Život Cirkvi vo svete 7 * 2015

Obsah

 

Noví kardináli: Biskup z Tonga „junior“ v kolégiu

K reforme kúrie sa vyjadrí 150 kardinálov

Gänswein: Benedikt XVI. sa má dobre

Minsk: Arcibiskup vyzval k modlitbe za úspech summitu

Íri jasne odmietli liberalizáciu potratového zákona

Belgicko: Zomrela posledná vizionárka

Usmrtená 26-ročná dievčina našla oporu v Bohu

Protesty proti erotickému filmu ‚Shades of Grey‘

Rada Európy proti diskriminácii kresťanov

Maďarsko: Pútnické miesto Máriapócs slávi 300 rokov

Vatikán chce riešiť nudné homílie

+ Zomrel nemecký kardinál Karl Josef Becker

Medžugorie: Šance na oficiálne uznanie rastú

Irak: Cirkev vykúpila desiatky ľudí od IS

Kardinál Burke: V morálke manželstva budem klásť odpor

Vatikán: Rada kardinálov C-9 začala 8. zasadnutie

Islamisti plánovali v Manile atentát na pápeža

Nemecký minister o «zneužívaní cirkevného azylu»

USA: Obama zožal prudký odpor

Pápež: ‚S počítačmi som jedna katastrofa‘

Nemecko: Zákon o prostitúcii – zrada „C“ v názve strany

Biskup: Desiatky ľudí na Ukrajine umreli hladom

 

 Noví kardináli: Biskup z Tonga „junior“ v kolégiu

Vatikán, 12.2.2015 (KAP) 017 655 – Medzi novými kardinálmi, ktorých pápež František v sobotu kreuje za kardinálov, sú dvaja cirkevní hodnostári, ktorí budú najmladšími v kolégiu kardinálov. Je to 53-ročný biskup z Tonga, Soane Patita Paini Mafi, a 55-ročný arcibiskup z Montevidea (Uruguaj), Daniel Fernando Sturla Berhouet.

Kolégium kardinálov bude mať po nových menovaniach 227 členov. K súčasným 110 kardinálom oprávneným voliť pápeža – teda mladších ako 80 rokov – pribudne 15 nových. 102 kardinálov je vo veku nad 80 rokov.

V kolégiu kardinálov bude zastúpených 59 štátov 110 členmi. Viac ako polovica z nich – 68 – prichádza z 9 krajín, sú to: Taliansko (26); USA (11); Francúzsko, India a Španielsko (po 5); Brazília, Nemecko, Kanada a Poľsko (po 4).

Kardinál je najvyšším cirkevným hodnostárom. Výraz „kardinál“ sa odvodzuje od latinského slova „cardo“ (dverný záves). Kolégium kardinálov, ktorého hlavou je v súčasnosti kardinál Angelo Sodano, je najdôležitejšie poradné grémium pápeža. Okrem toho má za úlohu voliť pápeža. Pápež menuje kardinálov voľne podľa svojho úsudku.

Kardinálmi sa stávajú vedúci všetkých vatikánskych kongregácií, ako aj hlavy iných dôležitých orgánov kúrie. Okrem toho je táto hodnosť tradične viazaná na veľké a dôležité diecézy. V Nemecku sú napríklad sídlami kardinálov Kolín, Mníchov a Berlín.

Noví kardináli sa kreujú dekrétom pápeža, ktorý sa vyhlási na konzistóriu. Pritom dostanú hodnostári k svetločervenému rúchu kardinálsky biret z rúk pápeža. V minulosti sa kolégium kardinálov skladalo väčšinou z Európanov, z veľkej časti z Talianov. Od Druhého vatikánskeho koncilu (1962-1965) pribúdajú do kolégia hodnostári z celého sveta. Európa má stále ešte najväčšiu skupinu, no už nie absolútnu väčšinu. –zg-

 

K reforme kúrie sa vyjadrí 150 kardinálov

Vatikán, 11.2.2015 (KAP) 017 654 – Kardináli svetovej Cirkvi sa vo štvrtok a piatok na prvej časti konzistória vyjadria aj k reforme kúrie, ako oznámil vatikánsky hovorca Federico Lombardi na brífingu v stredu. Na konzistórium sa zíde 150 kardinálov z celého sveta.

Podľa Lombardiho má referát koordinátor a sekretár Rady kardinálov C9, kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga a arcibiskup Marcello Semerano. Na úvod pozdraví prítomných aj pápež František a za ním aj

kardinál Sodano. Potom nasledujú referáty kardinálov o reforme kúrie.

Kardinál Sean O’Malley oboznámi kardinálov s prácou Komisie na ochranu detí a kardinál George Pell s prácou Hospodárskeho sekretariátu. Potom budú nasledovať ďalšie referáty kardinálov z rôznych oblastí. Ďalšie zasadnutie rady C9 sa má konať 13. až 15. apríla vo Vatikáne.

V druhej časti konzistória sa bude konať kreovanie nových kardinálov. –zg-

 

Viac: http://sk.radiovaticana.va/news/2015/02/12/prvý_deň_konzistória:_návrh_dvoch_nových_kongregácií,_ešte_nie_text/slo-846439

 

 

Gänswein: Benedikt XVI. sa má dobre

Rím, 12.2.2015 (KAP) 017 653 – Dva roky po svojom odstúpení sa má Benedikt XVI. podľa arcibiskupa Georga Gänsweina dobre, zodpovedajúc jeho veku. Ale o zdravotnom stave emeritného pápeža sa často šírili zlovoľné fámy, ako povedal Gänswein vo štvrtok pre taliansky denník „Corriere della Sera“. Súkromný sekretár emeritného pápeža vysvetlil: „Benedikt XVI. je muž vo veku takmer 88 rokov a ako je normálne pre jeho vek, má občas problémy s nohami. To je všetko. Jeho hlava funguje stále výborne, jeho pamäť je vynikajúca.“ V ostatnej dobe emeritný pápež aj častejšie zasa hrá na klavíri, predovšetkým diela Mozarta.

Benedikt XVI., oznámil svoje odstúpenie 11. februára 2013 a to dňom 28. februára 2013. Po odstúpení sa stiahol do prebudovaného kláštora Mater-Eccelsiae vo vatikánskych záhradách. Arcibiskup Gänswein pôsobí aj v službách pápeža Františka ako prefekt Pápežského domu.

Benedikt XVI. má podľa Gänsweina pevný denný režim: Deň začína o 7.45 hod. svätou omšou. Po krátkych raňajkách trávi dopoludnia modlitbou, čítaním, štúdiom a vybavovaním korešpondencie. „Príležitostne“ prijíma aj hostí. Okolo 13.30 hod. obeduje zvyčajne s G. Gänsweinom. Potom sa prejde po kláštornej terase. O 16.15 hod. sa odoberie k Lurdskej jaskynke vo vatikánskych záhradách, kde sa pomodlí ruženec. Potom sa venuje modlitbe alebo štúdiu. O 19.30 hod. má večeru. Po nej si pozrie správy v talianskej televízii. Po modlitbe v kaplnke sa emeritný pápež odoberie na nočný odpočinok.

Vo veľmi osobnom srdečnom liste emeritnému biskupovi rakúskeho Grazu, Egonovi Kapellarimu, pripomenul emeritný pápež začiatok tohto dlhoročného vzťahu, keď bol Kapellari vysokoškolským duchovným pastierom v Grazi a Joseph Ratzinger „robil svoje prvé kroky ako učiteľ teológie“. Píše, že už vtedy cítil, že Kapellari je „skutočný pastier duší“, ktorého starosťou bolo, aby „ľudia kládli otázku o tom najpodstatnejšom  a aby sa otvorenosť voči Bohu nezasypala niečím povrchným“.

Benedikt formuloval svoj list, ako píše v „kláštoriku vo vatikánskych záhradách“. Napísal, že Kapellari bol ako biskup „vhodený do zmätenej doby“. List ukončil znovu poďakovaním „za všetko, čo si Cirkvi, ľuďom v tvojom biskupstve a aj mne osobne dal“ a požehnal ho na jeho ďalšiu cestu životom. –zg-

 

Minsk: Arcibiskup vyzval k modlitbe za úspech summitu

Minsk-Ľvov, 11.2.2015 (KAP/KNA) 017 652 – Minský katolícky arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz vyzval k modlitbe za úspech summitu o Ukrajine, ktorý sa začal v stredu v bieloruskom hlavnom meste Minsk. Existuje nádej na diplomatické riešenie krízy, ako sa uvádzalo vo vyhlásení zo stredy. Na Ukrajine musí konečne zavládnuť mier.

Konflikt sa nesmie riešiť pomocou zbraní, pretože by to malo pre mnohé krajiny nepredvídateľné následky, ako povedal Kondrusiewicz. Symbolické je, že summit sa koná na „Svetový deň chorých“. Vyhlásil, že ide o „duchovnú chorobu“, ak sa v konflikte na Ukrajine nedodržiava  kresťanské prikázanie lásky k blížnemu, ani sa nerešpektuje právo ľudí na život.

Pápež Ján Pavol II. (1978-2005) zaviedol „Svetový deň chorých“ v r. 1993 a slávi sa 11. na sviatok Lurdskej Panny Márie.

 

Kritika Vatikánu a pápeža

Prorektor Ukrajinskej katolíckej univerzity (UCU) v Ľvove, Myroslav Marynovych v interview pre nemeckú katolícku agentúru KNA povedal, že vatikánska diplomacia sa odkláňa od svojho neutrálneho postoja. Svätý stolec musí podľa neho „protestovať proti každému porušovaniu práv národov Ruskom“ a spoznať, že Moskva porušila Mierovú dohodu z Minska zo septembra,“ ako povedal v stredu. „Váhanie Západu a Svätého stolca označiť Rusko za agresora, je v protiklade s pravdou.“

Marynovych kritizoval aj to, že František 4. februára označil konflikt na Ukrajine ako „bratovražednú vojnu“. To je pojem, ktorý často používa ruská propaganda, aby zakryla ruské zapojenie sa do vojny. Prezentuje to vojnu ako vnútornú občiansku vojnu medzi Ukrajincami.

Prorektor privítal objasnenie vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho, že pápež vždy adresoval svoje výzvy k pokoju všetkým zúčastneným a že sa vyslovil za dohodu na základe práv národov.

Ruského pravoslávneho patriarchu Cyrila I. obvinil Marynovych, že podporuje kurz ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Hrá priamo do karát Putinovi a podporuje ho,“ povedal Marynovych. „Moskovský patriarcha nikdy nespomenul ruskú účasť a zodpovednosť za túto vojnu. Okrem toho patriarcha má podiel na šírení pojmu „ruský svet“. Tým stojí za „imperialistickým pokusom neposlušných Ukrajincov skrotiť a nanútiť im návrat do ruskej ríše“.

Marynovych je gréckokatolík a prezident Inštitútu pre náboženstvo a spoločnosť na Ukrajinskej katolíckej univerzite. Dlhé roky bol väznený v sovietskom tábore a na Ukrajine založil okrem organizácie pre ľudské práva aj národnú vetvu zväzu spisovateľov PEN-Club. –zg-

 

Íri jasne odmietli liberalizáciu potratového zákona

 

Dublin, 11.2.2015 (kath.net/KNA) 017 651 – Írsky parlament jasne odmietol liberalizáciu zákona o potrate. Podľa médií nezávislá poslankyňa Clare Dalyová navrhla legalizáciu potratov v prípade anomálií plodu. Tvrdila, že je «kruté a neľudské», ak žena v takom prípade musí cestovať na potrat do Anglicka. Návrh zákona poslanci zamietli 104 hlasmi proti 20.

Írsky premiér Enda Kenny parlamentu predtým oznámil, že návrh zákona právne neobstojí a na zmenu zákona je potrebné referendum. To sa má konať až v ďalšom legislatívnom období. V Írsku sa bude nový parlament voliť zrejme v r. 2016.

Život ohrozujúce anomálie plodu viedli len nedávno v Severnom Írsku k prudkým diskusiám. Minister spravodlivosti Dávid Ford chce  potraty pri smrteľných anomáliách povoliť. Paradoxne podľa severoírskej Komisie pre ľudské práva však plánovaná zmena zákona nerieši veci dostatočne dôkladne. Žiada ďalšiu legalizáciu v prípadoch znásilnenia a incestu. –zg-

 

Belgicko: Zomrela posledná vizionárka

 

Brusel, 13.2.2015  (kath.net/KNA) 017 650 – Gilberte Degeimbre, posledná svedkyňa mariánskych zjavení v belgickom Beauraingu, zomrela vo veku 91 rokov. Podľa údajov Biskupskej konferencie Belgicka zomrela v utorok po dlhšom pobyte v nemocnici. Od novembra 1932 vtedy 9-ročná Degeimbre spoločne so 4 ďalšími deťmi podľa vlastnej výpovede viackrát videla Božiu Matku (archívna snímka). Cirkev oficiálne uznala tieto zjavenia v r. 1949.

«Prosila ma, aby som bola múdra a modlila sa,» vyhlásila Degeimbre v r. 2012 pri príležitosti 80. výročia zjavení Božej Matky v Beauraingu, dedinke vo francúzsky hovoriacej provincii Namur. Medzi 29. novembrom 1932 a 3. januárom 1933 ona a 4 ďalšie deti zažili vcelku 33 zjavení Božej Matky. Doteraz sa podľa cirkevných údajov zdokumentovali dve medicínou nevysvetliteľné uzdravenia, ktoré sa vzťahujú na Beauraing.

Každoročne navštevuje podľa odhadov miesto zjavení 250 000 až 300 000 pútnikov. Smútočné obrady za Degeimbre sa konajú 14. februára V Ružencovej krypte pútnického chrámu v Beauraingu. –zg-

 

 

 

Usmrtená 26-ročná dievčina našla oporu v Bohu

 

Washington D.C., 11.2.2015 (kath.net) 017 649 –  „Spomínam si, že moja mama vždy hovorila, že na konci máme zo všetkého už iba jedno isté: Boha.“ Napísala to americká rukojemníčka IS Kayla Muellerová v dojímavom liste rodine. Teraz je táto 26-ročná dievčina mŕtva. Humanitárnu pracovníčku a bojovníčku za ľudské práva uniesli teroristi IS v r. 2013. Mladá žena napísala list zrejme minulý rok a prepašovala ho pomocou prepustených spoluväzňov. Americký prezident Barack Obama jej smrť potvrdil. O bližších okolnostiach jej smrti nie je nič známe. IS tvrdí, že Muellerová zahynula pri jordánskom leteckom nálete.

„Skrze Boha a skrze vaše modlitby som sa ako pri voľnom páde cítila nežne ochraňovaná,“ napísala Kayla. Píše, že dosiahla stav vedomia, v ktorom „v doslovnom zmysle slova samu seba odovzdala Stvoriteľovi, pretože – celkom doslova – nikto iný tu nebol“.

„Naučila som sa, že dokonca aj vo väzení môže byť človek slobodný. Som za to vďačná,“ opísala Kayla svoje pocity. Okrem toho „som sa naučila, že v každej situácii je niečo dobré, niekedy to len musíme hľadať“.

Ďalej uvádza, že sa modlí každý deň, aby jej rodina cítila blízkosť Boha a že dúfa, že vznikol zväzok lásky a vzájomnej podpory. „Chýbate mi tak veľmi, akoby toto vynútené oddelenie trvalo už desaťročie.“ Píše, že má veľa času premýšľať, čo pri svojom návrate ako prvé urobí a aké bude napríklad prvé stretnutie na letisku. „Mám veľa času na  premýšľanie,“ opakuje mladá žena, „až vo vašej neprítomnosti som si konečne po 25 rokoch uvedomila vaše miesto v mojom živote“.

Súčasne priznáva, že svoje riadky môže písať vždy iba po malých častiach, pretože „už len myšlienka na vás ma ponára do potokov sĺz“. Dodáva, že v zajatí sa k nej správajú dobre – s najväčšou úctou a priateľskosťou – a dokonca pribrala.

Potom prosí svoju rodinu: „Zostaňte trpezliví, odovzdajte svoju bolesť Bohu. Viem, že by ste chceli, aby som zostala silná. Presne to robím. Preto sa o mňa nestrachujte, modlite sa – ako aj ja – a keď to Boh bude chcieť, čoskoro sa uvidíme.“ –zg-

 

Protesty proti erotickému filmu ‚Shades of Grey‘

 

Berlín/Los Angeles, 11.2.2015 (kath.net/idea) 017 648 – Proti erotickému filmu „Shades of Grey“ (Greyove temné stránky), ktorý má premiéru práve 11. februára v Berlíne na filmovom festivale „Berlinale“ a potom príde do kín, sa dvíhajú protesty kresťanov, moslimov, aj bojovníčok za práva žien. Film sa zakladá na trilógii „Fifty Shades of Grey“ britskej autorky E. L. Jamesovej. Opisuje sexuálny vzťah medzi nevinnou 21-ročnou študentkou Anastáziou Steeleovou a o šesť rokov starším podnikateľom a miliardárom Christianom Greyom. Ten ju uvádza do sado-masochistických praktík. Na celom svete sa predalo viac ako 70 miliónov exemplárov tohto románu – má vraj oslovovať tajné sexuálne želania žien. Do kín príde film 12. februára, dva dni pred Valentínom.

 

Boží plán so sexualitou je väčší

Prevažne moslimská krajina Malajzia film pre pornografické scény zakázala. V USA vyzýva k protestným akciám najmä pastor veľkého evangelikálneho spoločenstva, kresťanské spisovateľky a Národné centrum proti vykorisťovaniu žien. Ed Young, hlavný pastor cirkvi „Fellowship Church“ so sídlom v Grapevine (Texas) a jej deväť dcérskych spoločenstiev označujú film ako „úbohé znetvorenie“ ľudských vzťahov. „Román zvádza čitateľov k falošnému chápaniu intimity. Boží plán a úmysel so sexualitou je oveľa väčší,“ vyhlásil Young. Ako protipól napísal knihu s titulom „Fifty Shades of They“ , ako informovali internetové noviny „Christian Post“.

 

Kresťanské „sexpertky“ knihy vymieňajú

Kresťanské „sexpertky“ Juli Slatteryová a Dannah K. Greshová (Štátne kolégium, Pennsylvania) ponúkajú výmennú akciu. Od 1. do 14. februára posielajú bezplatne svoju knihu „Pulling Back the Shades“ (Odtiahnuť záclony tieňov) všetkým, ktorí im pošlú exemplár knihy „Fifty Shades of Grey“. Autorky sú šokované, že aj kresťanky nachádzajú záľubu na trilógii. Erotika vykorisťuje túžby žien, ale ich neuspokojuje, ako vyhlásili. Keď ženy hovoria, že ich sexuálny život po prečítaní knihy ožíva, tak väčšinou nie na natrvalo. Väčšina žien stráca záujem o intimitu s manželom a sú fixované na erotiku.

 

Film bojkotovať

Kampaň žien proti sexuálnemu vykorisťovaniu vyzýva k bojkotovaniu filmu. Peniaze, ktoré by vydali na vstupenky, majú radšej venovať ženám v núdzi. Za kampaňou sú akcie ako „Zastavte pornografickú kultúru!“ a „Národné centrum proti sexuálnemu vykorisťovaniu“. Protestujú aj proti tomu, že dej knihy a filmu glorifikuje sexuálne a domáce násilie.

 

„Modlite sa za Hollywood!“

Američanka Karen Covellová (Los Angeles) vyzvala k modlitbe za Hollywood. Metropola filmového priemyslu nie je „Sodoma a Gomora“, ale „Ninive“ proroka Jonáša. „Čo z Hollywoodu vychádza, to sa týka ľudí na celej zemeguli a preto by sme sa mali za tých, čo tam rozhodujú, modliť,“ povedala informačnej službe Assist. „Tým možno svet kultúrne zmeniť.“ Covellová je tiež filmová a televízna producentka – pred 15 rokmi založila „Modlitbovú sieť Hollywood“. Má tri ciele: zmeniť nepriateľstvo kresťanov voči Hollywoodu, podporovať kresťanov v zábavnom priemysle a modliť sa za neveriacich manažérov v Hollywoode, aby dostali vieru v Ježiša Krista.

Z času na čas objaví filmový priemysel aj biblické motívy. To ukazujú veľmi úspešné filmy ako „Noe“, „Boží Syn“, „Boh nie je mŕtvy“ a „Nebo nie je výmysel“. –zg-

 

Rada Európy proti diskriminácii kresťanov

 

Štrasburg,11.2.2015 (kath.net/idea) 017 647 – Európska  Evanjelická aliancia (EEA) privítala rezolúciu Rady Európy proti diskriminácii kresťanov v Európe. Parlamentné zhromaždenie v Štrasburgu schválilo rezolúciu 29. januára 67 hlasmi, 2 boli proti a 15 sa zdržali. Rezolúcia, ktorú pripravil moldavský politik a baptistický pastor Valeriu Ghileči z Kišineva, vyzýva členské štáty Rady Európy, aby postupovali proti intolerancii voči kresťanom. Ghileči uvádza mnohé príklady ako zatýkanie pouličných kazateľov alebo problémy v zamestnaní napríklad, ak sa kresťan nechce podieľať na potrate. Vo Veľkej Británii sa kresťanom zakazuje nosenie krížikov v zamestnaní. V médiách sa na kresťanov občas útočí pre ich vieru, ako uvádza Ghileči a zdôrazňuje:

„Potrebujeme viac náboženskej slobody, nie menej.“

V diskusii sa poukázalo aj na diskrimináciu kresťanov v Turecku. Rada Európy združuje 47 štátov s 820 miliónmi obyvateľov. Je to fórum pre diskusie a má napomáhať hospodársky a sociálny pokrok.

 

„Krok správnym smerom“

Európska evanjelická aliancia na príprave rezolúcie spolupracovala. Združuje 15 miliónov evangelikálov v 35 krajinách. Jej reprezentant pri EÚ v Bruseli, Christel Lamere Ngnambi, označil rezolúciu ako „krok správnym smerom“. Intolerancia voči kresťanom sa v Európe veľmi podceňuje, pretože často predstavujú väčšinu obyvateľstva, ako povedal. Problémom je však všeobecný „trend intolerancie“ voči náboženstvu. Ngnambi označil ako výhodu, že Rada Európy neschvaľuje záväzné zákony, ale iba odporúčania. To uľahčuje diskusiu. Prezidentom EEA je cirkevný a misijný historik Frank Hinkelmann z Petzenkirchenu v Dolnom Rakúsku. Generálnym sekretárom je Švajčiar Thomas Bucher z Driebergenu v Holandsku. –zg-

 

Maďarsko: Pútnické miesto Máriapócs slávi 300 rokov

 

 

Budapešť, 10.2.2015 (KAP) 017 646 – Pod vedením gréckokatolíckeho biskupa z Hajdúdoroga, Fülöpa Kocsisa, slávi v jeho diecéze ležiace milostivé miesto Máriapócs, duchovné centrum gréckokatolíkov v Karpatskej kotline, jubilejný rok 300. výročia od zázraku preliatia sĺz. Mariánska ikona bude od 8. marca putovať po farnostiach diecézy. Budú sa konať akcie ako vďakyvzdanie na Nanebovstúpenie Panny Márie, festival rodín, púť Rómov a púť mládeže, ako aj medzinárodná ekumenická konferencia o patristike. Jubilejný rok sa skončí 8. novembra.

 

 

Na ikone Božej Matky v ikonostase chrámu v Pócsi sa 1. augusta 1715 objavili slzy. Podľa kroniky to veriaci s kňazom zbadali počas rannej svätej omše. Zázrak mal trvať niekoľko hodín a zopakoval sa 2. a 5. augusta. Potvrdilo to niekoľko stovák očitých svedkov.

Ikona vystavená v Máriapócsi je kópia z roku 1698, ktorú zhotovili podľa originálu vo Viedni. Originál v Dóme sv. Štefana, ako aj kópia na pôvodnom mieste, sú známe ako „plačúce Madony“. Originálna ikona sa vo Viedni nachádza od 1. decembra 1697.

Príčinou premiestnenia ikony do Viedne boli vojny s Turkami. Prvý zázrak slzenia Božej Matky 4. novembra 1696, ako aj ten druhý, vyvolali pozornosť viedenského cisárskeho dvora. Zázrak potvrdili aj rakúski vojaci, ktorí neboli katolíci. Keď krátko na to víťazstvom princa Eugena nad Turkami pri Zente 11. septembra 1697 bolo nebezpečenstvo definitívne odvrátené, víťazstvo pripísali rozhodnej pomoci Božej Matky v Máriapócsi. Miestny vojenský veliteľ, gróf Giovanni Andrea Corbelli, na želanie cisárovnej Eleonóry Magdalény, dal previezť ikonu do Viedne. Vehementne sa za to zasadzoval aj kapucín Marco d’Aviano.

Podnietená zrejme kvetom v ruke Dieťaťa Ježiška, darovala cisárovná ikone skvostný rámec. Má titul „Rosa Mystica“ a dodnes sa uchováva v dómskej pokladnici.

Kardinál Theodor Innitzer dal v r. 1945 preniesť ikonu na Mária Pócsky oltár na juhovýchode Chrámu sv. Štefana pod tzv. Oexlovým baldachýnom. …

Máriapócs je dodnes maďarskou národnou svätyňou. Tento chrám na puste je najvýznamnejším pútnickým miestom krajiny. Prichádzajú sem pútnici z Ukrajiny, zo Slovenska aj z Rumunska. …

Zatiaľ čo v iných komunistických krajinách bola gréckokatolícka cirkev veľmi prenasledovaná, v Maďarsku mohla ďalej pôsobiť. Počet gréckokatolíkov sa tu odhaduje na 400 000. Je to veľmi živá cirkev s mnohými povolaniami. –zg-

 

Vatikán chce riešiť nudné homílie

 Vatikán, 10.2.2015 (KAP) 017 645 – Vatikán uverejnil v utorok smernicu pre kňazov, ktorými chce riešiť „nudné homílie“. Obsahujú predlohy a rady na ich prípravu a stvárnenie pri svätých omšiach.

„U mnohých veriacich dnes rozhoduje zaujímavá alebo nudná kázeň o kvalite celej svätej omše,“ povedal kardinál Róbert Sarah, prefekt Kongregácie pre bohoslužbu a disciplínu sviatostí pri prezentácii tzv. „homiletického direktória“. Dodal, že smernica má za cieľ zlepšiť kvalitu homílie.

Ideálna dĺžka homílií podľa kardinála Saraha neexistuje. Závisí od kultúrneho prostredia, ako povedal kardinál pochádzajúci zo západoafrickej Guiney. „V západných krajinách je 20 minút už priveľa. V Afrike však 20 minút nestačí,“ vyhlásil Sarah. „V veriaci tam gtotiž prichádzajú často na bohoslužby z veľkej diaľky a tak kázeň nemôže trvať 10 či 15 minút.“

Z Veľkej Británie pochádzajúci sekretár kongregácie, arcibiskup  Arthur Roche, doplnil: „Čo je dôležité, je to, aby kázne neboli nudné.“

Pápež František v encyklike „Evangelii Gaudium“ označil homíliu ako „skúšobný kameň na posúdenie blízkosti pastiera k Božiemu ľudu  a schopnosti jeho kontaktov s ľudom“. Uviedol, že je smutné, že veriaci a kňazi pritom často musia trpieť, „jedni pri počúvaní, tí druhí pri kázaní“.

Vatikán v smernici so 150 stranami súčasne potvrdzuje platnú náuku Cirkvi, podľa ktorej laici na omši kázať nesmú.

Smernica je zatiaľ k dispozícii v taliančine a angličtine. Biskupské konferencie ju však majú preložiť aj do iných jazykov. Obsahovo v nej nie sú novinky, ale iba zhŕňa platnú náuku a pápežské vyjadrenia na túto tému, ako zaznelo na tlačovej konferencii ďalej. V homiletickom direktóriu ide predovšetkým o správne zasadenie homílií do liturgického kalendára a do cyklov sviatkov Katolíckej cirkvi. –zg-

 

+ Zomrel nemecký kardinál Karl Josef Becker

 

Vatikán, 10.2.2015 (RV) 017 644 – V Ríme vo veku 86 rokov zomrel kardinál Karl Josef Becker, jezuita, pôvodom z Nemecka. Po úmrtí kardinála Beckera má kolégium kardinálov 207 členov, z toho je 110 voličov.

Pápež František v súvislosti s úmrtím kardinála Beckera napísal generálnemu predstavenému Spoločnosti Ježišovej pátrovi Adolfovi Nicolásovi sústrastný telegram. S hlbokou vďačnosťou v ňom spomína príkladnú mnohoročnú službu zosnulého v prospech výchovy mladých generácií, najmä kňazov, v teologickom výskume, ako aj v službe Svätej stolici. Ďalej píše:

„Povznášam vrúcne modlitby k Pánovi, aby na príhovor Panny Márie a sv. Ignáca z Loyoly ráčil darovať zosnulému kardinálovi večnú odmenu, prisľúbenú jeho verným učeníkom, a zo srdca udeľujem Vám a všetkým, ktorí ho poznali, oceňujúc jeho nadanie mysle a srdca, svoje apoštolské požehnanie.“

Páter Becker sa narodil v Kolíne nad Rýnom v roku 1928, ako dvadsaťročný vstúpil do Spoločnosti Ježišovej. Po ukončení štúdií filozofie a teológie v Nemecku bol v roku 1958 vo Frankfurte nad Mohanom vysvätený za kňaza. Po získaní doktorátu z teológie vyučoval dogmatickú teológiu najprv vo Frankfurte a potom v období rokov 1969-2003 na Pápežskej Gregorovej univerzite v Ríme. Mnoho rokov bol poradcom Kongregácie pre náuku viery, v poslednej dobe sa zúčastňoval na rokovaniach Komisie Ecclesia Dei s Bratstvom sv. Pia X. Za kardinála bol kreovaný pápežom Benediktom XVI. pri konzistóriu 18. februára 2012.

 

Medž  ugorie: Šance na oficiálne uznanie rastú

 

Medžugorie, 10.2.2015 (kath.net) 017 643 – Šance, že Medžugorie bude Katolíckou cirkvou oficiálne uznané za pútnické miesto, rastú.  Biskup Fraňo Komarica z Banja Luky, predseda Biskupskej konferencie Bosny, pre „Rádio Vatikán“ povedal: „Svätému stolcu prislúcha rozhodnúť o pravosti zjavení.“ V každom prípade príslušné cirkevné miesta musia podľa neho tamojší vývoj „naďalej starostlivo sprevádzať a hodnotiť“. Treba tam „mať tiež na očiach dobré ovocie“, negatívne javy sa musia „oddeliť prípadne zastaviť“, ako povedal biskup Komarica. „Bohu vďaka o negatívnych javoch počujeme málo. Kedy bude Medžugorie uznané, to prenechávame Svätému Otcovi. To je jeho rozhodnutie.“ Podľa správy časopisu „Medjugorje Today“ mal Komarica dokonca pre bosnianske médiá vyhlásiť, že si je istý, že Cirkev Medžugorie uzná.

Mariánske zjavenia v Medžugorí sa mali začať 24. júna 1981. Šesť detí vtedy rozprávalo, že sa im zjavila Božia Matka, keď pásli ovce.   Zjavenia u teraz už dospelých vizionárov žijúcich na rôznych miestach trvajú dodnes a sú dosť časté. Traja z nich majú mať stále denne zjavenia, ostatní občas. –zg-

 

Irak: Cirkev vykúpila desiatky ľudí od IS

 

Interview s arcibiskupom Kirkuku v severnom Iraku.

 

Mníchov, 10.2.2015 (kath.net/KIN) 017 642 – Iba niekoľko kilometrov od hranice „Islamského štátu“ (IS) sídli v biskupskom sídle arcibiskup Kirkuku v severnom Iraku, Yousif Thomas Mirkis. Pri návšteve nadácie „Kirche in Not“ hovoril o skúsenostiach s islamistami a pomoci utečencom. Interview pripravila riaditeľka „Kirche-in-Not“ Karin Mária Fenbertová.

Kirche in Not: Ako ste prežívali útoky IS minulé leto?
Arcibiskup Yousif Thomas Mirkis:
Neboli sme pripravení na to, že sa budú rozpínať všade v regióne. Predtým než IS dobyl Mosul, pomáhali sme utečencom zo Sýrie. Nerátali sme s tým, že IS prenikne zo Sýrie aj do Iraku. Po páde Mosulu prišli utečenci do Karakoša a iných kresťanských dedín. Pomáhal som im prenajímať si domy.

O dva mesiace neskôr IS zabral kresťanské mestá a dediny v nížine Ninive. Až 130 000 ľudí ušlo na sever, pretože cesty do Bagdadu boli odrezané. Tak prišli do Zaxa, Dohuku, Erbilu, Kirkuku, Sulaimaniyya a do hôr. Bolo leto a veľmi horúco, až 50 stupňov, situácia bola veľmi ťažká pre deti, starých a chorých. Kurdi im nedovolili cestovať autami. Tak ich museli zanechať na kontrolných bodoch a prichádzali k nám pešo. Zanechali všetko, čo mali a putovali 20 km v horúčave.

Kirche in Not: Nám povedali, že IS im zhabal autá …

Mirkis: Nie, boli to Kurdi. Pretože bol veľký nával, vojaci Pešmergy nedovolili ľuďom zobrať si autá so sebou. Utečenci preto šli pešo do Erbilu a Kirkuku. Dodávkami sme im vozili vodu. Prvá vlna utečencov bola  veľká, bol to naozaj chaos. Mnohí ľudia aj deti zomreli, ale nevieme presné počty. O kresťanoch sme začali zbierať údaje, aby sme mali štatistiku a mohli dokázať ich identitu. Mnohých IS vyrabovala. Brali im všetko, dokonca deťom strhávali náušnice a brali im aj dokumenty. Preto sme ľuďom museli veriť, keď hovorili: „Nemám dokumenty, ale som kresťan.“

Kirche in Not: Ako ďaleko je IS od Kirkuku?

Mirkis: Kirkuk a Erbil boli rovnako vzdialené od hraníc s IS – 20 kilometrov. Teraz sú jednotky IS už len 12 km od Kirkuku.

Kirche in Not: Počuli sme, že IS obchoduje s ľuďmi – môžete to potvrdiť?

Mirkis: Áno. IS predáva kresťanov a jezídov na trhu v Mosule! Ženy a deti. Vykúpili sme už okolo 60 osôb.

Kirche in Not: Môžete priamo jednať s IS?

Mirkis: Nie, my kresťania nie. Moslimskí priatelia tam za nás vyjednávajú s veľkým rizikom. Sú to ľudia, ktorí tu musia žiť. Vykúpení ľudia cestujú z Mosulu do Tikritu a potom do Kirkuku – 400 km, pretože niet priameho spojenia. Náklady na cestu sú vysoké, lebo v regióne IS je všetko drahé: nafta, plyn, doprava. Naši moslimskí sprostredkovatelia musia byť veľmi odvážni, pretože ak sa IS dozvie, že pomáhajú kresťanom, usmrtia ich.

Kirche in Not: Kedy ste vykúpili posledných ľudí?

Mirkis: Pred tromi týždňami. Zanechali ich na kontrolnom bode iba so suchým chlebom. Jeden muž (60) zomieral od hladu a zimy. Prišiel sem, umyli sme ho a starali sa o neho, máme aj lekáreň. Utečencov sme priviezli dodávkou, boli vo veľmi zlom stave. Dali sme im jesť. Zvlášť ma dojal osud istej ženy s postihnutým dieťaťom. Musela 15-ročného syna niesť. Obaja takmer zomreli od zimy a hladu. Otca a brata zajala IS ako rukojemníkov, iba túto ženu a dieťa pustili.

Kirche in Not: Aká je situácia utečencov teraz?

Mirkis: V mojej diecéze žije asi 300 kresťanských rodín. Sprvu sme mali 370 rodín v Kirkuku a vyše 500 v Sulaimaniyya. Nemali nič, robili sme pre nich všetko – dali sme im jedlo, šatstvo, lekársku pomoc, aj strechu nad hlavu. Vždy pre nich prenajímame domy, to nám pomáha v horúčave aj v zime. Každý piatok tu ordinuje skupina lekárov, kresťanov i moslimov, s rôznymi špecialistami. Všetky nemocnice v Kirkuku vedia, že zaplatím všetky náklady za utečencov. Každý mesiac platím 4000 dolárov za detskú výživu. V školách utečencov prijímajú. U nás je to inak ako v kurdských mestách Erbil a Dohuk, pretože sme Arabský región. Naša diecéza má jednu školu. Minulý rok v nej bolo 60 žiakov základnej školy, teraz ich je 130. Učia sa natlačení ako sardinky, ale sú šťastní, že nestratili školský rok.

Kirche in Not: To všetko ste dokázali sám?

Mirkis: Nie. Mnohí moji priatelia v Iraku aj v zahraničí mi posielajú pomoc bez pýtania. Poznám ľudí, ktorí každý mesiac poskytujú polovicu platu pre utečencov. Medzi nimi sú aj moslimovia z Kirkuku a Sulaimaniyya. Pomáhame, kde môžeme. Pred mesiacom poslala hlava irackých šiitov Ayatollah Ali al-Sistani svojho predstaviteľa do Kirkuku. Prišiel s dodávkou plnou potravín. Vysielala to aj televízia, to je dôležité. Využil teda príležitosť informovať, že nám pomohli. Povedal: „Chceme vysloviť ‚ďakujem‘ a kresťanom pomôcť, pretože oni pomohli moslimským utečencom.“ –zg-

 

Kardinál Burke: V morálke manželstva budem klásť odpor

 Englewood, 10.2.2015 (kath.net/KNA) 017 641 – Kardinál Raymond Leo Burke (66) by sa v otázkach týkajúcich sa morálky manželstva nebál ani konfliktu s pápežom, ak by František poprel pravdu katolíckej náuky o manželstve. «Je mojou svätou povinnosťou brániť pravdu náuky a disciplíny Cirkvi vzhľadom na manželstvo», povedal Burke pre americkú tlačovú službu CNA v utorok. «Nijaká autorita ma nemôže uvoľniť z tejto zodpovednosti.»

Americký kardinál patril počas synody biskupov v októbri k najrozhodnejším protivníkom liberálneho prístupu k znovu zosobášeným rozvedeným. V novembri ho pápež uvoľnil z postu prefekta najvyššieho cirkevného súdneho dvora a menoval ho za patróna Rádu maltézskych rytierov.

Kardinál Burke v rozhovore s CNA v podstate potvrdil svoju výpoveď z interview cez víkend, iba vysvetlil, že spomínaná otázka opísala «hypotetickú situáciu». Burke pre francúzsku televíziu France 2 povedal, že pápež má slúžiť katolíckej náuke a nemá moc ju meniť.

Na otázku, ako by reagoval, keby František trval na reforme náuky o manželstve, Burke odvetil: «Budem klásť odpor. Nemôžem inak.» Kardinál dodal, že Cirkev vidí v «ťažkej dobe». Hovoril o «bolestnom a starosti vyvolávajúcom vývoji». Dodal, že Kristus však Cirkvi prisľúbil, «že zlé mocnosti ju nepremôžu».

Na otázku, či je pápež jeho priateľ, Burke odvetil, že si iste nechce  «urobiť z pápeža nepriateľa».

Kardinál Burke, ktorý bol od r. 2004 arcibiskupom St. Louis, bol Benediktom XVI. v r. 2006 menovaný najprv za člena Apoštolskej signatúry a v r. 2008 za jej prefekta. V r. 2010 ho Benedikt XVI. kreoval za kardinála. V decembri 2013 František ukončil členstvo Burkeho v Kongregácii pre biskupov, aj v Kongregácii pre kauzy svätých. V novembri 2014 ho menoval za patróna Rádu maltézskych rytierov, ktorý pomáha ľuďom v núdzi na celom svete a pôsobí v ňom 13 500 rytierov a dám. –zg-

 

Vatikán: Rada kardinálov C-9 začala 8. zasadnutie

 

Kardinálsky zbor sa rozšíri o 20 nových členov

 Vatikán, 9.2.2015 (KAP, RV) 017 640 – Rada kardinálov poverená reformou kúrie sa v pondelok zišla na svoje 8. zasadnutie. Do stredy sa budú deviati kardináli radiť o nových štruktúrach pre vatikánske ústredie. Rada bola založená v apríli 2013, mesiac po zvolení pápeža, aby prepracovala konštitúciu Rímskej kúrie „Pastor bonus“ z r. 1988.

Počas zasadnutí pred konkláve viacerí kardináli robili nedostačujúce štruktúry vo Vatikáne zodpovedné za zlyhania počas pontifikátu Benedikta XVI. (2005-13). Napríklad to bola krádež a zverejnenie dôverných pápežských dokumentov aj škandál okolo popierača holokaustu Richarda Williamsona, ktorý bol Vatikánom čiastočne rehabilitovaný pre chýbajúcu internú komunikáciu.

Z porád rady vyšlo už založenie vatikánskej Hospodárskej rady a sekretariátu. Ďalej sa budú kardináli radiť o vatikánskych dikastériách, najmä o pápežských radách a Štátnom sekretariáte. Práce na reforme kúrie majú trvať najmenej do r. 2016.

Na konzistóriu vo štvrtok a piatok chce pápež František informovať kolégium kardinálov o doterajších plánoch reformy kúrie a vypočuť si k tomu názor svojho najvyššieho poradného grémia.

Plánovanou reformou kúrie zrejme František napíše novú históriu Cirkvi, pretože iba po štvrtý raz – po r. 1588, keď Sixtus V. dodal Rímskej kúrii formálnu štruktúru – pápež vydáva konštitúciu pre rímsku centrálnu správu. Kedy vyjdú nové smernice, ktoré nahradia konštitúciu  „Pastor bonus“ z r. 1988, nie je známe.

Súčasná kúria je ešte mocne poznačená dobou pred r. 1914. Po konci cirkevného štátu v r. 1870 a Prvom vatikánskom koncile (1870/71) podrobil Pius X. v r. 1908 kúriu rozsiahlej reforme. Dokumentom „Sapienti consilio“ zredukoval počet 30 kongregácií, z obávanej kongregácie pre inkvizíciu urobil „Kongregáciu Svätého ofícia“ a znovu aktivizoval Rímsku rótu ako cirkevný súd. Tieto štruktúry zostali takmer 60 rokov v podstate nezmenené. Až po Druhom vatikánskom koncile (1962-65) prišli na Cirkev mnohé nové úlohy, pre ktoré pápež potreboval nové orgány.

 

Mnohé nové rady po koncile

Prvé štrukturálne zmeny boli už pred koncilom. V r. 1960 sa zriadil „Sekretariát pre napomáhanie jednoty kresťanov“ a nasledoval Sekretariát pre nekresťanov a Sekretariát pre neveriacich. V r. 1967 založili „Pápežskú radu pre laikov“ a „Komisiu spravodlivosť a pokoj“. V lete 1967 Pavol VI. konštitúciou „Regimini Ecclesiae“ položil základy systematickej reformy kúrie. Kongregácie podrobil Štátnemu sekretariátu a včlenil do neho  Sekretariát pre zahraničie. Kongregácie sa formálne zrovnoprávnili. „Kongregácia Svätého ofícia“ sa už nazývala „Kongregáciou pre náuku viery.“ Z konzistoriálnej kongregácie sa stala „Kongregácia pre biskupov“. Z koncilovej kongregácie vznikla „Kongregácie pre klérus“. Znížila sa úroveň kongregácií pre obrady a ochranu dómskej stavby.

V ďalších rokoch vznikli mnohé nové orgány: „Komisia pre rodinu, Pápežská rada „Cor unum“, komisie pre pastoráciu migrantov, pre médiá a výklad koncilových dokumentov. V 80. rokoch sa pridala Komisia pre pastoráciu chorých, Pápežská rada pre kultúru, ktorú neskôr spojili so Sekretariátom pre neveriacich. Ako poslednú založil pápež Benedikt XVI. v septembri 2010 „Pápežskú radu pre napomáhanie novej evanjelizácie“.

Ján Pavol II. dokumentom „Pastor bonus“ túto reštrukturalizáciu a zjednotenie dokončil. Štátny sekretariát sa vyzdvihol na vyššiu úroveň, tri súdne dvory a 9 kongregácií zostali však rovnaké. Dovtedajšie komisie  sekretariáty a výbory sa povýšili na pápežské rady – v počte 12. Túto konštitúciu chce František s pomocou 9 kardinálov zreformovať a nanovo usporiadať.

Kardinálsky zbor sa v tomto týždni rozšíri o 20 nedávno vymenovaných členov. V sobotu 14. februára o 11.00 vo Vatikánskej bazilike bude pápež František predsedať riadnemu verejnému konzistóriu pre kreovanie nových kardinálov a pre svätorečenie troch blahoslavených. V nedeľu 15. februára o 10.00 bude Svätý Otec v Bazilike sv. Petra predsedať eucharistickému sláveniu s novými kardinálmi. –zg- , -jk-

 

Islamisti plánovali v Manile atentát na pápeža

 

Manila, 9.2.2015 (KAP/KNA) 017 639 – Islamistická teroristická skupina „Jemaah Islamiyah“ mala plánovať bombový útok na pápeža Františka počas jeho návštevy na Filipínach. Bývalý veliteľ filipínskej špeciálnej jednotky rýchleho nasadenia SAF, Getulio Napenas, podľa novín „Inquirer“ z pondelka povedal, že islamisti plánovali s pomocou malajského teroristu Zulkifli „Marwana“ Abdhira na trase, kadiaľ pápež prechádzal, podpáliť výbušnú nálož. František slávil 18. januára svätú omšu so státisícami ľudí v Manile.

Filipínsky prezidentský palác odporoval vyjadreniu bývalého šéfa polície. Neprišli vraj nijaké správy o možných útokoch a ohrozenie  bolo „minimálne“, ako sa vyjadril hovorca vlády v novinách.

Napenas však povedal, že mal informáciu o plánovanom atentáte na Františka. Filipínska polícia to nepotvrdila, ale ani nedementovala. Podľa výpovede Napenu sa mal na príprave atentátu podieľať medzinárodne aktívny terorista Marwan. Ten sa považuje za špecialistu na bomby odpaľované z diaľky. Podľa filipínskych médií od r. 2002 sa skrýval na centrálnom ostrove Mindanao. Podľa správ bol 25. januára pri protiteroristickom zásahu v Mamasapano usmrtený. Počas operácie prišlo o život 44 špeciálnych síl SAF. Ich veliteľ Napenas musel preto odstúpiť z velenia skupiny. K prípadu sa teraz vyjadril pri vypočutí pred senátom.

V dňoch pápežovej návštevy v Manile vláda dala vypnúť mobilné siete a počas omše dala aktivizovať rušičku signálov. Opatrenie oficiálne odôvodnila ako zabránenie možných atentátov. –zg-

 

New York: Kardinál ohlasuje odpor proti eutanázii

 

New York, 9.2.2015 (KAP/KNA) 017 638 – Newyorský kardinál Timothy Dolan sa chce postaviť na odpor možnej legalizácii lekármi asistovanej samovražde vo svojom štáte. Aj ostatní katolícki biskupi pripisujú tejto téme „vysokú prioritu“, ako povedal Dolan pre denník „Daily News“ z pondelka. Minulý týždeň podľa novín podali traja na smrť chorí pacienti v New Yorku žaloby, aby lekárov, ktorý vykonávajú eutanáziu, chránili pred trestným stíhaním.

V New Yorku sa rozhoduje o iniciatíve návrhu zákona „Death With Dignity Act“ (Zákon o dôstojnej smrti) demokratického senátora Brada Hoylmana, ktorý má povoliť samovraždu s pomocou lekárov. Tým by sa stal New York piatym štátom USA po Oregone, Washingtone, Vermonte a Montane, ktorý by túto prax povolil. O legalizácii takého zákona sa tiež diskutuje napríklad v New Jersey a Kalifornii.

Kardinál Dolan ohlásil, že proti návrhu zákona sa postaví „medzináboženská koalícia“ katolíkov, evangelikálov, mormónov, gréckych pravoslávnych kresťanov a ortodoxných židov. Newyorský arcibiskup je predsedom Komisie pre ochranu života pri Biskupskej konferencii USA.

Kardinál Dolan kritizoval aj motto iniciatívy zákona, „Death with dignity“. „Pravými hrdinami sú tí, ktorí zomierajú prirodzenou cestou, ktorí denne prijímajú a vychutnávajú všetko, čo sa im udelí. To je dôstojná smrť,“ povedal kardinál. „Ak chceme hovoriť o dôstojnom zomieraní, musíme hovoriť o posilnení služieb hospicov.“ –zg-

 

Nemecký minister o «zneužívaní cirkevného azylu»

 

Kolín, 9.2.2015 (kath.net/KNA) 017 637 – Nemecký minister Thomas de Maizière (CDU) opäť raz kritizoval cirkevný azyl v kostoloch. «Ústava platí pre všetkých, aj pre cirkev», povedal v «Interview týždňa» nemeckého rozhlasu v nedeľu. Ak je tu právoplatné rozhodnutie o ukončení pobytu, potvrdené súdmi, «tak nemá nikto právo – ani cirkev – povedať: ‚Ja to však vidím inak», zdôraznil minister a dodal:

«To je názor ministra pre ústavu. Názor kresťana je, že niekedy má platiť aj milosrdenstvo, ale potom hovoríme o 4 –5 – 6 – 10 prípadoch ročne.» V týchto prípadoch možno môžeme nechať platiť «milosť pred právom». Ak však ide o «stovky prípadov, o sčasti systematické bránenie právu, je to zneužívanie cirkevného azylu», povedal de Maizière. Ani moslimovia nesmú argumentovať, že pre nich je právo šaría nad nemeckými zákonmi.

Kritika týchto vyjadrení prišla od pravičiara zelených, Volkera Becka. «Cirkevný azyl porovnávať s právom šaría je scestné», povedal Beck v Berlíne. «Pri cirkevnom azyle poskytujú cirkvi utečencom v ťažkých situáciách ochranu, na ktorú by podľa štátneho práva nemali nárok. Použitie práva šaría ako zákona by naproti tomu bol zásadný zásah do rodín alebo do trestného práva, čomu «štát samozrejme musí zabrániť».

De Maizière vyjadril svoju kritiku cirkevného azylu najprv pri internom rozhovore predsedníctva strany CDU so zástupcami Biskupskej konferencie Nemecka. Cirkev nato prax cirkevného azylu vehementne bránila. –zg-

 

USA: Obama zožal prudký odpor

 

Washington, 8.2.2015 (kath.net/idea) 017 636 – Americký prezident Barack Obama čelil vlne prudkej kritiky z oblasti politiky aj cirkví. Odpor vyvolali jeho vyjadrenia k náboženskému extrémizmu na tradičných „Národných modlitbových raňajkách“ 5. februára vo Washingtone. Pritom prezident pred 3600 účastníkmi zo 130 krajín na jednej strane ostro odsúdil terorizmus, no súčasne kresťanov ako aj príslušníkov iných náboženstiev vyzval vzhľadom na ich násilnú historickú minulosť k pokore. Pripomenul križiacke výpravy, inkvizíciu a otrokárstvo. Vyhlásil, že vo všetkých náboženstvách existuje „hriešna tendencia, ktorá dokáže našu vieru zvrátiť a znetvoriť“.

Cirkevní historici, konzervatívni politici aj evangelikálni teológovia Obamu obvinili, že chce relativizovať kruté činy teroristických skupín ako „Islamský štát“ (IS) na Blízkom Východe a Boko Haram v západnej Afrike.

 

Franklin Graham: Ježiš dal svoj život, Mohamed zabíjal

Evanjelista Franklin Graham (Charlotte/štát USA Severná Karolína) – prezident Spoločnosti Billyho Grahama a nadácie „Samaritan’s Purse“ (Samaritánova peňaženka) – Obamu obvinil, že Ježiša Krista a proroka Mohameda nesprávne kladie na jednu úroveň. Graham síce pripustil, že ľudia v histórii Ježišovo meno zneužívali, aby konali zlo, ale Ježiš nikdy svojich nasledovníkov nevyzval, aby konali také hanebné činy, ako sa diali na križiackych výpravách alebo pri inkvizícii. Mohamed naproti tomu zabíjal mnohých nevinných ľudí. On bol „bojovník“ povedal Graham a zdôraznil: „Praví Kristovi nasledovníci napodobňujú Krista – praví Mohamedovi nasledovníci napodobňujú Mohameda.“

 

Baptista: „Nepremyslené porovnanie“

Russel Moore (Washington), predseda Komisie pre etiku a náboženskú slobodu zväzu Južných batistov v USA, označil Obamove vyhlásenia ako „nešťastný pokus nepremysleného porovnania“.  Podlé skutky, ktoré spomenul, sa jednoznačne pohybujú mimo morálnych zásad kresťanstva a vždy narážali na prevažujúci odpor kresťanov.

Vedúci „Katolíckej ligy“, Bill Donohue (New York), vyčítal Obamovi veľmi udivujúcu neznalosť histórie: „Križiacke výpravy boli obrannou reakciou kresťanov proti moslimským šialencom stredoveku.“

 

Obama má vnímať „dnešnú realitu“

Tony Perkins (Washington), prezident Rady pre výskum rodiny, Obamu obvinil, že nechce vnímať, že islam a radikálne ideológie, ktoré sa naň odvolávajú, sa zneužívajú na vraždenie kresťanov. Vyhlásil, že prezident by urobil lepšie, keby bol upozornil na „genocídu“, ktorá sa deje  v mene islamu na Blízkom Východe.

Guvernér štátu Louisiana, Bobby Jindal, vyhlásil, že prezident by sa mal „zobudiť“ a vnímať realitu dnešného náboženského extrémizmu. Je dobré a pekné, ak prezident udeľuje lekcie z histórie, ale dnes ide o „terorizmus radikálneho islamu“, ktorý stína hlavy rukojemníkom a upaľuje ich zaživa, ako povedal tento republikánsky politik.

Podobne sa vyjadrila aj konzervatívna publicistka Michelle Malkinová (Los Angeles/Kalifornia) na Twitteri: „IS odrezáva hlavy, upaľuje rukojemníkov, zabíja homosexuálov, zotročuje dievčatá. A Obama: Na vine sú križiacke výpravy.“

 

Stredovek neporovnávať so súčasnosťou

Historik Thomas Asbridge, riaditeľ Centra pre štúdium islamu na Londýnskej univerzite, pre noviny „New York Times“ vyhlásil, že iba málo historikov zdieľa Obamov názor na križiacke výpravy. Väčšina je toho názoru, že boli reakciou na moslimské rozpínavé útoky, aby znovu získali naspäť Svätú zem. Povedal, že nemá problém s tým, že Obama pripomína násilnú minulosť kresťanstva – „ale musíme byť veľmi opatrní, keď chceme posudzovať správanie v stredoveku podľa dnešných meradiel“. –zg-

 

Pápež: ‚S počítačmi som jedna katastrofa‘

 

Vatikán, 7.2.2015 (kath.net/KAP) 017 635 – Pri videokonferencii s postihnutými mladými ľuďmi zo štyroch kontinentov pápež František povzbudil mladých k dôvere v budúcnosť.

Každý z vás nosí v sebe poklad, neskrývajte ho,“ povedal pápež 5. februára vo Vatikáne. Cez sociálnu sieť „Google Hangout“ bol spojený so 7 mladými z USA, Brazílie, Španielska a Indie. Na otázku mladíka z Aljašky, ako reaguje na problémy, pápež odpovedal:

„Nevzrušovať sa, zostať pokojný. Najdôležitejšie je, nemať nijaký strach. Chce to iba čas, aby sme mohli hľadať a nájsť nejakú cestu.“

Videové prepojenie bolo súčasťou konferencie vzdelávacej siete Scholas Occurentes, ktorú František sám v dobe, keď bol arcibiskupom Buenos Aires inicioval. Cieľom je s pomocou technológie, športu a kultúry napomáhať stretávanie a sociálnu integráciu v oblasti vzdelávania na celom svete. Medzitým už Scholas Occurentes združuje vzdelávacie zariadenia na všetkých kontinentoch.

My svet nezmeníme, ak nezmeníme vzdelanie,“ povedal pápež. „Na to je potrebný nový pakt vzdelávania  medzi rodinami, školami a jednotlivým štátom.“ 

Jednej 17-ročnej Španielke s Downovým syndrómom pápež prezradil, že v zaobchádzaní s modernou technikou IT je sám „jedna katastrofa“. Tablet vôbec nevlastní a nedokáže pracovať s počítačom, „Aká hanba,“ dodal pápež s humorom. –zg-

 

Nemecko: Zákon o prostitúcii – zrada „C“ v názve strany

 

 Kresťanské strany s veľkým ‚C’ v názve“ opäť raz podľahli sociálnym demokratom

 

Rostock/Köln, 7.2.2015 (kath.net/idea) 017 634 – Ako „holý výsmech ľudskej dôstojnosti“ označil europoslanec Strany pre rodinu, Arne Gericke, plánovaný zákon veľkej nemeckej koalície. Predpokladá povinnosť používať kondómy pre zákazníkov, ako aj pravidelné lekárske poradenstvo. Zvýšenie minimálneho veku prostitútok z 18 na 21 rokov – ako to kresťanské strany CDU/CSU pôvodne žiadali – je súčasťou návrhu zákona rovnako málo, ako povinná mesačná lekárska prehliadka. Gericke nazval povinnosť používať kondómy ako „holý výsmech“. Rámcové podmienky, za ktorých prostitútky pracujú, nedávajú šancu na vyžadovanie tejto povinnosti. Zvlášť tvrdo kritizoval Gericke strany CDU a CSU. Povedal, že obe strany „v ústredných bodoch zlyhali“ a zradili „C“ vo svojom názve (C- christlich = kresťanský). Táto únia na nátlak Socialistickej strany a lobby prostitútok sa vzdala ústredných požiadaviek ako sú: minimálny vek 21 rokov, mesačné lekárske prehliadky, ale aj povinnosť prihlasovania sa prostitútok.

„To sa deje napriek svetovému trendu považovať prostitúciu stále viac za porušenie ľudskej dôstojnosti,“ kritizovala aj Alice Schwarzerová. Zatiaľ čo v Nemecku od „škandalóznej liberalizácie prostitúcie červenými a zelenými“ v r. 2002 majú veľké zisky majitelia nevestincov, pasáci a obchodníci s ľuďmi, v mnohých krajinách sa uvažuje o pomoci týmto ženám vrátiť sa späť do normálneho života, ako aj o trestoch pre ich zákazníkov. –zg-

 

Biskup: Desiatky ľudí na Ukrajine umreli hladom

 

„Európa sa musí proti ruskej agresii spojiť“

 Kyjev, 6.2.2015 (KAP/KNA) 017 663 – Z dôvodu zlej situácie v zásobovaní vo vojnovej oblasti Ukrajiny podľa miestneho rímskokatolíckeho biskupa už umreli hladom desiatky ľudí! Biskup  Stanislav Szyrokoradiuk pre nemeckú katolícku agentúru KNA v piatok v Charkove povedal, že pre neustále boje mnohí osamelí starí ľudia neopustili domy a nikto im nemohol priniesť ani len chlieb. „V našich farnostiach už pochovali mnohých takýchto ľudí,“ ako povedal biskup.

„Presný počet zomrelých hladom nikto nepozná,“ povedal Szyrokoradiuk. „Predpokladám, že hladom zomrelo oveľa viac ľudí, ako vieme.“ Do jeho Diecézy Charkov-Saporišja patria aj v apríli proruskými separatistami vyhlásené ľudové republiky Doneck a Luhansk. Biskup je aj prezidentom Charity na Ukrajine.

Biskup Szyrokoradiuk vyzval k pomoci ľuďom v oblastiach, kde prebiehajú boje vládnych oddielov a separatistov. „Všetci majú byť aktívnejší a nielen rozprávať. Situácia na východnej Ukrajine je katastrofálna.“ Európa sa musí proti „ruskej agresii“ spojiť. Charita sa usiluje obetiam vojny pomáhať, ako povedal biskup ďalej. V Charkove na severovýchode Ukrajiny, druhom najväčšom meste krajiny, otvorila koncom januára núdzovú ubytovňu pre 120 utečencov.

Na Ukrajine sa hlási zo 46 miliónov obyvateľov asi 1 percento k rímskokatolíckej cirkvi. Ďalších 8 percent tvoria veriaci gréckokatolíckej cirkvi. Až 70 percent občanov sú veriaci pravoslávnej cirkvi. Charitu spravuje rímskokatolícka cirkev, ale charitu má aj gréckokatolícka cirkev. –zg-

 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *

  

 

 

 

 

Sedembolestná Matka, plná milosti, všetkým, čo sa k tebe utiekajú, ochotne otváraš svoju materinskú náruč. Prosíme ťa, pre rany a krv Ježiša Krista, tvojho milovaného Syna a nášho Vykupiteľa a tiež pre bolesti tvojho materinského Srdca, aby si nám biednym hriešnikom vyprosila skutočnú kajúcnosť a odpustenie našich hriechov.

Ukáž, že si dobrou Matkou a ujmi sa celého ľudstva. Vyhľaď neveru a bludy, vypros nám milosť vytrvalosti a pravej lásky k Bohu a k blížnym. Zjednoť kresťanských predstaviteľov krajín a vypros nám skutočný pokoj. Zachovaj pod svojou materinskou ochranou nášho Svätého Otca, biskupov a kňazov. Odvráť od našej vlasti všetky nepokoje, nenávisť a každé zlo. Dovoľ, aby sme spočívali v živote i vo smrti v tvojom materinskom Srdci, kým nedosiahneme večnú radosť a slávu v nebi. Amen.

 

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

 

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom.  Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote.  Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.  Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

 

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.       

 

 

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *