Milionár podvodník: „Vďaka Bohu, že som sa dostal do väzenia!“

Mních a „obrátený lotor“ v talkshow „Peter Hahne“.

 

peter hahne showPeniaze samotné nerobia človeka šťastným, ale vzťah k Bohu nás dokáže urobiť naozaj šťastnými – toto presvedčenie zdôraznili dvaja úplne odlišní hostia moderátora Petra Hahneho. V relácii nemeckej televízie ZDF na Turíčny pondelok urobil interview s opátom Kláštora sv. Bonifáca v Mníchove a Kláštora Andechs pri Augsburgu, Johannesom Eckertom, ako aj s bývalým milionárom a pozemkovým podvodníkom Jozefom Müllerom z Fürstenfeldbrucku. Pre toho boli peniaze, úspech a sláva všetkým. V 90. rokoch patril k smotánke Mníchova. Za miliónový podvod ho v r. 2005 odsúdili na 5 rokov väzenia. V chladnej väzenskej cele sa začal zamýšľať nad svojím „dekadentným“ životom a zdôveril sa Ježišovi Kristovi, ako teraz povedal v relácii „Peter Hahne“ a vyznal sa: „Tak som získal vnútornú slobodu, radosť a nesmierne veľa sily. Dnes môžem povedať: Vďaka Bohu, že som sa dostal do väzenia.“

 

josef muellerVo väzení s ďalším podvodníkom hovoriť o Bohu

Paradoxne v neslobode väzenia spojením s Bohom „našiel pravú slobodu“. Trest a ľútosť kvôli jeho činom boli potrebné. K ľútosti patrí aj náhrada škôd. Spreneveril asi 40 miliónov eur; ešte má 10 miliónov dlhov. Zatiaľ čo banky straty väčšinou odpisujú, on sa pokúša vyrovnať sa s jednotlivými veriteľmi, ktorí sa nemajú dobre. Preto sa vzdal svojho autorského honoráru za knihu, ktorá mu vyšla v r. 2013 s názvom „V podstate najlepší lotor“.

Pre neho samého už úsilie po zisku nehrá nijakú úlohu. Prechováva tajné želanie porozprávať sa s bývalým prezidentom futbalového klubu Bayern Mníchov, Uli Hoeneßom, ktorý sedí za daňové podvody vo väzení v Landsbergu o tom, čo pre neho znamená viera v Ježiša.

 

Dr. Johannes Eckert

Mnohí hľadajú Boha

Opát Eckert ako benediktínsky mních manažuje nielen oba kláštory, ale aj hospodárske podniky spojené s nemeckým kláštorom Andechs, medzi nimi aj pivovar. Celkový ročný obrat je vo výške 25 miliónov eur. Zo zisku sa financuje okrem iného práca s bezdomovcami v Mníchove. Opát Eckert neberie nijaký manažérsky plat, ale dostáva len to, čo nevyhnutne potrebuje k životu. Ako opát zdôraznil, podľa jeho názoru sú rozdielne cesty k Bohu – „pre každého tá jeho vlastná“. U neho bol vstup do kláštora päť rokov trvajúci proces. Vzdanie sa napríklad majetku alebo partnerky súčasne znamená byť slobodným pre vzťah s Bohom. Podľa názoru opáta mnohí ľudia sú na ceste hľadania zmyslu života a Boha. To ukazujú napríklad duchovné pobyty pre manažérov v kláštore. Keď sme v nejakej cele odkázaní sami na seba, začíname sa dostávať k tým vlastným dôležitým otázkam.

 

Manažér má slúžiť namiesto vládnuť

Opát Eckert zdôraznil význam benediktínskej regule „ora et labora“ (modli sa a pracuj). Pritom je pre neho dôležité to „a“ – teda spojenie oboch. Rehoľní bratia nemajú nijaké príjmy z cirkevných daní a musia žiť z práce svojich rúk, čo „uzemňuje“ ich zbožnosť, ako hovorí opát. Medzi kláštorným a hospodárskym životom vidí opát Eckert mnohé styčné body. Tak pre vedúce sily aj mníchov by mal platiť princíp „slúžiť namiesto vládnuť“. Vedenie znamená byť príkladom a slúžiť človeku. –zg-

Mainz, 9.6.2014 (kath.net/idea) 018 087

 

 

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *