Páter Pio sa zjavil maďarskému kardinálovi

Vatikánista Andrea Tornielli publikoval na webstánke Vatican Insider seriózne svedectvo o bilokácii Pátra Pio maďarskému väzňovi kardinálovi Joszefovi Mindszentymu, ktorý bol perzekuovaný v päťdesiatych rokoch.
Maďarský antikomunistický kardinál bol zapáleným protivníkom politiky Vatikánu zmierňovania napätia voči komunistickej vlády, známy ako Ostpolitik.

Tu je sumár Tornielliho článku:

Nový prvok bol práve pridaný do zbierky zázračných príbehov, ktoré poznačili život Pátra  Pia. Svedectvo sa nachádza v nedávno vydanej knihy prezentovanej k 10. výročiu posvätenia nového sanktuária v San Giovanni Rotondo, kde je telo tohto svetoznámeho kapucína pochované.

Svedectvo rozpráva, ako Páter Pio bilokoval do väzenskej cely v Budapešti, kde kardinál József Mindszety, prímas Maďarska, bol uväznený.

Bilokácia je mimoriadny mystický jav, ktorý spôsobuje, že osoba sa nachádza na dvoch miestach súčasne. Páter Pio mal tento vzácny dar. Mnohých očití svedkovia z rôznych častí sveta dosvedčujú Piovu prítomnosť, detailne ho opísali alebo sa s ním dokonca súčasne rozprávali.

Táto už známa maďarská epizóda bola zvečnená skrze mozaiku v krypte svätyne venovanej Pátrovi Piovi. Avšak, nové svedectvo obsahuje detaily nikdy predtým nepublikované.

Kniha, Padre Pio: his Church and Places Between Devotion, History, and Art, bola napísaná Stefanom Campanellom, riaditeľom Padre Pio Teleradio a autorom nespočetných esejí o svätcovi.

Ona obsahuje správu od Angela Battistiho, riaditeľa Domu pre úľavu od utrpenia (nemocnice, ktorú založil práve Páter Pio) a pisára na vatikánskom štátnom sekretariáte. Battisti bol jedným zo svedkov v procese blahorečenia svätca.

Cardinal_Mindszenty_Trial
Kardinál Mindszenty počas nespravodlivého procesu, ktorý ho odsúdil

József kardinál Mindszety, arcibiskup Ostrihomu, prímas a regent Maďarska, bol uväznený komunistami v decembri 1948 a v nasledujúcom roku odsúdený na doživotný trest odňatia slobody. Bol falošne obvinený zo sprisahania proti vláde a strávil osem rokov vo väzení a v domácom väzení, než bol prepustený počas Maďarského povstania v roku 1956.

Uchýlil sa do Kancelárie obchodnej delegácie Spojených štátov amerických v Budapešti, kde zotrval až do roku 1973, kedy mu Pavol VI. uložil  rezignáciu a odchod z arcidiecézy.

Spomínaná bilokácia sa uskutočnila práve v priebehu týchto rokov.

Tu je text, ako Battisti opisuje zázračné scény:

„Kapucín so stigmami, zatiaľ čo [zotrvával] v San Giovanni Rotondo, išiel sa pozrieť na kardinála prinášajúc mu chlieb a víno ​​určené, aby sa stalo telom a krvou Krista, to čo rozumieme ako realitu ôsmeho dňa [Veľkonočná nedeľa].

„V tomto prípade, bilokácia dostáva nový, ďalší význam ako očakávanie ôsmeho dňa, tzn. Vzkriesenia, keď sa telo zbaví obmedzenia priestoru a času.

„Tiež symbolické je registračné číslo tohto chovanca – číslo vytlačené na jeho pyžame: 1956, rok prepustenia kardinála.

„Ako je dobre známe,“ spomína Battisti, „kardinál Mindszety bol zatknutý, uvrhnutý do väzenia, sledovaný systematicky po celý deň. Postupom času sa jeho túžba sláviť svätú omšu výrazne narástla.

„Raz ráno, sa páter Pio dostavil pred kardinála so všetkým, čo potreboval na slávenie svätej omšej a páter Pio mu posluhoval [ako akolyta] a potom sa rozprávali až napokon páter Pio zmizol so všetkým, čo si priniesol so sebou.

„Jeden kňaz z Budapešti mi povedal dôverne o tejto epizóde s otázkou, či by som mohol dostať potvrdenie pravdivosti od pátra Pia. Odpovedal som, že keby som sa zo zvedavosti na niečo takéto opýtal, páter Pio by ma určite s krikom vyhnal z miestnosti.“

Ale jedného večera v marci v roku 1965, sa na konci rozhovoru Battisti predsa len spýtal stigmatizovaného mnícha:

– „Otče, či by kardinál Mindszety rozpoznal Pátra Pia?“

– Po prvej reakcii plnej podráždenia svätý z Gargána odpovedal:

– „No, stretli sme sa už a rozprávali sa, a tak si myslíš, že by si ma už nepripomenul?“

Tým potvrdil bilokáciu kardinála v cele, ktorá sa odohrala pred niekoľkými rokmi.

„Potom,“ dodal Battisti, „páter Pio ostal smutný a povedal: „Diabol je odporný, ale to, ako sa zachovali ku kardinálovi je odpornejšie než diabol, „odkazujúc na tyranské zaobchádzanie, akým kardinál trpel.

Páter Pio zakončil: „Spomni si v modlitbe na tohto veľkého vyznávača viery, ktorý si tak veľmi pre Cirkev vytrpel.“

 

Zdroj: Amerika potrebuje Fatimu

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *