Život je ako káva…

Skupina vysokoškolských absolventov so závideniahodnými kariérami prišla na návštevu za svojím profesorom z univerzity. Reč sa čoskoro zvrtla na sťažnosti na stres doma i v práci. Profesor ponúkol svojim študentom kávu, odišiel do kuchyne a vrátil sa s kanvicou a zbierkou najrôznejších šálok – porcelánových, umelohmotných, sklenených, starých i moderných, lacných i drahých – a povedal im, nech sa obslúžia. Keď už všetci sedeli so šálkou kávy, profesor povedal:
„Pozrite sa – všetky tie pekné a drahé šálky ste si rozobrali a na tácke ostali už len tie lacné a opotrebované. Hoci je normálne, že chcete pre seba len to najlepšie, je to súčasne hlavný zdroj vašich problémov a stresu.
To, o čo vám všetkým v podstate išlo, bola totiž káva, nie šálky. Ale podvedome ste si vyberali tie najkrajšie šálky a rovnako podvedome ste ich porovnávali so šálkami tých druhých.
A teraz porozmýšľajte: Život je káva a vaša práca, peniaze a spoločenské uznanie sú len šálky. Sú len prostriedkom, ktorý obsahuje a udržiava Život, ale nemenia kvalitu Života. Niekedy, keď sa sústredíme len na tú šálku, zabudneme si vychutnať kávu, ktorú v nej dostávame.
Takže nedovoľte, aby u vás dominovali šálky… vychutnávajte si radšej kávu!“

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *