Vedci zrekonštruovali tvár sv. Ruženy Limskej

Osobnosť prvej svätice „Nového kontinentu“ bude snáď ešte lepšie spopularizovaná než predtým; to vďaka tímu vedcov, ktorí analyzovali lebku svätej Ruženy Limskej.

svata RuženaLima, Peru (CNA/EWTN News) – Vedci z Univerzity sv. Martina de Porres v Peru a brazílsky Antropologický a Dentálny zákonný forenzný tím zrekonštruoval tvár sv. Ruženy a dvoch ďalších svätcov žijúcich pred viac ako 300 rokmi.

Dominikáni uchovávali lebky sv. Ruženy, sv. Martina de Porres a sv. Jána Maciása v kostole sv. Dominika, nachádzajúcom sa v historickom centre perúvianskeho hlavného mesta – Limy.

Pod starostlivosťou dominikánskych bratov a s prísnymi bezpečnostnými opatreniami, lebky boli dočasne prevedené na kliniku v Lime.

Tam výskumníci urobili obrázky pomocou počítačovej tomografie. To je postup aký sa užíva v diagnostickej medicíne použitím CT alebou ultrazvukového skenu.

Tvár svätej Ruženy Limskej je prvá, ktorá je zverejnená práve ku jej sviatku. Podľa spravodajského portálu Peru Catolico, výskumníci sa vyjadrili, že rekonštrukcia ukazuje „krásnu ženu s jemnými črtami a dobre vytvarovanou tvárou“. Inak než je na jej klasických portrétoch, rekonštrukcia odhalila, že jej oči boli veľké.

Svätá Ružena sa narodila v Lime španielskym rodičom v 1586. Už vo veľmi mladom veku si zvolila zasvätiť svoj život Bohu. Praktizovala veľmi intenzívnu modlitbu a pokánie každý deň. Niekedy si odopierala jedlo a spánok. Vstúpila do tretieho rádu sv. Dominika. Po troch rokoch choroby zomiera ako 31 ročná v roku 1617.

Jej spomienka sa v Cirkvi slávi 23. augusta, zatiaľčo v Peru a niektorých priľahlých štátoch 30. augusta. Jej zrekonštruovaná podobizeň bola zverejnená vo farnosti Sv. Ruženy na brazílskom ostrove Guaruja 23. augusta.

V nadchádzajúcom novembri zverejní výskumný tím závery bádaní ich projektu v Peru. Odhalia bustu sv. Ruženy a aj ďalších dvoch svätcov.

Sv. Martin de Porres bol prvý tmavý svätec z pomedzi Amerík. Bol známy pre svoju štedrosť, starostlivosť o chorých, biednych, jeho lásku ku zvieratám, a aj očividnú zázračnú moc uzdravovať. Stal sa dominikánskym bratom a zomrel v 1639 vo veku 59 rokov.

Sv. Ján Maciás, ďalší dominikánsky svätec, spoločníkom sv. Martina de Porres. Slúžil ako vrátnik dominikánskeho konventu v Lime. Bol známy svojou evanjelizáciou, jeho službou chudobným a svojimi zázrakmi. Zomrel v roku 1645.

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *