Život Cirkvi vo svete 1-2 * 2015

Obsah

 Modlitba pápeža k Svätej nazaretskej rodine

Pápež možno navštívi na jeseň Obamu v Bielom dome

Pápež prijal kardinála Burkeho

Pápežova encyklika o ekológii vyjde až na jar

„Šéfredaktor magazínu «Charlie Hebdo» spoluvinník“ 

„Clash od Civilisations“ alebo boj kultúr

Kongres USA je kresťanskejší ako celé obyvateľstvo

Francúzski imamovia hovoria vo Vatikáne o dialógu

Židia opúšťajú západnú Európu

Viedeň: Zimný projekt pre bezdomovcov

Pápež František oznámil mená 20 nových kardinálov

Vatikán: USA ani Rusko nerobia nič pre prenasledovaných kresťanov

Pražský rozhlas škrtol týždenný komentár kardinála

USA: Kardinál George prerušuje onkologickú terapiu

Počet usmrtených kňazov a rehoľníkov vo svete rastie

Anglikánska biskupka po smrteľnej nehode uvoľnená z úradu

Najstarší známy „domový kostol“ poškodili islamisti

František navštívi v marci Pompeje a Neapol

Pápeža a Vatikán čaká rok intenzívnej práce – 2015

V knihe o Harry Potterovi boli homosexuálni žiaci

Tichšia noc v Betleheme

Vláda Kurdov vyhlásila Vianoce zo solidarity za sviatok

 

Modlitba pápeža Františka k Svätej nazaretskej rodine

Ježiš, Mária a Jozef, vo vás kontemplujeme žiaru pravej lásky,

na vás sa s dôverou obraciame.
Svätá nazaretská rodina,

urob aj z našich rodín miesta spoločenstva a večeradlá modlitby,
opravdivé školy evanjelia a malé domáce cirkvi.
„Svätá nazaretská rodina,
nech sa viac v rodinách nezakusuje násilie, uzavretosť a rozdelenie:
každému, kto bol zranený alebo pohoršený, nech sa čoskoro dostane útecha a uzdravenie.
Svätá nazaretská rodina,
nech budúca biskupská synoda dokáže všetkých nanovo upevniť vo vedomí posvätného a nedotknuteľného charakteru rodiny, jej krásy v Božom pláne.
Ježiš, Mária a Jozef, vypočujte a vyslyšte našu prosbu. Amen.“

Touto modlitbou pred rokom, na sviatok Svätej rodiny 29. decembra 2013, zveril Svätý Otec František Svätej rodine prípravu synody. Urobil tak pri poludňajšom stretnutí s veriacimi vo Vatikáne po tom, ako sa s nimi pomodlil Anjel Pána. Aj prípravný dokument Lineamenta pre druhú fázu synody pozýva veriacich spojiť sa duchovne v modlitbe za rodinu, a to osobitne v deň sviatku Svätej rodiny 28. decembra.  -jb- (RV) 017 579

 

 Pápež možno navštívi na jeseň Obamu v Bielom dome

Washington, 8.1.2015 (KAP/KNA) 017 578 – Pápež František pri svojej ceste do USA možno navštívi aj prezidenta Baracka Obamu v Bielom dome. Ak pápež na jeseň naozaj pricestuje do Washingtonu, je tu aj možnosť, že prijme pozvanie prehovoriť pred americkým kongresom, ako napísali americké katolícke médiá v stredu s odvolaním sa na vatikánskeho štátneho sekretára, kardinála Pietra Parolina. Návšteva pápeža v hlavnom meste USA je samozrejme možná, citujú médiá Parolina. Oficiálne potvrdené to však zatiaľ nie je.

Očakáva sa aj vystúpenie pápeža v OSN v New Yorku. Tam sa 22. septembra začína 70. plenárne zasadnutie OSN, na ktoré pricestujú tradične hlavy štátov a vlád z celého sveta.

Stály pozorovateľ Svätého stolca pri OSN, arcibiskup Bernardito Azua, už na jeseň naznačil, že pápež František by mohol využiť príležitosť a odobrať sa z Filadelfie do New Yorku. Vo Filadelfii sa bude paralelne k zasadnutiu OSN konať 8. katolícke stretnutie rodín – 22. až 27. septembra. To je vlastný dôvod návštevy pápeža v USA.

Možné politické témy rozhovorov pre Františka v USA sú klimatické zmeny, migrácie, nová politika na Kube, ako aj spoločenské otázky. Vatikán chce podľa amerických správ uverejniť podrobnosti o tejto ceste až na jar či začiatkom leta. –zg-

 

Pápež prijal kardinála Burkeho
Kardinál Burke sa nedávno sťažoval na «zoženštenie» Katolíckej cirkvi

 

Vatikán/Washington 8.1.2015 (kath.net/KNA) 017 577 – Pápež František prijal amerického kardinála Raymonda Lea Burkeho na súkromnej audiencii vo Vatikáne. V novembri pápež Burkeho preložil z postu prefekta najvyššieho cirkevného súdu vo Vatikáne na skôr reprezentačný post patróna Rádu maltézskych rytierov. To mnohí pozorovatelia hodnotili ako preloženie za trest.

66-ročného kardinála Burkeho považujú za navyprofilovanejšieho predstaviteľa konzervatívneho krídla kolégia kardinálov. Stal sa známym svojimi jasnými stanoviskami a formuláciami o náuke Cirkvi. Na Synode biskupov v októbri bol jedným z najrozhodnejších protivníkov zmeny oficiálnej praxe Cirkvi v oblasti znovu zosobášených rozvedených.

Na audiencii vo štvrtok išlo zjavne o uvedenie do nového úradu.

František protirečil výkladu, že Burke dostal trest. Uviedol, že Burke prišiel k nemu a opýtal sa ho, prečo ešte nebol potvrdený v úrade. Pápež mu pripomenul, že jeho Rada kardinálov pre reformu kúrie ešte nerozhodla o novej štruktúre vatikánskych súdov. Potom, ako František povedal, dostal žiadosť o nového patróna od maltézskych rytierov. Tu mu napadol Burke, pretože ako Američan sa v tomto prostredí dokáže pohybovať.

Kardinál Burke sa nedávno v interview v USA sťažoval na  «poženštenie» Katolíckej cirkvi. V rozhovore na webovej stránke, ktorá sa venuje evanjelizácii mužov («New Emangelization Project»), Burke kritizoval, že radikálne feministky  zviedli Cirkev k «neustálemu oslovovaniu ženských otázok na úkor kritických  tém, ktoré majú význam pre mužov». Tieto «útoky» od 60. rokov mužov «zanechali marginalizovaných».

Viditeľným výrazom «feminizácie» Cirkvi je pre Burkeho pripustenie dievčat k službe miništrantiek pri oltári. Od r. 1983 smú kostolníčky a dievčatká oficiálne pomáhať kňazom pri oltári. Vo väčšine západných farností miništrujú pri svätej omši dievčatá spolu s chlapcami.

«Myslím si, že aj to prispelo k poklesu kňazských povolaní», vyhlásil bývalý prefekt Apoštolskej signatúry. Podiel na tom má aj rastúca účasť žien na liturgickej službe. To viedlo na mnohých miestach k tomu, «že muži sa už nechcú na tom zúčastňovať. –zg-

 

Pápežova encyklika o ekológii vyjde až na jar
Vatikán, 8.1.2015 (kath.net/KAP) 017 576 – Očakávaná encyklika pápeža Františka na ekologické témy podľa vatikánskeho hovorcu pátra Federica Lombardiho iste nevyjde do konzistória (14./15. februára), ale pravdepodobne a najskôr až na jar. Páter Lombardi to povedal žurnalistom vo Vatikáne v stredu. Španielsky denník „El Pais“ s odvolaním sa na nemenované vatikánske zdroje napísal, že dokument je „prakticky hotový“ a vyjde ešte v januári.

František v auguste žurnalistov informoval, že prvý návrh encykliky je už pripravený, no musí byť ešte dôkladne spracovaný. František požiadal predsedu Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj, kardinála Petra Turksona, aby zostavil návrhy a podnety, ktoré prišli na túto tému.

Je tu zásadný problém, že o ekológii možno „hovoriť s určitou istotou iba do istého bodu,“ ako povedal pápež vtedy. Niektoré hypotézy sa považujú za isté, iné menej. „V encyklike s vieroučným charakterom možno pracovať iba s overenými faktami,“ povedal František. –zg-

 

„Šéfredaktor magazínu «Charlie Hebdo»  spoluvinník“

Americká lobbystická organizácia: Magazín má «dlhú a odpudzujúcu tradíciu» zosmiešňovania najmä náboženských postáv.

 

Washington, 8.1.2015 (kath.net/KNA) 017 575 – Podľa názoru americkej lobbystickej organizácie «Catholic League» je šéfredaktor francúzskeho satirického časopisu «Charlie Hebdo», Stephane Charbonnier, spoluvinníkom na svojom zavraždení. «Keby nebol býval taký narcistický, mohol ešte žiť», vyhlásil predseda pravicovej konzervatívnej ligy «Catholic League», Bill Donohue, v stredu v New Yorku.

Tento magazín, ako uviedol, má «dlhú a odpudzujúcu tradíciu zosmiešňovania najmä náboženských postáv (o. i. aj Ježiša Krista).

«Mali by sme prestať tolerovať tento druh neznášanlivosti, ktorý vyvolal túto násilnú tradíciu», zdôraznil Donohue. Krvavý čin zo stredy je síce potrebné «jednoznačne odsúdiť», no moslimovia majú naozaj «dôvod byť rozhnevaní», napísal prezident Katolíckej ligy.
Donohue poukázal na výpoveď Charbonniera v interview z r. 2012, ktorou obhajoval provokačnú karikatúru proroka Mohameda: «Mohamed pre mňa nie je svätý.»

«Catholic League» sa podľa vlastných údajov zasadzuje za obhajobu práv katolíkov v USA. Nie je to oficiálna organizácia Arcibiskupstva New York, ale podporujú ju významní duchovní. –zg-

 

„Clash od Civilisations“ alebo boj kultúr
Paríž/Bonn, 8.1.2015 (kath.net/KNA) 017 574 – Po teroristickom útoku v Paríži sa v médiách opäť intenzívnejšie spomína „boj kultúr“, ktorý možno vo Francúzsku zvlášť silne cítiť. O teórii  «Clash of Civilisations» – stretu kultúr – sa hovorí od r. 1993, keď americký politológ a poradca Pentagonu Samuel Huntington uverejnil svoju knihu. Pod dojmom prvej vojny v Iraku v nej prorokoval na 21. storočie namiesto harmonického zrastania v stále viac zosieťovanom svete nové konflikty globálneho rozmeru.

Pritom nejde podľa Huntingtona o rozpory ideologickej či hospodárskej povahy, ale o konflikty medzi kultúrami. Politológ rozlišuje pritom sedem veľkých civilizácií: čínsku, japonskú, hinduistickú, islamskú, západnú, juhoamerickú a africkú. Zvlášť ostré protiklady vidí Huntington medzi západnou a islamskou kultúrou. «Hranice islamu sú krvavé», konštatoval v r. 1993. Pre neho islam a demokracia sú nezmieriteľné, pretože moslimovia nemôžu prijať oddelenie náboženstva a politiky. Okrem toho moslimovia nie sú schopní tolerovať iné náboženstvá. Zásady islamskej viery požadujú od svojich príslušníkov dostať inovercov v núdzi aj násilím pod vládu islamu. –zg-

 

Kongres USA je kresťanskejší ako celé obyvateľstvo

 

Viac ako 9 z 10 nových členov 114. kongresu USA, ktorí v utorok zložili prísahu, sú kresťania. Siedmi z nich sú duchovní. Bez vyznania je iba jedna republikánka.

 

Washington, 7.1.2015 (kath.net/KNA) 017 573 – Viac ako 9 z 10 členov 114. kongresu USA, ktorí v utorok zložili prísahu, sú členmi nejakej kresťanskej cirkvi. V senáte a Dome reprezentantov USA je 92 percent kresťanov podľa analýzy prieskumného inštitútu Pew Research Center vo Washingtone, čo je podstatne vyšší podiel ako je priemer v obyvateľstve USA – tam je to 73 percent.

Najväčší rozdiel je u ľudí bez vyznania: medzi obyvateľstvom USA je 20 percent tých, čo nie sú členmi nejakej cirkvi, kým v kongrese je to iba 0,2 percenta – presne jedna osoba – republikánska poslankyňa Kyrsten Sinema.

Menšie náboženstvá ako islam, budhizmus a hinduizmus tvoria vo Washingtonskom Kapitole spolu 1 percento, medzi obyvateľstvom sú to 2 percentá. Členovia židovskej obce tvoria 5,2 percent poslancov, medzi obyvateľstvom sú to 2 percentá.

Medzi kresťanmi v kongrese dominujú protestanti s 57 percentami (v obyvateľstve 49 percent), nasledovaní katolíkmi s 31 percentami (v obyvateľstve 22 percent) a mormónmi s 3 percentami (v obyvateľstve 2 percentá). Najmenej siedmi z 535 kongresmanov sú ordinovaní duchovní. Svoju náboženskú príslušnosť neuviedlo 9 poslancov. –zg-

 

Francúzski imamovia hovoria vo Vatikáne o dialógu
Na programe aj návšteva generálnej audiencie s pápežom Františkom

 

Vatikán, 6.1.2015 (kath.net/KAP) 017 572 – Vo Vatikáne sa od utorka radia imamovia a zástupcovia Katolíckej cirkvi z Francúzska s pracovníkmi Rímskej kúrie o možnostiach medzináboženského dialógu. Ako oznámilo „Rádio Vatikán“ v pondelok, z Francúzska pricestovala aj delegácia pod vedením biskupa Michela Dubosta. Biskup južne od Paríža ležiaceho Evry je aj vedúcim nadácie „Oeuvre d’Orient“.

Na programe konferencie s názvom „Kresťansko-moslimský dialóg vo Francúzsku“ je návšteva generálnej audiencie s pápežom Františkom, aj prehliadka Sixtínskej kaplnky. Okrem toho sa má uskutočniť stretnutie so študentami katolíckej teológie a islamských vied.

Na záver sa účastníci konferencie zídu s predsedom Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg, francúzskym kardinálom Jean-Louisom Tauranom. –zg-

 

Židia opúšťajú západnú Európu

 

Paríž, 5.1.2015 (kath.net/idea) 017 571 – Židia húfne opúšťajú západnú Európu, najmä Francúzsko, aby sa vysťahovali do Izraela. Dôvodom je rastúci antisemitizmus, najmä zo strany radikálnych moslimov. Podľa údajov „Jewish Agency“, oficiálnej prisťahovaleckej agentúry Izraela, vzrástlo prisťahovalectvo do Izraela o 32 percent v porovnaní s rokom 2013. Počet Židov prisťahovaných zo západnej Európy vzrástol až o 88 percent na 8640 osôb. Až 7000 ich prišlo z Francúzska, 620 z Veľkej Británie, 340 z Talianska a asi 120 z Nemecka. Po prvý raz od založenia štátu Izrael v r. 1948 je Francúzsko na čele krajín, odkiaľ sa Židia sťahujú do Izraela. V tejto krajine žije odhadom až do 600 000 Židov.

 

Vlna násilia vo Francúzsku

Podľa údajov Elie Korchiu, viceprezidenta židovského konzistória v Paríži, mnohí francúzski Židia odchádzajú aj do USA a iných krajín. Toto sťahovanie je následok vlny násilia proti Židom. Takáto klíma tam existuje už niekoľko rokov a týka sa všetkých spoločenských vrstiev a vekových skupín. Začala sa zavraždením 7 Židov, medzi nimi aj 3 detí, alžírskym prisťahovalcom v roku 2012. V decembri sa vyskytol v parížskom predmestí útok na manželský pár a žena bola znásilnená. Okrem toho rastie štátna netolerancia voči náboženskej praxi ako rituálnemu zabíjaniu zvierat, či obriezke chlapcov. Ako ďalej napísali londýnske noviny „The Times“, prezident Francois Hollande v novoročnom príhovore vyzdvihol prioritu boja proti rasizmu a antisemitizmu vo vnútornej politike. –zg-

 

Viedeň: Zimný projekt pre bezdomovcov

 

Viedeň, 5.1.2015 (KAP) 017 570 – Rakúska charita je od príchodu veľkých mrazov 5. januára v nasadení na novej viedenskej hlavnej stanici v počte šiestich mužov. Od 20. až do 1. hodiny sa muži z charity starajú o bezdomovcov a poskytujú im odolné spacie vaky, teplé oblečenie a informácie o voľných miestach na prenocovanie v núdzových ubytovniach, ako informoval Klaus Schwertner, generálny sekretár „Caritasu“ Viedenskej arcidiecézy v tlačovom vyhlásení v pondelok. Tento pilotný projekt financujú predbežne až do konca marca Rakúske železnice (ÖBB).

Pre tuhé mrazy sú však miesta na prenocovanie vo viedenských núdzových ubytovniach už veľmi obmedzené. Charita dúfa, že bude môcť v ďalších dňoch pripraviť nové ubytovacie priestory.

Vzhľadom na prípad smrti bezdomovca na stanici podzemnej dráhy „Volkstheater“ apeloval Klaus Schwertner na všetkých občanov, „aby v takom prípade radšej zbytočne o jeden raz viac zatelefonovali na charitné číslo záchrany pred zimou, alebo zavolali záchranku. Linka záchrany pred zimou je k dispozícii sedem dní v týždni 24 hodín 01 480 45 33. Od začiatku novembra vytočilo toto číslo už 509 ľudí.

Pre nesmierny záujem o núdzové prenocovanie je charita nútená naliehavo prosiť občanov o príspevky. Za 50 eur môže bezdomovcovi potom poskytnúť balík pomoci s odolným spacím vakom a teplým jedlom. –zg-

 

Pápež František oznámil mená 20 nových kardinálov         
Vatikán, 4.1.2015 (RV) 017 569 – Vo februári bude mať Cirkev dvadsať nových kardinálov. Túto správu oznámil pápež František v závere dnešného nedeľného stretnutia na Anjel Pána. Kardinálov vymenuje 14. februára na konzistóriu kardinálskeho zboru. Svätý Otec prečítal všetky mená novo menovaných kardinálov s krajinami ich pôvodu. Pätnásti z nich sú voliči, čiže vo veku pod 80 rokov. Podľa slov Svätého Otca „predstavujú nerozlučný vzťah medzi Cirkvou Ríma a miestnymi cirkvami vo svete“. Zvyšných päť nových kardinálov, ktorí sú nad vekovým limitom, pápež František vymenoval z radov emeritných arcibiskupov a biskupov. Ako povedal, „vyznamenali sa svojou pastoračnou láskou v službe Svätej stolici a Cirkvi.“
Menoslov budúcich kardinálov voličov:

1.  Mons. Dominique Mamberti, titulárny arcibiskup Sagony, prefekt Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry (Rímska kúria);
2.  Mons. Manuel José Macario do Nascimento Clemente, patriarcha Libanonu (Portugalsko);
3.  Mons. Berhaneyesus Demerew Souraphiel C.M., arcibiskup Addis Abeby (Etiópia);
4.  Mons. John Atcherley Dew, arcibiskup Wellingtonu (Nový Zéland);
5.  Mons. Edoardo Menichelli, arcibiskup Ancony-Osima (Taliansko);
6.  Mons. Pierre Nguyên Văn Nhon, arcibiskup Hŕ Nôi (Vietnam);
7.  Mons. Alberto Suŕrez Inda, arcibiskup Morelie (Mexiko);
8.  Mons. Charles Maung Bo SDB., arcibiskup Yangonu (Mjanmarsko);
9.  Mons. Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij, arcibiskup Bangkoku (Thajsko);
10. Mons. Francesco Montenegro, arcibiskup Agrigenta (Taliansko);
11. Mons. Daniel Fernando Sturla Berhouet, SDB., arcibiskup Montevidea (Uruguaj);
12. Mons. Ricardo Blázquez Pérez, arcibiskup Vallodolidu (Španielsko);
13. Mons. José Luis Lacunza Maestrojuán, O.A.R., biskup Davidu (Panama);
14. Mons. Arlindo Gomes Furtado, biskup Santiaga de Cabo Verde (Kapverdské ostrovy);
15. Mons. Soane Patita Paini Mafi, biskup Tongy (Tonžské ostrovy).
Novomenovaní kardináli nevoliči, ako povedal pápež František, „reprezentujú mnohých biskupov, ktorí s rovnakou starostlivosťou pastierov vydali svedectvo lásky ku Kristovi a Božiemu ľudu ako v miestnych cirkvách, tak v Rímskej kúrii, ako aj v diplomatických službách Svätej stolice.“ Nasledujú ich mená:
1. Mons. José de Jesús Pimiento Rodriguez, emeritný arcibiskup Manizalesu (Kolumbia);
2. Mons. Luigi De Magistris, titulárny arcibiskup Novy, emeritný vyšší pro-penitenciár;
3. Mons. Karl-Joseph Rauber, titulárny arcibiskup Giubalziany, apoštolský nuncius;
4. Mons. Luis Héctor Villalba, emeritný arcibiskup Tucumánu (Argentína);
5. Mons. Júlio Duarte Langa, emeritný biskup Xai-Xaiu (Mozambik).

Noví kardináli budú spolu s pápežom koncelebrovať svätú omšu v nedeľu 15. februára. Ako dodal Svätý Otec, všetci kardináli sa zídu na konzistóriu už 12. a 13. februára, aby „uvažovali o usmerneniach a návrhoch na reformu kúrie“. V závere pápež František vyzval prítomných modliť sa za nových kardinálov, aby boli „svedkami evanjelia vo svete a svojimi pastoračnými skúsenosťami boli podporou“ pre apoštolské ministérium pápeža.
Riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice páter Federico Lombardi SJ vysvetlil, že oproti predpokladanému počtu 120 kardinálov voličov bolo v poslednej dobe 12 miest uprázdnených. Terajším menovaním Svätý Otec počet voličov zvýšil nad 120, ale len mierne, takže pravidlo je v zásade dodržané. Vatikánsky hovorca ďalej konštatoval, že kritériom, ktoré sledoval pápež pri výbere nových kardinálov, je univerzálnosť. Budúci kardináli – voliči a emeritní – celkovo zastupujú 18 krajín. Spomedzi 14 krajín pôvodu nových kardinálov voličov šesť krajín nemalo kardinála, alebo nikdy zatiaľ nemali, ako Kapverdy, Tonga alebo Mjanmarsko. Ide o „malé cirkevné spoločenstvá alebo spoločenstvá v menšine“. Napríklad Diecéza Santiago de Cabo Verde „je jednou z najstarších afrických diecéz“, zatiaľ čo Morelia v Mexiku je „v oblasti trpiacej násilím“.
Páter Lombardi ďalej poznamenal, že iba jeden z novovymenovaných je z Rímskej kúrie (Dominique Mamberti), pričom rímski kardináli celkovo tvoria v
súčasnosti približne štvrtinu kardinálskeho zboru. „Pápež zjavne považuje za kardinálske úlohy tie, ktoré plnia prefekti v kongregáciách a v zopár ďalších najvýznamnejších inštitúciách kúrie, ako v tomto prípade v tribunáli Apoštolskej signatúry“. Súčasne „sa potvrdzuje, že pápež sa necíti byť viazaný tradíciou ‚kardinálskych sídel‘, motivovanou historickými dôvodmi v rôznych krajinách, podľa ktorej kardinálska hodnosť bola takmer automaticky viazaná na tieto sídla“. Menovanie emeritných arcibiskupov resp. biskupov na kardinálov nevoličov chce byť podľa hovorcu „symbolickým ocenením pre niektorých, uznávajúc však zásluhy všetkých“.
Nakoniec páter Lombardi uviedol niektoré štatistické údaje: Spomedzi nových kardinálov je najmladším arcibiskup Tongy Mons. Mafi, (54 rokov), ktorý sa tiež stane najmladším členom Kolégia kardinálov, zatiaľ čo najstarším je emeritný arcibiskup Manizalesu v Kolumbii Mons. Pimiento Rodríguez, (96 rokov). –jk-

 

Vatikán: USA ani Rusko nerobia nič pre prenasledovaných kresťanov

 

Vatikán-Ženeva, 3.1.2015 (KAP/KNA) 017 568 – Vatikán obvinil USA a Rusko, že majú iba reči o ochrane prenasledovaných kresťanoch v Sýrii a Iraku. Oba štáty sa síce vyslovujú za pokoj a zachovanie prítomnosti kresťanov na Blízkom Východe, ale doteraz „nekonštatujeme nijaké konkrétne kroky“, ako povedal stály zástupca Svätého Stolca pri OSN v Ženeve, arcibiskup Silvano Tomasi 2. januára. Pritom každý vie, že iba „medzinárodné spoluúčinkovanie prinesie opäť bezpečnosť a poriadok do Iraku a Sýrie“, povedal Tomasi pre „Rádio Vatikán“.

Medzinárodná angažovanosť je blokovaná protikladom záujmov Ruska a USA, predpokladá vatikánsky diplomat. K tomu sa pridávajú ako vnútro-islamský konflikt medzi šiitmi a sunitmi, tak aj vnútropolitické rozpory v Sýrii a Iraku. Vatikán sa chce pokúsiť priviesť týchto „odlišných partnerov“ k dialógu. „Ak sa tam nebudeme zasadzovať za mierové riešenie, urobíme sa spoluvinníkmi na ukončení kresťanskej prítomnosti v Iraku a Sýrii.“ Konkrétne projekty sprostredkovania sa môžu ukázať v priebehu nového roka, ako ohlásil Tomasi.

Vatikán nedávno svojou pomocou k opätovnému nadviazaniu stykov medzi USA a Kubou dosiahol výnimočný diplomatický úspech. –zg-

 

Pražský rozhlas škrtol týždenný komentár kardinála

           

Cirkvi majú vo vysielaní ustúpiť do úzadia

 

Praha, 2.1.2015 (kath.net/KNA) 017 567 – Český verejnoprávny rozhlas «Rádiožurnál» už nebude vysielať týždenný komentár pražského kardinála Dominika Duku (foto). Rozhlas to odôvodnil celkovou reštrukturalizáciou sobotňajšej relácie z cirkevného života. Duka sa v nej prihováral poslucháčom svojimi komentármi 4 roky. Kardinál oznámil toto rozhodnutie na svojej stránke na Facebooku.

Hovorca rozhlasu, Jiří Hosna, sa vyjadril, že v relácii chcú v budúcnosti intenzívnejšie všeobecne uvažovať o duchovných a etických otázkach. Cirkvi ako inštitúcie by mali pritom ustúpiť do úzadia. Dukov tri a pol minútový komentár sa vraj do novej koncepcie nehodí. Kardinál teraz rozmýšľa o prechode do kresťanského rozhlasu «Proglas».

Ani prezident Miloš Zeman sa už nebude viac vyjadrovať v «Rádiožurnáli» naživo. Poslucháči sa masívne sťažovali po tom, čo sa Zeman viackrát vulgárne vyjadril v ostatnom interview. Rozhlas bol za to potrestaný radou pre retransmisiu. Zemanovi ponúkol záznamy jeho interview, ale už nie živé vysielanie. To hlava štátu odmietla. V budúcnosti bude český prezident naživo hovoriť k národu už iba cez súkromný rozhlas «F1». –zg-

 

USA: Kardinál George prerušuje onkologickú terapiu

 

Chicago, 01.01.2015 (KAP/KNA) 017 566 – Emeritný arcibiskup Chicaga, kardinál Francis George (77), prerušil svoju terapiu liečby rakoviny. Ako informovala americká katolícka tlačová služba CWN, ešte nepovolený liek u pacienta nezabral.  Kardinál George sa ako dobrovoľník prihlásil na otestovanie lieku. Lekári Univerzity Chicago vyhlásili, že aj keď to kardinálovi nepomohlo, môžu výsledky testu pomôcť iným pacientom chorým na rakovinu.

Kardinál George trpí na rakovinu už roky. Koncom septembra prijal pápež František jeho odstúpenie z dôvodu veku a choroby. Do úradu arcibiskupa Chicaga bol v polovici novembra uvedený jeho nástupca Blase Joseph Cupich.

Kardinál George viedol Chicagskú arcidiecézu od r. 1997. V rokoch 2007 až 2010 bol predsedom Biskupskej konferencie USA.

Narodil sa 16. januára 1937 a po absolvovaní rehoľnej školy Oblátov Nepoškvrnenej Panny Márie v r. 1957 vstúpil do toho spoločenstva. Ako generálny vikár svojej rehole pôsobil v r. 1974 až 1986 v Ríme. V r. 1990 bol vysvätený za biskupa a potom pôsobil ako biskup v Yakime v štáte Washington (do r. 1996) a ako arcibiskup v Portlande v Oregone. V r. 1998 ho Ján Pavol II. menoval za kardinála. –zg-

 

Počet usmrtených kňazov a rehoľníkov vo svete rastie

 

Vatikán, 31.12.2014 (kath.net/ KNA) 017 565 – Na svete bolo v minulom roku usmrtených vcelku 26 katolíckych kňazov, rehoľníkov a pastoračných pracovníkov. To je o troch viac ako v predošlom roku, ako informovala vatikánska misijná tlačová služba Fides 30. decembra. Väčšinou sa stali, tak ako v predošlom roku, obeťami prepadov alebo lúpeží, predovšetkým v Južnej Amerike.

Viac ako polovica obetí bola v Amerike (14), potom v Afrike (7) a Ázii (2). V Európe v roku 2014 zomrel násilnou smrťou 1 kňaz. Medzi 26 obeťami boli: 17 kňazi, 1 rehoľník, 6 rehoľníčok, 1 bohoslovec a 1 laik.

Neisté zostávajú osudy troch v roku 2012 v Kongo unesených pátrov augustiniánov, v roku 2013 v Sýrii uneseného jezuitu talianskeho pátra Paola Dall’Oglia, ako aj v júni v Herate v Afganistane uneseného rehoľníka Alexisa Prema Kumara. –zg-

 

Anglikánska biskupka po smrteľnej nehode uvoľnená z úradu

 

Washington, 30.12.2014 (KAP) 017 564 – Po smrteľnej dopravnej nehode s cyklistom anglikánsku biskupku v USA, v štáte Maryland, uvoľnili zo služby. Ako informovali americké médiá 29. decembra, sufragánna biskupka Heather Elizabeth Cooková (58) najprv autom z miesta nehody v Baltimore ušla, no podľa výpovede diecézneho biskupa Eugene Taylora Suttona sa po 20 minútach vrátila, aby „čelila svojej zodpovednosti“. Nehoda sa stala už v sobotu 27. decembra.

Cookovej právnik sa vyjadril, že biskupka sa modlí za usmrteného otca rodiny a jeho príbuzných. Podľa polície zatiaľ sa nezistilo, že by bola pod vplyvom alkoholu. Pred menovaním za biskupku dostala Cooková už v r. 2010 podmienečný trest za jazdu pod vplyvom alkoholu. –zg-

 

Najstarší známy „domový kostol“ poškodili islamisti

 

Satelitné zábery vyhodnotené výskumným inštitútom OSN Unitar ukazujú čerstvé diery v „Domovom kostole“ vo východnej Sýrii. Kostol zriadili okolo r. 232/233.

 

Rím, 30.12.2014 (kath.net/KNA) 017 563 – Domový kostol v Dura Europos v Sýrii, najstarší doteraz známy kresťanský kultový dom, bol očividne vážne poškodený. Zistenia poukazujú na systematické ničenie teroristami «Islamského štátu», ako informuje internetový magazín «Vatican Insider» z pondelka. Inštitút Unitar vyhodnotil satelitné zábery a pritom sa ukázali čerstvé diery v tejto vzácnej archeologickej pamiatke vo východnej Sýrii. Spočiatku sa domnievali, že ide o vykopávku rabovania miestnymi ľuďmi, no neskôr prišli správy, že vykopávku pustošilo až do 1000 ozbrojených militantov.

Keďže múry vykopávky ešte nie sú viditeľné, dom očividne ešte nie je úplne zničený.  O stave nástenných malieb, ktorými sa Dura Europos stal známym, sa zo satelitných snímok nedá nič zistiť, ako uviedol «Vatican Insider».

Domový kostol zriadili okolo r. 232/233 v existujúcom obytnom dome v meste na Eufrate. Podest v kultovom priestore sa považuje za biskupský stolec. V r. 241 sa k tomu pridala aj krstná kaplnka (archívne foto). Nástenné maľby ukazujú scény z príbehu stvorenia sveta ako aj motívy z Nového zákona ako «Dobrý pastier» a ženy pri Ježišovom hrobe. –zg-

 

František navštívi v marci Pompeje a Neapol

 

Vatikán, 29.12.2014 (KAP) 017 562 – Pápež František navštívi 21. marca  Pompeje a Neapol. Ako oznámila mariánska svätyňa v Pompejách, František chce na začiatku svojej cesty navštíviť svätyňu na krátku modlitbu. Potom pocestuje ďalej do Neapola.

„Svätyňa Ružencovej Panny Márie“ sa nachádza neďaleko archeologických vykopávok v Pompejách a patrí k najviac navštevovaným pútnickým miestam v Taliansku. Mariánsku svätyňu spravuje priamo Vatikán. Naostatok ju v októbri 2008 navštívil pápež Benedikt XVI.

Je to už tretia cesta Františka do tohto juhotalianskeho regiónu. V júli 2014 navštívil dvakrát 40 kilometrov severne od Neapola ležiace provinčné mesto Caserta. –zg-

 

Pápeža a Vatikán čaká rok intenzívnej práce – 2015

 

Vatikán, 28.12.2014 (KAP) 017 561 – Pápež a Vatikán stoja pred rokom intenzívnej práce s dôležitými impulzami smerovania ďalšieho obdobia pontifitkátu. Na štyroch zámorských cestách František navštívi všetky kontinenty okrem Austrálie. V októbri sa od riadnej synody biskupov najmä na Západe očakávajú dôležité rozhodnutia v postoji Cirkvi v citlivých otázkach manželstva, rodiny a sexuality. A v priebehu roka chce pápež uverejniť svoju prvú encykliku na tému „ekológia“. Prvú encykliku „Lumen fidei“ v júli 2013 vydal spoločne so svojím predchodcom Benediktom XVI. a po jeho prípravných prácach.

Bezprostredne po novoročnom prijatí diplomatického zboru, na ktorom František bude mať zrejme svoj „najpolitickejší“ príhovor roka, vydá sa 12. januára na svoju druhú cestu do Ázie. Cieľmi sú Srí Lanka a Filipíny, kde chce navštíviť najmä región v novembri 2013 postihnutý tajfúnom „Haiyan“ so 6000 obeťami. Pri ostatnej pápežskej návšteve Jána Pavla II. v r. 1995 sa vo väčšinovo katolíckej krajine Ázie zhromaždilo 5 miliónov katolíkov, zrejme najväčší počet veriacich všetkých čias. Tento raz sa ráta so 6 miliónmi.

Ešte pred cestou, možno 6. januára, oznámi pápež mená nových kardinálov, ktorých vymenuje pri ďalšom konzistóriu. Budú to zrejme biskupi veľkých diecéz sveta. Z kúrie to bude asi doterajší sekretár pre zahraničie Dominique Mamberti. František sa iste znova postará o prekvapenia, pretože pri ostatnom konzistóriu boli mnohí kandidáti pre tradičné sídla kardinálov sklamaní.

Ďalšia zahraničná cesta povedie pápeža koncom septembra do Filadelfie v USA na Svetové stretnutie rodín. K tomu sa zrejme pridajú aj návštevy OSN v New Yorku a v kongrese vo Washingtone. František ohlásil aj návštevu bližšie neoznačených juhoamerických štátov. Možno to bude Ekvádor a Kolumbia, možno Bolívia či Mexiko. Iste to nebude Argentína, Chile, ani Brazília. V Brazílii už bol na Svetových dňoch mládeže a Chile chce navštíviť až v r. 2016. V roku 2015 navštívi František aj Afriku. Či poletí do Ugandy, Kene, Nigérie či Mozambiku, zatiaľ nie je známe. Okrem toho plánuje navštíviť Lurdy. V Taliansku to bude Neapol, Florencia a Ježišov posmrtný rubáš v Turíne, kde si chce uctiť aj sv. Jána Bosca k 200. výročiu jeho narodenia a vydá sa možno aj k svojim príbuzným v Piemonte.

 

Synoda a reforma kúrie

V dňoch 4. až 25. októbra bude zasadať Riadna synoda biskupov o pastorácii rodín. Pracovný materiál s dotazníkom boli už rozoslané miestnym cirkvám. …

František musí pokračovať aj vo svojich projektoch reforiem: kúria potrebuje okrem nových a efektívnych štruktúr aj novú mentalitu intenzívnejšie v službe miestnym cirkvám. Vatikánske financie sa musia nanovo usporiadať a stať sa transparentnejšími. A treba aj ďalej spracovať škandály zneužívania. V prvých dňoch februára po prvý raz zasadne Komisia pre ochranu detí a pod vedením kardinála Reinharda Marxa koordinovaná Hospodárska rada. A ešte pred slávnostných kreovaním nových kardinálov 12. a 13. februára zvolal František kolégium kardinálov na konzistórium. Na ňom so svojimi najužšími spolupracovníkmi prerokuje aktuálnu otázku ďalšieho smerovania Cirkvi. –zg-

 

V knihe o Harry Potterovi boli homosexuálni žiaci

 

Hogwartova škola čarovania mala homosexuálnych žiakov. Potvrdila to autorka

Joanne K. Rowlandová na otázku istého fanúšika série románov ‚Harry Potter’.

 

Edinburgh, 29.12.2014 (kath.net/LSN/jg) 017 560 – Hogwartova škola čarovania v románovej sérii Joanne K. Rowlingovej „Harry Potter“ mala homosexuálnych študentov. Autorka to potvrdila cez twitter.

Istý fanúšik Harry Pottera sa spisovateľky opýtal, či možno predpokladať, že Hogwartova škola je „bezpečným miestom pre žiakov LGBT“. „Ale prirodzene,“ odpovedala Rowlingová a doplnila svoju odpoveď vetou: „Ak nás Harry Potter niečo naučil, tak to, že nikto by nemal žiť v skrytosti.“

To je už druhá príležitosť, keď autorka bestselleru oznámila, že k homosexualite sa v jej detských knihách pristupuje ako k niečomu normálnemu. Už v r. 2007 odhalila, že Albus Dumbledore, riaditeľ školy čarovania, je homosexuál. Toto a pozitívna prezentácia praktík okultizmu a mágie naráža u kresťanov na odmietanie týchto kníh. –zg-

 

Tichšia noc v Betleheme

 

Betlehem, 25.12.2014 (KAP/KNA) 017 559 – Betlehem sa odel do krásy. Mnohé svetelné reťaze zdobia Ježišovo rodisko v tento významný sviatok. Klasická vianočná hudba sa na javisku pri vianočnom stromčeku na ústrednom Jasličkovom námestí striedala s viac rockovými tónmi. Aspoň pre vonkajší rámec platí – viac vianočnej atmosféry tu ešte nikdy nebolo. No zvyčajná tlačenica v úzkych uličkách Betlehema sa tento rok nekonala.

Zreteľne menej pútnikov a návštevníkov ako v minulosti sa vydalo na slávenie Vianoc do Betlehema. Jedine pri tradičnom slávnostnom príchode latinského patriarchu davy na poludnie na námestí zhustli a skauti sa tak museli pretláčať a mocovať s bezpečnostnými silami. Inak bolo u jasličiek miesta viac ako dosť.

Neprišli najmä zahraniční turisti k veľkému žiaľu domácich obchodníkov, pre ktorých patria dni Vianoc k najdôležitejším zdrojom príjmov v roku. „Nakoniec sme vždy my tí, čo prehrávajú,“ hovorí Nabil Giacaman. Tento kresťan z Betlehema predáva tradičné umelecké predmety na Jasličkovom námestí – teda ak má zákazníkov. „Ani len desať percent“ príjmov priemerného Štedrého dňa nedosiahol podľa vlastných slov až do večera. Od vojny v Gaze v lete, ako hovorí Giacaman, počty návštevníkov poklesli. Na Štedrý večer to boli najmä domáci a cudzinci, ktorí žijú a pracujú v Betleheme.

„Kde sú kresťania?“ pýta sa páter Eliáš, sýrsko-pravoslávny kňaz z Jeruzalema. Väčšina sláviacich sú moslimovia a vôbec: „Taký prázdny nebol Betlehem na Štedrý večer už celé roky.“ Ľudia majú strach, myslí si páter Eliáš. Politická situácia, vojna v Gaze, krvavá jeseň v Jeruzaleme a výčiny na kontrolnom bode v Betleheme deň predtým zanechali svoje stopy.

Na tých, ktorí napriek tomu prišli, nevidno po strachu ani stopy. Napríklad Dikran z Bulharska a Salome z Gruzínska. „Ľudia v Betleheme sú milí a priateľskí, nálada je super,“ hovorí Salome, ktorá je v Ježišovom rodisku po prvý raz. Oslava na Jasličkovom námestí je celkom podľa jej vkusu, „iba ohňostroj chýba“.

„Nuž nie je to práve duch púte,“ myslí si zasa Franco Collodet. Tento Talian putoval pešo z Ancony do Betlehema – 138 dní naprieč Európou a Tureckom. Až keď na sýrskej hranici narazil na milície „Islamského štátu“, vyhol sa poslednému úseku cesty a použil lietadlo. Pretože prišiel „bez konkrétnych očakávaní“ vianočný ruch, ho však až tak neruší. „Veď je pekné, vidieť toľkých ľudí šťastne sláviť, predovšetkým v pokojnej súdržnosti“.

Súdržné spolunažívanie bolo v noci aj ústrednou témou vianočnej homílie patriarchu Fouada Twala. „Boh vo Svätej zemi zviedol dokopy židov, moslimov a kresťanov, aby spolunažívali rovnoprávne v harmónii a vzájomnej úcte,“ povedal patriarcha Twal na polnočnej svätej omši v Kostole sv. Kataríny. Namiesto toho však krvavé udalosti tohto roka „prehĺbili nenávisť a nedôveru medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi“. „Vo víre smrti sa naďalej všetko ničí,“ dodal patriarcha.

Ako blízko tomuto víru smrti sa krajina nachádza, ukázali správy ďalšieho dňa z Pásma Gazy. Pri prestrelke na hranici ťažko zranili izraelského vojaka, jeden veliteľ Hamazu bol zabitý. Iba niekoľko dní po ukončení vojny v Gaze sa situácia tým znova nebezpečne rozpaľuje a u ľudí v Betleheme rastie obava, že návštevníci by sa mohli ešte dlhšiu dobu zdržiavať pútí do krajiny Ježiša Krista. –zg-

 

Vláda Kurdov vyhlásila Vianoce zo solidarity za sviatok

 

Bagdad, 25.12.2014 (KAP) 017 558 – Kurdská regionálna vláda v Iraku vydala znamenie solidarity s prenasledovanými kresťanmi a vyhlásila Vianoce za sviatok. Vládne budovy, úrady a školy zostali 25. decembra všade v kurdskom regióne zatvorené. Vo vyhlásení vláda vyjadrila blahoželanie kresťanom k tomuto sviatku a nádej na rok pokoja, bezpečnosti a stabilite v severnom Iraku.

 

Blízkosť s utečencami vyjadril aj pápež František

Svoju blízkosť a solidaritu s kresťanskými utečencami v Iraku zreteľne a viackrát vyjadril aj pápež František. Už v deň vianočného posolstva na prvý sviatok vianočný, keď sa modlil za utečencov, telefonoval s kňazom v Ankave, kresťanskej štvrti Erbilu hlavného mesta irackého kurdského regiónu. V talianskej katolíckej televíznej sieti „TV2000“ tento telefonát priamo prenášali a František v ňom porovnal situáciu so situáciou Ježiša, ktorý nedostal miesto v útulku pútnikov a potom musel ujsť do Egypta.

Na začiatku týždňa pápež zasa v liste „kresťanom na Blízkom Východe“ vyzval medzinárodné spoločenstvo k podpore prenasledovaných menšín v regióne, odsúdil násilie a obchod so zbraňami a žiadal globálne riešenia. Poďakoval sa kresťanom zo severného Iraku a Sýrii za ich vernosť vo viere a apeloval na všetkých zodpovedných náboženských predstaviteľov, aby „jednohlasne a jednoznačne odsúdili takéto zločiny a verejne odsúdili aj prax odvolávania sa na náboženstvo pri ich ospravedlňovaní“.

Na Štedrý deň poverenkyňa Európskej únie pre zahraničie, Federica Mogheriniová, navštívila s delegáciou utečenecký tábor Bahira pri Erbile. Jej nástupca taliansky minister zahraničných vecí, Paolo Gentiloni, bol takisto na Štedrý večer v tábore „Camp Elia“, kde žije 125 kresťanských utečeneckých rodín z nížiny Ninive. Mogheriniová a Gentiloni priniesli utečencom darčeky a ubezpečili ich o solidarite Európskej únie, najmä Talianska. –zg-

 

  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

Sedembolestná Matka, plná milosti, všetkým, čo sa k tebe utiekajú, ochotne otváraš svoju materinskú náruč. Prosíme ťa, pre rany a krv Ježiša Krista, tvojho milovaného Syna a nášho Vykupiteľa a tiež pre bolesti tvojho materinského Srdca, aby si nám biednym hriešnikom vyprosila skutočnú kajúcnosť a odpustenie našich hriechov.

Ukáž, že si dobrou Matkou a ujmi sa celého ľudstva. Vyhľaď neveru a bludy, vypros nám milosť vytrvalosti a pravej lásky k Bohu a k blížnym. Zjednoť kresťanských predstaviteľov krajín a vypros nám skutočný pokoj. Zachovaj pod svojou materinskou ochranou nášho Svätého Otca, biskupov a kňazov. Odvráť od našej vlasti všetky nepokoje, nenávisť a každé zlo. Dovoľ, aby sme spočívali v živote i vo smrti v tvojom materinskom Srdci, kým nedosiahneme večnú radosť a slávu v nebi. Amen.

 

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

 

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom.  Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote.  Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen.  Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

 

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.       

 

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *