Cirkvi dávajú niektorí «v mene tolerancie prednosť mlčaniu vzhľadom na útok na platnosť manželstva», povedal americký kardinál podľa tlačovej služby „Religion News Service“ zo stredy, na prednáške na Františkánskej univerzite v Steubenville v štáte Ohio.

Kardinál Burke sa v utorok vyjadril aj k nadchádzajúcej synode biskupov o rodine. Vatikán predtým v ten istý deň oznámil zjednodušený proces anulovania manželstiev. Katolícka zásada nerozlučiteľnosti manželstva tým nie je výslovne dotknutá. Podľa správy kardinál Burke sa k aktuálnej pápežovej reforme Cirkvi nevyjadril.

V súvislosti s októbrovou synodou vo Vatikáne kardinál povedal,  že biskupi musia «byť pripravení na utrpenie, aby sa sväté manželstvo ctilo a posilnilo». Pritom poukázal na svätcov, ktorí boli «mučeníkmi pre manželstvo». Zdôraznil, že účastníci synody by mali vzývať týchto svätcov o pomoc «vzhľadom na zmätenie a omyl, ktorý satan rozsieva do spoločnosti a do Cirkvi».

Kardinál Burke sa považuje za jedného najvyprofilovanejších protivníkov zmien v katolíckej náuke. Na ostatnej synode biskupov v októbri 2014 sa stal známym svojimi ráznymi postojmi.

V novembri pápež kardinála Burkeho odvolal z postu hlavy najvyššieho cirkevného súdu vo Vatikáne a preložil ho na reprezentatívny ale málo vplyvný post patróna Rádu maltézskych rytierov. František odmietol názory, že ide o preloženie z trestu. Naposledy prijal kardinála na súkromnej audiencii v júni. O obsahu rozhovoru sa správu nevydala. -zg-

Kardinál Raymond_Burke

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *