USA: Obama zožal prudký odpor

Washington, 8.2.2015 (kath.net/idea) 017 636 – Americký prezident Barack Obama čelil vlne prudkej kritiky z oblasti politiky aj cirkví. Odpor vyvolali jeho vyjadrenia k náboženskému extrémizmu na tradičných „Národných modlitbových raňajkách“ 5. februára vo Washingtone. Pritom prezident pred 3600 účastníkmi zo 130 krajín na jednej strane ostro odsúdil terorizmus, no súčasne kresťanov ako aj príslušníkov iných náboženstiev vyzval vzhľadom na ich násilnú historickú minulosť k pokore. Pripomenul križiacke výpravy, inkvizíciu a otrokárstvo. Vyhlásil, že vo všetkých náboženstvách existuje „hriešna tendencia, ktorá dokáže našu vieru zvrátiť a znetvoriť“.

Cirkevní historici, konzervatívni politici aj evangelikálni teológovia Obamu obvinili, že chce relativizovať kruté činy teroristických skupín ako „Islamský štát“ (IS) na Blízkom Východe a Boko Haram v západnej Afrike.

 

Franklin Graham: Ježiš dal svoj život, Mohamed zabíjal

Evanjelista Franklin Graham (Charlotte/štát USA Severná Karolína) – prezident Spoločnosti Billyho Grahama a nadácie „Samaritan’s Purse“ (Samaritánova peňaženka) – Obamu obvinil, že Ježiša Krista a proroka Mohameda nesprávne kladie na jednu úroveň. Graham síce pripustil, že ľudia v histórii Ježišovo meno zneužívali, aby konali zlo, ale Ježiš nikdy svojich nasledovníkov nevyzval, aby konali také hanebné činy, ako sa diali na križiackych výpravách alebo pri inkvizícii. Mohamed naproti tomu zabíjal mnohých nevinných ľudí. On bol „bojovník“ povedal Graham a zdôraznil: „Praví Kristovi nasledovníci napodobňujú Krista – praví Mohamedovi nasledovníci napodobňujú Mohameda.“

 

Baptista: „Nepremyslené porovnanie“

Russel Moore (Washington), predseda Komisie pre etiku a náboženskú slobodu zväzu Južných batistov v USA, označil Obamove vyhlásenia ako „nešťastný pokus nepremysleného porovnania“.  Podlé skutky, ktoré spomenul, sa jednoznačne pohybujú mimo morálnych zásad kresťanstva a vždy narážali na prevažujúci odpor kresťanov.

Vedúci „Katolíckej ligy“, Bill Donohue (New York), vyčítal Obamovi veľmi udivujúcu neznalosť histórie: „Križiacke výpravy boli obrannou reakciou kresťanov proti moslimským šialencom stredoveku.“

 

Obama má vnímať „dnešnú realitu“

Tony Perkins (Washington), prezident Rady pre výskum rodiny, Obamu obvinil, že nechce vnímať, že islam a radikálne ideológie, ktoré sa naň odvolávajú, sa zneužívajú na vraždenie kresťanov. Vyhlásil, že prezident by urobil lepšie, keby bol upozornil na „genocídu“, ktorá sa deje  v mene islamu na Blízkom Východe.

Guvernér štátu Louisiana, Bobby Jindal, vyhlásil, že prezident by sa mal „zobudiť“ a vnímať realitu dnešného náboženského extrémizmu. Je dobré a pekné, ak prezident udeľuje lekcie z histórie, ale dnes ide o „terorizmus radikálneho islamu“, ktorý stína hlavy rukojemníkom a upaľuje ich zaživa, ako povedal tento republikánsky politik.

Podobne sa vyjadrila aj konzervatívna publicistka Michelle Malkinová (Los Angeles/Kalifornia) na Twitteri: „IS odrezáva hlavy, upaľuje rukojemníkov, zabíja homosexuálov, zotročuje dievčatá. A Obama: Na vine sú križiacke výpravy.“

 

Stredovek neporovnávať so súčasnosťou

Historik Thomas Asbridge, riaditeľ Centra pre štúdium islamu na Londýnskej univerzite, pre noviny „New York Times“ vyhlásil, že iba málo historikov zdieľa Obamov názor na križiacke výpravy. Väčšina je toho názoru, že boli reakciou na moslimské rozpínavé útoky, aby znovu získali naspäť Svätú zem. Povedal, že nemá problém s tým, že Obama pripomína násilnú minulosť kresťanstva – „ale musíme byť veľmi opatrní, keď chceme posudzovať správanie v stredoveku podľa dnešných meradiel“. –zg-

nobelova cena
10. decembra 2009 obržal Barack Obama ocenenie Nobelovej ceny mieru za jeho „výnimočné úsilie posilniť medzinárodnú diplomaciu a spoluprácu medzi národmi“. Tento akt vzbudil obrovské pohoršenie medzi samotnými američanmi.

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *